Fräsch och god wok


Wok med färska champinjoner, squash, purjolök, minimajs, gröna bönor, ärtor, majs och minimorötter som får fräsa tillsammans en stund. Sen tillsatt kokt pasta, 1 msk kycklingfond och 2 msk sweet chili sås.

Mums vad gott, nyttigt och lättgjort!
Man kan använda vilka grönsaker man vill såklart, men använda gärna ärtor, bönor eller skinka så det blir protein i måltiden också!

Tentan idag gick bra!! :) Nu är det dags att fria Kvalborg och Valborg! Solen har ju tittat fram nu iaf!
/Helena


Tenta imorgon!

Imorgon har jag tenta på kursen "Dietetik och klinisk nutrition: Diabetes och njursjukdomar" så sedan är den kursen klar. Jag är lite nervös men hoppas det ska gå bra!

Idag har vi haft eximination i journalföring och det var intressant och givande. Vi fick se en film om en patient som träffade dietist och så skulle vi sedan skriva journal om detta.

Sedan blir det ju Valborgsfirande i hela Uppsala!
/Helena

Fryst daimtårta

Detta är helt klart en av mina favorittårtor!! Och den bjöd jag mina vänner på i fredags när jag fyllde år!


Ingredienser (1 tårta):
* 100 g sötmandel
* 3 äggvitor
* 2 dl socker
* några droppar ättikssprit (kan uteslutas om man ej har)
Fyllning:
* 1,5 st dubbeldaim
* 3 st äggulor
* 0,5 dl socker
* 1 msk kakao
* 2 tsk vaniljsocker 
* 3 dl mellangrädde (går bra med vispgrädde också, men lika bra med mellangrädde och den innehåller ju lite mindre fett)
Garnering:
* hackad daim och/eller annat strössel

Gör så här:
Sätt ugnen på 150 grader. Hacka mandeln i småbitar och rosta i ugnen tills den får fin färg, ca 10 min.
Lägg papper i botten på en form med löstagbara kanter och mjöla kanten. Vispa äggvitorna och ättiksspriten till ett fast skum. Blanda ner sockret och vispa lite till. Vänd ner den hackade mandeln. Bre ut/häll i smeten i formen och grädda i botten av ugnen i knappt 1 timme. Låt svalna i ugnen. Lossa och ta bort pappret och lägg tillbaka i formen.
Börja med fyllningen: Vispa äggulor och socker poröst. Sikta ner vaniljsocker och kakao och rör om. Hacka daimen i småbitar. Vispa grädden och rör ner i äggsmeten tillsammans med det hackade daimet. Häll blandningen i formen ovanpå marängen och ställ sedan i frysen. Djupfrys! Ta fram tårtan och förvara den i kylen en stund innan servering.

Den kommer göra succé, jag lovar!
/Helena


En jättebra födelsedag!

I fredags fyllde jag år och det blev en jättebra födelsedag! På kvällen kom lite kompisar över och vi åt tårta, drack drinkar, lekte lekar och sedan gick vi ut efter det! :) Det enda som saknades var min lillasyster som ju också fyllde år.


Två sorters drinkar, kaffe, te och två olika tårtor!

 
Marängrulle med grädde, lemoncurd, passionsfrukt och hallon. (Recept hittar du här: Marängrulle ) och Daimtårta. Recept på den kommer!


Extra kul var att en kompis från Lund kom upp hit och firade mig!!


/Helena


Födelsedagsfrukost

Idag fyller jag 24 år så då får man ju lyxa till det lite :) Gjorde en god frukost som jag avnjöt efter att ha sprungit en kort runda, i det faktiskt ganska fina vädret!


Vaniljyoghurt med äpple, banan, hallon, frukt- och nötmüsli och kanel. Två libanesiska tunnbröd med becel, skinka, gurka. Nytt kaffe som jag fick av mamma i present samt vatten med citron. Mums!

Ikväll kommer några kompisar och pojkvännen över och då blir det tårta och drinkar och sedan utgång! :)
Och GRATTIS till världens bästa lillasyster också som fyller 20 idag!!

/Helena


Godaste köptårtan!

Såklart älskar jag att baka tårtor och tar alla tillfällen jag får att få baka och bjuda på tårta! Men en tårta som jag verkligen älskar, och som man köper färdig är Frödinges Schwarzwaldtårta!


Jag har inte lyckats baka en egen Schwarzwaldtårta som är lika god som denna faktiskt! Den är verkligen helt underbar och smälter sådär fint i munnen. (Den ska avnjutas sådär lite halvfrusen...)

Någon mer som gillar denna?
Eller vilken är er favorit-köpe-tårta?

Imorgon ska jag bjuda på två egenbakade tårtor eftersom jag fyller år! Men än så länge *hemligt* vilka.
/Helena

Proteinlåg- och proteinhög kost vid njursjukdom

I måndags hade vi en väldigt intressant labb i skolan. Vi delades in i grupper och fick i varje grupp två patientfall att laga upp en dagsmeny för. Den ena patienten var njursjuk och behövde därför äta en kost låg på protein, ungefär ca 40 g protein/dag. Den andra patienten gick i hemodialys (bloddialys) och då behöver man istället en kost som är väldigt hög på protein, eftersom man förlorar protein i dialysen.

Båda patienterna skulle äta samma lunch och middag, men tillbehör och andra måltider skulle man ändra så den passade patienternas behov. Andra saker som också var viktigt att tänka på var:
Patient 1: Proteinlåg kost. Viktigt också att verkligen täcka energibehovet! Om man inte täcker energibehovet kan kroppen börja bryta ner det kroppsegna proteinet vilket kan bli farligt.
Patient 2: Proteinhög kost. Viktigt att också dra ner på Kalium och fosfat. Man får heller inte dricka så mycket när man går i dialys, vilket gör att man inte får äta så mycket frukt och grönt och andra livsmedel som innehåller mycket vätska.


Proteinlåg kost: Frukost havregrynsgröt med socker och lite grädde och två lågproteinmackor med margarin, sallad och gurka. Kaffe med socker. Mellanmål en apelsin. Lunch 2 st crepes med kantarellstuvning och rivna morötter och lättöl till maten. Mellanmål på eftermiddagen var en kanelbulle och ett glas apelsinjuice (som inte kom med på bilden). Middagen biff stroganoff med ris och tomar och en efterrätt med fruktsallad och socker.
Menyn landade på 2100 kcal och 33,6 g protein. Lite lågt i både protein och energi vilket gör att man borde lägga till en näringsdryck på kvällen också.



Proteinhög kost: Frukost som bestod av havregrynsgröt med äppelmos och mjölk samt ett kokt ägg. Mellanmålet på förmiddagen en hönökaka med lite margarin och flera skivor skinkor samt lite gurka. Lunch bestod av crepes med kantarellstuvning samt en skiva kassler (som på bilden dock gestaltas av en skinkbit). Mellanmål en kanelbulle med kaffe. Middag biff stroganoff med ris och kidneybönor samt fruktsallad med keso.
Menyn landade på ca 2300 kcal och 86 g protein. Förutom 1 dl mjölk på havregrynsgröten får patienten dricka ytterligare 7 dl som kan fördelas under dygnet.


/Helena

Chokladföljetong del 48 - "Vit och ljus choklad med äkta lakrits (KRAV)"

Dags att recensera choklad nummer fyrtioåtta som jag provat på, i min följetång där jag ska testa nya konstiga, intressanta och spännande chokladsorter/smaker som kommit. Jag ska ta reda på om smaken fungerar som choklad och om den är god. Jag kommer ge chokladen helhetsbetyg från 1-5 där 1= dålig, 2= ej godkänd, 3=helt okej/godkänd, 4=bra/god! och 5=underbar!


"Vit och ljus choklad med äkta lakrits" KRAV-märkt
Denna fick jag i påskpresent av min syster. Den kan nog vara lite svår att hitta, men hon hade köpt den på ett Konsum nere i skåne. Vit choklad med lakrits lät ju helt gudagott, nästan för bra för att vara sant! Tyvärr blev jag dock besviken. Den vita chokladen var jättegod, men tyvärr inte lakritsen. Den smakade lite lustigt och tråkigt och förstörde mest. Hade man istället haft lakrits liknande panda-lakrits i eller någon mer lite salt sort, hade det nog blivit godare. Jag åt ju såklart upp den, men kan inte riktigt godkänna den i betyget eftersom den smakade lite lustigt och jag skulle aldrig köpa den igen eller rekommendera den.
Pris: ca 35 kr för 100 g
Helhetsbetyg: 2,5


/Helena


Därför löptränar jag!

Bara 19 dagar kvar tills jag ska springa mitt andra halvmarathon-lopp och träningen är fullt igång! Förra veckan fick jag ihop hela 53 sprungna km!! Denna veckan blir det nog dock lite mindre eftersom det är mycket att göra i skolan och annat som står på schemat (bl.a. födelsedagsfest :) och kompisbesök).
Även om jag springer mycket är jag inte så jättesnabb. Mitt förra lopp, förra året, gick på 2.20 vilket känns ganska sakta. I år är målet att komma under 2.10 och allra helst <2.06 vilket innebär en km-tid på mindre än 6 min/km.

Hur som, att ha ett mål att sikta på är en av alla de anledningar som gör att jag löptränar, men här ska jag lista varför jag tycker det är så kul och mår bra av att springa:

Därför älskar jag att springa!
* För att jag stressar ner, får mer energi och kan koncentrera mig bättre 
* För att jag får en sådan kick och glädjerus efter att ha tagit ut mig efter ett långt lopp!
* För att jag känner mig mer bekväm och tillfreds i min kropp
* För att det är kul att ha ett mål att sikta på och känna hur man förbättrar sig
* För att jag inte behöver tänka lika mycket på vad och hur mycket jag äter
* För att fysisk aktivitet förebygger massor av sjukdomar, såsom hjärt- och kärlsjukdomar, diabetes m.m.
* För att man får vara ute i naturen och andas frisk luft

Varför tränar ni?

/Helena

Färdig kaka vs. kaksmet?!

Den alltid spännande frågan;
Vad gillar ni bäst - den färdiga kakan eller kaksmeten??
Ge gärna en kommentar!

 

För mig är det helt klart SMET!! :P

/Helena


Chokladföljetong del 47 - Anthon Berg "Marzipan raspberry crisp"

Dags att recensera choklad nummer fyrtiosju som jag provat på, i min följetång där jag ska testa nya konstiga, intressanta och spännande chokladsorter/smaker som kommit. Jag ska ta reda på om smaken fungerar som choklad och om den är god. Jag kommer ge chokladen helhetsbetyg från 1-5 där 1= dålig, 2= ej godkänd, 3=helt okej/godkänd, 4=bra/god! och 5=underbar!


Anthon Berg "Marzipan raspberry crisp"
Eftersom jag för inte så länge sedan recenserade Marabous nya marzipan-choklad här (vilken inte fick så bra betyg) hade jag inga större förväntningar på den här chokladen. Men jag blev mycket positivt överraskad, för den var jättegod! Till skillnad från Marabous choklad (som ju knappt innehöll någon choklad utan nästan bara marsipan) så hade detta choklad en bra balans mellan marsipan och den mörka chokladen. Alldeles lagom proportioner. Dessutom var det gott med lite crisp av hallon i, som smakade både sött och syrligt och var perfekt smak till den mörka chokladen och marsipanen. Det här lilla chokladet åt jag snabbt upp, tror dock inte att jag hade kunnat äta en större kaka av detta - men det kan ju vara bra!
Pris: ca 8 kr för 33 g
Helhetsbetyg: 4


/Helena


"Årets första" jordgubbar!

Köpte mina första färska jordgubbar i tisdags! 20 kr/liter kostade de och var från Spanien. Goda!!



/Helena


Fun light "Love"

Fun light har kommit med en ny limited edition-smak på saft, nämligen "Love" som ska smaka granatäpple och jordgubb.


Jag tyckte att saften var god, men smakade lite svagt. Jag gillar bättre "Wild berries" som har mer intensiv och djup smak. Men det var ändå kul att testa denna nya smak!

/Helena

Magnum Gold

Jag testade ännu en av GB:s glassnyheter under påsk, nämligen "Magnum Gold".


GB beskriver glassen såhär:
"Vaniljglass med virvlar av utsökt kolasås med havssalt, doppad i krispig mjölkchoklad med ett gyllene överdrag.."

För det första var glassen inte alls "gold" utan mer (förlåt men) i en färg som påminner en om något helt annat... (vågar inte ens nämna) Detta kändes alltså inte så aptitligt. Överdraget var dock gott eftersom det ju var vanlig mjölkchoklad. Själva glassen inuti var dock inte alls god. Kolasmaken var plastig och konstgjord och inte alls god! Om man gillar den smaken så är det klart att man gillar glassen, men själv tycker jag verkligen inte om den smaken.
Jag och min syster köpte glassen tillsammans för att dela. Dock åt vi bara halva glassen, sen fick den faktiskt ett nytt hem i soptunnan. (vi kände oss som Sverker i "Plus")
Pris: 18 kr
Betyg: 1 av 5

Någon mer som smakat denna? Vad tyckte ni?

/Helena


Påskcupcakes

Gjorde några påskcupcakes till påsken, och det blev några egenpåhittade med pecannötter, vit choklad och citron i muffinsen, och sedan citron och vit choklad i frostingen. De blev jättegoda och uppskattade!!


Ingredienser (ca 28 st):
* 3 ägg
* 2,25 dl socker
* 100 g margarin
* 3 dl lättmjölk
* 6 dl vetemjöl
* 2 tsk bakpulver
* 3 tsk vaniljsocker
* 1 tsk saft från citron
* rivet skal från en halv citron
* 70 g vit choklad
* 50 g pecannötter
Frosting:
* 200 g philadelphia light
* 50 g margarin
* 40 g vit choklad
* 1 tsk saft från citron
* rivet skal från en halv citron
* 11 dl florsocker
* karamellfärg
* ev. strössel som garnering

Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader. Hacka nötter och vit choklad grovt. Vispa ägg och socker snabbt. Smält margarinet och blanda ner det och mjölken med äggvispet. Blanda mjöl, vaniljsocker, bakpulver och blanda sedan ner det i smeten. Riv ner citronskal och pressa i saften. Blanda slutligen ner den vita chokladen och pecannötterna. Fyll 8 st muffinsformar till hälften med smeten och grädda i ugnen i ca 20 minuter.
Under tiden kan du göra frostingen. Smält den vita chokladen i micron eller över ett vattenbad. Vispa creamcheese, margarin, smält vit choklad och florsocker med en visp tills det blir en slät smet. Blanda ner citronskal och saft från citronen samt gul karamellfärg tills det blir en bra nyans. Mängden florsocker man behöver kan variera lite. Man vet att det är en bra konsistens när det man spritsat lixom "stannar kvar i samma position". Du kan provspritsa och sedan eventuellt tillsätta med florsocker. Det är också bäst att ha frostingen i kylen en stund innan du spritsar. Spritsa sedan cupcakesen och garnera ev. med strössel eller annat.

 

/Helena


Café world

Ni som följde min blogg i höstas vet att jag var fikavärd och hade hand om Kalmar nations söndagscafé här i Uppsala. Nu är jag inte längre fikavärd men har börjat ta hand om ett annat café... Nämligen ett spel på facebook som heter "Café world". Jag har varit beroende av det sen i julas, men kan inte låta bli att tycka att det är så himla kul! Mitt tema på caféet är rosa och kitsch!


Någon mer än jag som är beroende av detta spel?

/Helena

Friska pepparkaksbollar

Jag har blivit förtjust i kesella-bollarna som jag publicerat recept på här, och igår hittade jag på en ny kombination. Jag använde dessutom lättkesella, vilket gör att de rätt fettsnåla (bara fett ifrån kokosen). Hann tyvärr inte ta något kort på dem innan de blev uppätna, men de såg ut ungefär som havrebollarna jag tidigare publicerat recept på... :P

Ingredienser (ca 15 st):
* 1 dl lättkesella (eller kvarg av annat märke)
* 1,5 dl havregryn
* 0,5 dl riven kokos (+ till att rulla i)
* 0,5 tsk vaniljsocker
* 0,5 dl socker
* en nypa kardemumma, nejlika, ingefära

Gör så här:
Blanda samman alla ingredienser, rulla till bollar och rulla i kokosen. Klart!

/Helena


Näringsberäknad frukost

Vi fick en uppgift i skolan att näringsberäkna en måltid och också räkna ut det gemensamma GI:t för måltiden, samt hur mycket insulin en diabetiker skulle behöva dosera ifall denne åt denna måltiden.

Jag valde en frukost att räkna på, eftersom jag vet att mina frukostar innehåller mycket kolhydrater - vilket ju också är de man räknar på när det gäller GI och insulindos.


Min frukost bestod av:
140 g vanilj/passionsfruktsyoghurt, 60 g banan, 91 g äpple, 10 g russin, 9 g havrefras samt kanel. En rågmacka på 39 g, 10 g philadelphia pest/tomat, 13 g skinka och 25 g gurka. Samt 200 g bryggt kaffe och 250 g vatten.

Måltids-GI:et blev: 47
Insulindos som rekommenderas för en diabetiker att ta inför denna måltiden är (varierar förståss från person till person, men ungefärligt): 7-8 E insulin

När jag ändå näringsberäknade tänkte jag att det vore intressant att kolla lite intag av vitamin och mineraler också.
Frukosten innehöll:
* 27 % av rekommenderat dagligt intag av Vitamin C
* 8 % av rekommenderat dagligt intag av Vitamin D
* 24 % av rekommenderat dagligt intag av Vitmain B12
* 28 % av rekommenderat dagligt intag av Kalcium
* 16 % av rekommenderat dagligt intag av Järn
* 30 % (8,3 g) rekommenderat dagligt intag av fiber


Det som var lite "dåligt" med min frukost var att den innehöll väldigt lite fett visade det sig. Bara 3,1 g fett. Nu kanske jag balanserar detta under dagen (eftersom lunch och middagar innehåller kanske mer fett) men överlag ska man sträva efter en bra energibalans mellan fett, kolhydrat och protein. För att få i mig lite mer fett i frukosten skulle jag kunna byta mot en fetare mjölkprodukt eller ex. ha margarin på smörgåsen istället för philadelphia 10 % eller hacka lite nötter att ha på yoghurten.

Frukosten innehöll i alla fall en hel massa kolhydrater vilka jag hade användning för när jag lite senare under dagen var ute och sprang i en timme!

/Helena


Chokladföljetong del 46 - Cloetta Good "Cashew & Tranbär"

Dags att recensera choklad nummer fyrtiosex som jag provat på, i min följetång där jag ska testa nya konstiga, intressanta och spännande chokladsorter/smaker som kommit. Jag ska ta reda på om smaken fungerar som choklad och om den är god. Jag kommer ge chokladen helhetsbetyg från 1-5 där 1= dålig, 2= ej godkänd, 3=helt okej/godkänd, 4=bra/god! och 5=underbar!


Cloetta Good "Cashew & Tranbär"
Denna choklad var god! God mjölkchoklad och så älskar jag cashewnötter. Tranbär i choklad gillar jag inte lika mycket, men tillsammans med nötterna blev det ändå en fin kombination. Jag tyckte också det var väldigt bra att chokladet var rättvisemärkt, vilket jag uppmärksammade när jag köpte det. Dock om man lusläser baksidan så är det bara 27 % av totalvikten som är rättvisemärkta ingredienser. Men men, det är ju bättre än inget i alla fall. Ett 90-grams-choklad känns rätt lagom i storleken, mer sådana små choklad borde finnas tycker jag.
Pris: ca 16 kr för 90 g
Helhetsbetyg: 4

/Helena


Mentos "Strawberry liquorice"

Hittade denna i affären för någon dag sedan. Vet inte om den är ny, men jag har i alla fall inte sett denna smaken innan. Och allt nytt med lakrits måste jag ju bara testa!



Jag tyckte de var jättegoda. Smakar dock inte så mycket lakrits, men man kan ana smaken - och tillsammans med hallonsmaken och konsistensen blev det en bra blandning! De smakar ungefär som tuggummina "Raspberry liquorice" från Läkerol.

/Helena

Fryst hallonfluff

En fräsch och syrlig dessert som jag gjorde i helgen. Den är också fettsnål, om man vill ha något lättare som efterrätt, men innehåller en del socker. Jag tror dock att man kan ändra tre matskedar socker till två, om man vill göra det ännu lite lättare. Receptet fungerar bra till två portioner, men gick också lika bra att äta själv :) Och bären kan man ju byta ut till vilka bär man vill! Den var verkligen jättegod!


Ingredienser (till 2 port):
* 1 äggvita
* 3 msk socker
* 1 dl lättkesella (eller annan lätt-kvarg)
* 2 dl frysta bär (1 dl i och 1 dl som garnering)
* rivet skal av 1/4 limefrukt

Gör så här:
Vispa äggvitan till skum. Tillsätt sockret och fortsätt vispa till ett hårt skum. Blanda kesella och 1 dl bär. Rör sedan samman äggfluffet och kesellablandingen. Ställ i frysen att stelna i ca 1 h. Ta sedan ut det och förvara det i kylen ca 15 min innan servering. Garnera med den andra dl bär (som fått tina). 

/Helena


Löpträning - och mät din löprunda!

Om ca 1 månad ska jag springa halvmara så jag försöker träna så mycket jag hinner. Var hemma en snabb sväng i småland idag innan jag beger mig till skåne för påskfirande imorgon, men hann springa en runda här i alla fall! När jag kom hem mätte jag ut rundan på en sida som heter www.jogg.se - där kan du rita ut dina löprundor och se hur långa de är.


Min runda blev 13 km (fast förmodligen är den aningen längre, då det är svårt att mäta "småsvängningar" av vägen).


Alltså, mät dina löprundor på: www.jogg.se

/Helena

GLAD PÅSK!

GLAD PÅSK till er alla!

Om ni blir sugna på att baka i påsk har jag här fyra tips på recept som passar nu:


Aprikos- och nötbollar


Kola med citrussmak


Marsipanfigurer


Jitterbugg

/Helena

RSS 2.0