Favoritmat - Lax med potatismos & Blåbärspaj!

Naturligtvis måste jag passa på att äta lite favoriter då jag är hemma i Sverige!! Så det har blivit två av mina favoriter:
 
Ugnsbakad lax med potatismos, purjolök, riven morot, majs, körsbärstomater och brysselkål! Har saknat lax, potatismos och brysselkål jättemycket!
 
Och så mammas underbart goda blåbärspaj med vaniljsås!!
 

Grönsakssoppa!

Nu när det går mot höst är det verkligen bra tid att göra grönsakssoppa! Denna gjorde min mamma nu när jag är hemma i Sverige och hälsade på! Billigt och miljövänlig mat!
 
 
Vad brukar ni ha i er grönsakssoppa för grönsaker?
 

Första frukosten hemma

Det blev det gamla vanliga! Äpple, russin, kanel, lättfil, musli, havrefras och SpecialK! Mest njöt jag av tystnaden runt omkring och att kunna sitta helt själv och läsa lite!
 

Sverige en vecka! - Filmjölk!!

Idag åker jag hem till Sverige i en vecka för lite semester från mitt jobb i Prag. Jag är ganska exited, för bl.a. ska jag ju få äta filmjölk igen!!!
 

Dagens middag

Pasta med stekt svamp, zuccini, paprika, vitlök och körsbärstomater. Samt soya och salt och peppar, och chilisås.
 

Chokladföljetong del 90 - Marabou "Crunchy corn"

Marabou "Crunchy corn"
Min syster hade med sig detta choklad då hon kom och hälsade på mig för några veckor sedan. Kul att hålla sig uppdaterad om chokladnyheterna hemma! :) Kul kombo med choklad och rostad majs. Det var gott, men kändes inte som att delarna smälte ihop - utan det var mer som att äta majs och choklad vid sidan om varandra. Om man vill ha det kan man alltså blanda själv... så gott! Men ingen speciell smaksensation! Men en eloge till Marabou som kommer med nya roliga smaker!
Helhetsbetyg: 3,5
 
Någon av er läsare som smakat detta? Vad tyckte ni?
 

Dagens Middag

Det är inte så ofta jag lagar mat här i Prag, men idag HÄNDE DET! :p
 
Det blev råstekt potatis och lök, och så zuccini, paprika och morot. Inte det mest fantasifulla, och det saknades nog  lite protein - men gott var det i alla fall!
 

Knäckiga kryddkakor

Dessa är verkkligen helt fantastiskt goda!!! Och de är inte torra som de ser ut, utan karamelliga. Verkligen en ny favorit för mig! Och det var länge sedan jag åt något med kardemumma eftersom det inte är så vanligt här, så det var ett gott återseende. Mamma hade med sig kardemumma till mig när hon var och hälsade på för några veckor sedan. Pärlsockret och sirapen är föresten också ifrån Sverige.

Ingredienser:
* 2,5 dl vetemjöl
* 1 dl socker
* 1 tsk malen ingefära
* 1 tsk kardemumma
* 0,5 tsk bikarbonat
* 2 msk ljus sirap
* 100 g margarin
* ev. ägg + pärlsocker
 
Gör så här:
Blanda de torra ingredienserna. Tillsätt sedan sirap och margarin. Arbeta samman till en deg. Dela degen i tre delar och rulla till tre avlånga korvar, lika långa som en  plåts långsida. Lägg korvarna på en plåt med bakplåtspaper. Platta till dem något med en gaffel. Ev. pensla med lite ägg och strö över pärlsocker. Grädda i ugnen i 200 grader i ca 10 min. Låt svalna lite, men skär sedan i sneda bitar innan kakan stelnat helt.
 

Chokladföljetong del 89 - Fidorka Körsbär

Fidorka Körsbär
Fidorka är ett speciellt choklad för Tjeckien. Man kan säga att det är som ett runt kexchoklad.. Denna limited edition har smak körsbär. Den mörka chokladen är god, men körsbärstouchen känns lite konstig. Blir lite likt körsbärslikör-chokladbiten i alladin-asken. Men tack vare att det är kex i också, så dämpas smaken något och jag snaskade upp hella ändå. (kl var 23 och jag var lite godissugen) Men inget jag skulle köpa igen eller rekommendera till någon.
Helhetsbetyg: 3
 

Dagens frukost

Mjölk med blåbär, musli och linfron. Samt scrambled eggs med skinka, ketschup, paprika, gurka. Och sa kaffe och vatten.
 

Non stop chocolate cookies

Ingredienser (ca 48 st):
* 125 g margarin
* 3 dl socker
* 2 ägg
* 2 tsk vaniljsocker
* 4,5 dl vetemjöl
* 1 dl kakao
* 1 tsk bakpulver
* 1 tsk salt
* non-stop/chokladlinser
 
Gör så här:
Blanda socker, margarin och ägg med elvisp till en krämig smet. Blanda sedan ned mjöl, kakao, bakpulver, salt och rör till en smidig smet. Klicka ut smeten på en plåt med bakplåtspapper. Ca 2 msk smet per kaka, lägg 12 st per plåt då de flyter ut lite. Tryck dit 2-3 nonstop på varje kaka. Grädda sedan i ugnen på 175 grader i ca 12-15 min.
 

Chokladföljetong del 88 - Orion Studentska "Jablko"

Orion Studentska "Jablko"
Studentska är ett populärt och typsikt choklad för Tjeckien. Det vanliga chokladet består av mjölkchoklad med frukt och nötter. Nu har det kommit en limited edition vilken innehåller äpple. Äpplebitarna är lite geleiga och syrliga och rätt goda, men tycker inte de passar så bra till mjölkchokladen. Det blir ingen sådär jättebra kombo. Så njae, ingen större höjdare denna. Men måste testa de två andra limited edition som också kommit! Kanske är någon av dem bättre.
Helhetsbetyg: 3
 

Vitaminkick

Har varit förkyld och hostig ett tag, så tänkte att en riktig vitaminkick till frukost kanske gör susen... i alla fall lite grann!?

Så det blev yoghurt med äpple, kiwi, färska fikon, nektarin, russin, linfrön och solrosfrön. Och till det drack jag egengjort ingefärste med citron och honung.
 
Om det nu inte hjälpte, så kändes det i alla fall väldigt bra efteråt :)
 

Chokladbröd

Ingredienser (till många!):
* 200 g margarin eller smör
* 2,5 dl socker
* 1 msk vaniljsocker
* 4 msk kakao
* 1 ägg
* 5 dl vetemjöl
* 1 tsk bakpulver
* Garnering: ägg för pensling, samt pärlsocker
 
Gör så här:
Rör socker och smör mjukt och poröst. Blanda i resten av ingredienserna och blanda ihop till en smidig deg. Dela degen i fyra delar och rulla till fyra korvar, lika långa som plåten är på längsta hållet. Platta till korvarna något och pensla med ägg ovanpå. Strö över pärlsocker. Grädda i ugnen i 200 grader ca 12-15 minuter. Skär chokladkakorna i sneda bitar, ca 2 cm breda, medan de fortfarande är varma. Låt sedan svalna.
 
Recept också till de andra kakorna på bilden (Chocolate chip cookies samt hallongrottor) finner ni här:
http://matresan.blogg.se/2012/september/hallongrottor.html#comment
http://matresan.blogg.se/2012/june/sir-tobys-chocolate-chip-cookies-with-raisins.html#comment
 

Davosgrot med apple, russin och kanel

Frukosten idag bestod av kaffe, vatten, macka med skinka, sylt och gurka. Samt Davosgrot med apple, kanel och russin.
 

Davosgroten gor du sahar: Kvallen innan frukost sa blandar du yoghurt med havregryn, hackat apple, kanel, russin och ev lite linfron om man vill. Lat sedan sta over natten sa svaller det och blir lite "tjockare".
 

Chokladföljetong del 87 - Milka "Elderberry cream"



Milka Elderberry Cream - Limited edition
Hittade denna chokladnyhet i affären här i Prag! Vit choklad med creme inuti av fläderbär. Tycker den var rätt god, men lite lustig smak. Tyckte cremen inuti mest förstörde den vita chokladen. Men det var ändå gott! Milka gör ju helt underbar vit choklad. Fast jag skulle inte köpa denna igen, då köper jag hellre bara ren vit choklad. Men det var en kul smak de kom med.
Helhetsbetyg: 3,5
 

Brasiliansk mat - Feijoada & Brigadeiro

En van ifran Brasilien lagade Brasiliansk mat till mig en dag. Jag alskar ju matkultur, sa det var verkligen en trevlig upplevelse. Tror aldrig jag atit brasiliansk mat innan precis.
 

FEIJOADA - nationalratt i Brasilien som ar en bongryta med kott i. Helst ska det vara svarta bonor, sa min kompis var lite besviken att han inte lyckats hitta svarta bonor i den tjeckiska affaren. Mer i grytan var det ocksa korv. Han serverade ratten med couscous (eftersom han visste att jag inte gillade ris) samt persilja och apelsinklyftor. Mycket gott och mattande!
 

BRIGADEIRO - ska serveras som en rullad pralin, men vi hann inte lata det stelna ordentligt, sa vi hade det i en form istallet. Brigadeiro ar en pralin och den ar gjord av kondenserad mjolk, smor och kakao.
 

Gillar ol!

Sedan jag flyttade till Tjeckien har jag verkligen borjat alska ol! Innan fattade jag itne riktigt varfor man drack det, men nu kan jag verkligen ta en ol och njuta av smaken :)
 
Ni lasare, gillar ni ol? Vilken ar isafall eran favorit?
 

Pannkaka till frukost

Ater frukostbuffe varje morgon, och aven om det ar mycket att valja pa, sa ater jag typ samma mat varje dag anda. Och det borjar bli lite trakigt. Sa nu forsokte jag tanka lite "outside the box" och gora lite annorlunda...
 

...sa idag blev det pannkaka med skinka, stekt agg, fetaost, ost, tomat, solrosfron och pumpafron! Det var riktigt gott och mattande faktiskt.
 

Mitt liv i Prag

Nu har jag bott i Prag i 4 manader! Tiden bara flyger ivag! Jag skulle egentligen stannat har ungefar till slutet av augusti, men nu trivs jag sa bra att jag bestamt mig for att stanna - i alla fall ett tag till!
 
Jag jobbar som bartender pa ett hostel och ska nu coksa borja jobba i receptionen. Jag bakar ocksa till hostelet, och ibland till ett annat cafe i Prag. Jag pluggar tjeckiska, har vanner har och har hittat ett bra gym! Billigt med mat har, bra cafeer och en harlig stad! Nej, jag ar inte redo att aka hem annu. :-) Sa kommer fortsatta bo har ett tag till!
 

Mer mat till bartendern :-)

 
Senaste veckorna har det varit manga ganger som nagon lagade mat till mig medan jag jobbade! Sadana gaster gillar jag lite extra :-) Denna ratten ovan fick jag en av dagarna och den var jattegod! En brasiliansk kille som lagat det. Pasta, friterade brodkrutonger, tomat, vindruvor, mozzarellaost, bacon, svamp och orter! Supergott och frascht!
 
Nedan ratter har jag ocksa fatt nu!
 
Pasta med tomatsas, gjort av fyra italienska killar.
 
Ostsoppa med brod, gjort av nagra tjejer ifran Tyskland.
 
Pasta med svamp och adelostsasm, gjort av en kille fran Brasilien.
 
Pasta med lax och ost, gjort av en kille fran Brasilien.
 
 

Hallongrottor

Jag bakar kakor till forsaljning i receptionen pa mitt hostel, och denna gangen bakade jag chocolate chip cookies, hallongrottor och jitterbugg. Hallongrottorna blev valdigt sota och salda bast, jag gjorde dem extra sma sa det blev ratt manga. Har kommer ett jattebra recept pa hallongrottor!
 
Ingredienser:
* 150 g smor eller margarin
* 0,75 dl socker
* 1 msk vaniljsocker
* en nypa salt
* 5 dl vetemjol
* 1 tsk bakpulver
* ev. 1 msk vatten
* hallonsylt
 
Gor sa har:
Blanda margarin med socker. Blanda vetemjolet med salt, vaniljsocker och bakpulver. Tillsatt ev. vatten. Ror till en smidig deg. Rulla till sma bollar och lagg i kakformar. (stora eller sma) Tryck ett litet hal/grop i varje kaka med fingret. Klicka en klick sylt i varje. Gradda i ugnen i 200 C i ca 10 min. (olika beroende pa hur stora du gor dem)
 

Sprang 20 km i veckan :)

I mandags sprang jag 20 km utan nagot problem alls! Tog ca 1 h och 54 min och da sa anstrangde jag mig inte sa varst. Sa det kanns som jag verkligen ar i bra form nu, och jag ska forsoka att oka pa distansen framover, och hoppas jag blir redo for Marathon framover! Ska googla lite och se om det finns nagot host-lopp i narheten av Prag snart.
 

Grot!

Har om dagen at jag havregrynsgrot! Och det var verkligen inte igar! Jag gjorde grot med gryn, linfron och russin. Och sa hade jag soya-vaniljmjolk till, var verkligen jattegott aterseende!
 
 

Grand Cafe Orient, Prag

Besokte detta Cafe har om dagen och det var verkligen ett fint och haftigt cafe! Deras hemsida hittar ni har: http://www.grandcafeorient.cz/
 
Jag besokte cafeet med Kamila, vi hade kaffe och kaka och pluggade lite tjeckiska.
 
 
 
 
Kakorna var riktigt riktigt goda och servicen pa cafeet valdit bra! Kaffet gott, och man fick en liten kaka till kaffet ocksa. Fin inredning, och vad jag gillade bast var ocksa att ljudnivan var lag, vilket gjorde det lattare att prata med sitt sallskap. Negativt var att det var lite dyrt dock.
 
Men detta ar faktiskt mitt nya favoritcafe!! Var svart att valja kaka for alla sag sa goda ut!
 



Flygande Jakob

Det hander inte jatteofta att jag lagar mat har, men har om dagen gjorde jag en svensk ratt - Flygande Jacob! Blev riktigt gott och uppskattat!
Recept hittar ni har: http://matresan.blogg.se/2010/june/flygande-jakob.html
 
 

Chokladfoljetong del 86 - Milka Plum Cream

Milka Plum Creme
Milka ar ju en mastare pa choklad, och detta ar gott - men jag gillar inte plommonsmaken sa mycket. Det kanns dock valdigt "ost", har i Tjeckien har man plommon i allt mojligt.
Betyg: 3
 

 

NIKE Run Prague 10 km idag - personbasta!!!

Uppladdningsfrukost!!
 
Photo: Ready to kick some ass!!
 
Sa var det dags idag antligen att springa NIKE Run Prague, 10 km! Vadret var perfekt springvader, lite kyligt med smatt regn. Och jag vaknade pa morgonen med bra enegri, at en god frukost och begav mig sedan till loppet. Och ja, det kandes som jag flog fram!!! Jag var verkligen radd att inte klara att halla 5 min/km men det gick jattebra. Dock var det valdigt trangt pa vissa stallen for det var sa mycket folk dar!! Men det gick anda helt ok, det var sadan adrenalinrusch med sa mycket folk och askadare!
 
Sa, jag har inte fatt exakt tid an, men jag tog sjalv tid och tror det landar runt 48:50. Sa snabbt har jag aldrig sprungit 10 km innan sa jag ar otroligt nojd!! :) Superkul lopp!!
 

RSS 2.0