PKU - vad är det och vad innebär det?

Nu tänkte jag utnyttja min blogg i lite pluggnings-syfte. Nu tänkte jag nämligen skriva ett inlägg om PKU! Dels för att berätta för er vad det är, men också för min egen skull eftersom jag lär mig och repeterar det bra när jag skriver om det.

 

Jag har hört talas om PKU flera gånger men visste inte riktigt vad det var – förens vi hade lektioner om det förra veckan. Riktigt intressant, och jag antecknade intresserat hela lektionen! :)

 

Så, vad är PKU? Jo, PKU (också kallat ”Fenylketonuri”) är en medfödd ämnesomsättningssjukdom. Personer med PKU har brist på enzymet ’fenylalaninhydroxylas’ och får därmed en förhöjd halt av fenylalanin i blodet. Detta kan leda till svåra sjukdomar. I Sverige tas dock ett prov på alla nyfödda barn vilket görs att detta upptäcks i tid och man kan förhindra följdsjukdomar och börja behandla i tid. Ca 5 nya barn per år i Sverige konstateras att de har PKU.

 

Men ”fenylalanin”, vad är det? Fenylalanin finns i all mat som innehåller protein. 3-5 % av proteinet i all mat är fenylalanin. (T.ex. en köttbit som innehåller 20 g protein innehåller därför ca 1 g fenylalanin.) För att dessa barn som har PKU inte ska få i sig för mycket fenylalanin måste de alltså begränsa sitt intag av protein. För en vanlig frisk vuxen finns det rekommendationer om att man skall äta ca 50-70 g protein/dag. För en person med PKU gäller att man ska begränsa sitt intag av protein till 4-10 g/dag (200-500 mg fenylalanin). PKU kräver alltså en livslång behandling med lågproteinkost.

 

Vad händer om man äter för mycket protein om man har PKU? Om en person med PKU äter för mycket protein är det inte så att denne får anfall/reaktion meddetsamma. Nej, utan skadorna av att äta för mycket protein märks efter lång tid – detta kan ex. leda till hjärnskador. Om man inte meddetsamma märker något negativt av att ”fuska” (äta för mycket protein) kan det vara lätt för personerna med PKU att tappa motivationen. Därför är det väldigt viktigt att man verkligen förklarar för dem att det kan få allvarliga följder på sikt!

 

Vad ska man alltså äta när man har PKU? Jo, man ska äta en lågprotein-kost. Detta innebär att man måste undvika kött, fisk, ägg, nötter, fröer, ost, mjölk, lightprodukter med aspartam, mjöl, bröd, gryn, bönor, baljväxter, fil, glass m.m.

Mat som går bra att äta är: frukt och bär, grönsaker, potatis (i liten mängd), rotfrukter, matfett och oljor, socker och stärkelse. Man kan också äta specialprodukter som finns, ex. lågprotein-pasta, lågproteinmix, lågproteinbröd m.m. Som barn kan man i vissa kommuner få sådan mat gratis utskriven på recept.

Alla barn (och vuxna) behöver ju dock protein för att överleva och för att växa! Därför får personer med PKU ’proteinersättning’ som de tar 3 ggr om dagen till måltiderna.

 

Föräldrar till barn som diagnostiseras med PKU bör träffa en dietist för att få ordentlig information om vad barnet kan och inte kan äta. I början måste man räkna en hel del på livsmedels protein-innehåll för att vara säker på att barnet inte får i sig för mycket protein. Efter att man gjort detta ett tag lär man sig ungefär hur mycket man kan äta och vad olika livsmedel innehåller. PKU kräver en livslång behandling med lågproteinkost.


Så, nu vet ni lite mer om PKU. Tyvärr är det dock nästan det enda jag pluggat på inför tentan till måndag. Jag kan inte riktigt koncentrera mig på att plugga. Jag är trött hela tiden men jag är så stressad att jag ändå inte kan sova. Jag tror jag har lite stress-symptom... Jag ska göra mitt bästa på tentan på måndag. Men jag har aldrig skrivit underkänt på en tenta och någon gång måste vara den första. Jag tror jag måste tänka lite på min hälsa nu... Det händer så mycket i mitt liv just nu att jag har svårt att hantera allt. Och kärlek, finns det? Jag börjar undra.

Jag måste försöka sova nu. Nattis!
/Helena


Kommentarer
Postat av: Filibabba

bra skrivet helena! nu fick jag lite repetition också! :D

2009-11-27 @ 08:06:45
URL: http://filibabba.blogg.se/
Postat av: Lisa

Helena! Måste säga att jag tycker mkt om din blogg :) Men jag saknar verkligen dina brev. Hoppas att du skriver snart!

Puss o kram Lisa

2009-11-27 @ 14:46:01
Postat av: Sanna

usch inte alls kul att känna en sån stress, jag känner så väl igen mig!!

lycka till på tentan, jag håller alla tummar och tår (:

2009-11-28 @ 11:03:17
URL: http://sannabakar.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback