Vörtbröd

En klasskamrat hade i veckan med sig vörtbröds-mackor på lunchen. Det doftade så himla gott och jag fick upp minnet av förra året då jag köpte mycket sånt bröd och det riktigt smälte i munnen. Jag blev verkligen inspirerad över att gå och köpa vörtbröd! Men, så är det ju mitt lilla projekt jag haft i höst att inte köpa något bröd, utan att baka Allt själv, och det har ju gått bra! Så det blev helt enkelt att gå och inhandla ingredienser till ett vörtbröd istället för en färdig limpa! Åhh jag säger bara det..detta brödet blev ett av de godaste bröd jag Någonsin bakat!!! Det smäälte i munnen!! Do it!!


Ingredienser:
* 50 g jäst
* 5 dl julöl
* 0,5 dl rapsolja
* 1 dl mörk sirap
* 50 g margarin
* 0,5 msk malen pomerans
* 0,5 msk malen ingefära
* 1 msk malen nejlika
* 0,5 msk malen kardemumma
* 1 msk salt
* 2,5 dl mörka russin
* 15 dl rågsikt

Gör så här:
Blanda jästen med julöl, olja, sirap och alla kryddor samt salt. Smält margarinet och låt det svalna lite, rör sedan ner det i blandningen. Häll i russin och blanda sedan in rågsiktet lite i taget tills degen är fast och fin. Låt jäsa i ca 30 min och forma sedan två limpor. Lägg dem på en plåt med handduk över och låt jäsa ytterligare ca 1 h. Grädda sedan limporna i 50 min i ugnen. När du ställer in dem ska ugnen vara 175 grader varm. Efter ca 20 min sänker du temperaturen till 150 grader.


Har precis varit ute och sprungit i ett snöigt Uppsala. I eftermiddag ska jag baka kladdkaka med utbytesstudenterna i min korridor. De flyttar nu till jul och vill vara säkra på att de kan göra kladdkaka när de är tillbaka hemma i Spanien och Turkiet! :P
/Helena 


Kommentarer
Postat av: Helena

Jag testade detta recept, brödet var verkligen gott och kommer att stå på vårt julbord på julafton.

2009-12-19 @ 08:39:00
URL: http://tankarommat.wordpress.com
Postat av: Emma

Älskar detta brödet! tack för receptet

2009-12-19 @ 16:42:55
Postat av: rebecca

fungerar det att ta 100 g smör istället för oljan?

2009-12-23 @ 20:25:17
URL: http://rebeccacecilia.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback