Nötkolapaj (vegansk)

En helt underbart god paj som jag och en kompis gjorde! Denna versionen är vegansk och går alltså bra att äta även för en ägg- eller mjölkallergiker. Men om man dock vill, kan man använda vanligt margarin och även vanlig vispgrädde. Då gör man bara likadant, men byter ut de två.


Ingredienser:
Pajskal:
* 100 g mjölkfritt margarin
* 4 dl vetemjöl
* 0,75 dl socker
* lite vatten
Fyllning:
* 200 g hasselnötter
* 3 dl soyagrädde
* 1 dl ljus sirap
* 3 dl socker

Gör så här:
Rosta hasselnötterna i ugnen, 200 grader i ca 10 min. Blanda ihop ingredienserna till pajskalet. Tryck ut i en pajform och grädda i ugnen i 200 grader i 12 minuter. Under tiden kan du börja koka kolasmeten. Blanda grädde, sirap och socker i en kastrull och låt koka upp. Koka tills smeten blir så fast att du kan forma en liten kula (en "lös" sådan) av den. Sprid ut hasselnötterna i pajskalet. Häll över kolasmeten och ställ sedan att svalna.
Servera pajen med ex. vispad soyagrädde.

/Helena


Mumsig pastasallad

En supergod lunch! Pastasallad med rökt skinka, körsbärstomater, gurka, paprika, salladsmix, rödlök och avokado. Toppad med sweet chili sås! Mums!

/Helena


Alpro Soya "Vaniljdessert/pudding"


Bilden lånad ifrån: http://www.alprosoya.se/ourproducts7/desserter0/product/vanilj_dessert_4_x_125_g.html?L=0

Jag har tidigare testat Alpros Soyas chokladdessert. Nu har jag även testat vaniljsmaken! Och den var verkligen jättegod! Rekommenderar verkligen den! En lagom efterrätt, och inte så onyttig ändå.


Vanilj"puddingen" är mjölk- och laktosfri, och vegansk. 


/Helena


Halsning ifran Slovenien

Hej! Nu har jag tagit mig till SLovenien och Ljubljana. En mysig liten stad. Tyvarr har det regnat massa nu hela helgen, sa jag hoppas verkligen det blir battre imorgon da jag skall aka till Bled, en liten by i norra Slovenien som ska vara otroligt vacker!


Ol har jag testat i alla lander... denna Jelen drack jag i Serbien! Ja alltsa inte just den har enorma flaskan, forstass!

/Helena

YOSA mjölkfri "yoghurt" av havre

Jag fortsätter att botanisera bland produkter för veganer/allergiker/intoleranta. På området ”yoghurt” har jag tidigare testat Oatlys Havregurt (naturell och jordgubb) och Carlshamns Mejeris Soygurt (blåbär, jordgubb och naturell). Nu har jag även testat YOSA gjord av havre, i smakerna Vanilj och Skogsbär.

 

YOSA är en ”yoghurt” gjord av havre. Förutom yoghurt gör YOSA också havremål, havresmoothies och havre fraiche. Alla produkterna är naturligt fria ifrån laktos, mjölkprotein, gluten och soja.


 

Jag har testat smakerna ”Vanilj” och ”Skogsbär” i förpackningar om 400 g. De kostar ca 16 kr/st. YOSA har även många smaker i små portionsyoghurtar. De har jag inte testat ännu, men skall göra det snart. Där finns smaker som ”Jordgubb-banan”, ”Plommon”, ”Röda bär”, ”Blåbär-banan”, ”Paradis”, ”Persiko-Passion”, ”Choklad” och ”Citrus”.

 

 

Jag tyckte att YOSA yoghurt var väldigt god! Konsistensen var lite ”slemmig” och färgen lite sådär vattnig, men smaken var väldigt god. Jag var ju inget fan av havregurten ifrån Oatly (jag tyckte den hade en sådan bismak) men med YOSA var det inte alls så. Skogsbär var nog lite godare än vaniljen. Skogsbären smakade mer som ”vanlig” yoghurt, medans vaniljen mer kändes lite inte-yogurtaktig. Fast den var god den också.


Lite negativt kan jag dock tycka att Vanilj innehöll ca 90 kcal/100 g och detta beroende på att det är 10 g socker i/100 g. Det är lite väl mycket tycker jag! Skogsbären innehöll lite mindre, 8 g, fast det är ändå lite för mycket tycker jag.

De som innehåller minst socker av YOSAs produkter är den Naturella (4,5 g/100 g), Jordgubb-banan (7,3 g/100 g) och Blåbär-banan (7,8 g/100 g).

 

Något som jag tycker är väldigt positivt med YOSAs yoghurt är att det finns så många smaker att välja på! Verkligen roligt!!! De andra produkterna jag testat tidigare, har ju varit begränsade med 2-4 smaker. Här finns ju massor att välja på!

 

/Helena


Halsning ifran Zagreb

Hejsan allesammans!

Tack for alla kommentarer jag fatt, hinner dock inte svara pa dem eftersom jag ar ute och reser, men jag uppskattar det verkligen.

Har kommer nu en halsning ifran Zagreb, i Kroatien. Jag kom hit nu ikvall efter fem dagar i Belgrad, Serbien. Belgrad var helst fantastiskt, dar fanns allt! Och jag var ocksa en dag i Novi sad, en stad i norra Serbien. Sorgligt var att se lite ar Nato bombat staden sa sent som 1999, det kanns ganska otankbart. Folket var trevligt och det finns massor att gora i Belgrad! Frukten var billig! Pa marknader kopte vi gurkor for 2 kr&kg och hallon for 20 kr&kg, nektariner for 4 kr&kg osv. Ett mekka for frukt o gront alltsa!

Har i Zagreb tankte jag mest mysa runt och njuta lite av livet. Dricka kaffe och ata glass. Pa fredag aker jag till Ljubljana i Slovenien.

Manga kramar
Helena

Kao's - Vegansk restaurang och fik i Malmö

Kao's restaurang och café i Malmö är beläget på Spångatan 32.
Jag besökte den innan semestern och åt lunch där! Jag tog en lunchbuffé för 75 kr och då ingick olika grönsaker, såser, pasta m.m. samt även bröd, soppa och kaffe. Det var jättegott! Och allt veganskt!



Såhär skriver restaurangen själva om sig på facebook:
 
"Vi erbjuder mat lagad från grunden utan massa onödiga tillsatser. Enkel och god mat helt enkelt, baserad på fräscha ekologiska råvaror.
Under lunchen serverar vi en enklare buffé med soppa, matiga sallader och hembakat surdegsbröd. Det finns dessutom två dagens att välja mellan. En fejk och en grönsak. Prova gärna även någonting från vår á la carte.

Givetvis så finns det många goda och smarriga kakor och annat smått och gott för den sötsugne att välja på.
Inom en snar framtid så hoppas vi att vår serveringsansökan beviljas så att vi kan erbjuda er gott öl, vin samt en och annan somrig drink."

Väl värt ett besök! Deras Twix-kaka är gudomlig!

/Helena

Chokladföljetong del 69 - Marabou Sensation "Blueberry" och "Strawberry cheesecake"


Marabou Sensation "Blueberry milk" och "Strawberry cheesecake"
Pris:
ca 17-20 kr/st för 142/138 g

Blueberry milk: God, men lite förmycket "syltaktig" för min smak. Lite för rinnig. Men god kombo, blåbär och mjölk, skulle dock varit mer "fast" blåbärsmassa.
Helhetsbetyg: 3

Strawberry cheesecake: Jag tyckte det här var jättegott! Perfekt kobo av sött, syrligt och choklad. Mums!
Helhetsbetyg: 4

/Helena


Mumsig marängrulle



Har publicerat detta recept tidigare på bloggen, men vill bara återigen tipsa om denna jättegoda efterrätt/tårta! Marängrulle med fyllning av lemoncurd, passionsfrukt, grädde och jordgubbar! MUMS!

Receptet finner du här.

/Helena


Halsning fran Bulgarien och Sofia

Hejsan! Nu har jag tagit mig ner till Bulgarien och Sofia! Jag gillar det verkligen har! Igar var jag pa marknad hela dagen. Kopte massa billig frukt, tex korsbar ett kilo for 5 kr, sant gillar vi! Annars ar det svart att veta vad som  ar typisk bulgarisk mat... jag har ju last pa, men sen star ju inget pa engelska utan med kyrylliska bokstaver, sa da fattar man inget...

Idag ska jag besoka ett kloster nagra mil utanfor Sodia och imorgon ska jag bara kolla in stan lite mer stror jag. Pa fredag aker jag vidare till Belgrad i Serbien!

Hoppas ni alla har det bra ocksa! Jag njuter for fullt !!

/Helena

Tzay

Häromdagen provade jag ett livsmedel som heter "Tzay". Det är veganska bitar som påminner lite om kyckling i konsistens och smak. Väldigt kryddiga och goda! De säljs som bitar frysta, eller som på spett. Dessa var köpta i affären "Astrid och aporna" i Malmö.

Enligt Wikipedia är bitarna gjorda av bl.a. sojaprotein, sojabönsolja, potatismjöl, majsmjöl, vetemjöl, kryddor (ex. chili och ingefära) m.m. De är alltså inte glutenfria.


Vi stekte Tzay med lite lök och paprika. Och så åt vi det till pasta och en sallad gjord på ruccola, tomat, paprika, gurka, lök och avocado. Mums!

Har ni provat Tzay? Vad tyckte ni?

/Helena


Hälsning från Budapest

Hej! Här kommer en hälsning ifrån Budapest! Jag har haft tre bra, o jättevarma dagar här! Ätit både gulasch o Gundelpannkakor :) imorgon åker jag vidare till Slovakien. Försökte ladda upp bild men det gick tyvärr inte...

Chokladföljetong del 68 - Marabou "Maräng och nöt"


Marabou "Maräng och nöt"
God choklad, men man kände i princip inte marängen. (Inte i de bitarna jag åt i alla fall.) Chokladen är ju dock väldigt god, men eftersom man hade lite förväntningar angående marängen så drar det ner betyget lite.
Pris: ca 7-9 kr
Helhetsbetyg: 3,5

/Helena


Mattips inför resan till Tyskland

Någon som skall resa till TYSKLAND på semestern? Här kommer lite mat och matkulturs-tips ifrån Tyskland!!



CURRYWURST & BRATWURST
Bratwurst är en tysk korv. Den kan vara gjord av både lamm, nöt eller fläskkött och oftast kryddad med vitlök, muskot, kryddnejlika, kummin och ibland majram. Den brukar serveras med ketschup och senap samt med bröd eller pommes. Själva namnet "Bratwurst" betyder "korv att steka". Den finns många sorter och olika variationer av Bratwurst. Currywurst, kan man säga, är en sorts Bratwurst. Currywurst är också en tysk korv som är väldigt populär. Den går att köpa, i olika prisklasser, över hela Tyskland och Berlin och serveras vanligen med tomatsås, ketschup, currypulver och pommes frites eller bröd.
Currywursten är rätt god tycker jag. Men det är inte det nyttigaste man kan äta, och jag tycker man inte blir så jättemätt. Inte det bästa att stå sig på alltså, om man är väldigt aktiv på sin Berlin- eller Tysklandsresa.


NÜRNBERGER BRATWURST
Nürnberger Bratwurst är en liten, tunn och kort korv som sedan länge länge tillverkats i staden Nürnberg i Tyskland. Den är skyddad enligt EUs lag "Protected geographical indications" vilket betyder att den endast får tillverkas i Nürnberg. Korven innehåller bl.a. kryddan mejram. Denna korven ovan åts till frukost med scrambled eggs samt en liten skål med söt senap som man fick vid sidan av.


Mycket korvar kan man köpa i Tyskland. Och i mataffärerna finns dem förpackade i små glasburkar till och med!



STREUSELSCHNECKE
Poppis kaka med "knasper" ovanpå. Finns i många olika varianter!

BERLINER/BERLINERMUNK
"Berliner" kallar vi i svenskt tal ofta "Berlinermunk" eftersom det är lite som en munk. I Tyskland kallar man den också ibland för "Pfannkuchen". Det är en munk med fyllning, kanske med vaniljfyllning, moccafyllning, chokladkräm hallon- eller äppelkräm. Plommonsylt är också en vanlig fyllning. Munken är gjord av söt jästdeg och friteras i olja. Fyllningen brukar injiceras efter tillagningen.


PRETZELS/BRETZELS
En kringla med salt på. I min smak ter den sig lite tråkig, men många älskar den. Smakar ungefär som en supertjock salt pinne!


VANILLEKIPFERLN
Dessa Vanillekipferln bakade jag i samband med vårt "Europa-tema-fik" när jag var fikavärd för ett nationscafé. Vi bakade kakor från olika länder i Europa och dessa hade jag fått recept av ifrån en tysk kompis mormor. Hon skickade receptet till mig från Tyskland, och min vän hjälpte mig att översätta det. Vanilj"hornen" är riktigt goda och smälter i munnen!



HARIBO
Haribo är tyskt, och därför bör man spana in alla roliga Haribo-påsar när man är där! Massor med olika sorter att välja på, som inte heller finns i Sverige.


RITTER SPORT
Französische strasse 24, paralellgata till "Unter den linden", i Berlin, kan man besöka ett Ritter Sport-center. Där säljer de massa choklad, en del till fabrikspriser, och man kan även se hur processen går till då man gör choklad. Ritter Sport är ett tyskt märke och de gör många sorters olika choklad. Här ovan några nya för säsongen, bl.a. med smak av "Stracciatella" och "Körsbär".



APFELSCHORLE
En äppelsmakande dryck som är väldigt vanlig i Tyskland.

TYSK ÖL!
Bör testas såklart.




KÖRSBÄRS-SMAK på det mesta...
Något som man kan lägga märke till i Tyskland, men även i andra länder i Europa (ex. Tjeckien, Polen m.fl) så är det att de smaksätter mycket med körsbär! Dryck, choklad, kakor, te, vin... Detta är ju inte lika vanligt i Sverige. Men jag gillar det, tycker körsbärssmaken är väldigt god och annorlunda! 

Något tyskt som fattas? Tveka inte att kommentera!!


Hoppas ni fick lite tips på vägen!
Klicka in på "Matkultur i världen" i listen till vänster, om ni vill ha fler mattips ifrån andra länder!

/Helena


SEMESTER! Då ger jag mig av!


Idag får jag semester!
Och i eftermiddag lyfter planet till Budapest, Ungern! Därifrån ska jag sedan tågluffa genom östeuropa/balkan och ska stanna i Sofia, Belgrad, Zagreb, Ljubljana, Bled, Salzburg och Prag! Ska bli toppenroligt!!

Några mål med resan är att
* träffa många spännande och intressanta människor
* äta typisk mat i alla länder
* testa på att morgonspringa lite i de olika ländernas parker
* ta det lugnt och njuta!

Och så förståss; att samla på mig några fler flaggor att sy på min backpackväska!



Jag kommer att blogga ifrån min resa. Och jag har även lite inlägg som kommer att publiceras när jag är iväg. Så fortsätt kika in! Bloggen har jag inte semester ifrån! :P

Nu är jag lite pirrig!!!!

/Helena


Grötfrukost


Grötfrukost! Gröten gjord på havregryn, fibrex, psylliumfrön och russin. Och sedan fruktsallad på toppen: Banan, ananas, clementin, vattenmelon, päron, äpple, russin och björnbär. Efter att kortet tagits toppade jag med vaniljhavredryck. Mums!

Eftersom jag åker utomlands imorgon blir detta sista "ordentliga" frukosten på länge! Backpackerfrukostar brukar ju bli lite annorlunda än vad jag frukost-galna människa är van vid... Ta gärna en kik på mitt inlägg om just backpacker-frukostar som jag skrev för ett tag sedan! Det hittar du här: http://matresan.blogg.se/2011/april/backpacker-kost-frukostar.html

/Helena


De två senaste veckornas träning

Måndag: -
Tisdag: 8 km löpning
Onsdag: 55 min spinning (instruktör)
Torsdag: -
Fredag: 15 km löpning
- klockade mig på 1:18:40, vilket är nytt personligt bästa på den sträckan! En genomsnittlig km-tid på 5:14.
Lördag: 7 km löpning
Söndag: 12 km löpning

Måndag: 12 km löpning
Tisdag: -
Onsdag: 55 min spinning (instruktör)
Torsdag: -
Fredag:
17 km löpning
Lördag: -
Söndag: -

Nu måndag och tisdag skall jag köra två löp-pass, sedan åker jag iväg på min resa på onsdag. Då blir det lite smårundor tänkte jag. Men mycket gående förståss också!

/Helena

Pastasås med sojabitar och soltorkad tomat (veganskt)

En krämig och god pastasås med smak av tomat, timjan och rosmarin. Pastasåsen/rätten är vegansk, alltså även ägg- och mjölkfri. Om man vill går det dock bra att istället använda kyckling, och vanlig matlagningsgrädde istället för sojagrädde.
Detta är faktiskt en av mina favoriträtter! Har dock inte provat att göra den vegansk innan, men det gick alldeles utmärkt! :)


Ingredienser (ca 3 port):
* 12 st sojafilébitar
* 1 st grönsaksbuljongtärning
* 1 st gul lök
* 2 st tomater
* 8 st soltorkade tomater
* 2,5 dl sojagrädde (ex. Alpro Soyas)
* 1 dl vatten
* salt, peppar
* chilipulver
* timjan
* rosmarin

Gör så här:
Koka sojafilébitarna mjuka tillsammans med halva buljongtärningen. Det är lite olika hur lång tid det krävs, beroende på vilken tillverkare det är. Men de som jag använde behövde man koka i ca 20 min. Hacka lök, tomat och soltorkad tomat och fräs i lite olja i en stor kastrull. Dela sojafiléerna i mindre bitar och lägg i dem och fräs med en stund. Tillsätt resten av buljongtärningen, lite chilipulver, sojagrädde och vatten. Koka upp och bli varmt. Krydda med salt, peppar, rosmarin och timjan. Smaka av. Ev lite mer chilipulver kanske? :)

Servera med pasta och en god sallad.
Och ett gott vitt vin!

/Helena


MARATHON i sikte!

Ja, nu har jag faktiskt tagit steget fullt ut - och anmält mig till ett Marathon-lopp! Detta kommer att ske redan den 15 oktober i år, nämligen Växjö Marathon.

Ett Marathon är 42,2 km. Jag har som längst sprungit en halv sådan distans i mitt liv, men jag ska träna upp till 30 km och sedan får jag hoppas på det bästa! Nu väntar snart semester i tre veckor, och eftersom jag är utomlands tänkte jag bara springa lite smårundor och små intervaller, mest för att hålla igång. När jag kommer tillbaka i augusti skall jag dock lägga ett strikt träningschema! Och detta skall ni naturligtvis få följa på bloggen! :)

Så, vägen mot Marathon har startat! 3,5 månad kvar bara...

/Helena


Happy me Happy you-glass ifrån GB

Jag har varit lite dålig på att testa årets glassnyheter, men här om dagen testade jag i alla fall "Happy me" från GB. Den kostade 13 kr. Vaniljglasspinne med mycket hallonsylt i, och så lite choklad runt. Den innehåller 110 kcal/glass.



Jag tyckte den var helt okej, men inget spännande. Tråkig. God hallonsylt i, men det var en sådan glass som man behövde bita i, och då tycker jag att den tar slut så snabbt. Nej, den kommer jag inte köpa igen.

/Helena


RSS 2.0