Gul palsternacksgratäng med broccoli


Ingredienser (ca 3-4 portioner):

* 500 g palsternacka

* 400 g fryst broccoli

* 2 vitlöksklyftor

* 1 gul lök

* 1 msk rapsolja

* 2 msk vetemjöl

* 3 dl havremjölk (går naturligtvis med vanlig mjölk också)

* 2 tsk gurkmeja

* ½ tsk salt

* svartpeppar

* ca 0,5 dl riven ost

Gör så här:

Sätt ugnen på 250 grader. Skala palsternackan och gör tunna slantar av den. Koka i ca 3-5 minuter så att de blir lite mjuka. Lägg dem i en ugnssäker form. Tina broccolin i micron eller genom att värma i varmt vatten. Dela den i mindre bitar och lägg ovanpå palsternackan i formen.

Hacka löken och vitlöksklyftan och fräs i oljan i en gryta. Lägg i vetemjölet och häll sedan på mjölken. Låt koka upp och sjud sedan någon minut så att det tjocknar lite. Lägg i gurkmeja, salt och smaka av med svartpeppar. Häll blandningen över broccolin i den ugnssäkra formen. Strö över den rivna osten och gratinera sedan i ugnen i 250 grader i 10 minuter.

Servera med ex. en bit kassler, en god sallad (gärna innehållande bönor) eller en smörgås.

 

Laktosfri: Vid användning av olja och havremjölk är rätten laktosfri.

Mjölkfri: Samma som laktosfri, men hoppa över den rivna osten ovanpå.

Glutenfri: Red såsen med majsmjöl istället för vetemjöl.

 

Nu ska jag ta och plugga lite innan jag ska gå och jobba klockan 16. Ska jobba på Pub på nation ikväll. Första gången, så det blir spännande :)

/Helena


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback