Valborgshälsning från Uppsala

Idag blir det inget inlägg om mat, jag tänkte bara önska er alla en trevlig Valborgsmässoafton! Och bjuda på några bilder från Uppsala jag tog nu på förmiddagen. Här är det sådan grym stämning i hela staden och det vackra vädret gör bara allt ännu bättre!


Flottrace på fyrisån. Så mycke "race" var det dock inte... Fullt med folk längs hela ån.



En flotte i form av en enhörning som ligger på rygg...


Josefin och jag.

Igår var jag ute på nation och såg Movits, ett band jag älskar! Så grymt bra!! :)
Nu är jag hemma och ska vila en stund men sen ska jag partajja vidare!
Valborgskramar
/Helena

Chokladföljetong del 19 - Lindt Creation 70 % "Cherry & Chili"

Dags att recensera choklad nummer nitton som jag provat på, i min följetång där jag ska testa nya konstiga, intressanta och spännande chokladsorter/smaker som kommit. Jag ska ta reda på om smaken fungerar som choklad och om den är god. Jag kommer ge chokladen helhetsbetyg från 1-5 där 1= dålig, 2= ej godkänd, 3=helt okej/godkänd, 4=bra/god! och 5=underbar!


Lindt Creation 70 % "Cherry & Chili"

Mörk choklad med en röd fyllning I som skall smaka chili och körsbär. Körsbär är inte min favorit i godissammanhang, men det kändes inte av så mycket. Istället var det den starka smaken av chili som var den mest tydliga. Mums, jag gillar ju starka grejer! Det passar bra med chili till mörk choklad, innan har jag bara testat chili i mjölkchoklad. Men skulle dessvärre ändå välja mjölkchokladet med chili (Fazer maya) framför detta, på grund av priset. Det här är lite väl dyrt för min smak, såå gott var det ju ändå inte.

Pris: ca 33 kr för 150 g

Helhetsbetyg: 3


Next up! -

Ananas creme chokolade
Nästa testning blir den 20:nde i denna serie av chokladprovsmakning. Då tänkte jag sammanställa en liten topplista med alla jag provat! :)

Nu ska jag strax iväg och "Kvalborga", som det heter här i studentstaden, när man går ut dagen innan Valborg.
/Helena


Currydoftande majspaj

Sen majstestet har jag haft vääldigt mycket majs i frysen. Nu var det dags att använda upp i alla fall en del av dem! Därför improviserade jag ihop en majspaj smaksatt med curry. Degen blev väldigt god också, då jag la i lite frön.


Ingredienser (ca 4 port):
Pajdeg:
* 3 dl grahamsmjöl
* 2 msk hela linfrön
* 1 msk sesamfrön
* 50 g becel lättmargarin
* 2-3 msk vatten

Fyllning:
* 1 burk skivade champinjoner
* 1 gul lök
* 2 vitlöksklyftor
* 1 burk majs (ca 280 g)
* 1 msk curry
* 2 ägg
* 2 dl havremjölk
* salt och svartpeppar

Gör så här:
Sätt ugnen på 200 grader. Blanda ihop alla ingredienser till pajskalet och tryck ut i en pajform. Degen blev lite seg men det är bara att trycka och trycka, så går det tillslut. Förgrädda pajskalet i ugnen ca 10 minuter.
Fräs champinjonerna i ett stekjärn. Hacka löken och pressa vitlöksklyftorna och lägg i dessa tillsammans med champinjonerna. Stek tills löken känns mjuk. Blanda ner majsburken och curryn. Lägg fyllningen i pajskalet.
Vispa ägg och mjölk lite i en skål. Salta och peppra och häll sedan blandningen över pajen. Grädda i ugnen i ca 30 minuter.


Glutenfri: Använd glutenfritt grovt mjölmix istället för grahamsmjölet.
Laktos- och mjölkfri: Receptet ovan är laktos och mjölkfritt. Observera att du då måste använda becel i pajdegen, steka i olja samt använda havremjölk till äggstanningen.

Idag fyller min mamma år, Grattis grattis!! :) o hoppas det blir någon smaskig tårta!
/Helena


Nya tuggummisorter


...hittade jag på Coop i lördags. Läkerol hade tydligen kommit med en serie tuggummin och två av dem sorterna var "Salvi" (som för övrigt är min favoritsmak på halstabletter) och "Raspberry licorice". Salvis tuggummin var lila och de andra var rosa. Båda sorterna var goda, men raspberry licorice var riktigt riktigt god! Och att de var rosa ger ju såklart pluspoäng från mig! :)

Och vet ni, trots att jag var sjuk och hängig - jag klarade anatomi-tentan!! :)
/Helena

Fysiologipluggande

Ni som följt mig senaste tiden vet att jag inte känt mig lika motiverad i skolan. Vi läste precis en kurs i anatomi och har nu gått in på fysiologi. Det är väldigt svårt och mycket att hålla reda på. Och inte nog med det är kursboken en tegelsten på 900 sidor på engelska. Men, med boken följde en CD-skiva med lektioner och "quiz" över i princip allt i hela boken. Så nu sitter jag vid datorn och går för tillfället igenom lektioner om hjärtat, cirkulationssystemet, blodtryck, kärlens uppbyggnad m.m. Det är faktiskt riktigt roligt! :) Jag hoppas att motivationen kommer tillbaka nu när det känns lättare att plugga när man bara kan sitta framför datorn och få det mesta serverat!

Jag är nu också äntligen frisk igen! Igår sprang jag för första gången på 2,5 veckor. Det gick hyfsat, men jag känner mig pepp inför halvmaran igen! Kommer kanske inte bli en bra tid som jag hoppats på, eftersom jag nu fick göra ett långt uppehåll. Men att ta mig runt ska jag klara. Det ska bli kul!

Ikväll ska jag på en föreläsning om "kost i media och kommunikation".
/Helena

Fina drinkar

...blev det också på festen i fredags! (Men måste säga att de var finare än de smakade. Vodka och jag är inte så bra kompisar.) Jag döpte dem till "San Fancisco" och "Reykjavik".

  
Reykjavik
* 4 cl vodka
* 2 cl saturnus drink-mix
* fyll upp glaset med Sprite
* lägg i några björnbär i glaset
* garnera med en limeskiva
* roliga sugrör + ev. isbitar

 
San Francisco
* 4 cl vodka
* 2 cl San Francisco-drinkmix
* fyll upp glaset med apelsinjuice
* garnera med limeskiva
* roliga sugrör + ev. isbitar

/Helena

Jordgubbar


Jag har köpt jordgubbar som jag smaskar på! Mums!

/Helena

Rosa och blommig marängchokladgrädd-tårta

Såhär fin blev min födelsedagstårta till födelsedagsfesten igår!! Och den blev supergod!! (Längst ner finns en "Före" samt "Efter" bild... :P)



Ingredienser:

Marängbottnar:

* 6 äggvitor

* 4,5 dl socker

* 6 dl puffat ris

* några droppar rosa/röd karamellfärg

Chokladkräm:

* 2 dl vatten

* 4 msk vetemjöl

* 100 g mjölkchoklad

* 2 äggulor

* 75 g margarin

* 2 dl florsocker

Gräddfyllning:

* 3 dl mellangrädde (eller vispgrädde om man hellre vill det)

* 1 dubbeldajm

* 1 tsk kakao

Garnering:

* 2 dl mellangrädde

* 50 g vit choklad

* några droppar rosa/röd karamellfärg

* fint strössel

Gör så här:

Vispa äggvitorna till hårt skum. Rör i sockret och vispa lite till, i slutet droppar du i några droppar karamellfärg tills du får önskad rosa nyans. Vänd sedan ner riset försiktigt. Bred ut två lika stora rektanglar av smeten (2-3 cm tjock) på en bakplåtsklädd plåt. Kanske behöver du använda två plåtar, det behövde jag. Sätt in i ugnen i 100-125 grader i ca 45 minuter.

Koka upp vatten och mjöl i en kastrull. Rör hela tiden och låt koka tills blivit en "slajmig" smet. Rör ner hackad mjölkchoklad så den smälter. Rör i äggulorna och låt sedan blandningen svalna lite. Rör ihop margarin och florsocker och blanda sedan ner i chokladsmeten.

Vispa grädde och hacka daimen fint och vänd ner den i grädden tillsammans med kakaon.

Tillverka en spritsstrut av att rulla ihop bakplåtspapper och häfta ihop likt en strut med ett litet spritshål. Smält vit choklad i micron, eller i vattenbad, och droppa sedan i någon droppe karamellfärg. Häll den vita chokladen i spritsstruten och spritsa små rosa blommor på bakplåtspapper.

Vispa grädden till garnering.

Börja med en marängbotten underst. Bred på chokladkrämen och sedan damigrädden. Lägg på den andra marängbottnen och garnera sedan med vispgrädden ovanpå. Lägg på blommorna och ev. strössel. Klart, efter mycket jobb! (Men jag lovar; det är värt det!!)


Partyhatten var obligatorisk!

 
FÖRE --> EFTER

Blev en jätterolig fest!
/Helena


Min födelsedag

Min födelsedag blev en bra dag. Jag började den ju som sagt med en lång och trevlig frukost. Sedan hade vi föreläsningar i skolan om cirkulationssystemet. Till lunch hade jag med mig en extra god matlåda. Och surprise surprise, men en kille i min klass hade gjort en kaka och tagit med sig - så det blev efterrätt! Den var gudagod!! :)

 
Citronpaj med chokladmaräng à la Gustav.


Här är Gustav, jag och Sofia.

Sedan på kvällen blev det musikquiz med taccobuffé på Göteborgs nation. Taccobuffén kanske inte var något att hänga i julgranen precis (maten tog slut så man fick inte så mycket, och inte så spännande tillbehör). Men det var väldigt kul att vara med på musikquiz, och *tada* men jag och mina kompisars lag vann!!! :)


Taccobuffén var lite tråkig... men kvällen med musikquiz var trevlig! Här sitter Anneli och jag.

Och några mataktiga födelsedagspresenter blev det igår! En bok som jag ska fylla i när jag provar vin (ser jag mycket fram emot!!), en brödkniv och ett jättefint förkläde som mamma sytt!! Tack. Jag får nästan ha ett förkläde på förklädet för jag vill inte spilla på det!


Vinprovarbok, brödkniv och Helena-förkläde i födelsedagspresent! :)

Nu ska jag alldeles strax sätta igång med min födelsedagstårta! Ikväll blir det party! :)
/Helena

Födelsedagsfrukost

Idag är det min FÖDELSEDAG! (Och min lillasysters också; grattis!!) Själv blir jag 23 år gammal (med betoning på gammal) och min syster blir 19 år! Det är synd att vi inte kan fira den tillsammans. Saknar dig!
Jag har i alla fall inlett dagen med en långfrukost med lite paketöppning som jag fick på posten av familj och vänner. En fin morgon, och så här såg min frukost ut;


Björnbärsyoggi med tärnat äpple, skivad banan, physillumfrön, russin och fullkornsflingor med torkad frukt i.


Russinbulle med skinka, gurka och paprika.

 
Persikote med havremjölk. Och så jag förståss :) Jag har för övrigt nyfärgat hår. Jag färgade det lila, men som ni kan se på bilden blev det rött istället! Hur som helst blev det ändå fint så gjorde inte så mycket...


Nu ska jag iväg till skolan. Solen skiner så det känns trevligt! Ikväll ska jag till Göteborgs nation och äta buffé och vara med i ett musikquiz där med mina kompisar. Imon blir det födelsedagsfest!! :)
/Helena


En dag på Kalmars söndagsfik

Igår var det söndag och därmed hade Kalmar nations söndagsfik öppet. Och där jobbar ju jag, och igår hade jag med kameran för att dokumentera lite vad vi pysslade med :) Vi hade inte lika många vackra kakor att fota igår som det brukar vara, men istället hade vi två smörgåstårtor.

 
Här står jag och gör mackor. Och här är två sorter av de mackor vi serverar. Till vänster ciabattabröd med tapenade (röra på svarta oliver), sallad, gurka, tomat och mozzarellaost. Till höger lite grövre bröd med hummus, sallad, gurka, tomat och soltorkade tomater.

 
Vi förbereder fikabordet innan öppning. På bilden skymtas chokladtryfflar, chokladbröd, chokladbollar och snickerskakor. Bilden till höger föreställer en tigerkaka som jag dekorerat med apelsinbitar och riven vit choklad.


Erik och Ida dekorerar smörgåstårtorna.

 
Och så här fina blev dem! Den till vänster med räkor och tonfisk, den till höger vegetarisk med bla avocado.

Fiket är öppet söndagar 12-16 och alla är välkomna! (Man behöver inget kårleg.) Det finns bra med mjölkfria och veganska alternativ.

Den 12 maj ställer jag och min kompis Ida upp i Kalmar nations val inför höstterminen 2009. Vi ställer upp för att bli fikavärdar! Om det är vi som blir valda innebär det att vi kommer få huvudansvaret för fiket till hösten och bestämma vad som ska bakas och fixas med :) Det skulle verkligen vara jättekul!
/Helena

Ny design :) och har ni några önskemål/frågor?!

Nu har jag fått hjälp med design av en ny header till min blogg. Visst blev det fint?!

Jag vill därmed också passa på att fråga om någon har någon idé till ett nytt livsmedelstest? Tidigare har jag utfört test på russin, pepparkakor, mjölkchoklad och majskorn. Nu funderar jag på att dra igång ett nytt test. Så har du en idé eller önskemål, tveka inte att höra av dig. (om det är ett livsmedel som går att skicka på posten får ju alla som vill delta sitt prov på posten!)

Dietistiga frågor är också välkomna. Nu har jag snart läst halva min utbildning och känner att jag kan en hel del. Och övning ger ju färdighet! :)

Lämna en kommentar eller skicka ett mejl till [email protected]

Kvällshälsning från Uppsala med en vy från min balkong ca kl 20.

/Helena

Werther’s original: Original VS. Toffees VS. Sugar free

Bestämde mig för att jämföra tre olika sorters Werthers original för att se vilken man ska satsa på! Original, Toffee eller kanske den som är Sugar free?! De tre sorterna fick betyg i olika kategorier med +, ++ eller +++.



UTSEENDE: Original:+ Toffee:+ Sugar free:+

KONSISTENS: Original:+ Toffee:++ Sugar free:+

VARAKTIGHET: Original:+++ Toffee:+ Sugar free:++

SMAK: Original:+++ Toffee:+++ Sugar free: ++

HELHET: Original:+++ Toffee:++ Sugar free: +(+)


  


Sugar free har lite svagare smak och med inslag av lite saltig smak, men god! Den vanliga hårda smakade lite mer, lite mer bränt, och hade överlag bäst smak. (Men om man vill ha mindre kalorier kan man ju ta den sockerfria, för jättetydlig skillnad på de båda var det inte.) Dock lite risk för att bita sönder tänderna i de hårda karamellerna, som man - om man blir uttråkad av att suga på dem - gärna biter i. Jag tycker att toffeens konsistens är bättre men den räcker dock inte lika länge som de hårda karamellerna, den bara försvinner bort i munnen.

/Helena


Glasstips från Lidl


Dessa glassar kan man köpa på Lidl i 3-pack för 13 kr! De finns i tre smaker - lime, skogsbär och exotisk. De är jättegoda. Är ungefär i samma stil som GBs "Solero". Och braigt är att de inte är så fasligt onyttiga heller, bara 3 % fett. Såklart en del socker, men lite är ju inte farligt. De är i alla fall väääldigt goda (och väldigt prisvärda!) !

  
/Helena

Konstigt begär efter stark senap

Ibland blir jag verkligen sugen på konstiga saker! Att man går och blir sugen på godis, glass eller andra sötsaker är ju normalt, men ibland får jag verkligen cravings ("måste-ha-begär") efter udda livsmedel. Den här veckan har det varit; stark senap! Det var jättelänge sedan jag åt senap senast, men så när jag var hemma i småland över påsk smakade jag det. Och när jag kom tillbaka till Uppsala gick jag och köpte en tub stark senap (i söndags) och jag har redan ätit hälften! Jag brer senapen på knäckebröd och toppar med skinka eller gurkskivor, mums! Och fast det blir så starkt så att det känns som mina ögon ska ploppa ut, så kan jag inte sluta äta det! Haha, ja man fungerar verkligen lustigt ibland.


För övrigt, så lite matnyttig fakta, är att senapsväxten tillhör samma familj som broccoli, brysselkål, kål, rädisa m.fl.



Mitt tillfälliga beroende: Stark senap o skinka på knäckebröd!

Men, snart kommer jag ha blivit less på senapen och då dyker det snart upp ett nytt begär. Andra cravings jag haft denna terminen är bland annat keso blandat med socker och svarta oliver. Har ni något annorlunda ha-begär för tillfället?


/Helena


Chokladföljetong del 18 - Maestrani Swiss organic "Bananasplit"

Dags att recensera choklad nummer arton som jag provat på, i min följetång där jag ska testa nya konstiga, intressanta och spännande chokladsorter/smaker som kommit. Jag ska ta reda på om smaken fungerar som choklad och om den är god. Jag kommer ge chokladen helhetsbetyg från 1-5 där 1= dålig, 2= ej godkänd, 3=helt okej/godkänd, 4=bra/god! och 5=underbar!

 

Maestrani Swiss organic "Bananasplit"

Min pappa besökte Schweiz för ett tag sedan och inhandlade där detta spännande choklad som jag fick äran att smaka till min chokladföljetong. En liknande smak har jag inte sett i Sverige! Och naturligtvis blev det pluspoäng för att chokladen var organisk och också rättvisemärkt! Vit choklad med banansmak med små bitar av mandel och mörk choklad i. Ja, den vita chokladen med sitt krisp gav en lagom konsistens. Både bra på att smälta, samt lite tuggmotstånd. Dock hade jag svårt för den väldigt väldigt starka banansmaken. Om man gillar banan i choklad är det säkert jättegott, men jag kände att det mest förstörde lite. Det smakade som skumbanan fast att det var choklad. Och i så fall äter jag hellre en skumbanan för sig, och vit choklad för sig. En liten bit var spännande, men det var nog så.

Helhetsbetyg: 3 (precis att den nådde upp)


/Helena


Björnbärspaj med marängtäcke

Som vanligt efter en tenta; pajtentafest! Och denna gången gav jag mig på en efterrättspaj. Björnbär var det länge sedan jag hade i en paj, och marängtäcke har jag aldrig testat - så nu var det dags för det! Och den blev god! Dock gjorde jag denna pajen dagen innan och hade i kylen under natten, vilket ledde till att den blev lite ihopsäckad när det var dags för servering. Detta är alltså en sådan paj som gör sig bäst att serveras direkt ur ugnen, varm och med ett lite frasigt täcke. Gärna med en klick vaniljglass till :)

 

Ingredienser:

* 75 g margarin (jag använde mig av lättmargarin, det går också bra)

* 2 dl vetemjöl

* 0,5 dl grahamsmjöl

* 0,5 dl rörsocker

* 1 tsk vaniljsocker

* 1 äggula

* 2 äggvitor

* 1 dl florsocker

* 1 dl mandel

* 250 g frysta björnbär (en förpackning)

Gör så här:

Blanda mjöl, margarin, socker, vaniljsocker och äggula till en deg. Tillsätt en msk vatten om det behövs för att få ihop degen. Klä en pajform med degen. Jag använde en liten pajform, eftersom det är en sån "engångsform" man kan ha med sig på fest, men jag tror att degen räcker även till en större form. Nagga bottnen med en gaffel och förgrädda skalet i 175 grader i ugnen i ca 15 minuter. Under tiden vispar du de två äggvitorna till ett fast skum. Tillsätt florsockret och vispa tills det blir ett fast skum igen. Hacka mandeln och vänd försiktigt ner den i äggsmeten tillsammans med björnbären. Bred ut smeten i pajskalet och grädda sedan i 175 grader i ugnen tills marängen börjar få fin färg (ca 25 minuter).


Glutenfri: Använd glutenfri mjölmix i pajskalet.
Mjölkfri: Använd mjölkfritt margarin.

/Helena


Den traditionsenliga paj-tenta-festen

...ägde rum igår som vanligt efter en tenta! Igår var vi riktigt många så det blev många smaskiga pajer och mycket ätande. Även om jag inte visar recepten för pajerna här hoppas jag att ni kan bli lite inspirerade att göra någon spännande paj! Dessa pajer var de som det bjöds på; (klicka för att göra bilderna större)


  
Spenatpaj gjord av Sofia, Tonfiskpaj gjord av Marie C, Broccoli- och fetaostpaj gjord av Johanna.

  
Broccoli- och linspaj gjord av Marie S, Ananaspaj gjord av Kristina och Björnbärspaj gjord av mig. (recept kommer på denna!)


Efter nästa tenta (den 5 juni) funderar vi dock på att bryta vår paj-tradition och istället vara ute och grilla! Det låter somrigt och mysigt :)
/Helena


Anatomi-tenta idag

Ja, klockan 14 idag skrev jag anatomi-tenta. Jag har varit sjuk de senaste dagarna och inte alls orkat ägna anatomin särskilt mycket tid. Men det kändes ändå hyfsat bra på tentan, så om jag har tur så klarar jag den! Anatomi är inte riktigt mitt ämne, känner inte alls samma "plugglädje" som jag gjort med de övriga, mer dietistinriktade, kurserna jag läst. Och nu väntar fysiologin, den hade vi introduktion till nu på morgonen innan tentan började.


Den här boken ska jag ta mig igenom de två närmaste månaderna (den är tjock o tung!).

Ikväll blir det som vanligt pajtentafest! (Jag har gjort en björnbärspaj med marängtäcke!) Det blir nog dock en gå-hem-tidigt-kväll medans mina kompisar fortsätter ut för att partajja! Jag är ganska trött och hostar och snorar hela tiden.. Man kanske borde hyra en bra film att se i sin ensamhet!?
/Helena

Kycklinggryta med spännande smaker

Denna grytan gjorde jag och min lillasyster häromdagen. Kändes spännande med alla dessa olika kryddor och smaksättningar i. Det är ju inte ofta nuförtiden som man får överraska smaklökarna, det känns som att man alltid smakat allting någon gång innan... Men kombinationen av saffran, ingefära, kanel och koriander blev en riktigt bra blandning i denna grytan.

 

Ingredienser:

* 1 gul lök

* 2 vitlöksklyftor

* 2 morötter

* 600 g kycklingfilé (eller quornbitar om man vill göra grytan vegetarisk)

* 1 msk färskriven ingefära

* 1 påse saffran, 0,5 g

* 1 kanelstång

* 5 dl vatten

* 2 hönsbuljongtärningar (eller grönsakstärning för veg.)

* 1 dl torkade aprikoser

* 0,5 dl mandel

* några kvistar koriander

* salt, peppar och olja att steka i

Gör så här:

Skala lök, vitlök och morötter. Skär löken och morötterna i skivor och pressa vitlöken. Skär kycklingen i strimlor. Fräs grönsakerna och kycklingen i lite olja i en ordentlig gryta. Tillsätt ingefära, saffran och kanelstången. Låt kryddorna fräsa med en stund och häll sedan i vatten och buljongtärningarna och låt koka i ca 5 minuter.

Hacka aprikoserna grovt och lägg ner i grytan och koka den ytterligare 5 min. Smaka av med salt och peppar. Under tiden som den kokar så hacka mandeln grovt och rosta den sedan i en torr stekpanna. (högsta värme en kort stund) Hacka koriandern. Strö sedan rostad mandel och koriander över den färdiga grytan.

Servera grytan med ex. matvete. (Det passade jättebra!)

 

Mjölkfritt och glutenfritt: Om du steker i olja och läser noga på buljongtärningen så den inte innehåller gluten eller mjölk, så är rätten gluten- och mjölkfri. Som glutenfritt alternativ till matvete kan man använda ex. fullkornsris.


/Helena


Massor av ÄGGord

Jag är imponerad över alla dessa ÄGG-ord som kom fram i tävlingen! Jag utlyste som sagt en påsktävling i torsdags som varade till igår kväll där man skulle komma på så många ord som möjligt som innehöll ordet ÄGG. Och aldrig trodde jag att det skulle finnas så många!

Här är ett axplock av alla dessa ägg-ord som jag fick in:
äggula, äggvita, äggskal, äggkopp, äggklocka, påskägg, äggröra, äggtoddy, äggakaka, fågelägg, hönsägg, äggkokare, äggpickning, äggkläckning, äggläggning(2 ägg), äggvärmare, chokladägg, äggviteämne, äggformad, äggled, ägglikör, äggmacka, ägglossning, äggdonation, äggkartong, äggproducent, äggdelare, ägghalva, äggskiva, äggstock, äggledare, äggcell, äggfärg, äggmålare, sprättägg, äggdonator, äggsort, hägg, lägga, gnägga, vägg, innervägg, skägg, skäggväxt, däggdjur, läggning, inläggning, inlägg, utläggning, anläggning, takläggare, pålägg, fläsklägg, släggkastare, slägga, strutsägg, fiskägg, skoinlägg, drägg, vägguttag, väggalmenacka, väggur, sillinlägging... 

Personen som vann hade kommit på hela 47 av dessa ord!! Ett stort GRATTIS till Susanna (haha, min lillasyster faktiskt, men hon låg verkligen i...) !!

Eftersom ingen hade lika många ord behövde jag inte använda mig av utslagstävlingen (som ju var att gissa hur många ägg jag åt under påskdagarna). Tänker ändå avslöja svaret på denna och rätt svar är: 1 ägg. Ja, jag vet, jag skäms lite. Ägg är ju faktiskt jättegott och nyttigt. Men det bara blev så, vi hade så mycket annat gott att äta också! Antalet chokladägg som slank ner i påsk var dock ett mycket större antal...

Nu ska jag lägga pussel!
/Helena

Godaste påskgodiset?!

Blev det något påskägg i påsk? Jag har en jättesnäll påskhare (läs; mamma) som fortfarande skämmer bort mig med ett påskägg! Och favoriterna i det, som tog slut alldeles för fort, är Anthon Bergs chokladägg. Choklad rakt igenom, i perfekt konsistens och helt perfekt chokladsmak. Mums! Vilket är ert favorit-påskgodis??


Tillbaka i Uppsala nu. Ont i halsen och hängig och väldigt nervös och orolig inför tentan på tisdag.
Det var skönt att vara hemma i Småland men tiden gick alldeles för fort. Saknar er redan! Tack mamma för all mumsig mat!
/Helena

Aprikos- och nötbollar

Jag är verkligen i godis- och baktagen nu när jag är hemma. Så igår blev det lite aprikosbollar gjorda, perfekt till påsk. En god, saftig och smakrik liten boll som är riktigt nyttig till kaffet! Den innehåller bara nyttiga fetter :) så ät två!


Ett försök att göra bilden lite påskig! ;)

Ingredienser (ca 20-25 st):
* 2 dl naturella cashewnötter
* 1,5 dl hasselnötter
* 2 dl torkade aprikoser
* 1 msk kakao
* skal och saft ifrån 1 liten apelsin 
* 1 msk honung
* kakao att rulla kulorna i

Gör så här:
Mixa nötterna i en matberedare. (Jag använde en stavmixer men då flög dem all världens väg...) Tillsätt kakao, aprikoser, saft och skal samt honung och mixa ytterligare till en seg och trevlig smet. Forma smeten till bollar och rulla i kakao. Mums!


Receptet är glutenfritt och mjölkfritt.

Glöm inte bort min påsktävling! (se inlägg nedan) 
Och för er som vill ha annat småtrevligt att pyssla med under påsken kan jag rekommendera det här spelet: http://akidsheart.com/holidays/easter/eggswap.htm Det är jätteroligt! (och väldigt beroendeframkallande; farligt i tentatider)
/Helena


PÅSKTÄVLING

Tänkte att det vore kul med en liten klurig påsktävling med pris!
 
Tävlingens uppgift är att du skall komma på så många ord som möjligt som innehåller ordet "ÄGG". Till exempel "vägg" eller "äggklocka" o.s.v. Varje ord räknas en gång, alltså du kan inte ta "äggklocka" och "äggklockan" o.s.v. Tävlingen pågår till söndag natt 12/4, skicka ditt svar till min mail [email protected] innan midnatt mellan söndag/måndag. Skriv också din adress i mejlet.
Om två eller fler personer kommit på exakt lika många ord så avgörs det hela genom en utslagsfråga: Hur många ägg kommer jag, Helena, att sammanlagt äta under påskhelgen? Så svara alltså även på den frågan i mejlet.

Vinnaren vinner en After Eight ANY TIME.
LYCKA TILL!



GLAD PÅSK !!!
/Helena

Marsipanfigurer till påsk

Nu är jag hemma i Småland och hälsar på hos familjen över påsk! Jag håller på att plugga till en tenta i Anatomi som vi ska ha på tisdag, så det är mycket att läsa - men lite pauser för att göra roliga saker måste man ta! Så igår gjorde jag och min lillasyster marsipan och så knåpa vi ihop lite påskfigurer! :) Mums vad goda de blev!! och fina! Nu delar jag med mig av detta helt underbara recept som vi använt oss av under hela min barndom!


Recept till marsipan (måånga figurer):
* 1,5 dl vispgrädde
* 1,5 dl vetemjöl
* 300 g mandel
* 1 st bittermandel
* ca 400 g florsocker
* karamellfärger (vi använde gul, grön, blå och röd)

Till garnering: blockchoklad, vit choklad, kokos, strössel och annat man kan tänkas använda sig av som är ätbart.

Gör så här:
Blanda mjölet och grädden i en kastrull. Värm upp den och koka den tills den blir lite "transparent" i färgen och lossnar lätt från botten i kastrullen. Rör om hela tiden. Skålla mandeln (värm upp i vatten och ta bort skalet) och mal den sedan i en mandelkvarn. Blanda den avsvalnade gräddblandningen med den malda mandeln. Tillsätt florsocker lite i taget och arbeta till en smidig och fast deg. Dela upp degen i bitar och färga dem i de färger du vill ha dem med hjälp av karamellfärgen. Smält choklad till garnering. Sen är det bara att börja göra figurer! Passar lika bra till jul som till påsk.



Klicka på bilderna för förstoring av våra figurer! ;P


Ikväll tänkte jag lägga upp en PÅSKTÄVLING! Så håll utkik efter den :)
/Helena


Chokladföljetong del 17 - Droste pastilles "Stracciatella"

Dags att recensera choklad nummer sjutton som jag provat på, i min följetång där jag ska testa nya konstiga, intressanta och spännande chokladsorter/smaker som kommit. Jag ska ta reda på om smaken fungerar som choklad och om den är god. Jag kommer ge chokladen helhetsbetyg från 1-5 där 1= dålig, 2= ej godkänd, 3=helt okej/godkänd, 4=bra/god! och 5=underbar!

 


Droste pastilles - Stracciatella

"Vit choklad med vaniljsmak, riskrisp och kakaokrisp" står det på förpackningen. Och jag tycker det är trevligt att det är små runda portionsbitar av chokladen, lagom stora att smaka på :) Vit choklad är en av mina favoritchoklad som kan, om den är ordentligt gjord, ge en femma i betyg! Då ska den smälta fint och ha en mild smak. Denna chokladsort tyckte jag dock var lite "stark", om man kan uttrycka det så. Dessutom tyckte jag att de små mörka chokladprickarna (som var lite krispiga och hårda) inte hjälpte utan mest stjälpte... Det var ju ändå en väldigt god choklad, men ren vit choklad är godare!

Pris: ca 17 kr för 95 g

Helhetsbetyg: 4

 

Om ni läsare känner till något nytt/spännande choklad som ni tycker att jag ska testa - lämna gärna en kommentar! 
/Helena


Årets första svenska jordgubbar

...har sålts idag! De såldes i Helsingborg, 64 st askar med 250 g jordgubbar i varje - för priset 160 kr/ask!

Hmm, nej än så länge blir det frysta för min del.
/Helena


Rymdyoghurt

Såg på Arlas hemsida att man kunde beställa deras specialframtagna "rymdyoghurt". Och nyfiken som en strut så beställde jag hem ett ex för att smaka. Såhär står att läsa om yoghurten på Arlas hemsida:

"För första gången ger vi nu alla chansen att prova vår egen specialutvecklade rymdyoghurt - den som blev godkänd av NASA och som fanns bl. på astronauten Christer Fuglesangs matlista.

Arla Foods rymdyoghurt klarar sig utan kylskåp och är hållbar i två år. Den är extra fast i konsistensen för att man ska kunna äta den med sked i viktlöst tillstånd. Den är också sötare och har mer smak eftersom smakupplevelsen ändras i rymden."
http://www3.arla.se/Default____23135.aspx



Jag köpte smaken blåbär/hallon och den var perfekt att äta idag när jag kom tillbaka efter ett löppass :) Men måste säga att det inte var någon spännande upplevelse precis. Den smakade ganska tråkigt och vanligt. Men men, det är ju bra att man kan köpa den om man nu skulle åka ut i rymden nån dag framöver! :P

Imon ska jag inte ut i rymden, men jag ska ta tåget hem till Småland iaf! :)
/Helena


Afrika-reunion med lite afrikansk-inspirerad mat

Igår träffade jag mina tre kompisar som jag bodde tillsammans med i fem veckor i massajbyn Enkokidongoi i Kenya! :) Vi har inte setts på hur länge som helst så det var verkligen härligt att prata gamla minnen ihop! Vi lagade också lite massaj-afrikansk-inspirerad mat såklart!

 
I massajbyn åt man nästan bara bönor och majs, så därför blev det ju en bön- och majsgryta! Helt enkelt bara uppvärmda i vatten. Lite banan och mango, som var de vanligaste frukterna där, att smaska på också. Och sen gjorde vi egna chapati (platt bröd) och avokadoröra att äta det med. (Avokadon är dock inspiration från våra tre veckor i Uganda.)

OBS! Mat i detta slag kan ge magknip! :P

Vi smider också planer på att åka tillbaka..................!! :)
/Helena

Halvmarathon i sikte!

Nu har jag anmält mig till mitt första halvmarathon! Det blir Kungsholmen runt som går av stapeln i Stockholm lördagen den 9 maj. Iii, lite nervös är man allt! Det blir det längsta loppet jag någonsin sprungit! Men idag tränade jag och sprang hela 15 km (i kortärmat; vår!) och det kändes jättebra! Med extra uppladdning och peppning så tror jag nog att det ska gå prima att komma runt de 21 kilometrarna :)
Jobbar på att få med mig en kompis också, vore kul!


Den här bilden är från Island där jag står i vårt kök, redo och laddad inför 1-milaren som väntade! :) Lägg märke till min snygga "Reykjavik Marathon"-tröja :P

Nu ska jag strax sussa och ser med glädje fram emot morgondagen då jag får finbesök från Göteborg alias Camilla! Min rese- och partykompis :) Det blir födelsedagsfirande för två kompisar och sedan utgång på det!
/Helena

Gul påsk-kola med citrussmak :)

Fick ett infall att göra lite påskgodis igår kväll och de blev riktigt sega och goda! Syrliga, men ändå söta, och fint gula.


Ingredienser (till ca 40 st):
* 1,5 dl vispgrädde
* 1 msk sirap
* 2,5 dl socker
* 1/3 dl citronsaft (jag tog från sån liten flaska)
* rivet skal och saft från en clementin
* knäckformar, ca 40 st

Gör så här:
Lägg alla ingredienser i en tjockbottnad kastrull, en stor sådan. Koka upp och låt koka stormigt. Gör kulprovet då och då (när man ser om någon droppe av smeten går att rulla till en liten kula i kallt vatten). Jag behövde bara koka min smet i ca 10 minuter, men var noga med en stor kastrull - så slipper du att det rinner över. Häll i knäckformar och låt stelna i kylen. Klart!


Solen lyser ute, det är ganska kallt - men nu är det april och jag tror allt att våren är på väg!!
Tack för alla kommentarer! Är jättekul när ni lämnar nåt litet fotspår! :)
/Helena


RSS 2.0