Julig glass - Baked apple

Mer glassprovande...
När jag såg denna glassen i frysdisken i affären så kunde jag inte låta bli att köpa den. Älskar allt som är juligt, och speciellt när det går att äta!



Glassen smakade vaniljäpple och var lite syrlig. Den var sådär, ingen höjdare. Men de små glassbitarna formade som äpplen var åtminstone väldigt söta!

Glassen inhandlades på Lidl och kostade ca 20 kr.

/Helena


Mc Flurry Toblerone



Såg att McDonalds kommit med en ny McFlurry - nämligen Toblerone! Och den var jag ju tvungen att testa! Toblerone älskar jag ju!
Men tyvärr blev jag väldigt besviken på den. Den smakade mest chokladsås, alldeles för starkt. Och tobleronebitarna lixom frös av den kalla glassen, så de smakade kvalmig billig blockchoklad. Så nej, det blev en besvikelse och jag kommer inte att köpa den igen. Min kompis tyckte inte heller det var någon höjdare, smakade mest choklad och inte så mycket toblerone.

Någon av er som smakat den? Vad tyckte ni?
/Helena


Kanelkaka med mandel

En kanelkaka som jag svängde ihop häromdagen. Gjorde den med grahamsmjöl istället för vetemjöl, samt att jag tog mindre margarin än vad det var i ursprungreceptet. Jag tyckte den blev god, passade bra till en kopp te.


Kanelkaka med mandel, med min julgran i bakgrunden. Trevlig första advent till er alla!

Ingredienser till en kaka:
* 3 st ägg
* 2 dl socker
* 2,5 dl grahamsmjöl
* 2 tsk bakpulver
* 1 msk kanel
* 50 g margarin
* 1 dl vatten, uppkokt
* flagad mandel

Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader. Vispa samman socker och ägg. Smält margarinet och blanda ner det samt övriga ingredienser tillsammans med äggsmeten och rör tills det blir en slät smet. Häll i en smörad och bröad form med löstagbar botten och garnera med flagad mandel. Grädda i ugnen i ca 30 min.

/Helena


Lördagsmiddag


Chiliconcarne med matvete, broccoli och majs. Jättegott och kryddigt!

Vad ska ni göra idag? Jag har varit och köpt julpapper och ska slå in julklappar. Och så har jag varit ute och sprungit i snön. Och ikväll blir det utgång på klubb med öst/balkan-beats!

/Helena


TGIF i Prag - 2 rätters middag

I Prag, samt i många andra städer, finns en restaurangkedja som heter TGIF (Thank god it's friday) som jag var och åt på när jag var i Prag. Det blev tvårätters meny och det var jättegott och verkligen suverän service! När vi hade ätit upp kom ägaren ut och frågade om servicen varit bra och om vi var nöjda med maten. De pratade bra engelska också!


Bakade potatishalvor med ost och bacon i.


En rejäl hamburgare med ost, pommfrites, bacon m.m. Mätt blev man!!

TGIF finns på flera ställen i Prag och jag kan verkligen rekommendera det stället! Goda cocktaildrinkar har de också.

/Helena


God pastasallad

Förra veckan träffades jag och några vänner och vi hade alla med oss ingredienser till en sallad, som vi sedan blandade ihop. Den blev jättegod!


Det blev en sallad med pasta, skinka, ruccolasallad, körsbärstomater, fetaost, konserverade champinjoner och även oliver. Till så hade vi också turkisk yoghurt.

/Helena


Bloggutmaning

Jag har blivit utmanad av Therese på bloggen:
http://teatravel-glutenresan.blogspot.com/2010/11/jag-har-blivit-utmanad.html

4 matprogram jag gärna ser:
* Halv åtta hos mig
* Masterchef Australia
* Jamies matrevolution
* Leilas matprogram

4 saker jag har ätit idag:
* Havregrynsgröt med äpplemos och mjölk
* Knäckebröd med keso och tomat
* potatismos och kycklingkorv
* äpplen

4 smaker jag längtar efter:
* lussekatter
* glögg
* knäck
* lax

4 saker på önskelistan:
* ny mobiltelefon
* en vetevärmare
* duschcreme från Body Shop
* en lyxig kaffemaskin

4 smaker jag inte gillar
:
* whiskey
* majonnäs
* ärtsoppa
* dadlar

/Helena


Biogodis

Igår var jag och såg "Harry Potter och dödsrelikerna - del 1" på bio. Den var bra! Naturligtvis blev det biogodis till den 2,5 h långa filmen!


Mina favoriter är sura godisar, fudge, choklad, fruktnappar och den där gulbruna godisen till höger som smakar banan är verkligen jättegod!

Såg "Social network" förra veckan också, den var också väldigt bra!

/Helena


Cappuccini restaurant, Kolovraty - Prague

Det blev mycket gott ätit i Prag, bl.a. den här trerätters middagen på Cappuccini Restaurant i Kolovraty, Prag. Man fick ta pendeltåget dit, men det var det värt för maten var jättegod och servicen helt suverän! De pratade inte så bra engelska dock och menyn fanns inte på engelska. Men jag hade ju hjälp, så för mig gjorde det inget.


Spenatsoppa med rök lax. Såååå himla god! Nästan den bästa soppan jag ätit någonsin!


Huvudrätten var svärdfisk med pasta linguine med tomat och oliver. Aldrig smakat svärdfisk innan så det var lite spännande. Jättegod var den!


Till dessert blev det Tiramisu. Jättegod, och lagom stor efter de två andra måltiderna. Kändes lyxig och fin!

Till måltiden blev det tjeckiskt vitt vin.

Hoppas er helg varit bra! Idag ska jag se Harry Potter-filmen med en vän.
/Helena


Ingen är perfekt...

...speciellt inte när man skall baka i en gasugn och inte är van vid det...



/Helena


Vinnaren av Tjeckiskt chokladpaket

Tack för alla svar till tävlingen jag hade! Många som ville bo i Barcelona och Italien verkade det som. Själv har jag bott i Reykjavik ett tag. Sedan skulle jag också gärna testa på att bo i Berlin, Prag och Edinburgh.

Jag drog en vinnare och det blev
Karin! (http://warnmark.blogg.se/)
GRATTIS!!


Chokladen kommer hem till dig på posten!

/Helena


Pepparkakor, choklad, russin och fikon...

Nu när det smygande börjar närma sig juletider så vill man kanske börja handla pepparkakor, vit- och mjölkchoklad till julgodiset, russin till lussekatter och glögg, samt fikon. Därför tänkte jag bara tipsa om att läsa mina livsmedelstester jag gjort av dessa!

  
Pepparkakstest
Vitchoklad-test
Mjölkchokladstest
Russintest
Fikontest

Hoppas ni alla får en mysig fredag! Själv ska jag och några kompisar fixa lite mat, dricka drinkar och sedan gå ut ikväll!
/Helena


Torsdagsmiddag


Potatis- och broccolimos med kycklingkorv och wokgrönsaker med sweet chili sås.

Det var jättegott att mixa med kokt broccoli i potatismoset. Det har jag inte testat innan.

/Helena


Gingerbread latte


Den här "gingerbread latten" pausade jag med under en shoppingtur i Prag! Jättegod latte med vispad grädde på, samt krossad gingerbread ovanpå. Jag gillade verkligen muggen. Älskar julkänslan, och den blev inte sämre av att det var fullt med julpynt och julgranar i shoppinggallerian.

/Helena

Svensk matpresent

Vid ett besök i Prag får man ju ge bort lite svensk matkultur också! Därmed glögg, pepparkakor samt en chokladkalender slank med...



/Helena


Café "Slágr" i Prag



Igår var jag och fikade på Café Slágr i Prag. Ett jättefint och mysigt café com skulle föreställa att det var ifrån mellankrigstiden. Det var fin inredning, mysig musik, bra service och goda kakor och kaffe! För oss svenskar var det också billigt såklart, ca 15 kr för varje kopp kaffe eller kakbit.


Morots- och nötkaka.


Snow white.


Cheesecake.


Coffee americano och en liten mjölkko.

Om ni är i Prag någon gång och vill besöka detta caféet så är adressen: 
Francouzská 72, 101 00 Praha.

/Helena


Nytt kaffe - Gevalia "Monsoon storm"

Köpte det här nya kaffet ifrån Gevalia. Det har kommit några stycken i samma serie och de har ju så sjukt snygga förpackningar!! Jag var tvungen att köpa det här lila paketet med elefanten på, och det var jättegott!!
Kan verkligen rekommendera detta kaffe!

Har ni smakat något av kaffena i denna serie?
/Helena

VINN chokladpaket ifrån Tjeckien!

Som ni vet är jag i Prag just nu. Igår var jag och botaniserade i en jättestor mataffär - Prags svar på Ica MAXI - och det var hur kul som helst! Det blev många timmar av bara tittande på allt, och tunga kassar förståss!

Jag lottar nu ut ett litet paket med olika choklad som jag plockade på mig!!


Hur gör du för att vinna då? Jo, skriv bara en kommentar här nedan och besvara frågan "Vilken stad/plats i Europa skulle du bo i om du inte bodde i Sverige?" Glöm inte att skriva din mailadress också! Och svara innan måndag kl 23:59 för att vara med i tävlingen!!

/Helena


Allt om mat

I tisdags var jag hemma hos Elina (http://filibabba.blogg.se/) tillsammans med två kompisar till, och där blev vi intervjuade och fotograferade till tidningen "Allt om mat". Vad reportaget ska handla om är lite hemligt men ni kommer kunna läsa det i januarinumret! :)

/Helena

Äpple-ljuslykta

Bara ett litet tips på vad man kan göra med ett äpple mer än att äta det!



/Helena

Nu skall jag till Prag i en vecka

Jag hoppas att jag kommer att ha tid att gå i någon stor mataffär och spana. Tänkte köpa med mig lite spännande Tjeckiska grejer hem :)



/Helena


Nya Zeeländsk pumpasoppa à la Anton

På Nya Zeeland var det väldigt vanligt att äta pumpa, och därmed också pumpasoppa. På en av våra utflykter på Nya Zeeland hade vi en guide som hette Anton. Han bjöd oss på pumpasoppa på stranden och vi undrade vad som var i. Det var nog hans fru som gjort den, men han hjälpte oss så gott han kunde. Och några dagar senare så köpte vi själva hem ingredienser och testgjorde en pumpasoppa på vårt hostel. Den blev jättegod!!! Så här kommer nu receptet på den :) Passar bra nu till hösten och pumpan är ju billigare nu också.

 
Ingredienser:
* 1 st gul lök
* 2 morötter
* 1 st kumara*
* 1 kg pumpa
* 2 buljongtärningar/2 dl buljong
* 1 liter vatten
* salt och peppar
* 0,5 dl sweet chili sås
* 250 g lätt creme fraishe

*en sorts sötpotatis man kunde hitta på NZ. Går bra med vanlig sötpotatis, eller så kan man utesluta den.

Gör så här:
Hacka löken, morötterna, sötpotatisen och pumpan i små bitar. Fräs allt detta i en stor gryta i några minuter. Häll på vatten och buljong och koka upp soppan. Låt den koka tills alla bitar känns mjuka och går sönder lätt. Ca 15-20 min. Häll ner sweet chili såsen och även creme fraishen och låt soppan återupphettas igen. Rör runt ordentligt och smaka av med salt och peppar.


Här på stranden i Abel Tasman National Park, Nya Zeeland, bjöd vår guide Anton oss på hemlagad Pumpasoppa. Perfekt inför 2 h kayakande!

/Helena


Lasagne x2

TACK för mattipsen i fredags!! Hoppas ni alla fick goda måltider!! Själv blev det lasagne för mig, och färdiggjord sådan att bara värma i micron :P Jo, även en dietist handlar färdiggjord mat ibland när orken och fantasin tryter!



Igår lagade jag dock mat för fullt. Då blev det också lasagne, men en vegetarisk sådan med zuccini, spenat och linser i. Receptet finner du här: http://matresan.blogg.se/2009/january/gron-lasagne.html

Nu ska jag iväg och fika med några kompisar!
Ha en bra söndag allihopa!

/Helena


Påfyllning i fruktskålen

Var och handlade på Willys och fyllde därmed på fruktkorgen! Tycker att de har bra priser på frukten, bl.a. Ingrid-Marie äpplen för 9,90 kr/kg, 2 st mango för 10 kr och bananer för 14,90 kr/kg. I fruktkorgen finns också clementiner och en persimon.



Vilken är er favoritfrukt?
Min är helt klart äpple (och då speciellt Pink Lady, Ingrid-Marie och Aroma). Jag är verkligen beroende av äpplen, äter ca 2-4 st/dag. Sen gillar jag också mango jättemycket. Och sharonfrukt.

/Helena

Fredags-mattips?!

Jag vill äta något riktigt gott ikväll, men jag vet inte vad jag är sugen på... Har ni något tips? Vad ska ni äta ikväll?

/Helena

Testning av fyra nya brödsorter

Jag har testat fyra nya brödsorter ifrån Pågen och Skogaholm, och här är mitt omdöme om dessa. Jag tycker det är svårt att hitta goda och nyttiga bröd, så det är bra att man kan testa lite nya produkter.

Två viktiga parametrar när jag väljer bröd är hur mycket fiber samt hur mycket socker det är i brödet. Det är bra om det är mer än 7 g fiber/100 g och mindre än 5 g socker/100 g. Detta är vad jag skulle rekommendera i rollen som dietist också.

 
Lingonbröd (Pågen)
Fiberinnehåll:
6 g /100 g
Sockerinnehåll: 4,5 g /100 g
Mitt omdöme: Lite tråkigt, smakade inte så mycket. Sen känns det lite mjukt och lite väl luftigt, som att man inte kommer bli mätt på det. Men jag gillar formen på brödet, fyrkantigt och i två delar. Sockerinnehållet är ju lägre än i deras vanliga lingongrova, så om man gilalr det är ju detta lingonbrödet ett bättre alternativ. Jag ger brödet 2 av 5 poäng.

 
Skogaholmisar (Skogaholm)
Fiberinnehåll:
4 g /100 g
Sockerinnehåll: 8,5 g /100 g
Mitt omdöme: Smakar väldigt sött, nästan som en slät bulle. Jag kan ju därmed inte låta bli att tycka att det är gott, men jag skulle inte vilja äta detta som bröd. Kände ingen mättnad alls av det, känns som man kunde äta hur mycket som helst. Så pga dåligt med fiber och mycket socker så blir det bara 1,5 av 5 poäng av mig.

 
Fröbröd (Pågen)
Fiberinnehåll:
6 g /100 g
Sockerinnehåll: 4,5 g /100 g
Mitt omdöme: Jag testade inte att rosta detta men kan tänka mig att det är gott. Samt ett bra bröd att göra varma mackor på. Kändes som jag blev aningen mer mätt av detta än de två bröden ovan, men inget superbra betyg ändå eftersom brödet känns lite tråkigt; 3 av 5 poäng.

 
Rågbröd (Pågen)
Fiberinnehåll:
8 g /100 g
Sockerinnehåll: 3 g/100 g
Mitt omdöme: Ett mättande bröd med bra fiberinnehåll och lågt sockerinnehåll. Med bra pålägg kan detta bli en riktigt bra mellanmåls- eller frukostmacka. Kunde smakat lite mer, men ändå så tyckte jag att detta brödet vad bra! Betyget jag ger blir 4 av 5 poäng.

/Helena

Palsternacksgratäng med kikärtor och broccoli

Den här gratängen har jag publicerat recept på tidigare, men nu gjorde jag om det lite och hade bl.a. kikärtor i, så här kommer det igen! Kan verkligen rekommendera detta, är jättegott.


Ingredienser (ca 5 port):
* 1 kg palsternacka
* ca 300 g broccoli
* 2 st gula lökar
* 2 st vitlöksklyftor
* lite flytande margarin att steka i
* 5 dl mjölk
* 3 msk vetemjöl
* 1 tsk gurkmeja
* salt och peppar
* ca 200 g kikärtor

Gör så här:
Sätt ugnen på 250 grader. Skär palsternackan i slantar. Koka dem i ca 5 min. Dela broccolin i småbitar. Om du använder färsk broccoli, lägg i den med palsternackan och koka med den sista minuter. Hacka lök och vitlök och fräs i flytande margarin tills det är mjukt. Sikta över vetemjölet och häll på mjölken. Rör runt och låt det koka upp, och sjud tills det tjocknar lite. Varva palsternacka, broccoli, kikärtor och lökblandningen i en ugnssäker form. Avsluta med lökblandningen överst. Grädda i ugnen ca 10-15 minuter.
Servera med ex. kassler, en matig sallad eller bröd.

Glutenfritt? Red med maizena istället för vetemjöl.
Mjölkfritt? Stek i olja och använd havremjölk istället för vanlig mjölk.

/Helena


Laxpasta med pesto

Det var länge sedan jag åt något såhär gott!! Snabbgjort och enkelt, men verkligen en fullträff smakmässigt! Detta måste ni testa!


Ingredienser (2 port):
* 2 port tagliatelle
* 2 frysta laxbitar i portionsförpack.
* salt och svartpeppar
* 1 st gul paprika
* ca 250 g broccoli
* 3-4 msk pesto
* 100 g körsbärstomater

Gör så här:
Sätt på vatten till pastan och koka den enligt anvisningar. Skär laxbitarna i kuber och stek i en stekpanna med salt och svartpeppar. Strimla också paprikan i bitar och skär broccolin i små bitar, lägg ner dessa med laxen och fortsätt fräs en stund. Blanda peston med pastan. Halvera körsbärstomaterna. Blanda samman allt. Klart för servering!

/Helena


RSS 2.0