Söndagsmiddag



/Helena


Chokladföljetong del 56 & 57 - Marabou premium "Cocoa lemon" & Anthon Berg "Lingonberry"

Dags att recensera choklad nummer femtiosex och femtiosju som jag provat på, i min följetång där jag ska testa nya konstiga, intressanta och spännande chokladsorter/smaker som kommit. Jag ska ta reda på om smaken fungerar som choklad och om den är god. Jag kommer ge chokladen helhetsbetyg från 1-5 där 1= dålig, 2= ej godkänd, 3=godkänd, 4=bra/god! och 5=underbar!

Senaste tiden har det kommit jättemånga nya choklad! Så nu recenserar jag två i taget för att inte hamna för långt efter i provsmakandet... :P

 
Marabou Premium "Cocoa lemon"
Jag gillar att Marabous choklad innehåller mer än 70% kakaohalt, jämfört med Anthon Berg som marknadsför chokladet som "dark" men där halten kakao egentligen är väldigt låg. Detta choklad med citron i gav en liten konstig eftersmak, men just när den var i munnen var den god. De första bitarna var jag faktiskt inte så förtjust i, men det blev bättre ju fler bitar man åt. Så slutbetyget blir att det var godkänt!
Pris: ca 20 kr för 100 g
Helhetsbetyg: 3

Anthon Berg "Lingonberry"
Som jag skrev ovan så innehåller Anthon Berg sådana här choklad inte lika mycket kakao som man kan tro; detta bara 50%. Jag tyckte faktiskt dock att detta var rätt gott! Det var lite syrliga bitar ifrån lingon i, ritkigt gott. Så detta chokladet imponerade mer på mig än vad jag trott det skulle göra...
Pris: ca 20 kr för 100 g
Helhetsbetyg: 3,5

Har ni smakat dessa? Vad tyckte ni?
/Helena


Några glutenfria produkter

Ni som följer min blogg vet ju att jag har testat på att äta glutenfritt ett tag! Det var verkligen en nyttig erfarenhet och jag var glutenfri i ca 4 veckor (med en del små misstag dock). Nu är jag tillbaka på vanlig kost eftersom det är lite dyrt att äta glutenfritt. Men en hel del produkter hann jag testa och tänkte skriva lite vad jag tyckte om de alla här!


Glutenfri limpa (Fria) ca 28 kr för 500 g
Detta brödet var saftigt och gott! Tyckte verkligen om det, och extra gott var det att rosta det. Kände inte att man blev så mätt, men det tycker jag inte i och för sig att man blir av något mjukt bröd. Skulle verkligen kunna köpa detta igen!


Bovetefrallor (Fria) ca 28 kr för 4 st, 280 g
Ganska dyra tyckte jag. Och de var rätt tråkiga. Smakade inte så mycket och var lite torra. Ingen hit.


Vaniljgifflar (Fria) ca 30 kr för 280 g (10 st)
Dessa tyckte jag var goda och lagom fika till en kopp kaffe! Något torra, men ändå väldigt goda. Kan rekommenderas, om man inte riktigt orkar baka mjuka kakor/bullar själv.


Grovknäcke (Semper) ca 20 kr för 215 g
Ett gott knäckebröd tyckte jag!

Grov mjölmix (Finax) ca 25-30 kr för 900 g
Testade att baka bröd med denna och det blev gott. Så jag gillade denna mjölmixen. Bra att den är mjölkfri också, vissa sådana mixer innehåller ju mjölk.


Risbröd ca 6 kr för 65 g
Gott med lite margarin och ost på, men är tyvärr inte mättade. Känns inte som man ätit något, och jag tycker det är viktigt att maten man äter ger mättnad.

/Helena


Julfavoriterna ifrån tävlingen

För ett tag sedan hade jag ju en liten tävling där man kunde vinna julkryddor. Då skulle de som ville deltaga skriva 2 st favoriter bland julgodiset och julkakorna! Jag sammanställde detta och här kommer därför er topplista! Lussekatten var svårslagen och tog hem segern stort!


Läsarnas favoriter på julens gottebord
1. Lussekatter - 14 röster
2. Pepparkakor - 8 röster
3. Knäck - 7 röster

Resten fick bara 1 eller 2 röster var och det var allt det här goda (låt er julinspireras nu!):
Mozartkulor, mjuk kokoskaka, hemmagjord toblerone, pepparkaksgrottor med lingon, rocky road fudge, hallontryffel, kanelbagels, kladdkaka med pepparkakssmak, farmors kola, saffransbullar fyllda med mandelmassa, chokladtryfflar med kanel, chokladdoppade fikon, mjuk pepparkaka, likörtoppar, rullrån, brända mandlar, polkgristryfflar, saffranstryfflar, marsipangodis, ischoklad, saffransskorpor, apelsiner och clementiner m.m.

Hoppas ni får en trevlig fredagskväll!
/Helena


Drickyoghurt "Hallon & lakrits"

När man väl bodde i skåne så fick man ju se till att prova på lite skånska produkter som man inte kan hitta hemma i Uppsala. Så jag testade den här drickyoghurten med smak av hallon och lakrits. En väldigt spännande kombination att ha i en yoghurt! Och den var riktigt riktigt god!!! :)


/Helena

Praktiken avslutad och C-uppsatsstart

Igår hade jag min sista dag på praktiken, som dietiststudent. Det var lite sorgligt, för det har varit jättekul, intressant, givande och jag har lärt mig så mycket! Men som en kollega sa "Praktiken är slut, men snart blir det ju praktik hela livet - du ska börja jobba". Och det är ju rätt, snart har jag ju förhoppningsvis ett eget jobb och får ha det så intressant varje dag!

Idag hade vi slutseminarie och imorgon påbörjas arbetet för C-uppsatsen. Det är det sista jag gör som dietiststudent, om 2,5 månader är jag klar dietist!

/Helena

Vet ni vad jag ska göra idag..?

Baka lussekatter!!

Pepparkaks-kladdkaka

Jag älskar smaken av pepparkaka!! Och kladdkaka mixat med pepparkaka kan ju bara inte gå fel! Jag bjöd på denna förra helgen och den gick åt medetsamma!


Ingredienser:
* 100 g margarin
* 2 ägg
* 2,5 dl socker
* 1,5 dl vetemjöl
* 2 msk kakao
* 1 tsk vaniljsocker
* 3 tsk pepparkakskryddor
Garnering:
* ev. vit choklad och strössel

Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader. Smält margarinet. Blanda samman margarin, ägg, socker, vetemjöl, kakao, vaniljsocker och kryddor. Lättare kan det inte bli! Smöra och bröa en rund form med löstagbar botten och häll smeten i formen.
Grädda i ugnen i 20 min.
Om du vill dekorera med små chokladblommor, så smält vit choklad och häll i en plastpåse. Klipp ett litet hål att spritsa med. Spritsa små blommor på bakplåtspapper och tryck dit en strösselkula. Låt stelna och lägg sedan på kakan när den svalnat.

Servera gärna med skivad banan och milda visp. Mums!

/Helena


Ångkokt hoki med persilja och ägg


Ångkokt hoki med persilja och ägg är jättegott och en nyttig måltid. Vi hade potatismos till, gjort på några rosa-aktiga potatisar. Kul med lite färg på tallriken!

Ingredienser (ca 3 port):
* 400 g fryst hoki-fisk
* en klick margarin
* salt, peppar
* 2 msk fryst persilja
* 3 kokta ägg

Gör så här:
Smält en klick margarin i en gryta. Skär fisken i kuber och lägg ner fisken i grytan. Salta och peppra och vänd sedan fisken efter 4-5 min. Salta och peppra igen. Strö över persilja och de kokta äggen i småbitar (dela dem 2 ggr i äggdelare så får du småbitar). Fyll på med lite vatten i grytan om det verkar behövas. Låt fisken ångkoka ytterligare ca 5 min.
Servera med potatismos eller kokt potatis, rivna morötter, ärtor och sparris eller någon annan passande grönsak.

/Helena


Mellanmål

Man behöver lite paus ibland!


Mellanmål med tärnat äpple, russin, flagad mandel, psylliumfrön, vaniljkesella och vanlig kesella samt kanel. Mums!

/Helena


Medelhavsgratäng med soltorkadtomat-sås


Ingredienser (4 port):
* ca 300 g pasta
* 1 st paprika
* 200 g zuccini
* 1 st rödlök
* 2 vitlöksklyftor
* 100 g urkärnade svarta oliver
* 1 burk svarta bönor, ca 240 g
* flytande margarin att steka i
Tomatsås:
* 50 g soltorkade tomater i olja
* 3 dl vatten med 1 grönsaksbuljongtärning
* 2,5 dl minimat
* 3 msk vetemjöl
* 1 msk torkad basilika
* salt och peppar 

Glutenfritt? Ta glutenfri pasta och red av med maizena istället för vetemjöl.
Laktos- och mjölkfritt? Byt till Oatly iMat istället för minimaten. Stek i olja.

Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader. Koka pastan. Skär paprika, zuccini, rödlök i grova bitar och hacka vitlöken. Fräs i lite flytande margarin tills det får lätt färg. Blanda sedan pastan med dessa grönsaker samt bönorna. Lägg i en ugnsfast form. Mixa de soltorkade tomaterna med en mixer. Tillsätt buljongvatten och minimat och koka upp. Låt sjuda i ca 5 min utan lock. Red av med vetemjöl tills det tjocknat lite. Smaka av med salt och peppar och fördela sedan tomatsåsen över pastan i formen. Sätt in i ugnen i ca 20 min.

/Helena


Fruktsallad



Fruktsallad är gott fredagsmys!! Hoppas ni alla får en bra och avslappnande skön helg!!

/Helena

Egengjorda äppelchips

Nu när de svenska äpplena kommit så passar detta axtra bra! Det är ett lättgjort snacks, som förvisso tar lite tid, men det är det värt! De tunna äppelskivorna blir krispiga och sötsyrliga. Och så är det ju nyttigt också! Allt du behöver är en ugn och äpplen.


Gör så här: Sätt ugnen på 75 grader. Lägg ett bakplåtspapper på en plåt. Hyvla äpplet/äpplena med en osthyvel och sprid ut alla strimlor på bakplåtspappret. Sätt in i ugnen i ca 3,5 h, så blir äppelstrimlorna till krispiga äppelchips.

/Helena


Test: Fyra glutenfria småkakor

Tänkte det passade bra att göra ett livsmedelstest nu när jag äter glutenfritt, och då blev det glutenfria småkakor. Vad jag upplevt är det svåraste med att vara glutenfri är just bröd och kakor/bakverk. Och därför ville jag testa några glutenfria småkakor. Jag valde 4 olika sorters kakor, av fyra olika märken.

Kakorna har testats av 5 personer. Mig, en annan dietiststudent, två "vanliga" testpersoner samt en glutenintolerant testperson. Kakorna har kommenterats angående utseende, smak, konsistens och har sedan fått ett betyg från 1 till 5, där 1 = dålig och 5 = jättebra! Medelbetyg har räknats fram, och inom parentesen ser du vad alla gav för betyg. Först kommer den kakan som fick bäst betyg!

 
Havrekakor (Semper)
Pris:
ca 19 kr för 150 g (127 kr/kg)
Kommentarer:
* Utseende:
Ser god men lite tråkig ut. Lite trist. Lite snålt med choklad i. Ser trevlig ut.
* Konsistens: Kompakt kaka. Fin struktur. Inte så smulig.
* Smak: Smakar mycket havre. Lite flottig smak i slutet. Sticker lite i munnen, av bakpulver? Väldigt god. Saftig och ganska smakrik. Smörig och god smak. God havresmak. Smakade mycket.
Betyg: 3,8 (3,4,4,4,4)

 
OREO (Glutano)
Pris:
ca 22 kr för 150 g (147 kr/kg)
Kommentarer:
* Utseende:
Syns att den är bakad i industri. Trist. Lagom storlek. Såg tråkig ut. Om den låg på ett kakfat skulle jag inte ta den, eftersom den ser så tråkig ut. Liten.
* Konsistens: Spröd, lite tam kräm mellan kexen. Torr. Hård.
* Smak: Kraftig chokladsmak med nyans av kaffe. God. Fyllningen smakade lite av vanilj, men det bruna smakade ingenting. Smakade godare än vad den såg ut! Stark chokladsmak, men lite kvalmig eftersmak.
Betyg: 3 (1,3,3,4,4)

 
Chokos (Crazy bakers)
Pris: ca 19 kr för 150 g (127 kr/kg)
Kommentarer:
* Utseende:
Rund och fin. Fin brun färg. Ser torr och tråkig ut. Lite större i storleken än de andra. Liknar "hembakad".
* Konsistens: Geggig, fastnar i tänderna. Sockerkristaller som knastrar i tänderna. Smälte fint. Saftigare än vad man trodde. Inte så smulig. Smulig.
* Smak: Smakar väldigt bränt. Helt okej, men inget speciellt. Smakar inte så kraftigt. Smakar kola och kaffe. Inte så smakrik. Lite torr och tråkig men ändå god chokladsmak.
Betyg: 2,4 (1,2,3,3,3)

 
Pepitas (Schär)
Pris:
ca 20 kr för 200 g (100 kr/kg)
Kommentarer:
* Utseende:
Ser torr ut. Ser konstgjord ut.
* Konsistens: Sandig konsistens. Lite "vass", tror man kan få skavsår i munnen om man äter för många. Väldigt torr!
* Smak: Söt. Smakar oboy och majs. Sträv. "Stickig" i smaken. Smakade inte så mycket. För söt smak. Inte så god choklad. 
Betyg: 2,2 (1,2,2,3,3)


Förutom glutenfria kakor i den glutenfria hyllan, finns andra "vanliga" kakor/bakverk som oftast inte innehåller gluten. Här är några exmpel (men läs alltid innehållsförteckningen för att vara på den säkra sidan):
* Almondys frysta daimtårta (glutenfri)
* Chokladbiskvier (oftast glutenfria, läs IF)
* Gräddbullar utan "rånplattan" i botten (läs IF)

Och om du vill baka själv, så publicerade jag för ett tag sedan detta inlägg med recept på glutenfria kakor och bakverk: http://matresan.blogg.se/2010/october/mina-glutenfria-kakor-bakverk-godis-brod.html

Har ni något annat tips eller smakat någon kaka ni kan rekommendera?

/Helena


Chokladföljetong del 55 - Marabou sensation "Cookies & cream"

Dags att recensera choklad nummer femtiofem som jag provat på, i min följetång där jag ska testa nya konstiga, intressanta och spännande chokladsorter/smaker som kommit. Jag ska ta reda på om smaken fungerar som choklad och om den är god. Jag kommer ge chokladen helhetsbetyg från 1-5 där 1= dålig, 2= ej godkänd, 3=godkänd, 4=bra/god! och 5=underbar!


Marabou sensation "Cookies and cream"
Denna chokladen var helt fantastisk god!! Chokladskal med krämig vit fyllning i och små kakbitar. Även lite flytande svartfärgad "kak-kräm" i. Jag tyckte kombinationen var jättebra och till en kopp kaffe var det helt perfekt. Denna rekommenderar jag absolut att ni ska testa, och inte så många choklad har lyckats att få mer än en 4 i mina sådana här provsmakningar. Tyvärr innehåller den gluten (jag testade den innan jag började med glutenfri kost). Och lite negativt är att jag tycker det blir lite strävt/stickigt i halsen efter man har ätit denna.
Pris: ca 19 kr för 139 g
Betyg: 4,5

Någon mer som smakat denna? Vad tyckte ni?

/Helena


Vinnare av julkryddor!

Blev Therese!
(http://teatravel-glutenresan.blogspot.com/)
GRATTIS!!!
Kryddorna kommer på posten!

TACK alla som deltog i tävlingen!
Jag ska sammanställa en liten lista över era jul-kak-favoriter här på bloggen snart!

/Helena


Gluten- och laktosfria rödbetsbullar

Nog för att man har händerna fulla med deg efter att ha bakat dessa, men goda blev dem! De blir söta (tack vare rotfrukterna) och saftiga! Högsta betyg av min syster också.


Ingredienser (20 st bullar):
* 50 jäst
* 5 dl laktosfri mjölk
* 1,5 msk physsilliumfrön
* 0,75 dl fibrex
* 1 msk mörk sirap
* 2 tsk salt
* 0,25 dl rapsolja
* 2 färska rödbetor
* 1 st morot
* 2 dl rena havregryn
* ca 7 dl grov glutenfri mjölmix
* ca 9 dl fin glutenfri mjölmix

Mjölen kan vara lite olika, jag använde mig av MixWells basmjöl samt Finax grova glutenfria mjölmix.

Gör så här:
Skala och riv rödbetorna och moroten grovt. Värm mjölken fingervarm och slå den över den söndersmulade jästen i en bunke. Blanda så jästen löser sig och tillsätt sedan fröna, fibrex, sirap, salt och olja. Tillsätt sedan rödbetorna och moroten samt mjölet. Arbeta degen ordentligt. Låt den sedan jäsa i ca 30 min. Sätt ugnen på 225 grader. Rulla sedan bollar av degen och lägg på bakplåtspapper på en plåt. Degen kan vara rätt kladdig, men man får göra sitt bästa. Mjöla händerna och rulla sedan. Det är alltså meningen att degen skall vara kladdig! Låt bullarna jäsa ytterligare ca 20 min och grädda sedan i ugnen 10 minuter.

/Helena


Firade Ingrid-dagen med Budapest-bakelse

Igår hade Ingrid namnsdag och eftersom min syster heter det så firades det med Budapest-bakelse!


Hoppas ni har haft en trevlig helg! Den gick så fort, men min har varit bra :)
/Helena

Maoam sour



Hittade denna godisnyheten i butiken häromdagen. Jag gillar ju de vanliga Maoam och älskar sura godisar, så var tvungen att testa dessa. Och Mums, de var verkligen jättegoda, saftiga och räckte länge! Blev dock lite sårig i munnen efter ett antal, så man får nog äta lite i taget bara.

/Helena


VINN julkryddor! - Vilka är dina 2 julgodis/kak-favoriter?

Nu när hösten kommer smygande kan jag inte låta bli att längta efter julstämningen. Jag är inte så förtjust i julen i sig, men jag gillar allt mys och stök innan. Baka lussekatter och pepparkakor, tända adventsljusstaken, dricka glögg och lyssna på julmusik, tända julstjärnan, gå på julmarknad, tända ljus, titta på julkalendern, göra julkort och tända eld i braskaminen...

Men häromdagen la jag lite pepparkakskryddor i kaffebryggaren och kunde i alla fall njuta av kaffe med en svag smak av pepparkaka! Helt otroligt gott!!

Nu lottar jag ut lite julkryddor för att sätta fart på julstöket.
Så det jag undrar är - Vilka är era 2 favoriter bland julgodis och julkakorna? Lussekatter, struvor, pepparkakor, ischoklad, knäck, fudge, mandelmusslor, mjuk pepparkaka...osv....?! Skriv bara en kommentar om detta här nedan (och glöm inte att fylla i din email!) så är du med i tävlingen om lite julkryddor! Kommentera detta inlägg senast fredag den 8/10 kl 23:59.



Lite inspiration vad du kan använda dessa kryddorna till:
Banansmoothie med kanel, Bröd med russin och pomerans, Kycklinggryta med spännande smaker, Mjuk pepparkaka med tranbär, Vegansk morotskaka med kanel och nötter, Müsli med kanel, vanilj och kardemumma, Pepparkaksmüsli, Vörtbröd, Äppel- och kanelgodis

/Helena


Gluten- och laktosfri helg

Helgen har inte bara varit glutenfri, utan även laktosfri! Så det har varit lite pilligt minsann! Men det är bra att testa på att vara både laktos- och glutenfri eftersom många måste avstå även laktos i början när man fått sin diagnos som glutenintolerant.

Lördagens mat:
Frukost: Laktosfri fil med äpple, banan, hallon, russin, physsilliumfrön och kanel. 2 st glutenfria mackor med Becel, hårdost och gurka. 1 risbröd med jordnötssmör.
Mitt på dagen: 2 glutenfria mackor med hemmagjord hummus och tomat. Äpple.
Middag: Ugnsrostade rotsaker och kikärtor med Tsatziki gjord på laktosfri gräddfil, gurka och vitlök.
Kvällsmys: Fruktsallad med äpple, päron, banan, hallon, blåbär, russin, apelsin och nektarin. Maoam-godisar.

Söndagens mat:
Frukost:
Laktosfri fil med äpple, banan, russin, blåbär, hallon, kanel och physsilliumfrön. 2 glutenfria smörgåsar med Becel, hårdost, marmelad och gurka. 
Mitt på dagen: 2 glutenfria smörgåsar med hummus och tomat.
Fika: Kaffe samt 2 st gluten- och laktosfria vaniljgifflar. Äpple.
Middag: Kokt torsk med ägg och hemmagjort potatismos (gjort med Becel och laktosfri mellanmjölk) samt ärtor och sparris.
Kvällen: Fruktsallad med banan, äpple, päron, hallon, blåbär, kiwi och klementin.

Svårigheter:
Framförallt så har det blivit mycket dyrare att vara både gluten- och laktosfri. Som student är det redan svårt att få pengarna att räcka till. Sen var det ex. halva priset på Keso när jag var i affären, men det kunde jag ju inte köpa. Och när jag var och fikade hos en släkting på söndagen, så var jag också tvungen att tacka nej till några kakor som innehöll gluten och laktos. Det var lite jobbigt eftersom de såg så goda ut. Men Frias vaniljgifflar var faktiskt riktigt goda! Min syster ville också testbaka en cheesecake i söndags, men det skulle bli så besvärligt (och dyrt) att göra den både gluten- och laktosfri, så vi bestämde att det fick vänta.


Frias frysta vaniljgifflar var goda och lagom stora till kaffe-fika tyckte jag! Aningens lite torra, men det är ju en svårighet med glutenfria bakverk. Jag kommer i alla fall kunna äta dem flera gånger och även bjuda på dem!


Tack alla som ger mig sådan positiv feedback för det jag gör! Det värmer! :)

/Helena

 


Kanelbullens dag imorgon 4 oktober!

Imorgon är det Kanelbullens dag! (och det var nog därför det luktade Kanelbullar från husen när jag var ute och sprang igår!) Jag minns förra året, då jag var fikavärd, hur många kanelbullar vi bakade då! Det var vanliga kanelbullar, lyx-kanelbullar, veganska kanelbullar (som ju även är mjölkfria) och även glutenfria kanelbullar! Tyvärr kom det ingen glutenintolerant på det fikat, men bullarna var jättegoda minns jag! Recept på vanliga och lite mer lyxiga kanelbullar finner du nedan.
Ha en trevlig Kanelbulledag imorgon! 


Kanelbullar



Lyxiga kanelbullar med fyllning av russin och nötter samt glaze ovanpå


Jag har själv inte riktigt tid att baka idag, så för mig blir det ett färdigköpt alternativ. Och glutenfria såklart! Jag hoppas att dessa är goda :)

/Helena


Mina glutenfria kakor, bakverk, desserter och godis

Att laga glutenfria middagar och luncher är inte så svårt - det svåraste är just bröd, kakor, bakverk m.m. Men här är i alla fall en lista på de kak-bak-recept jag har på min blogg som är glutenfria:

Jag har tagit med recept som innehåller havregryn och choklad. Tänk då på att man måste använda "rena" havregryn och att man får kontrollera i chokladens innehållsförteckning så det verkligen inte finns gluten i den. Tänk också på att om formar skall smörjas, så använd glutenfritt mjöl eller glutenfritt ströbröd.

Godis:
Aprikos- och nötbollar
Blåbärstryfflar 
Gul påskkola med citrussmak
Jordnötssmörsfudge
Julkulor 
Knäck
Kokostryffel med vit choklad
Mörk jordgubbstryffel 
Polkatryffel 
Saffranstryfflar 

Kakor/Bakverk:
Chokladbiskvier 
Chokladmaränger 
Havrebollar med limesmak
Havrebollar med vaniljkesella 
Pepparkaksbollar 
Syrliga chokladbollar 

Desserter/Tårtor:
Daimtårta
Fläderglass
Fruktsallad med honungsglaserade nötter
Fryst hallonfluff
Hallonmousse 
Marängtårta med chokladgrädde
Schwarzwaldtårta
Ugnsbakade äpplen med fyllning och marängtopp
Vitchokladtårta med mandelbotten
Äppelpaj

  
Fläderglass, chokladmaränger samt aprikos- och nötbollar är några av alla glutenfria recept jag har här på bloggen...

/Helena


Fredagsmys

Ingen dag är väl så härlig som en fredag?! Ikväll blir det mys med denna goda mat:

Middag: Morots- och linssoppa (recept finns under "maträtter")
Efterrätt: Fryst hallonfluff

Hoppas ni får en mysig fredagskväll! Vad står på eran meny?
/Helena


RSS 2.0