Premiärfikat - vilken fantastisk dag!



Idag hade jag och min kompis Ida vårt premiärfika på Kalmar nation i Uppsala. Som fikavärdar höstterminen 2009 är det vi som har hand och bakar och fixar inför fiket som är öppet varje söndag mellan kl. 12-16. (Man behöver inget kårleg för att gå och fika där!)

Och dagen blev fantastiskt rolig!!! Alla kakor blev fina och goda och det kom jättemycket folk!! Inte en lugn stund fick vi. Jag stod i kassan och tiden bara rann iväg... Nästan allt tog slut till slut, och jag kan inte vara nöjdare än såhär. Åhh vad kul det var!! Ser redan fram emot nästa vecka :)

Det enda tråkiga var att det råkade bli stopp i hela husets avloppssystem vilket gjorde att diskningen fördröjdes. Vi var tvungna att skicka hem våra hjälparbetare och sedan fick vi fikavärdar och en till diska allting själva. Så jag kom hem för inte så lång stund sen. Men det gör inget. Det var nästan roligt att diska efter en sån här dag.


Smörgåstårta! Vi hade en med kräftor i, och en vegetarisk med bönröra och soltorkade tomater bl.a.


Fruktsallad! Med äppel, mango, torkade aprikoser, russin och rostade solrosfrön.


Hallonbakelse.


Chokladbiskvier. Vi hade även några mindre biskvier med mörk-chokladfyllning.


Blåbärscupcakes (veganska).


Citroncupcakes med vallmofrön i. Dessa var sjuukt goda! Min favorit för dagen!


Sen hade vi även solrosfrökakor (veganska), sesamkakor, svensk kladdkaka, chokladkaka (vegansk) och bananpaj (vegansk).

  
Här ser ni båda smörgåstårtorna, vaniljbullar (veganska) samt våra mackor. Hembakt morotsbröd med hummus och sallad, ciabatta med tapenade och mozzarellaost, grovt bröd med salami och brie & grovt bröd med fetaoströra, rödlök och sallad.

Nu ska jag stupa i säng!!
/Helena


Vad är det för skillnad på en muffins och en cupcake?

Svaret på detta är helt enkelt: FANTASI!

En muffins är en muffins ända tills den dekoreras - då blir det en cupcake! En cupcake kan se ut precis hur som helst. Den kan dekoreras till att se extra god ut, se rolig ut, vacker, läskig, ful... Precis hur du vill. Om du bara dekorerar dina muffins lite så har du alltså gjort cupcakes! Oftast dekorerar man med en frosting och sedan något som blir pricken över i:et, ex. strössel, godis eller choklad.

 
Muffins! --> förvandlas lätt till en --> Cupcake!

/Helena


Premiärfika på söndag!

Passade på att skicka ut ett reklammejl på facebook om söndagsfiket som öppnar imorgon, och såhär blev det:

Hej allesammans!

Vi vill hälsa er alla välkomna till PREMIÄRFIKA på Kalmar nations söndagsfik, nu på söndag kl. 12-16. Ni får bara inte missa detta!

Det kommer att finnas smörgåstårtor, hembakat bröd och smörgåsar och massor av nya kakor och bakverk! Vad sägs om blåbärscupcakes, bakelser och vaniljbullar?! samt andra överraskningar... :) självklart är flera veganska.

Dietiststudenter som vi fikavärdar också är, så vill vi också ge er alternativ att fika "nyttigt" om ni vill. Det kommer att finnas fruktsallad och smoothie och varje vecka kommer vi att ha en liten skylt om vad dietisten rekommenderar respektive vecka.

Så kom och fika nyttigt, onyttigt eller både och hos oss på söndag!! :)

Ses! //Ida och Helena


Ja nu är det bara timmar kvar... Jag är nervös men det ska bli kul!!
/Helena


Swedish foodnight

Igår blev det sammanlagt 77 gula lökar hackade i nationsköket. Vi lagade nämligen MASSOR med mat! Igår erbjöd vi nämligen typisk svensk mat hela kvällen, så att de nya utbytesstudenterna i Uppsala skulle få en svensk matkulturupplevelse :) På menyn fanns köttbullar med potatismos, brunsås och lingonsylt & Kalops med potatis och rödbetor & Ärtsoppa med senap & äppelkaka med vaniljsås. Första timmen var det kö ända ut från puben och det är riktigt kul att jobba när det kommer så mycket folk. Tallrik efter tallrik åkte ut... härligt!


Köttbullar med potatismos, sås, lingonsylt och lite sallad


Kalops med potatis, rödbetor och sallad


Ärtsoppa (vegansk) med senap

Till middag åt jag själv lite potatismos och köttbullar och även en tallrik ärtsoppa! Döm om min förvåning alltså, eftersom jag inte tycker om ärtsoppa. Men denna var riktigt god. Kanske har jag nu smakat den så mycket nu att mina smaklökar börjar vänja sig... Min syster kommer i alla fall bli stolt över mig när hon läser detta! :)

Nu ska jag åka till nationen och baka det allra sista inför söndag! Det ryktas att det ska bli mycket folk. Ska bli jättejättekul att öppna på söndag, men guuud så nervös jag är.
/Helena

Sommarens måltidsupplevelser

Förlåt för att jag gör detta inlägget, det betyder i stort sett att sommaren är över..... :(
Tänkte i alla fall att det vore kul att utse lite olika måltidsupplevelser som skett under sommaren! Har ni någon speciell att dela med er av?!


SOMMARENS BÄSTA MÅLTID

Med "bäst" menar jag en måltid som har Allt. Och det hade grillmåltiden i början av sommaren tillsammans med min vän Kerstin. Vi grillade underbart goda grönsaksspett och majskolvar. Drack rosévin, pratade massa och hade sjukt trevligt. En kväll att minnas! :)


SOMMARENS GODASTE MÅLTID
Jag har ätit många goda måltider i sommar (jag menar jag har ju bott hemma och mamma gör ju bäst mat!) men jag måste nog säga min lillasysters studentmat. Massor av god mat, dryck och flera sorters efterrättter. Mums!!
  

SOMMARENS MEST SPÄNNANDE MÅLTID
Skottsk Haggis! Trodde aldrig att jag skulle gilla denna rätt gjord på njure, tarmar och gud vet vad... men döm om min förvåning, jag tyckte det var jättegott!


SOMMARENS FLOTTIGASTE MÅLTID
Fish and chips. Usch.


SOMMARENS STÖRSTA MATBESVIKELSE
Sticky pudding. Jag och min syster gick runt i hetta och hade ätit lite dåligt till lunch... och därför gick vi och längtade till denna efterrätt som vi hade med oss. Den var dock inte alls god och vi slängde allt i soptunnan.


SOMMARENS GODASTE KAKA/DESSERT
Fläderglassen som min lillasyster gjorde. Receptet finner du här: http://matresan.blogg.se/2009/july/fladerglass.html
 

SOMMARENS BÄSTA DRYCK
Den skottska drycken Irnbru, som smakade piggelin och gjorde en hyperpigg, får dela plats med rosévin som alltid är underbart att dricka.
 

SOMMARENS "DET ÅT JAG ALLDELES FÖR MYCKET AV"
Chips! Standardkommentar på fest jag är på: "Var tog chipsen vägen?" och så försöker jag sitta och se så oskyldig ut som möjligt...


Idag har jag bakat och bakat och bakat... vi börjar åtminstone se ett slut. För den här veckan alltså.
/Helena


Första bakningspasset på nationen

Idag har jag och min kompis Ida varit på Kalmar nation och bakat till fiket på söndag för första gången! Det tog lite tid innan man hittade alla grejer och fick rätt på allt. Men allt gick bra och det var riktigt kul! Vad vi bakade håller jag än så länge lite hemligt, vi har ju premiärfikat nu på söndag så ni får se då!! Jag är iaf så himla peppad och imorgon ska vi fortsätta att baka och stå i!! :) Jag är faktiskt riktigt nervös nu inför söndag.....


Hembakat bröd kommer det att bli på söndag i alla fall... :) Och det ska vara "tummen upp" och inte "tummen sned" som på bilden... :P

/Helena

Mammas blåbärspaj

Denna blåbärspaj har jag växt upp med och godare kan det inte bli! Självplockade blåbär ska det också vara, för maximal smakupplevelse...  mums! Jag har lite blåbär i frysen om begäret faller på...

 
Ingredisenser:
* ca 6 dl blåbär
* 1-1,5 dl strösocker
Smulpaj:
* 3 dl vetemjöl
* 2 msk socker
* 0,5 tsk bakpulver
* 100 g margarin

Gör så här:
Sätt ugnen på 200 grader. Lägg bären i en eldfast form och strö sockret över. Blanda vetemjölet med sockret och bakpulvret. Finfördela margarinet i mjölblandningen. Häll sedan den smågryniga degmassan över blåbären och täck hela ytan. Grädda pajen i ugnen i ca 25 minuter. Servera med vaniljsås.
Om man vill kan man göra lite mer deg så att man även kan ha deg i bottnen, under bären.


/Helena


Ingen sommar utan ett wienerbröd från Fritidsbaren i Ystad

Det har tyvärr fallit sig så att jag är en person som INTE tycker om wienerbröd. Detta tycker hela min familj är mycket märkligt då de älskar wienerbröd. Och en sak som alltid står på deras sommarlista är att äta det kända wienerbrödet från ett ställe som heter "Fritidsbaren" och ligger nere vid stranden i Ystad. Eftersom ni bloggläsare kanske är mer normala och gillar wienerbröd så bad jag därför min lillasyster att skriva ett litet gästinlägg om dessa fantastiska wienerbröd som man tydligen bara inte får missa om man semestrar i skåne...


"Ingen sommar utan ett winerbröd från Fritidsbaren i Ystad! Så känns det faktiskt. Känslan av ett ljummet och frasigt mellan tänderna är ljuvligt! Helst så ska det avnjutas på en solig och molnfri dag för då blir sommarkänslan maxad. Man slipper den där vaniljkrämen, som jag ändå bara pillar bort, som brukar finnas i vanliga "köpewienerbröd". Dock känner man hur blodådrorna täpps igen, det är nog inte lite smör som gått åt i bakandet... Men ändå, om du befinner dig i krokarna av Ystad, ät ett wienerbröd!!!"
/Susanna


Imorgon ska här bakas!! Laddar inför första cafédagen på söndag!
/Helena

Min första kräftskiva

Jag har faktiskt aldrig ätit en kräfta i hela mitt liv - men igår var det dags! Klubbverksutbildningen på nationen avslutades med en kräftskiva. Hatt och snaps och snapsvisor och hela köret! Hade riktigt skoj :)
Det var dock bara två kräftor som slank ner i min mage. De var faktiskt oväntat goda! Men det var så himla jobbigt att pilla upp dem och jag fick ont i fingrarna. Och för den tiden det tar att öppna kräftan, är det väldigt lite utdelning på mängden att äta... Tur att det fanns massa annat gott att äta också! :)


Han ser minsann lite ond ut...

Men jag tyckte som sagt att det var gott med kräfta och skulle gärna inhandla en burk kräftstjärtar (färdigskalade som tur är!) att äta någon dag. Vad kan man laga med det? Något tips?

/Helena

Chokladföljetong del 30 - Kelloggs Rice krispies "Squares"

Dags att recensera choklad nummer trettio som jag provat på, i min följetång där jag ska testa nya konstiga, intressanta och spännande chokladsorter/smaker som kommit. Jag ska ta reda på om smaken fungerar som choklad och om den är god. Jag kommer ge chokladen helhetsbetyg från 1-5 där 1= dålig, 2= ej godkänd, 3=helt okej/godkänd, 4=bra/god! och 5=underbar!


Kelloggs Rice krispies "Squares" chocolate caramel
Rise crispies i någon karamellsirapsblandning och med lite choklad på. Den var god vid första tuggan, men sen blev den lite tråkig. Men det gick inte att låta bli att äta upp den för den satte verkligen fart på sockerbegäret efter bara en tugga... Något positivt är ju dock att den innehåller en del vitaminer och mineraler (ex. järn, vitamin B12 m.fl.) eftersom Rice krispies är berikade. Men jag tyckte också att eftersmaken var lite "järnig", så det var ingen höjdare. Inget jag kommer köpa igen, men det var ju helt klart godkänd.
Pris: ca 8 kr för 36 g
Helhetsbetyg: 3


/Helena


Klubbverksutbildning

Jag kom precis hem efter första dagen av "Klubbverksutbildnning" på Kalmar nation. I höst ingår jag i nationens klubbverk där jag och min kompis Ida ska vara fikavärdar - alltså driva nationens söndagscafé! Det ska verkligen bli jätteroligt och spännande! Och idag hade vi genomgång av ekonomi, lite brandsäkerhet, policys, om nationen, god mat och fika såklart. Imorgon väntar ytterligare en fullspäckad dag med bl.a. drinkkurs! Ska bli kul. Jag är verkligen pepp inför höstens aktiviteter! Jag börjar jobba på torsdag nästa vecka då vi ska ha en svensk afton och laga svensk mat till försäljning.
Imorgon avslutar vi utbildningshelgen med en kräftskiva! Jag har aldrig varit på en kräftskiva och aldrig ätit en kräfta i hela mitt liv, så det blir spännande!

/Helena

Hemmagjord pizza

Eftersom det var sista kvällen hemma i Småland igår så hade jag och min syster en myskväll. Vi gjorde egen pizza och tittade på massa "apornas planet"-filmer. Och sen gjorde vi chokladfondue med frukt till efterrätt! Blev en jättemysig (och proppmättande!!) kväll.



Ingredienser till pizzadeg (2-4 port):

* ca 2,5 dl vetemjöl

* ca 2,5 dl grahamsmjöl

* 2 tsk bakpulver

* 0,5 tsk salt

* 40 g becel lättmargarin

* 2 dl mjölk

Detta hade vi på vår pizza:

* tomatsås gjord på krossade tomater, olja, salt, chilipulver, peppar, oregano och pressad vitlöksklyfta

* majskorn

* strimlad rökt skinka

* stekta konserverade champinjoner

* skivad banan

* cachewnötter

* strimlad paprika

* rödlök

* oregano, salt, peppar, vitlökspulver och curry

* riven ost
* samt så testade min syster även att knäcka ett ägg på sin pizzadel. Detta lade vi på efter att pizzan varit hava tiden i ugnen.
Gör så här:

Sätt ugnen på 225-250 grader. Blanda mjöl och bakpulver och salt. Finfördela margarinet i blandningen och tillsätt mjölken och arbeta raskt ihop till en deg. Tryck ut degen på en plåt till önskad storlek. Lägg på önskat "pålägg" och grädda sedan i ugnen i ca 15 minuter.




Nu är jag uppe i Uppsala och har varit och lämnat in min cykel med punktering och också hunnit gå och storhandla med en kompis. Man får ju fylla på i kylen och skafferiet nu när man varit borta hela sommaren. Glädjande nog så såg det helt okej ut i mitt korridorskök! Jag har fasat inför detta, men en sten lättade från hjärtat! Till och med kylen var urtorkad. Jag tror minsann bostadföretaget har varit här och städat. Blommorna var förståss vissna, men jag hade inte väntat mig annat.

Nu ska jag ta och fixa lite i mitt rum. Jag har ju köpt nya gardiner som ska upp :) Men först ska jag avnjuta en bön- och linsgryta som jag har med mig upp att äta, som min syster gjort. Mums!
/Helena


En underbart fin sista dag i Småland

Idag är det sista dagen för mig hemma i Småland, och den kunde inte blivit vackrare! Solen har skint hela dagen och jag har varit ute och fått massa ny energi! Trots att jag har massor att städa, packa och tvätta inför flytten upp till Uppsala imorgon - så tog jag mig ändå tid för en löprunda på 10 km. Sprang i linne, lyssnandes på The Ark och lapade sol. Sedan var jag ute i trädgården en stund och plockade röda och svarta vinbär som jag ska frysa in och ta med till Uppsala. (De blir perfekta att ha i filen på morgonen.) Sedan satt jag bara och njöt i solen med ett glas Loka citron... härliga dag!


Solen lyser vackert idag - min sista dag i småland. Vi har utsikt över sjön utanför vårt hus.

 
Vinbär att ta med upp till Uppsala och ett glas Loka citron avnjöt jag i solen efter min springtur.




Massor med fina blommor har vi i trädgården...

Jag kommer att sakna småland, mina vänner och min familj. Det har varit en jättefin sommar! Men nu känner jag mig redo att åka "hem" igen och jag ser fram emot att komma upp till Uppsala. Studier, nationsjobb, löpning, syjunta och lite party, såklart, står på schemat. Ser fram emot att träffa alla kompisar igen!

Kvällen ska avslutas med hemmagjord pizza, filmmaraton, frukt och choklad med lillasyster! :)
/Helena

VITCHOKLADTEST-RESULTAT - smaktest av sju sorters vit choklad

Då är det dags att presentera resultatet av vitchokladtestet som jag ordnat. Stort TACK till alla som medverkat! :)

I detta testet testades sju olika "vitchoklad". Jag var nyfiken på vilken vitchoklad som verkligen är godast!? Vilken man ska välja att köpa om man vill baka med vit choklad eller bara ha som snask?! Detta var frågor jag ville ta reda på. Jag köpte sju olika sorters choklad av olika märken/tillverkare. Chokladen inhandlades på Ica, Coop, Willys (och ett choklad i en hälsokostaffär) för att det ska vara sorter som är lätt att få tag på/känna igen. Priserna som är angivna på chokladen är de priser som jag betalade, men detta kan variera stort beroende på var man köper chokladen. Det ger dock en liten fingervisning om prisnivån i alla fall.


TESTET GICK TILL SÅHÄR:
Alla deltagare (9 st) fick sju stycken chokladbitar märkta med en kod, en bokstav. De skulle sedan smaka på chokladen och därefter ge den ett betyg från 1-6 där 1=usch, 2=inte god, 3=okej, 4=god, 5=jättegod, 6=underbart god, perfekt! De fick också ge ev. kommentarer om bitarna - om ex. utseende, konsistens, eftersmak, hur den smälte m.m.


Nedan redovisas en topplista över Vitchokladen, baserat på genomsnittsbetyg som chokladen fick av alla 9 testare. Sedan redovisas resultat och information om varje vitchokladsort för sig, i den ordning att den billigaste kommer först och den dyraste sist. (Du kan klicka på chokladbilderna för att förstora dem så du ser hur bitarna ser ut!)


TOPPLISTA VIT CHOKLAD

1. Fazers vita choklad - 4,8 p
2. Odense vit choklad - 4,2 p
3. Lindt excellence vita choklad med vanilj - 4 p
4. Coop vit blockchoklad - 3,9 p
5. Borggårdens vita blockchoklad - 3,7 p
6. Fazers vit choklad med lemon/lime - 3,6 p
7. Green & Black's organic vit choklad - 3 p



 
BORGGÅRDENS VITA BLOCKCHOKLAD (O) - "smörig, plastig och len smak"
Pris: 10,95 kr för 150 g (73 kr/kg)
Kommentarer: Tam smak, len konsistens, plastig, smakar inte vit choklad men är ändå god, smakar inte choklad, skär i halsen, smakar inte mycket, smälter som smör i munnen, len smak, mild, god, nötig, till bakning?, väldigt mild, smörig, lite smaklös, lite plastig smak, smakar blockchoklad, söt, lite ljus i färgen, söt.
Smakbetyg: 3,7 (2,2,3,3,4,4,5,5,5)

 
ODENSE VIT CHOKLAD (R) - "krämig kinderäggschoklad"
Pris: 17,90 kr för 200 g (89,50 kr/kg)
Kommentarer: Jättegod, krämig, svider lite i halsen, någon eftersmak, smakar kinderägg, bra, krämig, smälter bra, lite artificiell smak, mjölig konsistens, påminde lite om chokladen i kinderägg, smälte verkligen i munnen, säkert billig, helt okej men ingen djup smak, ganska hård, smakar mjölkchoklad, var är den vitachoklad-smaken?
Smakbetyg: 4,2 (3,3,3,4,4,4,5,6,6)

 
COOP VIT BLOCKCHOKLAD (Z) - "smörig, lite smaklös men bra smältningskonsistens"
Pris: 13,90 kr för 100 g (139 kr/kg)
Kommentarer: Fyllig, krämig, smakar dock lite mycket smör, lite för mjuk, doftar sött, smakar som vit choklad ska göra, bra konsistens, mild och len smak, inte för söt, smörig, konstig eftersmak, smaklös, perfekt!, mums, bra smältning i munnen, smakade ingenting.
Smakbetyg: 3,9 (2,2,3,3,4,4,5,6,6)

 
FAZER VIT CHOKLAD (V) - "god med smak av lite citrus"
Pris: 14,90 för 100 g (149 kr/kg)
Kommentarer: Perfekt konsistens, god, fyllig smak, perfekt!, mild, smälte i munnen, stark eftersmak, smakar lite citron, god, tokgod!, bra konsistens, lagom söt, god och lite syrlig, smak av citrus, god men ingen djupare smak, ganska söt, doftar vit choklad, känns gräddig och god!
Smakbetyg: 4,8 (3,4,4,4,4,6,6,6,6)

 
FAZER VIT CHOKLAD MED LEMON/LIME (Q) - "lite bitter med lime- och citronsmak"
Pris: 15,90 kr för 100 g (159 kr/kg)
Kommentarer: Lite stark, den var god men smakar ej vit choklad, doftar citrus, eftersom den bara smakar citron och inte vit choklad kan man lika gärna äta en citronkaramell, perfekt konsistens, lite bitter eftersmak, lime, limesmak, sliskig, god men konstig smak av apelsin, fräsch men samtidigt väldigt söt, smakar citron, smakar billigt, bitter, smaksatt?
Smakbetyg: 3,6 (2,2,3,4,4,4,4,4,5)

 
LINDT EXCELLENCE VIT CHOKLAD MED VANILJ (X) - "bra smältningskonsistens och blandade åsikter om smaken"
Pris: 21,90 kr för 100 g (219 kr/kg)
Kommentarer: Fina bitar, smakar smörigt, inte så god, balanserad, fin textur, inte så söt, "trålig", kärmig, mums, smälte bra, god konsistens, lite "klen" vaniljsmak, supergod, underlig eftersmak, smälter perfekt i munnen, len smak, smälte fort, lite kornig konsistens, lite konstgjord smak, spritig eftersmak.
Smakbetyg: 4 (2,2,2,4,5,5,5,5,6)

 
GREEN & BLACK'S ORGANIC VIT CHOKLAD (E) - "konstig eftersmak och inte så söt"
Pris: 30,50 kr för 100 g (305 kr/kg)
Kommentarer: Smakade lite plastigt, konstig eftersmak, lagom stora bitar, smörig smak, håller länge, känns torr i smaken, stark, mindre sötma, nötig, mindre söt, smörig, konstig bismak, smakar inte som vit choklad brukar göra, ser väldigt aptitlig ut med vaniljkorn i chokladen men smakar konstigt, bismak av gammalt kylskåp, lite tråkig, sötsur, lite mjölkig i smaken.
Smakbetyg: 3 (2,2,2,2,3,3,3,5,5)


Testpersonerna fick också svara på några frågor: 

Vilken choklad var godast?
1. Fazer vit choklad - 33 %
1. Lindt vit choklad med vanilj - 33 %
2. Coop vit blockchoklad - 22 %
3. Odense vit choklad - 11 %

Vilken choklad var minst god?
1. Lindt vit choklad med vanilj - 37,5 %
1. Green & black's organic vit choklad - 37,5 %
2. Fazer vit choklad med lemon/lime - 12,5 %
2. Borggårdens vita blockchoklad - 12,5 %

Vilken choklad tror du är dyrast?
Lindt vit choklad med vanilj - 88 %
Green & black's organic vit choklad - 11 % (Rätt gissat!)

Vilken choklad tror du är billigast?
Borggårdens vita blockchoklad - 37,5 % (Rätt gissat!)
Odense vit choklad - 25 %
Coops vit blockchoklad - 25 %
Fazers vit choklad med lemon/lime - 12,5 %


Hoppas att testet gav er någon Aha-upplevelse eller lärdom! Jag tyckte det var intressant att Lindts choklad fick så blandade recensioner. För många var det favoritchokladen, och för några var det den som smakade sämst av alla! Själv är min favorit fazers vita choklad, så efter detta smaktest kommer jag att fortsätta köpa den även i framtiden :)
/Helena


Vit-choklad recept!

Sitter och sammanställer vitchokladtestet som jag ordnat. Det är mycket att läsa igenom och skriva... Men det är på gång! Jättekul ska det bli att se resultatet! I väntan på detta tänkte jag att jag skulle publicera en sammanställning med alla recept jag har med vit choklad i... om ni blir sugna på att göra något med chokladen efter att ni läst testresultatet :)


Mycket kan man göra med vit choklad! Bl.a. cupcakes med hallontopping, coccostoppar eller en vitchokladpaj!

 

VITCHOKLADPAJ MED HALLON
http://matresan.blogg.se/2009/july/vitchokladpaj-med-hallon.html

MÖRK JORDGUBBSTRYFFEL
http://matresan.blogg.se/2009/june/mork-jordgubbstryffel.html

CHOKLADFUDGE-CUPCAKES MED HALLONTOPPING
http://matresan.blogg.se/2009/may/chokladfudge-cupcakes-med-hallontopping.html

COCCOS- OCH MÜSLITOPPAR
http://matresan.blogg.se/2009/may/coccos-och-muslitoppar.html

ROSA OCH BLOMMIG MARÄNGCHOKLADGRÄDD-TÅRTA
http://matresan.blogg.se/2009/april/rosa-och-blommig-marangchokladgradd-tarta.html

MARSIPANFIGURER
http://matresan.blogg.se/2009/april/marsipanfigurer-till-pask.html

HAVREBOLLAR
http://matresan.blogg.se/2009/march/havrebollar.html

ROSABRUN CHOKLADKAKA
http://matresan.blogg.se/2009/february/rosabrun-chokladkaka-till-alla-hjartans-dag.html

BLÅBÄRSTRYFFLAR
http://matresan.blogg.se/2008/december/blabarstryfflar-till-nyar.html

KOKKOSTRYFFEL MED VIT CHOKLAD
http://matresan.blogg.se/2008/december/snobollar-kokostryffel-med-vit-choklad.html

ÄPPEL- OCH KANELGODIS
http://matresan.blogg.se/2008/december/appel-kanelgodis.html

VITCHOKLADTÅRTA MED MANDELBOTTEN
http://matresan.blogg.se/2008/november/vitchokladtarta-med-mandelbotten.html

TRANBÄRSGODIS MED PEPPARKAKOR
http://matresan.blogg.se/2008/november/tranbarsgodis-med-pepparkakor.html

HALLOWEENKLADDKAKA
http://matresan.blogg.se/2008/october/halloweenkladdkaka.html

APRIKOSGODIS
http://matresan.blogg.se/2008/october/snabbt-aprikosgodis-till-halloween.html


Nu ska jag fortsätta packa och städa och tvätta! Mycket att fixa inför Uppsala-flytten på torsdag!
/Helena


Military tattoo i Ystad

...var jag på i helgen. Och många av mina vänner frågade "Vad är det?" I ärlighetens namn var jag själv inte så säker på det förens jag var där. Hängde med föräldrarna, men det slutade med en väldigt trevlig och positivt överraskande kväll!


Military tattoo är militärkårer som marscherar och spelar musik samtidigt.


De var från olika länder. Bäst gillade jag ju förståss skottarna som spelade säckpipa och hade kilt :)

Vitchokladtest-resultatet är på gång!! :)
/Helena

Kycklinggryta med jordnötter och äpple

Den här rätten kokade jag och min kompis Camilla ihop i Göteborg i veckan. Kul att vara lite nyskapande och testa ett recept man aldrig testat förr!


Ingredienser (ca 4 port):
* 4 kycklingfiléer, ca 450 g
* 1 dl salta jordnötter
* 1-2 tsk hackad röd chilifrukt
* 2 msk jordnötssmör (kan uteslutas om man inte har det hemma eller vill köpa det)
* rivet skal och saft av 1/2 lime
* 1 msk socker
* 1 dl vatten
* 2,5 dl minimat, 7 %
* 1 hönsbuljongtärning
* 1 msk soya
* 2 äpplen
* 2 vitlöksklyftor
* ca 0,5 tsk salt

Gör så här:
Skär kycklingen i strimlor. Hacka jordnötterna fint. Vispa ihop jordnötter, hackade chilin, jordnötssmör, lime, socker, vatten, minimat, soya och smulad hönsbuljong i en gryta. Låt koka upp. Bryn kycklingen, lite i taget i en stekpanna. Lägg över i grytan och låt koka några minuter. Kärna under tiden ur och strimla äpplena och skala och hacka vitlöken. Fräs äpple och vitlök och rör ner i grytan och låt bli varmt. Smaksätt med salt.
Rätten passar bra att serveras ex. med ris, bulgur, pasta eller som vi åt den med - klyftpotatis. Mums!


I helgen har jag varit i skåne med familjen och igår var vi på "Military tattoo" i Ystad. Eftersom ingen som jag berättat det för verkar förstå vad det är så tänkte jag lägga upp någon bild från det, men det kommer imorgon! Det var en trevlig helg iaf :)
/Helena


Bakskola med kompisen - Camillas bröd med russin och pomerans

Det blev lite brödbak tillsammans med min kompis Camilla i Göteborg. Hon sa att hon tänkt länge på att baka bröd men att det varit svårt att komma igång, så jag ryckte in med en liten bakskola. Det svåraste är ju att ta tag i det hela och köpa hem alla ingredienser osv. Men sen när man köpt hem allt är det lätt att baka igen - då behöver man oftast bara komplettera med ett jästpaket. Det blev ett lättgjort bröd som blev saftigt, smakrikt och gott. Fick bra betyg av kompisarna som kom förbi på en macka också :)


Ingredienser (till 2 bröd):
* 50 g jäst
* 5 dl vatten
* 25 g margarin
* 2 tsk salt
* 1 msk mald pomerans
* 0,5 dl sirap
* 250 g Kesella lätt
* 2 dl russin
* 1 dl physsillumfrön
* 10 dl rågsikt
* ca 6 dl grahamsmjöl

Gör så här:
Smula jästen i en bunke. Värm vattnet tills det blir fingervarmt och häll över jästen. Blanda ner alla andra ingredisenser och arbeta samman till en smidig deg. Låt degen jäsa under bakduk i ca 30 min. Ta sedan upp degen på bakbord och arbeta den lite till. Dela i två lika stora delar och platta ut varje del och rulla sedan ihop den till en "rulle". Lägg brödet med skarven neråt på ett bakplåtspapper på en plåt. Sätt ugnen på 250 grader. Låt sedan brödet jäsa ca 20 min på plåten. Sätt in i ugnen i 10 min. Sänk sedan ugnsvärmen till 175 grader och låt brödet stå inne ytterligare 30 minuter.

 

Kom hem från Göteborg precis och nu ska jag dra vidare ner till skåne över helgen. Imorgon ska jag på "Military tattoo" i Ystad.
/Helena

Befinner mig i Göteborg

...just nu, hos en kompis. Vi har både bakat bröd och gjort en spännande kycklingrätt :) Har dock inte kamerasladden med mig, så recept kommer upp senare. Det är lite kulturfestival här i Göteborg så vi har sett lite artister spela. Igår tittade vi på Markus Krunegård och han var verkligen jättebra! Har spelat hans "Jag är en vampyr" varm under våren, så det var kul att få höra den live. Mer spännande ska det bli ikväll, då vi ska se BOB HUND!! Har alltid velat det :)
Tralala lilla molntuss, kom hit ska du få en puss.
Fortsätt gärna ge vintips :)
/Helena

Vinsmakning och anteckningar

Jag jobbade ju i en pysselaffär nu i sommar och en dag kom det in en kille och frågade om vi hade någon bra anteckningsbok med lite tjockare blad. Jo, men det hade vi ju! En fin bok med lite tjockare svarta blad, tänkt för foton. Och han berättade att han skulle klistra in vinetiketter i den och skriva jämte om vad han tyckte om varje vin. Vilken kolosalt rolig idé!! Man blir så inspirerad av alla andras idéer på det jobbet... Detta vill jag ju också göra!! Jag fick dock en vinprovningsbok av en vän i födelsedagspresent, så den ska jag börja anteckna i i höst. Då ska jag nog också spara vinetiketterna och klistra in. Jag ska alltså härmed köpa nya vinsorter varje gång, och inte bara köra med mina gamla vanliga favoriter. Så nu - därför tänkte jag passa på att fråga er om vintips!! Vilket är ert favoritvin?


/Helena

Mattips inför resan del 4 - Wales

Jag gjorde bara en dagsutflykt till Wales huvudstad Cardiff när jag var i Storbritannien, men lite matkultur hann jag prova på i alla fall :)

LAMB COWL
Beskrevs i menyn som "En hjärtlig och traditionell köttsoppa med lamm, morötter, purjolök, kålrot, rova, lök och linser" och den serverades tillsammans med en bit bröd och smör. Riktigt god och mustig soppa! (dock var vissa av köttbitarna lite läskiga med lite brosk på..) Men klart godkänd och god och mättande mat! Brödet var jättegott att doppa i soppan.


WELSH CAKES
En platt rund kaka i brödkonsistens med russin och någon krydda i, kunde dock inte placera vilken. Den var sedan "rullad" i socker. Lite torr var den, men väldigt god! Den smälte i munnen och den smakade mycket. Första kakan tyckte jag var lite tråkig, men för varje kaka blev den bara godare och godare... Mums!
 


Jag hade ingen aning om att de hade ett eget språk i Wales, men tydligen. Det ser mest ut som man snubblat lite på tangentbordet tycker jag...

Om ni har testat någon annan Walesisk mat tar jag gärna emot synpunkter om dessa! :) Jag får ta mer tid i Wales någon annan gång och smaka allt annat de har att bjuda på.
/Helena

Vegansk morotskaka

Jag fick det här receptet av en vän och ville verkligen testa det! En morotskaka som är vegansk och dessutom rätt nyttig! (eller i alla fall mycket mindre onyttig än vanliga kakor) Resultatet blev väldigt bra, en god och saftig kaka. Det här kanske blir något för caféet i höst?! Morotskakan har varit stammis där varje vecka, men då har den inte varit vegansk. Och eftersom fiket skall vara veganskt till stor del, kanske man kan byta den vanliga morotskakan till denna. Som dietist skulle jag också rekommendera denna kakan framför andra kakor :)


Ingredienser:

* 1 dl hackade hasselnötter

* 1 dl hackade mandlar

* 4 tsk bakpulver

* 1 msk malen kanel

* 1 tsk vaniljsocker

* 2 dl rårörsocker

* 3 dl grahamsmjöl

* rivet skal av en citron

* ½ dl rapsolja

* 3 dl havremjölk
* ca 12 dl grovrivna morötter
* olja och mannagryn till smörjning av formen

Gör så här:

Sätt ugnen på 200 grader. Rör först ihop alla torra ingredienser i en stor bunke. Blanda sedan rapsolja och havremjölk och rör ner. Tillsätt slutligen morötterna och blanda väl. Olja och bröa en sockerkaksform, med ett hål i mitten, med t.ex. mannagryn och häll i morotssmeten. Grädda i ugnen i ca 80 minuter. Täck över kakan med ett dubbelvikt bakplåtspapper efter halva tiden så att den inte blir bränd ovanpå. Låt kakan svalna och vänd den sedan ur formen.


/Helena


Min sista helg i Småland...


Det blev en jätterolig sista helg i Växjö. Här visar jag mitt moves i en lek vi lekte igår, som ursprungligen kommer ifrån min korridor i Uppsala. :)

...är snart till sin ända. Det känns både sorgligt och bra. Bra för att det ska bli kul att åka tillbaka till Uppsala igen, men tråkigt för att jag kommer sakna mina fina vänner här nere. Vi har verkligen hunnit göra en massa kul i sommar! Men skönt att det känns så, blev verkligen en kanonsommar! Öskar bara att den hade varit lite längre... :)

På tisdag åker jag en sväng till Göteborg och sedan blir det skåne och efter det tillbaka till Uppsala. Ser fram emot att komma tillbaka och börja plugga igen (vi ska läsa psykologi nu ju!), träffa mina kompisar och börja jobba på caféet på Kalmar nation. Känner på mig att det blir en jätterolig höst!

Hoppas att ni hade en fin helg!
/Helena

Hällbröd

Detta brödet gjorde succé i min familj nu i dagarna! Jag tyckte också det blev gott, ett lite tjockare tunnbröd blev det ungefär. Dock blev jag väldigt besviken över min bakning p.g.a. jag hade fått för mig av receptet och bilden till detta - att det var knäckebröd jag bakade! Men det var det alltså inte, men goda blev de ju ändå hur som helst :)



Ingredienser (10 st platta bröd):
Fördeg:
* 1,5 dl mjölk
* 1,5 dl vatten
* 10 g jäst
* 3 dl grovt rågmjöl
Deg:
* 0,5 dl mjölk
* 0,5 dl vatten
* 10 g jäst
* 1 msk socker
* 1 tsk salt
* 0,5 tsk bikarbonat
* ca 8 dl vetemjöl + till utbakningen

Gör så här:
Fördegen skall göras ca 8 h i förväg, så gör den sent på kvällen och baka sedan på morgonen. Eller gör den på morgonen och baka brödet på kvällen. Värm mjölken och vattnet till fördegen fingervarmt och smula sönder jästen i en bunke. Häll degvätskan över jästen och rör om, tillsätt sedan det grova rågmjölet. Låt stå under bakduk i rumstemperatur i ca 8 h.
Efter att fördegen vilat klart kan du börja med den andra degen. Sätt ugnen på 250 grader. Värm mjölk och vatten fingervarmt och häll över den söndersmulade jästen. Rör ner fördegen, socker, salt, bikarbonat och mjölet. Rör ordentligt tills degen blir smidig. Dela den i 10 lika stora bitar. Kavla ut bitarna till runda platta bröd och kavla lite med en kruskavel ovanpå om du har tillgång till en sådan. Ha plåten inne i ugnen så att den blir riktigt het, ta sedan ut den, lägg på bakplåtspapper och lägg på bröd (typ 2 st åt gången). Nagga brödet och grädda i ugnen ca 4 min. Ta sedan ut dem, vänd dem och sätt in dem i ytterligare 1 min. Låt sedan brödet torka till på galler under en bakduk.


Sista jobbdagen idag!! Sedan blir det två veckors sommarlov för mig :)
/Helena


Chokladföljetong del 29 - Några choklad ifrån Storbritannien

Jag studerade såklart chokladdisken noggrannt i Storbritannien när jag var iväg! Och några spännande choklad hittade jag att testa. Här kommer lite kort om dem och betyg på dem. Betygen är som vanligt i skalan 1-5 där 1= dålig, 2= ej godkänd, 3=helt okej/godkänd, 4=bra/god! och 5=underbar!


DAIRY MILK - APRICOT CRUMBLE CRUNCH
Denna lät väldigt lovande men var faktiskt ganska tråkig. Vanlig choklad med lite aprikosbitar i, som tyvärr var lite torra. Crunchen kändes heller inte av så mycket. Men helt okej. Man blir ju rätt kinkig när man testar så mycket choklad som jag gör, därför är det rätt svårt att få bra betyg även om chokladen lixom går ner och är klart godkänd!
Betyg: 3


LEE'S - RASPBERRY COCONUT-ICE
Usch! Det här var typ inget choklad. Eller rättare sagt var det någon slags grej som vad chokladöverdragen. Och det smakade bara sockrigt och torrt och usch, den här åkte i soporna.
Betyg: 1


DAIRY MILK - CRANBERRY AND GRANOLA
Eftersom jag smakade chokladen med aprikos i före jag smakade denna (och det är ju samma tillverkare) så hade jag inte så höga förväntningar på denna. Men det blev en positiv överraskning! Tranbären gjorde sig syrligt bra i den goda mjölkchokladen och crunchen var tydlig och helt prefekt i konsistens och mängd!
Betyg: 4


HERSHEY'S - COOKIES 'N' CREAM
Vit choklad med små bruna kakbitar i, det kan ju inte bara gå fel.. och det gjorde det inte heller. Den var helt underbart god. Och chokladen var väldigt tunn, vilket gjorde att den smälte fint i munnen. En riktig fullträff! Men så älskar jag ju vit choklad också. Denna åt jag upp på ett kick.
Betyg: 4,5


DAIRY MILK - TURKISH
Mjölkchoklad med en geléaktig fyllning som är rosaröd. Även då jag läste på förpackningen lyckades jag ändå inte tyda vad fyllning egentligen var eller skulle smaka. Den smakade lite starkt, typ chili, och konsistensen var inte alls i min smak. Nej usch, detta blev ett besök i soptunnan för denna också.
Betyg: 1


CADBURY - TWISTED (CREME EGG)
Denna choklad med en vit- gulfärgad fyllning smakade lite som "Mars" gör, fast sämre. Chokladen smakade lixom lite billig och inte alls så god. Fyllningen var lite konstig. Nej, ingen höjdare.
Betyg: 2


NESTLÈ - YORKIE
Egentligen var detta bara ren mjölkchoklad, men p.g.a. det störiga namnet att den inte var för tjejer så var vi ju bara tvungna att köpa den. (Säljknep? Töntigt i alla fall.) Men mjölkchokladen var i alla fall underbart god vare sig den var för tjejer eller ej! Men lite minus för namnet...
Betyg: 4


Jag testade inte bara choklad i godisväg utan även lite annat godis. Jag gjorde misstaget att köpa en påse "Jelly babies" och jag låter bilden tala för sig själv vad jag tyckte om dem... En stor besvikelse när jag köpt dem att ha som snacks på den långa tågresan...


Hoppas ni får en fin helg! Här i Växjö är det lite festligheter på gång så jag ska jobba på dagarna och vara ute med kompisarna på kvällarna. Sista helgen i Småland nu!
/Helena


Sötpotatis- och morotssoppa med currysmak

Denna soppan blev riktigt lyckad! Nog för att det kanske var en dålig dag att göra soppa på (det har varit stekande hett ute!) men soppan var så god så det gör inget. Sötpotatis och koriander är inte något jag vanligtvis använder i min mat, därför blev detta liten smakupplevelse. Alltid trevligt när man finner nya smaker. Riktigt god, kryddig och len i smaken blev denna. Kommer jag göra om fler gånger! (Och tur att den var god för det blev två matlådor till jobbet också..)


Ingredienser (4 port):
* 2 schalottenlökar
* 1/2 gul lök
* 2 vitlöksklyftor
* 5 morötter
* 2 sötpotatisar
* 2-3 tsk curry
* 1 tsk mald spiskummin
* 1 tsk mald koriander
* olja att steka i
* 2 buljongtärningar
* ca 1 liter vatten
* 1 tsk salt
Garnering:
* en klick turkisk yoghurt på soppan förhöjde matupplevelsen ytterligare

Gör så här:
Skala och hacka lök och vitlök. Skala och grovhacka morötterna och sötpotatisen. Fräs löken, vitlöken och kryddorna i olja i en gryta, i ca 3 min. Tillsätt sedan morötterna och potatisen och smula i buljongtärningarna. Fräs detta ca 5 min. Häll sedan i halva mängden vatten och sjud sedan grytan under lock i ca 20 minuter, tills morötterna och potatisen är mjuka. Ta sedan en stavmixer och mixa soppan så att det inte finns så mycket bitar kvar, utan att den blir ganska slät. Späd sedan med resten av vattnet, smaka av med saltet och låt soppan koka upp. Klar för servering!


/Helena


Svarta vinbär - fulla av C-vitaminer och antioxidanter!

Imorse var jag ute i trädgården och plockade lite svarta vinbär till frukostfilen. Bären är helt perfekta nu, fin balans mellan det söta och syrliga!


Att börja dagen med lite svarta vinbär är riktigt nyttigt! Visste ni att svarta vinbär innehåller 210 mg C-vitamin per 100 g? Detta kan jämföras med 100 g av en apelsin som innehåller ca 53 mg C-vitamin per 100 g. (Annars är det lätt att tro att apelsinen är bäst på det.) Det rekommenderade dagsbehovet av C-vitamin för en frisk vuxen människa är 75 mg per dag. Alltså behöver man egentligen bara äta ca 35 g svarta vinbär för att klara att komma upp i den nivån!

Svarta vinbär är dessutom fulla av antioxidanter som kan hjälpa till i kroppens försvar mot främmande och kanske farliga ämnen. Ofta är det så att ju mörkare ett bär eller frukt är, dessto mer antioxidanter innehåller det. Alltså är det också då förståeligt att blåbär, katrinplommon och russin också är fulla av antioxidanter! Så frossa i bär o frukt!!

Nu ska jag ut och springa en runda!
/Helena

Mattips inför resan del 3 - England

Då var det dags att berätta lite om vad man borde testa på att äta om man åker till England! Bilderna är från min resa, där jag försökte att testa allt som jag blivit tipsad eller läst om. Det blev "tyvärr" ingen "English breakfast" (eller man kanske ska säja som tur var). Som backpacker försöker man leva billigt och vi fick ju oftast frukost på hostelen på morgonen. Dessutom skulle jag nog inte må så bra om jag började dagen med korv och bacon och sånt. Hehe, men då har man ju något kvar att testa :)

ENGLAND
Maträtter:
Cornish pasty, fish & chips, cottage/shepherds pie, chicken tikka masala, english breakfast
Snask och kakor: Sticky pudding, fruitcake, flapjack, fudge
Dryck: Te

CORNISH PASTY
 
"Cornish pasty" är lite som en pirog. Den finns med många olika fyllningar, men den mest traditionella innehåller biffkött, potatis, rovor och lök. Och denna bakas då sedan i ugnen. Jag och min syster köpte den traditionella för att smaka. Man kan hitta Pastyn lite överallt i Storbritannien, det finns många småshoppar som bara säljer Pastys. Tyvärr tyckte vi inte att den var så jättegod. Jag tyckte att den var lite smaklös och tråkig, det hände inte så mycket. Och sen kändes den ganska onyttig. Är nog lite mer av vad man kan kalla "bukfylla". Men jag skulle gärna ge den en chans till nästa gång jag är på besök, och då välja någon med en mer spännande fyllning; ex. ost och skinka.
Om man dessutom vill ha lite extra matkultur-poäng när man äter denna så ska man göra det i Cornwall i England (sydvästra England) för det är med den delen av England som är mest förknippad med Pastyn. Det är därför den heter "Cornish" pasty.


FISH & CHIPS
Är ju en av de vanligaste rätterna i England som man ju bara måste testa!! Friterad fisk, med pommes frites och vi fick dessutom ärtor och tartare sås till våran. Men, det här var verkligen inget för mig. Det kändes väldigt väldigt onyttigt och jag gillar ju egentligen inte fritering. Jag pillade bort friteringen på fisken och då blev det i stort sett inget kvar på tallriken, och jag blev alltså inte ett dugg mätt. Så detta var ingen bra upplevelse för mig, men det kan ju också bero på var man köper sin "fish & chips": Jag kan tänka mig att den kan vara jättegod om man bara köper den på rätt ställe.


COTTAGE/SHEPHERDS PIE
Är en "paj", eller gratängliknande maträtt, gjord på biff- eller lammkött och mosad potatis. Termen "Shepherds pie" brukar vanligtvis användas om pajen är gjord på lammkött och "Cottage pie" används om pajen är gjord på biffkött. Jag och min syster beställde Cottage pie och fick den serverad med ärtor och pommes frites (de där britterna ska ju ha pommes frites till Allt!). Den var faktiskt riktigt god och vi blev mätta och belåtna!


CHICKEN TIKKA MASALA
Den här rätten är ju egentligen inte typiskt engelsk, utan indisk. Men p.g.a att många indier invandrat till England och Storbritannien så finns det många riktigt bra indiska restauranger där. Och en vän som jag träffade i Skottland sa att vi bara inte fick missa att smaka en "Chicken tikka masala" innan vi åkte hem! Och denna rätt fanns att hitta i menyn bland alla andra klassiska engelska rätter, på nästan vilken restaurang som helst. Rätten verkar ha växt in bland Englands egna traditionella rätter. Vi fick kycklingen serverad med ris, naanbröd, poppadum och mango chutney. En riktigt god och kryddig rätt!!


ENGLISH BREAKFAST & FATTIG ENGELSK HOSTEL-FRUKOST
"English breakfast" ju faktiskt en riktigt traditionell rätt man borde testa när man är i England. En sådan frukost kan bestå av stekt ägg, korv, vita bönor i tomatsås, bacon, vitt bröd m.m. Tyvärr testade jag aldrig det. Vi var för snåla för att betala så mycket för en frukost, och dessutom är jag ingen fan av bacon och korv.
Men en annan klassisk frukost som också finns i England är den vad jag kallar "fattiga engelska hostel-frukosten" som vi fick på alla hostel. Den består av vitt bröd, marmelad, te, cornflakes och mjölk. Man blir inte mätt och den innehåller inte speciellt mycket näring. Här borde en dietist rycka in!!


STICKY PUDDING
 
Pudding är en klassisk engelsk efterrätt/dessert. På engelska beskriver de pudding som "moist sponge cake" vilket på ren översättning blir "fuktig svampig kaka" (de syftar alltså på konsistensen på kakan). Att den ska vara "sticky", vilket betyder "kladdig" eller "geggig", verkar vara viktigt! Jag och min syster var på en liten matmarknad och där testade vi en pudding och mannen i ståndet sa "Was it sticky enough?" så det verkar vara viktigt. Vi köpte en färdigpackad pudding i en mataffär att testa. Egentligen borde man köpt den på café för att kunna ge en rättvis bedömning, men vi hade inte hur mycket tid och pengar som helst. Vi hade tagit med puddingen på en utflykt och vi hade längtat efter den en stund när vi väl tog vår fikapaus. Men, usch! Den var inte alls god, det tog nästan emot att svälja. Vi slängde den och gick och köpte glass istället. Jag har dock köpt en kakbok med mig hem och tänkte testa att göra egen  pudding, jag vill tro att den faktiskt kan vara god och att vi bara råkade köpa en tråkig en.

FRUITCAKE
Fruktkaka är också en engelsk specialité. Vissa gör den kakan till julen hemma i Sverige, och då brukar den kallas "Engelsk fruktkaka". Den består av mycket frukt, bl.a. russin, vinbär, körsbär m.m. och innehåller också smör, socker och kryddan kanel. En riktigt saftig och smakrik kaka!


FLAPJACK
Flapjack är en sorts platt kaka, som man gör i långpanna. Den består ofta av en mjuk degbottnen gjord på smör, socker, havregryn och mjöl. Och har sedan en garnering ovanpå med ex. caramel, choklad, vit choklad m.m. Man köper den i små plastförpackningar och dessa finns även att hitta i Sverige nu! Jag provade en med yoghurt/vit choklad och den var riktigt god!! (Men så var det ju lixom smör, socker och havregryn och det kan ju bara inte gå fel.) Dock kan man lätt göra en sådan själv, bara att blanda en god smuldeg och äta. Det var ju ingen nyttighet precis.


FUDGE

Fudge måste man testa i England! Det finns affärer som endast lever på att sälja fudge. Efter besvikelsen av den skottska fudgen som jag smakade, ville jag dock ge den en ny chans och prova på i England. Jag och min syster köpte tre sorters fudge i en fudgeaffär. Fudge med maltesers i, nöttäckt fudge och en som hette "thunder & lightening" med vit och ljus fudge. Alla var jättegoda och smälte fint i munnen. Nötfudgen var en riktig höjdare!! Det fanns även andra spännande smaker, vad sägs om "Blueberry cheescake fudge"!? En bra present att köpa med sig hem till familj och vänner när man varit iväg och rest :)
På bilden nedan står jag och spanar in i skyltfönstret på Fudgeaffären, som låg i Newquay.


TE

I alla dess smaker och former! Köp på dig massa roliga sorter när du är i England :) Det här gröna teet med mango köpte jag i en mataffär och det var riktigt riktigt gott! (snart slut tyvärr)

Hoppas ni fick lite tips! :)
/Helena

Mina tre bästa träningskompisar

Är dessa:
  
1. Mina löparskor! Inget är så uppiggande och renande för kroppen som en löpningstur ute i den friska luften.
2. Familjens motionscykel i källaren. Det är så lätt att bara gå ner och cykla en stund, och jag har suttit på den åtskilliga timmar i sommar - man kan ju till och med läsa en bok eller kolla på film samtidigt! Kommer verkligen sakna denna när jag åker tillbaka till Uppsala om två veckor.
3. Blossoms träningsDVD. Lite styrka tränar jag då och då med denna DVD. Används flitigt i Uppsala när det är för tråkigt väder ute för att ge sig ut och springa.

Vilka är era?

Jag tänkte ha en riktig träningsvecka denna veckan!! Jag blev lite lat förra veckan och sen festade jag en del i helgen. Så nu känner jag att jag vill ligga i... Idag tänkte jag köra spinning eller löpning (beror på om det börjar regna eller inte). Sen efter en intensiv vecka med träning och jobb ska det bli kul till helgen. Det är min sista helg i Småland och den kommer avslutas fint med lite festival här i Växjö och förhoppningsvis hinna umgås med alla mina vänner här, innan jag försvinner vidare till Göteborg för ett besök hos min fina kompis :) Sen väntar en snabbis till Skåne och sedan åker jag hem till Uppsala igen.

Hoppas att ni får en bra måndag!
/Helena

Nötmarängrulle med vinbär

Det blev minsann en tårta på namnsdagen i fredags! Min mamma hade gjort denna godingen som väntade på mig när jag kom hem från jobbet :) Mums vad gott det var! Den nötiga rullen, med grädden och de syrliga vinbären var en jättefin kombination. Och det är kul att man kan utnyttja vinbären man har i trädgården nu på sommaren.


Ingredienser:
* 5 äggvitor
* 3 dl socker
* 3 dl finhackade hasselnötter
* 2 msk kakao
* 0,5 dl vetemjöl
* 0,5 dl potatismjöl
Fyllning:
* 3 dl vispgrädde
* ca 3 dl röda vinbär
* 0,5 dl finhackad mörk choklad

Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader. Vispa äggvitorna till ett fast vitt skum. Tillsätt sockret lite i taget och fortsätt att vispa tills massan är blank och styv. Tillsätt de finhackade hasselnötterna och sikta ner de torra ingredienserna och rör sedan försiktigt smeten slät. Bre ut smeten jämnt på bakplåtspapper i en långpanna. Grädda i mitten av ugnen i ca 15 minuter. Dra den nygräddade kakan ur formen och låt den kallna på galler under bakduk. Vänd sedan kakbottnen upp och ner på ett smörpapper och dra bort bakplåtspappret. Vispa sedan grädden och bre ut den jämnt över bottnen. Strö över den hackade chokladen och vinbären och rulla sedan ihop kakan till en rulle. Det är fint att garnera med lite vinbärsklasar vid sidan om vid servering.

/Helena

Tack alla som vill deltaga i testet :)

Ska bli riktigt kul att se resultatet av testet sedan och vad ni alla tycker! Jag ska göra iordning testet ikväll eller imorgon, så då vet jag om jag ev. kan skicka till mer än fem st, så jag mejlar er när jag vet om ni kan vara med. (Några har jag redan mailat!) Tack för att ni engagerar er så!!

Nu ska vi strax grilla här hemma. Härligt att solen skiner och det är varmt ute! Jag var på fest igår med utgång, så för att piggna till på morgonen imorse tog jag en 2 h promenad ute i solen med linne, härligt!

Ha en skön söndag!
/Helena

RSS 2.0