Paradis och koala!


Jag har varit bade i paradiset...


...och sett koalor!

Vegemite

Jag gor mitt basta for att upptacka Australiensisk matkultur (spenderade bla 1 h i en mataffar igar) och en sak som jag upptackt att alla alskar har ar nagot som heter Vegemite. Man har det pa mackan. Det ar brunt (ser ut som nutella) men luktar starkt och illa, och smakar desto varre (enligt mig). Jag tror det ar nagon slags jast i.

Nagon som smakat vegemite? Vad tyckte ni? Tydligen sa delar jag ju inte australiensarnas asikt eftersom de verkar alska det har!

/Helena

Flygande Jakob

Min variant av flygande Jakob, som är lite starkare. Denna har gjort succé när jag bjöd på den :)


Ingredienser (ca 3 port):
* ca 500 g kycklingfilé
* 1 pkt bacon
* 1 st banan
* 2 dl milda minimat
* 1 dl stark chilisås
* jordnötter till garnering
* tillbehör: potatis, haricot vertes

Gör så här:
Sätt ugnen på 225 grader. Dela kycklingfiléerna i små bitar. Stek i stekpanna så det blir färdiga rakt igenom men inte får så mycket stekyta. Lägg kycklingen i en liten ugnssäker form. Stek baconen lätt och lägg sedan den och den skivade bananen ovanpå kycklingen. Blanda minimat och chilisås och häll över. Sätt in i ugnen i ca 20 minuter. Om du gör klyftpotatis skall de vara i ugnen 40 min, så då kan du ställa in kycklingformen efter halva tiden. Garnera med lite jordnötter ovanpå. Servera också med lite grönsaker, ex. haricot vertes, ruccola, tomat etc.

/Helena


I Australien!

Jag hoppas ni fortfarande hanger kvar i min blogg, da jag ska forsoka uppdatera sa ofta jag kan :) och forhoppningsvis ocksa lite bilder framover!

Nu har jag iaf varit ivag pa min resa i natstan en vecka. Startade i norra Australien i Cairns och varit en svang norrut i Cape tribulation. Jag har varit pa krokodilsafari och snorklat med hajar och skoldpaddor! Sa himla haftigt!!

Lite matbilder ska ni fa sa framover ocksa! Vi lever just nu pa> brod, jordnotssmor, sylt, frukt och morotter! Haha, ganska billigt och hyfsat nyttigt! Men nu blir det faktiskt McDonalds strax, de har oppet 24 h och vi maste fordriva tiden lite tills var nattbuss gar soderut.

Kram
/Helena

Chokladföljetong del 54 - Cloetta bröllopsserien "Tarragona med hasselnötter"

Dags att recensera choklad nummer femtiofyra som jag provat på, i min följetång där jag ska testa nya konstiga, intressanta och spännande chokladsorter/smaker som kommit. Jag ska ta reda på om smaken fungerar som choklad och om den är god. Jag kommer ge chokladen helhetsbetyg från 1-5 där 1= dålig, 2= ej godkänd, 3=helt okej/godkänd, 4=bra/god! och 5=underbar!


Cloetta - Den officiella bröllopsserien - "Tarragona med hasselnötter"
Mjölkchoklad med hela hasselnötter, och vad jag smakar så är hasselnötterna dessutom gott rostade. Denna chokladen var jättegod!! Mjölkchokladen var perfekt, mycket nötter i och det finns helt enkelt inget annat alternativ än att ge denna full poäng! Det finns en med mandel i också, jag undrar om den är lika god!?
Pris: ca 20 kr för 155 g
Helhetsbetyg: 5 !

/Helena


Chokladföljetong del 53 - Marabou rulle "Kokos"

Dags att recensera choklad nummer femtiotre som jag provat på, i min följetång där jag ska testa nya konstiga, intressanta och spännande chokladsorter/smaker som kommit. Jag ska ta reda på om smaken fungerar som choklad och om den är god. Jag kommer ge chokladen helhetsbetyg från 1-5 där 1= dålig, 2= ej godkänd, 3=helt okej/godkänd, 4=bra/god! och 5=underbar!


Marabou rulle med kokos smakar helt enkelt som mjölkchoklad med riven kokos i. Så gillar man dessa båda är detta en riktig fullträff. Jag gillar båda! Dock, vilket var ett sådant stort minus att jag inte ens kan godkänna chokladen, så luktar den jättekonstigt!! Det luktar konstgjort och aromer om den, så jag mår nästan lite illa. Den innehåller också aromer, så det är inte bara den riktiga kokosen som ger smak. Usch, nej den här vill jag inte rekommendera.
Pris: ca 12 kr för en rulle
Helhetsbetyg: 2

/Helena


Nu ger jag mig av - och tips på mina favoritbloggar!


Nu är jag redo för att ge mig av!! Om bara några timmar åker jag till Arlanda och ger mig iväg på äventyr! Resan går till Australien, Tasmanien, Nya Zeeland och Hong kong och jag kommer att vara borta 10 veckor, tills den 18 augusti!

Det är jättekul att ha en blogg och jag är verkligen glad att jag har så många läsare!! TACK!! Nu i sommar kommer ju dock inläggen inte att komma lika ofta, men jag ska försöka uppdatera så ofta jag får möjlighet, och försöka hålla mitt mat-tema uppe med lite bilder om vad jag ätit där borta :) (jag har också faktiskt lite inlägg på lager som jag ska posta, lite nya choklad som jag provat blanda annat!)

Men eftersom jag inte kommer att uppdatera lika ofta tänkte jag därför tipsa om mina favoritbloggar som jag brukar läsa!!

Filibabba: http://filibabba.blogg.se - Elina, en klasskamrat och vän, har en jättebra och intressant blogg med både tips, recept och väldigt bra inlägg om näring och hälsa!
My choice veg - http://mychoiceveg.blogspot.com/ En blogg som jag upptäckt nyligen och som jag verkligen gillar! Om mat, träning m.m.

/Helena

Extra melon mint

Mina nya favorittugummin!


Någon mer som smakat dem? Lika fast som jag?
/Helena

Man tager vad man haver

Såhär kan måltiderna se ut i tider då man försöker tömma kyl och frys...


Marinerat och stekt lammkött, gröna bönor, rödlök, strimlade svarta oliver, fetaost och vitlökssås. En riktigt god och lyxig måltid faktiskt!

 
Spagetti, gröna bönor, rödlök, svarta oliver, gurka och fetaost.


/Helena


Avslutningsgrillning i torsdags!

I torsdags hade jag och mina kompisar en liten "skolavslutning" med knytis och grillning. Alla tog med sig något så det var massor att äta!


Potatissallad med avocado, rödlök, kapris och grillspett med paprika, champinjoner, zuccini, lök, quornbitar och sen matvete, sallad, rödbetor, turkisk yoghurt, rödlök. Sen fanns det också foccacia, brieost, quornkorv, korvbröd, havrekakor och mashmallows! Mums!!


Det var en fin avslutning för terminen.
/Helena


Knäckebröd med linfrö

Skrev ju för något inlägg sedan att jag håller på med projektet att tömma kyl och frys på mat nu innan jag ska åka utomlands. Det känns helt enkelt onödigt att köpa så mycket ny mat när man har en massa hemma! Men mitt knäckebröd tog slut och knäckebröd måste jag bara ha hemma, därför improviserade jag fram ett litet recept av sånt jag hade hemma. Och det blev faktiskt riktigt gott! (och tog bara ca 30 min innan allt var klart!)


Ingredienser (ca 1 plåt):
* 2,5 dl vatten
* 1 dl vetekli
* 3 dl vetemjöl
* 2 dl grahamsmjöl
* 1 tsk salt
* 0,5 tsk kanel
* 0,5 tsk bakpulver
* 1 msk flytande margarin
* 0,5 dl linfrö
* 0,5 dl physsillumfrön

Gör så här:
Sätt ugnen på 225 grader. Blanda helt enkelt bara samman alla ingredienser. Kavla sedan ut på en bakpappersklädd plåt, så tunnt du bara kan. Grädda i ugnen ca 12 min.

/Helena


SOMMARLOOV!

Sista tentan skriven och nu är det sommarlov!! Häärligt och välbehövt!!

Ikväll ska vi ha knytis och grillning tillsammans, jag och mina kompisar. Det blir en fin avslutning med dem och sen imorgon ska jag och min kombo på en sista fest tillsammans. Jag kommer sakna mina vänner så mycket i sommar, min kombo, mina katter, familj och Uppsala! Meen, det ska bli såå kul att lämna Sverige på tisdag! Nu blir det till att packa och fixa innan resan!

/Helena

Nu gäller det!

Om 1,5 h skriver jag terminens sista tenta. Och även dietistprogrammets sista tenta. Kanske blir det också den sista tentan i mitt liv...

Jag hoppas jag kommer att klara den! Om bara några timmar har jag Sommarloooov!!! Och jag reser om bara 5 dagar!!

/Helena

Polka-chokladkolapaj

Chokladkolapaj är en av mina favoritkakor/bakverk, och i lördags bjöd jag på denna när några kompisar var hemma hos mig och kollade på Eurovision song contest. Den blev mycket uppskattad!

Recept på chokladkolapajen hittar ni här: Chokladkolapaj

Eftersom vi var rätt många så gjorde jag två pajer, och passade på att göra en ny variant också, nämligen med polka-choklad i. Och den blev jättegod den också!! Passade jättebra ihop med en klick grädde. Så recept på denna kommer här:


Ingredienser (till en paj):
Pajbotten:
* 75 g margarin
* 0,5 dl socker
* 1,5 dl vetemjöl
* 2 dl havregryn
* ev. lite vatten
Fyllning:
* 50 g margarin
* 1,5 dl vispgrädde
* 1,5 dl ljus sirap
* 200 g Marabous polka-choklad

  
Gör så här:
Sätt ugnen på 200 grader. Smält margarinet till pajbotten och blanda sedan samman med de andra ingredienserna. Om degen inte riktigt håller ihop kan du tillsätta lite lite vatten. Tryck ut degen i en pajform eller form med löstagbar botten. Tryck upp en ca 2 cm hög kant på sidorna. Grädda i ugnen i ca 10 minuter.
Koka under tiden upp margarin, grädde och sirap i en kastrull. Låt det koka i 10 minuter. Bryt sedan ner chokladen i kastrullen och rör runt tills all choklad smält och smeten blivit jämn och fin. Häll smeten i pajskalet och låt stelna i kyl i minst 4 h.
Om du vill kan du garnera med ex vit choklad (som jag gjort ovan). Lite grädde till passar också bra. Jag använde mig av Milda visp 20 % istället för grädde. Det smakar nästan likadant men innehåller mindre fett.

/Helena


Pluggandet fortsätter... (mag- och tarmsjukdomar)

...och nu har jag gått igenom resten av mag- och tarm sjukdomarna. Här kommer lite översiktligt om dem och vad man ska tänka på angående dem och sambandet med kost.

* Förstoppning - viktigt att man har ett tillräckligt intag av fiber, vätska samt att man ägnar sig åt fysisk aktivitet för att inte drabbas av detta.
* Diarré - diarré har ofta ett bakomliggande problem som man riktar in sig på när man skall "bota" patienten. Viktigt att man tar vätskeersättning då man förlorar mycket vätska och elektrolyter vid diarré. Ex. resorb. Man kan också ta medicin mot diarré, ex. loperamid.
* Steatorré (fettdiarré) - detta beror också på en underliggande sjukdom varpå man utreder och behandlar denna. Det kan ex. vara glutenintolerans, brist på gallsalter, leversjukdom m.m.
* Glutenintolerans - läs mer om detta här: http://matresan.blogg.se/2009/march/glutenintolerans-och-mitt-forsok-att-ga-pa.html
* Laktosintolerans - läs mer om detta här: http://matresan.blogg.se/2008/november/laktosintolerans.html
* Inflammatorisk tarmsjukdom: Crohn's sjukdom (CD) - Crohns sjukdom kan drabba hela mag- och tarmkanalen och ger en inflammation i slemhinnan i olika bitar av kanalen. Varför detta uppstår beror på ärftlighet, rökning, kostfaktorer, infektioner, hur tarmslemhinnan ser ut m.m. Symptomen på sjukdomen är diarré, viktnedgång, anemier, malnutrition, feber och smärta som går i skov. Det finns inget botemedel mot sjukdomen. Det är viktigt för patienterna med ett tillfredställande näringsintag och man kan behöva ge supplement för en del vitaminer, ex. folat, B6 och B12. Då det kan uppstå problem med mag- och tarmkanalen som ex. fistlar (små hål som läcker) kan det bli aktuellt med parenteral nutrition (via blodbanan). Många opererar också bort en del av tarmen. Då måste man äta en mer fettsnål kost eftersom fettet inte hinner absorberas lika bra i ett kort tarm, vilket kan leda till steatorré. 
* Inflammatorisk tarmsjukdom: Ulcerös kolit (UC) - Ulcerös kolit är en inflammation, precis som Crohn's sjukdom, men denna drabbar endast kolon (tjocktarmen) och det blir en ytlig inflammation i slemhinnan. Symtomen är samma som för Crohn's sjukdom men patienter med Ulcerös kolit kan också få blodiga avföringar. Kostråden är densamma för Ulcerös kolit som för Crohn's. Man skall också tänka på att födointoleranser, ex. laktostolerans, kan vara vanligare vid dessa sjukdomar och att man kan testas för dessa.
* Irritable bowel syndrome (IBS) - innebär en smärta eller obehag i buken och man har ett stört avföringsmönster. Vad man får för behandling beror på symtomen som kan vara diarré, förstoppning, uppblåshet, buksmärta m.m. Lite kostråd att tänka på (lite beroende på vilket problem man har förståss) är att äta regelbundet, små portioner ofta, minska kaffet om man dricker mycket, minska fet mat, byta olösliga fiber (ex. vetekli) mot lösliga fiber (havre, råg, korn och viss frukt), dricka ordentligt. Man kan också föra en dagbok över vad man äter och när man får sina symtom, så man kan se om något hör ihop.
* Short bowel syndrome (SBS) - uppstår när man tagit bort en del av tarmkanalen, ex. kan man operera bort en del av tarmen vid Crohns sjukdom. Symptomen av SBS är malabsorption av näringsämnen, diarré, steatorré, rubbad elektrolytbalans, viktnedgång, och för barn att de har svårt att växa. Hur man behandlar detta med kost är olika beroende på vilken del av tarmen man tagit bort. Om man tagit bort en del av jejunum (mellersta delen av tunntarmen) har man ett försämrat upptag av socker (främst laktos) och lipider. Vid bortoperation av sista delen av tunntarmen så finns det en hel del att tänka på. Upptaget av B12, instrinctic factor samt gallsalter blir sämre (gallsalterna måste återupptas för att återanvändas). Då det blir mindre gallsalter upptas mindre fett (och därmed också de fettlösliga vitaminerna A, D och E) vilket kan leda till brister samt steatorré. Fettet som inte tas upp i kroppen binder sig också till Kalcium, Magnesium och Zink vilket följer med avföringen ut och man kan därför få brist även på dessa. Många som opererats får näring i blodet den första tiden (parenteral nutrition) och sedan övergår man långsamt till normal kost. Små måltider flera gånger om dagen är bra, man ska vara varsam med laktos och socker, suplementering med vitamin A, D och E samt mineralerna Ca, Mg och Zn kan behövas. Det rekommenderas också att äta en fettsnål kost vilket minskar steatorrén och förbättrar upptaget.

Jag är imponerad om någon orkade läsa detta! Hur som helst, är det väldigt bra för mig själv att försöka sammanafatta allting lite kortfattat och enkelt.

/Helena

RSS 2.0