Knäck
Woho!! I år blev knäcken perfekt!! Lagom mjuk/hård och lossnar från pappret! :)
Ingredienser (till många):
* 2 dl grädde
* 2 dl ljus sirap
* 2 dl strösocker
* 1 dl sötmandel
Gör så här:
Koka upp mandeln och skala den sedan och hacka i småbitar. Koka upp grädde, sirap och socker i en stor kastrull. Ha plattan på högsta värmen hela tiden! Blandningen ska stormkoka hela tiden. Gör kulprovet ca varje minut för att hålla koll på konsistensen på smeten. När du kan forma en kula av smeten i kallt vatten är knäcken klar. (För mig tog det idag 8 min, men smeten kan behöva koka allt ifrån 5 min - 20 min beroende på olika faktorer.) Blanda i mandeln och häll upp i knäckformar.
Det tillverkades också marsipan-figurer i huset idag! Recept på att göra egen marsipan finner du här:
Marsipan
/Helena
Grattis! ;) Man blir ju galen när den inte lossnar från pappret. Jag gjorde en jättegod citronkola som ingen kommer vilja äta av för den lossnar inte från pappret. :( xD
omg, nu blev jag jättesugen på knäck! :)
Vilken söt gris!
söta figurer!