Schwarzwaldtårta

Jag önskar nästan att man hade fyllt år två gånger per år, så man fick äta lite mer tårta.. Fast man får ju ta varje tillfälle i akt att baka tårta. Jag har namnsdag på fredag, kanske vore något att satsa på att baka en tårta till dess?! Kanske denna godingen som gjordes för ett tag sedan.. Mums!



Ingredienser:
* 4 äggvitor
* ett par droppar ättikssprit
* 2 dl socker
* 100 g hasselnötter (eller andra nötter man gillar)
* 100 g mörk choklad
Fyllning:
* 6 dl vispgrädde
* 2 tsk vaniljsocker
Garnering:
* 100 g mörk choklad
* 1 tsk kakaopulver
* 1 tsk florsocker

Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader. Häll ut nötterna på en plåt med bakplåtspapper och rosta dem i ugnen i ca 10 minuter. Ta ut plåten och låt dem svalna och gnugga dem sedan mellan handflatorna så att skalet trillar av. Mal sedan nötterna i en mandelkvarn. Sänk ugnsvärmen till 125 grader.
Markera ut tre rundlar med 20 cm i diameter på ett bakplåtspapper. Vispa äggvitorna och dropparna av ättiksspriten till ett fast skum. Tillsätt sedan sockret lite i taget och fortsätt vispa tills massan blir blank och styv. Vänd slutligen ner de malda nötterna. Bre sedan ut smeten innanför markeringarna på bakplåtspappret. Grädda bottnarna i ugnen (125 grader) i ca 45 min eller tills då de känns "torra". Stäng av ugnen, men bottnarna kan stå kvar inne i ugnen och eftertorka med luckan på glänt.
Smält chokladen i micron (eller i vattenbad). Pensla sedan marängbottnarna med ett tunt lager choklad på båda sidorna med hjälp av en bakpensel. Lägg dem på smörpapper för att stelna.
Smält också chokladen till garneringen och bre ut den tunt på snörpapper. Låt chokladen stelna till lite och skär den sedan i fyrkanter. Lägg gärna chokladen svalt en stund innan du ska lossa den, så blir det lite lättare.
Vispa sedan grädden och smaksätt den med vaniljsockret. Lägg samman bottnarna och lägg vispgrädde mellan varje botten. Bre sedan på (eller spritsa) grädde längs kanterna på tårtan.
Tryck sedan fast de fyrkantiga chokladplattorna på tårtans kant. Stick också i plattor på toppen av tårtan. Och kantbitarna av chokladplattorna kan du smula sönder och strö över tårtan.
Blanda till sist kakao och florsocker och sikta över tårtan. Klart för servering!


/Helena


Kommentarer
Postat av: Emelie - EmeliesPlace

gott :D

2009-07-29 @ 19:56:48
URL: http://emeliesplace.blogg.se/
Postat av: Jessica

Schwartzwaldtårta är nog en av mina absoluta favorittårtor. Din ser jättefin och god ut.

2009-07-30 @ 12:00:15
URL: http://hallonblabar.blogspot.com
Postat av: Therése

En av mina favoriter :)

2009-07-30 @ 21:13:05
URL: http://tessielur.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback