Besök i polsk mataffär

När jag var i Polen nu i helgen passade jag på att spendera lite tid i de polska mataffärerna. Jag tycker det är så kul vad man kan hitta för spännande livsmedel i andra länder. Tur hade jag också, att mina två dietistvänner jag åkte med, också tyckte det var lika kul att spana in utbudet!

 


Jag botaniserar vid chokladhyllan…



Många spännande annorlunda smaker fanns det! Här t.ex. choklad med blåbär/jordgubb och choklad med mango/apelsin.



Cappuccino med körsbärssmak!



Och någon slags bredbar creme som var vit-rosa. Antar att det är liknande chokladcreme man har på mackan, men med jordgubbs-mjölksmak istället… gott?



Min kompis Ida spanar i kyldisken… där hittade vi roliga yoghurtar och drickyoghurts!

 

Tycker ni också att det är kul att gå runt i mataffärer utomlands?

 

/Helena


Chokladföljetong del 63 - Cloetta kexchoklad Blåbär

 
Vid första chokladet jag åt tyckte jag att det smakade lite konstigt. Lixom lite unket. Men sedan tog smaken sig och jag tyckte kexchoklad blåbär var rätt god. Vi åt upp alla ur förpackningen under en kväll, jag och tre kompisar. Dock så måste jag säga – att i en tvekamp mellan vanlig kexchoklad och kexchoklad blåbär – så vinner ändå det vanliga kexchokladet stort! Jag vet inte varför man just valde att göra kexchoklad med blåbärssmak. Varför inte någon roligare smak lixom? Typ vit choklad, toffee, kaffe eller hasselnöt? Det tycker jag hade varit gott!

Pris: ca 18 kr

Helhetsbetyg: 3

Någon mer som smakat dessa, vad tyckte ni?

/Helena


Hotellfrukost

Hotellfrukost är verkligen nåt av det bästa som finns!! En god stadig frukost med massa valmöjligheter, och inte behöver man plocka fram eller skiva eller diska efter sig heller!! Man kan bara fullt njuta och äta äta äta....


Pålägg som vi fick på hotellfrukosten i Polen i helgen. Smör, ägg, gurka, tomat, ost, färskost med gräslök, mjukost, leverpastej, korv, skinka...


Och så kaffe såklart! Marmelad, gott bröd, scrambled eggs (gott!!) och skål med mjölk och flingor....!

MUMS! Vi åt mycket kan jag lova...!!

/Helena


Hemma ifrån en härlig weekend i Polen

Igår kom jag hem efter en härlig och välbehövlig avkopplande helg i Polen! Jag åkte dit med två kompisar och vi gick på stan och shoppade lite, spatserade i polska mataffärer, gick längs stranden och hitta bärnsten (!), åt glass och polsk mat, träffade några invånare i staden som vi besökte som tog oss med på nattklubb, och så gick vi en massa och hade väldigt väldigt KUL!



Det är mysigt att göra sådana här små-resor. Det borde man göra oftare! Jag blir så glad av att resa och jag längtar ständigt iväg! Men snart bär det iaf av igen, åker till Berlin om ca 1 månad!

Har ni några resplaner i sikte framöver?
/Helena


Ny philadelphiaost: Rostad vitlök



Denna nya smak var jättegod. Tydlig smak av vitlök, och jag gillar att den är "lätt" - man kan dock inte tro det när man smakar på den, så det var bra!

/Helena


Två nya KESO: Mellanmålsförpackningar

Arla har kommit med två nya KESO, som man kan ha som mellanmål - klara att ta med! Jag har faktiskt saknat ett bra mellanmål att enkelt inhandla i mataffären, om man ex. är på stan och känner att energin dippar. Många mellanmål är ju så onyttiga, men denna tycker jag är bra! Keso innehåller proteiner och nötterna bra fetter. Man kanske inte blir så mätt, men det är heller inte grundtanken i ett mellanmål, utan att man ska klara sig en stund tills det är dags att äta, och bli lite piggare. Bra också att det var med en sked, om man inköper och skall äta den direkt. Dock lite onödigt mycket energi som går åt till att göra en sked till varje förpackning som man sedan slänger. Något negativt med denna nya Keso då? Ja, priset!! Priset på en förpackning ligger på ca 15-18 kr/st. Det tycker jag är jättedyrt! Så om man vill äta detta ofta är det ju billigare att inhandla keso för sig och sedan själv blanda ner hackade nötter och torkad frukt. Men som sagt, behöver man ett mellanmål snabbt - så är detta ett jättebra alternativ att köpa i mataffären!!

 
Keso mellanmål med cashewnötter, ananas, papaya & apelsin. Syrlig och god, mums!

 
Keso mellanmål med hasselnötter, tranbär och blåbär. Jättegod! Nötterna smakar lite rostat och gott.

Jättegoda mellanmål alltså! Kommer köpa de fler gånger om det krisar. Dock lite för dyra att köpa och ha med sig varje dag... :/ synd.

/Helena


Thairestaurangen Green Mango, Malmö

Detta är den andra thairestaurangen jag testat i Malmö den senaste tiden. Jag har kommit fram till att jag verkligen gillar thaimat! Så himla gott och smakrikt.

Thairestaurangen Green Mango är beläget på Ystadgatan 10 i Malmö. Det är bara några kvarter ifrån Möllevångstorget. Det var en trevlig restaurang och min rätt Pad Bami Keng Ped med tofu kostade 95 kr. Väldigt stark var den, men det var ju självvalt :) Dock lite snålt med grönsaker i. Kändes mest som nudlar och sås liksom. Sen var det rätt kallt på restaurangen. Vi fick sitta nära dörren (de enda platserna kvar) så då behövde man nästan ha jackan på sig när man åt. Lite trist tyckte jag.

Åt för ett tag sedan på en annan Thairestaurang i Malmö, se mer om det här. Jag gillade nog faktiskt den maten och atmosfären bättre där.


Pad Bami Keng Ped:
äggnudlar i röd curry och kokosmjölk med grönsaker. Samt tofu till det.

/Helena


Nu åker jag till Polen!

Ja, nu drar jag till Polen över helgen för en liten weekend med två andra dietist-kompisar! :) Jag ser fram emot att prova lite polsk mat och att spendera lite tid i någon mataffär (min hobby!) :)

/Helena

Ny Loka: Vattenmelon



Både frisk, fräch och syrlig. Jag tyckte den var riktigt god!

/Helena


Måndagsfrukost på jobbet

På mitt jobb har vi så att man turas om att bjuda på frukost på måndagsmorgnarna. Det är en bra och trevlig start på veckan tycker jag! I måndags var det min tur att fixa frukost. Det var mer jobb än vad man trodde faktiskt. Mycket tanke bakom allt och planerande, och sedan även inköp av allt. Att hacka grönsaker, skiva bröd, koka kaffe, baka muffins m.m. tog också mer tid än vad jag trott. Så nu kommer jag att uppskatta måndagsfrukostarna ännu mer framöver!

 

Detta bjöd jag på:

   

Rågbröd, fullkornsbröd, knäckebröd, hembakta matmuffins med salami, fetaost och soltorkade tomater (recept på dessa här), keso blandat med hackade soltorkade tomater samt svartpeppar, ost grevé 17 %, smörgåsmargarin, fikonmarmelad, timjan, oliver, gurka, paprika, skinka, tomat, kiwi, blodapelsin… och kaffe såklart!

 

/Helena


Wokgryta med röd curry och kokosmjölk

En helt fantastisk god gryta som jag blivit inspirerad av att göra då jag varit på Thairestaurang. Och jag är helt såld på den röda currypastan. Den piggar verkligen upp och ger god smak, så jag har börjat använda den i lite vad som helst jag lagar!


Ingredienser (ca 4 port):
* 4 port pasta
* 2 gula lökar
* 2 st vitlöksklyftor
* 2 st morötter
* 2 tsk curry
* 250 g färsk broccoli
* ca 500 g frysta wokgrönsaker
* 1 st burk kokosmjölk
* 3 tsk röd curry
* ca 1 msk soya
* 1 msk kycklingfond (eller annan fond)
* salt och peppar, samt ev. extra curry efter smak

Gör så här:
Koka pastan. Hacka lök, vitlök och slanta morötterna. Fräs dem lite mjuka i flytande margarin i en wok panna, tillsammans med curryn. Häll i wokgrönsakerna och fortsätt wooka. Häll på kokosmjölken och kyddor och fond och soya. Smaka av. Och blanda slutligen ner pastan.
Man kan toppa med lite cashewnötter också om man vill!

MUMS! Ser verkligen fram emot matlådorna jag fortfarande har kvar av denna rätt! Kommer bli en "klassiker" hemma hos mig tror jag.

/Helena


Testning av glutenfria, mjölkfria och laktosfria produkter

Ni som följer min blogg vet att jag testade att äta glutenfritt en period i höstas. Detta var verkligen en intressant sak att göra, då jag lärde mig väldigt mycket. Både om produkter och glutenfria recept, men även om de fallgropar och svårigheter som man kan uppleva som glutenintolerant.

 

Nu ska jag dra igång ett litet projekt där jag testar en del produkter för glutenintoleranta, laktosintoleranta och mjölkproteinallergiker. Detta gör jag för att dels visa er lite vad det finns för produkter på marknaden, men även för att själv få en bättre uppfattning om vad som finns och också veta hur produkterna smakar. Jag träffar en del patienter som behöver tips och råd, och då är det bra om man verkligen är uppdaterad på alla produkter.

 

Så håll utkik framöver! Det blir bl.a. test på olika glutenfria kakor och bröd, mjölkfri havre- och soyadryck, soya- och havreyoghurt, soya- och havreglass m.m.

 

I väntan på detta kan du läsa följande inlägg av mig:

Mjölkproteinallergi

Glutenintolerans

Laktosintolerans

Test: Fyra sorters glutenfria småkakor
Glutenfria produkter jag testat

Register över glutenfria recept på godis, kakor m.m. på min blogg 


Mer finns även att läsa under ”Allergier/intoleranser” i listen här till vänster.

 

/Helena


Tillskott av jod vid kärnkraftsolycka?

Nu med kärnkraftsolyckan i Japan så blir i alla fall jag lite orolig om att det ska bli väldigt allvarligt och att mycket radioaktiv strålning skall läcka ut från kärnkraftverket. Något som många gjort är att ha gått till Apoteket och köpt jodtabletter. Jodtabletter är skyddar mot cancer i sköldkörteln, just under förhållanden när mycket radioaktiv strålning är en riskfaktor. Jag ska berätta lite mer om det nedan. Dock vill jag förtydliga, att som läget är nu - finns det ingen risk för oss i Sverige och det är onödigt att äta jodtillskott. Om situationen skulle bli annorlunda, så kommer Länsstyrelsen eller Statens strålskyddsinstitut isåfall uppmana till intag av tabletterna. Endast då bör man ta dem. Jodtabletterna skyddar bäst för barn och ungdomar, och vuxna över 40 år rekommenderas inte alls att ta tabletterna.


Varför skyddar då dessa tabletter ifrån cancer i sköldkörteln?

Jo, sköldkörteln behöver jod för att producera de två sköldkörtelhormonerna tyroxin (T4) och trijodtyronin (T3), vilka bildas av bl.a. jodatomer. Sköldkörtelns behov av jod är orsaken till att vi idag tillsätter jod i bordssalt. Detta görs eftersom vi i Sverige har ganska jodfattig jord, och därför skulle det bli svårt att komma upp i rekommenderat dagligt intag av jod – om man inte hade tillsatt det i vårt salt. Brist på jod tvingar sköldkörteln att arbeta för hårt och kan leda till struma (förstorad sköldkörtel). Vårt behov av jod gör att sköldkörteln ”suger åt sig” nästan all jod som hamnar i vår kropp, beroende på om sköldkörteln är ”fullmatad” med jod eller ”tom”.

Vid en kärnkraftsolycka är radioaktiv jod en av sönderfallsprodukterna. Sköldkörteln märker ingen skillnad på radioaktiv och ofarlig jod utan ”suger åt sig” all jod så länge som den har ett behov av ämnet (om våra kroppslager av jod är omättade). Om vi andas in radioaktiv jod koncentreras den alltså i sköldkörteln och utsätter körteln för bestrålning och en ökad cancerrisk. Om vi dock ”matar” sköldkörteln full med icke-radioaktiv jod kan den inte ta emot den radioaktiva jod som vi eventuellt kommer att andas in, då en kärnkraftsolycka inträffat. Det är därför man kan ta jodtabletter, för att fylla på sina lager med jod, och därmed minska risken för cancer i sköldkörteln.

Jodtabletterna ska tas innan man hunnit andas in den radioaktiva joden och skyddar alltså bara mot cancer i sköldkörteln.

Om ni har någon fråga är det bara att fråga!

  
Klicka på bilderna för att se tabletterna och anvisningen på förpackningen.

 
/Helena


Matmuffins med salami, fetaost och soltorkade tomater

Går bra att äta till frukost, som tillbehör till maten eller som mellanmål!


Ingredienser (ca 24 st):
* 5,5 dl vetemjöl
* 2 dl grahamsmjöl
* 3 tsk bakpulver
* 1,5 tsk salt
* 3 st ägg
* 0,5 dl olja
* 2,5 dl lättyoghurt
* 1 msk basilika
* 10 skivor salami
* 150 g fetaost
* ca 8 st soltorkade tomater i olja

Gör så här:
Hacka salami, tomater och fetaost. Blanda samman mjöl, bakpulver och salt. Blanda sedan ner ägg, olja, yoghurt, basilika och slutligen salami, tomater och ost. Klicka ut i små muffinsformar och grädda i ca 20 min i 200 grader.

/Helena


Matvanekollen - testa hur du äter

Nu har Livsmedelsverket (SLV) kommit med en ny tjänst via deras hemsida som heter "Matvanekollen". Där kan man göra lite test för att se hur ens matvanor ser ut. Dels ett snabbtest med lite frågor, och dels kan man göra en registrering av vad man ätit under en måltid, dag eller flera dagar. En rolig grej tyckte jag!

På snabbtestet fick jag 9 poäng, och 9-12 poäng var bra matvanor - så jag klarade mig precis! Det som sinkade mig tror jag var att jag äter godis eller kakor ganska ofta ;P

Här hittar ni Matvanekollen: http://www.slv.se/sv/grupp1/Mat-och-naring/Kostrad/Test-matvanekollen/

Gå in och kika ni med! Hur många poäng skrapar ni ihop i snabbtestet??

/Helena

Sko-shopping!

Det blev lite skoshopping i onsdags. Behövde både nya löparskor och spinningskor och dessa blev det:



Löparskorna är jättesköna. Jag har kört med samma modell nu tre gånger i rad, för den passar verkligen min fot perfekt. Så skönt när man inte behöver "springa in" dem.
Och det blir spännande att testa spinningskorna på passet nästa måndag!

/Helena


Avocadosoppa med kräftstjärtar

Avocadosoppa har jag länge tänkt att jag ville testa att göra. Den blev god, men lite besviken blev jag ändå. Avocadon är ju så len i smaken, men soppan kändes inte riktigt så fyllig som jag hoppats på. Men god såklrt ändå, speciellt med lite kräftstjärtar till. Inte det billigaste receptet att göra om man jämför med andra soppor, men nu är jag ju ingen student längre så då får man lyxa lite!


Ingredienser (4 port):
* lite flytande margarin
* 4 st sharlottenlökar
* 2 st vitlöksklyftor
* 5 st avocados
* några droppar citronsaft
* 1 liter vatten
* 1 st grönsaksbuljong
* 2 dl lätt creme fraiche
* salt och peppar
* lite cayennepeppar
* kräftstjärtar

Gör så här:
Hacka lök och vitlök och fräs i lite flytanda margarin i en gryta. Lägg ner "köttet" från de fem avocadona i grytan och kör med en stavmixer till allt blir "geggigt". Droppa några droppar citron över. Häll på vatten och lägg i buljongtärining. Mixa lite ytterligare med stavmixern så att vatten och avocado blandar sig till en slät soppa. Koka upp soppan hastigt så att den blir varm. Blanda ner lätt creme fraichen och salta, peppra samt ha i lite lite cayennepeppar. Servera i skålar med några kräftstjärtar på toppen. Kärftstjärtarna är salta och goda och passar bra till soppan!

/Helena


Chocolate chip cookies (med mörk och vit choklad)

Helt fantastiskt goda kakor. De smälter i munnen och man vill bara fortsätta äta... Degen var väldigt god också! Tror det slank ner åtminstone fem kakor i min mage bara genom degen :) Ni måste verkligen göra dessa!


Ingredienser (ca 40 st):
* 125 g margarin
* 1,25 dl socker
* 1,25 dl farinsocker
* 1 st ägg
* 3,5 dl vetemjöl
* 0,5 tsk salt
* 0,5 tsk bakpulver
* 0,5 tsk bikarbonat
* 0,5 msk vaniljsocker
* 100 g mörk choklad
* 100 g vit choklad

  
Gör så här:
Vispa margarin och socker krämigt med hjälp av en elvisp. Blanda ner ägg. Blanda vetemjöl, salt, bakpulver, bikarbonat och vaniljsocker och rör ned det i smeten. Hacka den mörka och vita chokladen i småbitar (men lite grova bitar ska det finnas kvar). Rulla till bollar (ungefär som en pralin, men lite större). Platta till dem lätt, men bara lite. Lägg på en plåt, med ganska mycket mellanrum mellan bollarna, eftersom de flyter ut rätt mycket. Grädda i 175 grader i ca 15 minuter.

/Helena


Förra och denna veckans träning

Såhär såg förra veckans träning ut. Blev en lite lugnare vecka. Blev dock tom lite svettig av buggen i söndags, för nu har vi börjat snurra en hel del och kommit igång ordentligt med stegen och rörelserna!

 

Måndag: Bodyvive 55 min

Tisdag: Schlager-spinning 45 min

Onsdag: Vila

Torsdag: Löpning sprint 5 km

Fredag: Löpning ca 9,5 km

Lördag: Vila

Söndag: Buggkurs 90 min

 

Måndag: Spinning 1 h och 44 min

Tisdag: X-fit 60 min

Onsdag: Löpning ca 10 km

Torsdag: Bodypump 55 min

Fredag: Löpning ca 10 km

Lördag: Löpning intervall/långpass

Söndag: Buggkurs 90 min

 

Har inte inplanerat någon vilodag denna veckan, men det brukar alltid åtminstone bli en per vecka. Det är alltid någon dag som jag fuskar eller som det dyker upp andra planer. Jag mår dock bäst om jag får röra mig lite varje dag, så om jag kan träna varje dag är jag glad för det. Sen promenerar jag lite varje dag, men det skriver jag inte med.

 

Spinningen på 1 h och 44 min igår, måndag, var verkligen jättekul. Ledaren kör väldigt bra musik, typ trance/house/discoremixer, vilket gör att man kämpar extra bra. Passet är också ganska jämntungt, vilket gör att man orkar det så lång tid. X-fiten idag var helt underbar!!! Och det går bättre och bättre för varje vecka!

 

Hur ser eran träningsvecka ut?

/Helena


Rotsakswok med korv

Det här är faktiskt en av mina favoriträtter just för tillfället! En jättegod och smakrik wok med billiga råvaror!


Receptet finner du här.

Jag har använt mig av kycklingkorv. Men det går lika bra med vanlig falukorv/grillkorv eller soyakorv om man vill göra det vegetariskt.

/Helena


Mangochoklad-cakeballs


Ingredienser (ca 35 st):
* 50 g margarin
* 1,2 dl florsocker
* 1,5 msk kaffe
* ca 2,7 dl mjöl
* 1,5 tsk vaniljsocker
* 150 g Marabou Mango-choklad
* kakao att rulla i

Gör så här:
Rör margarin, florsocker, kaffe, mjöl och vaniljsocker till en finfördelad och smetig massa med hjälp av elvisp. Hacka Marabou-chokladen smått smått och blanda i. Tillsätt ev. lite vatten om det är svårt att få ihop det till bollar. Rulla till bollar och rulla i kakao.

SÅ HIMLA GODA!!

/Helena


Restaurang Krua Thai, Möllevångstorget, Malmö

Har hunnit testa lite thaimat på restaurang i Malmö. Åt denna rätt nedan, Pad Gai Cashewnötter, på restaurang Krua Thai i ena hörnet av Möllevångstorget. Rätten kostade 90 kr, vilket är ett överkomligt pris, speciellt på kvällen om man vill äta någonstans. Och det var verkligen så himla gott! Smakrikt, fräscht och mättande. Verkligen fullpoäng av mig! Kommer att gå dit fler gånger och rekommenderar verkligen stället. De hade många andra rätter som jag också gärna testar framöver.


Pad Gai Cashewnötter: Stekt kyckling med cashewnötter, curry, grönsaker, ananas och kokosmjölk.

/Helena


Folat/folsyra - extra viktigt vid graviditet

Ett B-vitamin
Folat och folsyra är olika former av samma B-vitamin. Folat finns naturligt i mat medan folsyra är ett konstgjort framställt folat som används vid berikning och i kosttillskott. Vid brist på folat leder detta till en försämrad celldelning och rubbad proteinomsättning i kroppen. Man kan få en anemi, alltså en typ av blodbrist.


Intag av folat extra viktigt innan och under graviditet
Extra viktigt att äta ordentligt med folat är för kvinnor som kan tänkas bli gravida. Man rekommenderar ett kosttillskott med 400 mikrogram folsyra per dag fram till tolfte graviditetsveckan. Detta för att minska risken för att fostret skall få ryggmärgsbråck eftersom folsyra har visat sig skydda mot detta. Kosttillskottet behövs cirka en månad före befruktning och två månader efter, därefter har folsyra troligen ingen effekt när det gäller ryggmärgsbråck. För lite folat i samband med graviditet kan också i värsta fall leda till spontan abort eller att barnet föds förtidigt eller med för låg födelsevikt. Men nu är det ju också så, att man kanske inte alltid vet att man skall bli gravid, eller att det var planerat, och då äter man ju inget kosttillskott innan graviditetens början. Därför är det viktigt för alla kvinnor i fertil ålder att äta mycket folat. Och även om man bara tar kosttillskott i början, är det viktigt att gravida äter en folatrik kost under hela graviditeten, då folatbehovet är ökat på grund av ökad blod- och cellbildning.


Rekommendationer
Den normala rekommendationen för vuxna ligger på 300 microgram folat/dag, men för kvinnor i fertil ålder är det 400 microgram/dag. Många kostundersökningar har dock visat att vi i Sverige har problem med att nå upp till rekommendationerna.


Folatrika livsmedel
Så i vilka livsmedel finns folat rikligt? Det finns mycket folat i lever, gröna bladgrönsaker (ex. broccoli, brysselkål, spenat), ärt- och baljväxter (ex. kikärtor, bönor) och även en del folat i frukt, kött, fullkornsbröd (spec. i kruskakli, vetekli etc.) och ägg.

 

Folatmeny 400 microgram

För att det ska bli lite lättare att förstå hur mycket 400 microgram folat är, så gör jag här ett förslag på livsmedel man kan äta under en dag – för att komma upp i mängden 400 microgram folat under en dag. (alltså ingen komplett måltid, utan jag ger förslag på folatrika livsmedel att lägga till måltiden)

Frukost: 1 st kokt ägg, havregrynsgröt gjord på 1 dl fiberhavregryn + 1 msk kruskakli (= 72 microgram folat)

Mellanmål: 1 st banan (= 20 microgram folat)

Lunch: 1 dl brysselkål, 40 g gröna ärter (= 130 microgram folat)

Mellanmål: 2 st knäckebröd med leverpastej (= 26 microgram folat)

Middag: 1 dl broccoli, 40 g kikärtor (= 143 microgram folat)

SUMMA: 391 microgram folat

 

Som ni ser är det kanske inte alldeles enkelt att komma upp i de rekommenderade mängderna folat. Dock är brysselkål och broccoli väldigt bra att äta. De innehåller inte bara mycket folat, utan även mycket av andra vitaminer och mineraler.


  
Broccoli och brysselkål är bra att äta till maten, då dessa innehåller mycket folat. 


Är det något som är oklart eller något som ni ytterligare undrar om folat/folsyra är det bara att fråga!

 

/Helena


Chokladföljetong del 62 - Marabou premium Cocoa sea salt pecan

  

Marabou premium - Cocoa sea salt pecan

Rätt gott choklad med framträdande saltsmak. Smakade dock inte så mycket pecan - kunde göra varit mer pecan i! Kommer nog ta ett tag för mig att äta upp detta, är inte överförtjust i dessa lite mörkare choklad. Fast det var helt okej ändå, typ en bit till kaffet. Det innehåller ju ändå 70 % kakao, vilket är bra, och det finns inte så många sådana choklad som är smaksatta på lite roligare sätt - så detta var ändå en bra nyhet tyckte jag! Fin förpackning var det också.

Pris: ca 22 kr för 100 g

Helhetsbetyg: 3


Någon mer som smakat denna, vad tyckte ni?

/Helena


God pastasallad med pesto


Pastasallad med pasta, pesto, ruccolasallad, blandad sallad, avocado, paprika, soltorkade tomater, fetaost, gurka...


Åts tillsammans med oliver, alfagroddar, rödlök och bönor i senapsdressing... MUMS!

/Helena


Lite frukostbilder


Havregrynsgröt med psylliumfrön, banan, äpple och jordgubbssylt. Toppades med soyamjölk efter fotograferingen.


Tärnat äpple med vanilj- och persikoyoghurt med krossade pepparkakor och frukt- och nötmüsli samt lite kanel.


Havre- och quinoagröt med psylliumfrön, hallonsylt och banan. Och sedan med soyamjölk på...

Vad åt ni till frukost idag?

/Helena


Omelett med tomat, basilika och oliver

Köpte en stor laddning ägg häromdagen så därför blev det omelett en kväll! Snabbgjord mat efter träningen, men mycket protein i. Funderade också på att ha tonfisk i, skulle nog passa bra det med. Dock blev jag inte så mätt. Jag åt upp hela omeletten. Men det kanske kan vara en idé att servera en god och matig sallad till, så kanske den räcker till två personer.

 
Såhär såg omeletten ut under gräddningen… Inte ritkigt klar än… Och sedan åts den med lite sallad.

 

Ingredienser (1-2 port):

* 4 st ägg

* 4 msk mjölk

* salt, peppar och basilika

* 1 st gul lök

* 1 st vitlöksklyfta

* 1 st tomat

* 5 st soltorkade tomater i olja, avrunna

* ca 10 st svarta urkärnade oliver

 

Gör så här:

Hacka lök och vitlök och bryn i lite flytande margarin i stekpanna. Vispa samman ägg och mjölk och krydda ”smeten”. Häll i löken i smeten. Skiva tomaten och hacka de soltorkade tomaterna i småbitar. Häll smeten i stekpannan. Lägg i tomater och oliver. Grädda på låg värme tills omeletten är stelnad. Man behöver inte vända på den.

 

/Helena


Stracciatella-kladdkaka med apelsin

Bjöd på denna improviserade kaka igår när jag hade besök av några kompisar. Blev riktigt riktigt god!


Ingredienser:
* 4 ägg
* 4 dl socker
* 2 msk vaniljsocker
* 5 dl vetemjöl
* 150 g margarin
* 5 msk apelsinsaft
* 200 g vit choklad
* ca 60 g mörk apelsinchoklad (ex. från Marabou)

 
Gör så här:
Sätt ugnen på 150 grader. Vispa ägg och socker. Tillsätt vaniljsocker, vetemjöl och apelsinsaft och blanda. Smält margarinet på spisen. Smält den vita chokladen i micron eller över vattenbad. Blanda ner margarin och den vita chokladen med resten av smeten. Rör runt ordentligt så smeten blir slät.
Hacka den mörka chokladen grovt.
Smörj en form med löstagbar botten med lite flytande margarin och bröda den med kokosflingor eller mjöl. Häll ner hälften av smeten i formen och strö över den hackade chokladen. Häll i resten av smeten och grädda i ugnen ca 45 min.

/Helena


Ny funlight-smak: Kiwi & green tea



Hittade en ny finlight-smak i hyllan i affären här om dagen, "kiwi green tea". Jag tyckte den var god och en rätt fräsch smak! Dock tror jag att man kan tröttna lite på den om man dricker för mycket. Min favorit är ju fortfarande Svartvinbär.

Detta ovan skrev jag för någon dag sedan. Nu när jag druckit saften mer tycker jag inte alls om den. Man tröttnar jättefort på den, och den är sliskig och smaken är inte speciellt god. Funderar på att hälla ut resten som är kvar i flaskan...

/Helena


Jag ska bli spinninginstruktör!

ÄNTLIGEN är jag anmäld! Till en spinning-instruktörs-utbildning! :) Har velat gå det jättelänge, och nu ska det äntligen bli av! Har redan gjort listor på spotify med bra spinning-musik, ser verkligen fram emot att sätta ihop mina egna pass och förhoppningsvis också få extrajobb som instruktör och leda och peppa andra träningsglada människor!!!

Utbildningen går av stapeln i april, så snaaart!


Pepp!

/Helena


Jordnötssmörs-test: Fyra olika märken

Hur goda är egentligen de olika jordnötssmören? Och är det någon skillnad i innehåll? Jag beslöt mig för att smaktesta några olika sorter/märken samt även se hur bra innehållet i dessa var.

Läs gärna mitt tidigare inlägg om jordnötssmör här.
Jordnötssmören fick dietistpoäng 1-5 beroende på hur bra innehållet i dem var (1=sämst, 5=bäst), bedömning om bredbarhet, samt smakbetyg 1-5 (1=sämst, 5=bäst) beroende på hur goda de var. Testpersoner var jag själv samt min syster.


De fyra jordnötssmören som var med i testet.


GREEN CHOICE: Ekologiskt peanutbutter "Crunchy" (ekologisk, KRAV-märkt)
Finns även av samma tillverkare i smooth.
Pris: Inköpt på Ica för ca 32 kr (91 kr/kg)
Ingredienser: Rostade jordnötter (99,3 %), havssalt.
Dietistpoäng: 4,5 (hög halt jordnötter samt inget socker)
Bredbarhet: dålig
Smakpoäng: 3,5 samt 3,5 
Kommentar: Fyllig jordnötssmak, men lite tråkig. Man känner att man vill salta på den (även om man inte borde :P). Att den var svårbredd kan bero på att den var crunchy, kanske går smooth bättre att bre. Jättesvår att bre på knäckebröd.


SEVAN: Jordnötssmör krämigt
Pris:
Inköpt på Willys för 21 kr (62 kr/kg)
Ingredienser: Rostade jordnötter (93 %), brunt rörsocker, palmolja, havssalt.
Dietistpoäng: 2 (innehåller både socker och palmolja)
Bredbarhet: god
Smakpoäng: 4 samt 4
Kommentar: Prisvärt jordnötssmör, lite tråkig färg. Men väldigt gott.


Unilever SKIPPY: Creamy
Samma tillverkare gör även "crunchy".
Pris: Inköpt på Ica för ca 27 kr (77 kr/kg)
Ingredienser: Malda rostade jordnötter (79 %), vegetabilisk olja, dextrose, härdat vegetabiliskt fett, salt.
Dietistpoäng: 1 (låg halt jordnötter, tillsats av socker samt härdat fett)
Bredbarhet: god
Smakpoäng: 5 samt 5
Kommentar: Ser inbjudande ut. Supergod, men tyvärr inte det bästa jordnötssmöret. Var så god att jag har gått och ätit skedar av smöret ur kylskåpet då och då, inte den bästa vanan alltså.


MAX HAVELAAR: Pindakaas (Rättvisemärkt)
Pris:
Inköpt i Världsbutiken för 32 kr (97 kr/kg)
Ingredienser: Jordnötter (95 %), palmolja, palmfett, salt.
Dietistpoäng: 3 (dåligt med palmolja - för miljön/hälsa, men bra med stor halt jordnötter)
Bredbarhet: god
Smakpoäng: 1 samt 2
Kommentar: Smaklös, växer i munnen. Smakar mest fett och "fastnar" i munnen. Men helt okej på mackan.



SAMMANFATTNING är alltså att Skippy var helt klart godast, men även "onyttigast". Sevans jordnötssmör var klart billigast. Green choises jordnötssmör var bäst ur näringssynpunkt, och även rätt gott. Det jordnötssmöret jag själv skulle välja framöver är i första hand green choice, och sedan Sevans. Min syster hade i första hand valt att köpa
Green choice.

Vilken är din favorit? Och vilket ovan hade du valt om du ska ta alla olika kategorier i beaktning?

/Helena


Kikärtsgryta med jordnötssmör

En dietistvän brukar göra ett liknande recept, och eftersom jag har så mycket jordnötssmör i kylen (inför jordnötssmörs-testning) så passade denna grytan utmärkt idag!
Den blev verkligen jättegod!! Om man lägger till några dl vatten kan man nog även ha det som soppa!


Ingredisenser (3-4 port):
* 2 st gula lökar
* 2 st vitlöksklyftor
* 2 st morötter
* flytande margarin att steka i
* 1 kg krossade tomater
* salt, svartpeppar samt chilipulver
* 1 tsk curry
* 1 fpk/burk kikärtor, ca 250 g
* 4 msk jordnötssmör
* 2 tsk soya
* 1-2 tsk röd currypasta

Gör så här:
Hacka löken och vitlöksklyftorna. Skär slantar av morötterna. Fräs allt i flytande margarin i en gryta. När lök och morötter mjuknat så häll i de krossade tomaterna. Salta, peppra, samt lägg i lite chilipulver och curry. Blanda ner kikärtor, jordnötssmör, soya och röd currypasta. Låt det bli varmt och rör om ordentligt. Smaka av och krydda ev. lite mer.

Servera grytan till ris eller matvete, eller ät den precis som den är. Jag toppade med några svarta oliver! Att toppa med några jordnötter hade nog inte heller varit fel!

/Helena


Påfyllning av skafferiet...


Tuuungt att bära hem matkassarna idag som innehöll ananas, avocados, äpplen, purjolök, creme friche, kyckling-falukorv, kräftstjärtar, scharlottenlök, apelsiner, tomater, färskost, palsternacka, vitkål samt soyamjölk!

Av detta blev det en avocadosoppa med kräftstjärtar, samt en rotsakswok med korv. Och så pålägg till mackorna och frukt till mellamål!

/Helena


RSS 2.0