Huvudrätt: Svampbiffar med ugnsrostade rotgrönsaker och rödvinssås


Svampbiffar ingredienser till ca 16 st:

* ½ kg blandad färsk svamp t ex ekologiska champinjoner, kantareller, ekologiska Shi-take

* 2 dl KRAV sojagranulat (sojafärs)

* 1 finhackad gul lök

* 3 finhackade vitlöksklyftor

* 1 dl finhackad bladpersilja

* 1 msk torkad eller färsk timjan

* salt och svartpeppar

* 2 msk japansk soja

* 1 dl KRAV ströbröd

* ekologiskt vetemjöl till bindning

* 1 dl rostad hackad mandel


Gör så här:
Förväll svampen i några matskedar vatten och låt all vätska koka in i svampen. Stek den sedan lätt i olivolja, ställ av från plattan och låt svalna. Blötlägg sojagranulatet i saltat vatten och fräs den sedan med lök, vitlöken och sojan.

Hacka mandeln och rosta i 150 grader i ugnen i ca 10 minuter.

Mixa den förvällda svampen grovt i matberedare och blanda den sedan med sojagranulatet, hackade mandeln, ströbröd och örter, smaka av med salt och peppar.

Beroende på hur mycket vätska svampen innehåller kan det vara nödvändigt att tillsätta mjöl som bindningsmedel. Gör därför ett stekprov och se om du är nöjd med resultatet. Stek biffarna på medelhög värme i olivolja tills de får en fin stekyta på varje sida.


----------

 

Rotgrönsaker i ugn ingredienser:

* 2 st potatisar

* 1 st KRAV rödlök

* 2 st KRAV morötter

* 3 st rödbetor

* 2 st KRAV palsternacka

* 1 st zucchini

* 1 st kålrot

* ekologisk olivolja

* salt, peppar och timjan


Gör så här:  

Skär rotfrukterna i lagom stora bitar. Blanda med olja och salta, peppra och strö över timjan. Ugn 200-225 grader i ca 40 minuter. Zucchinin samt rödlöken kan man lägga in efter halva tiden i ugnen, annars blir de för mjuka.


----------

Rödvinssås ingredienser:

* 2 KRAV morötter

* 1 KRAV rödlök

* 2-3 vitlöksklyftor

* 1 tomat

* 1 tsk timjan

* ½ tsk KRAV rosmarin

* 1 ekologisk buljongtärning

* ¼ röd chili

* ½ röd paprika

* ½ msk ekologisk olivolja

* salt och svartpeppar

* 375 ml ekologiskt rödvin OBS! Ej ekfats-lagrat.

* 1 msk maizena

* ev kanel, färsk ingefära


Gör så här:
Hacka grönsakerna grovt och fräs dem i stor kastrull tills de har fått ordentligt med färg, slå på vin och lika mycket vatten (375 ml), grönsakerna ska vara täckta av vätskan. Koka upp och låt sjuda ca 30 min. Dra av kastrullen från spisen och låt såsen dra i en timme. Sila av grönsakerna och reducera såsen till önskad smak och koncentration. Red av med lite maizena löst i rödvin.

  
Matlagning pågår...

/Helena


Kommentarer
Postat av: Margaretha

Hej.

På besök hos Wiweca visade hon Din matblogg. Väcker verkligen aptit. Gösta och jag behöver variera vår matsedel enligt Wiweca, så vi kan väl fortsätta med släktinspiration!

Hoppas Du mår bra! Kram Margaretha med hälsningar från alla i omgivningen

2008-11-22 @ 21:01:20

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback