Nytestat glutenfritt bröd, knäckebröd & skorpor

I min serie där jag testar olika produkter för intoleranta/allergiska så har jag nu kommit till att testa lite glutenfritt bröd och knäckebröd.

Två viktiga parametrar när jag väljer bröd är hur mycket fiber samt hur mycket socker det är i brödet. Det är bra om det är mer än 7 g fiber/100 g och mindre än 5 g socker/100 g (i mjukt bröd alltså). Detta är vad jag skulle rekommendera i rollen som dietist också. Dessvärre är det lite svårare att få till ett högre fiberinnehåll i glutenfria bröd, men jag har ändå nedan skrivit upp hur mycket fiber det är i brödet.


Half pipes (Crazy bakers)
Sockerinnehåll:
4,9 g/100 g
Fiberinnehåll: 7,1 g/100 g
Jag tyckte det här knäckebrödet var jättegott!!! Tyvärr inte lika bra med fiber i som i vanliga knäckebröd, men det är lite svårare att göra glutenfritt fiberinnehållande. Jag skulle faktiskt kunna köpa detta knäckebrödet trots att jag inte är glutenintolerant. Och jag skulle absolut kunna bjuda på det. Knaprigt och gott!
Betyg: 4 av 5


Bundies sisters (Crazy bakers)
Sockerinnehåll:
 5,2 g/100 g
Fiberinnehåll: 2,6 g/100 g
Ljust bröd att värma i ugnen. Tyvärr inte så mättande, lite lite fiber i kan jag tycka. Man lyxig känsla gav dem och de var fluffiga, saftiga och goda!
Betyg: 3 av 5



Bundies brothers (Crazy bakers)
(Bilden lånad ifrån: http://crazybakers.eu/cb/?page_id=100)
Sockerinnehåll: 4,5 g/100 g
Fiberinnehåll: 3,2 g/100 g
Man värmde dessa i ugnen och de blev saftiga och goda! Verkligen imponerad av "fluffigheten" i brödet samt saftigheten, vilket kan vara svårt med glutenfria bröd. De här var verkligen kanongoda och passar bra vid en extra lyxig helgfrukost!
Betyg: 4,5 av 5


Ciabatta (Schär)
Sockerinnehåll:
 2,7 g/100 g
Fiberinnehåll: 8,3 g/100 g
Mycket bra innehåll av fiber i detta bröd! Och lite socker. Så näringsmässigt såg det bra ut! Även detta brödet värmer man i ugnen och det doftar ljuvligt! Dock var detta bröd aningens lite torrt och smaklöst tyckte jag.
Betyg: 3,5


XX:s (Crazy bakers)
Sockerinnehåll:
5,0 g/100 g
Fiberinnehåll: 2,8 g/100 g
Goda och kanpriga blir dessa bröd efter att ha värmts i ugnen. Och jag gillar att de är fyrkantiga och platta vilket gör att man får plats med mycket pålägg på dem! Dock inte jättebra innehåll av fiber och jag blev inte så mätt, trots att brödet "ser nyttigt ut". Jag kände mig alltså inte så tillfredsställd efter att ha ätit det...
Betyg: 3 

XY:s (Crazy bakers)
Sockerinnehåll:
5,9 g/100 g
Fiberinnehåll: 2,4 g/100 g
Ganska mycket socker i och lite lite fiber. Mättande inte så bra. Men som ovan, så gillade jag att man kunde ha mycket pålägg på brödet, och därmed kan man ju ösa på med pålägg och få en bättre mättnad på så vis. Brödet innehåller dock också väldigt mycket energi, 330 kcal/100 g.
Betyg: 2,5


Krolls (Crazy bakers)
Sockerinnehåll: 9 g/100 g
Fiberinnehåll: 3,5 g/100 g
Kardemumma-skorpor! Verkligen jättegoda. Dessa ska jag ta med till jobbet och ha till en kopp kaffe efter maten.
Betyg: 4 av 5

  
Mer glutenfria bröd som jag testat tidigare kan du läsa om här:
http://matresan.blogg.se/2010/october/nagra-glutenfria-produkter.html


/Helena


Vitchokladcake med mascarponeost

Med ingredienserna nedan kan jag ju inte annat än att konstatera att denna kakan blev god! Men väääldigt onyttig... och jag vet inte om den faktiskt var så god att den var, så att säga, "värd" sin onyttighet. Jag äter nog hellre vanlig kladdkaka isåfall. Men här kommer iaf receptet om någon blir sugen på att prova denna kakan!


Ingredienser:
* 10 st digestivekex
* 50 g margarin
* 2,5 dl mellangrädde
* 300 g vit choklad
* 250 g mascarponeost
* hallon + florsocker

Gör så här:
Krossa digestivekexen och blanda med det smälta margarinet. Platta ut massan i en form med löstagbar botten. Koka upp grädden så att den blir varm. Blanda ner chokladen och rör tills allt smält sig. Rör även ner mascarponeosten. Häll blandningen över bottnen i formen. Låt stelna i kylen några timmar innan servering.
Mixa hallon med lite florsocker och servera till kakan.

/Helena


Teriyaki-wok med kassler


Jag testade den här woksåsen "Teriyaki" ifrån Blue Dragon här om dagen. Jag wokade grönsaker med tärnad kassler, och sedan hällde jag över woksåsen. Jag tyckte själva såsen var god, men smakade rätt svagt. Det kändes som den "smälte bort" lite när man hällde den bland den varma maten och därmed kände man inte smaken så tydligt. Jag fick förstärka med lite chilisås. Såsan kostade ca 15 kr och det priset gör att jag inte kommer att köpa den igen.

/Helena


Gastrostomi - att få mat genom en knapp rakt in i magsäcken

Som ni vet är jag Dietist och många frågar ofta här på bloggen vad jag jobbar med. Jag vill egentligen inte blanda in jobbet för mycket i den här bloggen. Men något jag kan berätta är att jag dels jobbar med patienter som har gastrostomi. Och detta var jag även på en utbildning om förra veckan. En väldigt intressant utbildning!


Vad är då en Gastrostomi? För er som inte vet det så är en gastrostomi en port till magen, alltså en väg in i direkt i magsäcken utifrån, och detta har personer som har svårt att äta eller på annat sätt få i sig tillräckligt med näring. Orsaker till detta kan vara att man ex. fått cancer i halsen/strupen som gör att man inte kan äta, vissa personer sväljer fel så att maten kommer ner i lungorna istället, vissa har väldiga problem med kräkningar etc. Det finns många orsaker till varför en gastrostomi sätts. Gastrostomin sätts in genom en operation.
Genom gastrostomin ger man mat som går direkt ner i magsäcken och sedan vidare i tarmen, precis som hos en frisk person. Maten man ger är oftast sondmat. Ibland äter patienten lite själv, men oftast ger man 100 % sondmat. Min uppgift som dietist är att välja en bra sondmat för patienten (det finns en massa olika sorter) samt att göra matnings-schema och ge råd om vilken hastighet maten skall tillföras. Det är viktigt att sondmaten ger rätt energi och alla näringsämnen som patienten behöver få i sig.


Dockan på bilden ovan har en gastrostomi, en s.k. "knapp", vilka ni också kan se bilder av till höger. Genom knappen ger man mat in i magsäcken. De små "ballongerna" på ena sidan av knappen är vattenfyllda. Dessa tömmer man på vatten när man byter knapp i magen, då går den lätt att föra ut och in ur hålet man har i magen. När man satt i en ny knapp i sitt hål, så sprutar man in lite vatten genom en ventil i knappen, så ballongen blåses upp, och så sitter den nya knappen på plats i magen.

Om ni har några frågor är det bara att fråga på!

/Helena


Produktnyheter i godishyllan

Massor med nya choklad och godispåsar har dykt upp i mataffärerna sista tiden! Här kommer ett urplock av några!

 
Många nyheter i godishyllan har kommit! Marabous "Crispers Raisin" och "Daim Rocks" är två av dem. Båda var jättegoda! Det är faktiskt två 5-poängare!! Så testa!! :) Mums!!


Fazer har kommit med två stycken Mumin-godispåsar! Den ena med klubbor i och den andra med gelégodisar i. Pris ca 15 kr/st.


Det har även kommit tablettaskar med Mumin. Jag har testat Snorkfrök-asken och de var jättegoda. Smakar som Palle Kuling, men de innehöll inget socker tror jag, utan xylitol.


En ny godispåse från Haribo har också dykt upp. Nappar med smaken"Berry".


Malaco har kommit med 3 st nya påsar godis. På bilden, "Choco Favourite", blandat gelégodis med chokladgodis och sedan "Choco Crunchy" som innehåller chokladdoppade puffar och nötter (tror jag att det är). Finns ytterligare en variant som heter "Candy".


Ingen har väl missat att kexchoklad kommit med två nyheter; "Banan" och "Hallon". Recension av dessa två kommer!

Är det någon som testat någon av alla dessa? Vad tyckte ni?

/Helena


Sockerblommor


För att göra sockerblommor behöver man:
* flowerpaste
* utstickare
* kavel
* samt ev. strössel

Gör så här:
Kavla ut flowerpasten tunt och tryck ut blommor/former. Tryck dit ev. strössel och låt sedan torka. Det torkar väldigt fort.

 

Jag köpte flowerpasten och utstickarna hos kakburken.se på internet.

/Helena


Frukostbilder

Lite frukostbilder på mina senaste frukostar!







/Helena


Tack för alla åsikter!

TACK för alla åsikter kring min blogg!! Det betyder mycket med synpunkter så att jag kan fortsätta göra en intressant blogg :)

Jag har lottat en vinnare för chokladet "Lindt Stracciatella" och det blev Oliver! GRATTIS!
Jag kontaktar dig via mail.

/Helena


Havregurt - naturell och jordgubb

OATLY har efter ett kortare uppehåll åter börjat sälja "Havregurt" i affären igen. Den finns som naturell och som jordgubb och kostar ca 30-35 kr/liter. Det är tänkt att vara som en yoghurt för de som inte tål mjölk. En del mjölkallergiker tål ju heller inte soya och därmed soyayoghurt, så då är det bra att det finns en yoghurt baserad på havre på marknaden.


Naturell havregurt och Jordgubbs-havregurt ifrån Oatly.

Den naturella havregurten var lite gulaktig i färgen och ganska lös i konsistensen. Den smakade väldigt tydligt av havre. Jag tyckte den var lite besk/sträv i smaken. När man hade müsli och frukt till, så var det gott, men att äta den bara som den är skulle jag nog inte göra.


Den naturella havregurten var aningens gul i färgen, och ganska lös i konsistensen. Jag åt den här till tärnat äpple och sedan hade jag müsli på.


Jordgubbs-havregurten var lite ljust rosa i färgen.

Sammanfattningsvis tyckte jag kanske inte att Havregurten var så jättegod. Däremot är jag van vid vanlig yoghurt-smak. (Dock var detta min personliga åsikt, min syster tyckte tex att Havregurten var jättegod!)
Skulle man vara allergisk mot mjölk kanske man dock inte vet hur vanlig yoghurt smakar, och jag tror det är lättare att vänja sig vid smaken på Havregurten. Jag tycker hur som helst att det är jättebra att den finns!! För att en del mjölkallergiker även inte tål soya, och då är detta den enda yoghurt-alternativet som finns! Synd bara att den är så pass dyr. Tycker i alla fall att denna produkten är värd att testas, lite spännande att äta yoghurt baserat på havre.

/Helena


Restaurang "Italia Il Ristorante" i Lund

Förra veckan var jag ute och åt på restaurang "Italia Il Ristorante" i Lund. Det var trevlig atmosfär och mycket gott att välja på. Det fanns pasta, pizza och även några kötträtter. Pastarätterna kostade runt 140 kr/rätt och pizzan runt 100 kr/pizza. Ett glas av husets vin kostade ca 65 kr.


Italiensk öl, Agnolotti Verdi al Basilico-pasta samt en cappuccino.

Innan maten fick vi lite gott bröd serverat att doppa i lite olivolja. Jag tog sedan en pastarätt som hette "Agnolotti Verdi al Basilico" och var pasta fylld med ricotta och basilika med en basilikagräddsås, broccoli och grön sparris. Det var väldigt gott! Negativt dock var att det inte kändes speciellt nyttigt.

Restaurangen finns både i Malmö och Lund. Adresser samt öppetider finner du på hemsidan: http://www.italia-ilristorante.com/

/Helena


Mat-tips inför resan till Tjeckien

Någon som skall åka till Tjeckien/Prag i sommar? Här kommer lite matkulturs-tips för er! Prag är min favoritstad och Tjeckien är mitt favoritland, för tillfället. Efter att ha tillbringat tre veckor där i höstas, så saknar jag det väldigt mycket. Men i sommar hade jag tänkt att stanna där bara en natt eller två, när jag är på väg tillbaka till Sverige efter min tågluff i Europa. Då ska jag leta upp fler Tjeckiska livsmedel och mat att testa!





KÖTT
Kött, kött och kött är vad man äter i Tjeckien! Och riktigt fint kött med goda såser och tillbehör kan du få för en billig penning på massor av restauranger i Tjeckien!

KNÖDEL
Knödel, lixom i Österrike, är vanligt även i Tjeckien. Knödel består bl.a. mjöl och potatis och påminner lite om palt.


WIENERSCHNITZEL (Veprový rízek)
Wienerschnitzel kanske man i första hand förknippar med Österrike, men denna är typisk även för tjeckien. Schnitzeln ovan lagade min tjeckiska vän till själv och bjöd mig på.



TRDELNIK
Trdelnik är deg som rullats runt ett metallspett och sedan grillats. Det kan vara smaksatt med ex. nötter eller kanel. Denna ovan, som jag åt i Cesky Krumlov i södra Tjeckien, var med kanel på. Riktigt god kaka! En st sådan ksotar runt 5-12 sek beroende på var man köper dem. De finns att hitta i Prag också. Bilden till vänster är tagen framför kyrkan i centrala Prag där ni kan se ett Trdelnik-stånd skymta i förgrunden. Det luktar ljuvligt från stånden!


BABOVKA
Babovka är en typisk tjeckisk kaka samt dessert. Den bakas rund, som en ring (se ovan) och kan ha olika fyllning. Ex. marmorerad med kakao, med russin i, kanel eller med vallmofrö-fyllning. Kolla efter Babovkan på caféer och i mataffären. Eller varför inte göra som jag och baka en Babovka själv med en tjeckisk vän som guide? Eller kanske inte, eftersom vi misslyckades med baket... Inte alltid lätt att ställa in rätt temperatur med en gasugn nämligen! På bilden till höger ser ni en Babovka på bilden på florsockerpaketet!


Lite olika kakor att testa i Prag: Kaka med vallmofrön, Cheesecake, Tjeckiska småkakor samt en tjeckisk efterrätt
Kakor med vallmofrön är vanliga i östra delen av Europa (har ju tidigare skrivit om det i mitt Polen-inlägg). Detta är inte lika vanligt i Sverige, så därför bör man testa det här! Kakan ovan köpte jag på ett litet bageri i Prag.
Sedan är cheesecake väldigt populärt också! Men då är det inte sådan cheesecake vi menar i Sverige, utan denna är inte så söt - utan mer syrlig - ungefär som den polska kakan "Sernik" som jag publicerat recept på här på min blogg.
Tjeckiska småkakor finns det gott om i olika former och konstelationer. Kolla i mataffärerna och köp med hem! Dessa ovan fick jag smaka av min tjeckiska väns mormor (hembakta alltså).
Efterrätten längst ner till höger fick jag på en restaurang. Jag minns tyvärr inte vad den heter, men min tjeckiska vän sa att den var "typisk" för Tjeckien. Så det litar jag på :) Den serverades med en klick grädde och en klick vaniljglass.


FRUKTKNÖDEL
Precis som knödel är typiskt att äta som huvudrätt till kött, så finns det också knödel fylld med frukt som man äter till efterrätt. Ex. fylld med jordgubbar, aprikos eller plommon.



I alla länder kan man ju finna annorlunda och spännande chokladsorter. Detta är bara några av alla dem jag fann i mataffären i Prag.



TJECKISKT ÖL (Pivo)
Inget besök i Tjeckien utan att dricka öl! Massor med kända ölmärken kommer härifrån, ex. Staropramen, Budweiser Budvar och Pilsner Urquell. Öl är också väldigt billigt, mycket billigare än att ex. köpe ett glas läsk på en restaurang. Går man på de lokala ställena kostar en stor plunta öl från 10 sek. På turistställen kan det vara aningens dyrare, men fortfarande inte dyrt för oss svenskar. Ovan dricker jag öl i en mysig källarpub i Prag.

 
Billig vodka och roliga likörsorter kan man också köpa med sig hem. Dessa ca 40 kr/flaska. Roliga tesorter finns det också gott om!

Dobrou chut! (Smaklig måltid!)


Har ni några ytterligare tips om saker man skall/borde äta när man är i Tjeckien? Tveka inte att skriv en kommentar!

/Helena


Sernik (polsk ostkaka)

Detta är en ostkaka som är speciell för Polen, men den finns även i andra länder runt omkring; ex. Ukraina, Tjeckien m.m. Kakan är ganska syrlig och inte så söt. En bra efterrätt eller fika för de som inte gillar när det är för sött. Och kakan mättar lite och innehåller mycket protein. 


Ingredienser:
* 4 dl vetemjöl
* 1 dl socker
* 1 ägg
* 75 g margarin
* 2 tsk bakpulver
* 2 tsk vaniljsocker
* ev. lite vatten
Fyllning:
* 5 dl kvarg (ex. kesella. Jag använde 2,5 dl vanlig kesella och 2,5 dl lättkesella.)
* 1 ägg
* 1 dl russin
* 2 msk vaniljsåspulver
* 1 msk rivet citronskal

Gör så här:
Blanda samman ingredienserna till degen och tryck ut i en form med löstagbar kant. Använd lite vatten i degen om den inte vill hålla ihop. Grädda i ugnen i 200 grader i 10 min. Blanda samman alla ingredienser till fyllningen och bred ut i kak-skalet. Grädda ytterligare ca 25 min i ugnen.
Servera gärna med grädde, sylt eller annat tillbehör.

/Helena


Frukost med krossade pepparkakor som topping


Frukost med lättfil, björnbär, tärnat äpple, tärnad mango, fruktmüsli samt krossade pepparkakor. Mums!


P.S. Och LYCKA TILL alla som skall springa Göteborgsvarvet idag!
Själv har jag lett spinningpass på morgonkvisten, så löpningen får vänta tills imorgon!

/Helena


Vad skulle ni vilja läsa mer om i min blogg?

Jag skulle behöva er läsares hjälp!

Jag undrar helt enkelt; Vad tycker ni om min blogg?
Vad gillar ni bäst att läsa om? Är det något jag borde skriva mer om? Något jag skriver om som faktiskt inte är så intressant? Önskar ni något specifikt livsmedelstest? Mer recept, tips, näring, träning, matkultur...?
Har du någon fråga om näring, kost, hälsa?
Uppdaterar jag alldeles för ofta, alldeles för sällan eller lagom?

Skriv din åsikt! Jag är väldigt tacksam för alla kommentarer!

Vill du vara anonym går det bra, men jag kommer att lotta ut ett LINDT STRACCIATELLA-CHOKLAD bland de som ger sin synpunkt! (så skriv isåfall med din e-mail i inlägget)



TACK!

/Helena


Polsk afton

Förra helgen hade vi lite Polsk afton hemma, och då gjorde vi polsk huvudrätt samt polsk efterrätt. Det blev Pierogi, små piroger, fyllda med ost, potatis och lök samt Sernik, polsk ostkaka, till efterrätt. Läs mer om dessa rätter här.


Pierogi med ost-, potatis- samt lökfyllning. Serverades med stekt lök och svamp, samt en klick gräddfil och persilja.


Sernik, polsk ostkaka, gjord på kvarg och med citronskal samt russin.


Recept kommer!

/Helena


Ny yoggi från Arla - Persika, ananas & vanilj



Tyckte denna var riktigt god!

/Helena


Uppladdning inför halvmara

Jag fick en fråga på min blogg om uppladdning inför halvmara, både med träning och kost. (Det är ju Göteborgs-varvet nu till helgen).

Träning veckan innan?
Veckan innan loppet tycker jag att man ska ta det rätt lugnt med löpningen. Möjligtvis något kort lopp, eller något väldigt lugnt lopp, några dagar innan. Men sedan bör man åtminstone vila med träningen ca 2 dagar innan loppet. Men detta är naturligtvis väldigt individuellt.

Kosten?
Kosten är jätteviktig i samband med att man ska springa ett långt lopp. Jag har skrivit ett helt inlägg om detta som ni kan läsa här: http://matresan.blogg.se/2009/may/kostupplagg-vid-hardlang-traning-infor-min.html

Lycka till alla som ska springa Göteborgsvarvet!

/Helena

Köttfärsrullar


Tortilliabröd fyllda med hemmagjord köttfärs är en lättgjord och mycket god middag! Det är bara att lägga lite köttfärs i varje tortilliabröd, rulla ihop, lägga i en ugnsfast form, strö lite riven ost över och sedan grädda i ugnen i ca 10-15 min i 200 grader.

Jag brukar blanda lite creme fraiche i köttfärsen innan jag lägger den i rullen, så blir det lite mer krämigt.
Om man är vegetarian går det lika bra att göra samma sak, fast med quornfärs.


Servera gärna med sallad och grönsaker. Här; riven morot, majs och haricot vertes. Blir det rullar över passar de utmärkt att ha som matlåda och sedan värma i micron.

/Helena


Förra veckans träning

Måndag: -

Tisdag: 12 km joggande

Onsdag:
10 km löpning
- körde tidtagning och sprang på 51:40 vilket ger en genomsnittsfart på 5:10. Jättenöjd! Sista km gick på 4:30 :)

Torsdag
: -

Fredag:
 15 km löpning
- tidtagning och fick en sluttid på 1:22:30 vilket ger en km-tid på 5:30. Hade nog inte kunnat springa 5 km till i samma fart, men med lite mer träning så tror jag att jag är på god väg att fixa det fram till den 13 augusti.

Lördag:
Spinningpass 45 min
- ett pass som jag själv var instruktör på. Hade lite Eurovision-tema med lite låtar från årets festival, så det var skoj! Bl.a. Irland, Finland, Estland och Ungern.

Söndag:
 13 km joggande


/Helena


Chokladföljetong del 65 - Lindt "Stracciatella"


Lindt Stracciatella
Vit choklad med små mörk-choklad-bitar i samt lite vetecrisp. Den här var helt ljuvlig!! Man känner dock inte den mörka chokladen så bra, men det gör inget. Crispet piggar upp och gör chokladen till något utöver det extra! Det här var verkligen ett av de godast choklad jag ätit på väldigt länge, en klar femma!!! (och ni som följt mina följetongar vet att det inte är många gånger jag faktiskt delat ut en femma!)
Pris: ca 25-30 kr för 100 g
Helhetsbetyg: 5

Någon mer som smakat denna, vad tyckte ni?

/Helena


Lite mat ifrån Hong Kong / Kina

Här kommer lite matbilder ifrån min vecka i Hong Kong förra sommaren.



 
Buffé som vi åt vid munkklostret vid den stora Buddhastatyn på Ngong Ping en bit utanför Hong Kong. Man blev lite kladdig och jag gick och frågade om jag kunde få en servett. Det kunde man tydligen inte, det ansågs inte "fint".


Dumplings. Nåt citrongräs-aktigt inuti... de var Inte goda tyvärr.


Någon slags currygryta...


Wokade grönsaker och kött med stekta nudlar. GOTT!!


Ris med kyckling, ägg och majs.


Steambun. En ångkokt söt bulle med fyllning av ex. köttfärs. Supergoda och billiga.


Det här provade vi inte... men spett med små bläckfiskar kunde man köpa på marknader.



Chips med korvsmak.


 
Fina kakor fanns att köpa på konditorierna! Tyvärr var de inte så goda som de ser ut... skenet bedrar. Faktum är att den kakan till vänster tom åkte i soptunnan.


Små panda-kex med banan- och chokladfyllning. Så himla söta! Kexen var lika söta som de är utanpå förpackningen.

 
Små koala-kakor med fyllning av jordgubb och choklad. Jättegoda! Och alla små kakorna hade olika små tryck på sig.

 
Små kak-pinnar att doppa i jordgubbscreme, med Hello Kitty såklart! Goda :)

 
Hello Kitty rice cakes, green tea. Sötare förpackning får man leta efter! Tyvärr superäckliga...



Liten korv i plastförpackning. Usch.


Torkat kött (gott!) och torkad bläckfisk var vanligt i affärerna. På disneyland fanns det snacksstånd som sålde ex. "popcorn, fryst ananas, glass, samt - bläckfisk!".

/Helena


"Sugar free & low fat"-yoghurtglass ifrån SevenEleven



7eleven har kommit med en yoghurtglass som skall vara "sugar free" och "low fat". Denna har smak av jordgubb och man kan få den antingen i strut eller bägare. En liten kostar 19 kr och en stor kostar 25 kr.



Jag smakade glassen förra veckan, på bilden ovan; en liten. Sockerfri och låg fetthalt (0,5 %) - då tänkte jag - kan den verkligen vara god? Men det var den! Väldigt fräsch och god!! Och att den är lite "nyttigare" gör ju verkligen sitt till. Att man kan njuta med gott samvete. Jag rekommenderar verkligen er alla att testa denna glassen!! Det enda negativa kan jag tycka är, att den var aningens dyr. Men hellre någon krona extra och få en mer hälsosam glass...

Jag har haft kontakt med 7eleven angående energiinnehållet i glassen och detta ligger på 96 kcal/100 g. Sen vet jag dock inte hur mycket en stor respektive liten glass väger. Men energin i glassen blir betydligt lägre än vad en vanlig mjukglass skulle hamna på. Man kan även jämföra med ex. en daimstrut, som innehåller ca 350 kcal.

/Helena


Anmält mig till halvmarathon i augusti!

Nu har jag anmält mig till halvmara i Malmö den 13 augusti. Det kommer att bli mitt andra tävlingslopp på den sträckan! Jag skulle sprungit förra året, men blev sjuk, så därför ser jag extra mycket fram emot loppet i år!

Jag har varit lite seg på att anmäla mig, men efter söndagens 20 km-lopp jag gjorde, utan vätska, utan speciell uppladdning och utan svårigheter - så kände jag verkligen; att nu är det dax! Jag sprang dessutom i god fart och slog mitt tidigare 20 km-rekord med mer än 10 min! Och det bästa var att jag inte ens var helt slutkörd när jag kom i mål... Så jag är positiv till att klara mitt mål med tid inför tävlingen..!

Mitt mål kommer att vara att springa 21097,5 m på mindre än 2 h. Gärna neråt 1:55.

Upp till bevis, i augusti!

/Helena

Nya Singoallakex - Blåbär & Vanilj

Hittade dessa Singoallakex i kakhyllan förra helgen, med smak av Blåbär och vanilj. Jag tror de är en nyhet, eller jag har i varje fall inte sett dem innan! Förpackningen var fin, så jag och mina kompisar blev sugna på att testa dem.


Jag är inget fan av varken Ballerina- eller Singoallakex egentligen, men dessa var faktiskt riktigt goda!

/Helena


Mustig rotfruktssoppa med kikärtor

Jag har haft en sopp-period nu. Kanske för att det varma vädret plötsligt slog om förra veckan och blev kallt igen, så att jag behöver värma mig... Gott är det i alla fall med soppa! (Men nu har det ju återigen blivit varmt och soligt ute!)


Ingredisenser (3-4 port):
* 1 gul lök
* 3 vitlöksklyftor
* flytande margarin att steka i
* 3 st morötter
* 2 st palsternackor
* 1 liten kålrot, eller 1/2 stor
* 5 st potatisar
* 1,5 liter vatten
* 2 st buljongtärningar
* 1 msk torkad timjan
* 1 tsk paprikapulver
* salt och peppar
* 1 fpk/burk kikärtor

Gör så här:
Hacka lök grovt och vitlöken fint. Fräs i margarinet i en stor gryta. Lägg i morötter, kålrot och palsternacka som du hackat i grova småbitar. Fräs detta ca 5 min. Skär potatisen i mindre bitar. Häll på vatten och lägg i buljongtärningar, samt kryddor. Koka upp soppan och lägg i potatisbitarna. Koka i 10-15 min. Mixa allt lite grovt med en stavmixer. Blanda ner kikärtorna och låt soppan bli varm med dem i. Smaka av med salt och peppar.

/Helena


Förra veckans träning

Efter två veckoslut då jag var iväg i Berlin och Uppsala har jag nu äntligen kommit igång med träningen igen! Förra veckans träning såg ut såhär:

Måndag: 12 km löpning
Tisdag: -
Onsdag: 12 km löpning
Torsdag: -
Fredag: Spinningpass 45 min
Lördag: Spinningpass 45 min (instruktör)
Söndag: 20 km löpning! (med nytt rekord dessutom!)

Nu är det så fint väder att jag tagit cykeln och cyklat ut till motionsspåret som finns en bit ifrån där jag bor. Mysigt att springa i skogen, ingen blåst, samt att det är kul att se vilken tid man har på varje km eftersom det finns markeringar längs spåret.

Tidigare har jag skrivit "vila" de dagar jag inte tränat, men nu väljer jag att skriva ett streck istället. De dagar jag inte tränar är det ju oftast inte för att jag sitter hemma och vilar, utan mer för att jag inte hinner träna! Så det är knappast nån vila dessa dagar ;P

Denna veckan blir det lite spinning och löpning! Sedan tänkte jag försöka hinna med något styrkepass också.

/Helena


Mattips inför sommarens resa!

Nu har jag bokat flygbiljett och fixat tågluff-pass inför sommarens resa! Jag flyger till Budapest i Ungern och ska sedan därifrån tågluffa, under 3,5 veckor, lite genom östra Europa samt balkan. Rutten är inte helt klar, men jag kommer bl.a. att besöka Ungern, Slovenien, Serbien och förmodligen Bulgarien.

Därför tar jag nu tacksamt emot mattips, kaktips, restaurangtips m.m. från dessa länder! Om ni vet något livsmedel som är speciellt därifrån, eller något som jag bara måste prova!

/Helena

Söndagsmiddag: Järpar med ugnsrostade rotsaker samt Tsatziki


Mums vad gott! Järpar med ugnsrostad morot, potatis, palsternacka, zuccini, aubergine, rödlök och paprika. Till; hemmagjord Tsatziki.

/Helena


Fyra stycken mjölkfria smoothies

Skrev ju för några dagar sedan att jag skulle börja testa lite mjölk-, laktos- samt glutenfria produkter och sedan skriva om dem här. Nu har jag och två andra "test"-personer testat mjölk- och laktosfria smoothies som istället för mjölk är gjorda på havre. Det blev en smoothie från Oatly och tre stycken smoothies ifrån Carlsahmns mejeri. Vi gav betyg från 1-5 där 1 är i princip "Usch", 2 = "denna vill jag ej dricka upp", 3 = "okej, men kommer inte att köpa den igen", 4 = "god, kommer kanske köpa den igen" och 5 = "jättegod, denna kommer jag absolut köpa igen!". Tyvärr blev det inte så höga betyg satta denna gången dock...


Oatly smoothie Blåbär/Tranbär
Pris
: ca 16,50 kr för 300 ml
Smakade beskt och starkt. Inte alls god.
Medelbetyg från testarna: 2


Carlshamns smoothie Havtorn
Pris:
ca 15,50 kr för 250 ml
Fyllig och lite tjockare konsistens. Mjuk och len i smaken. Lite nyponsoppe-aktig.
Medelbetyg från testarna: 3,1


Carlshamns smoothie Passion
Pris:
ca 15,50 kr för 250 ml
Denna skulle smaka päron och passion, men många andra smaker identifierades, ex. ananas. God men lite intetsägande. Kan inte dricka för mycket av den.
Medelbetyg från testarna: 2,9


Carlshamn smoothie Skogsbär
Pris:
ca 15,50 kr för 250 ml
Syrlig och frisk, lite tunn i konsistensen dock.
Medelbetyg från testarna: 3

När testpersonerna fick säga vilken de helst druckit om de behövde ta någon så svarade 2 st Smoothie skogsbär och 1 st Smoothie Havtorn. Det var inga översvallande betyg på smoothiesarna, men jag tycker ändå det är väldigt bra att det finns mjölkfria smoothies på marknaden. Något lite roligare att köpa och dricka, eller ex. ha med sig i massäcken. Dock tyckte jag att de var rätt dyra.

Någon mer som testat någon av dessa, vad tyckte ni?

/Helena


Mitt första spinning-instruktörs-pass!

Idag har jag lett mitt första spinningpass som instruktör! Jag var verkligen jättenervös innan. Jag kunde knappt sova inatt :P Men det gick bra! När man sitter där och leder, så känner man att man blir en liten annan person lixom... man går in i rollen. Naturligtvis finns det massa som jag behöver öva på och bli bättre på, men för att vara mitt första pass så är jag väldigt nöjd ändå! Och TRÖTT blev jag!

Jag är nu också uppskriven på 3 ytterligare lördagspass i maj, så det ska bli jättekul att fortsätta öva sig och leda pass!

Ha nu en superbra lördag allihopa! Jag och syster planerar en liten tågutflykt i skåne med besök på museum, och förmodligen lite glass i solskenet!

/Helena

Frukost med äggröra och cottage cheese


Dagens frukost bestod av Fröbröd med keso, skinka och gurka. Samt scrambled ägg gjord på 2 st ägg, samt extra keso. En riktigt proteininnehållande frukost! Och god var den!

/Helena


Great - NY gröt "on the go" från AXA

 
Jag har testat AXAs nya gröt "Great". Den finns i smakerna "Apple cinnamon", "Blueberry & apricot" samt "Red berries".

Smaken på gröten var det inget fel på. Däremot är det ju som sagt bara lite havregryn med enstaka fröer eller torkade fruktbitar i. Inget revolutionerande alltså. Jag tror man kan blanda en bättre gröt själv, och dessutom mycket billigare. Gröten kostade 15 kr/paket och det är ett hutlöst pris! Tanken med det hela är dessutom att det ska vara en gröt lite "on the go" vilket jag inte förstår alls. Man måste ju tillsätta hett vatten, vilket man ju vanligtvis inte bär med sig... dessutom tyckte jag inte det var så gott att äta gröten som den var. Jag behöver ex. mjölk och sylt till min gröt, men det bär man ju inte med sig heller...

Nej, de här grötarna kommer jag inte att köpa igen!

/Helena

Fisksoppa med dill och curry

En lättgjord och billig soppa som smakar mycket!


Ingredienser (ca 3 port):
* 4 st morötter
* 1 gul lök
* 2 vitlöksklyftor
* flytande margarin att steka i
* 1-2 msk curry
* ca 150 g färska champinjoner
* 1 st fiskbuljongtärning
* ca 1,2 liter vatten
* 400 g vit fisk (ex. hoki, torsk, sej)
* 1/2 paket fryst dill
* salt, peppar samt lite paprikapulver

 
Soppan puttrar på spisen. Och jag åt soppan med knäckebröd med leverpastej samt skinka och gurka.

Gör så här:
Skär morötterna i slantar. Hack löken grovt och hacka vitlöken smått. Fräs detta i lite flytande margarin samt curryn i några minuter. Skiva champinjonerna och ha i även dem. Häll på ca 1,2 liter vatten, lägg i fiskbuljongen och lägg i fisken delad i kuber. Koka allt i ca 15 min.
Blanda i dillen och smaka av med salt, peppar samt lite paprikapulver.

/Helena


Ny glass från GB: Twister with fruit juice

Har testat en av GBs alla glassnyheter för i år; nämligen Twister "with fruit juice".



Den var god och smakrik! Gillar att det är lite som en blandning av vanlig glass och isglass (det där vita). Jag har för mig jag har ätit denna innan, att den funnits/finns i storpack att köpa i frysdisken, men jag är inte helt säker.



Jag skulle kunna tänka mig att köpa den igen, en varm sommardag - när man behöver en svalkande glass och inte är sugen på ex. choklad/strut. Jag tycker den är mycket godare än en vanlig isglass! Dock var den ju i sig inget revolutionerande nytt eller en smakupplevelse utöver det vanliga...

Någon mer som smakat denna, vad tyckte ni?

/Helena


Sex sorters glutenfria kakor ifrån Crazy Bakers

Skrev ju för ett tag sedan att jag skulle ge mig på att testa lite olika glutenfria, mjölkfria samt laktosfria produkter. (Och visa lite vad som finns för produkter ute i butikerna idag!) Och nu har jag kommit till glutenfria kakor ifrån Crazy Bakers! Jag och en till person har testat de olika kakorna och gett betyg från 1-5 där 1 är i princip "usch" och 5 är "supergod!".


Kakorna som testades var Oaties, Chokos, Peppars, Diggis, Cinnas och Vanillas.

Både min och min väns favorit blev Oaties!


Oaties: var supergoda!! Goda smakrika havrekakor, som försvann snabbt ur förpackningen. Trots deras något tråkiga utseende, blir det fullpott i kakväg! Betyg: 5

Chokos:
Goda chokladkakor, men något torra. Dessa har tidigare varit med i kaktest på min blogg. Detta var nog dem som jag tyckte minst om av alla sex sorters kakor, dock är de fortfarande så goda att de kommer ätas upp. Betyg: 3

Cinnas:
Kanelkakor, spröda och smakrika. Passar bra till kaffe! Betyg: 4


Vanillas: Mums vad goda! Väldigt smöriga dock - det är ju gott men känns lite fettigt. Minus dock för det fula utseendet på kakorna, men väldigt väldigt goda var de iaf! Betyg: 4,5

Peppars:
Smakar ju inte riktigt som pepparkakor (lite hårdare och mer "träiga"), men ändå väldigt goda att knapra på till kaffet. Betyg: 3,5

Diggis:
Smakar som vanliga digestivekex, dock lite hårdare. Med ost och smör på blir de nog kanon! Dessa är ju inte riktigt i samma kategori som de andra kakorna, detta är ju mer ett kex. Betyg: 3,5

/Helena


RSS 2.0