Bilder från nästnästsista fikat

Igår var det nästnästsista fikat för terminen, och för mig. Det känns både sorgligt och lite skönt. Jag kommer sakna det så himla mycket, men det har också varit mycket stressigt och jag behöver lite lugn och ro, tror jag.


Chokladcupcakes med blåbärsfrosting (veganska).


Fruktsallad med äpple, ananas, apelsin, banan, hasselnötter och riven mörk choklad (veganskt).


Choklad-crumble-cupcake med creamcheesefrosting.


Bärrutor med jordgubbar och flagad mandel.


Pepparkaksgrottor med lingonsylt (veganska).


Limebiskvier med vit choklad.

Aprikos- och nötbollar rullade i kakao (veganska).


Kladdkaka med kardemummafudge ovanpå.


Äppel- och kanelcupcakes med crunch av hasselnötter och havregryn, och kanelfrosting med malda hasselnötter i. Så himla goda!!

 

En smörgåstårta med ädelost i och en smörgåstårta med lax i.

 
Mackor med hemmagjord hummus och sallad, och Mackor med avokadoröra med rostade sesamfrön och sallad (båda veganska).

 
Hembakat olivbröd med creamcheese och parmaskinka och sallad, och Mackor med fetaoströra och sallad.


De två fikan som är kvar, är två specialfikan:
6 dec: "Favorit i repris"-FIKA
(alla gäster har fått önska favoritkakor ifrån hösten och dessa ska vi baka åter!)
13 dec: Temafik: JUL! Juliga kakor och godis och tryfflar och bullar!

Jag skulle verkligen vilja ge allt jag har för dessa sista två fik, göra dem så bra som möjligt. Men problemet är att Ida och jag knappt finner någon tid att baka och vet inte hur vi ska få ihop det. Vi får se hur det går.

/Helena


Aj

Det gör ont i hjärtat.
Jag är trött och vill ge upp!

/Helena


Millionaries shortbread (från Skottland)

Många har frågat efter receptet på "Millionaries shortbread" från Europa-fikat, så här kommer nu receptet! Det tar lite tid och det är många steg, men det är lätt värt all pill eftersom de är så himla goda!! :) Många recept på dessa innehåller kondenserad mjölk, och det är ju både dyrt och lite mer tidskrävande att använda sig av - så jag är väldigt glad över detta receptet där man slipper det. Här är ju rätt normala ingredienser som man ofta har hemma och som inte är så jättedyra.


Ingredienser:
Mördeg:
* 7 dl vetemjöl
* 225 g margarin
* 1 dl socker
Kolafyllning:
* 175 g margarin
* 2 dl socker
* 1,5 tsk sirap
* 3 dl vispgrädde
Garnering:
* Mjölkchoklad (ca 200 g)

Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader. Blanda ingredienserna till mördegen till en smidig deg och platta ut den (ca 1-2 cm tjock) i en långpanna. Baka i ugnen i 10 minuter. Under tiden kokar du upp ingredienserna till kolafyllningen. De ska stormkoka tillsammans i ca 10 min. Sedan häller du kolan på mördegsbottnen och ställer in i ugnen igen. När bubblorna, som bildas i kolan, "lägger sig" är det färdigt och du kan ta ut kakan. Låt den svalna. Smält sedan chokladen och bred ut ovanpå. Låt svalna igen, och skär sedan i lagom stora rutor.


I somras åt jag och min syster "Millionaries shortbread" på caféet "Elephant house" i Edinburgh, Skottland. På det caféet satt J.K. Rowling och skrev de första två Harry Potter-böckerna. Så det var lite häftigt, och kakan var jättegod, och så hade jag världens bästa sällskap också. 


Nu ska jag äta godis och dega i tv-soffan.
/Helena


Chokladföljetong del 39 & 40 - SENZ "Dark chocolate crystal macadamia chunks" & "White chocolate cinnamon cookie crunch"

Dags att recensera choklad nummer trettionio och fyrtio som jag provat på, i min följetång där jag ska testa nya konstiga, intressanta och spännande chokladsorter/smaker som kommit. Jag ska ta reda på om smaken fungerar som choklad och om den är god. Jag kommer ge chokladen helhetsbetyg från 1-5 där 1= dålig, 2= ej godkänd, 3=helt okej/godkänd, 4=bra/god! och 5=underbar!


Hittade en hel ny serie med choklad på Ica. Det var åtta nya smaker och alla åtta verkade jättespännande, men har ju inte världens fetaste plånbok så jag fick nöja mig med att till en början testa två smaker!

Dark chocolate crystal macadamia chunks
Smakar inte riktigt så mycket macadamia-nöt som jag hade hoppats på. Men chokladen är god, men tyckte inte detta choklad bjöd på någon speciell smak eller upplevelse. Ganska småtråkigt.
Pris: 29,90 för 100 g
Helhetsbetyg: 3

White chocolate cinnamon cookie crunch
Mums! Jag älskar vit choklad och det var jättegott med typ "kaksmulor" i och kanel som jag också gillar. Detta försvann fort fort... Man kanske blir lite trött på det om man äter allt samtidigt, men det är ju bäst att ta en bit då och då och spara sig! :)
Pris: 29,90 kr för 100 g
Helhetsbetyg: 4,5

/Helena


PKU - vad är det och vad innebär det?

Nu tänkte jag utnyttja min blogg i lite pluggnings-syfte. Nu tänkte jag nämligen skriva ett inlägg om PKU! Dels för att berätta för er vad det är, men också för min egen skull eftersom jag lär mig och repeterar det bra när jag skriver om det.

 

Jag har hört talas om PKU flera gånger men visste inte riktigt vad det var – förens vi hade lektioner om det förra veckan. Riktigt intressant, och jag antecknade intresserat hela lektionen! :)

 

Så, vad är PKU? Jo, PKU (också kallat ”Fenylketonuri”) är en medfödd ämnesomsättningssjukdom. Personer med PKU har brist på enzymet ’fenylalaninhydroxylas’ och får därmed en förhöjd halt av fenylalanin i blodet. Detta kan leda till svåra sjukdomar. I Sverige tas dock ett prov på alla nyfödda barn vilket görs att detta upptäcks i tid och man kan förhindra följdsjukdomar och börja behandla i tid. Ca 5 nya barn per år i Sverige konstateras att de har PKU.

 

Men ”fenylalanin”, vad är det? Fenylalanin finns i all mat som innehåller protein. 3-5 % av proteinet i all mat är fenylalanin. (T.ex. en köttbit som innehåller 20 g protein innehåller därför ca 1 g fenylalanin.) För att dessa barn som har PKU inte ska få i sig för mycket fenylalanin måste de alltså begränsa sitt intag av protein. För en vanlig frisk vuxen finns det rekommendationer om att man skall äta ca 50-70 g protein/dag. För en person med PKU gäller att man ska begränsa sitt intag av protein till 4-10 g/dag (200-500 mg fenylalanin). PKU kräver alltså en livslång behandling med lågproteinkost.

 

Vad händer om man äter för mycket protein om man har PKU? Om en person med PKU äter för mycket protein är det inte så att denne får anfall/reaktion meddetsamma. Nej, utan skadorna av att äta för mycket protein märks efter lång tid – detta kan ex. leda till hjärnskador. Om man inte meddetsamma märker något negativt av att ”fuska” (äta för mycket protein) kan det vara lätt för personerna med PKU att tappa motivationen. Därför är det väldigt viktigt att man verkligen förklarar för dem att det kan få allvarliga följder på sikt!

 

Vad ska man alltså äta när man har PKU? Jo, man ska äta en lågprotein-kost. Detta innebär att man måste undvika kött, fisk, ägg, nötter, fröer, ost, mjölk, lightprodukter med aspartam, mjöl, bröd, gryn, bönor, baljväxter, fil, glass m.m.

Mat som går bra att äta är: frukt och bär, grönsaker, potatis (i liten mängd), rotfrukter, matfett och oljor, socker och stärkelse. Man kan också äta specialprodukter som finns, ex. lågprotein-pasta, lågproteinmix, lågproteinbröd m.m. Som barn kan man i vissa kommuner få sådan mat gratis utskriven på recept.

Alla barn (och vuxna) behöver ju dock protein för att överleva och för att växa! Därför får personer med PKU ’proteinersättning’ som de tar 3 ggr om dagen till måltiderna.

 

Föräldrar till barn som diagnostiseras med PKU bör träffa en dietist för att få ordentlig information om vad barnet kan och inte kan äta. I början måste man räkna en hel del på livsmedels protein-innehåll för att vara säker på att barnet inte får i sig för mycket protein. Efter att man gjort detta ett tag lär man sig ungefär hur mycket man kan äta och vad olika livsmedel innehåller. PKU kräver en livslång behandling med lågproteinkost.


Så, nu vet ni lite mer om PKU. Tyvärr är det dock nästan det enda jag pluggat på inför tentan till måndag. Jag kan inte riktigt koncentrera mig på att plugga. Jag är trött hela tiden men jag är så stressad att jag ändå inte kan sova. Jag tror jag har lite stress-symptom... Jag ska göra mitt bästa på tentan på måndag. Men jag har aldrig skrivit underkänt på en tenta och någon gång måste vara den första. Jag tror jag måste tänka lite på min hälsa nu... Det händer så mycket i mitt liv just nu att jag har svårt att hantera allt. Och kärlek, finns det? Jag börjar undra.

Jag måste försöka sova nu. Nattis!
/Helena


Bilder från EUROPA-fikat

Söndagens fik hade temat Europa och vi serverade mackor och kakor från olika länder i Europa. Jag älskar ju matkultur, så jag tyckte det var extra spännande! Och det var kul att också få prova på att baka lite annorlunda kakor.

Dagen började dock kaotiskt då kaffemaskinen inte ville fungera... De första två timmarna stod vi och "handgjorde" allt kaffe med en såndär press-kokare. Senare visade det sig dock att det bara var att trycka på en knapp, som lagade kaffemaskinen. Knappen satt dock på ett gömt ställe och inte ens vår chef kände till den!! Men så kan det gå ibland... :P


Ida och jag är arga på kaffemaskinen som inte vill fungera...


Manami och Sofia pillar dit flaggor (som jag knåpat ihop) på rätt kakor...


Jag älskar mat- och kakkultur!

 

FRANKRIKE: Baguette med vitlöksost och sallad.
GREKLAND: Ciabatta med tofuröra med oliver och soltorkad tomat och sallad.

 
ITALIEN: Ciabatta med pesto och mozzarellaost och sallad.
DANMARK: Bröd med hemmagjord skagenröra med räkor och sallad.

 

SVERIGE: Köttbullemacka med rödbetssallad och sallad.
SKÅNE: Mörkt bröd med skånsk senap och skinka och sallad.


VANILLEKIPFERLN (TYSKLAND)

som är en liten kaka gjord av bl.a. mald mandel och sedan doppad i vaniljsocker. Jag fick receptet till denna skickat hit från en tysk gammal tant (en kompis mormor). Verkligen gulligt av dem! (veganska)


MILLIONARIES SHORTBREAD (SKOTTLAND)
är en helt himmelskt god kaka! Mördegsbotten, kolatoffeekräm och sedan choklad ovanpå. Yummie yummie, en av de bästa kakorna jag vet! Och jag åt den dessutom i Skottland i somras.


BROWNIES (AMSTERDAM)
med chokladkola ovanpå. Brownien kommer egentligen inte från Amsterdam, men jag kallade dem "Amsterdam brownies - makes u happy" och så fick man tolka lite fritt... :P


RÅNKAKOR (BOSNIEN)
Detta receptet har jag fått av en vän från Bosnien. Det är rån med fyra lager fyllning i. Smörkrämsvaniljfyllning och hasselnötsfyllning. De ser lite tråkiga ut, men de är jättegoda och smälter i munnen...


STUDENTSKOR (SVERIGE)
tror att dessa kommer från Ofvandahls konditori i Uppsala. Det är en kaka som är fylld med chokladtryffelkräm och sen har grön glasyr. Den är sjukt mäktig och söt, det är nästan svårt att äta en hel!


FRANSK CHOKLADTÅRTA (FRANKRIKE)
gjord med massor av mörk choklad. Mäktig!


CHOKLAD-LAKRITSKAKA (ISLAND)
En choklad-kladdkaka fylld med lakritsbitar. Det salta pasar så himla fint ihop med den söta chokladen, och så var den sådär härligt kladdig också! Choklad + lakrits = så himla sant!!


ITALIENSK OSTKAKA (ITALIEN)
gjord på ricottaost och mandelmassa.


DANSKA WIENERBRÖD (DANMARK)
vi gjorde dem i en skala mindre, så söta blev dem! Jag gillar inte wienerbröd själv men de gick åt som smör i solsken.. (veganska)


SACHERTÅRTA (ÖSTERRIKE)
är en chokladkaka som vi fyllt med chokladmousse och aprikosmarmelad. Den riktiga Sachertårtan smakade jag i Österrike förra sommaren och faktiskt så är den inte god. Den är väldigt torr och tråkig och man blir verkligen besviken. Jag hoppas att vår Sachertårta blev godare (jag hann inte smaka den!) och att de som köpte den blev nöjda. (vegansk)


MAKOWIEC (POLEN)
är en polsk bull-kaka som är ihoprullad med en fyllning av blåa vallmofrön, mald mandel, socker och russin. Det var roligt att testa på att göra denna, lite annorlunda, kaka. Fyllningen blev jättegod men tyvärr så tyckte jag att själva helhetsresultatet blev lite torrt. Kanske skulle det vara lite mer vätska i fyllningen eller nåt.


BUDAPESTBAKELSE (UNGERN)
Jag tvivlar på att denna verkligen kommer från Ungern, men hur som helst - här heter den ju Budapestbakelse! Nötmarängrulle med grädde och mandariner i. Jag fick en söndrig bit att äta - åhhh gud så gott!!!! Nötig, söt och syrlig och frisk.

Sen tog batteriet i kameran slut så jag hann tyvärr inte fota
FRUKTKAKAN (ENGLAND) eller PEPPARKAKSSMOOTHIEN (SVERIGE).

 

Nu är det bara 3 (!!) fik kvar. Det känns väldigt sorgligt, men också lite skönt. Men jag tror jag kommer att sakna det mycket.

 

/Helena


Saknad...

     
  
Jag saknar dem här snyggingarna ♥ ♥ ♥

Jag har vin hemma. Men det är inte lika gott utan er!

/Helena


Italiensk ostkaka

Efter önskemål kommer här receptet på den italienska ostkakan som vi haft på fiket. Att jag en dag gjorde den, berodde på att vi hade massa ricottaost över från en gasque som jag ville göra av med. (Det är så himla jobbigt att slänga mat...) Så det passade ju perfekt! Själv är jag inte jätteförtjust i ostkaka, men den gick snabbt på fiket :)


Ingredienser:
* 150 g margarin
* 300 g mandelmassa
* 6 st ägg
* 250 g ricottaost
* rivet skal från 1 st apelsin
* 0,5 dl vetemjöl
* margarin och mandelspån till formen

Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader. Smörj en form med löstagbar botten med lite margarin och häll i mandelspån i botten och längs kanterna (så gott det går). Tvätta apelsinen och av skalet på ett rivjärn. Vispa margarinet och mandelmassan krämigt. Om du vill göra det lättare, kan du riva mandelmassan grovt innan du börjar blanda det. Tillsätt sedan ett ägg i taget under fortsatt vispning. Rör sedan också i ricottaosten och apelsinskalet. Rör till sist i mjölet. Häll smeten i formen och grädda i ugnen ca 30 minuter. (Du kan prova med en sticka - det ska inte fastna massa "deg" på den.)

Jag kan tänka mig också, att man lätt kan byta ut vetemjölet (det är ju så himla lite i) mot glutenfri mjölmix, och därmed också göra kakan glutenfri.

/Helena


Carlshamn Havredryck vanilj

Den vanliga havremjölken var slut när jag var och handlade (Solhavre från Ica) så därför bestämde jag mig för att prova på den här istället. Och mums, den var riktigt god! Jag kunde typ inte sluta dricka!! Och den passade bra på gröt också. Den smakar verkligen vanilj. Och den innehåller inte mer energi än vanlig havremjölk, så den är inte fullproppad med socker eller så. Man kan ju inte använda den till allt (typ i gratänger eller så) men kan nog vara jättegott att använda den till pannkakor, varm chokladmjölk m.m, eller bara dricka precis som den är förståss!

Pris: ca 15.90 kr för 750 ml.

Någon mer som smakat den? Vad tyckte ni?

/Helena

Pluggstämning

18 km sprungna i friskt höstväder och en varm dusch på det...


+ ...mysbelysning i rummet...


+ ...caffe latte vanilj...


= att det känns rätt okej att plugga ändå. (Jag har tenta om en vecka!! =/ )


Vad gör ni för att kunna koncentrera er på att plugga? Någon som har något pluggtips?
/Helena


Jag har tagit ett stort kliv närmare vuxenvärlden...

Jag har bytt från Mellanrost till Mörkrost.

Det känns bra.

/Helena

Receptregister

Publicerar här nedan ett receptregister över alla recept jag har lagt ut på min blogg. Jag kommer att uppdatera detta ofta, och du kommer att kunna finna det under "RECEPTREGISTER" i listen till vänster. Jag har inte hunnit märka upp allergier och intoleranser så bra (mjölkfri, glutenfri, laktosfri o.s.v) men detta kommer framöver!
De recepten som har en * efter sig, är mina personliga favoriter!!

Hoppas ni alla kan hitta något nytt gott recept nu när det är så lätt att se bland alla :)

/Helena

RECEPTREGISTER

A
Ananaspaj
Aprikosgodis med vit choklad
Aprikos- och nötbollar *
Aprikosrutor med maräng- och nöttäcke

B
Bagels (mjölkfria) *
Banankaka med vallmofrön
Banansmoothie med kanel (mjölkfri) *
Björnbärspaj med marängtäcke
Blåbärspaj
Blåbärstryfflar
Bovetebröd med frukt och frön
Bröd med russin och pomerans
Bönsallad med kronärtskocka

C
Canelloni med ricottaost och spenat *
Chili con carne
Chokladbiskvier
Chokladbollar med kesella
Chokladfudgecupcakes med hallontopping
Chokladkaka i två (rosa och brunt) lager
Chokladkolapaj *
Chokladkolapaj med hallon och blåbär *
Chokladmaränger
Chokladmilkshake (mjölkfri)
Chokladmoussetårta med mintsmak
Choklad- och lakritskaka
Chokladtryffel med turkisk peppar
Citronkaka med glasyr
Creme ninon (grön ärtsoppa)
Cupcakes med vit choklad, citron och pecannötter
Cupcakes med äpple i samt kanelfrosting
Currydoftande linsröra med svamp och pasta

D
Daimtårta
Dinkelbaguetter
Drinkar - Reykjavik och San Fransisco
Drink: P2
Drink med lime och tranbärsjuice
Dubbla mörkchokladkakor med jordnötssmörsfyllning *

F
Fetaostpaj med svarta bönor
Fiskgratäng med sambal oelek *
Flygande Jakob
Fläderglass

Fläskfilégratäng med tomat och ost
Fransk chokladtårta
Frukostbullar med blåbärstouch
Fruktgröt
Fruktig sallad med getost och rostade pinjenötter

G
Glutenfria rödbetsbullar
Glutenfritt bröd med frön och nötter
Grilltallrik med grönsaksspett
Grova russinbullar med julsmak *
Grönsakslasagne *

H
Hallonfluff, fryst
Hallonmousse
Hallon- och lakritspaj
Halloweenkladdkaka
Havrebollar I
Havrebollar II (med lite limesmak) *
Havrebollar med vaniljkesella
Helenas favoritbröd *
Het gryta med tofu, grönsaker och kokosmjölk
Honungsglaserade rostade mandlar
Hällbröd

I
Italiensk ostkaka

J
Jitterbugg
Julkulor (godis i fyra lager)

K
Kanelbullar
Kanelbullar, lyxvariant, med fyllning av russin, nötter och med glaze på toppen
Kardemummalatte
Kikärtsgryta med spenat och kokosmjölk
Kikärts- och broccolipaj
Kikärtssallad med oliver *
Knapriga och snabbgjorda nötbullar
Knäck
Knäckebröd med linfrön
Knäckebröd med vallmofrön
Kokosmjölkspaj med choklad (vegansk)
Kokos- och müslitoppar med vit choklad *
Kola med citrussmak
Kycklinggryta med jordnötter och äpple
Kycklinggryta med kanel, saffran och ingefära

L
Lax med purjolöksrisotto
Laxpasta med pesto
Lasagne med spenat, linser och zuccini *
Linssoppa med paprika och chili
Lussekatter *

M
Majspaj med curry
Marsipan
Maräng-choklad-gräddtårta med rosa blommor *
Marängrulle med lemoncurd, passionsfrukt och jordgubbar
Marängtårta med chokladgrädde
Medelhavsgratäng med soltorkad tomat-sås
Millionaries shortbread
Mjuk pepparkaka med tranbär
Mocca latte
Morotsbiffar med pasta och grönsaker i soya
Morotsbullar med timjan *
Morotskaka med nötter och kanel  *
Morots- och russinbröd i långpanna
Morots- och saffrankaka *
Morotssoppa med vitlök och örter
Morot- tomat- och linssoppa
Muscovadomoussetårta med björnbär
Müsli med vanilj, kanel och kardemumma
Mörk jordgubbstryffel

N

Nanaimo bars

Nyttigare vinbärspaj
Nyttigare äppelpaj med kardemumma
Nötkolapaj (lite fettsnålare) *
Nötmaränger med kaffecreme emellan *
Nötmarängrulle med vinbär


O
Oliv- och timjanbröd

P
Pajdeg till matpaj
Palsternacksgratäng med broccoli
Palsternacksgratäng med kikärtor och broccoli
Pannkakor med äpple, morot och keso
Pastagratäng med fetaoliv
Pasta med soltorkade tomater i sås *
Pasta med tonfisk, citron och grönsaker
Pastasås med kräftstjärtar och vitlök
Pastasås med tomat och paprika
Peanutbutterfudge *
Pepparkaksbollar
Pepparkaks-kladdkaka
Pepparkaksmüsli *
Pesto, grön
Pestopasta *
Pestopasta med citronglaserade grönsaker
Pizza
Pizza, Capricciosa
Pizzasallad
Polka-chokladkolapaj
Polkatryfflar *
Pomeransbröd med russin
Potatis- och palsternackssoppa
Potatis- och purjolökssoppa med svamp
Pumpasoppa

R
Rabarberkaka med kokos och lemoncurd
Rocky road tårta
Rostad potatissallad med grön sparris
Rotfruktssoppa
Rotsakswok med kycklingkorv
Rödbetsbullar
Rödkålssallad med bönor, rödlök och äpple

S

Saffranstryfflar

Saftigt grahamsbröd med russin
Sallad med kräftstjärtar
Schwarzwaldtårta
Semlebullar
Snöbollar (kokostryffel med vit choklad)
Svampbiffar med ugnsrostade rotgrönsaker och rödvinssås
Sylt med blåbär, äpple och hallon
Sötpotatisgratäng
Sötpotatispaj
Sötpotatissoppa med morot och curry
Sweet chili sallad

T
Tonfiskpasta med citron och dill *
Toscansk böngryta
Tranbärsgodis med pepparkakor
Tzatsiki

U
Ugnsbakade äpplen med vaniljfyllning och marängtäcke *

V
Varma mackor med tonfisk
Varm sallad med rostad potatis och kikärtor
Vegetariska biffar med havregryn och morot *
Vegetarisk lasagne med annorlunda kryddning
Vitchokladpaj med hallon
Vitchokladtårta med mandelbotten
Vörtbröd *

Å
Ångkokt hoki med persilja och ägg

Ä
Ägg i micron
Äggstanning till matpaj
Äppelchips
Äppel- och kanelgodis
Äpplemos


* Recept med stjärna = Mina extra mycket favorit-recept!


En typisk matdag för mig

Blev inspirerad av en annan bloggare och vän, att visa hur en typsik "matdag" ser ut för mig. När man läser min blogg kan det nog vara lätt att tro att jag typ bara äter kakor! Hehe, men så är det inte riktigt. Här ska jag nu visa ungefär hur en vanlig dag ser ut, men det är såklart olika från dag till dag. Det beror på om man har skola eller är ledig, om jag ska träna, jobba eller annat. Men ungefär såhär...

 
FRUKOST:
Tärnat äpple med vaniljyoghurt, lite blåbär, russin och lite pepparkaksmüsli. Knäckebröd med senap, skinka o gurka, leverpastej o gurka & mosad avocado. Och Kaffe såklart! Och vatten.


MELLANMÅL: En frukt. Favoriterna är äpple eller sharonfrukt.

 
LUNCH: Pastasallad med bönor, paprika, sallad, morötter, rödlök och chilisauce. Frukt och kaffe till efterrätt.


MELLANMÅL: Det är inte alltid jag äter något här, men oftast. Men då blir det ofta en frukt, vanlig eller torkad (jag varierar äpplet, bilden står för en "frukt" och menar inte just äpple).


MIDDAG: Lasagne med sallad, gurka, tomat, svamp, rödlök och brysselkål.

 
KVÄLLSFIKA: Ibland en kopp te. Ofta en frukt, och ibland äter jag också lite glass eller något annat "snaskigt".

(Fast såhär ser inte min dag ut på söndagar när jag jobbar! Då är det typ kak-kanter och småätning hela tiden.. :P)
/Helena


Deprimerande väder...

Det är inget roligt väder i Uppsala just nu!! :(



Tur att det finns andra saker att bli glad över!
* Jag har shoppat en ny klänning, kjol och strumpbyxor idag!
* Fick ett jättefint kort att min lillasyster idag. Tack! Jag saknar dig så himla mycket!!!
* Imorgon är jag ledig!! Första lördagen jag är ledig sen den 3 oktober... :) (men jag måste tvätta!! :( )

Trevlig helg!
/Helena

Europa-fika på söndag

På söndag är det dags för höstens tredje temafika, och såhär har vi skrivit i inbjudan:

  
"Dags för höstens tredje temafika, nämligen EUROPA!
Vi ger er härmed möjlighet att botanisera bland goda kakor och bakverk från olika länder i Europa. Vilket land gör godast kakor tro?? Kan det vara chokladtårtan från Frankrike, fruktkakan från England, millionaries shortbread från Skottland, den mystiska polska kakan, den isländska chokladkakan med lakrits i eller de danska wienerbröden? (ja det är bara några av kakorna som kommer att finnas...!!) Kom och smaka och bedöm själv!

The 22 of november we have this autumns third theme-fika: EUROPE! :) We gonna serve cookies and cakes from different countries in Europe. So wish country is having the most tasty cake?? Can it be the chocolatecake from France, the fruitcake from England, millionaries shortbread from Scotland, the mysterious polish cake, the icelandic chocolatecake with liqourice in or the wienerbröd from denmark?? (and this is only some of the cakes that we gonna have!!) Come and judge for yourself!!

Vi ses söndagen den 22 november!
Välkomna! Welcome! Bienvenido! Bienvenue! Willkommen! Tervetolua! Üdvözlöm!
//Fikacrew"

Bilderna ovan: Millionaries shortbread från Skottland, Italiensk ostkaka och Sachertårta från Österrike. Bara några av alla kakor från Europa vi serverar på söndag!

/Helena


Godbitarna vi bjöd på i söndags...

Efter att det förra fiket var ganska lite besökare, hade jag tänkt att det skulle bli likadant i söndags.. Men det blev det verkligen inte. Det var full rulle och nästan alla mackor och kakor tog helt slut! :) Jättekul att det var så. Och eftersom jag bara hade sovit 1,5 h den natten behövde jag nog fullt upp så jag inte slappade till och somnade... ;P

Italiensk ostkaka med ricottaost och mandelmassa.


Bananpaj med cornflakes.


Kolapaj med rostade hasselnötter (vegansk) Åhh den är helt fantastiskt god!!


Chokladbollar. Men inte vilka som helst, nej - en nyttig variant gjord med kessella så de var syrliga istället. Jättegoda! (man ska dock inte förvänta sig att de smakar som "vanliga" chokladbollar för då kan man nog bli besviken) Men jag gillade dem verkligen! Kändes fräscha.


Frasig äppelpaj med kanel och havregryn (vegansk).


Divine chocolate cupcake with pieces of graham crackers and chocolate, with mashmallow-frosting. YUMMIE!


Krämig kokkoscupcake med limefrosting (veganska).


Chokladcupcakes med hallonfrosting.


Hembakat bröd med svarta oliver och soltorkad tomat, med mozzarellaost, ruccolasallad, tomat och gurka.


Fruktsalladen har känts lite tråkig det senaste, så i söndags försökte vi oss på en ny spännande variant! Äpple, banan, apelsin och jordgubbar. Sedan hackad torkad frukt (russin, aprikoser, fikon) som blandats med mörk choklad. Och sedan till detta; lite avocadokräm (avocado blandat med lönnsirap). Mums, det var skitgott! Och veganskt såklart.

Massa annat gott hade vi också...


Nu på söndag blir det ett nytt temafik, nämligen EUROPA. Då ska vi bjuda från kakor och mackor från olika länder av Europa. Det ska bli jättekul! Det blir första gången på hela terminen som vi faktiskt inte kommer ha cupcakes. Det är ju annars vårat signum. Men så sjukt mycket annat gott kommer att finnas, ex. millionaries shortbread... typ den godaste kakan som finns!

/Helena


Årets första lussekatter!

...bakade jag igår! :)



Recept finner du här: http://matresan.blogg.se/2008/november/lussekatter.html 

/Helena

Ostkakegillet 2009

Här kommer nu lite bilder ifrån Ostkakegillet som jag jobbade på i lördags.



Ostkakegillet är en gasque (sittning) som Kalmar nation ordnar varje höst. Det är en gasque med klädkoden balklänning och frack, men förutom det är det ingen "riktig" bal. Man skulle kunna säga att Ostkakegillet är en liten parodi på en sittning. Allting handlar om ostkakan. Man äter ostkaka, sjunger om ostkaka, spexar om ostkaka o.s.v. Det var roligt att jobba och gasquen flöt på bra!


Här dukas det fint, i ostkakans färger, för 108 personer.


Välkomstdrinken var även den i ostkakans färger. Det gula underst för ostkakan, vita i mitten för grädden och det röda överst för hallonsylten.


Snittar till fördrinken. Crostini med ostkaka och rom. Fanns även crostini med ostkaka och fikonmarmelad (den var jättegod!)


Förrätt nr. 1: Ostkaka med kalkon och ruccola samt rostade pinjenötter med flingsalt.


Förrätt nr. 2: Soppa (jag kommer inte ihåg vad det var för soppa...) med apelsinbitar, och ostkaka förståss.


Det serverades sammanlagt 6 rätter under kvällen, alla med ostkaka såklart! Batteriet tog tyvärr slut i kameran så det blev inga mer foton. Huvudrätten bestod av ostkaka, korv och äppelchutney. De två efterrätterna var klassisk ostkaka med sylt och grädde. Och en ostkaka som gratinerats i ugn med kiwi, banan och jordgubbar och vit choklad och med hemmagjord yoghurtglass till.

Själv är jag dock inget fan av ostkaka. Det är ju okej, men inget jag föredrar... vad tycker ni?
/Helena


32 h jobbade på 3 dagar...

...och inte många timmars sömn. (sov 1,5 h mellan lördag och söndag) Detta resulterar i att orken tryter och min glädje över att laga mat tycks gömt sig för ett tag. Därmed såg min middag ikväll ut såhär, och det är ju riktigt pinsamt.


Klyftpotatis som jag värmt efter att de legat i min frys, samt broccoli och spenat. Det var vad jag hittade. Jag åt två skinkbitar med sallad och senap också. Men annars är det lite skralt här hemma. Måste hinna handla... (men jag har ju för övrigt bakat idag så blev mycket kakätning... ingen energibrist här alltså... :P)

Nu är det dock bara att ladda om. Skola skola skola!! Nästa vecka har jag en uppgift att redovisa och om två veckor är det tenta. *kääämpa* men *trött trött* Men om två veckor, efter tentan, får jag min belöning: Mitt livs första bal! Vad är väl en bal på slottet?
Jo alldeles alldeles underbar!

/Helena


Lite jobbtrötthet, men det är ju så väldans kul också...

Igår när vi slutade skolan, en fredag kl. 15, blev jag plötsligt väldigt avundsjuk på mina vänner. Att de skulle få helg... Det hade varit så underbart härligt med bara två dagar ledigt och inget inplanerat. Åka bort eller så..! Jag behöver verkligen en paus från all stress. Istället visste jag att jag har hela helgen full med jobb. Idag jobbade jag på Ostkakagillet. Det var jättekul (och jag fick till och med medalj!) men man blir lite less ändå. Kl. 13:00-2:15 jobbade jag. Alltså mer än 13 h. Utan någon större paus. (Jag stressåt lite rester på stående fot.)

På vägen hem kl. 02:15 träffade jag en kompis och hans vän. Och de lyckades övertyga mig att dricka vin med dem. Och jag tänker så som så, att man måste ta tillvara på stunderna och chanserna man får. Och att det vore så himla kul att sitta och dricka lite vin, lyssna på musik och småprata med dem. Men detta resulterade också i att klockan nu är sex på morgonen, och jag ska ju BÖRJA jobba klockan åtta idag. Suckelisuck. Nu känner jag inte alls för det. Jag vill vara ledig!! Please ge mig lite ledighet.

Nu kanske man ska försöka få sig 1,5 h sömn iaf...
Känner ni också ibland, att ni bara vill ge upp o skita lite i allt?
/Helena

Smaktest: Vingummin av fem olika tillverkare

Vingummi är ett av mina absoluta favoritgodis! De smakar mycket och är saftiga. Dock är det en enorm skillnad på vingummi-sorterna som finns att tillgå. Jag letade upp fem olika sorter i affärerna för ett smaktest av dessa. Och vad skulle testet visa...? Är den dyraste sorten godast? Och är det någon sort man absolut inte skall köpa? Är det någon som är rent av "äcklig"? Ja, läs testresultatet och se själv!!

Testet gick till såhär:
11 deltagare fick fem olika sorters vingummin (de hade ingen aning om vilka sorter). Testarna skulle smaka dessa och ge vingummina smakbetyg efter skalan 1=usch, 2=okej, 3=god, 4=jättegod, 5=perfekt smak! De fick också ge kommentarer om form, utseende, konsistens eller annat som kunde verka värt att säga.
Vingummina inhandlades på Ica Maxi, Willys och Coop och det är de priserna som jag köpte dem för som är angivna.

Här redovisas nu vingummina i den ordningen om att den sort som fick bäst genomsnittligt smakbetyg, kommer först! (Under smakbetyg ser du först det genomsnittliga betyget, och inom parentesen ser du vad alla olika personer gav det för betyg)

TOPPLISTA VINGUMMIN:

 
1. EUROSHOPPERS VINGUMMIN (O) - Billigast & Godast!!
Pris:
15,50 kr för 500 g (31 kr/kg)
Innehåller färgerna svart, grön, röd, gul, orange och vit.
Smakbetyg: 4.4 (3,3.5,4,4,4,4.5,5,5,5,5,5)
Kommentarer: Något skum eftersmak, luktar gott, lagom sega och väldigt goda, god intensiv smak, mjuk i konsistensen och lättuggade, perfekt konsistens, mycket smak, saftiga, ser aptitliga ut, smakar precis som man vill att vingummin skall smaka, supergoda, mjuka och saftiga, smälte bra i munnen, syrlig, gott, fina färger, lite skarpa i smaken, lite ojämna i smaken, den röda var godast, varken god eller ogod, den gröna smakade lite skumt.

 
2. BASSETT'S VINGUMMIN (I)
Pris:
14,90 för 160 g (93 kr/kg)
Innehåller färgerna svart, grön, röd, gul, orange och vit.
Smakbetyg: 3 (1,1,2,2,3,3,4,4,4,4,5)
Kommentarer: Stark syrlig smak, goda, lagom sega, mild bra smak, lite för stark smak, bränner i munnen, lite hårda och sega, goda i smaken, ganska stark framträdande smak, srliga, fin färg, men lite väl mycket tuggmotstånd, hård, ser väldigt goda ut, de olika färgerna var olika sega, smakar konstgjort, luktar inte särskilt gott, stark eftersmak, bränner i halsen, fastnar i tänderna.

 
3. ELDORADOS VINGUMMIN (X)
Pris:
13,20 kr för 400 g (33 kr/kg)
Innehåller färgerna svart, röd, grön, orange, gul och vit.
Smakbetyg: 2.6 (1,1,2,2,2,3,3,3,4,4,4)
Kommentarer: Lite svag och smaklös, vissa färger okej men vissa riktigt äckliga, sliskiga, smakade päroncider, hyfsad fruktsmak, ganska milda i smaken, mild, syrlig, gott tuggmotstånd, smaklös, händer inget - ger mig lixom inget, lite torr och plastig smak, smakar ej som vingummin brukar, smakar kemiskt, god jordgubbssmak på den röda, mycket tuggmostånd, sega och bra motstånd, väldigt sega, smakar inte så jättemycket, skulle inte köpa dessa själv, bara de röda som var goda, skum eftersmak, mild i smaken, luktar gott, bra tuggmotstånd, ojämn i formerna, saftiga.

 
4. X-TRAS VINGUMMIN (V)
Pris: 29,90 kr för 500 g (59,80 kr/kg)
Innehåller färgerna lila, grön, röd, gul, orange och vit.
Smakbetyg: 2.5 (1,2,2,2,2,3,3,3,3,3,4)
Kommentarer: Vissa färger goda och vissa inte goda alls, bra smak, rätt okej, luktade helt okej, smakade konstgjort, för sega, alla färger var inte så goda, bra seghet, god smak men inte så intensiv, lite hårdare konsistens, lite torra, smakade inte riktigt som vingummin som jag är van vid, smakar plastigt, skär sig i munnen, hårda, stark smak, ojämn smakkvalitet, den lila smakade svett men de andra var okej, saftiga, bra smakskillnad mellan färgerna, skulle definitivt kunna köpa dessa.

 
5. SÅ RÄTT's VINGUMMIN (Z) - Dyrast, Äckliga och Smakar tvål/parfym!
Pris:
11,90 kr för 100 g (119 kr/kg)
Innehåller färgerna blå (1 st på två påsar), grön, rödrosa, orange, vit och gul.
Anmärkningsvärt: På påsen står det "fettsnåla" (vilket ju faktiskt allt gelégodis är), sockerfria och kalorisnåla. Det där med kalorisnåla kan man dock undra över då det i energi-innehållsförteckningen står att läsa att de innehåller 374 kcal/100 g - vilket är mycket mer kalorier än vad de andra sorterna i detta testet innehåller (ca 320 kcal/100 g). Lurigt alltså och fel marknadsföring!!
Smakbetyg: 1 (0,1,1,1,1,1,1,1,1,1,2)
Kommentarer: Väldigt lite smak, luktar ej gott, Usch blä jag spottade ut den gula, ser konstgjorda ut och smakar precis det, smakar inte mycket, hård konsistens och svår att bita av, konstgjord smak, smakar kemiskt, smaklösa, tråkiga i smaken, hårda och inte alls goda, det spred sig en "parfymsmak" i hela munnen", färgerna ser plastiga och syntetiska ut, jag kan inte ens sträcka mig till 1 poäng, URK!, vill inte äta upp dem, smakar tvål, något av det vidrigaste godiset jag ätit, blä!, smakar inget, bara tuggmotstånd, eftersmak av tvål, för hårda, läskiga färger, mesig smak, väldigt söt, smakar inte vingummi, smakar väldigt konstgjort, smakar typ doftljus-schampoo-tvålaktigt, typ som att ha en halv doftspray i munnen.

TACK till alla er som deltog i testet!
Vad ska vi testa nästa gång?!


Nu ska jag iväg och jobba på Gasque. Ostkakegillet! :)
/Helena

Tre kilo kurslitteratur

Idag fick jag hem den här tre kilo tunga boken som vi har som kurslitteratur till kursen jag läser nu. Det är säkert jätteintressant allt som står i den, men just nu blir jag trött bara av att titta på den... :P


Hur som helst är det inte med den jag ska tillbringa kvällen! Jag har hyrt en film (Gran Torino - någon som sett den?) och tänkte äta lasagne med sallad. Och såklart njuta av att ha min adventsljusstake tänd! Ja, jag vet, det är jättetidigt. Men jag tycker man ska njuta av den juliga braiga känslan så tidigt man kan...
/Helena

Städdag med städsexa

Igår hade vi städdag på nationen. Då får alla som vill vara med och städa hela huset. Som tack för att man hjälper till får man tvårätters middag på kvällen samt snaps och öl! Det blev dessutom en hel massa extra snaps eftersom vi klubbverkare måste bjuda på snaps på sexorna om vi kommer försent till torsdagsmötet som vi har varje vecka...


Paprikor fyllda med bulgur, fetaost, chili, basilika och timjan. Och nybakat bröd med soltorkade tomater!

Jag och Elina (hennes blogg finner du här: http://filibabba.blogg.se )

 



Det blev en jätterolig kväll!! :) Och något helt fantastiskt - våra kuratorer (chefer) berättade hur mycket de uppskattar allt jobb vi klubbverkare lägger ner, och så fick vi alla varsitt presentkort på massage!! åhhh, det ser jag verkligen fram emot. Ska ringa och boka tid så snabbt jag kan. Och det skulle nog verkligen behövas för min sönderstressade kropp! I helgen väntar dessutom jobb på gasque imorgon och det vanliga fiket på söndag..
/Helena


Jag vill baka surdegsbröd!

Satt och tittade under min kategori "Recept - bröd" och fann bilden på surdegsbrödet jag bakade en gång för länge länge sedan... Åh det var så gott!! Det är sånt man hinner göra när man inte har något att göra. Därmed tänker jag starta en "Att göra på jullovet-lista".

HELENAS "ATT GÖRA PÅ JULLOVET"-LISTA
1. Baka surdegsbröd


Jag älskar listor! Utan dem skulle mitt liv inte fungera. Eller, det skulle vara lite krångligare i alla fall.
/Helena

Chokladföljetong del 38 - Marabou Vinter

Dags att recensera choklad nummer trettioåtta som jag provat på, i min följetång där jag ska testa nya konstiga, intressanta och spännande chokladsorter/smaker som kommit. Jag ska ta reda på om smaken fungerar som choklad och om den är god. Jag kommer ge chokladen helhetsbetyg från 1-5 där 1= dålig, 2= ej godkänd, 3=helt okej/godkänd, 4=bra/god! och 5=underbar!


Marabou Vinter
"Mjölkchoklad med karamelliserade kakaobitar samt nejlika och andra kyddor" står det på beskrivningen på baksidan. "De andra kryddorna" ser jag i innehållsförteckningen är kardemumma, nejlika, peppar, ingefära, kanel och vanilj. Det är alltså inte bara pepparkakskryddor i, utan lite ytterligare. Den smakar väldigt kryddigt och juligt men jag vet inte om det är någon höjdarsmak. Jag känner att jag hellre skulle stoppa in smaken i ex. en mjuk kaka, och sedan bara äta chokladen som mjölkchoklad istället. Kommer inte att köpa den igen, men det var kul att testa. Jag tycker det är roligt med de här "limited editon"-smakerna som kommer. Har dock varit lite många sådana på sistone (tjäna pengar lixom!!) men jag tycker ju det är kul att provsmaka roliga choklad. Detta var spännande eftersom det inte påminde om något choklad jag testat innan i mina test.
Pris: ca 17 kr för 180 g
Helhetsbetyg: 3,5


Har inte skrivit så mycket om mitt liv senaste. Jag har superroliga och intressanta lektioner i skolan! Men jag är väldigt trött och lite opepp på att ta mig för saker... Men ikväll är trevligt för det är min "TV-kväll". Jag följer bara två program och de är på onsdagar båda två. "Bonde söker fru" och "True blood".
/Helena


Saftig citronkaka med glasyr


Ingredienser (till en kaka):

* 200 g margarin, rumstempererat
* 2 dl socker
* 4 st ägg
* 1 tsk vaniljsocker
* skalet från 1 st citron
* 4,5 dl vetemjöl
* 2 tsk bakpulver
* 0,25 tsk salt
* 0,5 dl citronjuice
Glasyr:
* saften av en halv citron
* florsocker

Gör så här:
Sätt ugnen på 180 grader och smöra och bröa en form med löstagbar botten. Vispa samman smör och socker till en "fluffig" blandning. Blanda i äggen, ett i taget, och sedan också vaniljsockret och citronskalet. Blanda mjöl, bakpulver och salt i en annan skål. Rör sedan ner detta, tillsammans med citronjuicen, i den andra smeten. Häll smeten i formen och grädda i ugnen i ca 45 min.
Pressa ut saften av en halv citron, ca 2 tsk citronsaft, och blanda med florsocker tills det får en lagom konsistens. När kakan har svalnat kan du bre på detta ovanpå.

/Helena


Recept på fika!?

Glöm inte att säga till om det är någon av kakorna på fikabilderna som ni skulle vilja att jag lägger ut recept på!

/Helena

Fikabilder från gårdagens fik

Igår var mina ambitioner inte så höga, man kan inte lägga 100 % varje vecka.. Och det var rätt tänkt, för det blev en lugn fikadag igår med färre gäster än vad det brukar. Men de som kom hade i alla fall massor av goda kakor och mackor att välja mellan!


Nötkakor med hasselnötter, doppade i mörk choklad (veganska).

Saftig citronkaka med citronglasyr.

Vitchokladpaj med jordgubbar.


Päronpaj med vit choklad. (inte lika fin när vi skurit i den, men god var den!!)


Morots- och pumpakaka med glasyr och strössel.


Jordgubbs- och limecupcakes med limefrosting (veganska).


Apelsin- och mörkchoklad-cupcakes med chokladfrosting och rosa strössel.


Kopp med krossade kex, vaniljyoghurt/kessella och blåbär och hallon.

 
En smörgåstårta med bl.a. äpple, kapris, dill, purjolök i. Och en skink-smörgåstårta med paprika och ost i.


Från vänster: Mörkt bröd med valnötter och russin med skinka och creamcheese och sallad i, Ciabatta fitness med en ny curryröra i (mixade solroskärnor, curry, havregrädde och ananas) och sallad, Ljust bröd med tapenade (på svarta oliver och kapris), mozzarellaost och sallad.

Vi hade även lite andra kakor som jag inte fick bild på. Och så hade vi hembakat bröd med hummus. Som smoothie denna veckan hade vi kaffe- och banansmoothie.

I och med att vi börjat en ny kurs i skolan nu har det helt plötsligt blivit mycket stressigare att hinna med allt! Så det gäller att vara effektiv. Den enda tiden denna veckan som Ida och jag hade möjlighet att baka var idag på morgonen. Och bara i 3 h. Så imorse kom vi till Kalmar kl 8 och la in högsta växeln! Och helt otroligt!! Men på dessa tre timmar hann vi baka 7 olika sorters kakor/bakverk/pajer och också städa köket och diska och lägga tillbaka allt vi använt. Good work!!

I eftermiddag var jag ute och sprang med en vän och sedan har jag haft stick-träff med några kompisar. En kompis har hjälpt mig fixa med min balklänning!! Snart dax nu....!!
/Helena


"Kock" på höstgasquen

Min plan om en "slapparkväll i soffan" blev det inte mycket av... Jag hade någon optimistisk tanke om att jag skulle sluta jobba vid 20 idag. Men tydligen skulle inte maten serveras förens klockan 20, så inte förens kl. 22:30 fick vi fyra matlagare sluta... Jag jobbade alltså nämligen på gasque idag! Men det var verkligen jättekul, så det gjorde inget att det drog ut på tiden. Vi lagade massa god mat, flummade runt i köket, och sedan när vi slutade fick vi fyra en kanna Daquiri som vi delade på i personalrummet. Då vart livet ganska lattjo helt plötsligt. Tog en sväng om på dansgolvet, men vid halv ett kände jag att det var dags att bege sig hemåt. Börjar jobba på fiket imorgon vid halv nio, så måste få lite sömn också.


Morotsbullar.

Filodegsknyten fyllda med ricottaost, fetaost, basilika och soltorkade tomater.


Frasig tomatpaj med ost.


Italiensk paj med tomater, soltorkade tomater, oliver och parmesan.


Marinerad och grillad halloumi-ost.


Crostini med tapenade på svarta oliver och kapris, och med en bit äpple på toppen.

 
Marinerad (honung, soya m.m.) quornfilé i bitar som vi sedan la in i wraps tillsammans med basilikasås, morötter och gurka.


Jag är pepp! Det var kul att jobba idag.

 
Ett ölglas fyllt med Daquiri är helt fantastiskt gott efter en lång jobbdag. Vi satt och varavde ner i personalrummet och flummade...


En riktigt rolig dag!!! Och nästa lördag jobbar jag Gasque igen. Men då ska jag nog inte jobba i köket utan jag tror jag ska servera. Det blir spännande det också!

Nu ska jag sova. Sov så gott. Och kom gärna och fika imorgon :)
/Helena


Lavashak



Lavashak kommer från det persiska köket. Jag smakade det för första gången i somras. Min syster hade fått det av en kompis som kommer från Iran. Jag smakade det och det smakade inte som något annat jag ätit. Sött, syrligt och salt samtidigt! Lavashak är alltså torkad frukt - samt socker, salt och citronsyra - som pressats samman till tunna tunna plattor som man äter. I denna förpackningen fanns 8 st plattor tror jag. Man får se upp så man inte äter plasten som plattorna ligger mot bara (den är svår att se). Jag vet inte om detta är onyttigt eller nyttigt, men det är ju så små mängder man äter. Kan sitta och äta av en "platta" en bra stund... 10 kr kostade den här förpackningen på en persisk affär här i Uppsala.

Någon mer som ätit detta? Vad tycker ni?

Nu ska jag iväg och jobba i köket på Kalmars höstgasque! Blir spännande att se vad vi ska laga för mat! :) Hoppas jag inte slutar alldeles för sent, vore skönt med en slapparkväll på soffan...
/Helena

För er som vill smygstarta med julen...

...hittar ni här mina julrecept:
http://matresan.blogg.se/2008/december/mina-julrecept.html

Det är alla de juliga recepten som jag lade upp i min blogg förra året. Naturligtvis kommer massa nya smaskiga recept i år! Håll ut ;) Jag kan speciellt rekommendera mina lussekatter, polkatryfflar, saffranskakan och vörtbrödet. Saffran är ju en helt underbar smaksättning!

Läs mer om saffran här:
http://matresan.blogg.se/2008/december/saffran-det-roda-guldet.html

Ta även ett titt på mitt test av olika sorters pepparkakor, nu är det ju stor tid att börja inhandla dessa så...
http://matresan.blogg.se/2008/november/pepparkakstest.html

Dagens vaccin-biverknings-status: Jag har rätt ont i armen (kunde inte sova på den sidan) men annars mår jag tipptopp! :) Var jätterädd att jag skulle få feber eller så, för vi har nämligen slutredovisning på psykologikursen idag, så det hade varit lite otajmat...

/Helena

Kvällsmys


En kopp turkisk yoghurt blandad med salt och vitlökspulver, samt morötter & gurka & paprika i bitar att dippa!


Idag har jag varit och vaccinerat mig mot svininfluensan. Nu väntar jag (inte med spänning) för att se om även jag kommer få de ev. biverkningar många av mina bekanta upplevt...
/Helena


Vissa barn har svårt att äta

Igår hade vi en lektion med innehållet "Barnets ätmotoriska utveckling, samt ätproblem". Som tog upp hur barn lär sig att äta (alltså suga, tugga, svälja...) och också att vissa barn har svårt att äta. Ibland finns det en förklaring till detta, ibland inte.

 

Det är viktigt att aldrig tvinga ett barn att äta. (Om det inte är livshotande förståss.) Detta kommer aldrig att leda till något bra... Och de sista grejerna som vår föreläsare tog upp idag var hur man skall förhålla sig till dessa barn som inte äter;
Den vuxne lär inte barnet att acceptera ett vidgat maturval utan underlättar för det att lära sig självt!
* man ska ha ett uppmuntrande, positivt tilltal
* tala till det som sker, inte fråga eller instruera
* hjälpa barnet att (våga) ha fokus på maten
* vara i fas med barnet
* hjälpa barnet att lyckas
Alltid lita på att barnet gör så gott det kan!

För mig var det lite känsloladdat med denna föreläsning. Jag skulle nämligen önskat att jag blev behandlad annorlunda när jag var barn. På dagis och lågstadiet hade jag väldigt svårt att äta mat. Jag vet inte varför, det bara var så. På dagis hade jag jättesvårt att svälja. Satt och tuggade i flera minuter utan att kunna svälja. Som straff fick jag alltid kvarsittning vid matbordet.
Jag hade alltid alltid ont i magen över att gå till dagis och skolan p.g.a. detta. Jag vet inte varför jag var sådan, men i det stora hela mådde jag bra, inget fel på mig. Och idag äter jag allt! Vissa barn behöver lite tid...

/Helena


En mysig julkänsla börjar infinna sig...

Cyklandes från skolan till affären började det snöa... Och när jag i affären sedan utsattes för sådana frestelser som julmust och glögg, kunde jag bara inte låta bli! Bara jag ser dessa juliga varor infinner sig en mysig och fin känsla i mig. I min kaosiga och stressiga vardag är det precis vad jag längtar efter - det där lugnet inombords som jag ofta finner vid jul! Att sitta framför ett tänt ljus, uppkrupen i soffan, med en filt om sig och sippandes på en kopp glögg. Åhh...


Min syster kommer över på lite "Bonde söker fru" och fruktsallads-kväll ikväll. Kanske vill hon dricka årets första glögg med mig? Och även provsmaka chokladen förståss... (resultatet av provsmakning av denna kommer!)

Och vad tror ni jag gör nu? Jo, ehh, lyssnar på julmusik..... :)
/Helena

Krämig kokkosmjölkspaj med choklad

Alltså, den här pajen var verkligen spännande! Har aldrig gjort något liknande själv innan. Det var väldigt svårt att hålla sig ifrån den helt underbart goda och krämiga smeten. Färdig så smakade den lite som Bounty-godisarna som finns. Mumma, alltså! Jag har gjort denna vegansk (alltså utan mjölk och ägg), så därför visar jag receptet på den varianten. Men om man vill, kan man ju lika gärna ta vanligt margarin eller vanlig mjölk.


Det syns alltså inte på bilden, men det är ju ett chokladlager underst i pajskalet.

Ingredienser (till en paj):
Pajdeg:
* ca 4 dl vetemjöl
* 0,75 dl socker
* ca 125 g mjölkfritt margarin
* ev. lite vatten för att få ihop degen
Fyllning:
* 2 dl vatten
* 1,2 dl maizena
* 2 dl havremjölk
* 3,5 dl kokkosmjölk
* 2 dl socker
* 120 g mörk choklad (kolla så den inte innehåller mjölk!)
Garnering:
* ca 0,5 dl kokkosflingor

Gör så här:
Sätt ugnen på 200 grader. Blanda ihop degen till pajskalet och tryck ut den i en form med löstagbar botten. Tryck upp degen rätt högt på sidorna eftersom att det blir mycket fyllning. Nagga bottnen lite med en gaffel och grädda sedan i ca 12 min eller tills bottnen ser genomgräddad ut.
Blanda vatten och maizena i en skål. Blanda havremjölk, kokkosmjölk och socker i en kastrull och koka upp. Sänk värmen och låt blandningen sjuda och vispa sedan i maizenablandningen. Sänk värmen ytterligare och vispa tills smeten tjocknat.
Bryt chokladen i bitar och smält i en skål i micron. Fördela kokkosmjölksblandningen i två skålar och häll chokladen i den ena skålen. Rör runt tills det blir slätt. Häll chokladsmeten i pajskalet (som fått kallna) och häll sedan den vita kokkosmjölksblandningen ovanpå. Släta ut med en slickepott så det blir jämt och fint. Låt sedan kakan stå i kylen att stelna i minst 2 h innan servering. Det går också bra att frysa den och ta upp den en stund (ex. 1 h) innan servering!
Garnera, om du vill, med lite kokkosflingor som du enkelt kan rosta i en stekpanna på spisen tills den blir lite brun. Eller så garnerar du med något annat. Jag tror den är god att äta med grädde till! :)


Uppe till höger en kokkosmjölkspaj. Den hade vi till Halloweentemat dekorerat med lite Halloweenströssel.

/Helena


Pediatrik - och energibehov vid graviditet

Idag startade jag på en ny kurs inom dietistprogrammet. "Dietetik och klinisk nutrition" och i den första delen nu så ska vi läsa om "Pediatrik" - om spädbarns och barns hälsa och sjukdomar. Så fort jag fick se schemat kände jag hur all skolenergi bara strömmade tillbaka i mina ådror!! Åhh, det låter verkligen jätteintressant. Jag har varit så trött på psykologin, så detta känns verkligen bra att ha denna kursen nu. En rolig grej är att vi är på Barnsjukhudet här i Uppsala och har våra lektioner. Och de som föreläser för oss kommer att vara dietister, sjuksköterskor och läkare som jobbar med detta. Vi fick en rundvandring på barnsjukhuset idag och sen har vi haft lektion om näringsbehov vid graviditet och amning.

Energibehov vid graviditet!
Jag lärde mig massor intressant idag, men jag kan ju inte skriva allt här för det är så mycket. Men en grej som jag verkligen tycker var viktig är det här med energibehovet när man blir gravid. Många säger ju att när man blir gravid så skall man "Äta för två!" och "passar på" att trycka i sig lite onyttiga livsmedel. Men, faktum är att det inte är så mycket mer energi man behöver ändå. I första trimestern behöver man ca 80 kcal extra per dag (ex. ett äpple) och under andra trimestern ca 300 kcal extra per dag och under tredje trimestern ca 500 kcal extra per dag. I genomsnitt under hela graviditetsperioden behöver man ca 285 kcal/dag för en normal viktuppgång (ca 12 kg viktuppgång för en person som från början var normalviktig). 285 kcal innebär t.ex. ett äpple, 2 dl lättyoghurt och en liten macka med pålägg. Det är inte så mycket som man kan tro!

/Helena

Bilder från Halloweenfikat!

I söndags firade vi Halloween på söndagsfikat på Kalmar nation, med Halloween-tema. Alla kakor och bakverk var så att säga Halloween-inspirerade! Tack alla som kom och firade Halloween med kakor och mumsigt med oss!


Pumpan hade jag skurit ut och fixat med. Visst blev den bra?! Såg dock lite för snäll ut. Pumpafröna som jag gröpte ur pumpan rostade jag i en wokpanna på spisen, och vi använde dem sedan ovanpå fruktsalladen som vi sålde.


Så fort jag får en lugn stund i kassan passar jag på att fika lite jag med... Här ätandes lite fruktsallad. Och häxhatt såklart, måste ju matcha vårt tema!


Bordet med alla godsaker färdiguppställt...


Apelsin- och mörkchokladcupcake med frosting och Halloween-strössel.


 

Gröna och blåa monstercupcakes! (päroncupcakes och blåbärscupcakes)

 


Gravstens-cupcakes. (Chokladcupcakes med kaffefrosting och mördegskaka med choklad-kors på.) (veganska)


Spindlar! De tappade dock benen allihopa..., men goda var dem! (Choklad- och kokkoskaka med chokladdoppade salta pinnar som ben.)


Marängspöken doppade i choklad.


Larväggs-högar! (Orangefärgad kokkostopp doppad i vitchoklad färgad rosa.)


Ögon (hasselnötter, marsipan och choklad) och avhuggna fingrar (marsipantäckt chokladkex med rödfärgade mandelflagor som naglar).


Devils hot chocolate cake! Chokladkaka med chili i, dekorerad med djävulshorn (chilis). (vegansk)


Försökte få veckans smörgåstårta att bli lite Halloween-inspirerad också...


Urgröpta apelsiner med choklad- och apelsinmousse i.


Kladdkaka med spindelnät och spindlar.

 
Pumpa- och morotskaka med frosting dekorerad på lite olika sätt...


Nere till vänster kokkosmjölks- och chokladpaj och sedan uppe till höger chokladbiskvier med oranga girlanger på.

 

Fruktsalladen som innehöll äpplen, päron, apelsin, hallon, russin, aprikos och rostade pumpafrön. Och på bordet låg godisögon som dekoration...

 


Som vi kämpat denna veckan, jag & Ida.

Vi hade också slemsmoothie (smoothie med avocado - jättegod!!) och lite andra kakor som det inte blev fotat på eftersom det blev lite stressigt. Bland annat "blodfylld hjärna" (kardemummabulle med hallonfyllning). Och massa goda mackor som vanligt! Denna veckan hade vi betsällt in pumpabröd för att matcha temat. Vi hade också hembakt rödbetsbröd.

Nästa temafika blir den 22 november - EUROPA-TEMA!

Denna veckan börjar en ny kurs och vi behöver vara i skolan varje dag. Därför var jag tvungen att gå upp tidigt redan imorse för att börja baka till nästa söndag. Måste erkänna att jag var väldigt opepp. Förra veckan la jag så himla mycket tid till temafiket och nu är jag faktiskt rätt trött och slut. Men men, nu är det färdigbakat inför söndag och det känns skönt.
/Helena


RSS 2.0