Rabarbertårta med kokos och citron

En sak som är härligt med att bo hemma i Småland över sommaren är att vi har en stor trädgård här med en massa godsaker i! I tisdags blev det dax att använda rabarbern som växt till sig, och det blev en tårta av den.
Nu väntar jag spänt på att vinbären ska bli röda så det kan bli vinbärspaj. Mysigt och gott :)
Den här tårtan är nog väldigt god om man gillar kokos och lemoncurd. Och den är också väldigt lätt att göra glutenfri vilket kan vara bra att ha i åtanke om man får besök av någon glutenintolerant vän i sommar. Dock tyckte jag att den blev lite tråkig. Kanske ska man ha i någon mer krydda i själva botten?! Hmm, detta tål att funderas på...


Ingredienser (en tårta):
* 150 g margarin
* 200 g riven kokos
* rivet skal av en citron
* 0,5 dl vetemjöl
* 1 tsk bakpulver
* 1 tsk malen ingefära
* 3 ägg
* 2 dl socker
Topping:
* 1 tsk olja
* 250 g rabarber (gärna egenplockad!)
* 4 msk socker
* 2 dl lemon curd

Gör så här:
Smält smöret och låt det svalna. Ta fram en form med löstagbar botten och lägg ett bakplåtspapper i botten av formen. Smörj pappret med lite olja/margarin och strö över lite av kokosen i botten.
Blanda smöret med det rivna citronskalet. Blanda kokos, mjöl, bakpulver och ingefära i en annan bunke. Vispa ägg och socker tills det blir pösigt och blanda sedan i smöret. Rör också ner kokosblandningen i smeten. Sätt ugnen på 175 grader och låt smeten "vila" till sig medans ugnen blir varm.
Häll smeten i formen och grädda kakan i ugnen i ca 40 minuter. Ta ut den och låt den svalna innan du stjälper upp den på ett fat. Min kaka blev lite brun ovanpå, men det gick lätt att skära bort - om man vill att kakan ska se lite snyggare ut.
Höj ugnstemperaturen till 225 grader. Skölj och skiva rabarbern i små bitar och lägg i en ugnssäker form som du smörjt med lite olja i botten. Strö över sockret och ställ sedan in i ugnen i 15 minuter. Ta ut och låt rabarbern svalna.
Blanda hälften av rabarbern med lemoncurden och bred ut över kakan. Den andra hälften av rabarbern lägger du på kakans mitt. Klart!

  


Glutenfri: Använd glutenfri mjölmix istället för vetemjölet. (Kolla också så att lemoncurden inte innehåller gluten! Det kan vara olika med olika fabrikörer av denna, men vanligtvis ska den inte innehålla gluten.)

Nu ska jag till jobbet. Men ikväll ska jag träffa en gammal gymnasiekompis och då blir det bastubadande, rosévin och sedan utgång på det. Perfekt kväll :)
/Helena


Kommentarer
Postat av: Emmelie

Det låter gott med kokos i, och lemoncurd är gott. Torr jag ska testa att göra denna. Man kanske kan ha lite kanel i bottnen för lite mer smak?!

2009-07-13 @ 11:58:25

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback