Susannas kanongoda pesto
Efter att ha ätit "köpe-pesto" hela våren var det nästan en religiös upplevelse att få smaka min systers egengjorda pesto, som hon gjorde till sin student. Det finns inga ord att beskriva hur god och smakrik den är! Man vill aldrig mera köpa pesto... Vi blandade peston med pasta igår till studentbuffén, en riktig succé för smaklökarna. Och här kommer nu receptet på denna underbara skapelse:
Man kan använda peston ex. att bre på baguette, blanda med pasta och otaliga andra mumsiga rätter. Här har jag bl.a. ett recept på en god pestopasta: http://matresan.blogg.se/2009/may/gron-pestopasta.html
Varning! Ät ej denna peston innan ex. en dejt... Vitlöksdoft it is.
/Helena
Ingredienser till Susannas kanongoda pesto:
* ca 40 färska basilikablad
* 1 tsk grovt salt
* 25 g pinjenötter
* 3 vitlöksklyftor
* 20 g riven parmesanost
* 1 dl olivolja

Gör så här:
Lägg basilikablad, salt och vitlöksklyftorna (som du skalat) i en mortel. Stöt samman detta ordentligt. Tillsätt sedan pinjenötterna och mosa dem tillsammans med röran. Rör sedan i den rivna parmesanosten. Häll i oljan lite i taget och rör om väl i röran så allt blandar sig bra. Låt peston vila ett par timmar innan man äter den, så kommer smaken fram ännu tydligare. Förvara i en tätslutande glasburk.
* ca 40 färska basilikablad
* 1 tsk grovt salt
* 25 g pinjenötter
* 3 vitlöksklyftor
* 20 g riven parmesanost
* 1 dl olivolja




Gör så här:
Lägg basilikablad, salt och vitlöksklyftorna (som du skalat) i en mortel. Stöt samman detta ordentligt. Tillsätt sedan pinjenötterna och mosa dem tillsammans med röran. Rör sedan i den rivna parmesanosten. Häll i oljan lite i taget och rör om väl i röran så allt blandar sig bra. Låt peston vila ett par timmar innan man äter den, så kommer smaken fram ännu tydligare. Förvara i en tätslutande glasburk.
Man kan använda peston ex. att bre på baguette, blanda med pasta och otaliga andra mumsiga rätter. Här har jag bl.a. ett recept på en god pestopasta: http://matresan.blogg.se/2009/may/gron-pestopasta.html
Varning! Ät ej denna peston innan ex. en dejt... Vitlöksdoft it is.
/Helena
Kommentarer
Postat av: Emma
Mums, måste införskaffa mig en mortel dock innan jag kan göra pesto. Men kanske går i en mixer också?!
Postat av: Jenna
Detta recept måste jag prova! Jag älskar verkligen pesto på alltifrån riskakor, pasta, till bulgur, bröd och sallader. :)
Vet du hur länge det håller sig när man gör eget?
Hoppas du får en skön helg!
Postat av: Susanna
Åhh, jag älskar verkligen denna pesto!
Trackback