Vitchokladtårta med mandelbotten

För några veckor sedan gjorde jag och en korridorskompis en tårta. Vi bjöd den på spanjorerna som också bor i min korridor, och de blev mäkta imponerade över vår bakkonst! :) Tårtan var till och med så god, att när en av spanjorerna fyllde år i helgen, ville hon ha denna tårta till sin födelsedag. Så i helgen blev det ett kärt återseende och ätning av den goda tårtan igen! Jag fick äran att lägga ut receptet på min blogg, för att ni också ska kunna laga och njuta av denna underbara kreation. Min korridorsvän Fredrik har fått receptet från sin mormor.


  

Ingredienser:

* 200 g vit choklad

* 4 äggulor

* 1 dl vit sirap

* 1 ½ dl + 3 ½ dl vispgrädde

* 2 gelatinblad

Mandelbotten:

* 150 g sötmandel

* 2 ½ dl florsocker

* 4 äggvitor

Garnering:
* färska eller frystinade bär (ex. jordgubbar eller hallon)

Gör så här:

Mal mandeln i en mandelkvarn. Blanda samman med florsockret. Vispa äggvitorna till ett fast skum. Blanda ner mandeln och florsockret med äggvitan. Häll i en teflonform med löstagbara kanter. Grädda i ugnen 175 grader i 15 minuter.

Lägg äggulorna 1 ½ dl grädde och sirapen i en kastrull och sjud under vispning tills det tjocknar. Blanda ner den smälta vita chokladen. (Smält i vattenbad eller i micron.)

Blötlägg gelatinbladen i fem minuter. Lägg dem sedan i chokladblandningen. Vispa 3 ½ dl grädde och rör ner i den avsvalnade chokladmassan. Häll ovanpå mandelbottnen och ställ sedan tårtan i frysen över natten.

Ta fram tårtan en stund innan servering och garnera den med bär.

 
/Helena


Kommentarer
Postat av: Susanna

Lät väldigt mumsigt!

2008-11-15 @ 10:06:18

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback