Mumsig sallad med kräftstjärtar

Åt en jättegod sallad i torsdags! Har haft mamma på ett litet besök så vi handlade massa goda ingredienser till att göra en sallad. När jag är själv och gör sallader brukar jag bara slänga ihop det jag har hemma, vilket oftast blir lite "fattigt". Men denna blev lyxig och god!!


I salladen hade vi: kräftstjärtar, avocado, ruccolasallad, gurka, rödlök, körsbärstomater, svarta oliver, fetaost, sparris, färska champinjoner, salt, svartpeppar och som "dressing" ovanpå hade vi ananas- och mangochutney. Jättegott!

Nu ska jag fixa klart de sista kakskyltarna inför Halloween-fikat imorgon. Och sen ikväll ska jag iväg och se Detektivbyrån. De gör sådan underbar musik! Sen måste jag sova riktigt gott så jag vaknar pigg och utvilad och är laddad inför morgondagens stora temafika!! :) Ska bli skitkul!


Jag tänkte bjuda på en liten tjuvkiksbild inför fiket imorgon... Nämligen avhuggna fingrar. Det är choklad och kex, inrullat i marsipan, doppat i röd karamellfärg samt naglar av mandelflarn rullade i röd karamellfärg... 
 
/Helena


Vill du vara med på vingummi-test?

Nu tänkte jag att det var dags för ett nytt livsmedelstest igen, och denna gången tänkte jag testa lite olika fabrikat av vingummin (som ju är ett av mina favoritgodis!). Testet går till så att man får hem 5 olika sorters vingummi, smakar dem, fyller i ett formulär och skickar sedan tillbaka detta till mig. Vill du vara med? Jag har tre platser kvar som jag tänkte lotta ut bland er läsare om någon är intresserad! Skicka mig ett mejl till [email protected] med namn och adress, innan natten mellan söndag och måndag. Så hör jag sedan av mig till tre personer (som jag lottat fram).

/Helena

Tips på spring-musik!

Senaste dagarna har jag varit lite trött, så springandet har legat på hyllan lite. Dock så sprang jag ju 20 km i måndags, så kroppen behöver säkert lite vila. Och sen har jag så himla ont i min ena stortå också. Den är typ dubbelt så stor som den ska vara så vet inte riktigt vad det är för fel på den. Haha, ointressant!! Hur som helst, vad är det som gör att jag tycker det är roligt att springa? Vad är det som får mig att springa så långt? Jo, utan min mp3 och musik hade jag inte alls kunnat springa så långt eller så snabbt som jag gör! Musiken ger mig energi och kraft! Men det är såklart också skillnad på musik och musik, det måste ju vara peppande fartig musik som får igång en!! Därför ger jag här nu lite musiktips att stoppa in i er mp3, om ni vill få riktigt mycket springenergi!

I min spring-mp3 finns för tillfället:
* Vampire love - Ash
* Rythm takes control - 666
* Now we are free - Enya
* Join me - Him feat. lightforce
* Åt samma håll - Lars Winnerbäck
* Don't get yourself involved - Shout out louds
* Better off alone - Alice deejay
* Million miles away from home - Dune

* Shining light - Ash

* Burn baby burn - Ash

* Kids - MGMT

* Unchained melody - Mythos 'n dj cosmo
* Stand by me - Oasis
* The heart of the ocean - Mythos 'n dj cosmo
* Die sonne - Rammstein
* Boten Anna - Basshunter
* Cascada - Everytime we touch
* Senegal fast food - Amadou & Mariam
* Du hast den schönsten arsch der welt - Alex C.
* I kissed a girl - Kate Perry
* Eurodancer - Dj mangoo

/Helena


Chokladföljetong del 37 - Marabou Premium Passion fruit

Dags att recensera choklad nummer trettiosju som jag provat på, i min följetång där jag ska testa nya konstiga, intressanta och spännande chokladsorter/smaker som kommit. Jag ska ta reda på om smaken fungerar som choklad och om den är god. Jag kommer ge chokladen helhetsbetyg från 1-5 där 1= dålig, 2= ej godkänd, 3=helt okej/godkänd, 4=bra/god! och 5=underbar!



Marabou Premium Passion fruit
Blev positivt överraskad av denna choklad måste jag säga! Det finns små syrliga och goda bitar inuti den som bryter av fint mot den mörka chokladen. Inget choklad jag bara sitter och trycker i mig (och det är ju iofs bra!), men en bit då och då är god. Men kan tänka mig att man kan tröttna lite på det... Men har inte smakat något liknande innan faktiskt, de syrliga bitarna var helt nya för mig.
Pris: ca 20 kr för 150 g
Helhetsbetyg: 3,5


Har kommit rätt många nya chokladsorter det senaste, så har ju svårt att hinna med att testa alla. Jag är verkligen nyfiken på den nya "vintersmaken" som Marabou har kommit med. Har dock inte hittat den i affären ännu...
/Helena


Halloweenfika på söndag!



Och i vår inbjudan står...

Dags för höstens andra riktiga temafika, nämligen HALLOWEEN! Vi kan utlova ett fika utöver det vanliga, med en kuslig och skrämmande stämning och läskiga kakor och halloweenbakverk. Vad sägs om slemsmoothie, pumpakaka, halloweenkladdkaka, spökmaränger, mumsiga spindlar eller avhuggna fingrar?! Och massor av andra galna överraskningar!! Ni får bara inte missa detta, it´s gonna be creepy!! Och kom gärna gärna utklädda!!
Trick or treat!? Vi ses söndagen den 1 november!!
/Fikacrew

It's time for another theme-fika, and this time it's halloween! We promise a extra ordinary fika with a creepy feeling and spooky cakes and cookies. You really don't want to miss this!! What about slimesmoothie, pumpkincake, halloweenkladdkaka, ghostmaränger, yummie spiders or cutted-off-fingers?!! And lots of other surprises!! It's gonna be creepy! And if you want, come dressed up in some halloween-costume!
Trick or treat?! We see u all the 1 of november!
/Fikacrew


/Helena

Trött trött trött

Nu har jag kommit till det där stadiet av trötthet när man blir opepp på allt. Så fort jag vaknat och ätit frukost vill jag somna igen. Jag längtar hem, jag längtar bort, jag längtar efter lugn och ro och frid i sinnet...
Jag tror jag har varit i Sverige alldeles för länge! Jag behöver komma ut i världen igen och se mig omkring. Någon som vill fira nyår med mig utomlands? Jag menar allvar, någon?

Jag drömmer mig bort till stunderna då livet varit helt fullkomligt...


Soluppgång över Kakamega-regnskogen i västra Kenya.


Jag sitter på loftet uppe på huset i Enkokidongoi, södra Kenya, och blickar ut över berget Oldinyo orok. I bakgrunden hör man babianerna skrika och fåglarna sjunga...


Jag och systeryster i Edinburgh, Skottland, i somras... Saknar det!


/Helena

Igår fick jag en knäpp...

Jag är helt imponerad över mig själv! Kom hem trött efter en hel dags bakande och tänkte att jag skulle ge mig ut på en kort springtur för att varva ner. Men det gick så himla bra att springa... jag bara flög fram och blev inte alls trött. Det slutade med att jag sprang 20 km!! Trodde inte att jag hade kapacitet att springa så långt, men gud vad stolt jag blev! Och när jag var i mål - det är klart att jag var trött - men jag hade kunnat springa längre!

Nu ska jag iväg o baka igen!
/Helena

Chokladföljetong del 36 - Lindt Excellence Vit choklad med coconut

Dags att recensera choklad nummer trettiosex som jag provat på, i min följetång där jag ska testa nya konstiga, intressanta och spännande chokladsorter/smaker som kommit. Jag ska ta reda på om smaken fungerar som choklad och om den är god. Jag kommer ge chokladen helhetsbetyg från 1-5 där 1= dålig, 2= ej godkänd, 3=helt okej/godkänd, 4=bra/god! och 5=underbar!


Lindt Excellence Vit choklad med coconut
Jag säger helt enkelt såhär: Ett helt perfekt choklad! Godare kan det inte bli!!!
Jag älskar ju vit choklad och den här vita chokladen var helt underbar. Och med kokkos i, vilken fullträffs-blandning. Den smakar som sånna där kokkos/vitchoklad-toppar som finns i naturgodishyllan. Det enda negativa är ju dock att den är lite dyrare.. så man kan ju faktiskt köpa såna där kokkostoppar i naturgodiset istället. Men hur som helst, denna choklad var perfekt, och jag skulle ge mer än fem poäng om jag kunde!
Pris: ca 23 kr för 100 g
Helhetsbetyg: 5!!


/Helena


Dagens fikabilder!

"Idag blir det lugnt!" sa jag imorse. Så tänker jag alltid, för då blir jag inte besviken om det inte kommer folk. Men det gjorde det, mycket folk! Och eftersom vi till en början var två förlite i köket (senare en) så blev det väldigt stressigt! Jag är typ världens sämsta att hantera stress, men då lugnar min kära fikakompanjon mig! Vi hade rätt många kakor idag som vi haft tidigare också, så därför blir det inte så många nya bilder. Roligt idag var att vi gjorde en ny vegansk mack-röra som blev jättegod! Nämligen med avokado, citronsaft samt sesamfrön som jag rostade på spisen. Blev jättegott och nötigt, och kul att inte alltid bara köra hummusmackor till veganerna. Men vi hade också en cashewnötsröra idag som var vegansk! Vi hade också en ny smörgåstårta idag, med ost i!


Hembakat rödbetsbröd med vår nya avocadoröra samt ruccola, rödlök och tomat. (veganskt)


Krämig kokkos- och chokladpaj (det är ett lager mörk choklad i bottnen, men det syns inte på bilden) med rostad kokkos ovanpå. Den smakade ungefär som bounty-chokladgodisen! (vegansk)


Chokladcupcakes med jordgubbs- och limefrosting och chokladströssel. (veganska)


Fruktsallad marinerad i rooiboste (blev dock lite besviken på denna, men det var ett gott försök iaf!) och sedan hallon- och vaniljkopp med krossade kex i botten. Supergod!

 
Päroncupcakes med kanelfrosting. Jag säger bara som så: Detta var de godaste muffins/cupcakes jag någonsin ätit i hela mitt liv!!! Vågar jag erkänna att det slank ner 4 st sådana här i min mage idag?! :P


Ostsmörgåstårtan (med mjukost, ruccola, paprika) var ny för denna veckan! Sen hade vi även en skink-smörgåstårta.

Och som vanligt hade vi också en massa andra kakor (men dessa har jag visat bild på tidigare!).


Nu ska jag mysa ner mig i soffan med en kopp te och slappna av efter dagens fikajobbande. Imorgon blir det upp tidigt och direkt iväg till nationen igen. Min fikakompanjon lämnar Uppsala i veckan, så därför ska vi baka allt till nästa fika redan imorgon och på tisdag. Men åhh vad kul det ska bli! Monstermuffins, marängspöken och chokladspindlar och massa andra hemska grejer ska det bakas - för på söndag är det nämligen dags för höstens andra temafika: Halloween!! Det kommer att bli det coolaste fiket på hela terminen.
/Helena


Separationsångest...

Jag har separationsångest över mitt fikavärdande! Jaja, jag vet att det inte är slut ännu.. Jag har ju faktiskt hela sju stycken fika kvar att göra! Men jag har redan gjort nio, alltså mer än hälften. Jag vill inte att det ska ta slut för det är så roligt!! Och jag vet ju egentligen att jag skulle kunna fortsätta en termin till, men nej, jag måste nog lämna det.. Dels för att jag 1. inte hínner med skolan så bra, 2. är väldigt osocial med mina vänner för att jag aldrig har tid, och 3. för att jag kan inte göra detta utan min kompanjon Ida! Vi är lixom världens bästa team. Vi kompletterar varandra så sjukt bra. Det som jag inte klarar klarar Ida. Och det Ida inte vill göra vill jag jättegärna göra. Och vi kan typ sms:a varandra mitt i natten och skriva "åh jag kom på en grej jag vill baka!" och det är lixom bara helt normalt. Vi är lixom båda lika pepp och engagerade och brainstormar fram värsta galna idéerna.

Ja, jag kommer verkligen sakna detta till våren. Jag är en sådan person som vill ha fullt med saker att göra hela tiden, och jag är verkligen rädd att mitt liv kommer kännas "tomt". Måste hitta andra roliga saker att fylla det med! Kanske en satsning på marathon och kanske en annan post inom nationen? Kanske lite mer utflykter till vänner runt om i Sverige? Jag är så rädd för rastlösheten och tystnaden och ensamheten... Rädslan för den gör mig till en konstig person! Rädslan för den förstör mycket! Jag måste verkligen lära mig att ha tråkigt och att jag duger som jag är, även om jag är trött och tråkig.

Vad långt det blev. Kanske egentligen inget att skriva i en blogg. Men jag postar lite kakbilder direkt efter detta inlägg, så kanske det inte är någon som läser... :P

/Helena

52 km...

...har jag sprungit denna veckan!! :) Härligt! Och det känns som att det bara blir lättare och lättare, jag nästan flyger fram! Kanske kan det bli ett marathon nästa år ändå? När jag inte längre har fiket måste jag ju fylla mitt liv med något annat lixom... :P

Och hemtentan är (typ) färdig!!
Så.. Nu ska jag iaf avsluta denna lördag med en myskväll! Vad ska ni göra?
Kram på er!
/Helena

Saftig banankaka med vallmofrön

Kakor innehållandes banan blir alltid väldigt saftiga och goda! Dessutom var det spännande med vallmofröna i denna kakan, vilket gjorde att det blev lite krispigt och nötig smak. För någon som gillar banan är detta nog en riktig höjdarkaka! Och om man vill kan man byta ut margarinet till ett fettsnålare margarin och dra ner lite på sockret - då blir kakan nästan nyttig!


Ingredienser:

* 100 g margarin
* 2 bananer
* 2 ägg
* 2 dl socker
* 3 dl vetemjöl
* 2 tsk bakpulver
* 3 msk blåa vallmofrön
* 0,5 dl kesella
* 3 msk pressad citronsaft
Garnering:
* mörk choklad
* bananbitar

Gör så här:
Sätt ugnen på 200 grader och smörj en liten långpanna, ca 25*35 cm stor. Smält smöret och mosa bananerna. Vispa ägg och socker ljust och poröst. Blanda ner mjöl, bakpulver och vallmofrön i äggsmeten. Rör sedan ner kesella, de mosade bananerna, margarinet och citronsaften. Bre ut smeten i långpannan och grädda i ca 15 minuter. Smält en bit mörk choklad och ringla över kakan (med ex. en sked) och tryck dit en bananskiva om du vill. Skär upp kakan i önskvärt stora rutor när chokladen har stelnat.

Nu ska jag iväg och handla och sedan in och jobba en stund. Sedan ska jag förhoppningsvis skriva klart min hemtenta!!
/Helena


Lite nytt te inhandlat

Paus i pluggandet igen... :P

Idag är det ju löningdags och när jag igår kom på detta insåg jag ju att jag faktiskt hade en hel del pengar över denna månaden (jag har så mycket att göra att jag inte hinner shoppa!) så jag bestämde mig för att gå till Ica och köpa mig något riktigt gott te. De smakerna jag haft hemma nu är tråkiga och jag har inte varit sugen på dem. Så dessa två tesorter blev det inhandlat igår...


Jag ser fram emot att testa dessa ikväll - India chai latte och Orientalisk kanel.


Nägon som testat dessa smaker? Vad tyckte ni?

Hoppas ni får en mysig fredagskväll och en trevlig helg!
/Helena


Hemtenta

Jag sitter nu och skriver hemtenta, och det går segt..! Vet inte hur eller varifrån jag ska finna motivationen. Jag vet inte vad jag ska skriva, hur jag ska tolka uppgiften.. allt bara snurrar i huvudet. Och det blir inte bättre av att tänka på att jag måste vara klar imorgon! (och jag är inte ens halvvägs) Egentligen ska tentan inte vara inlämnad förens på måndag, men jag jobbar ju hela söndagen på fiket. (och även en stund imorgon)

Inte ens livsmedel tycks hjälpa min motivation... läs mer om mina test av livsmedels pluggstimulerande effekt här: http://matresan.blogg.se/2009/march/nagra-livsmedels-pluggstimulerande-effekt.html

Jaja, jag ska kämpa lite nu.
/Helena

Ölprovning

Idag hade vi ÅBRO på besök på nationen och vi fick veta en massa om öl och också provsmaka några sorter. Det var intressant och roligt även om jag inte är speciellt förtjust i öl (men jag jobbar på det!).


Nej, "vanlig" öl är ingen favorit för mig...



...däremot älskar jag körsbärsöl!! Och på min pubrunda upptäckte jag att GH nation faktiskt säljer den på tapp! *tips*


Nej, nu måste jag plugga! :(
/Helena


Älskade morgonstund...

Senaste dagarna har jag varit riktigt stressad. Stress och försovningar och jobb har gjort att jag inte på flera dagar hunnit äta en lugn och mysig frukost hemma. Och frukost är ju den viktigaste och bästa måltiden enligt mig. Jag gillar att ha lång tid på mig och bara sitta och mysa och ta det lugnt... Men idag, så äntligen, fick jag en sån där härlig morgonstund :) Nu känner jag att jag kommer ha bättre energi genom hela dagen!!

 
Idag blev det vaniljyoghurt med äppelbitar, svarta vinbär och pepparkaksmüsli. Och så knäckebröd med avocado, skinka och leverpastej. Och kaffe såklart!


Nu ska jag iväg och baka och i eftermiddag blir det ölprovning på nationen!
/Helena


Nyttiga snackstips!

Här kommer några av alla era nyttiga snackstips ni hade! TACK för alla bidrag och hoppas ni får några bra tips som ni kan använda till nästa film-mys! :) Jag tyckte i alla fall att alla tips var jättebra och jag har fått massor av inspiration!!!! TACK!

* Kesella blandat med Funlight.

* Tärna äpplen och toppa med kanel. Kör i micron i 20 sekunder. Ta ut äpplena och klicka en klick kesella vanilj på toppen.
 

Grönsaker att dippa!


* Dipp med grönsaker, ex. morotsstavar, blomkål, paprika, gurka, sockerärtor m.m.

* Skala potatisar, morötter och palsternacka och gör långa remsor av dem med hjälp av en potatisskalare. Lägg allting på en plåt, ringla över lite olja och toppa med några nypor salt. Sen är det bara att köra in allt i ungnen och vänta.. Det blir som en variant på nyttigare chips!

* Frysta bär (hallon, blåbär m.m.) Låt tina i ca 15 min (ska fortfarande vara hårda) Häll i lite Sprite Zero och mixa med stavmixer. Du kan reglera konsistensen med läsken. Servera genast!

* Minikeso med mandariner eller hallon.

* Frukt och sorbet blandat.

* Lagom frysta (ej genomfrysta), gröna vindruvor. Smakar nästan som piggelin.

* Yoghurtglass: 500 g turkisk yogurt, blanda med färsk frukt och frys in i frysen i en timme.


Fruktsallad med turkisk yoghurt. Mums!


* Fruktsallad med valfria frukter som man gillar, ex. äpple, banan, päron, kiwi, apelsin, clementin, russin, aprikos, mango, hallon etc. Och med en klick turkisk yohurt eller keso till, och kanske rostade nötter.

* Skivad banan i mellan två smörgåsrån, både lite sött och knaprigt.

* Smält samman mörk choklad med lite honung på svag svag svag värme och blanda i nötter, mandlar, solrosfrön, kokosfrön och linfrön. Bara att ta en klick och lägga i en liten form för att stelna så är det klart!

* Stek skivade äpplen med kanel, kardemumma, honung och strö över havregryn och nötter (ta gärna samma blandning som ovan) och "wooka" alltihopa - blir liten "äppelkaka" som passar med kesella vanilj.

* Torkade äpplen: Jag använder en osthyvel för att få till tunna äppelskivor och sen torkar jag de i ugnen på 75grader (3-4 h). 


Smoothie.


* Smoothies.

* Oskalade jordnötter - de är osaltade och tar dessutom tid att äta då man måste skala dem.

* Valnötter med turkist youghurt och honung.


En kopp te. Alltid lika gott och nyttigt.

* En kopp te!

* Mosa en banan och blanda med antingen kakao eller bär, ställ in i frysen nån timme och du har en jättegod bananglass!

* Blanda soloroskärnor och honung, ställ i en kastrull på spisen tills solroskärnorna har blivit lite rostade och honungen är smält. Häll ut på ett bakplåtspapper. Låt stelna, och bryt sedan av bitar så det blir som flarn.

* Honungsmelon med kokkos på.

* Russin och mandlar tillsammans.

* Riktigt mörk choklad (fast då får man bara ta någon bit för att det ska vara nyttigt)

* Dippa olika frukter i jordnötssmör (utan socker) eller eventuellt i jordnötssmör blandat med keso.

* Äppelklyftor som man dippar i kanel.

Det sista tipset ska jag nog använda mig av ikväll :) Det brukar jag också alltid göra när jag pluggar! Gott, nyttigt och enkelt.
/Helena


Vinnaren i tävlingen!

GRATTIS!!!
Emma Lindell
Chokladen kommer alldeles strax på posten till dig! :)

TACK allihopa som deltog!!
Jättekul att jag fick så många mejl! Imorgon ska jag publicera en liten sammanställning av era nyttiga snackstips! (hade tänkt göra det idag egentligen men jag har haft så mycket att göra..) Det kommer snart mer tävlingar så håll utkik!!

/Helena


Aprikosrutor med maräng- och nöttäcke


Ingredienser (till ca en halv plåt):
* 125 g smör
* 1,25 dl socker
* 1 ägg
* 3,75 dl vetemjöl
* 1,5 tsk bakpulver
* 1,25 dl aprikosmarmelad
* 3 äggvitor
* 1,25 dl socker
* 2 dl hasselnötter (går säkert att variera med andra nötter om man vill!)
 
Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader. Lägg i bakplåtspapper i en plåt/form som är ca 20*30 cm och smöra också pappret.
Vispa smör och socker luftigt och krämigt. Tillsätt ägget o vispa lite igen. Vänd ner mjöl och bakpulver och rör/knåda tills degen blir slät. Tryck ut degen i formen och tryck till ytan. Bred ut marmeladen ovanpå. Vispa äggvitorna tills de blir toppiga. Häll gradvis i sockret och fortsätt vispa tills blandningen blir tjock och glänsande. Hacka hasselnötter i småbitar och vänd ner dessa i äggsmeten. Bred ut smeten över lagret med aprikosmarmelad. Grädda sedan kakan i ca 30-35 minuter (tills kakan är genomgräddad). Låt den svalna innan den skärs upp i valfritt stora bitar.

Tog en liten paus i hemtentaskrivandet och la in detta recept, men nu ska jag nog fortsätta...
/Helena

Bilder från söndagens fika :)

Jag har faktiskt varit riktigt duktig idag! (Förutom att jag försov mig 2 h imorse då... :P) Men jag tog mig till skolan och satt och skrev hemtenta i några timmar. Även om det blev en hel del surfande efter kakrecept och hängande på facebook, så fick jag ändå lite gjort. Och jag har satt igång många processer i mitt huvud. Nu har jag varit ute och sprungit 12 km och ska avrunda kvällen med ytterligare lite plugg. Men här kommer i alla fall bilderna från gårdagens fika!


Små chokladkakor med mintsmak och mintdekoration.


Citronbiskvier med ett täcke av vit choklad. Och inte vilken vit choklad som helst - nämligen av märket Valerona! (Den chokladen är svinigt dyr. Jag tror min chef råkade beställa fel... wops.)


Kaka i tre lager med mördegsbotten, aprikosmarmelad och sedan en marängtopping med hasselnötter. Mums!


Lingonsnittar med toscatopping med hasselnötter i. (veganska)

 
Mumsigt goda och saftiga hålkakor med smaksättning av anis och fänkål. Vi serverade dem med antingen margarin, skinka, ruccola, tomat, rödlök och gurka (bilden) eller med hallonsylt och grönsaker.


Blåbärscupcakes med blåbärsfrosting och glittrigt strössel.

Hallon- och vitchokladcupcakes med limefrosting.

 

Fruktsallad med äpple, banan, russin, torkade aprikoser och solrosfrön.


Småländska rågkringlor. Och ja, jag vet, de är rätt fula... men ack så goda med lite smör på.

 
Våra två fina smörgåstårtor. Den till vänster med bönor, soltorkade tomater, fetaost, persilja. Den till höger med bönor, äpple, kapris, majonnäs och dill.


Bananasplitcupcakes (med banan och mörkchoklad) med frosting och körsbär på toppen! (vegansk)


Jordgubbs- och limesmoothie. (vegansk)

Vi hade också jordgubbspaj (vegansk) och kladdkaka (vegansk) samt lite andra goda mackor.
Nästa vecka blir det nya goda bakverk, men vi ska ta det rätt lugnt denna veckan. Både jag och Ida har hemtenta och vi vill satsa mer inför nästa söndag - då blir det nämligen temafika: Halloween!! :)

/Helena


Chokladföljetong del 35 - Marabou Crisp'it

Dags att recensera choklad nummer trettiofem som jag provat på, i min följetång där jag ska testa nya konstiga, intressanta och spännande chokladsorter/smaker som kommit. Jag ska ta reda på om smaken fungerar som choklad och om den är god. Jag kommer ge chokladen helhetsbetyg från 1-5 där 1= dålig, 2= ej godkänd, 3=helt okej/godkänd, 4=bra/god! och 5=underbar!


Marabou Crisp'it
Mjölkchoklad med karamelliserade kexkulor. Marabous mjölkchoklad är enligt min smak en av de godaste mjölkchokladen, så därför fanns det goda hopp för denna choklad! Och visst var den god, men jag tyckte mest kexkulorna var lite störiga och tråkiga. De var lixom bara lite torra, och smakade inte alls så mycket karamelliserat som man hade velat. Kommer inte köpa denna igen, för jag äter hellre den rena mjölkchokladen. Men god var den ju såklart ändå, den slinker lugnt ner!!
Pris: ca 7,50 kr för 43 g
Helhetsbetyg: 3,5

TACK tack alla ni för era snälla kommentarer! Just nu är det lite stressigt för jag har hemtenta att ta tag i och idag har jag jobbat hela dagen på fiket. Men jag ska svara så fort jag bara hinner... lovar! Och tävlingsbidragen och tipsen, samt vinnaren av det mumsiga chokladpaketet ska jag presentera senast på tisdag! Ha en trevlig söndagskväll.
/Helena


Tack för alla tips!

Tack tack allihopa för alla bra tips på nyttiga snacks som ni skickat in! Jag ska ta och sammanställa tipsen och också dra en vinnare nu i dagarna! :)


Snärkes nation fick plus i kanten av oss dietister igår på pubrundan, då de bjöd på äpplen i baren!

Pubrundan igår var jätterolig och jag är faktiskt trots allt ganska pigg idag! Har varit ute o sprungit, bakat lite till fiket och nu sitter jag och funderar på min hemtenta som jag fick i onsdags. Vi ska skriva om en påhittad patient - om dennes problem och vår behandling. Det vore enklast att skriva om övervikt, men vår lärare sa att vi gärna fick välja något annat, så jag funderar på att hitta på en patient som just fått reda på att han/hon är glutenintolerant.

Hoppas ni får en trevlig lördagskväll.
/Helena

Glöm inte att skicka in ert tips på nyttigt snacks...

...innan 23:59 ikväll. (Se inlägg nedan för mer info!) Här är det mumsiga priset som väntar...



Nu ska jag förbereda mig inför kvällens aktivitet, nämligen pubrunda! Hujedamej, jag undrar hur detta ska gå då jag aldrig innan gått en "hel" pubrunda...

I'm feeling happy! ;) Och jag hoppas att det håller i sig..
/Helena


Dubbla nötmaränger med kaffecrème

Dessa blev riktigt riktigt goda!! Den sega och nötfylliga marängen passar perfekt tillsammans med den underbart goda och lena kaffekrämen. Och vill man bara ha en liten kaka till kaffet så passar denna utmärkt.


Ingredienser (till ca 30-40 st):
* 200 g hasselnötskärnor
* 5 dl florsocker
* 3 äggvitor
Fyllning:
* 1 dl kaffe
* 1 msk vetemjöl
* 1 äggula
* 125 g margarin
* 1 dl florsocker
* 1 tsk vaniljsocker

Gör så här:
Sätt ugnen på 150 grader. Mal eller mixa nötterna och blanda med florsockret. Vispa äggvitorna till hårt skum och rör ner nötblandningen. Klä en plåt med bakplåtspapper och mjöla den lätt. Klicka ut smeten på plåten, ca 1-2 tsk smet i varje klick. Grädda i ugnen i ca 15 minuter.
Blanda kaffe, vetemjöl och äggula i en kastrull och värm upp på spisen. Låt sjuda tills den tjocknar och ta sedan av från plattan att svalna. Blanda (ex. med en gaffel) margarin, florsocker och vaniljsocker till en mjuk smet. Blanda ihop denna smeten med den kalla kaffesmeten. Rör ihop till en slät och fin kräm.
Bred krämen på en nötmaräng och tryck sedan dit ytterligare en ovanpå.

/Helena


Nyttigt filmsnacks?! Och vinn choklad!

Tänkte att det vore kul att ha en liten tävling och lotta ut något mumsigt, nu när min blogg fyller 1 år! Och jag tänkte att det vore kul om ni alla ville dela med er av något "nyttigare" snacks-tips som man kan njuta av i samband med ex. kollar på en film. Jag hör till dem som tycker film är bäst med tilltugg, men vore trevligt med lite tips och inspiration på nya snacks! Så om du har något bra & gott & nyttigare tips, mejla det till mig på [email protected] innan kl. 23:59 på fredag. (Jag publicerar sedan lite tips av dess på bloggen!)
Och så drar jag en person som vinner ett chokladpaket med lite olika sorters choklad ifrån alla dessa chokladtester jag gjort. (som fin kontrast till era nyttiga tips!)

/Helena


1 år med bloggen!

Ja, idag har jag bloggat i precis ett år! 389 inlägg har det blivit på ett år! Woho! Jag ska komma på en rolig tävling under dagen som jag kan fira med att lägga ut här ikväll! :)

Vilka är ni egentligen som läser min blogg och vad är det ni fastnat för? Det vore kul att veta!!

Kramkram!!
/Helena

KMK-sexa

Igår var det dags för stor fest för alla som är klubbverkare (jobbar på nation) i Uppsala! KlubbMästarKonvetets sexa! Det var verkligen jättekul! Kvällen började med förfest och för- förfördrinkar vid kl. 16. Sedan blev det både sittning, klubb och efterfest, till kl. 4 på natten. Yay, det var riktigt skoj!

Något av det bästa på sittning är såklart att det blev trerätters. Verkligen underbart gott! Högsta betyg till maten!! Det enda negativa var att det inte fanns någon meny till förfogande, så jag har faktiskt ingen aning om vad jag egentligen åt... :P Sen var det ju det att huvudrätten inte kom till bordet förens efter flera timmar, och då var man ju vrålhungrig och kastade i sig maten...


Något slags kött som är marinerat, med lite sås och ruccola.


Något slags kött med potatis och den här såsen, som jag ju inte vet vad den innehåller, var verkligen jättegod!!


Morotskaka (tror jag) med glasyr och lite bär.


Det blev inte många timmars sömn inatt och nu efter ett spinningpass är jag minst sagt trött. Sov gott! Imorgon firar min blogg 1 år!! :)
/Helena


Fikabilder från fiket igår

Det bara kommer och kommer folk.. Och alla säger så fina saker om vårt fik. Tack tack tack, så otroligt glad jag blir. Det är såå värt varenda minut, så himla roligt. Igår var det bara ett "vanligt" fika och folk trotsade regnet och rusket och kom och fikade ändå. Det var inte planerat, men det råkade ändå bli lite "hösttema" på fiket med mycket saker med äppel i (vilket jag tycker är höstigt) och en smörgås med en, vad jag kallade, "höströra" i (rivet äpple, riven morot, cottage cheese och sweet chili sauce).


Dubbla nötmaränger med kaffecrème emellan.


Apelsin- och mandelrutor med mörk choklad.


Äppelkaka med mandel (vegansk).


Jordgubbspaj (vegansk).


Havre- och kardemummakaka med toscatopping (vegansk).


Chokladcupcakes med jordnötssmörsfrosting.


Spicy äppelcider-cupcake med vaniljfrosting och kanelstång som dekoration (veganska). Det är äppelcider i som kokts tillsammans med bl.a. kanelstänger och kryddpeppar. Mycket spännande och saftig smak!


Äppelkompott med russin, kanel och rostade solrosfrön (veganskt). Man låter äppel koka med citron, socker, vatten, kanelstänger och russin. Och så rostade solrosfrön på toppen. Gott och höstigt tycker jag!


Smörgåstårta med fetaost, persilja, bönor, soltorkade tomater m.m.


Smörgåstårta med ajvar relish, paprika och fetaost.


Hembakat morotsbröd med egengjord hummus, ruccolasallad, tomat, gurka och rödlök.


Grovt bröd med en, för veckan ny, basilika- o vitlöksröra och skinka, gurka, tomat, ruccolasallad och rödlök.


Jättegott ciabattabröd med fetaoströra, ruccolasallad, gurka, tomat och rödlök.


Och så hade vi också ananaspaj, kanelbullar, blåbärssmoothie med banan och kanel, och cashewnötskakor med vit choklad.

Jag är riktigt pepp inför ikväll! Ikväll är det nämligen vad som kallas för KMK-sexa. Alla klubbverkare (flitiga nationsjobbare) i Uppsala ska ha fin fest ihop! Jag och Ida (min fikakompanjon) ska börja piffa till oss och ladda redan efter skolan. Sedan blir det fördrink på Kalmars vid 17, och sedan iväg till Göteborgs nation för trerätters middag och fest och klubb!
Jag hoppas det blir en rolig kväll!! :)

/Helena


Chokladföljetong del 33 & 34 - Marabou Sensation Toffee Walnut & Marabou Sensation Yoghurt Raspberry

Dags att recensera choklad nummer trettiotre & trettiofyra som jag provat på, i min följetång där jag ska testa nya konstiga, intressanta och spännande chokladsorter/smaker som kommit. Jag ska ta reda på om smaken fungerar som choklad och om den är god. Jag kommer ge chokladen helhetsbetyg från 1-5 där 1= dålig, 2= ej godkänd, 3=helt okej/godkänd, 4=bra/god! och 5=underbar!

Jag kastade mig över dessa två nya Marabou-choklad för att testa...


Marabou Sensation Toffee Walnut
Toffee walnut låter verkligen som en vinnande kombination och jag hade höga förväntningar. Mjölkchoklad med mjuk rinnande fyllning. Tyckte dock inte att den smakade så mycket toffee, utan mer kaffe. Och den smakar väldigt mycket valnöt, så om man gillar denna beror helt enkelt på om man tycker om valnötter. Den var ganska bitter i smaken. Ingen choklad jag skulle köpa igen, men helt okej att äta på. Jag åt ju lixom upp den :) och det gick rätt fort...
Pris: ca 19:90 för 137 g
Helhetsbetyg: 3,5


Marabou Sensation Yoghurt Raspberry
Ni som följt mina chokladrecensioner vet att just hallon-choklad inte fått sådana strålande betyg av mig. Jag tycker helt enkelt att den chokladen är för söt. Men denna choklad balanserade dock upp det söta från hallon med en syrlig smak av yoghurt. Ja, detta choklad var faktiskt jättegott!! Mums!! Nu tänker jag dela ut ett toppbetyg, och det hör verkligen inte till vanligheterna! Smaka detta!!
Pris: ca 19:90 kr för 133 g
Helhetsbetyg: 5

Jag har nya roliga choklad som står på kö att testas!! :)
/Helena


SILENT and LISTEN

...består båda av precis samma bokstäver. Och dessa två ord är de viktigaste att komma ihåg, fick vi lära oss i skolan, när man har ett patientsamtal. Just nu håller vi på att öva oss i samtal, konversation m.m. i skolan så att man ska kunna bli en bra behandlande dietist.


Vi har fått lära oss att det absolut viktigaste är att LYSSNA! För hur ofta glömmer man inte bort att lyssna egentligen? En anhörig vill prata om ett problem och till en början kanske man lyssnar. Men sedan tar nyfikenheten över och vi börjar fråga saker. Styr in samtalet på ett annat spår och börjar berätta om egna erfarenheter. Den här anhörige som ville prata kanske inte alls då får prata ut om sitt problem. Det man ska göra är bara att Lyssna Lyssna. Låta det vara tyst. Nicka, hmma, säg "okej", "berätta mer" och låta den anhörige få prata tills det är uttömt... Jag kan såväl känna igen mig själv i att göra dessa felen. Jag ska bli en bättre lyssnare!

Ett annat fel man ofta gör är också att komma med "lösningar". Den anhörige börjar berätta om problemet och vi försöker genast lösa detta. Detta ska man inte heller göra. För ofta behöver personen bara prata, prata och prata om sina problem. När allt är uttömt känns det bättre. Ibland är det helt enkelt det som är lösningen! Om man nu vill ändå vill hjälpa personen med en lösning så ska man vänta tills allt är färdigpratat och inte avbryta personen. Detta kan jag också känna igen mig i. Man vill hjälpa den ledsna personen och lösa allt, men egentligen är ju det bästa att bara lyssna. Det vet jag av egna erfarenheter - att när jag vill prata så vill jag prata. Jag behöver inte få någon lösning, jag vill bara prata ut...

Jag klarade föresten min andra tenta också. Jag trodde verkligen inte det, så det blev en positiv överraskning! Så det blir nog till att fira lite ikväll! Fruktsallad och en film med några kompisar och sedan blir det nog lite vin och utgång :)

Hoppas att ni får en trevlig fredagskväll!
/Helena


Hallon- och lakritspaj

Yummie!! Ibland är det verkligen kul att testa något annorlunda; som den här lakritspajen vi hade på fiket i söndags. Riktigt god och spännande smak! (Och mer spännande annorlunda saker kommer det på söndag såklart, komkom!!)


Ingredienser (till en paj):
* 3,5 dl socker
* 3 st ägg
* 125 g margarin
* 3,75 dl vetemjöl
* finrivet skal av 1 citron
Fyllning:
* 1 msk socker
* 0,5 msk maizena
* 2 dl hallon
* ca 100 g lakritskola (jag använde mig av Kick (tidigare Käck!))

Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader. Smöra och bröa en rund form med löstagbar botten. Finriv skal av citronen. Vispa sedan socker och ägg pösigt. Smält margarinet och blanda ner det i och sedan också vetemjölet och citronskalet. Häll smeten i formen.
Blanda socker, maizena och hallon i en skål. Strö över hallonblandningen över smeten. Klipp kolorna i mindre bitar och strö sedan över dem också.
Grädda sedan i ugnen i ca 35-40 minuter.

Nu ska jag iväg och baka, igen!
/Helena


Chokladföljetong del 32 - Poivre rose: Mörk choklad med rosépeppar

Dags att recensera choklad nummer trettiotvå som jag provat på, i min följetång där jag ska testa nya konstiga, intressanta och spännande chokladsorter/smaker som kommit. Jag ska ta reda på om smaken fungerar som choklad och om den är god. Jag kommer ge chokladen helhetsbetyg från 1-5 där 1= dålig, 2= ej godkänd, 3=helt okej/godkänd, 4=bra/god! och 5=underbar!


Newtree - Poivre rose - Mörk choklad med rosépeppar
Den mörka chokladen var krämig och god, och det var en spännande smak med rosépeppar i. En liten bit till kaffet kan gå an, men det var inte så man njöt precis. Smakar lite "mat" lixom. Rosépeppar i choklad var ingen höjdar-kombination... Men den mörka chokladen var som sagt god, därför blir det:
Helhetsbetyg: 3

Nu ska jag iväg o baka inför söndag! Sedan skola och sedan födelsedagsmiddag för två vänner :)
/Helena


75 min spinning med en slutrush till säckpipemusik...

Haha, ja det var ett härligt och befriande pass! Jag älskar när man blir sådär helt slutkörd efter en träning - helt såsig i kroppen och ingen ork kvar! O så bastar man, duschar och äter lite och njuter... just nu framför "Bonde söker fru"...

Träningen för mig går bra! Har tappat styrkan lite då jag inte styrketränat det senaste utan mest kört kondition. Mycket löpning. Och jag har fått en ny löpningskompanjon som sprungit marathon, så kanske kan jag bli pushad lite extra framöver!

Nu ska jag äta lite glass och kolla på "Svenska Hollywoodfruar" på tv3 play.
/Helena

Hemmagjord müsli blir både billigare och godare

Idag tänkte jag köpa en ny müsli eftersom jag har ätit slut på de flingorna jag hade hemma. När jag var i affären hittade jag dock ingen müsli jag blev sugen på att köpa. Müsli är ganska dyrt. Dessutom är det så att om man väljer en nyckelhålsmärkt müsli (vilket jag vill göra, så vet man att det inte är en massa socker och andra tillsatser i) så får man ofta en väldigt tråkig müsli. Typ bara gryn och ingen frukt i. Därför bestämde jag mig för att göra min vanliga helt underbara goda pepparkaksmüsli, och själv lägga i massa torkad frukt, frön och nötter. Och det blir både billigare och godare!


Min müsli:
* Eldorado fruktmüsli 1 kg (innehåller massa frukt - russin, banan, fikon, dadlar m.m. och blandade gryn) - 13 kr
* Torkad frukt i lösvikt (russin, gojibär, tranbär, torkad aprikos) 150 g för 12 kr.
* 1 dl solrosfrön - ca 2 kr
* en näve hasselnötter - ca 4 kr
* 1 msk nejlika, 1 msk ingefära, 1 msk kanel - ca 2 kr
* vatten, olja, honung - ca 2 kr
Pris för ca 1,3 kg müsli: 35 kr (27 kr/kg)

Jämför priset på min müsli med ex. Axas guldmüsli, 750 g för ca 38 kr. Alltså 51 kr/kg.


Receptet på min müsli finner du här:
http://matresan.blogg.se/2009/may/pepparkaksmusli.html

Det luktar jul i hela korridoren nu! :) Nu längtar jag verkligen till frukost imorgon bitti!
/Helena

Bilder från Kanelbullensdag-fikat

Fikat blev som vanligt lyckat i söndags och det kom mycket folk som firade Kanelbullens dag med oss. Dessa godsaker fanns att välja på denna gången:


"Vanliga" kanelbullar som jag hade gjort veganska.

Jag hade också en sats glutenfria bullar i frysen som jag bakat. Var tyvärr ingen som beställde någon igår, men de ligger där och väntar på besökare... de blev väldigt goda iaf!


Lyx-kanelbullar med fyllning av russin och mandel (recept i inlägget nedan) samt med creamcheeseglaze på toppen. Dessa är bara så himla goda!! Tre stycken slank det ner i min mage igår... Woops, men mums!


Kokkos- och chokladcupcakes med kaffe-frosting och rostad kokkos. Frostingen var jättegod!! (veganska)

Vi hade också en annan sorts cupcake som jag inte fick på bild, nämligen "Pinacolada-cupcake" med ananas och kokkos i. Supergod!!


Banankaka med blåa vallmofrön och mörk choklad.


Hallon- och lakritspaj! Kul att testa något nytt och denna blev faktiskt jättegod! En vinnande kombination!


Nanaimo-bars. Chokladbar i tre lager med pistagenötter, cashewnötter, vaniljkräm och mörk choklad.


Veckans hembakata bröd var tomatbröd. Här serverad med mozzarellaost, tomat, gurka, ruccolasallad, olivolja och svartpeppar.


Fruktsallad med mango, hallon, äpple, banan och russin.


Detta fiket hade vi också en vegansk smörgåstårta, innehållande bl.a. soltorkade tomater och avocadoröra. Och jättefin dekorerad av en tjej som jobbade för oss i söndags! :)


Hallon- och lakritspajen på bild igen, och bakom den skymtar en vegansk äpplekaka med mandel i. Också den jättegod! (allt är ju så himla gott faktiskt!!)


Min syster var på besök i helgen och vill man umgås med mig så får man helt enkelt jobba för mig :P Så i söndags fick hon hjälpa till i köket med mackor och kakor och annat.. :)


Nu har jag tagit det lugnt idag och på torsdag laddar vi om och börjar baka inför nästa fika!
/Helena


Lite lyxigare kanelbullar med fyllning av russin och nötter & med glaze på toppen

Här kommer nu det efterfrågade bullreceptet!


Ingredienser (till ca 16 st):
* 1 msk kardemummakärnor
* 50 g jäst
* 3 dl mjölk
* 1,5 dl socker
* en nypa salt
* 150 g margarin
* 1 ägg
* ca 12 dl vetemjöl
Fyllning:
* 250 g margarin
* 1,5 dl farinsocker
* 1 msk kanel
* 1,5 dl russin
* ca 100 g nötter hackade i småbitar (ex. valnötter, mandel, pecannötter)
Pensling:
* 1 ägg
Glaze:
* 100 g creamcheese
* 1,5 msk ljus sirap
* 0,75 dl florsocker
* skal av 1 st lime och saft från 0,5 st lime

Gör så här:
Stöt kardemummakärnorna i en mortel. Du kan låta "bitarna" bli rätt grova, det är gott. Häll mjölken och kardemummasmulorna i en kastrull och värm tills det blir fingervarmt, 37 grader. Smula sönder jästen i en bunke och häll på mjölken. Rör runt tills jästen löst sig och blanda i salt, socker, margarin (som du delat i mindre bitar) samt ägget. Tillsätt sedan mjölet lite i taget tills du får en fast och smidig deg. Knåda den ordentligt, annars kommer den inte jäsa bra. Låt degen jäsa under en bakduk i ca 1 h.
Under tiden kan du börja göra fyllningen. Hacka nötterna i småbitar och blanda ihop allting till fyllningen.
Ta upp den färdigjästa degen på bakbord och kavla ut till en rektangel. Bred på fyllningen över hela biten. Rulla sedan ihop degen så att du får en avlång rulle. Lägg den med skarven nedåt och skär sedan ca 3 cm breda skivor/bullar. Lägg bullarna på plåt som du smörjt med lite margarin. Låt de jäsa ytterligare ca 45 minuter. Sätt ugnen på 200 grader och vispa upp ett ägg och pensla alla bullar. Grädda alla bullar i ca 10 min i ugnen.
Blanda alla ingredienser till glazen och kör med elvisp tills den blir slät och luftig. Ringla toppingen över bullarna (med ex. en sked) när de är nygräddade men har svalnat något. Sen är de redo att ätas (eller frysas in!). MUMS!

/Helena


Ny funlight-smak med "Red apple chai"

Blev tipsad av en kompis att det kommit en ny höstsmak från funlight, med smaken "Red apple chai". Det lät gott och jag var naturligtvis tvungen att köpa och testa!
Jag har dock fortfarande inte riktigt bestämt mig för vad jag ska tycka om smaken... Antingen kommer jag tröttna på den väldigt fort, eller så kommer den bara bli godare och godare.. Tiden får utvisa. Den smakar nämligen ganska speciellt. Lite kryddigt. Jag funderar på att värma saften, lite som glögg, och testa. Jag tror det kan bli gott!

Annars är min favorit fortfarande "Cassis noir"...

/Helena

Blogg.se's framsida igen... :)

Har hamnat på blogg.se's framsida igen! Åh herregud så många kommentarer jag fått! Jättekul :) !! Dock så är mitt liv väldigt stressigt just nu med all skola och fikavärdande och i helgen får jag ju dessutom besök av min lillasyster.. så att svara på kommentarer kommer att ta lite tid... men jag gör mitt bästa!! :) tack tack allihopa!

 

/Helena


Alkoholutbildning och brandutbildning

Att jobba på nation innebär en massa fördelar. Jag är helt otroligt glad över mitt träningskort (kört två spinningpass denna veckan!) men man får även en massa utbildningar!

Hittills har jag gått på:
* Klubbverksutbildning 
* Hygienutbildning
* Serveringsutbildning - jag lärde mig balansera fyra tallrikar samtidigt, samt hur man dukar fint!
* Alkoholutbildning med kommun/polis/vakt
* Brandutbildning

Och väntar gör:
* Sjukvårdsutbildning
* Öl"utbildning" och provsmakning


(Fr. vänster - Jag står fjärde personen) På brandutbildningen i onsdags fick jag släcka brand både med pulver- och kolsyresläckare, täcka över en brinnande människa (trämänniska) med en brandfilt samt sitta i ett rum där det brann och känna rökutvecklingen.


Känns som att jag kan ha mycket användning av allt detta i framtiden! Dessutom får jag ju enormt mycket erfarenheter i mitt fikavärdande. Att baka, driva ett café - både ekonomiskt samt att vara arbetsledare!

Nu ska jag städa o fixa så det är fint ikväll när jag ska ha fest! :)
/Helena


Kanelbullens dag på söndag!

På söndag, den 4 oktober, är det faktiskt Kanelbullens dag! Det får ni inte glömma! Och verkligen tajmat och bra att den i år infaller på en söndag! Då blir det ju såklart kanelbulle-fika på Kalmar nations söndagsfik! Idag har Ida och jag bakat Kanelbullar för glatta livet. Vanliga kanelbullar samt en lyxigare variant... :) Åhh så gott!


På söndag kommer vi att fira Kanelbullens dag med massa kanelbullar på fiket. Denna lyxigare variant av kanelbullar är helt fantastiskt god! Fyllningen innehåller bl.a. kanel, farinsocker, russin och mandel. Och ovanpå lite creamcheese-glasyr. Riktigt saftiga! De var till och med goda "råa", så jag råkade äta en hel bulle, som nog ligger o jäser i min mage nu... Åhh, yummie yummie!

Min lillasyster kommer upp från Småland imorgon och hälsar på mig i helgen! Ska bli en jätterolig helg som inleds med party imorgon, och sedan ska min syster jobba för mig på caféet på söndag! Förhoppningsvis kan det bli en avkopplande helg också, jag behöver verkligen stressa ner och tänka på annat...

/Helena


Sweet chili-sallad

En snabb och god sallad som jag improviserade fram lite snabbt igår...


Ingredienser (till 2 port):
* 2 portioner pasta
* 2 morötter
* 1 äpple
* 1 röd paprika
* ca 100 g fryst majs, ärtor & paprika
* ca 200 g frysta haricot vertes
* 0,5 dl sweet chilisås

Gör så här:
Koka pastan och lägg mot slutet i även majs, ärtor och haricot vertesen så att de blir varma. Riv morötter och äpple på ett rivjärn. Dela paprikan i små bitar. Blanda samman allt och häll i sweetchilisåsen. Klart!


/Helena


RSS 2.0