Morotsbullar med timjan
Jag blev så sugen på att baka igår att det blev en sats morotsbullar. Vi har test-gjort dem i skolan, så jag visste att de skulle bli goda. Och förutom vääldigt goda är de också blilliga och lätta att göra.
Nu ska jag avnjuta en bulle till frukost. Sedan ska jag bege mig till Stockholm idag och vara lite kulturell.
/Helena
Ingredienser (ca 20 st):
* 50 g smör eller margarin
* 50 g jäst
* 2,5 dl ekologisk mjölk
* 2,5 dl vatten
* 2 msk ljus sirap
* 1 msk salt
* 2 msk färsk timjan eller 1 msk torkad
* 3,5 dl rivna morötter
* 5 dl grahamsmjöl
* 8-9 dl vetemjöl (jag tog dock 7 dl graham, 3 dl fullkornsvetemjöl o resten vetemjöl)
* 1 ägg, grovt salt och timjan till pensling

Gör så här:
Smält matfettet. Blanda i mjölken och vattnet. Rör ut jästen i lite av degspadet, som ska vara fingervarmt. Tillsätt sirap, salt, timjan, morötter, grahamsmjöl och till sist vetemjölet lite i taget. Blanda noga och knåda väl. Låt degen jäsa under bakduk i ca 45 minuter.
Ta upp degen och knåda den i några minuter. Forma runda bullar, ca 20 st. Låt jäsa på smord plåt i 15 minuter. Pensla bullarna med det uppvispade ägget och strö över lite grovt salt och timjan.
Grädda i 200-225 grader i ugnen i ca 12 minuter.
* 50 g smör eller margarin
* 50 g jäst
* 2,5 dl ekologisk mjölk
* 2,5 dl vatten
* 2 msk ljus sirap
* 1 msk salt
* 2 msk färsk timjan eller 1 msk torkad
* 3,5 dl rivna morötter
* 5 dl grahamsmjöl
* 8-9 dl vetemjöl (jag tog dock 7 dl graham, 3 dl fullkornsvetemjöl o resten vetemjöl)
* 1 ägg, grovt salt och timjan till pensling

Gör så här:
Smält matfettet. Blanda i mjölken och vattnet. Rör ut jästen i lite av degspadet, som ska vara fingervarmt. Tillsätt sirap, salt, timjan, morötter, grahamsmjöl och till sist vetemjölet lite i taget. Blanda noga och knåda väl. Låt degen jäsa under bakduk i ca 45 minuter.
Ta upp degen och knåda den i några minuter. Forma runda bullar, ca 20 st. Låt jäsa på smord plåt i 15 minuter. Pensla bullarna med det uppvispade ägget och strö över lite grovt salt och timjan.
Grädda i 200-225 grader i ugnen i ca 12 minuter.
Nu ska jag avnjuta en bulle till frukost. Sedan ska jag bege mig till Stockholm idag och vara lite kulturell.
/Helena
Kommentarer
Postat av: Camomilla
Det låter väldigt nyttigt!
Postat av: Mamma
Goda! Ett tips: Jag bakade några lite större och platta, som hamburgerbröd. Serverade dem nybakade med laxburgare i. Sallad, rårivna morötter och tomat till. Lite dressing om man vill. Jättegott!!!
Postat av: Cec
Bakade ikväll, blev SUPERGODA! Det tyckte alla på korren också! ;)
Trackback