Förrätt: Creme Ninon – Grön ärtsoppa
Ingredienser till 4-6 port:
* 2 st scharlottenlökar
* 4 persiljekvistar (KRAV-märkta)
* 1 l ekologisk grönsaksbuljong (tärning + vatten)
* 2 dl ekologiskt torrt vin alt. matlagningsvin
* 1 påse, 600 g, KRAV-märkta djupfrysta gröna ärtor
* 1 dl lätt crème fraiche
* salt och vitpeppar
* en skvätt champange/mosserande vin
Här ser ni hur det mousserande vinet bubblar fint i soppan när man precis hällt i det.
Gör så här:
Ansa och skär lök i bitar. Koka dem i buljongen med persiljekvistarna och vinet i 30 minuter.
Sila och häll tillbaka. Koka ärterna i 5 minuter.
Sila och kör dem i mixer tillsammans med lite av buljongen. Häll i resten av buljongen.
Koka upp soppan och vispa i crème fraiche. Krydda och smaka av med salt och vitpeppar.
Häll upp soppan i tallrikar och klicka en extra liten klick lätt crème fraiche i varje tallrik. Garnera med en liten persiljekvist.
Häll på en skvätt champagne i varje tallrik i och med servering.
/Helena
Jag som alltid älskat ärtor. Verkar verkligen gott! Ser fram emot att laga soppan!