God sallad

Ibland orkar man inte riktigt laga någon mat, så då blandade jag lite vad som fanns hemma. Så den här salladen åt jag häromdagen och det var riktigt gott. Toppingen med päron, getost, valnötter och honung är en vinnande kombination!
 

Canneloni med spenat, lufttorkad skinka, soltorkad tomat och keso

Detta recept har jag gjort många gånger tidigare, men jag har under åren redigerat det och lagt till ingredienser, så jag tänkte lägga upp det igen. Riktigt gott, går alltid hem hos alla! Jag bjöd ju min sambo på denna rätten första hemmadejten, och det gick ju uppenbarligen vägen ;)
Om man vill göra det vegetariskt är det bara att ta bort skinkan.
 
Ingredienser (ca 4 port):
* 1 st gul lök
* 3 st vitlöksklyftor
* ca 10 st soltorkade tomater i olja
* ca 80 g lufttorkad skinka /parmaskinka
* 1/2 påse fryst bladspenat (upptinad och avrunnen)
* 300 g keso mini
* timjan, salt och svartpeppar
* 1 pkt färska lasagneplattor
* 400 g pastasås, gärna med vitlök- eller chilismak
* riven ost efter smak, ex parmesan
 
Gör så här:
Finhacka lök och vitlök och fräs i panna tills det mjuknar. Klipp sönder tomaterna och skinkan och tillsätt dessa. Fräs med spenaten och blanda till sist i keson. Smaka av med timjan, salt och peppar. Skär lasagneplattorna i lagom stora bitar. Lägg lite fyllning i varje och rulla ihop till en rulle. Lägg i en ugnsfast form och bred ut såsen ovanpå. Beroende på vad du har för pastasås kan du behöva krydda med lite chili och vitlök. Riv lite ost ovanpå. Sätt in i ugnen, på 225 grader, i ca 20 min.
 
Servera med lite god sallad. En sallad som är god till är ruccola/spenatblad med sockerärtor, gurka, lite fetaost, granatäppelkärnor och valnötter.
 

Avslutningsfika på jobbet

I onsdags var min sista dag på mitt gamla jobb, så då bjöd jag på avslutningsfika! Dels blev det små rutor av Millionaries shortbread, och sen hade jag gjort cupcakes också.
 
Lemon poppy seed cupcakes med vit choklad och hallonfrosting. Och så hade jag stansat ut sugarpaste-blommor som jag dekorerade med.
 
 

Helgfrukost

Sedan jag flyttade till Stockholm för ett tag sedan har jag börjat pendla. Till mitt förra jobb tog det ca 1 h enkel väg, till mitt nuvarande jobb tar det ca 1 h och 15 min. Sedan börjar jag dessutom jobba redan kl 7 på morgonen. Detta innebär ju dock att jag inte riktigt hinner äta någon "lugn" frukost hemma på vardagarna, utan det blir en macka på tåget till jobbet. Så därför är helgfrukostarna numera ännu ännu viktigare för mig! Det är verkligen lyx och livskvalité att äta en riktigt god och stor frukost på helgerna!
 
Denna frukosten ovan gräddade jag kalljästa valnötsbröd på morgonen som vi åt med skinka, ost, philadelphiaost, fikonmarmelad och körsbärsmarmelad. Och sedan blev det en fruktsallad till med banan, mango, clementin, äpple, päron, vinbär, torkade tranbär, torkade berberries och pumpakärnor. Riktigt riktigt gott och fräscht! Naturligtvis blev det en massa kaffe också.
 
Jag skulle gärna vilja ha lite roliga och annorlunda frukosttips till kommande helger! Skriv gärna en kommentar eller länka till något bra recept, om du har något tips!
 
 
 
 
 

Åke

Det har ingenting med mat att göra, men som den stolta matte jag blivit var jag bara tvungen att visa bilder på lilla Åke som flyttade hem till mig och min sambo för tre veckor sedan. Åke är 4 månader gammal. Hans mamma är en Bengalkatt och hans pappa är en lurvig svart vildkatt ifrån den djupa skogen.
Åke är busig som bara den (mycket som går sönder hemma) så det är tur att han är söt! :-) Men ibland, om man har tur, så är han lite trött - som just nu i skrivande stund, då han ligger och sover i mitt knä.
 

Har varit jourhem till katt tidigare men alltid längtat efter katt igen, så är glad att det äntligen har blivit så.
 
 

Kalljästa valnötsbullar med frön

Dessa bröden är jättegoda och man blir riktigt mätt! Det går åt mycket bröd hemma nu eftersom jag inte hinner äta furkost hemma längre, utan tar med en macka som jag äter på tåget till jobbet. Dessa är min favorit hittills. Riktigt gott med lite margarin och skinka på.
 
Ingredienser (ca 12 st):
* 30 g jäst
* 5 dl vatten
* 5 dl grovt rågmjöl
* ca 3 dl vetemjöl special
* 1 dl hackade valnötter
* 2 msk linfrön
* 2 msk psylliumfrön
* 1 msk blåsvarta vallmofrön
* 2 msk rapsolja
* 2 tsk salt
 
Gör så här:
Smula ner jästan i en bunke och rör ut den i vattnet. Tillsätt mjölet, valnötterna, fröna, oljan och saltet. Rör samman till en fast men lite kladdig deg. Täck bunken med plastfolie och låt vila i kylen över natten eller minst 8 timmar.
Ta upp degen ur bunken och dela upp den i 10-12 delar. Rulla till avlånga bröd och tvinna dem lätt. Läg på bakpappersklädd plåt och pensla med lite vatten. Strö ev över lite valfria frön. Låt bröden jäsa i 30 min. (Men om man ska grädda dem på morgonen och inte orkar vänta så går det bra att hoppa över detta jäsnings-steget.)
Sätt in bröden i ugnen när den blivit 275 grader varm. Sänk sedan medetsamma till 250 då du sätter in bröden och grädda sedan i ca 18 min. Låt dem svalna på galler under bakduk.
Mums!
 
Hoppas ni alla har en bra helg! Här ska tillagas porterstek efter en sväng till gymmet :-)
 

Kantarelldoftande fläskfilépanna

Riktigt lyxigt att komma hem en dag och sambon har lagat en riktig festmåltid - på en måndag ! :) Kantareller är inte något jag vanligtvis använder i matlagningen, så det kändes extra kul. Man får passa på nu när det är höst. Denna rätten kommer vi absolut göra igen.
 
Ingredienser (ca 4 port):
* 400 g fläskfilé
* 50 g kantareller
* 2 dl lätt creme fraishe
* 1,5 msk kantarellfond
* 10 st körsbärstomater
* några kvistar färsk timjan
 
Tillaga såhär:
Skär fläskfilén i centimetertjocka skivor. Krydda med salt o peppar. Stek i en panna tillsammans med kantarellerna tills de är gyllenbruna. Vispa ihop crème fraiche och kantarellfond. Slå över fläskfilén och kantarellerna. Rör om och låt småkoka i några minuter. Blanda ner de halverade tomaterna och riv av bladen från färsk timjan, strö över. Servera ex. med klyftpotatis och en god sallad.
 
 

Pumpabröd

Här om dagen gjorde min sambo majssoppa och mitt bidrag till middagen blev ett pumpabröd som jag gjort flera gånger och verkligen gillar. Det är enkelt, gott, saftigt och lite mer smakrikt då man har pumpakärnor mixat i degen.
Receptet på majssoppan kommer framöver!
 
Pumpabröd med majssoppa toppad med knaperstekt bacon och basilikablad.
 
Ingredienser (1 bröd):
* 50 g jäst
* 5 dl vatten
* 1 msk mörk sirap
* 2 tsk salt
* 5 dl lantbrödsmjöl
* 7 dl vetemjöl special
* 2 dl pumpakärnor
Garnering:
* pumpakärnor
 
Gör så här:
Rosta först de 2 dl pumpakärnor som skall vara i brödet i en torr stekpanna på hög värme. Rör om hela tiden tills det knäpper om dem och de börjar bli gyllenbruna. Hacka därefter kärnorna grovt.
Smula ner jästen i en degbunke och och tillsätt vattnet som du värmt upp till fingervärme. Rör om tills jästen är upplöst och tillsätt sedan sirap och salt.
Blanda ner lantbrödsmjölet och sedan vetemjölet lite i taget. Arbeta till en blank och smidig deg. Tillsätt de hackade pumpakärnorna i slutet och knåda bara degen tills kärnorna är jämnt fördelade.
Täck degen med bakduk och låt vila i 30 min.
Stjälp upp degen på mjölat bakbord och knåda samman lätt. Forma till ett runt bröd och pensla med vatten på ovansidan av brödet. Doppa och rulla brödet i pumpakärnor tills ytan blir helt täckt. Lägg sedan brödet upp och ner i en korg så att kärnorna ligger tätt mot korgens insida så att brödet inte fastnar under jäsningen. Låt brödet jäsa ca 20 min. Sätt ugnen på 250 grader.
Stjälp varsamt upp brödet på bakpappersklädd plåt och ställ in i ugnen. Sänk ugnsvärmen till 200 då du sätter in brödet, och grädda det i ca 30 min.
 
Brödet är laktosfritt och mjölkfritt.
 

Jag tänkte komma igång med bloggandet igen!

Kära bloggläsare,
ni som ännu hänger kvar ;)
Jag hade tänkt börja blogga igen! Det har varit fullt upp i livet med flytt, nytt jobb, och sedan flytt igen och nytt jobb igen. Till på kuppen har jag blivit både sambo och matte och tiden har inte räckt till till allt som är roligt här i livet! Men nu tänker jag ta upp bloggen igen! Med nytt fint kök så känner jag att skaparglädjen har återvänt och jag har redan bakat diverse bröd, bullar och bakverk i min nya ugn!
 
Lovar att bjuda på massor av goda recept och inspiration framöver.
Häng på!
 
 

RSS 2.0