Snart höst...

Sista augusti är här. Sorgligt sorgligt. Imorgon börjar september och höstmånaderna. Känns dock redan som höst på många sätt... Jag som älskar sommaren och sol så mycket! Det försvann alldeles för snabbt!


Den här bilden tog jag uppe i Roslagen förra helgen...

/Helena


God frukost eller mellanmål


Äppelbitar med russin, lättfil och en skvätt svartvinbärs-saft light. Mums!

/Helena


Potatis- och broccolisoppa med ost

En snabbgjord och god soppa som jag svängde ihop då det var riktigt höstigt och kallt väder nån dag förra veckan!


Ingredienser:

* 1 st gul lök

* ca 8 st potatisar

* ca 400 g fryst broccoli

* 2 st grönsaksbuljongtärningar

* 4 dl havremjölk/mjölk

* salt och peppar

* lite färsk basilika

* vitlökspulver, timjan, basilika

* ca 50 g riven ost

 

Gör så här:

Hacka löken grovt och fräs i en stor gryta i någon minut. Dela potatisen i tärningar och lägg i. Häll på med ca 1,2 liter vatten och låt koka upp. Lägg i buljongtärningarna. Låt koka ca 10 min. Häll sedan på broccolin och låt koka ytterligare någon minut. Häll på mjölken, kryddor och blanda ner den rivna osten.

 

/Helena


Mums, frukost!


Denna morgon blev det Yosa skogsbärs-yoghurt och Yosa vaniljyoghurt med äpple, psylliumfrön, fruktmüsli och havreringar! MUMS!

/Helena


Choklad- och kokosdoppade jordgubbar


Ett gott, lättgjort och lite lyxigt "snack" är choklad- och kokosdoppade jordgubbar!
Bara att smälta choklad, doppa, och sedan rulla i lite kokos, strössel eller liknande. Mums!

/Helena


Min nya favorityoghurt


Jagobella Light, med smak av äpple och kanel, är min nya favorityoghurt! Så himla god! Jag har ju alltid äpple och kanel i min yoghurt, så här fick man det lixom färdigblandat, och den är supergod. Jag upptäckte den nu i somras när jag reste. Finns nog tyvärr inte i Sverige. Men jag åt den både till frukost och till lite "snacks" eller "kvällsmat", den passade som till det mesta. Jag hittade den i både Tjeckien, Ungern, Slovenien och Kroatien.

Får passa på att äta den igen när jag åker till Kroatien igen. Har nämligen bokat en veckas semester i Kroatien i oktober! Ska bli kanonkul! Bara 2 månader kvar till avfärd :)

/Helena


Blomkålsgratäng med grönsaker och senap

Denna gratäng gjorde jag av inspiration från min vän Elina, http://filibabba.blogg.se/2011/august/uppdatering.html#comment, men jag ändrade litegrann.

 


Ingredienser:

* 1 st blomkålshuvud

* 5 dl mjölk

* 1 msk flytande margarin

* 3 msk vetemjöl

* 1 msk senap

* salt och peppar

* ca 400 g ärtor, majs & paprika

 

Gör så här:

Dela blomkålen i mindre bitar och koka i ca 5 min i saltat vatten, så de blir lite mjukare. Häll mjölk, margarin och mjöl i en kastrull och koka upp. Rör runt och låt det sjuda tills såsen tjocknat lite. Blanda i senap och salt och peppar. Lägg blomkålen och grönsakerna i en ugnsfast form och häll såsen ovanpå. Grädda i ugnen i 200 grader i ca 10 min.

 

Ät ex. till en skiva bräckt kassler eller något annat kött. Eller med en smörgås eller bönsallad.

 

/Helena


Mojito-glass


Ja denna Mojito-glassen testade jag när jag var i Serbien i somras. Den var mumsig, o prisvärd med sina 10 kr. Man kände spritsmaken rätt tydligt också, lite häftigt. Den var dock inte sådär höjdare att jag skulle köpa den igen.

Någon mer som smakat någon typ av Mojito-glass? Jag gillar ju rom-russin glass också faktiskt.

/Helena


Träningsupplägg inför Maratonloppet i oktober

Ja, om bara 8 veckor är det dags för Växjö Marathon! 42,2 km löpning… Jag måste erkänna att jag är väldigt nervös, men jag tar det som det kommer och det får gå som det går. (Mitt mål är att: komma runt!)

Fram till dess är det i alla fall hårdträning och jag tänkte rapportera här på bloggen hur träningen går. Tänker ha ett strikt träningsschema jag ska försöka följa.

 

Varje vecka, förutom veckan precis innan loppet, skall träningen se ut såhär:

* 1- 2 st spinningpass/vecka, vilket ger bra intervallträning. (Jag är ju intruktör så den träningen kommer jag inte ifrån!)

* 1- 2 st långpass; 12- 20 km .

* 1 st sprintpass: ca 8 km .

* Om jag blir sugen så 1 st annat pass; ex. step, styrka, bodypump osv. (Det negativa med styrkepass är dock att jag får sådan träningsvärk och därmed har svårt att springa på ca 2 dagar.)

= 3- 5 st pass/vecka beroende lite på hur det ser ut i övrigt i livet.

 

Sedan skall jag åtminstone under dessa veckor lägga in minst 2 pass som är 25- 30 km långa, för att testa på lite längre distanser.

 

Hoppas jag kan hålla denna träningen nu! Har ju besök under en veckas tid med start ifrån nästa onsdag. Men besöket har lovat att ta med sig löparskorna, så jag får väl dra med honom ut i spåret!

 

Efter Marathonloppet blir det lite mer gymträning med andra pass, och inte lika mycket löpning.

 

/Helena


Bröllopshelg väntar!

I helgen så ska jag på bröllop!! En av mina bästa vänner gifter sig, och det är det första bröllopet jag går på i hela mitt liv! Ska bli så himla trevligt och spännande! :)

Hoppas att ni alla får en bra och rolig helg!

/Helena


Torsdagslunch: Pestopasta med lax

Laxpasta med pesto! Så himla gott!!

 

 

Recept finner du här:

http://matresan.blogg.se/2010/november/laxpasta-med-pesto.html#comment

 

/Helena


Veberödsrundan 21,1 km, 10 september

Nu har jag anmält mig till ytterligare en halvmara i höst; Veberödsrundan, som går av stapeln den 10 september i år. Fyra veckor dit, och då hoppas jag verkligen att jag hinner träna upp mig så jag kan få en tid under 2:00 som är mitt mål. Och förståss gärna ännu lite snabbare!

 

Tycker inte ni också att det är otroligt mycket mer peppande och roligt att träna, om man har ett mål att kämpa mot?!

 

/Helena


Grillfest i helgen

Min familj hade grillfest i helgen och det bjöds på denna goda mat:

Grillade kycklingfiléer och grillad fläskfilé, ugnsrostad potatis, sallad med majs, körsbärstomater & rostade pinjenötter, oliver, haricot vertes, sambal oelek-sås och sås med mango chutney, äpple & senap. MUMS!

/Helena


Vattenmelon-bänk!


Denna tjusiga vattenmelon-bänk fanns i Belgrad, Serbien, i en fin park! På bänken sitter min syster :)

/Helena


Malmö Halvmarathon igår - jobbigt, jobbigt men så himla kul!

Ja, igår sprang jag mitt andra halvmarathonlopp någonsin!
Starten gick kl 15 och vädret var regnigt och disigt innan. Som tur var klarnade det upp, så under loppet kom det inget regn alls. Dock blåste det massor! Och de sista 6 km gick längs havet, i motvind, vilket gjorde det extremt jobbigt och tufft!

Jag fick tiden 2:06:11. Jag känner mig egentligen lite besviken på det, eftersom jag på träning innan semestern sprungit betydligt snabbare, och hade ett mål att klara det under 2:00. Men på min fyra veckors lång resa jag gjorde precis, så tränade jag knappt, och var dessutom sjuk en vecka när jag kom hem. Så om man istället vänder på det; jag har inte tränat på sex veckor och fick 2:06, ja då är jag ändå ganska nöjd.

Hur som helst, så var det grymt kul!!! Och jag är imponerad hur stark vilja jag hade att fortsätta kämpa, trots att jag flera gånger kände att jag ville ge upp och "det här går inte längre!!"... men det gjorde det!

Och nu så tänker jag anmäla mig till en ny halvmara i september så jag hinner träna upp lite bättre form tills dess och kan få en bra tid!


Regnet öste ner strax innan starten, som gick ungefär vid Turning Torso.

/Helena


Uppladdningsfrukost!!

Alldeles snart dags att bege mig till Malmö för att springa Malmö Halvmarathon!!! Jag är sååå nervös!!!! Starten går kl 15, så håll tummarna för mig!

Naturligtvis har jag laddat med en stor frukost!!!


Min frukost bestod av vaniljyoghurt med äpple, hallon, röda vinbär, psylliumfrön, frukt- och nötmüsli och havrekuddar.
Till det åt jag två rostmackor. Den ena med leverpastej och den andra med becel, skinka, ost och marmelad.
Till så drack jag två koppar kaffe och två glas vatten.

Jag näringsberäknade min frukost också och den innehöll ca 680 kcal och bra med näringsämnen av alla ämnen!! En bra uppladdning helt enkelt! Sedan till lunch/innan loppet tänkte jag bara äta nån banan, muslibar och lite russin. Vill inte ha massa mat i magen när jag springer....

Ha en trevlig lördag allihopa!

/Helena


Musiklista till morgondagens halvamarthon-lopp!

Ja, då är det dags för halvmara imorgon! Tyvärr har jag varit halvdan' hela veckan med ont i huvudet m.m. Sprang 12 km + lite backintervall i söndags, och sedan 3 km sprint i måndags. Men sedan har jag legat på latsidan. Ja, det blir då inget nytt rekord imon!! Men hur som helst, så blir det nog roligt! Och jag får se det som en bra uppvärmning inför höstens marathon!!

Har nu iaf suttit och gjort en spellista på min mp3 som jag ska använda mig av imorgon när jag springer. Jag får extra mycket kraft och energi av bra låtar! Därför vill jag tipsa om bra springmusik!

På min iPod finns dessa låtar inför imorgon:
* You - Special D
* Mr Saxobeat - Alexandra Stan
* Bullets - Rebecca och Fiona
* Tricky disco - Discotronics
* Memories - David Guetta
* What about my dreams? - Kati Wolf
* Sweat - Snoop Dogg and David Guetta
* Dirty dancer - Enrique Eglesias feat. Usher
* Kärlekens tunga - September
* Only U - Antiloop
* Little bad girl - David Guetta feat. Taio Cruz
* Sultans of swing - Dire Straits
* Give me everything - Pitbull
* Party rock anthem - LMFAO
* Save the world - Swedish house maffia
* Rain over me - Pitbull feat. Marc Anthony

/Helena


Jelly Beans

Jag har verkligen blivit Jelly Beans-frälst! Och det är inte just för att jag tycker bönorna är jättegoda, men det är ju så himla kul med alla dessa smaker!


Är du nyfiken på vilka smaker det finns?

Jelly Bean Factory, som gjort bönorna ovan, har 36 olika smaker. Läs mer om dem här: http://www.jellybeanfactory.com/consumer-products.asp

Jelly Belly Jelly Beans har 50 st olika smaker, läs mer om dem här: http://www.jellybelly.com/fun_stuff/official_50_flavors_flavor_guide.aspx 


Jag köpte mig en ask Jelly Beans när jag var i Köpenhamn för ett tag sedan.
Jag har inte öppnat min ask ännu, men ser extra mycket fram emot att smaka bönorna: "Liquorice", "Cinnamon", "Popcorn", "Caffe latte", "Marshmallow" och "Blueberry pie".

Vilken är din favorit-böna?

/Helena


Ugnsrostade rotsaker med kikärtor och Tzay


God måltid med ugnsrostad potatis, morot, palsternacka, paprika, svamp, lök, zuccini och kikärtor! Till det Tzay och sweet chili sauce. Mums!

 

/Helena


Pizzeria Algarve i Malmö - Veganska pizzor & kebab

Pizzeria Algarve i Malmö, Kirseberg, säljer veganska pizzor! Det finns vegansk kebab att få på pizzan, fusk-kyckling/kött och vegansk ost ovanpå! De säljer också även vegansk kebabtallrik med pommes!
Man kan även få glutenfri pizza!

Tycker verkligen det är en jättebra grej! Annars får man ju som vegan - om man vill köpa pizza - ofta beställa vanlig pizza utan kött och utan ost, vilket kanske inte är jättekul.

De veganska pizzorna kostar ca 85-90 kr/st. Vegansk ost är ju rätt dyr, därav är dessa pizzorna lite dyrare än de "vanliga" pizzorna.


Två pizzor som jag och min kompis testade veganska!

/Helena


Lite bilder ifrån mina 26 dagar i Östeuropa!


Jag utanför Fiskarbastionen i Budapest, Ungern


Budapest by night. Frihetsbron och Saluhallen.


Jag uppe vid slottshöjden i Bratislava, Slovakien. I bakgrunden ser man den UFO-liknande bron och på andra sidan floden är det fullt av gamla kommunistbyggnader.


Jag på marknad i Sofia, Bulgarien!


Rila Monastery två timmar söder om Sofia, i Bulgarien. Klostret var beläget i berget, verkligen jättefint.


På taken i Bulgarien bodde det storkar!


Solrosfält var det fullt av både i Ungern och Serbien! Såå vackert!


Ibland var det svårt att veta vilket tåg man skulle ta... i Bulgarien och Serbien använder man nämligen Kyrylliska bokstäver! Men som tur var var folket hjälpsamma, och efter ett tag lärde jag mig till och med läsa det!


Belgrad i Serbien! Min nya favoritstad!!
Marknad med färsk billig frukt, bl.a. färska jättegoda hallon för 20 kr/kg! Billigt att fika! Och så jätteroliga nattklubbar belägna på båtar i floden Sava, och så jag som trivs i Belgrad!


Man träffade så många roliga personer på resan! Här med fyra trevliga slovenska killar som jag spelade Uno med på tåget hela vägen från Belgrad till Zagreb.


Zagreb i Kroatien! Lite "flashigare" än Belgrad och Sofia, men fortfarande ganska billigt.


Ljubljana i Slovenien. En mysig liten stad.


Bled, en liten ort ca 10 mil norr om Ljubljana, i Slovenien. Så himla vackert!


Där blev det bad i sjön och öldrickning under vandringen runt sjön!


Jag stannade ett natt i Salzburg också. Men det blev så kort att ungefär det enda jag hann göra där var att äta lite Mozartkulor! :P


Sedan blev det ett kort stopp i Prag, Tjeckien. Det är femte gången jag är i den staden, så jag gled mest runt och njöt, shoppade och drack öl. Passade i alla fall på att knäppa ett kort på min favoritbyggnad - det dansande huset!


En helt fantastisk resa på ALLA sätt! Kunde inte haft det bättre. Varmt, sol, äventyr, shopping, njutning, billig mat och dryck, roliga fester och galna upptåg!

Vart ska jag åka nästa gång?? Jag håller på med en lista över var jag ska stanna på min nästa luff - men tips tas tacksamt emot!

/Helena


En vecka kvar till halvmarathon i Malmö!

Japp, idag är det en vecka tills startskottet går!
Jag måste dock säga att det känns lite tråkigt, eftersom jag varit förkyld sista veckan nu sen jag kommit hem, och därför inte har tränat något. Och på min resa sprang jag bara 4 ggr, ca 5 km varje gång. Det var så varmt, ca 30-40 grader, så det var svårt att orka längre distanser än så. Så ja, jag är faktiskt lite otränad i nuläget!!!! Lite synd, eftersom jag tränat så himla mycket hela våren.

Mitt mål på 1:55 tror jag blir svårt att klara, känner att jag blir nöjd om jag kommer under 2 h, även om jag såklart skulle bli glad att slå mitt personbästa på 1:56:30...

Menmen, vi får se hur det går!

Någon mer som ska springa på lördag??

/Helena

Marsipanmuseum i Budapest, Ungern

I Budapest spenderade jag ca 4 dagar på min tripp i sommar. Det är tredje gången jag var i den staden, och jag älskar den verkligen! Varje gång upptäcker man något nytt, och denna gången fann jag ett Marsipanmuseum! Allt var gjort av marsipan eller av "gelatinerat socker"! Helt galet vad man kan göra och vad fint det blir.


Man kan göra allt möjligt av marsipan!


Pongo och de 101 dalmatinerna...


Budapests parlamentshus.
Denna väger 80 kg och tog ca 4 månader att göra!


Fruktkorg!


Harry Potter...


Någon drottning!


Vill du också besöka museet?
Det är beläget i bottenplanet på Hotell Hilton mittemot Fisherman Bastion i Budapest, nära slottet och Mattiaskyrkan. Har för mig inträdet var ca 20 kr eller nåt sånt.

/Helena


Grillat åter igen!

Mer grillbilder som inspiration!


Grillad kyckling med barbecue-marinad, rostad potatissallad med sparris, rädisor, persilja och salladslök, majs, broccoli och tsatziki.

Recept på den goda potatissalladen finner ni här.
Ett gott recept på Tsatziki finner ni här.

/Helena


Chokladföljetong del 70 - Ritter Sport "Wild berry yoghurt"


Ritter Sport "Wild berry yoghurt"
Mumsigt syrligt innandöme med lite crisp i. Jag gillar vanligtvis inte bär/frukt i choklad, men här gjorde det sig riktigt bra! Jag gillar verkligen syrligheten kombinerat med sötman, och att det är lite crisp att tugga på. Ett riktigt gott choklad som tog slut snabbt!
Pris: ca 15 kr för 100 g
Helhetsbetyg: 4

/Helena


Hemma ifrån min resa!

Nu är jag hemkommen ifrån 26 dagars tågluff i östra Europa! Har haft 26 st fantastiskt roliga, spännande och äventyrliga dagar! Jag längtar redan ut igen... har en ny lista vart jag ska stanna nästa gång jag backpackar!

Naturligtvis kommer bilder här framöver, och lite vad jag åt såklart! (det blev mycket kebab och glass... grönsaker har jag inte sett mycket av de senaste dagarna!!)

/Helena

RSS 2.0