Med en önskan om ett lite bättre 2012

Nu är det snart nytt år, och detta Nyår hoppas jag extra mycket på ett bra år! 2011 har varit lite tufft, då jag lämnade Uppsala och alla mina vänner <3
Mitt år har inte varit det bästa, och nu önskar jag ett bättre 2012!

Så, med en önskan om ett bättre 2012 <3

GOTT NYTT ÅR alla läsare!

Kramar /Helena

Matresans 2011

Jag inspirerades av Elinas årsinlägg på hennes blogg: http://filibabba.blogg.se/ och tänkte därför göra ett liknande inlägg! En liten tillbakablick ifrån året som gått och jag har valt ut ett inlägg ifrån varje månad 2011 som jag tyckte var lite extra speciellt.


I JANUARI hände det mycket. Jag tog min examen som dietist! Jag flyttade och började också jobba som dietist. Men jag var också med i ett reportage i tidningen "Allt om mat".
http://matresan.blogg.se/2011/january/bilder-ifran-reportaget-i-allt-om-mat.html

I FEBRUARI skaffade jag träningskort och började då träna massa varierad träning. Bl.a. X-fit, spinning, BodyVive, BodyPump etc.


I MARS var jag i Polen med två kompisar. Då blev det naturligtvis ett långt och grundligt besök i en polsk mataffär, speciellt eftersom vi alla är dietister och väldigt intresserade av mat!


I APRIL bakade jag vitchoklad-kladdkaka med lakrits i för första gången! Och numera är det min absoluta favoritkaka!!
http://matresan.blogg.se/2011/april/vitchokladkaka-med-saltlakritsbitar.html


I MAJ så ledde jag mitt första pass i Spinning! Jag gick utbildningen i april och fick redan en månad senare chansen att vara instruktör på riktigt! Jag är jätteglad att jag fick chansen på mitt gym som jag går på, och all hjälp och peppning jag fick av chefen där! Att leda spinningpass är något av det bästa jag vet, faktiskt. Ren och skär glädje!


I JUNI tränade jag löpning för fullt och slog rekord med 1:57 på halvmaran (21,1 km). Förutom löpning blev det också en del grillat!


I JULI åkte jag på tågluff i Östeuropa! Det var verkligen de bästa 4 veckorna på hela året! Förutom spännande mat, mycket fest och galna upp tåg, så uppstod ljuv musik så att säga <3


I AUGUSTI så sprang jag en halvmara, men tyvärr inte på så bra tid då jag blev lite lat på min resa. Förutom loppet, så var jag också på mitt första bröllop i livet, då min bästa vän Therese gifte sig!


I SEPTEMBER så listade jag mina 10 chokladfavoriter som varit med i min chokladföljetong sedan bloggen startade!
http://matresan.blogg.se/2011/september/mina-choklad-favoriter.html
Och bild på många av chokladen som jag testat genom åren får du här: http://matresan.blogg.se/2011/september/utkast-sept-21-2011.html

I OKTOBER fyllde min blogg 3 år!! Och jag blev så glad över alla fina kommentarer jag fick av er läsare!


I NOVEMBER så startade jag igång med ett 4-veckors träningskoncept. Jag tipsade också om mitt favoritfik Vincek Slaticarnica  i Zagreb!


I DECEMBER så älskar jag att baka allt ifrån lussekatter, till polkatryffel och kolor!

/Helena

Onsdagsmiddag: Ugnsgratinerad fläskfilé med tomat & ost, klyftpotatis och grönsaker


En jättegod och lyxig middag med ugnsgratinerad fläskfilé med tomat och ost, klyftpotatis och majs, brysselkål och blomkål. Mums!

Receptet på den ugnsgratinerade fläskfilén finner du här: http://matresan.blogg.se/2010/march/flaskfilegratang-med-tomat-och-ost.html

/Helena


Gottebord

Min mammas syster, som vi har hos på julafton, hade ett riktigt gottebord! Där var jag och mina systrar och nallade frekvent hela dagen... det kändes lite som att jag rullade därifrån när jag gick!


På gottebordet fanns äpplen, kiwis, Rollo-kolor, fransk nougat, hårda karameller, polkagrisar, polkagrisstrutar, pepparkakskolor, russin, vindruvor, mintkarameller, Werthers original, gelégodis, punchpraliner, chokladknappar, romerska bågar, jul-bönor, dadlar, nötter och torkade fikon.

Tycker det är jättefint att ha ett sådant gottebord, men jag tror att om jag själv hade haft det så hade inget fått stå ifred. Det gäller ju att man har lite kraft att stå emot allt.

/Helena


Julaftonsmat

Så här såg julmatstallriken ut på julafton:


Det blev skinka, potatisgratäng, brunkål, brysselkål, ägg, basilikapuckar och en julsallad gjord på sallad, gurka, tomat, torkade aprikoser, rödlök, fetaost och rostade pinjenötter.

Jag åt tills jag blev så mätt att jag knappt kunde stå upp!

/Helena


GOD JUL!

GOD JUL alla läsare!
Hoppas ni alla får några sköna och avslappnande dagar, med mycket god julmat och smaskigt julgodis! Och kanske en och annan långpromenad mellan allt ätande! ;P

/Helena

Ajvar-relish-biffar

Ajvar relish är en krydda/"pasta" som blivit mer och mer populär i Sverige. På Wikipedia står att läsa att Ajvarn ursprungligen kommer ifrån Serbien. Och nere på Balkan är det väldigt populärt, märkte jag när jag var där i somras. Ajvarn jag använde här i mina biffar, var faktiskt köpt i svensk mataffär men tillverkad i Kroatien.

Dessa biffarna är otroligt goda! Börja med 2 msk Ajvar i dem. Testa vad du tycker om smaken, och redigera mängden ajvar till nästa gång du gör dem. Det är lite olika hur mycket smak och hur starkt man vill ha dem!


Ingredienser:
* 600 g bland- eller lammfärs
* 1 ägg
* 2 msk stark Ajvar relish
* 1 tsk salt
* 2 krm svartpeppar

Gör så här:
Blanda färs, ägg, ajvar, salt och peppar. Forma färsen till små pannbiffar och stek dem i olja/flytande margarin i ca 3 min på varje sida.

Servera med pasta eller klyftpotatis, grönsaker samt en klick Ajvar! Mums!

/Helena


Mormors pepparkaksrecept

Jag har pepparkaksrecept som jag fått både ifrån mormor och farmor, och nu tänkte jag att jag skulle dela med mig av mormors recept här på bloggen.


Ingredienser:
* 3 dl sirap
* 4 dl socker
* 1,5 msk ingefära
* 1,5 msk kanel
* 1 msk malda nejlikor
* 350 g smör
* 3 dl vispgrädde
* 2,5 liter vetemjöl
* 1 msk bikarbonat

Gör så här:
Rör sirapen med socker, kryddor och smör till altsammans är väl blandat. Vispa grädden till skum och blanda ner den lite i sänder under omrörning. Rör ut bikarbonaten i lite vatten och arbeta in den tillsammans med lite av mjölet. Det ska bli en ganska fast deg. Låt vila övertäckt till nästa dag. Knåda degen med resten av mjölet. Kavla ut tunt. Om kakan flyter ut, tillsätt mera mjöl.
Grädda pepparkakorna i 175-200 grader i ugnen i ca 8 minuter.

/Helena


Traditionell senapsmalning - Recept på skånsk senap

Förra veckan så gjorde min syster och min moster senap. Så jag tänkte att jag skulle skriva ett litet inlägg om detta.


Ingredienser:
* 50 g bruna senapsfrö
* 1-1,5 dl vatten
* 4 msk socker
* 0,5 msk malen vitpeppar
* 1 tsk koncerverad ättikssyra

Gör så här:
Mal senapen med en senapskula, tillsätt vatten under tiden så att det blir en lagom tjock senaps"mjölk". Malningen tar ca 20 min om man har farten uppe. Är man nybörjare kan det ta längre tid!
När senapen är färdigmald, tillsätt socker, peppar och ättikssyra. Blanda ordentligt och lägg sedan i burkar.



Receptet går bra att dubbla! Min syster gjorde dubbelt upp och fick ca 3,5 små burkar med senap. Den skall vi äta till julskinkan här hemma under julen!


Någon av er läsare som brukar göra egen senap?

/Helena


Caramel square slices

Julens absolut godaste julgodis!!! Detta godisrecept har allt en liten kaka ska innehålla! Jag och min syster är helt eniga om att detta är den godaste lilla kaka som finns!


Ingredienser (ca 45 st):
Bottendeg:
* 100 g margarin
* 3,5 dl vetemjöl
* 0,5 dl socker
* ev. lite vatten
Kolafyllning:
* 0,75 tsk ljus sirap
* 1 dl socker
* 90 g margarin
* 1,5 dl vispgrädde
Garnering:
* 100 g mjölkchoklad

Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader. Blanda samman ingredienserna till degen. Tillsätt vatten om det behövs för att få bra fasthet. Lägg ett bakplåtspapper i en gratängform, och tryck sedan ut degen i denna, så att du får en botten ca 1-2 cm tjock. Grädda i ugnen i 10 min. Under tiden kokar du upp kolafyllningen i en gryta på spisen. Låt koka i 10 min. Sedan häller du smeten över degbottnen och ställer in kakan i ugnen igen. Smeten kommer att börja bubbla, och när bubblorna "lagt" sig är det dags att ta ut kakan igen. För mig tog det ca 10 min i ugnen, men det beror på lite vilken ugn man har. Låt kakan svalna. Smält sedan chokladen och bred ut jämnt över kakan. Låt stelna igen, och skär sedan i små mumsbits-rutor! Mums!

Vill man göra det mer som en kaka kan man skära stora rutor. Men små rutor är nästan bäst då det är en mäktig kaka. Om man skär små bitar blir det ca 45 st små kakor.

/Helena


Inspiration - dekorering av pepparkakor

Du behöver exempelvis:
* glasyr i olika färger
(recept här: http://matresan.blogg.se/2011/december/glasyr-till-pepparkakor.html)
* godis i olika färger och former
* strössel
* fantasi!

LITE INSPIRATION:



Vanliga dekorerade pepparkakor och jag i full action förra året!


Gör framsidan av ett slott och dekorera. Detta kan man sedan hänga upp som prydnad i fönstret eller bara ställa någonstans. En lättare variant av pepparkakshus då man slipper bygga ihop det!


Min lillasyster gjorde en brunn och dekorerade.


Återstår att se om jag blir portad ifrån årets dekorering... då jag gjorde lite osmakliga pepparkakor förra året... men ett skratt förlänger ju livet!

/Helena


Glasyr till pepparkakor


Recept på glasyr:
* 4 dl florsocker
* 1 st äggvita
* några droppar ättika eller citronsaft
* karamellfärg

Gör så här:
Blanda samman och lägg sedan allt i en strut, så är det klart att spritsa!

/Helena


Olika lussekattsformer

Bakade ytterligare en sats lussekatter nu i veckan, och passade på att göra lite andra former den här gången!




Sniglarna tyckte jag blev rätt söta!

Receptet hittar ni här: http://matresan.blogg.se/2008/november/lussekatter.html

/Helena


Soja/havredryck - ekologisk eller "vanlig"?

Carlshamns Mejeri har två olika naturella sojadrycker. Den ena heter ”Sojadryck osötad ekologisk” och den andra heter ”Sojadryck naturell”. När jag såg de båda så tänkte jag ”Varför skulle man köpa ”Sojadryck naturell” om det finns en annan som inte innehåller tillsatt socker och som dessutom är ekologisk?” Så jag köpte den osötade ekologiska, men även en av den andra sorten. Och när jag väl hemma studerade innehållet lite närmre så visade det sig skilja en hel del.


”Sojadryck osötad ekologisk” innehåller visserligen 1 g sockerarter mindre än ”Sojadryck naturell”, men innehåller inget Vitamin D eller B12. I sojadryck naturell finns det tillsatt D-vitamin, B12 och folsyra. Båda innehåller kalcium.


Eftersom det ofta är mjölken man byter ut, då man använder sojadryck, tycker jag det är viktigt att drycken innehåller samma vitaminer och mineraler som mjölken man bytt ut. Jag skulle då rekommendera att köpa ”Sojadryck naturell” eftersom den innehåller D-vit och B12. Att det är 1 g mer socker i Sojadryck naturell tycker jag är mindre viktigt. Det kan nämligen vara svårt att komma upp i rekommenderat D-vitamin-intag under en dag, om detta inte finns i ”mjölken”. Extra svårt är det för vegetarianer och veganer, som kanske också är dem som oftast dricker denna dryck.


Så ur näringssynpunkt tycker jag att man skall välja: Sojadryck naturell

Vill man dock ha en ekologisk variant, så får det ju såklart bli: Sojadryck osötad ekologisk

Men jag tycker man ska ställa sig frågan vad mjölken/drycken har för funktion för just dig! Oftast är det ju så att man vill ha i sig kalcium, vitD och B12.


Samma sak gäller Oalys ekologiska resp. ”vanliga” havredryck.

Den ekologiska (svart förpackning) innehåller vatten, havre och salt. Den ”vanliga” (blåa färgen) innehåller även VitD, kalcium, B12 och folsyra.


/Helena


Supergod och nyttig fruktsallad


Fruktsallad gjord av äpple, banan, konserverad ananas, konserverade päron, russin, hallon, blåbär, röda vinbär, svarta vinbär, björnbär och granatäpple. Gillar verkligen färgen på den!

Gjorde fruktsalladen och bjöd på den när jag besökte en vän för ett tag sedan. Vi hade mycket att prata om och då behövde man en liten energi- och vitaminkick!

/Helena


Julgodisvecka #5: Snowy rocky road

Detta receptet inspirerades jag ifrån Caroline: http://tidenpategelbacken.wordpress.com/ Fast jag använde tranbär och gojibär istället för jordgubbar och cashewnötter ist. för jordnötter. Jättegoda blev de!


Ingredienser (ca 20 st):
* 150 g vit choklad
* 1 dl blandat cashewnötter, torkade tranbär och torkade gojibär
* 3 st skumtomtar

Gör så här:
Smält den vita chokladen. Hacka nötterna grovt. Klipp skumtomtarna i mindre bitar. Blanda ner allt i den vita chokladen och bred ut smeten på ett bakplåtspapper. Ställ svalt och låt stelna, skär sedan i rutor i önskad storlek.

/Helena


Julgodisvecka #4: Choklad- och lakritstryffel

Denna tryffeln med smak av choklad och lakrits är lättegjord och supergod!


Ingredienser (ca 25 st):
* 2,5 dl florsocker
* 1,5 dl kakao
* 1 st äggula
* 4 msk vispgrädde
* 7 st salta fiskar
Att rulla i:
* ca 150 g mjölkchoklad

Gör så här:
Blanda florsocker, kakao, äggula och vispgrädde. Klipp fiskarna i småbitar och blanda ner. Rulla till kulor och låt stå svalt en stund. Smält mjölkchokladen (i vattenbad eller i micron) och rulla kulorna i den. Låt stelna. Klart!

/Helena


Veta något om mig, Helena?

Jag försöker ju att inte vara så privat i min blogg, men då min blogg fyllde 3 år och Ni alla fick kommentera vad ni tyckte, så var det många som undrade lite mer om mig! Att ni skulle vilja veta lite mer om personen, Helena, som står bakom matresan.

Så nu ger jag er möjligheten att ställa lite frågor om just Mig, så ska jag svara på det i ett inlägg sedan!

Kram! /Helena

Julgodisvecka #3: Kaffekolor


Ingredienser (ca 55 st):
* 2 dl vispgrädde
* 2 msk kaffepulver
* 2 dl ljus sirap
* 2,5 dl strösocker

Gör så här:
Koka upp grädden blandat med kaffepulvret. Rör så att allt pulver löser sig. Blanda sedan ner socker och sirap och koka upp under omrörning. Koka sedan på svag värme i ca 15 min. Häll upp smeten i en form som du klätt med folie eller bakplåtspapper. Låt stelna.
Jag hade lite problem att få loss kolan ifrån formen, men då lade jag in den en stund i frysen och sedan gick det lättare.
Skär kolan i rutor och klä varje kola med lite smörgåspapper, så de inte kladdar ihop i varandra i bruken.

/Helena


Julgodisvecka #2: Jordgubbs- och lakritsrutor

Tre godisfavoriter blandat i ett! Kan inte bli bättre!



Ingredienser (ca 16 st):
* 100 g vit choklad
* 3 st julskums-tomtar
* 4 st lakritsfiskar
* ev. garnering med strössel

Gör så här:
Smält chokladen. Hacka tomtar och lakrits och blanda ner. Häll ut smeten och platta till den, på ett bakplåtspapper. låt svalna och stelna och skär sedan i rutor.
Jag strösslade lite rosa-glittrigt strössel ovanpå också.

/Helena


Julgodisvecka #1: Saffranschokladrutor med russin

Mums säger jag bara!


Ingredienser (ca 20 st):
* 150 g vit choklad
* 1 fpk saffran (0,5 g)
* ev. gul karamellfärg
* 50 g mörk choklad
* 0,5 dl russin
Ev. garnering:
* ex. små chokladhjärtan

Gör så här:
Smält den vita chokladen och blanda ner saffranen. Tillsätt lite gul karamellfärg om du tycker att du vill ha smeten lite gulare. Hacka den mörka chokladen. Blanda ner den mörka chokladen och russinen i smeten. Bred ut på ett bakplåtspapper, ca 1,5-2 cm tjock. Låt stå svalt och stelna. Skär sedan i rutor.

/Helena


Julgodisvecka på ingång!

Nästa vecka blir helt tillägnad olika sorters julgodis i min blogg! Ni kommer att finna ett eller flera inlägg varje dag med recept på nya läckerheter! Allt för att hinna inspirera till julbaket innan julafton står för dörren!

/Helena

Fredagslunch: Laxbollar med potatis och brysselkål


Idag blev det kokt potatis, små laxbollar i sås och färska kokta brysselkål till middag. Riktigt gott och mättande!


Det var dessa laxbollarna från Abba som jag testade. Tyckte faktiskt de var riktigt goda! Mycket smak i såsen. Burken räckte till ca 2 port så jag fick en matlåda också.

/Helena


Isländsk Skyr


På Island äter man något som heter "Skyr". Man kan säga att det är lite liknande yoghurt/kvarg. Ofta med någon smak, och ofta helt fettfri. Däremot innehåller Skyr massor av protein.
Jag bodde på Island under tre månader år 2007, så då åt jag en hel massa Skyr kan ni tro!!

Nu har produkten kommit även till Sverige och då var jag tvungen att testa! Den finns i vaniljsmak, blåbärssmak, jordgubbssmak samt hallon/granat.



Jag tyckte att Skyren var jättegod! Dessutom var den otroligt mättande, trots att den är ganska liten. Varje förpackning Skyr innehåller ca 120 kcal, vilket kan vara en lagom energi-mängd för ett mellanmål om man inte ägnar sig åt så mycket fysisk aktivitet. Det enda dåliga dock, är att den är så himla dyr! En förpackning kostar mellan 16-20 kr/st så man kan ju knappast göra det till en vana att äta en Skyr varje dag, tyvärr.

/Helena


Borsjtj - Rysk rödbetssoppa

Här om dagen provade jag att laga "Borsjtj" som är en rödbetssoppa man ofta förknippar med Ryssland. Dock tyckte jag inte att min version blev så smakrik, därför skriver jag inte upp receptet på denna. Men snygg blev den ju i alla fall :)



Om någon har något bra recept på soppan tar jag gärna emot det! Jag valde nog fel recept av alla som finns att hitta på nätet. Så har du något bra tips, kommentera eller maila mig! :)

/Helena


Fina minnen


Jag känner mig lite sentimental och satt och tänkte på fina minnen jag har, mycket på alla resor jag gjort i livet. Och tyckte det passade bra att lägga in den här lite "juliga" bilden då jag vandrade på Franz Josef Glaciär på Nya Zeeland förra året. Fast bilden är egentligen inte alls tagen i juletid, utan i juli månad. Men då är det vinter på Nya Zeeland :)

*drömmer mig bort*

/Helena


SMAKTEST: Fem sorters havregryn

Havregryn som havregryn kan man tänka. Men jag har alltid funderat på om det är någon tillverkares havregryn som faktiskt är lite godare än någon annans?! Jag beslöt mig för att ta reda på detta! Så tillsammans med min syster testade jag fem olika tillverkares havregryn. Och döm om min förvåning: det var STOR skillnad på de olika!!

Att bara äta havregryn är lite trist, därför har testet genomförts genom att provsmaka havregrynsgröt. Gröten, som bestod av 1 dl havregryn och 2 dl vatten (inget annat), tillagades precis likadant - 2 min i micron. Därefter fick gröten kallna lite. Därefter bedömdes konsistens, utseende och smak. Jag och min syster rangordnade grötarna, från godast till sämst.



TOPPLISTAN:
1. Icas Ekologiska havregryn
(plats 1 för mig, plats 2 för min syster)
2. Saltå Kvarns Ekologiska havregryn (plats 3 för mig, plats 1 för min syster)
3. Axas havregryn (plats 2 för mig, plats 3 för min syster)
4. Delad sistaplats: Garants havregryn & Gyllenhamars havregryn (plats 4 och 5 hos mig och min syster)

Vi var alltså ganska överrens om vad vi tyckte! De två som kom sist var verkligen betydligt osmakligare än de på topp tre, som var lite mer lika varandra!



PLATS 1: Icas Ekologiska & KRAV havregryn
Pris:
15,90 kr för 750 g (21,20 kr/kg)
Kommentarer: God smak!, något vattnig, lite smörig smak nästan. Mums!


PLATS 2: Saltå kvarns KRAV havregryn
Pris:
22,90 kr för 650 g (35,25 kr/kg)
Kommentarer: Gulare färg, smakar mer "obehandlat", mer havresmak, lite besk, bra konsistens, fin struktur.


PLATS 3: Axas havregryn
Pris:
12,90 kr för 750 g (17,20 kr/kg)
Kommentarer: God, bra konsistens, lite "knapriga" bitar i - gott!


DELAD SISTAPLATS: Garants havregryn
Pris:
13,90 kr för 1,5 kg (9,25 kr/kg)
Kommentarer: Vattnig!!, konstig smak, smakar "gamla popcorn", vattnig, smakar skinkspad.


DELAD SISTAPLATS: Gyllenhamars havregryn
Pris:
11,90 kr för 500 g (23,80 kr/kg)
Kommentarer: Slemmig, geggig, smaklös, smetig, smakar inget, inget tuggmotstånd.


Så kanske kommer ni att tänka lite annorlunda nästa gång ni handlar havregryn?! Glädjande var ju faktiskt att de ekologiska sorterna denna gången toppade testet! Och tyckte det var lite kul att Gyllenhamars som skall framstå som "så fina havrgryn" faktiskt kom sist!

/Helena


Pepparkaksbak!

I helgen var jag hemma i Småland och det blev det årliga pepparkaksbaket med grannen! Jag tycker att det är riktigt mysigt och rogivande att stå och kavla, trycka ut former och äta massa deg såklart! Jag tillhör en av dem som gillar degen bättre än de färdiga pepparkakorna!



Jag och mamma kavlar på...

En sak som jag funderade på under bakningen var: Vilken form är godast att äta? Jag gillar stjärnor och blommor. Så nu frågar jag er läsare: Vilken form tycker ni är "godast" att äta? Vore kul att höra era åsikter!

/Helena


Frukost


Åt denna frukost för ett tag sedan . Den avnjöts i mina fina nya skålar och koppar. Det blev tärnat äpple med lättyoghurt och fruktmüsli, kaffe, samt en macka med Becel på.

/Helena


Lite julprodukter i affären

Lite nya julprodukter fann jag i affären här om dagen!


Julknäcke, tunnbröd med vörtbröds-smak samt Pepparkaksrulle!

Jag har smakat knäckebrödet. Helt ok. Ser fram emot att smaka tunnbrödet, det lät väldigt gott tycker jag!

/Helena


Dag 22 av 28

Har inte skrivit på ett tag hur det gått för jag har varit lite sjuk i veckan som gått. Så träningen har blivit lite lidande, inte alls som planerat. Tappade då tyvärr också lite motivationen för kosten...

Men fick i alla fall ihop denna träningen förra veckan:
* 1 pass BodyPump
* 1 pass styrka helkropp
* 5 km löpning, samt
* 1 st spinningpass
- och så lite promenader förståss.

Kosten som sagt har ju gått lite halvknackigt eftersom jag var sjuk. Och i helgen bakades det pepparkakor för fulla muggar! Och jag är ju en sådan person som gillar degen mer än pepparkakorna... ja, så ni kan ju gissa hur det gick...

Men som sagt, en vecka kvar! Så nu kör jag hårt sista veckan! I helgen får ni resultat om hur allt gått och om jag nådde mina mål :) En utvärdering helt enkelt!

/Helena


Dax för julspinning!

Nu ska jag iväg och instruera mitt sista spinningpass för höstterminen. Och då blir det såklart JULTEMA! :)

/Helena

Beigli (Ungersk Vallmorulle)

Den här kakan är lite omständig och kräver lång tid. Man förbereder deg och fyllning dagen innan man bakar ut och gräddar kakan. Men god är den! Och spännande med vallmofyllning, det är ju inte så vanligt i Sverige.

I Östeuropa är det vanligt med kakor med vallmofrö i. Denna "Beigli" är en ungersk kaka som många bakar till jul. Man kan även göra den med valnötsfyllning. I Polen har man en liknande kaka med vallmofyllning som heter "Makowiec".


Du behöver (till en rulle, ca 25-30 st):
Till degen:
* 10 g jäst för söta degar
* 1 msk mjölk
* 1 tsk socker
* 5 dl vetemjöl
* 150 g margarin
* 2,5 dl florsocker
* 1 msk gräddfil
* 2 st äggulor
* skal av ca 1/3 citron
* en nypa salt
Fyllning:
* 140 g vallmofrön
* 70 g (aningens mer än 1 dl) florsocker
* 40 g russin som du låter dra i rom
* 0,3 dl mjölk, uppkokt och avsvalnad
Pensling:
* 1 äggula


Gör så här:
Rör ut jästen i den fingervarma mjölken, tillsammans med teskeden socker. Blanda samman mjöl och margarin. Blanda sedan ner mjölblandningen med jästen och tillsätt florsocker, gräddfil, äggulor, skalet från citronen och saltet. Blanda samman till en deg och låt sedan vila övertäckt i kylen till dagen efter. Fyllningen ska också vila över natten i kyl. Blanda alla ingredienser och mixa med stavmixer till en "smet".
Nästa dag: Kavla ut degen i en rekltangel, lika lång som en plåt är bred. Bred över vallmofyllningen och rulla ihop till en rulle. Pensla med en äggula ovanpå. Låt vila i ca 30 min och sätt på ugnen på 170 grader. Pensla sedan en gång till och grädda sedan i ugnen ca 160-170 grader i 60 min. Låt svalna och skär sedan i bitar.

/Helena


Ny Aladdinask: Mörk choklad

Aladdin har kommit med en ny ask med mörk choklad. Jag är vanligtvis inget stort fan av just bara mörk choklad. Men denna asken gillade jag riktigt mycket! Det blev en bra balans mellan fyllningen och det mörka skalet.
Dock skulle jag fortfarande hellre välja en Paradis-ask ;P

(Smakade all denna choklad innan jag började med mitt koncept! :P)


I asken finns smaker som: Vaniljfudge, Jordgubbscréme, Guldnöt, Mjuk toffee, Nötnougat, Aladdin mörk choklad, Höstnougat, Apelsintryffel och Chokladtryffel.

Vilken bit gillade ni bäst?

/Helena


Goda och mättande mackor


Två mumsiga mackor med grovt rågbröd. Den ena mackan med leverpastej paprika och gurka. Den andra med creamcheese, stark senap, skinka, tomat och gurka.

Två riktigt goda och mättande mackor!
Dessa mackor tycker jag fungerar lika bra som lunch eller kvällsmat också, om man inte har tid eller lust att laga mat någon dag.

/Helena


December - Mina bästa julrecept

Tänk vad tiden går fort ändå! Hela hösten och hela året, har försvunnit i ett nafs, även om tiden har verkat gå långsamt ibland.

Nu när det är december måste jag naturligtvis återigen tipsa om alla mina favorit-julrecept! Så här kommer dem:

JULGODIS

Ahlgrens-bilar fudge
Randiga choklad- och jordnötsrutor
Saffranstryfflar
Knäck
Peanutbutterfudge
Marsipan
Polkatryffel
Cookie dough cake balls

JULKAKOR & BRÖD

Vörtbröd
Morots- och saffranskaka
Lussekatter
Saffransbiscotti

Jag ska i alla fall baka Vörtbrödet!! Och så blir det absolut Saffranstryffel, Cake balls och Polkatryffel!

/Helena


RSS 2.0