Fiskrökeri i Kåseberga, sydöstra skåne

Imorgon är det GOTT NYTT ÅR som gäller. För mig innebär detta en hel del förändringar då jag är klar med min utbildning och börjar jobba som dietist i januari! :) Jobbet är i skåne så snart blir jag alltså skåning, nästan på rejjdit. Passande då är dessa bilderna från i höstas!


Att köpa rökt fisk i Kåseberga, sydöstra skåne, är riktig hög mysfaktor för mig!

 
Denna gången testade vi rökt laxfilé och rökt makrillfilé med jägarmix-kryddning. Båda var jättegoda!


Och så får man ju passa på att besöka Ales stenar!

GOTT NYTT ÅR!!!
önskar Helena


Tips inför resan: Australiensisk mat

Här kommer nu en sammanställning av all mat som jag uppfattade som lite "typiskt Australiensisk" när jag var där i somras! :)


Fish & chips
Inte bara i Storbritannien är detta en "nationalrätt", utan även i Australien. Här på bilden är det olika sorters fisk, bläckfisk och musslor som är friterade. Köpte denna rätt i Hobart, på Tasmanien, nere i hamnen. Bläckfisken var favoriten. Dock känner man sig inte så fräsch efter en sådan här fettig måltid, så att prova denna en gång räckte gott och väl. 


Korvrullar
Korvrullar, "sausage roll", fanns att köpa överallt på "bakerys" och de innehöll ofta korv, men kunde också innehålla andra saker. Ex. spenat och fetaost m.m. Ganska goda, men också rätt flottiga. Man blev inte så mätt precis.

 
Pajer
Jämte korvrullarna på "bakery"erna så fanns det alltid en uppsjö av pajer att välja på. Dessa fanns också att köpa färdigpackade i mataffärer. Smördegspaj med fyllning av ex. köttfärs, kyckling & curry (som på bilden ovan), korv, vegetariska, ost m.m. Den här kycklingpajen var rätt god, men också lite flottig och inte så mättande. Kan ju inte tänka mig att det någon större mängd fiber i dem. Men att äta en paj i farten passade bra ibland när man var ute och backpackade och ville ha något snabbt att äta.

 
HUNGRY JACK'S
Hungry Jack's är Australiens egen hamburgekedja (fast jag tror den är ägd av Burger King). Så här äter Australiensarna helst sin snabbtmat! Det är lite som att Sveriga har MAX.


 
Pumpa - och rätter med pumpa i
Pumpa var ett riktigt populärt livsmedel att äta i Australien. Dels ugnsrostad och i en massa andra maträtter, speciellt i pumpasoppa som verkade vara riktigt poppis.


Custard apple
Jag önskar att jag hade testat mer annorlunda frukter, men tiden rann så fort iväg. Jag testade iaf den här frukten som hette "Custard apple". Den var vit inuti och smakade lite äppelkaka, men var lite svår att äta då det var massa stora kärnor i som man fick pilla bort.




Tim Tam
Tim Tam finns i massa olika smaker och är en kaka/kex med fyllning samt chokladöverdragen. Bl.a. så finns det en med mörk choklad, en med skogsbärssmak (se ovan) och en med vit choklad (se ovan) + massa fler. Den med vit choklad var verkligen jättegod!! Dessa kakorna finns överallt i Australien och man fick till och med en TimTam på planet till Australien.


Pavlova
Australiens "nationaltårta" som också är en specialité i Nya Zeeland. Marängbottnar varvade med grädde och med färsk frukt ovanpå. Den här har vi faktiskt gjort själva.


Lamington cake
De ser ut precis som gräddbullar, men det är det inte. Choklad och kokos på utsidan men inuti är det som en mjuk luftig sockerkaka. Rätt goda, men inget sådär speciellt. Dessa var jättepoppis på konditorier och i affärerna. Fanns i olika storlek, och även ex. med rosa "skal".


Mjukglass, och chokladdoppad sådan
Kanske inte så speciellt för just Australien, men mjukglassen kostade bara 0,5 dollar (3,50 sek) på McDonalds och Hungry Jack's, vilket gjorde att den inhandlades ganska ofta. Ville man också ha den chokladdoppad så kostade den 1 dollar (7 sek). Som backpackare har man en budget att klara, men det hände ganska ofta att vi lyxade till det med en sådan här glass, då den verkligen var billig och prisvärd!



Cherry ripe
Den här chokladen verkade vara väldigt omtyckt i Australien. Konstigt tyckte vi, eftersom vi inte gillade den alls.
Chokladöverdraget innandömme av kokos och körsbär blandat.
Läs mer om andra choklad jag provade i Australien här:


Chips - vinägerchips
Många annorlunda chipssorter hade de där, men speciellt verkade de gilla vinägerchips. De var väldigt sura och inte så som vanliga chips brukar smaka. Min syster, som är en chipsälskare, tyckte inte alls om dem.


Kokta jordnötter
Kokta jordnötter såldes på fruktavdelningarna i affärerna. Dessa köpte vi på en fruktmarknad i Sydney. Jordnötterna var svällda och mer saftiga än vanligt. Dock lite smaklösa.



Cider från Hobart
Denna cider var tillverkad i Hobart, på Tasmanien, där det fanns en hel del bryggerier. Väldigt god!


Bundaberg rum
I Queensland, nordöstra Australien, odlas enormt mycket sockerrör. Dessa sockerrör blir till strösocker som bl.a. används till att tillverka Bundaberg rum! Jag hann tyvärr inte smaka denna rom, men alla australiensare pratade väldigt gott om den.



Vegemite
Alla Australiensares pålägg! Men enligt mig; usch! Detta är nog något man helt enkelt måste växa upp med för att gilla. Det smakar lite jäst (det är jästextrakt i) och luktar förfärligt. Första gången jag åt det trodde jag att det var nutella, och därmed blev överraskningen ännu värre.


Jordnötssmör
Jordnötssmör i alla dess sorter äts i Australien! I butikerna finns ca 15 sorter att välja på. Saltat, osaltat, sockrat, osockrat, smooth, chunky eller creamy. Till och med så stora burkar som med 1 kg i fanns!


"Våffelbröd"
Något som vi kallade "våffelbröd" (eftersom det såg lite ut som våfflor) var väldigt populärt och fanns i alla affärer. Brödet var lite "fuktigt" och fluffigt, men totalt smaklös. Trots att vi åt det med nutella och banan eller ett rejält lager sylt så var det ingen höjdare.


Rostbröd
Australiensarnas favorit: vitt rostbröd! I kundvagnskorgarna såg man hur familjerna bunkrade upp med ett flertal paket av detta tråkiga bröd. Dessutom verkar det inte finnas några fungerande rostar i hela australien, då rostningen tog jättelång tid och man fick rosta om mackorna flera gånger för att överhuvudtaget få någon färg på dem.

/Helena


Veckans matblogg :)



/Helena


Alla Cadburys choklad som jag smakade i Australien & Nya Zeeland

Det blev en hel del chokladätande när jag var i Australien och Nya Zeeland i somras. Dels för att det fanns så många spännande smaker att prova, och en del som vi inte har hemma, men också för att när man är på gång och reser hela tiden så blir man rätt så godissugen!! Som tur är fotade jag alla choklad och gav också betyg till dem. Eftersom jag reste med min syster så har hon också gett betyg till alla choklad. Mitt betyg står bakom "H" och hennes bakom "S". Är fortfarande det vanliga choklad-betygssystemet som jag använt mig av! ;P

Så här kommer alla Cadburys-choklad vi provade i Australien och Nya Zeeland i somras! De inhandlades bl.a. på de två Cadbury-fabrikerna som vi besökte, i Hobart på Tasmanien och i Dunedin, Nya Zeeland.

 
Cadbury Snack
Ett väldigt roligt choklad måste jag säga, idén var jättebra! I chokladkakan finns det bitar med olika fyllning, av ananas, jordgubb, turkish delight, coconut ice, caramel och apelsin. Tyvärr var den enda som var god den med karamell, och då kan man ju lika gärna köpa en hel sån chokladkaka. De andra var inte alls goda. Fyllningen var flytande och sliskigt söt, den här slängde vi till slut.
H: 1   S: 1

Cadbury Macadamia
Macadamianötter är ju helt underbara! Tänkte därmed att denna borde vara jättegod. Och den var god, men det var lite snålt med nötter i. Så tyvärr en besvikelse. Mer nötter så hade betyget gått upp stort!
H: 3,5  S: 3,5

 
Cadbury Dream White Chocolate
Jättegod vit choklad! Den här chokladkakan tog slut fort!
H: 4,5   S: 5

Cadbury Rocky Road
Den var helt okej. Men hemma är man ju van vid att det ska vara dumle i - men det var det inte i denna. Det var mashmallows i, nötter, små körsbärs-gélebitar samt kokos i. Lite konstig kombo tyckte vi. Men det hände ju något med varje bit och det var gott om "fyllning" i.
H: 3   S: 3,5

 
Cadbury Crème Brûlee
Smakar lite som Lindt crème brûlee som finns här hemme, men inte riktigt lika god. Denna blev också uppäten ganska fort, men min syster var lite mer impad än vad jag var.
H: 3,5   S: 4

Cadbury White Bubbly
Smakar lite som kinderchoklad, men kändes aningen tråkig.
H: 3,5   S: 3,5

 
Cadbury Berry Pannacotta
Jag tycker egentligen inte riktigt om kombon choklad och bär/frukt, men vi ville ändå prova denna. Blev lite väl sötsliskig. Denna fick åka med i väskan ett tag innan hela blev uppäten. Men så länge den äts upp är det minst en 3:a i betyg!
H: 3   S: 3

Cadbury Black Forrest
Små bitar av körsbär i samt lite kaksmulor. Och så var det något mer som jag inte minns. Men tradig.
H: 3   S: 3

 
Cadbury Roasted Almond
Gott med nötter i, men de var lite sega och trista. Hade varit gott om de varit mer tydligt rostade och lite mer knapriga.
H: 3   S: 3

Cadbury Tiramisù
Lite kaffesmak på chokladen, men lite tam smak.
H: 3,5   S: 3

 
Cadbury Popping Candy
Lite kul med små bitar i chokladen som "poppar" i munnen. Men jag hade hellre ätit chokladet för sig, och popping candy för sig. Sen smakade inte det som poppade något heller, så det blev en liten besvikelse.
H: 3   S: 3

Cadbury Clinkers
Med små bitar av "non stop" i. God men ganska tråkig.
H: 3   S: 3

 
Cadbury Dark Toffee Crisp
Denna var inte alls speciellt god. Och den åt vi inte ens upp, utan skänkte till bättre behövande på ett av hostelen vi bodde på.
H: 2   S: 2

Cadbury Buttons
Inte så speciellt god mjölkchoklad... Undra om man måste stoppa i något annat om de ska göras så små?
H: 2,5   S: 2,5


Cadbury Picnic
Lite som vår snickers.
H: 3,5


Cadbury Boost
Lite som vår Twiz, men med mer klet i. Riktigt god!
H: 4   S: 4


Cadbury Cherry Ripe
Detta var en riktig storsäljare i Australien som var jättepopulär! Oss blev den dock inte alls lika poppis hos. Det var som ett innandömme av kokkos och körsbär, överdraget med choklad.
H: 2   S: 2


Cadbury Crunchie
Hårt innandöme, typ som fluffat stelnat socker som smakade lite karamell. Och sedan chokladöverdragen. Lite speciell.
H: 3   S: 3


Cadbury Caramello
Som Plopp, fast Plopp är godare.
H: 3   S: 3


Cadbury Bubbly Mint
Eftersom jag inte är så jätteförtjust i mint ville jag knappt till en början köpa denna för att testa. Men tur att vi gjorde det, för den var jättegod! Mintsmaken var mild och god och chokladen smälte fint i munnen. En riktig hit! Och eftersom något liknande inte finns hemma fick även en sådan här kaka följa med hem till Sverige!
H: 4   S: 4

Cadbury Moro
Som vår Mars.
H: 3   S: 3

Cadbury Pinky
En lite vad de kallar "nyttigare" choklad med mindre kalorier, som uppenbart riktar sig till kvinnor. Men ska man äta choklad kan man väl lika gärna äta den som är onyttig, eller?!
H: 3  


Cadbury Fish
En riktig Nya Zeeländsk choklad! En chokladfisk med skum-innandömme.
H: 3   S: 3

Cadbury Perky Nana
Banana skids typ, med lite choklad.
H: 2,5

Har ni smakat någon av alla dessa? Vad tyckte ni isåfall?
Och vilket choklad hade ni helst smakat?

/Helena


GOD JUL

TILL ER ALLA



ÖNSKAR HELENA


Julbak med bröd och godis

Igår blev det brödbak och julgodis-stuga hemma.


Brödet vi bakade var vörtbröd (verkligen jättegott) och julgodiset som gjordes blev Polkatryfflar, Cookie dough cake balls och knäck!

Recept finner ni här:
Vörtbröd
Polkatryfflar
Cookie dough cake balls
Knäck

Glad lillejulafton till er alla!
/Helena


Cookie dough cake balls (glutenfria)

Min nya julgodisfavorit (och då är det riktigt bra)!!! Så himla himla goda!!!

Ingredienser (till ca 45-50 st):
* 100 g smör
* 1,5 dl florsocker
* ca 2 msk kallt kaffe
* ca 3,5 dl glutenfri mjölmix (vanligt mjöl går bra om man inte är glutenintolerant!)
* 2 tsk vaniljsocker
* 100 g vit choklad
* 100 g mörk choklad, ca 70%
* 200 g mjölkchoklad
* ev. strössel eller pärlor

Gör så här:
Blanda smör, socker, kaffe, mjöl och vaniljsocker ordentligt med en elvisp. Det får inte finnas några "smörklumpar" kvar. Hacka den vita och den mörka chokladen i pyttesmå bitar. Blanda ner i smeten. Rulla till små bollar och låt sedan stå i kylen att svalna lite. Smält mjölkchokladen och doppa bollarna i den. Strö över strössel om du vill. Klart!

/Helena

I mataffär i Berlin

Älskar ju att gå i mataffärer utomlands! Och eftersom jag hade några timmar på mig i Berlin i torsdags passade jag på att flanera runt och kika i en mataffär som hette "Kaisers".


Mysigt med allt juligt de har...


Yoghurt med smarties. Ganska onyttiga! Kanske skulle jag kunna äta de som dessert, men skulle aldrig ge en sån till mina (framtida) barn...


Philadelphia i sammarbete med Milka!

/Helena


Glutenfri mjuk pepparkaka med lingon


Ingredienser (en brödform):
* 100 g margarin
* 2,5 dl farinsocker
* 3 ägg
* 4 dl fin glutenfri mjölmix
* 1 tsk bakpulver
* 1 påse pepparkakskryddor (20 g)
* 2 dl vatten
* 4 msk lingonsylt

Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader. Smöra och bröa en avlång brödform. (Tänk på att använda glutenfritt ströbröd om du vill göra kakan glutenfri.) Vispa margarin och farinsocker med elvisp. Vispa ner ett ägg i taget. Blanda mjöl, bakpulver och kryddor i en annan bunke och blanda sedan samman allt. Tillsätt vatten och lingonsylt och blanda ordentligt. Häll ned smeten i formen och grädda i ugnen ca 1 h.

/Helena


GOD JUL ifrån ett juligt Prag

Palladium galleria i city full med ljus!


Mysiga granar i affärerna..


Har haft några trevliga juliga dagar i Prag med bl.a. skridskoåkning, fika, bakat julgodis, kollat på filmer, bowlat m.m.! I em far jag hemåt mot Småland och julfirande med familjen!
Helena
.

Saffranskola med rostad kokos

Kolor är inte annars min favorit vid jul, men dessa blev riktigt riktigt goda! Lite jobbigt att slå in alla i papper bara, och inte så fint i godisskålen. Men de var ju goda! :)


Ingredienser (till nästan 1 plåt):
* 3 dl vispgrädde
* 50 margarin
* 3 dl strösocker
* 1,5 dl ljus sirap
* 1,5 dl riven kokos
* 0,5 g saffran

Gör så här:
Blanda vispgrädde, margarin, socker och sirap i en tjockbottnad kastrull. Koka upp och låt koka tills du kan forma en kula av smeten i kallt vatten, "kulprovet". Detta tar olika lång tid beroende på spis m.m. Om du har en termometer så är smeten klar när den är ca 120 grader. Jag hade en termometer när jag gjorde denna, och det underlättar så man inte behöver stå och göra kulprovet varannan minut.
Rosta kokosen i en torr stekpanna tills den blir lite brun. Blanda ner kokos och saffran i smeten när den är klar. Blanda ordentligt och häll sedan ut kolasmeten på bakplåtspapper. Låt stå kallt och skär sedan i rutor och slå in i papper.

/Helena


Bra på header-design?

Är det någon av er läsare som är bra på det här med att designa headers? (eller vet någon som är det?) I min header står det ju nämligen "dietiststudent", men om bara en månad är jag klar dietist... och alltså ingen student längre. Så nu tänkte jag försöka fixa en ny header.

Tiden har gått så fort... 3 år sedan jag började plugga, och det känns som att det var går!
Jag har till och med redan fått jobb som dietist! Ska bli spännande att börja jobba på riktigt!

/Helena

Tjeckiska julkakor...


Här sitter jag och smaskar på lite tjeckiska julkakor, bakade av en riktig tjeckisk mormor. Goda!! Och så söta.

Trevlig fredagskväll!
/Helena


Julfika

Jag bjöd mina kompisar på julfika häromdagen. Det är ju så roligt att baka, och speciellt vid jul och speciellt när man får piffa till bakverken lite extra och bjuda på det!


Jag bjöd på knäck, chokladdoppade mashmallows, fudge, kanelbrownie med saffransglasyr, mjuk pepparkaka med glasyr och grädde till, saffransbiscotti och polkagrisbiscotti.


Kanelbrownie med saffransglasyr och mjuk pepparkaka med creamcheeseglasyr (recept hittar ni under "RECEPT - smaskigt").


Saffransbiscotti (recept hittar ni under "RECEPT - smaskigt").


Polkagrisbicotti (recept hittar ni under "RECEPT - smaskigt").


Knäck (recept: ) som jag tillsatte rostade sesamfrön i. Och så pecannötsfudge (recept hittar ni under "RECEPT - smaskigt") och mashmallows som jag doppat i choklad och julströssel.


Jättegott var allt! Och mätt blev man!! Min egen favorit var saffransbicottin, de var verkligen goda!

/Helena


Pepparkaksruta med creamcheeseglasyr


Ingredienser (1 plåt):
* 150 g margarin
* 4 dl socker
* 4 ägg
* 3 dl gräddfil
* 4 dl vetemjöl
* 2 msk pepparkakskrydda
* 2 tsk bikarbonat
Glasyr:
* 50 g margarin
* 200 g creamcheese light
* 2 dl florsocker
* 2 tsk vaniljsocker

Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader. Vispa samman maragrin och socker. Blanda i ett ägg i taget. Tillsätt gräddfilen och sedan också mjöl, kryddor och bikarbonat. Rör ihop till en jämn smet. Lägg bakplåtspapper i en braspanna och häll i smeten. Grädda i ugnen i ca 30 min.
Rör samman alla ingredienser till glasyren tills den blir slät och fin. Bre glasyren över kakan när den svalnat och skär sedan i rutor i valfri storlek.

/Helena


Fredagsmiddag


Den här goda middagen åt jag i fredags med två vänner! Ugnsstekt kyckling med quinoa, avocado, paprika, sallad, gurka, tomat, rödlök, majs och så en mangochutney-sås med vitlök i. Jättemumsigt var det!!

/Helena


Kanelbrownie med saffransglasyr


Ingredienser:
* 200 g margarin
* 100 g mörk choklad
* 4 st ägg
* 4 dl socker
* 1 msk kanel
* 2 dl vetemjöl
Saffransglasyr:
* 1 pkt saffran, 0,5 g
* 1 dl vispgrädde
* 150 g vit choklad

Gör så här:
Sätt ugnen på 200 grader. Hacka chokladen och smält den tillsammans med margarinet i en liten kastrull. Vispa socker, ägg och kanel luftigt. Blanda ner mjölet. Blanda sedan med margarinchokladen också och rör till en jämn smet. Häll i en bakpappersklädd form ca 20*30 cm och grädda i ugnen ca 25 min.
Koka upp grädde och saffran och låt den vita chokladen smälta med i. Rör tills allt smält. Låt svalna.
När kakan är sval och när smeten svalnat så kan du bre smeten på kakan. Skär sedan i rutor i valfri storlek.

/Helena


Luccegasque

Igår var jag på Luccegasque. Gasque är en trerättersmiddag med underhållning, tal m.m. och sedan efteråt är det klubb och jag dansade ända till kl 4 inatt! Verkligen en jättekul gasque!

Naturligtvis tog jag bilder på maten:


Innan Gasuen började träffades vi hos en kompis som bjöd på kladdkaka med vaniljsås och chokladgrädde. Och så drack vi lite bubbel till det!


Förrätten var en blandad tallrik med löksill, senapssill, rödbetssallad, potatis, rödlök, gräddfil och knäckebröd. Jättegott!


Huvudrätten var lamm med potatiskaka, rödvinssås och päronchutney. Verkligen jättejättegott!!


Till maten blev det julöl och specialtillverkad julsnaps (inte så gott...).


Efterrätten var en saffranscheesecake med havtornsbär. Tyckte den var helt okej, men inte den bästa desserten jag ätit. Snygg var den i alla fall!

Efter desserten var det också kaffe och julgodisbuffé. Men då var jag så mätt så jag åt bara två små godisbitar.

En jättefin och rolig kväll var det!
Hoppas ni alla får en trevlig Luciadag imorgon!
/Helena


Helenas rågkringlor

Blev så himla sugen på att baka kringlor och slängde ihop dem här lite snabbt! Jag hade inte allt i det ursprungliga receptet så jag fick improvisera lite, och de blev faktiskt jättegoda! Med lite lättmargarin på till en kopp te så påminner det om min barndom :)


Ingredienser (ca 15 st):
* 50 g flytande margarin
* 1 dl socker
* 1 ägg
* 1,25 dl lättmjölk
* 2 dl vetemjöl
* ca 3 dl fint rågmjöl
* 0,5 msk bakpulver

Gör så här:
Sätt ugnen på 225 grader. Blanda socker, margarin, ägg och mjölk. Blanda vetemjöl, rågmjöl med bakpulvret och blanda sedan samman allting. Knåda/blanda tills du får en smidig deg. Rulla till rullar mellan händerna och forma till runda kringlor. Lägg på bakplåtspapper på plåt och grädda sedan i ugnen i ca 10 min.

/Helena


Saffransbiscotti


Ingredienser (15 st):
* 50 g margarin
* 0,5 g saffran
* 1 ägg
* 1 dl socker
* 50 g mandel
* ca 3 dl vetemjöl
* 0,75 tsk bakpulver

  
Degkorvarna innan gräddning, efter gräddning, och sedan när de är skurna.

Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader. Smält margarinet och blanda ner saffranen. Låt margarinet svalna något. Blanda socker och ägg i en annan bunke. Hacka mandeln. Blanda ner mandel och margarinet med sockerblandningen. Blanda till sist ner mjöl och bakpulver. Blanda degen ordentligt och forma sedan till en lång korv, ca 5 cm i diameter. Grädda i ugnen i ca 20 min. Ta ut plåten, sänk ugnen till 125 grader, och skär korven i 1 cm tunna skivor. Grädda ytterligare 10 min i ugnen. Om man vill kan man låta biscottin svalna i ugnen tills de kallnar, eller över natten. Jag hade dock inte tid med detta då jag skulle ha in maten i ugnen strax efter :P

/Helena


Fiskgratäng med sweet chili sauce



Gjorde den här fiskgratängen häromdagen (Recept: http://matresan.blogg.se/2009/may/fiskgratang-med-sambal-oelek.html) men bytte Sambal oeleken mot 0,5 dl sweet chili sås. Blev riktigt gott!

/Helena


Polkagrisbiscotti


Ingredienser (15 st):
* 50 g margarin
* 1 ägg
* 1 dl socker
* 50 g polkagrisar
* ca 3 dl vetemjöl
* 0,75 tsk bakpulver

  
Degkorvarna innan gräddning, efter gräddning, och sedan när de är skurna.

Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader. Smält margarinet och låt det svalna något. Blanda socker och ägg i en annan bunke. Hacka polkagrisarna. Blanda ner polkagrisar och margarinet med sockerblandningen. Blanda till sist ner mjöl och bakpulver. Blanda degen ordentligt och forma sedan till en lång korv, ca 5 cm i diameter. Grädda i ugnen i ca 20 min. Ta ut plåten, sänk ugnen till 125 grader, och skär korven i 1 cm tunna skivor. Grädda ytterligare 10 min i ugnen. Om man vill kan man låta biscottin svalna i ugnen tills de kallnar, eller över natten. Jag hade dock inte tid med detta då jag skulle ha in maten i ugnen strax efter :P

Snart kommer några kompisar hit så vi ska ha julfika!
/Helena


Bagelsbakning

Igår träffades vi några kompisar och bakade bagels ihop. En vän, som ska flytta till Australien (Jag är avis!) ville hinna testa på att göra detta innan flyttlasset går!

Recept på vanliga bagels samt några grövre finner du här: http://matresan.blogg.se/2009/january/bagels.html


Bagelsen utbakade och redo för lite jäsning innan kokningen.


Kokade, fått frön på sig och nu redo för ugnen.

 
Goda blev dem! Och massor med pålägg hade vi att välja på då alla tagit med sig varsitt pålägg. Olika ostar, fikonmarmelad, creamcheese, jordgubbs- och rabarbermarmelad, jordnötssmör, ost, lätta, ruccolasallad...


Bagels med jordnötssmör, svartpepparost och sedan min favoritkombination: creamcheese och fikonmarmelad!

/Helena


C-uppsatsskrivande

C-uppsatsarbetet är i full gång! Det är mycket att göra. Vi har delat ut en massa enkäter och ska nu sammanställa, redovisa och analysera resultaten. Det är kul, men slitsamt. Det jobbiga är inte när man har mycket att göra, utan när man helt enkelt inte vet vad man ska göra!


Tur att man har en mysig gran i alla fall, som sprider lite mysig julstämning medan man pluggar...

Ha en mysig fredag allihopa!
/Helena


Fudge med rostade pecannötter

Den här fudgen blev verkligen jättegod (om kanske inte den vackraste). Jag älskar verkligen pecannötter. Det blev lixom en perfekt kombo av sött och sedan krispigt nötigt. Kan dock vara lite pilligt att veta hur länge smeten skall koka, men man får göra "trådprovet" som jag beskriver nedan.


Ingredienser (ca 30-40 st):
* 5 dl socker
* 0,5 dl ljus sirap
* 1,5 dl vispgrädde
* 2,5 dl lättmjölk
* 2 tsk vaniljsocker
* ca 80 g pecannötter

Gör så här:
Sätt ugnen på 150 grader. Häll socker, sirap, grädde och mjölk i en stor kastrull och koka upp långsamt under omrörning. Låt sedan koka (jag hade min platta på 1:an) tills smeten håller för trådprovet*. Detta tog ca 70 min för mig, men det beror helt på vilken spis man har, samt andra omständigheter.
Under tiden hackar du nötterna i småbitar och lägger på bakplåtspapper och sätter in i ugnen ca 5-10 min. Smaka lite på nötterna för att se om du tycker dem är lagom rostade.
När smeten klarat trådprovet så låt den svalna i ca 5 min. Blanda sedan ner nötterna och vaniljsockret och rör runt ordentligt. Häll sedan i en form, ex avlång brödform, som du klätt med bakplåtspapper. Låt fudgen svalna på något svalt ställe. Skär den sedan i bitar.

*Trådprovet: Häll upp ett glas med kallt vatten. Droppa lite smet i vattnet. När smeten bildar en "tråd" uppifrån och ner när den faller i vattnet; då är smeten klar.

/Helena


RSS 2.0