Halloween-inspiration!

Ögon och fingrar gjorda genom att klä hasselnöt/kex med marsipan och använda mandelspån och röd karamellfärg.
 
Spök-maränger.
 
Chokladcupcakes med creme och gravstenar gjorda av mördeg och kors ritade med mörk choklad.
 
Monstercupcakes! Ögonen gjorda av vit och mörk choklad.
 
Kladdkaka med spindelnät av vit choklad på.
 
Urgröpta-apelsin-pumpor med chokladmousse i.
 

Good night - drink

Alla har väl sett energidrycker i affärerna (typ Red Bull) men jag hade aldrig sett en sådan här drink innan dock!
 
Good night relaxation-drink som man ska dricka innan man ska sova - "Drink 'n' dream". Det står på burken att man inte ska dricka den i samband med bilkörning eller innan man ska göra något viktigt som kräver koncentration, haha.
 
Jag har haft lite svårt att somna på sistone, så jag tänkte att det kunde vara värt ett försök! DOCK, så var den så äcklig att jag tyvärr inte kunde dricka upp den... drack bara några munnar sen mådde jag lite illa. Så tyvärr kunde jag inte testa effekten av den, även om jag kände mig lite konstig i huvudet efteråt.
 

Godaste sopporna

http://matresan.blogg.se/2011/may/fisksoppa-med-dill-och-curry.html
 
http://matresan.blogg.se/2009/august/sotpotatis-och-morotssoppa-med-currysmak.html
 
http://matresan.blogg.se/2010/february/morot-tomat-och-linssoppa.html
 
Dessa fyra soppor är fyra av mina favoriter och passar bra att laga nu i höst! Om du har något bra sopprecept så kommentera gärna och lämna en länk, för är alltid på jakt efter nya goda soppor - tycker det är svårt att hitta riktigt goda sådana.
 

Smulpaj med äpple

Ingredienser:
* 4-5 st äpple
* kanel
* 125 g margarin
* 1 dl socker
* 3 dl vetemjöl
 
Gör så här:
Skiva äpplena och lägg i ugnsfast form/pajform. Kanela över dem. Blanda samman margarin, socker och mjöl och gör en smuldeg. Smula degen över äpplena. Grädda i ugnen ca 200 grader, till degen fått lite färg (ca 20 min).
 
Servera med vaniljsås/visp.
 

Pumpasoppa

Nu när hösten är här så måste man ju ta tillfället i akt och göra lite höstiga rätter, som ex. pumpasoppa :) Denna gjorde jag med min vän i helgen. Vi använde oss av detta recept: http://matresan.blogg.se/2010/november/nya-zeelandsk-pumpasoppa-a-la-anton.html  men hade potatis istället för sötpotatis. Riktigt gott!
 
 

Lyxig middag på restaurang

Förra veckan var jag på restaurang-demo. En restaurang bjöd in oss från hostelet för en maffig middag! Detta för att vi förhoppningsvis skall tycka att det är bra och rekommendera restaurangen till våra gäster!
 
Dock var menyn på tjeckiska så jag vet inte riktigt vad det var jag åt...
 
Vi välkomnades med bubbel och sen fick vi en meny. Jag trodde att jag skulle välja något från menyn... men det visade sig att vi fick testa allting på menyn, i små smakportioneer förståss.
 
Tre olika förrätter. Någon friterad sak med bacon, bröd med kycklinglever och något bröd med ostcreme.
 
Soppa, vet ej riktigt vad som var i.. men bönor iaf.
 
Någon slags fylld pasta och sedan lite lasagne.
 
Soppa med viltsvin...
 
Sen missade jag två huvudrätter till och efterrätt, för att jag behövde gå tillbaka till jobbet.
 
Det var fin stämning och kändes väldigt lyxigt och det var bra service. Men jag tyckte att maten tyvärr var lite smaklös. Det var lixom bra och fint gjort, men saknade något extra. Nej, skulle faktiskt inte gå hit igen... och vet inte om jag kommer rekommendera det till mina gäster på hostellet heller...  Men men, det var ju gratis iaf :)
 
 

Inte en vanlig syn...

Skyltfönster från en liten butik i Prag. Inte ofta alls som man ser en MAN på förpackningar... brukar ju nästan uteslutande vara kvinnor. Men här är en man som pryder kakförpackningar, te, brödmix, pasta m.m.... Var bara tvungen att fota!
 

Chokladföljetong del 91 - Milka "Cherry cream"

Milka Cherry Cream
Det är ju typiskt öst, att stoppa körsbär i allt! Och nu har Milka kommit med en Cherry Cream. Jag var lite tveksam till hur körsbär gör sig blandat med choklad, men det funkade faktiskt riktigt bra, det var gott!
Helhetsbetyg: 4
 

Nya godispåsar!

Hittade dessa godispåsar i affären när jag var hemma i Sverige och hälsade på. Nu vet jag faktiskt inte om det är nyheter, eftersom jag inte varit hemma på 5 månader. Men ändå, här kommer lite recension på dem :)
 
  
 
Polly Charter: Polly med smak av choklad, cocos, ananas och lime. De är röda, gula och chokladiga med kokos. Denna blandningen tyckte jag var ritkigt god! Choklad och kokos och skum är en bra blandning, och som komplement finns de lite syrliga smakerna att balansera chokladen med. En riktigt god påse! (Även om Polly Rocks var snäppet bättre!)
 
Viva Lakrits Pärlor: Malaco har kommit med tre nya lakritspåsar, och jag testade denna som heter "Pärlor". Runda saltlakritskulor med mjukt innehåll. Jättegoda! Helt perfekt saltlakrits. Men man kan inte äta så många i taget, men det är kanske positivt...
 
Marabou Snax Sweet Popcorn: Dessa tyckte jag inte alls om. Chokladigt karamelligt smet med något krispigt inuti. De var alldeles för söta och blev lite kvalmiga i munnen tyvärr. Nej tack.
 

Sötpotatis!

Jag älskar verkligen sötpotatis! Jag brukar antingen ha den i ugn, göra gratäng eller soppa. Nu skulle jag gärna vilja ha lite mer recept-tips på vad man kan göra med sötpotatis! Länka gärna recept eller skriv en kommentar hur man gör, vore jättesnällt! :)
 
Här är mina recept med sötpotatis:
Soppa med curry och morot: http://matresan.blogg.se/2009/august/sotpotatis-och-morotssoppa-med-currysmak.html
Paj med sötpotatis: http://matresan.blogg.se/2010/february/sotpotatispaj-mjolkfri.html
Sötpotatisgratäng: http://matresan.blogg.se/2009/september/sotpotatisgratang.html
 

Ugnsrostade rotsaker med god sås

Verkligen höstig rätt! Färgglad och nyttig och verkligen i säsong just nu!
 
 
Vi använde oss av morot, matpumpa, palsternacka, rödbeta, gulbeta, kålrot, fänkål, rödlök, paprika, potatis, broccoli och sötpotatis! Hacka alla grönsaker i bitar och lägg på en plåt. Häll över lite rapsolja och salta, peppra och använd också gärna timjan och kanel (jättegott med kanel på). Alla grönsaker skall vara inne ca 40 min i 200-225 grader. Dock så lägg in paprikan och rödlöken efter ca halva tiden, så blir den lagom. Brocolin kokade vi vid sidan av, men den kan man också ugnsbaka om man vill.
 
Till grönsakerna hade vi Creme fraishe lätt med smak av paprika/chili samt en hemmagjord sås med turkisk yoghurt, äpple, senap och mango chutney. Och så hade vi rött vin till. Flaskan ni ser på bilden var en nyhet, dock inte så god enligt mig, så inget vin jag skulle rekommendera.
 
En supergod måltid med bästa sällskapet! :)
 

Underbar frukost hemma i Sverige

På besök hos en av mina bästa vänner när jag var hemma i Sverige, så bjöd hon på denna frukost! Supergott och starkt kaffe, Proviva hallon, hembakat grovt bröd med lättmargarin, skinka och skivad avocado. Så himla gott!!!
 
Kanske är det lite denna fantastiska frukost, och att jag fick träffa min vän, som gjort att jag faktiskt längtat lite hem till Sverige på sistone. Jag har därför beslutat att flytta tillbaka till Sverige. Så i början av november kommer jag till Sverige igen. Detta betyder också att min blogg kommer bli intressantare och roligare framöver! Den har kommit lite i skymundan nu när jag bott i Tjeckien. Jag har haft så mcyket att göra, och mindre tid för matlagning etc. Men nu blir det ändring på det! Så se fram emot nya recept på maträtter och bröd, livsmedelstester och nyhetsrecensioner!!
 

Att äta tillsammans är något extra

Det är inte så kul att laga mat när man är själv. Men förra helgen var min bästa vän Kamila tillbaka i Prag, med sin pojkvän. Så då lagade vi alla mat tillsammans, dukade lite fint och tände ljus. Vilken kvalitetstund det blev, har saknat att sitta tillsammans och bara äta ihop.
 
Det blev stekta grönsaker med ris och chilisås. Och så öl till såklart, vi är ju i Tjeckien!!
 

Kanelbullens dag idag!

Jag är tillbaka i Tjeckien efter en veckas semester i Sverige. Så tyvärr blir det inga kanelbullar för mig här. Men om du är sugen på att baka finna recept under "Receptregister" här till vänster, både på vanliga klassiska kanelbullar eller lite lyxigare variant med russin och frosting.
 

Nötmarängrulle med god fyllning

Ingredienser:
* 6 äggvitor
* 3 dl socker
* ca 1 dl marsanpulver
* 1,5 dl hasselnötter
Fyllning:
* 3 dl grädde
* 0,5 dl hasselnötter
* 25 g mörk choklad
* tinad/färska hallon och tärnad mango
 
Gör så här:
Vispa äggvitorna till skum och vispa sedan ned sockret lite i taget. Blanda ner marsanpulvret och sedan hälften av de hackade hasselnötterna. Bred ut smeten på en bakpappersklädd plåt och strö sedan över resten av de hackade hasselnötterna ovanpå. Grädda i 20 min i ugnen i 175 grader. Låt marängen svalna. Vänd den upp och ner och dra bort pappret.
Hacka nötterna till fyllningen och rosta i en torr stekpanna, låt svalna.Vispa grädden. Riv den mörka chokladen och blanda ner i grädden. Blanda ner nötterna och bred på fyllningen på marängen. Strö över hallon och mango och rulla ihop till en rulle. Klar för servering :)
 

RSS 2.0