Kardemummalatte

Efter att varit ute o sprungit i det nog faktiskt mest deprimerande vädret som finns, samt vurpat i snön, så behövde jag verkligen dricka något varmt o gott...


Till en kopp:

* ca 1,5 dl bryggt kaffe
* 1 dl havremjölk
* 0,5 krm kardemumma
* 1 tsk socker

Gör så här:
Brygg kaffe och v'rm mjölken med socker och kardemumma i en kastrull på spisen. Blanda möjlk och kaffe i en mugg. Om man vill kan man skumma mjölken lite också.

/Helena


Potatis- och palsternackssoppa

VECKANS BILLIGA MATRÄTT/TIPS!

Jag har ätit väldigt mycket palsternacka det senaste och tänkte på det, att jag aldrig gjort soppa på just palsternacka innan. Så det var det ju dags att testa! Blev gott, men kanske inte sådär jättespännande...


Ingredienser:
* ca 400 g potatis
* ca 400 g palsternacka
* 1 st gul lök
* 1 vitlöksklyfta
* 1 tsk rosmarin
* 3 msk fryst hackad persilja
* 3 st lagerblad
* 1 liter vatten
* 1 st grönsaksbuljongtärning
* salt och peppar

Gör så här:
Hacka lök och vitlök och fräs i lite flytande margarin i en gryta. Skär potatis och palsternacka i småbitar och fräs med löken en liten stund. Häll på vatten, buljongtärning, rosmarin, persilja och lagerbald och låt sedan småkoka i ca 15 min. Smaka av med salt och peppar. Ät tillsammans med en smörgås eller knäckebröd.

/Helena


Het gryta med tofu, grönsaker och kokosmjölk

Hade en vän här på besök i helgen och då är det roligt att testa något nytt recept. Vi gjorde denna grytan nedan och den blev jättegod!! Väldigt stark, vilket jag ju gillar. Min vän tyckte den var lite för stark, men då kan man nöja sig med att bara ta 1 msk currypasta i.


Ingredienser (4 port):
* 1 st purjolök
* 300 g naturell tofu
* flytande maragrin att fräsa i
* 1 st röd paprika
* ca 250 g fryst grönsaksblandning med ärtor, majs och broccoli
* 1-2 msk grön currypasta (beroende på hur starkt du vill ha det)
* 400 ml kokosmjölk
* örtsalt efter smak
* salt efter smak
* cashewnötter (vi tog rostade o saltade)
* Tillbehör: basmatiris

Gör så här:
Strimla purjolöken och skär tofun i små kuber. Fräs detta i lite margarin, tills purjon mjuknat, i en stor gryta. Lägg mot slutet i paprikan som du också strimlat. Häll i grönsaksblandningen, currypastan och kokosmjölken i grytan. Låt koka samman på svag värme tills paprikan mjuknat. Smaka av med örtsalt eller salt. Servera med basmatiris samt några cashewnötter på toppen!

/Helena


Internet tillbaka och katter har flyttat in!

Har varit lite dålig på att uppdatera för internet har varit ur funktion sen i söndags morse. Men nu är det tillbaka igen tack och lov!!
Fick precis reda på att jag klarade förra veckans tentor så ikväll blir det lite spontan-fest för att fira!!

Men mycket har hänt på två dagar... I söndags kom två katter hit som jag och min kompis ska vara "jourhem" till. De är hemlösa och ska bo här tills de får ett permanent adoptivhem. (inte föör snart hoppas vi...) De är sååå söta och snälla och gosiga. En mamma på 3 år och hennes dotter på 1 år. Vi har ännu inte döpt dem...


1-åringen har somnat i min säng...

/Helena

Löpträning!

Inte ens 3 månader kvar tills mitt halvmaratonlopp. Och jag har bestämt mig för att göra ett bra lopp som jag blir nöjd med! Så det gäller att ligga i... Nu har jag kommit igång med löpträningen på allvar igen. Man blir lite opepp att springa när det är kallt och en massa snö, men nu har jag bestämt mig för att inget får stoppa mig.

Denna veckan har träningen sett ut såhär:
Måndag - 18 km
Tisdag - vila
Onsdag - vila
Torsdag - 12 km
Fredag - 8 km
Lördag - kanske en liten runda
Söndag - vila

Min strategi för att lyckas är att springa mycket och långt, äta mycket, sova ordentligt och ha musik jag älskar i min mp3 när jag springer! Jag borde lägga upp någon intervallträning också, tycker bara det är så himla tråkigt...

/Helena

En hyllning till ledigheten...

Efter tentan i onsdags är jag HELT LEDIG i fyra dagar! (på måndag startar nästa kurs) Fyra dagar utan några måsten - jag vet inte när jag hade det så senast.. Efter höstens slit och stress och efter att nu i början av terminen tagit igen allt jag missade i höstas, minns jag inte hur det är att vara helt ledig. Men, det är ju underbart!!!! Igår sov jag länge, sprang en lång runda, lagade god mat till mig själv, hyrde film och åt massa fruktsallad. Och bara kände mig allmänt väldigt lycklig!

Jag vet inte vad jag ska göra idag... men det känns bara väldigt skönt. Åhh :)

/Helena

Pajtentafest

Här kommer bilder på de pajer som jag och mina vänner gjort till pajtentafesten!


Bön- och lökpaj gjord av Sofia.

 
Tonfiskpaj gjord av Marie och Taccopaj gjord av en annan Marie.


Spenatpaj med mandel ovanpå gjord av Anneli.


Och så min sötpotatispaj. Den blev god tyckte jag, men lite "mjuk" för min smak. Jag gillar när det finns lite att tugga på...

 
Kristina hade gjort sallad och bakat baguetter som tillbehör.


Banan- och chokladpaj med cornflakes gjord av Ida.


Citron- och limepaj gjord av Elina.


Ananaspaj gjord av Elina.

Pajerna var jättegoda!! Men gud så mätt man blev för det var svårt att sluta äta!

/Helena


Sötpotatispaj (mjölkfri)

Mitt bidrag till pajtentafesten ikväll blir en sötpotatispaj. Det har jag aldrig gjort innan så jag tänkte att jag skulle prova på det. En av mina vänner är mjölkproteinallergisk så därför gjorde jag den också mjölkfri. Om man inte vill göra den mjölkfri går det naturligtvis bra med vanligt margarin eller vanlig mjölk.


Ingredienser (till en paj):
Pajdeg:
* 2 dl vetemjöl
* 1 dl vetekli
* 50 g mjölkfritt margarin
* ca 0,5 dl havremjölk
Pajfyllning:
* ca 800 g sötpotatis
* 2 dl havremjölk
* 1 tsk mald muskotnöt
* 1 tsk salt
* 1 krm svartpeppar
* 2 st ägg

Gör så här:
Blanda ihop ingredienserna till pajdegen. Tryck ut i en pajform. Skala sötpotatisen och skär i småbitar och koka i vatten tills den är mjuk. Hur länge beror på hur stora bitar du gör, men mina bitar blev mjuka på ca 5 min. Lägg sötpotatisen i en skål och häll på mjölk och kryddorna. Mixa med stavmixer till en slät smet. Blanda i de två äggen och häll sedan ut i pajskalet. Grädda i ugnen i 150 grader i ca 45 minuter.

Blir spännande att se vad de andra har gjort för pajer! Det gäller att ta på sig icke tajta kläder ikväll...

/Helena


Tentor skrivna och pajtentafest väntar

Nu är veckans två tentor avklarade och jag hoppas att det gått vägen! Nu ser jag fram emot fyra dagars ledighet och jag inledde mitt "lov" med att gå hem och sova. Strax ska jag göra paj, eftersom vi ikväll ska ha paj-tenta-fest (en tradition vi har haft men som det var länge sedan vi följde nu). Ska bli roligt!

Och i måndags fick jag riktig springenergi igen! 18 km blev det sprunget, så det känns bra! Imorgon ska jag försöka mig på en långrunda igen.

/Helena

Syrliga kesella-chokladbollar

Dessa är jättegoda och "fräscha". Man får dock inte förbereda sig på att de ska smaka som vanliga chokladbollar, för då kan man bli besviken. Dessa är mer syrliga, men innehåller mycket mindre fett än vanliga chokladbollar eftersom det är kesella i istället för margarin/smör. Jag gjorde med vanlig kesella men man kan nog testa att göra med lättkesella också, smaken kan ju dock bli lite "tunnare" då.


Dessa har pärlsocker som garnering, men det var bara för att jag inte hade kokos hemma. Tycker kokos är godare, men det avgör man ju såklart själv vad man vill rulla dem i...

Ingredienser:
* 1 dl kesella
* 4 msk rörsocker
* 1 tsk vaniljsocker
* 2 msk kakao
* 0,5 krm salt
* 3 dl havregryn
* ev. liten skvätt mjölk eller kaffe om det behövs för att få ihop "bollarna"
* riven kokos att rulla bollarna i

Gör så här:
Blanda ihop alla ingredienser och forma till ca 20 bollar. Rulla dem i kokos. Förvara i kylen.

/Helena


Två tentor på tre dagar...

Ska alldeles strax in till skolan och ha muntlig tenta. Sedan blir det skriftlig tenta på onsdag... Uhh, vilken vecka.. Men på onsdag ska det bli skönt, för när tentan är skriven blir jag HELT LEDIG i fyra dagar!! Så himla skönt!!

Så då ska jag ta tag i min löpning lite! Har bara blivit lite 8 km-rundor senaste och måste trappa upp inför halvamaran!

/Helena

Chokladföljetong del 44 - Fazer Geisha "Dreamy caramel"

Dags att recensera choklad nummer fyrtiofyra som jag provat på, i min följetång där jag ska testa nya konstiga, intressanta och spännande chokladsorter/smaker som kommit. Jag ska ta reda på om smaken fungerar som choklad och om den är god. Jag kommer ge chokladen helhetsbetyg från 1-5 där 1= dålig, 2= ej godkänd, 3=helt okej/godkänd, 4=bra/god! och 5=underbar!


Fazer Geisha "Dreamy caramel"
Vanligt geisha-choklad är ju jättegott och smälter i munnen. Detta var faktiskt inte lika gott som det vanliga. Lite tam och trist i smaken. Och någon större caramel-smak existerade inte. Chokladet gick ner eftersom jag satt o kvällspluggade och hade tråkigt, men egentligen hade jag inte alls lust att äta upp det...
Pris: ca 14 kr för 100 g
Helhetsbetyg: 3


/Helena


Morots- och russinbröd i långpanna

Fick ett infall att baka bröd igår, och det fick bli ett bröd som jag bakat flera gånger innan när jag bodde på Island! Denna gången hade jag dock russin i också, för att piffa till det och göra det lite saftigare... Och så gillar jag ju russin!!


Ingredienser (till en plåt):
* 7,5 dl vatten
* 50 g jäst
* 2 st morötter
* 1 dl russin
* 2 msk flytande margarin
* 1 msk salt
* 1 dl grahamsmjöl
* 3 dl vetekli
* 2 dl rågmjöl
* 9 dl vetemjöl

Gör så här:
Värm vattnet på spisen till 37 grader, fingervarmt. Smula sönder jästen i en bunke och häll över vattnet och rör runt. Riv morötterna grovt och blanda ner dem, russin, margarin och salt i degspadet. Blanda i alla olika mjölsorter och rör runt degen ordentligt med en slev. Låt sedan stå att jäsa i ca 40 minuter. Sätt på ugnen på 225 grader en stund innan jäsningen är kar.
Smörj en långpanna väl med flytande margarin. Häll/ös ut degen ur bunken på långpannan och platta ut med en slev. Grädda i ugnen i ca 20 minuter. Skälp upp det färdiga brödet på ett galler och låt svalna under en bakduk. Skär i så stora rutor som du vill ha dem. Klart!

Jättegoda att äta med philadelphiaost på!

/Helena


Klarad tenta!

Fick precis besked om en klarad tenta! Härligt!! :) :) Detta måste firas med något! Tyvärr har jag jättemycket skola att göra idag, men funderar på att baka bröd. Och imorgon ska jag och två vänner gå ut och dansa, så jag längtar!!

/Helena

Lyckad fest & kitschiga tårtor!

I fredags hade jag och min lägenhetskompis inflyttningsfest! Det blev en jättelyckad fest och jag hade jätteroligt!!! :) Dock fick vi vår första prick av störningsjouren, men men - det var värt det!!

Vi bjöd naturligtvis på välkomstdrink när gästerna kom!

Vodka, vitt vin, fanta exotic, exotisk juice samt limejuice och en jordgubbe i varje glas!

Temat på festen var: KITSCH!
Varpå vi verkligen ansträngde oss för att göra de kitschigaste o fulaste tårtorna vi bara kunde!!


Först ut en blå...


...sedan en rosa...


...och en orange och grönt också!!

Tårtorna bestod av en sockerkaksbotten, chokladkräm, marängbotten och sedan grädde med daimhack i färgat i karamellfärg. Och sedan massa godis på toppen!

Jag är så glad för trivs som fisken i vattnet här, både med lägenheten och min nyinflyttade kompis!! :)
Jag har nog aldrig bott finare och aldrig trivts så här bra!
/Helena


Drink: P2

En av mina favoritdrinkar som är sötsyrlig och god! :)


Ingredienser:
* 3 cl vaniljvodka
* 3 cl sourz apple
* en skvätt limejuice
* isbitar
* fruktsoda (går också bra med sprite/sprite zero)
* sugrör

Gör så här:
Häll i sprit, limejuice och isbitar i ett högt glas. Fyll upp med fruktsoda och dekorera med sugrör!

/Helena


Tenta, feber & inflyttningsfest

Idag skrev jag tenta, för tredje gången (redan) i år! *håller tummarna att det gick vägen* Men det kändes iaf rätt bra!
Och jag tycker det var bra kämpat av mig, för idag vaknade jag med feber!! :( Inte så värst bra tajming, eftersom jag och min nyblivna sambo ska ha inflyttningsfest imorgon! *pepp* Hoppas jag piggnar till!

I tisdags spontanfirade jag och min nyinflyttade kompis med att gå ut tillsammans! :)
Då gjorde jag drinken P2 som du finner "recept" på ovan!

Ha en fin helg allihopa!
/Helena

Morot-, tomat- och linssoppa

VECKANS BILLIGA MATRÄTT/TIPS!

Som jag skrev innan, har jag ett projekt att "äta billigt" och därmed tänkte jag också publicera ett recept i veckan på en billig maträtt - veckans billiga maträtt helt enkelt! Först ut är en morots- och linssoppa som går jättesnabbt att göra och är riktigt god! Den smakar verkligen något eftersom man har i cayennepeppar som gör den stark och smakrik!


Ingredienser (ca 4 port):
* 1 gul lök
* 1 st vitlöksklyfta
* 4 st morötter
* 1 liter vatten
* 500 g passerade/krossade tomater
* 1 st grönsaksbuljong-tärning
* 2 dl gröna linser
* 1 msk tomatpuré
* salt och peppar
* 0,5-1 tsk cayennepeppar (beroende på hur starkt du vill ha det)

Gör så här:
Hacka lök, vitlök och gör slantar av morötterna. Fräs löken och morötterna i en stor gryta i ca 5 min. Häll på vattnet, tomaterna, buljongtärningen och låt det koka upp. När det börjar koka lägger du i linserna och tomatpurén. Koka under lock i ca 10 min. Tillsätt mot slutet salt, svartpeppar och cayennepeppar och smaka av. Klart!

/Helena


Mumsig frukost...

När jag vaknade skrev jag en lång lista över allt som jag måste göra idag... slutade på 22 punkter. Suck! Så därmed måste man pigga upp dagen med en god och stabil frukost så man har energi och ork att hinna med allt idag!


Tärnat äpple, russin, physillumfrön, persikoyoghurt, lite kanel och havrefras med röda bär! MUMS!! Och så kaffe och knäckemacka också förståss :)


/Helena


RSS 2.0