Chokladföljetong del 73 - Anthon Berg "Coffee"


Anthon Bergs "Coffee"
Tyckte faktiskt denna mörka choklad med en touch av coffee var riktigt god! Jag brukar annars dissa Anthon Bergs choklad, speciellt dem med fruktsmak och bär, men denna var god!
Pris: ca 17-21 kr för 100 g
Helhetsbetyg: 3,5

/Helena


Tema-spinning igår: Musik ifrån olika länder

På söndagar leder jag alltid spinning på kvällen. Igår var det riktigt mörkt under spinningen, eftersom vi ställt om klockan. Så jag tände ljus i salen och det blev ett riktigt mysigt pass.

Dessutom hade jag TEMA-SPINNING igår, mitt första av 3 st som jag kommer att ha i höst. Igår var det "Tema: Världen - Musik ifrån olika länder och delar i världen". Det var superkul! Vi körde spinning till musik ifrån Danmark, Tyskland, Ungern, Rumänien, Frankrike, Kroatien, Lettland, Tjeckien, Egypten, Iran, Tanzania och Jamaica!
Passet var nästan fullt också, vilket kände extra kul!

Om två veckor ska jag ha spinning med tema "Filmmusik" och den första helgen i december blir det spinning med tema "Julmusik" (upp-poppade och remixade jullåtar!)

Hoppas ni alla får en bra start på veckan!

/Helena

FRÅGELÅDAN

Detta är FRÅGELÅDAN!

Välkommen att ställa vilken fråga du vill angående
mat, näring, nutrition, hälsa, träning, livsmedel, recept, allergier, intoleranser, produkter, matkultur, näringsinnehåll, dietistyrket/studier, om mig etc.

Frågorna samlas under detta inlägg och kommer att besvaras av mig under bloggens gång.
Detta inlägget kommer att ligga som ensamt inlägg under kategorin "Frågalådan" och här kan ni ställa frågor när som helst. När frågorna samlas här på ett ställe, blir det lättare för mig att besvara dem alla.

Så fråga på!

/Helena


Lite bilder ifrån min Kroatien-resa

När man tänker på att resa till Kroatien så tänker man "ljusblått hav och vita stränder". Det är ju lite kallt för det nu... men det var inte därför jag åkte till Kroatien, utan för att hälsa på en vän som bor i Zagreb. Min vän lärde jag känna i somras när jag tågluffade i Östeuropa, så det är fint vilka bra vänner och kontakter man kan få genom resor :)

Jag har haft en jättebra vecka som innehållit mycket god mat och kakor (samt alkohol - här dricker man "rakia" åt både höger och vänster!), varit och klubbat på klubb i Zagreb, varit ute och sprungit, och även gjort en ytflykt ut på landet och i en mindre stad utanför Zagreb. Har också träffat min kompis familj och släkt och ätit middag med dem, vilket var riktigt trevligt.



Rostade kastanjer fanns att köpa lite överallt i Zagreb. Och så en bild på mig när jag festar på en "Kremsnita". Bilden i mitten längst ner är ifrån "Kras", en chokladtillverkare i Kroatien som har butiker med massor av gott choklad i!


Marija Bistrica är en liten ort nordöst om Zagreb.


Det var höst även i Kroatien, även om den inte var lika långt kommen som i Sverige... Denna bilden är tagen i en park i Marija Bistrica.

Som efter varje resa, tycker jag alltid att det är lite sorgligt att komma hem igen... (även om det var gott med havregrynsgröt igen förståss! :P)

Undrar vart nästa äventyr bär!?

/Helena


Frukost på morgontåget

Vissa dagar jobbar jag i andra städer och då måste jag ta tåget/bussen till jobbet väldigt tidigt! Ibland tar jag då med mig frukosten och äter under resan. Det gör att jag kan sova längre, samt så har jag lite bättre aptit om jag slipper äta jättetidigt på morgonen.


Här om dagen hade jag denna frukost med på tåget i en matlåda: Tärnat äpple samt blåbär, med psylliumfrön, lättfil, mango-yoghurt (supergod!), russin samt havrefras. Mums vad gott det var!

/Helena


Torsdagslunch: Pestolax med wokgrönsaker och sweet chili sauce


Lax bakad i ugn med ett täcke av pesto, vilande på en bädd av ruccolasallad. Och sedan wokgrönsaker med ringlad sweet chili sauce över. Jättegott!

/Helena


Hemma ifrån semestern!

Nu är jag hemma ifrån semestern, en vecka i Kroatien! Naturligtvis kommer bilder framöver :)

Imon är det jobb igen som vanligt!

/Helena

Rödbets- eller palsternacksbullar

Bullar med palsternacka eller rödbeta i passar bra att göra nu i höst. Rödbetsbullarna blir så fina av den röda saften också!


Ingredienser (ca 20 st):
* 50 g jäst för matbröd
* 50 margarin
* 5 dl vatten
* 2 st små rödbetor alt. 2 små palsternackor
* 1 msk salt
* 2 msk sirap
* 2 dl kruskakli
* 5 dl grahamsmjöl
* 2 dl fullkornsvetemjöl
* ca 4-5 dl vetemjöl


Gör så här:
Smält matfettet. Blanda i vattnet. Rör ut jästen i lite av degspadet, som ska vara fingervarmt. Tillsätt sirap, salt, riven rödbeta alternativt palsternacka, kli, grahamsmjöl och till sist vetemjölet lite i taget. Blanda noga och knåda väl.
OBS! Mängden vetemjöl som behövs kan variera beroende på hur stora rotfrukterna var och hur mycket vätska de bidrar med. Blanda därför ner graham och kli först, och fyll sedan på med vetemjöl lite i taget tills degen blir lagom och smidig. 
Låt degen jäsa under bakduk i ca 45 minuter.
Ta upp degen och knåda den i några minuter. Forma runda bullar, ca 20 st. Låt jäsa på smord plåt i 15 minuter. Grädda sedan i ugnen i 200-225 grader i ca 12 minuter.

/Helena


Kak-inspiration inför Halloween!


Snart är det HALLOWEEN, nämligen den 31 oktober, och jag vill därför bjuda på lite bakinspiration!
Alla dessa kakor hade jag och min vän bakat inför ett söndagsfik i oktober 2009 då vi hade hand om ett nationscafé i Uppsala.



Monstercupcakes! Färga frostingen till cupcakesen i någon rolig färg. Gör ögon genom att smälta vit choklad och klicka ut i små klickar på bakplåtspapper. Låt torka. Smält sedan mörk choklad och dutta en liten prick på den vita klicken. Svalna, och du har ögon till monstret att trycka fast på cupcaken!


Fina Halloween-strössel kan man hitta i välsorterade butiker. Detta strösslet hade vi köpt på internet, kakburken.se.


Cupcakes med chokladfrosting. Sedan har vi gjort mördegskakor i form av gravstenar. Efter gräddningen målade vi kors på dem med smält mörk choklad. Sedan tryckte vi fast gravstenen i cupcakesen.
Vill man göra ännu mer effektfullt, kan man färga kokosflingor gröna och strössla lite på cupcaken, så att det blir som gräs vid graven.


Dessa spindlar gjorda av kokos och choklad m.m. och vitchokladögon, blev lite fula och misslyckade, men goda ändå såklart! Benen är chokladdoppade salta pinnar, som tyvärr lossnade lite. Så det blev lite "benlösa spindlar"...


Spökmaränger med mörk-chokladögon.


Vanlig kladdkaka med spindelnät på gjord av vit choklad. Och så geléspindlar som dekoration.


Vi gjorde också chokladmousse med apelsinsmak som serverades i urgröpta apelsiner som vi ritat halloween-pumpa-ansikten på med en svart penna.


En vit-choklad-fladdermus dekorerade en av kakorna. Formen till denna var också köpt på kakburken.se.


Vi smälte vit choklad och färgade orange med orange karamellfärg (köpt på Panduro Hobby) och så spritsade vi lite krumellurer samt skrev "halloween" med den. Detta dekorerade vi sedan en kaka med.


Ögon och fingrar gick att köpa och smaska på!! Tycker faktiskt fingrarna ser rätt verkliga ut...

Ögonen gör man såhär: Klä en st hasselnöt med vit marsipan eller mandelmassa, doppa bottnen i mörk choklad. Kladda lite röd karamellfärg ovanpå. Smält vit choklad och fräga ex. med grön karamellfärg. Sätt en klick på varje "öga". Smält sedan mörk choklad och tryck dit en "pupill".


Fingrarna gör man såhär: Klä en st fingerkex (sån chokladpinne som finns som kaka) med marsipan/mandelmassa. Färga mandelspån röda med röd karamellfärg och tryck dit som nagel. Doppa änden av fingret i röd karamellfärg också.


Dessa kakorna kallade vi "myräggsbo" för att låta lite läskigt. Det är en kokoskaka färgad i orange färg doppad i vit choklad färgad rosa.


En kladdkaka med chili i, som vi sedan dekorerade med två st chilifrukter så att det blev som två djävulshorn.


Till och med smörgåstårtan fick halloweentema! Paprika och vallmofrön bildar pumpafiguren på tårtan.

Som bröd hade vi bakat rödbetsbullar och kallade dem för "blodbullar".
Som smoothie hade vi gjort en god avocadosmoothie, som vi kallade "slemsmoothie".

/Helena


Nya glutenfria bröd ifrån Pågen

Jag har inte testat dem än, men det har kommit två nya bröd ifrån Pågen som är glutenfria! Två surdegsbröd - det ena ljust och det andra lite mörkare med linfrön i. De måste jag verkligen testa snart! Det är kul när det kommer nya glutenfria och mjölkfria produkter, därför tycker jag att det är kul att rapportera om detta!


Bilderna ifrån : http://www.mynewsdesk.com/se/pressroom/pagen_ab/image/list

Någon som smakat dessa glutenfria bröd redan? Vad tyckte ni isåfall, om ni jämför med andra glutenfria bröd?

/Helena


Tävlingen avslutad! & TACK

Nu är tävlingen avslutad och jag återkommer strax med vinnare av alla choklad och kryddor jag lottade ut!
Det kan dock dröja en liten tid, eftersom jag befinner mig på semester i Kroatien just nu!

Men TACK alla för era fina kommentarer då min blogg fyllde tre år! Många ord som värmde och gjorde mig riktigt glad, ibland kom det till och med små tårar av rördhet! Vilka fina läsare jag har! Tack till er som läser min blogg, det är ju alla er som gör att det är så roligt!

Jag ska framöver skriva en längre feedback om alla era frågor och undringar, samt bemöta alla fina tankar ni delade mer er om min blogg!

Jag hoppas att jag skall fortsätta med min blogg, och att ni läsare skall finna den fortsatt intressant, i minst 3 år till!

Ha en fin lördag allesammans!

/Helena

Godaste knäckebrödet!

Tycker det är svårt att hitta ett gott knäckebröd som smakar något, men nu är det funnet!!


Detta knäckebröd "Fäbodknäcke" ifrån Leksands, är verkligen det godaste knäckebröd som finns! Surdegsbröd, tunna men knapriga skivor som man kan bryta i önskad storlek. Aldrig att jag kommer återgå till att köpa de fyrkantiga smaklösa knäckebröden igen....

Någon mer som smakat detta? Om inte, gör det! Verkligen en helt annorlunda smakrik knäckebrödsupplevelse, åt det positiva hållet!

/Helena


Åker till Kroatien i en vecka!

Nu har jag semester i en vecka, så väskan är packad och strax går flyget till Kroatien, Zagreb! Ska hälsa på en kompis där. Ser fram emot lite varmare väder och att ta det lugnt, träna lite, äta gott och naturligtvis checka in de Kroatiska mataffärerna lite närmre! :)
Skönt!

/Helena

Tre goda frukostar

Tre goda frukostar jag ätit sista tiden!



Översta bilderna:
Tärnat äpple, konserverade körsbär, russin och psylliumfrön sedan täckt med mellanfil, hemmagjord pepparkaksmüsli samt havrefras.

Nederst till vänster:
Gröt gjord av havregryn, kruskakli, psylliumfrön och tärnat Ingrid Marie-äpple. Detta hade jag sedan kanel, sylt och sojamjölk på.

Nere till höger:
Tärnat äpple samt blåbär med lättfil, frukt- och nötmüsli samt havrefras.


Nu ska jag iväg till Lund på dietistmöte hela dagen!

/Helena


Mördegssnurror med blåbär, mandel & kokos


Ingredienser (ca 40 st ):

* 175 g margarin

* 1 dl socker

* 2 tsk vaniljsocker

* 5 dl vetemjöl

* ca 2 msk mjölk

Fyllning:

* 2 äggvitor

* ca 150 g mandelmassa

* 2 dl blåbär

* 2 dl riven kokos


 

Gör så här:

Blanda samman alla ingredienser till degen och arbeta den smidig och fast. Låt vila lite i kylen en stund medan du gör fyllningen.

Vispa äggvitorna till hårt skum. Riv mandelmassan grovt och blanda ner den, blåbären och kokosen. Kör lite med elvisp så allt blir mixat till en massa.

Kavla ut degen till två rektanglar. Bred ut fyllningen och rulla sedan ihop till två rullar (på längden). Jag lade sedan in rullarna ca 20 min i frysen så att de skulle bli lättare att skära.

Skär kakorna i ca 1 cm tjocka skivor och lägg på bakpappersklädd plåt. Grädda i ugnen i 175 grader i ca 12 min.

 

Jättegoda!

/Helena


Färska fikon

Jag är ett fan av torkade fikon, men första gången jag smakade ett färskt fikon tyckte jag inte det var så gott! Nu har jag dock vant mig och tycker att det är gott. Synd bara att de är så dyra! Men för ett tag sedan kostade de 2 kr/st på Hemköp, så då köpte jag på mig en laddning! Framförallt tycker jag att det är en väldigt vacker frukt! Vad tycker ni om färska fikon?



/Helena


Dax för spinning!

Nu ska jag iväg och instruera spinning! Ska bli skönt att svettas lite, men verkar även avslappnande för mig!

Hur har er veckoträning sett ut? Jag har instruerat 2 spinningpass och gått som deltagar på ett.

Trevlig söndagskväll!

/Helena

BLOGGEN 3 ÅR!!! - TÄVLING!

IDAG FYLLER MIN BLOGG 3 ÅR!!!

 

Jag startade bloggen och skrev det första inlägget den 14 oktober 2008. Detta gjordes efter en helg då jag varit och hälsat på en vän i Göteborg. Pratade med henne hur mycket jag saknade att få skriva och att låta idéerna flöda… jag har ett behov av att få skapa! Och då gav hon mig en idé om en matblogg. Så när jag kom hem till Uppsala igen startade jag min blogg!

 

Hoppas ni alla gillar min blogg. Det är i alla fall väldigt kul med alla kommentarer och när man ser hur många som varit inne och läst!

 

Nu vill jag fira lite tillsammans med er läsare och därför kommer jag att ha en tävling och lotta ut lite priser!!

 

PRISER:
1:a pris: Chokladpaket ifrån Kroatien!
2:a pris: Kryddpaket
3:dje - 5:e pris: Varsin svensk chokladnyhet! 


Hur gör du för att vinna? Helt enkelt skriv en kommentar till detta inlägg! Skriv vad du tycker om min blogg, vad som är extra bra, vilka inlägg du gillar mest, något som jag borde skriva mer om?, något som är tråkigt att läsa om?, något du saknar?, något inlägg som inspirerat dig extra mycket, en fråga om näring och hälsa?, en fråga om träning och fysisk aktivitet?, något du vill veta om Mig?.... ja, skriv helt enkelt ner något som faller dig in angående min blogg!!

Glöm inte att ange er mailadress i kommentaren! 


Kommentera senast den 21 oktober kl 23:59 så utser jag sedan vinnarna!


/Helena


Davosgröt

Här om dagen testade jag att göra så kallad ”Davosgröt” till frukost, det har jag aldrig gjort innan.



 

Hur gör man?

Kvällen innan frukosten så blandar du 1 dl havregryn med 2 dl yoghurt/fil. Rör runt och låt sedan stå och svälla i kylen över natten.

Man kan välja smaksatt eller naturell fil/yoghurt. Lägga i kryddor om man vill (ex. kanel, pepparkakskrydda) och även ha i ex. russin nötter eller torkad frukt.

 

 

Jag tog bara 1 dl havregryn och blandade med 2 dl persiko- och vaniljyoghurt. Det åt jag sedan tillsammans med tärnad banan och russin.

 

Jag tyckte gröten var god, men skulle ändå säga att jag föredrar havregryn för sig och yoghurten för sig. Men detta blir ändå en frukost jag kommer att göra om! 1-2 ggr/vecka äter jag nämligen frukost på bussen eller tåget då jag jobbar i en annan stad, och jag har tyckt det varit lite besvärligt med filmjölk eller med gröt (eftersom jag vill ha mjölk på) att det blir blaskigt och ibland även runnit ut ur matlådan i väskan… inte så kul. Men denna lösningen med Davosgröt blir ju perfekt för frukost på buss/tåg! Och superbra att jag kan förbereda det kvällen innan!

 

/Helena


Onsdagslunch: Råstekt potatis och grönsaker med currysås


Råstekt potatis stekt i olja, samt zuccini, lök, paprika och kikärtor med salt och peppar. Till detta en sås gjord på soyagrädde kryddad med curry m.m. Och så sallad till.

Rätten är helt mjölkfri och vegansk. Supergott!


Nu ska jag iväg till Köpenhamn och gå på möte! Trevlig kväll!

/Helena


Nya Dumle "Gingerbread"


Hittade denna nyhet i godishyllan häromdagen! Kul att det kommer lite godis med "julteman" nu. Alltså Dumle med pepparkakssmak! Hur var de då? Ja, de smakar som en blandning mellan Dumle, pepparkaksdeg och glögg! När min syster frågade mig vad jag tyckte blev svaret: "Alltså de var lite skumma, lustig smak, men på något sätt ändå goda!" Fast jag skulle nog inte inhandla dem igen. Men väl värda att smaka, tycker jag!



Någon mer som testat dem? Vad tyckte ni?

/Helena


TEST: Fyra olika risgrynsgröt

Det finns ju många olika risgrynsgröt-"korvar" och jag har funderat länge på om det är stor skillnad i konsistens, smak och pris på de olika. Så jag och min syster köpte hem 4 olika sorter och gjorde ett litet smaktest en söndagkväll.

Vi gav risgrynsgröten smakbetyg i hur goda de var från 1 till 3, där 1 är minst god och 3 är godast. Sedan gav vi också betyg i "kornighet" - hur väl man kände risgrynskornen - och då gav vi också 1 till 3, där 1 betyder att kornen är mosiga och knappt känns, och där 3 betyder att kornen är tydliga och lite hårdare.
Sedan kommenterade vi lite fritt kring grötarna!

Billigaste gröten var: Lidls gröt
Godaste gröten var: Felix gröt
Gröten med tydligast kornighet var: Coop Änglamarks




Gröt köpt på Lidl
Pris:
12,90 kr för 1000 g (12,90 kr/kg)
Ingredienser: Mjölk, vatten, risgryn (14%), socker, vegetabiliskt margarin (sojalecitin ingår), koksalt.
Energiinnehåll: 100 kcal/100 g. Protein 2,5 g, Kolhydrat 16 g och Fett 3 g.
Smakbetyg: 2 (2,2)
Kornighet: 1,5 (1,2)
Kommentarer: Smakar vanilj.


Felix Risgröt
Pris:
8,50 kr för 500 g (17 kr/kg)
Ingredienser: Mjölk, ris (14%), socker och salt.
Energiinnehåll: 110 kcal/100 g. Protein 3,5 g, Kolhydrat 17 g och Fett 3 g.
Smakbetyg: 3 (3,3)
Kornighet: 2,5 (2,3)
Kommentarer: Fyllig och lite smörig i smaken. Fint utseende, lite gulare.


Icas Risgrynsgröt
Pris:
7,50 kr för 500 g (15 kr/kg)
Ingredienser: Mjölk, vatten, risgryn (14%), socker, margarin (palm- raps- och kokosolja, sojalecitin, vatten, salt, vegetabiliskt emulgeringsmedel (E471), aromer, vitamin A&D, färgämne (E160a), surhetsreglerande medel (E330)), salt.
Energiinnehåll: 100 kcal/100 g. Protein 3 g, Kolhydrat 15 g och Fett 3,5 g.
Smakbetyg: 2,5 (2,3)
Kornighet: 1 (1,1)
Kommentarer: God men lite "sönderkokt".


Coop Änglamark Ekologisk risgrynsgröt
Pris:
12,90 kr för 500 g (25,80 kr/kg)
Ingredienser: Mjölk, kokt grötris 35% (vatten, risgryn), vatten, socker 1%, salt, smör.
Energiinnehåll: 100 kcal/100 g. Protein 3 g, Kolhydrat 14 g och Fett 3 g.
Smakbetyg: 1 (1,1)
Kornighet: 2,75 (2.5,3)
Kommentarer: Smaklös. Min syster tyckte smaken påminde om "ladugårds-lukt".


Har du provat någon av dessa eller kanske allihopa?
Dela gärna med er av egen erfarenhet!

/Helena

Söndagsmiddag: Kassler med potatismos, brysselkål och grönsaksfräs


Supergod middag som min mamma bjöd på! Bräckt kassler med hemmagjort potatismos, brysselkål, körsbärstomater, örtsås samt fräst morot, purjolök och champinjoner. Så himla gott!

/Helena


Hemmagjord müsli med pepparkakssmak och mycket frukt & nötter

Jag hade två müslis i skåpet som det endast var "det tråkiga" kvar i, alltså bara lite gryn kvar. Jag övervägde att kasta det eftersom det var så tråkigt, men så kom jag på att jag kunde ta det och göra en ny müsli! Så jag köpte en påse pepparkakskrydda i affären. Och så köpte jag hasselnötter, mandel, cashewnötter, tranbär och gojibär i affärens Naturgodishylla. Det var sänkt pris denna veckan till 9,90 kr/hg, vilket gjorde att jag kom över nötter och frukt billigt! Sedan har jag alltid russin hemma.



Du behöver:
* Gryn, eller tråkig müsli
* lite vatten eller olja
* ev. honung
* 1 påse pepparkakskryddor
* Nötter (hasselnöt, mandel, cashew eller annan)
* Frukt; ex russin, aprikos, fikon, gojibär, tranbär etc.
* ev. frön, ex. sesamfrön, solrosfrön, psylliumfrön

Gör så här:
Blanda müslibasen med vatten eller olja. Jag tog ca 2 dl vatten. Använd också lite houng om du vill. Jag tog ca 4 msk honung. Häll över kryddorna och blanda ordentligt under tiden. Sprid ut müsliblandningen på ett bakplåtspapper på en plåt. Rosta i ugnen i ca 225 grader i ca 5 min. Då tar du ut plåten och fyller på med ev. frön samt hackade nötter. Rosta sedan ytterligare i ugnen i 225 grader i ca 5 min.
Blanda sedan ner den torkade frukten. Förvara müslin i en tätslutande burk.

/Helena


Chokladföljetong del 72 - Marabou "Loop"


Marabou "Loop"
En seg kolafylld choklad som är som ringlad som "kringla/orm" i formen. Riktigt god och seg! Den räckte ett tag, smakar ungefär som dumleklubba. Och det är inte så mycket choklad i förpackningen, så tycker det var en lagom smaskig bit. Dock inget sådär nytt, men gott!
Pris: ca 5-8 kr
Helhetsbetyg: 3,5

/Helena


Torsdagsmiddag: Pasta med köttfärssås à la Bologna


Mums!

/Helena

Långfrukost-mys & Taccokväll...

Hade besök av några vänner i helgen och då hade vi mysig långfrukost på lördagen med massor att äta!




Och så tända ljus för stämningens skull!

Och på lördagkvällen blev det Taccos. Massor av gott, tortilliabröd, tomat, gurka, majs, hemmagjord guacamola, soyafärs med taccokrydda, rödlök och taccosause...


/Helena


Kanelbullens dag idag!







MUMS med kanelbullar!

/Helena


Grötfrukost med kanelsoyamjölk


Gröt gjord på havregryn, russin, kruskakli och psylliumfrön. Lite blåbärssylt på. Sedan värmde jag soyamjölk med kanel och tärnat äpple, som jag sedan hällde över gröten. Gott blev det!

/Helena


Inget marathon i år...

Ibland måste man helt enkelt lyssna på sin kropp och de signaler man får! Och i några veckor har min kropp signalerat en väldig trötthet. Det är inte det att jag har dålig kondis, men när jag är ute och springer är det som att all kraft bara tar slut. Det enda som gått bra är att köra min spinning. Men det ger också glädje på ett annat sätt, när jag ser alla deltagare kämpa och får peppa dem till träningsglädje!

Så, jag har bestämt mig för att inte springa Marathon i Växjö i oktober. Och det känns helt ok. För är det något jag har lärt mig under åren, är det att man bara ska träna för att må bra! Inte för att man "borde" eller "måste". Iaf är det så för mig!

/Helena

Lakritsmaräng-rulle med sötsyrlig fyllning

Supergod marängrulle! Verkligen något utöver det vanliga! En ny smak och smakkombination helt enkelt. Jag gillar hur bra det är tillsammans med både det salta, söta och syrliga.
Jag och min syster gjorde den och avnjöt till "Bonde söker fru" på TV.


Ingredienser (till en rulle):
* 5 st äggvitor
* 3 dl socker
* 0,5 dl marsanpulver
* 0,5 dl maizena
* 100 g Turkisk peppar godis
Fyllning:
* ca 3,5 dl Milda visp 20%
* 300 g fryst mango och hallon

Gör så här:
Tina/lägg fram den frysta hallonen och mangon en stund innan du börjar baka.
Vispa äggvitorna till ett fast vitt skum. Blanda ner sockret och vispa lite till. Rör sedan ner marsanpulver och maizena. Lägg 100 g Tuskisk peppar i en påse och slå på dem med något hårt så att de krossas till smulor. Blanda ner godiskrosset i smeten. Bred ut smeten på bakplåtspapper på en plåt och grädda i ugnen i 175 grader i ca 20 min. Låt bottnen svalna något innan du vänder den upp och ner på ett annat bakplåspapper och drar av det gamla pappret.
Vispa vispen. Låt hallonen och mangon rinna av. Bred på vispen jämnt över marängbottnen. Sprid ut hallon och mangon över bottnen. Rulla sedan ihop bottnen till en rulle. Ta hjälp av bakplåspappret när du rullar.
Garnera ev. rullen med florsocker eller ringla lite mörk eller vit choklad över den.
Klar för servering! Mums!

/Helena


RSS 2.0