Chokladföljetång – Dark Sesame

Choklad är ju något av det godaste som finns, enligt mig i alla fall. I alla dess former kan man äta och njuta av choklad. Choklad är ju tyvärr en produkt som inte är speciellt nyttig. Men man har under senare år försökt lansera den mörka chokladen, med minst 70 % kakao, som nyttig för "hjärtat". Och visst, en bit kan vara bra, men inte i någon större mängd. Choklad är en njutningsprodukt som man får äta lite av, men vill ha mycket av! Det finns vit choklad, mjölkchoklad och mörk choklad. När jag var liten var det i stort sett dessa sorter jag kände till. Men nu är det verkligen inne att njuta av och äta choklad. Det finns massor av tillverkare och alla är ju naturligtvis - konkurrenter. Detta gör att de olika tillverkarna hela tiden måste komma upp med nya smaker och innovationer inom chokladbranschen. Detta har lett till att det i chokladhyllan numera trängs av konstiga, intressanta och spännande nya smaker av choklad. Men är de verkligen goda? Är inte choklad godast som bara just choklad? Jag har bestämt mig för att ta reda på detta. Så med jämna mellanrum framöver kommer jag att publicera omdömen om nya chokladsorter jag kommer köpa och smaka. Jag ska ta reda på om smaken fungerar som choklad och om den är god. Jag kommer ge chokladen ett helhetsbetyg från 1-5 där 1= dålig, 2= sådär, 3=okej, 4=bra och 5=jättebra! Först ut är "Marabou premium - Dark Sesame":




"Marabou premium - Dark Sesame"

På chokladen står att läsa "Dark Sesame - en mörk choklad med hög kakaohalt (70 %) och med den karaktäristiska smaken av krispiga sesamfrön."

Chokladen innehåller alltså minst 70 % kakao och minst 9 % sesamfrön som är karamelliserade. Jag tycker det är bra att märkningen "Dark" på framsidan av chokladen håller vad den lovar, att chokladen innehåller minst 70 % kakao.

Först var jag lite tveksam mot chokladen, men efter första tuggan ändrade jag åsikt. Om man gillar mörk choklad är detta verkligen en hit. Dels det mörka och bittra från chokladen, och sedan en sötma och krispighet från sesamfröna. Det var en mycket lyckad kombination i min mun. Jag kan tänka mig att den också passar bra för nötallergiker som vill ha lite mer "krisp" i chokladen. Jag tycker chokladen passar bra till en kopp kaffe efter maten. Med tanke på att chokladen är så stark räcker det att äta bara en liten bit av den.

Pris: ca 20 kr för 100 g

Helhetsbetyg: 4


Next up! - Lindt Excellence "A touch of sea salt"


Igår när jag cyklade hem från skolan stod dem föresten och delade ut mjölkchoklad från Marabou. Mums, det tackade man ju inte nej till, så jag cyklade extra sakta :)

/Helena


Halloweenkladdkaka

Imorgon, den 31 oktober, är det Halloween! :)

Och vi ska ha en stor fest i korridoren!! Alla som kommer måste naturligtvis vara utklädda! För att göra det lite festligt (samt för att jag är så smått beroende av att baka hela tiden) har jag bakat två Halloween-kladdkakor, så här kommer recept och bild på den:


Ingredienser till en kaka:

* 150 g margarin

* 3 ¾ dl ekologiskt strösocker

* 3 ekologiska ägg

* 2 ¼ ekologiskt vetemjöl

* 4 ½ msk kakao (gärna rättvisemärkt sådan)

* 1 tsk vaniljsocker

* vit choklad samt godisspindlar till garnering

Gör så här:

Smält smöret i en kastrull. Blanda socker och ägg i en bunke. Häll över smöret och rör även ner resten av ingredienserna. Häll smeten i en smord form med löstagbar botten, ca 24 cm i diameter. Grädda kakan i 175 grader i ca 25 minuter. Låt kakan svalna innan du lägger upp den på ett fat och börjar med garneringen.

Bryt den vita chokladen i bitar och lägg i en skål. Värm i micron på full effekt i omgångar av 30 sekunder, tills chokladen smält. Rulla ihop en bit bakplåtspapper till en strut, med ett litet hål längst fram. Häfta ihop struten med en häftapparat. Lägg den vita chokladen i struten och spritsa ut spindelnätsmönster (eller valfritt annat mönster) på kakan. Tryck dit en godisspindel. Klart :)

 

/Helena


Studiebesök på Arla Kallhäll


Igår var jag på studiebesök på Arla Kallhäll. Det är ett av Arlas mejerier och är beläget utanför Stockholm. Hela klassen skulle dit på studiebesök, men i min eftermiddagsgrupp blev vi bara fem personer, så det hela blev ett väldigt personligt och trevligt studiebesök!

Först blev vi bjudna på kaffe och fika och sedan berättade en kvinna lite om Arla som företag. På mejeriet som vi besökte tar de emot ca 700 000 liter mjölk per dag. Av det är ca 20 % ekologiskt. I hela Sverige får Arla mjölkleveranser av 300 ekologiska lantbruk och 5000 "vanliga" lantbruk. Bönderna tjänar ca 3,80 kr/liter mjölk och 5kr/liter ekologisk mjölk. Kvinnan som berättade detta poängterade att det är konsumenterna som styr hur mycket ekologisk mjölk de tar in/producerar. Återigen ett bevis på vår makt som konsumenter! Det är lixom inte Arla som sitter och bestämmer hur mycket ekologisk mjölk de ska producera, utan VI!

Något som jag heller inte visste, som kvinnan berättade för oss, är att den röda Arla-kon står för att mjölken är svensk. Att en produkt är märkt med den röda Arla-kon är alltså en garanti för att det är 100 % svensk mjölk. Och detta kan ju vara viktigt att veta, då det är bra att vi försöker hålla våra landskap öppna här i Sverige genom att köpa mjölk från svenska kor. Förutom Arla-kon har Arla en röd liten logga. Denna kommer dock från och med 7 november att bytas ut mot en grön logga.


Efter lite matnyttig fakta fick vi en rundvisning i mejeriet. Detta mejeriet "gör" mjölk, filmjölk och grädde. När mjölken kommer in med lastbilar så separeras "mjölken" och "grädden". Sedan tillsätter man grädde i rätt mängd till mjölken för att få respektive fetthalt i de olika produkterna/mjölksorterna (mini, lätt, mellan, standard). Mjölken pastöriseras också, vilket innebär att den upphettas till 72 grader i några sekunder, detta för att avdöda ev. bakterier och mikroorganismer. I Sverige är det lag på att all mjölk som säljs skall vara pastöriserad.

Vi fick se mottagningshallen för lastbilarna, vi fick traska runt i  produktionshallen och sedan fick vi se när mjölken och filen packades i tetra pak. Det är svårt att förklara hur det gick till, men det hela var väldigt roligt att se. Synd att man inte fick ta med kameran in. Sedan var vi också i kylrummet där mjölken sedan distribueras vidare ut till butiker m.m. Arla försöker ta till vara på allt. Produkter med kort datum säljs till rabatterat pris ex. till butiker i tunnelbanan där folk springer förbi och köper något snabbt. Produkter som i butik passerat bäst före-datumet skickas tillbaka till Arla och så gör de grisfoder av det. Det kändes bra att så lite som möjligt går till spillo!



Efter studiebesöket fick jag med mig lite Arla-produkter hem. Jag bakade bröd på filen meddetsamma jag kom hem och avnjöt sedan brödet med lite Keso på. Sopporna ser jag fram emot att testa.

Det var verkligen ett jättetrevligt besök och efter rundvisningen fick vi provsmaka lite produkter. Sedan fick vi glädjande nog också plocka med oss produkter från en vagn att ta hem! Alltid bra att fylla på kylen lite som fattig student :)

Speciellt bra var det att jag fick med mig en Baristamjölk hem. Den 19 november ska jag nämligen spela in en demonstrationsfilm där jag visar hur man gör en "perfekt latte". Så nu fick jag väldigt passande en Baristamjölk, som vanligtvis är rätt dyr, att öva med hela helgen! Baristamjölken ska nämligen vara lättare att skumma och är perfekt till latte.


/Helena


Smaktest av olika sorters russin

Ni som känner mig vet att det finns en sak jag är väldigt beroende av, nämligen russin :) Jag äter russin flera gånger om dagen och kan få riktig abstinens efter dem! Men, jag måste också säga, att det är skillnad på Russin och Russin. För de russinen som jag gillar har en speciell smak, vissa russin tycker jag inte alls om. Och för de som ännu inte provsmakat sig fram bland alla russinsorter som finns, kommer här nu resultatet av ett russinsmaktest som jag med hjälp av sex provsmakare genomfört.


Testet var ett blindtest. Alltså hade inte testarna någon aning om vad det var för russin de testade. De satte sedan poäng på russinens smak efter skalan 1=usch, 2=inte god, 3=okej, 4=god och 5=utsökt smak. De fick också skriva kommentarer om varje russin, ex. vad de kan passa till.


Russinen som testades var Gula russin, Jätterussin, Gröna russin, Sunmaids russin, Eldorados russin och Saltå Kvarns KRAV-märkta russin. Här följer nu russinresultatet i ordning efter godaste till minst godaste sort (baserat på genomsnittligt smakbetyg);


 

PLATS 1 - Sunmaid russin från Kalifornien

med 4 poäng i smak (3,3,4,4,4,5,5)

Kan köpas i nästan alla butiker, ca 35 kr/kg

Bedömarna tyckte: Ser ut som klassiska russin. Ser goda ut. Vanliga, inte så spännande. Mjuka. Saftiga. Lagom sötma.

Kan tänkas passa till: i Lussekatter, i fruktsallader, i kakor, i gröt, i bröd och som snacks.



PLATS 2 - Gula russin från Sydafrika

med 3,9 poäng i smak (3,3,3,4,4,5,5)

Inhandlade i Hötorgshallen i Stockholm. 80 kr/kg.

Bedömarna tyckte: Exotisk färg. Syrliga. Lite sura. Söta. Lite torra. Smakar färskt. Ojämn smakkvalité på russinen. Svårt att äta många eftersom de är så söta.

Kan tänkas passa till: i fruksallad, till müsli och fil, i bröd och i gröt.



Delad PLATS 3 - Jätterussin från Chile

med 3,6 poäng i smak (2,2,3,4,4,5,5)

Inhandlade i Hötorgshallen i Stockholm. 80 kr/kg.

Bedömarna tyckte: Ser fräscha ut. Glansiga. Bra konsistens. Fruktiga. Aprikosaktig smak. Saftiga. Söta. Syrlighet. Eftersmak av järn. Ojämn kvalité på russinen. Svårt att äta många av dem för att de är så söta. Goda, men nästan För söta. Smakar och känns som stelnad frukostmarmelad.

Kan tänkas passa till: i fruktkaka eller som dekoration på någon maträtt/bakverk.


 
Delad PLATS 3 - Saltå Kvarns russin från Turkiet - KRAV-märkta

med 3,6 poäng i smak (2,3,3,4,4,4,5)

Finns att köpa på ex. Coop. 48 kr/kg.

Bedömarna tyckte: Ser tråkiga ut. Fina i färgen. Söta. Lite torra. Lagom sötma. Man kan äta många av dem eftersom de är lagom söta.

Kan tänkas passa till: bara äta som de är, i bröd eller i glögg.


 
PLATS 4 - Eldorado russin från Turkiet

med 3 poäng i smak (2,3,3,3,3,3,4)

Finns i de lite "billigare" mataffärerna, ex. på Willys. ca 30 kr/kg.

Bedömarna tyckte: Klassisk russinsmak. Små. Torra. Söta. Konsistens av kanderat socker.

Kan tänkas passa till: i lussekatter, i glögg och i småkakor.


 
PLATS 5 - Gröna russin från Iran

med 2,7 poäng i smak (2,2,2,3,3,3,4)

Inhandlade i Hötorgshallen i Stockholm. 80 kr/kg.

Bedömarna tyckte: Tråkig färg. Bleka. Rolig färg. Rolig avlång form. Smakar inte så mycket. Milda. Torra. Lite krispiga (kärnor i). Något russin smakade krasse. Ojämn smakkvalité på russinen. Lite kvalmiga.

Kan tänkas passa till: som snacks, i ex. en nötmix.


Hoppas att testet gav er någon aha-upplevelse!
Vill du också vara med och testa produkter till min blogg? Skicka mig ett mail så kanske jag hör av mig när det är dags för ett nytt test av något. [email protected]


/Helena


Aprikosgodis till Halloween

Här kommer ett väldigt snabbgjort och gott (!) godis som jag tänkte passade lite till Halloween. (man får ju hitta på lite anledningar till att festa till det :P)

Du behöver:
* 50 g vit choklad
* 4 torkade aprikoser
* 0,5-1 dl valfri müsli (jag tog en med russin i såklart)
* (ev. knäckformar)

Gör så här:
Bryt chokladen i bitar och lägg i en skål. Värm i micron på full effekt, i omgångar av 30 sekunder tills chokladen smält. Hacka aprikoserna och blanda ner dem och müslin i chokladen. (Ta 0,5-1 dl müsli beroende på hur "fast" du vill ha blandningen.) Klicka ut i knäckformar, eller till små "högar" på ett bakplåtspapper. Låt stelna. Mums!


P.S. Om det är någon som stört sig på att alla överskrifter inleder varje nytt ord med en stor bokstav, så vill jag bara tillägga att Det gör jag också! Vet inte varför det blir så eller hur man ändrar.D.S.
/Helena

Tamarillo – eller ”fruit” som de kallas i Uganda

  


De här krabaterna stötte jag för första gången på i Uganda våren 2007. Dem, samt bananer, var de biligaste och mest tillgängliga frukterna där. Kvinnor stod längs grusvägarna och sålde påsar med dessa orangeröda små godbitar. En hel påse kunde man få för bara någon krona, och jag upptäckte snabbt att de var otroligt goda. För att kunna leta reda på dem väl hemma i Sverige igen, ville jag ta reda på vad de hette. Men när jag frågade kvinnorna sa de bara "Fruit. It's fruit." "Ja, jag vet att det är frukt" sa jag. "Men vad heter de?" "Fruit" blev svaret igen. Så i Uganda heter de tydligen "Fruit". Men här i Sverige så heter frukten i alla fall "Tamarillo". Den fick sitt namn på Nya Zeeland på 70-talet, efter att länge ha kallats för "Trädtomat".

 

Från början kommer Tamarillon (Cyphomandra betacea) från Peru men numera odlas den både i Afrika, Europa, Sydamerika, Sydostasien och på Nya Zeeland. Att den tidigare kallades för trädtomat är ingen slump då Tamarillon faktiskt är släkt med tomaten, samt även med potatisen. Smaken är också lite lik en tomat, men tamarillon är lite sötare och enligt mig "fylligare" i smaken.

 

I början är Tamarillon gulorange men blir rödare ju mer den mognar. Skalet är väldigt tjusigt, men ganska bittert att äta. Det bästa är att skala tamarillon eller att dela den i två bitar och äta ur skalet med en sked. De är goda att äta som de är, eller i en fruktsallad. Jag har också hört att det ska vara gott att grilla dem och servera till ex. kött.

 

Tamarillon går att hitta i de flesta välsorterade livsmedelsbutikerna. Jag köpte två stycken för 15 kr på Ica Maxi här i Uppsala. De är absolut värda att smakas och man får en liten känsla av Uganda igen :) Tyvärr är de importerade långväga ifrån, vilket ger en negativ miljöpåverkan pga transportutsläppen.

 

/Helena


Helenas fruktgröt

Havregrynsgröt är en väldigt god frukost och en bra start på dagen. Dock kan den bli lite "långtråkig" ibland. Jag försökte piffa till min gröt igår för en lite mer spännande frukost, och såhär blev resultatet;


 

Till en portion behövs:

* 1 dl havregryn

* 1 torkat fikon, 2 torkade aprikoser, russin

* 1 krm physillumfrön

* ½ tsk hela linfrön

* 1 tsk solrosfrön

* 1 msk äppelmos

* en nypa salt


Gör så här:

Hacka fikonet och aprikoserna i små bitar. Blanda allt i en kastrull och koka upp. Koka på låg värme under omröring tills gröten har lagom konsistens. (Eftersom gröten innehåller så många ingredienser rekommenderar jag inte att ni kör den i micron, som man annars kan göra med havregrynsgröt.)

Eftersom gröten är så söt och god i sig åt jag den bara som den var. Men man kan även äta den med mjölk till och ev. lite extra äppelmos på toppen.

/Helena


Vegetarisk buffé med utsikt över Stockholm

 
Mums! Maten var jättegod. Hummusen får ni inte missa att smaka, det blev min favorit. Tillsammans med en stark gryta med cachewnötter i.

Igår var jag i Stockholm och träffade en nära vän. Min kompis hade en "eko-guide" över Stockholm med sig och i den hittade vi en restaurang i Stockholm som skulle servera vegetarisk buffé, där också minst 40% av råvarorna skulle vara ekologiska. Vi begav oss dit, och hamnade vid ett bord på en uppvärmd uteveranda där vi hade utsikt över ett vackert nattupplyst Stockholm. Maten var helt underbart god! Som student kunde man få buffén för "2, betala för 1" så det blev 100 kr var med dricka. Annars kostar buffén 155 kr/person. Jag tycker verkligen det var värt pengarna. Man kunde även fika där, så det får jag prova på nästa gång, för hit vill jag gärna komma tillbaka :)

Hermans, heter stället. Och ligger på Fjällgatan 23 B på Södermalm. I oktober - april har de öppet 11-21 varje dag.

/Helena

Välj grönsaker och frukt efter säsong

Livsmedel produceras på ett ställe, och ska sedan ta sig hem till våra hushåll. Ju färre och kortare transporter för ett livsmedel att nå fram till oss, desto mindre utsläpp. Att välja närproducerad mat är därför viktigt ur miljösynpunkt. Frukt och grönt har olika säsonger då tillgången på dessa är god. Att välja frukt och grönt efter säsong gör att vi inte behöver köpa sådant som är producerat allt för långt bort. Varför köpa äppel från Argentina när man kan köpa äppel från Sverige?

I första hand ska man alltid välja frukt och grönt som är odlat i Sverige (gärna så närodlat som möjligt). I andra hand ska man välja varor från Nordeuropa och därnäst varor från Sydeuropa/Medelhavsområdet. Välj i sista hand mer långväga varor.


GRÖNSAKER

Säsongsgrönsaker i Sverige i oktober är bland annat: Blomkål, Broccoli, Brysselkål, Gul lök, Kålrot, Morot, Palsternacka, Purjolök, Rotselleri, Rödbeta, Rödkål och Vitkål.

Från Nordeuropa: Squash

Från Sydeuropa: Aubergine, Avocado, Gurka, Paprika, Spenat och Tomat


Varför inte passa på att göra en grönsakssoppa med alla läckra grönsaker som det just nu är säsong för i Sverige?!


FRUKT

Säsongsfrukt i Sverige i oktober är bland annat: Plommon, Päron och Äpple

Från Sydeuropa: Apelsin, Småcitrus och Vindruvor


Passa på att göra saker med äpplen nu när det finns god tillgång på dem och priset är lägre. Äppelmos, sallad med äppel i eller testa min äppelpaj som det finns recept på nedan.

/Helena


Helenas lilla äppelpaj

Denna lilla "pajen" är tänkt till en liten gratängform för ca två personer. Den är underbart knaprigt god och går snabbt att göra! Den blir syrlig, men kardemumman neutraliserar det perfekt :)
Ett passande, men dock väldigt långt, namn på denna pajen är;

Helenas lilla goda krispiga och kardemummadoftande snabba äppelpaj :)
  
Du behöver:

* tre små äppel

* knappt 1 dl havregryn

* 2 msk solroskärnor

* 2 msk rörsocker

* 1 msk smör

* ½ tsk kardemumma

* samt russin efter behag

Gör så här:

Kärna ur äpplena och skär dem i små klyftor. Lägg dem i en liten ugnssäker form.

Blanda ihop de andra ingredienserna och fördela blandningen över äpplena.

Grädda i 225 grader i ugnen i ca 20-25 minuter. Mumma!

Äppelpaj är ju så himla gott att äta nu på hösten!
/Helena


Toscansk böngryta

Jag och en kompis hade bokat in en matlagningskväll igår (för att sedan titta på "Bonde söker fru" tillsammans :P). Och jag hade på förslag ett recept på en Toscansk böngryta som jag hittat recept för på ica. Det var kul att handla till grytan då jag ex. aldrig har köpt stjälkselleri innan, men nu har jag koll på vad det är! Och även om det var mycket ingredienser till grytan blev inköpet till den väldigt billigt. Vitkålen kostade ex. bara 2,90 kr/kg. En burk bönor kostade 5,20 kr. (Jag handlade på Willys.) Jag köpte dock ingen kruka med rosmarin. Eftersom man bara skulle hacka i en matsked bestämde jag mig för att använda den torkade kryddan jag har hemma istället. Men det blir ju alldeles säkert godare med den färska.

Som vanligt - försök att välja ekologiska och KRAV-märkta produkter så långt som det är möjligt!

Toscansk böngryta - 4 portioner

2 morötter

1 gul lök

1 vitlöksklyfta

250 g stjälkselleri

300 g vitkål

2 msk olivolja

1 citron

1 kruka färsk rosmarin

8 dl vatten

1 grönsaksbuljongtärning

2 burkar stora vita bönor, à 400 g

salt och peppar


  

Gör så här:
Skala morötter, lök och vitlök. Skölj och ansa selleri och vitkål. Skär alla grönsaker i tärningar.

Fräs alla grönsaker utom vitkålen i olivolja. Raspa skalet av en citron och hacka 1 msk rosmarin som tillsätts till grönsakerna. Tillsätt vattnet och lägg i grönsaksbuljongtärningen. Låt det koka sakta i 20-25 minuter.

Häll av och skölj bönorna, tillsätt dem och vitkålen. Låt grytan koka i 4-5 minuter. Smaksätt med salt, peppar och lite citronsaft.


Jag och min kompis åt ris, samt mitt nybakade bröd (recept nedan), till grytan. Jag tyckte den blev riktigt god. Sådär syrlig. Men både jag och min kompis tyckte nog att själva basen skulle varit lite "fylligare". Kanske kan man ha i lite kokosmjölk eller någon annan lite gräddig produkt.

  
/Helena


Pepparkakor och kardemummakaffe


Åh, pepparkakor och kaffe. En stund av absolut njutning.

Börjar få julkänslor i kroppen! :)

/Helena


Mitt favoritbröd

Här kommer nu recept på mitt favoritbröd som jag bakat hur många gånger som helst! Det ska vara länge inne i ugnen, men går väldigt fort att röra ihop! Man kan egentligen blanda i lite allt möjligt vad man har hemma och är sugen på (ex. hackad torkad frukt eller nötter m.m.), men den blandningen jag redovisar nedan är min favorit-komposition som jag har arbetat fram och är nöjd med. :)


5 dl fullkornsvetemjöl

2 dl rågsikt

2 dl grahamsmjöl

1 dl vetekli

1 dl solrosfrö

1 dl hirsflingor

1 dl krossat bovete

½ dl hela linfrön

1 dl russin

4 tsk bikarbonat

1 tsk salt

½ dl rapsolja

1 dl mörk sirap

8 dl lättfil + ev. 1 dl vatten

rågkross till garnering


Gör så här:
Smörj och bröda en 3-liters avlång brödform. Blanda ihop alla torra ingredienser och tillsätt sedan oljan, sirapen och lättfilen. Rör om kraftigt. Tillsätt ev. en dl vatten för att smeten ska bli lite mer "rinnig" och lättare att hälla i formen. Häll upp i formen och garnera genom att strö rågkross över. Grädda i nedre delen av ugnen i 175 grader i 100 minuter.


  
 

Försök att välja ekologiska produkter så långt det är möjligt. Jag vet att det är väääldigt många ingredienser. Första gången man bakar brödet blir det såklart väldigt dyrt, men sedan räcker ingredienserna väldigt länge, så nästa gång du bakar har du nästan allt hemma redan!


LYCKA TILL.

/Helena


Choklad + lakrits = SANT


Åh, lakritschoklad! Här i Sverige?! Äntligen! tänkte jag helt överlyckligt när jag fick se Marabous nya "Choco-licious lakritschoklad" i godishyllan på Willys. Alla som har varit på Island vet att choklad med lakrits i är en underbar blandning! På Island finns hur många olika lakritschoklad som helst, och Alla äter det. Det var redan allra första dagen på mitt jobb där, som jag blev bjuden på lakritschoklad på fikarasten. Hmm, tänkte jag. Kan det verkligen vara gott? Och det var det. De tre månader jag tillbringade på Island arbetade jag mig igenom alla olika sorters lakritschoklad och njöt av varenda bit. "Dramur" blev min favorit, och av denna fanns det ett halvt kilo av i väskan när jag for hem. Ända sen dess har jag saknat Islands brunsvarta guldklimp.

Så ni kan tro att jag blev glad när jag fick se Marabous satsning i hyllan. Men ack så tråkigt, att behöva avsluta den här historien olyckligt. Marabous nya lakritschoklad är ingen höjdare alls. Den smakar inte alls som på Island. Tyvärr tyvärr, jag får fortsätta längta och drömma.


Någon som är på väg till Island den närmaste tiden?
Jag beställer ett kilo lakritschoklad, tack!

/Helena


Umami - den femte grundsmaken

Som liten fick man lära sig att de fyra grundsmakerna bestod av surt, salt, beskt och sött. Men visste ni att det även finns en femte grundsmak? Den heter Umami och identifierades för första gången 1908 av den japanska professorn och smakforskaren Kikunae Ikeda. Det dröjde dock ända till 1985 innan umami fick ett vetenskapligt erkännande som grundsmak. (Dock är forskare världen över fortfarande oeniga om ifall umami ska klassas som egen grundsmak.)

Vi har smakreceptorer för umami på tungan, precis som för de andra fyra smakerna. Kikunae fann att umamismaken var natriumglutamat, en saltform av aminosyran glutaminsyra. I form av ett salt gjort på glutaminsyra, oftast som natriumglutamat, kan umami idag tillföras livsmedel på konstgjort sätt. För närvarande finns det sex olika tillsatser av glutamat som är godkända i EU. Men det där med tillsatser kan man ju ha delade meningar om. Debatten kring natriumglutamat som tillsats i livsmedel har på senaste tiden gått varm. Precis som människan reagerar positivt av socker och sötma i mat så påverkas vi även positivt av smaken umami. (Detta kan alltså vara ett säljknep för livsmedelsföretagaren - att tillsätta umami för mer och godare smak.)

Ordet umami kommer från Japan. I det asiatiska köket har man länge arbetat med umami i matlagningen. Umami finns bl.a. i den japanska sojasåsen och fisksåsen. Men hur smakar egentligen umami? Det är svårt att föreställa sig en smak som inte smakar som de andra fyra smakerna, men några beskrivningar av umami är att det smakar "njutbart", "köttigt" och "buljongaktigt". Professionella matlagare brukar spetsa matlagningen med ingredienser som naturligt innehåller umami, ofta utan att vara medvetna om att det är just detta de gör.

Här följer några exempel på livsmedel som innehåller umami; gröna ärtor, grönt te, majs, grön sparris, sojasås, tomat och tomatprodukter (ex. tomatpuré, soltorkade tomater, ketchup, chilisås), cheddarost, parmesanost, fisksås, saltad/rökt/torkad skinka m.m.


Kanske var det högt innehåll av umami som gjorde den här asiatiska rätten så god? Den avnjöts i alla fall på en thailändsk restaurang i Berlin, Oranienburgerstrasse, januari 2007.

Källa: Tidskriften "Vår föda" nr 2, 2008

/Helena


Tänk vad man kan längta efter mat!

Jag kom precis hem från ett föredrag om Rwanda som utrikespolitiska föreningen i Uppsala anordnade. Det väckte mycket minnen om min tid i Afrika. Tänkte på allt jag varit med om när jag satt på cykeln hem.. Tänkte på, angående till bloggen, hur mycket man egentligen kan längta efter mat och produkter hemifrån Sverige när man är ute och reser. Av alla mina matminnen från Afrika så är ett väldigt starkt, då jag kom in till Kigali, Rwandas huvudstad, och fick se en stor mataffär!! Kigali är mycket mer utvecklat än vad Uganda är, där mina fyra senaste veckor hade spenderats. Efter fyra veckors kost av banan, chapati, vitt bröd, stekta ägg och avokado så var min lycka att se en mataffär så total! O jag hittade både päron, grovt bröd, ost, vaniljyoghurt, sötlakrits och vit choklad! :) åhh!


 
 
Hmm, jag tycker jag känner igen det här... I Uganda var det inte så stort utbud av saker att äta. På bilderna ses först två frukostar och sedan två middagar.


Och vad är egentligen det första man vill äta när man kommer hem till Sverige igen, efter mer än tre månader i Afrika? Min mamma mejlade mig i god tid innan jag åkte hem och undrade vad jag ville ha för mat. "Köttbullar och potatismos" blev svaret.

Men det fanns också tre saker jag önskade mig och längtade efter, som min dåvarande pojkvän släpade med sig till flygplatsen i Köpenhamn när han mötte upp mig - Det var ett äppel. En burk russin. Och en påse Polly.

/Helena


Ingefära

Det har varit riktigt härligt höstväder idag. Solen har lyst, löven är vackra, luften är frisk och jag gav mig därför ut på en liten cykeltur imorse. Passade på att handla när jag ändå var i farten, behövde köpa filmjölk till frukost. Väl vid filmjölkshyllan blev jag sugen på att testa någon smak jag aldrig testat innan, varpå jag köpte arlas "Onaka Ingefära lätt sötad med honung". Lät spännande, och den var riktigt god faktiskt! Och med den filen vid frukostbordet tänkte jag att dagens inlägg skulle få handla lite om ingefära;


Ingefära (Zingiber Officinale)

Ingefäran sägs ha många goda egenskaper som kan vara nyttiga för vår kropp. Bland annat så ska den hjälpa mot illamående om man är åksjuk eller gravid. Ingefäran sägs också stimulera receptorer i magsäcken vilket gör att både aptiten och matsmältningen stimuleras. Förr i tiden ingick ingefäran i många läkemedel p.g.a. dess egenskaper..

Ingefäran kommer från början från sydöstra Asien. Nu odlas den främst i Indien, men även på andra tropiska platser. Den är en ört och blir ca 1,5 m hög med blommor och blad, men det är roten som vi använder som krydda. Ingefäran används mycket som smaksättning i det asiatiska köket. Här i Sverige är en produkt som ingefära ingår i såklart Pepparkakor. Ingefärspäron är också en välkänd efterrätt.


En godsak som jag upptäckt på senaste tiden och som jag kan rekommendera är inlagd/syltad ingefära som är doppad i choklad. Väldigt stark smak på ingefäran, som neutraliseras av chokladen runt om. Denna godsak har jag inhandlat i Hötorgshallen i Stockholm.

För övrigt har jag också en duschcrème med ingefära just nu (från Body Shop). Den luktar underbart :)

/Helena


Morotsbullar med timjan

Jag blev så sugen på att baka igår att det blev en sats morotsbullar. Vi har test-gjort dem i skolan, så jag visste att de skulle bli goda. Och förutom vääldigt goda är de också blilliga och lätta att göra.

Ingredienser (ca 20 st):
* 50 g smör eller margarin
* 50 g jäst
* 2,5 dl ekologisk mjölk
* 2,5 dl vatten
* 2 msk ljus sirap
* 1 msk salt
* 2 msk färsk timjan eller 1 msk torkad
* 3,5 dl rivna morötter
* 5 dl grahamsmjöl
* 8-9 dl vetemjöl (jag tog dock 7 dl graham, 3 dl fullkornsvetemjöl o resten vetemjöl)
* 1 ägg, grovt salt och timjan till pensling



Gör så här:
Smält matfettet. Blanda i mjölken och vattnet. Rör ut jästen i lite av degspadet, som ska vara fingervarmt. Tillsätt sirap, salt, timjan, morötter, grahamsmjöl och till sist vetemjölet lite i taget. Blanda noga och knåda väl. Låt degen jäsa under bakduk i ca 45 minuter.
Ta upp degen och knåda den i några minuter. Forma runda bullar, ca 20 st. Låt jäsa på smord plåt i 15 minuter. Pensla bullarna med det uppvispade ägget och strö över lite grovt salt och timjan.
Grädda i 200-225 grader i ugnen i ca 12 minuter.

Nu ska jag avnjuta en bulle till frukost. Sedan ska jag bege mig till Stockholm idag och vara lite kulturell.
/Helena

Idolkväll med fruktsallad

Snart dax att bänka sig i soffan för att titta på Idol. Jag ska över till en kompis o tänkte överraska med lite fruktsallad som jag knåpat ihop. Tänkte att jag skulle göra en lite lyxigare variant.

Detta använde jag i min sallad:
1 banan, 1 äppel, 1 ask physalis, 100 g tärnad mango (från frysdisken), 2 satsumas, 1 granatäppel samt russin.
Allt delades i lagom stora bitar. Russinen la jag först i blöt i lite saft från satsumasen, innan jag blandade ner dem. De blir lite saftigare då. Såhär blev resultatet;



Trevlig kväll!
/Helena

Frukosten – dagens viktigaste måltid

Ja, frukosten är faktiskt dagens viktigaste måltid. (och mysigaste enligt mig) Jag älskar att ha god tid på morgonen och sitta och njuta av frukosten länge, gärna med en tidning, lite mysig musik och tända ljus.

Det är viktigt att äta frukost för att redan i början av dagen ge kroppen och hjärnan bränsle och energi att orka med. Det blir lättare att koncentrera sig under dagen och man presterar därmed också bättre. Man blir heller inte lika sötsugen om man äter frukost, eftersom att blodsockerbalansen blir bättre om man äter regelbundet. Det har visats i undersökningar att personer som äter frukost i genomsnitt väger mindre än de som inte äter frukost. En del har svårt att få i sig något att äta på morgonen, men det är verkligen viktigt att man ger sin kropp energi. Lite smaksatt yoghurt kan med fördel drickas ur ett glas och är lätt att skölja ner.

En bra frukost bör bidra med 20-25 % av dagens energibehov.


Jag har två variationer på frukost som jag har som favoriter:

- Havregrynsgröt med russin i, mjölk och äppelmos.

- Tärnat äppel, russin, lättfil, kanel och müsli.

Till det äter jag hembakat grovt bröd med ex. skinka och paprika på, samt dricker vatten och te.


En av de godaste frukostarna jag ätit i mitt liv (förutom alla goda jag gör själv varje dag) är denna frukost bestående av vaniljyoghurt med sju olika frukter (banan, ananas, mango, äppel, päron, vindruvor och nektarin) samt en tillhörande skål med fruktmüsli och en med honung.


Frukosten avnjöts på ett litet frukostcafé vid namn "Green eggs & ham" mitt emot Eastener Hostel i Berlin, under en tripp dit i januari 2007.


Där testade jag också på "Fruit pancake with stewed apple" vilken såg ut såhär:



I sinom tid kommer fler frukostbilder från platser runt om i världen! :)

Nu ska jag äta frukost och njuta av Min morgonstund! Vilken är eran favoritfrukost?

/Helena


Fyra olika sorters kokade potatisar

Förra torsdagen hade jag potatis-labb i skolan varvid jag och en klasskamrat fick i uppgift att koka fyra olika sorters potatisar för att sedan provsmaka och bedöma dem. Så det tänkte jag redovisa lite om här.


På bilden ser ni potatissorterna vi testade, färdigkokta och skurna.




Blå kongo, Mandelpotatis, King Edward, Belana och i bakgrunden skymtar en orangefärgad sötpotatis som vi också provade. (sötpotatisen är dock egentligen ingen "potatis" - mer om den i något annat inlägg.)


Vi kokade fyra potatisar av varje sort, två med skal och två som var skalade. När de var färdigkokade skar vi dem i små bitar och smakade på dem.

Den potatisen som jag och min klasskompis tyckte var godast var Mandelpotatisen. Den var ganska fyllig och krämig och inte så mjölig.

King Edward var också krämig och god, men lite besk. Den smakade bättre med skalet på, och eftersom den sönderkokade snabbt om den var skalad, kan det vara bra att behålla skalet på den sorten.

Belana var lite besk och tråkig i smaken, men höll sig fin i konsistensen när man kokade den.

Blå Kongo var helt klart den vackraste potatisen, men tyvärr inte så god. Den var besk och smakade vad jag skulle kalla som en "skolpotatis" (vilket inte är positivt). Den var också väldigt mjölig.


Så av dessa fyra kokta potatisar skulle jag välja att ta Mandelpotatisen om jag skulle vilja äta kokt potatis. Faktum är att jag annars mest äter potatis i ugn då jag tycker att det är både godare och känns lite "lyxigare". Blå Kongo kan nog vara riktigt snygg som klyftpotatis i en rotsaksblandning i ugn. Den gör sig nog också bra som potatismos på barnkalaset.


Mer om potäter en annan gång!

/Helena


Helenas nöt- och kolapaj

Jag och två kompisar träffas ungefär en gång i veckan och "scrappar" tillsammans. Då turas vi också om att baka och denna veckan är det min tur. Så igår gjorde jag en Nöt- och kolapaj. Det återstår tills imon att se om den var mödan värt att göra (det tog ganska lång tid eftersom att kolasmeten inte ville stelna) men den blev ju i alla fall ganska tjusig!


Ingredienser:

Som vanligt har jag gjort receptet "lite nyttighetsanpassat", men om ni vill ha det mer "kakigt" är det bara att ta ex. endast rent vetemjöl + mer smör i degen, samt vanlig grädde i kolasmeten.

Nu ska jag fixa mig iordning inför kvällens utgång!
/Helena

Deg:
* 75 g margarin
* 1 dl grahamsmjöl
* 3 dl fullkornsvetemjöl
* 3/4 dl ekologiskt strösocker
* 1 ekologiskt ägg

Kolasmet:
* 2,5 dl "vispa lätt" grädde milda 20%
* 1 dl ljus sirap
* 3 dl ekologiskt strösocker

200 g hasselnötter



Gör så här:

Blanda mjöl och socker, tillsätt smöret och hacka samman till en grynig massa. Tillsätt sedan ägget och arbeta samman till en deg. Tryck ut degen i en pajform, ca 24 cm i diameter. Pricka bottnen i pajskalet och sätt sedan in i ugnen i 200 grader i ca 10 minuter. 
Rosta hasselnötterna i ugnen i 200 grader i ca 10 minuter. Låt nötterna svalna och gnugga sedan bort skalen på dem. (Du kan låta det sitta kvar, är mest att skalet kan ha lite "bränd-smak" efter rostningen.)
Blanda grädden, sirapen och sockret i en tjockbottnad kastrull. Koka upp och låt koka tills det går att rulla en kula av en droppe kolasmet som hällts i en kopp kallt vatten. (För mig tog detta ca 1 h, men det beror på hur "stormigt" man kokar smeten.)
Lägg hasselnötterna i pajskalet och häll sedan kolasmeten över. Låt svalna och stelna.


Lite om mig själv

Jag som bloggar på Matresan heter Helena och är 22 år. Jag är född och uppvuxen i Växjö, men bor numera i Uppsala där jag pluggar första året på dietist-programmet. Jag har alltid tyckt att mat är intressant. Maten är en sådan stor del av våra liv och den påverkar oss så mycket. Förutom näringsbiten och hur mat påverkar oss både psykiskt och fysiskt, så älskar jag också att baka och att laga mat!
Jag äter det mesta, det är inte mycket jag inte tycker om. Men vissa saker äter man förståss hellre än andra ;P.

Recepten som jag kommer att publicera på min hemsida är favoritrecept som jag har och recept som jag ändrat på själv. Jag utgår ofta från ett recept men ändrar sedan en hel del för att få det mer "nyttigt" (mer fullkorn, fibrer, mindre fett, bättre fett osv.), mer ekologiskt samt ifall man vill ha det vegetariskt, gluten- eller mjölkfritt.

Mitt motto vad gäller mat är "Ät varierat! Mycket frukt och grönt! och man kan äta Allt - bara inte varje dag."

Och här kommer lite av mina favoriter:
Kötträtt: Mammas köttbullar med hemmagjort potatismos
Kycklingrätt: Kycklinggratäng med mango chutney
Fiskrätt: Lax och potatis med sweetchili-grönsaker
Frukost: Havregrynsgröt med russin, mjölk och äppelmos
Dessert: Blåbärspaj
Kaka: Kladdkaka
Dryck: Te, kaffe, mousserande vitt vin
Frukt: Äpple (Pink lady), päron, mango, ananas
Grönsak: Broccoli, gurka
Godis: Mjölkchoklad och sura vingummin
och jag är så smått beroende av; Russin! :)

Är det något mer ni undrar över är det bara att fråga. Inom kort kommer reportage, recept och annat skoj!
[email protected]

Njut väl! /Helena


 


Välkomna till min blogg om mat!

Hej och välkomna till min nya blogg Matresan!
Här tänkte jag blogga om lite allt möjligt som har med mat att göra. Du kommer få tips och recept på spännande rätter och smaskiga bakverk, matnyttig fakta om mat, läsning om matkultur hela världen runt, läskande matbilder samt även inlägg om näring, hälsa och miljöaspekterna kring mat.

Under rubriken "Matkultur i Världen" kommer du regelbundet att bli uppdaterad om matkultur och olika rätter runt om i världen som jag provat på och också fotograferat i respektive land.
Under "Recept och tips" tänkte jag skriva recept jag gillar, tycker är bra och testar på. Samt andra smarta saker som har med matlagning och bakning att göra.
Jag kommer också att ta upp specifika "Livsmedel" och berätta om vad de innehåller, vad de kan användas till, vad de är bra för, var de kommer ifrån m.m.
"Näring och hälsa" handlar om näringsbehov, olika vitaminer, nya rön som kommer. Hur i helt enkelt ska äta för att må bra.
Så som världen ser ut idag behövs ett miljöperspektiv i allt man gör, så också inom matlagning och livsmedelsindustrin. Här tar jag upp och resonerar kring miljö och mat under "Miljö".
Under rubriken "Matnyttig kunskap" lägger jag in så lärdomar som jag lär mig om mat och näring eller bara lite allmänt. Små saker som kan vara bra att kunna.

Hoppas att Du kommer finna min blogg intressant!
Mejla mig gärna om du har någon fråga kring mat och hälsa eller om det är något annat du funderar över.
Min mailadress är: [email protected]

/Helena

RSS 2.0