Mjölkchoklads-smak-test - resultat!

Då är det dags att presentera resultatet av mjölkchokladtestet som jag ordnat. Stort TACK till alla som medverkat! :)

I detta testet testades tio olika "mjölkchoklad". Jag var nyfiken på vilken mjölkchoklad som verkligen är godast!? Och om det är så att den dyraste verkligen är godast och den billigaste minst god? Och finns det någon mjölkchoklad man skall akta sig för att köpa? Detta var frågor jag ville ta reda på. Jag köpte tio olika sorters choklad i olika prisklasser. Chokladen inhandlades på Ica, Coop, Willys för att det ska vara sorter som är lätt att få tag på/känna igen. Jag ville också ha ett mjölkchoklad som utmärkte sig extra dyrt, varpå detta inhandlades i en kaffe- och teaffär.

Testet gick till såhär: Alla deltagare (14 st) fick tio stycken chokladbitar märkta med en kod, en bokstav. De skulle sedan smaka på chokladen och därefter ge den ett betyg från 1-6 där 1=usch, 2=inte god, 3=okej, 4=god, 5=jättegod, 6=underbart god, perfekt! De fick också ge ev. kommentarer om bitarna - om ex. utseende, konsistens, eftersmak, hur den smälte m.m.


Nedan redovisas en topplista över Mjölkchokladen, baserat på genomsnittsbetyg som chokladen fick av alla 14 testare. Sedan redovisas resultat och information om varje mjölkchoklad för sig, i den ordning att den billigaste kommer först och den dyraste sist.


TOPPLISTA Mjölkchoklad

  1. Marabous mjölkchoklad med luftbubblor
  2. Fazers mjölkchoklad
  3. Marabous mjölkchoklad
  4. Cloettas mjölkchoklad - utan tillsatt socker
  5. Coops mjölkchoklad
  6. Icas mjölkchoklad
  7. Equale mjölkchoklad - KRAV- och rättvisemärkt
  8. Euroshoppers mjölkchoklad
  9. Eldorado mjölkchoklad
  10. Green & Black's organic mjölkchoklad - ekologisk

Eldorado Mjölkchoklad (O)

Pris: 3,90 kr för 100 g (39 kr/kg)

Kakaohalt: minst 30 %

Ingredienser: Socker, kakaosmör, helmjölkspulver, kakaomassa, sötat vasslepulver, mjölksocker, emulgeringsmedel (sojalecitin), aromer.

Bedömarnas kommentarer: Nötig smak, konstig eftersmak, mjuk, matt yta, intetsägande smak, lite tunn, inte så spännande utseende, tunn smak, "knäpper" när man tuggar, smakar inte mjölkchoklad, smakar "billig" choklad, plastig, typisk mjölkchoklad, känns billig, sockersmak, smakar "gammal" choklad, smakar "adventskalenderchoklad", konstgjord smak, sockrig konsistens.

7 % tyckte att denna choklad var den som smakade sämst av alla.

Betyg: 3,14 (1,2,2,3,3,3,3,3,3,3,4,4,5,5)



Euroshoppers Mjölkchoklad (D)

Pris: 4,90 kr för 100 g (49 kr/kg)

Kakaohalt: minst 30 %

Ingredienser: Socker, kakaosmör, mjölkspulver, kakaomassa, sötat vasslepulver, laktos, emulgeringsmedel (sojalecitin), aromer.

Bedömarnas kommentarer: "Julkalenderchoklad", söt, sockrig, sträv smak, gräddig smak, hård, fastnar på tänderna, "gammal" choklad, för lite chokladsmak, söt eftersmak, smakar "billigt", mycket bismak, konstig eftersmak, inte så "chokladig", smakar "bränt", bränner i halsen, fin blomma på chokladen.

21 % tyckte att denna choklad var den som smakade sämst av alla.

Betyg: 3,21 (1,2,2,3,3,3,3,4,4,4,4,4,4,4)


OBS! Lägg märke till att Eldorados och Euroshoppers choklad har exakt samma innehåll! Chokladkakorna är också exakt lika stora, samt har samma "mönster" på bitarna. Båda är producerade i Tyskland men har olika "leverantörer" till Sverige. Jag skulle dock tro att det är EXAKT samma choklad!



Icas Mjölkchoklad (C, J)

Pris: 13,90 kr för 200 g (69,50 kr/kg)

Kakaohalt: minst 30 %

Ingredienser: Socker, kakaosmör, helmjölkspulver, kakaomassa, vasslepulver, smörfett, emulgeringsmedel (sojalecitin), arom.

Bedömarnas kommentarer: Tråkig smak, unken smak, konstgjord, kompakt tjock choklad, konstgjord sötma, extra söt, fadd smak, plastig bismak, smälte bra, luktade gott, "mjölkig", eftersmak av sur mjölk, smälter väldigt bra, mjuk smak, krämig, smörsmak, förlite chokladsmak.

7 % tyckte att denna choklad var den som smakade bäst av alla.

Betyg: 3,57 (2,2,2,2,3,3,3,4,4,4,5,5,5,6)

  


Coops Mjölkchoklad
(I)

Pris: 13,90 kr för 200 g (69,50 kr/kg)

Kakaohalt: minst 31 %

Ingredienser: Socker, mjölkpulver, kakaosmör, kakaomassa, malda hasselnötter, emulgeringsmedel (E322 av soja), aromer.

Bedömarnas kommentarer: Mjuk, krämig, klassiskt mjölkchoklad, smälter bra i munnen, doftar gott, tam i smaken, lite för tjock bit, bismak, lite rejält att bita i, smak av nötter, tjocka bitar, saknar "det lilla extra", smörig, smakar inte choklad, smakar ost.

3,5 % tyckte att denna choklad var den som smakade bäst av alla.

21 % tyckte att denna choklad var den som smakade sämst av alla.

Betyg: 3,61 (1,2,2,2,3,3½,4,4,4,5,5,5,5,5)



Marabous Mjölkchoklad (B)

Pris: 10,50 kr för 100 g (105 kr/kg)

Kakaohalt: minst 30 %

Ingredienser: Socker, kakaosmör, skummjölkspulver, kakaomassa, smörfett, vasslepulver,  emulgeringsmedel (sojalecitin), arom.

Bedömarnas kommentarer: "Klassisk" mjölkchoklad, kletig i munnen, söt, krämig, smälte bra i munnen, lagom mjuk, sträv smak, lagom stora bitar, mild chokladsmak, lite händelselös smak, touch av kanel, bra konsistens, lite sur.

7 % tyckte att denna choklad var den som smakade sämst av alla.

Betyg: 4,29 (3,3,4,4,4,4,4,4,5,5,5,5,5,5)

  


Fazers Mjölkchoklad
(Z)

Pris: 11,90 kr för 100 g (119 kr/kg)

Kakaohalt: minst 30 %

Ingredienser: Mjölk, socker, kakaosmör, kakaomassa, emulgeringsmedel (sojalecitin), koksalt, aromer (vanilj, vanillin).

Bedömarnas kommentarer: Lite hård, nästan för söt, tråkig smak, behaglig tjocklek, fyllig, karamellsmak, smälte bra, bitter smak, mäktig smak, bra balans mellan sötma och kakao, underbar konsistens, smakar "geisha-choklad", syrlig, god kakaosmak.

32 % tyckte att denna choklad var den som smakade bäst av alla.

Betyg: 4,43 (2,3,4,4,4,4,5,5,5,5,5,5,5,6)



Cloettas Mjölkchoklad - utan tillsatt socker (E)

Pris: 15,50 kr för 100 g (155 kr/kg)

Kakaohalt: minst 25 %

Ingredienser: Sötningsmedel (maltitol), kakaosmör, skummjölkspulver, helmjölkspulver, kakaomassa, vegetabiliskt fett, emulgeringsmedel (sojalecitin), arom.

Bedömarnas kommentarer: Fin textur, knaprigt ljud, mild, kompakt, fin snittyta, härlig, mjuk, konstig eftersmak, lite "vit" i färgen, touch av nötcreme, luktlös, bra smältning, smakar inte så mycket choklad, hård, konstig eftersmak, torr i smaken, intetsägande, konstgjord smak, tråkig, för lite kakao, syrlig.

7 % tyckte att denna choklad var den som smakade sämst av alla.

Betyg: 3,64 (2,2,2,2,3,3,3,4,4,5,5,5,5,6)



Equale Mjölkchoklad  - KRAV- och Rättvisemärkt (V)

Pris: 19,90 kr för 100 g (199 kr/kg)

Kakaohalt: minst 32 %

Ingredienser: Fullrörsocker, kakaosmör, mjölkpulver, kakaomassa, malda hasselnötter.

Bedömarnas kommentarer: Underbar, "rökig" smak, smakar bränd apelsin, smakar russin, mer arom än vanlig mjölkchoklad, smakar bränt socker, konstig eftersmak, hård, luktar kaffe, smakar apelsin, stark smak, kryddig, besk, doftar inte gott, stark chokladsmak, bitter, smakar kaffe.

14 % tyckte att denna choklad var den som smakade bäst av alla.

7 % tyckte att denna choklad var den som smakade sämst av alla.

Betyg: 3,29 (1,2,2,2,3,3,3,3,4,4,4,4,5,6)



Marabous Mjölkchoklad med luftbubblor (X)

Pris: 13 kr för 60 g (217 kr/kg)

Kakaohalt: minst 30 %

Ingredienser: Socker, kakaosmör, skummjölkspulver, kakaomassa, smörfett, vasslepulver,  emulgeringsmedel (sojalecitin), arom.

Bedömarnas kommentarer: Luftig, smälter bort fort, försvinner fort, bubblig, stora bitar, för klumpig bit, bismak av "citrondiskmedel", lätt, bra konsistens, trevlig att tugga, söt smak, sockrig, får snabbt nog av den, ser tråkig ut, mjuk.

43 % tyckte att denna choklad var den som smakade bäst av alla.

Betyg: 4,64 (3,3,4,4,4,4,5,5,5,5,5,6,6,6)

  


Green & Black's Organic Mjölkchoklad - ekologisk
(W, M)

Pris: 39 kr för 100 g (390 kr/kg)

Kakaohalt: minst 34 %

Ingredienser: Rårörsocker, mjölkpulver, kakaomassa, kakaosmör, sojalecitin, vanilj.

Bedömarnas kommentarer: Smakar te, smakar "naturligt", mycket kakaosmak, torr konsistens, smular när man tuggar på den, sträv, skum smak, innehåller den alkohol?, bitter, bra storlek på bitarna, otäck smak, sötningsmedel?, konstig, usch, hård, kryddig, smakar inte mjölkchoklad, smakar kaffe, mintsmak, bränner i munnen, kletig, för mycket kakaosmak.

29 % tyckte att denna choklad var den som smakade sämst av alla.

Betyg: 2,36 (1,1,1,1,2,2,2,2,3,3,3,3,4,5)


Testpersonerna fick också gissa på vilken de trodde va den billigaste chokladen respektive den dyraste chokladen.

Såhär trodde de om den billigaste chokladen:

1. Eldorados mjölkchoklad - 23 % (23 % hade alltså rätt!)

2. Coops mjölkchoklad - 15 %

Euroshoppers mjölkchoklad - 15 %

Cloettas mjölkchoklad - 15 %

3. Icas, Equales, Green & Blacks, Fazers - 7,5 % var


Såhär trodde de om den dyraste chokladen:

1. Green & Blacks organic - 31 % (31 % hade alltså rätt!)

2. Marabous mjölkchoklad med luftbubblor -23 %

3. Fazer och Equale - 15 % var

4. Marabou och Icas - 7,5 % var


Testarna fick också frågan om vilken mjölkchoklad de brukar köpa vanligtvis, och såhär svarade de:

* Marabous mjölkchoklad - 39 %

* Brukar inte köpa mjölkchoklad - 21 %

* Fazers mjölkchoklad - 14 %

* Brukar köpa mörk choklad istället - 14 %

* Priset avgör - 7 %

* Euroshoppers - 4 %


Jag hoppas att mitt mjölkchokladstest gjorde er lite klokare och att ni fick ut något av det! Det var väldigt kul att genomföra och kul att så många deltog. Vad ska vi testa nästa gång?? :)


/Helena


Carbo cake eller Kungsörnens chokladkaka?

I tisdags hade vi vår första föreläsning om "Idrottsnutrition". Denna föreläsning fick vi en uppgift att diskutera kring.


Följande "kakmix" säljs som ett idrottsanpassat livsmedel i syfte att underlätta kolhydratpåfyllnad i samband med fysisk aktivitet:
Carbo cake (450 g)

Innehåll: socker, mjöl (vete-soja), modifierad stärkelse, vegetabiliskt fett, choklad (5%), kakao (2%), äggpulver, mjölkpulver, emulgeringsmedel, bakpulver, förtjockningsmedel, salt, aromämne, vitamin B1 (tiamin):

Näringsdeklaration (per 100 g): Energi 417 kcal, Protein 10,2 g, Kolhydrat 64,2 g, Fett 13,4 g.

Pulvret blandas med vatten, vispas, hälls i form och gräddas i ugnen.


Som uppgift fick vi att jämföra denna, som den lanseras, "nyttiga" kaka med Kungsörnens sockerkaksmix "Chokladkaka".
Chokladkaka Kungsörnen (420 g)

Ingredienser: socker, vetemjöl, delvis härdat vegetabiliskt fett, kakao (6 %), heläggspulver, skummjölkspulver, vetestärkelse, stärkelsesirap, maltodextrin, bakpulver, vasslepulver, smör, modifierad stärkelse, aromämne, salt, emulgeringsmedel, citronsyra.

Näringsdeklaration (per 100 g): Energi 430 kcal, Protein 7,5 g, Kolhydrat 74 g, Fett 12 g.

Pulvret blandas med vatten, vispas, hälls i form och gräddas i ugnen.


Det vi här ser är att denna så kallade "carbo cake" innehåller i stort sett samma ingredienser som chokladkakan, samt innehåller ungefär lika mycket energi. Carbo cake innehåller lite mer protein och lite mer fett, och chokladkakan lite mer kolhydrater.

Men vad är det intressanta i detta? Jo, carbo cake kostar 95 kr jämfört med chokladkakan som kostar 17 kr!!! Och frågan var; Skulle du rekommendera denna produkt, carbo cake, till idrottare?  Ja, ni får bedöma själva, men jag vet vad mitt svar är; nej.


Det gäller att kunna en hel del om kost och näringssammansättning för att inte bli lurad av alla dessa produkter som finns ute i handeln. Jag säger inte att carbo cake behöver vara dålig, men när likheterna med chokladkakan är såhär slående så får man ju sig verkligen en funderare.


/Helena


Salmiak-choklad – direkt från Finland!

Mmmm... se men inte röra! Mina kära salmiak-chokladgodisar!



När jag bodde på Island sommaren 2007 blev jag helt frälst i lakritschoklad, som ju är en isländsk specialitet. På Island bodde jag också i en korridor och en av mina rumskamrater var en tjej från Finland. Hennes mamma skickade en dag en ny chokladsort till henne som kommit till Finland. Det var en choklad från Fazer med "rinnande" salmiak i. Jag fick smaka en bit av chokladen, och Mmm! Det var en ny smaksensation, något jag aldrig förr upplevt! Sen dess har jag ju drömt om den perfekta lakritschokladen... Men tyvärr, i Sverige finns endast en lakritschoklad från Marabou som inte är god, samt Dumle med lakrits - men som tyvärr heller inte är någon höjdare.

Förra veckan kom vändpunkten! En vän skulle till Finland för att gå på konståknings-EM och efter en liten beskrivning till henne så hade hon glädjande nog med sig hem en påse salmiak-choklad till mig!! Tack tack!! :) Jag har bara tagit en enda bit och jag ska spara på dem så länge det bara går, och bara ta när jag vet att jag kan njuta fullt ut av dem! Mumma!! I am happy!


Mjölkchokladtests-resultatet är på ingång! Håll till godo!

/Helena


Dietetik och folkhälsa

Nu har min nya kurs "Dietetik och folkhälsa" kommit igång på allvar. Och vet ni hur UNDERBART det är att gå till skolan och känna total glädje över vad föreläsningarna har att bjuda på!?! Efter lite sega veckor och lite halvbra föreläsningar förra terminen har jag känt mig lite omotiverad... men nu är motivationen tillbaka! Vi har haft tre kanonbra föreläsare hittills som pratat om fetma, kognitiv beteendeterapi och idrottsnutrition. Och i måndags hämtade jag tre böcker som jag beställt och som ingår som kurslitteratur i kursen.


Hälsoarbete, Celiakiboken (om glutenintolerans) och Fetma - från gen till samhällspåverkan.

Och tro det eller ej?! Jag läste mer än hundra sidor i "Fetma"-boken idag när jag kom hem.. helt frivilligt. Nu känner jag att jag är taggad inför kursen och alla spännande ämnen som väntar. (bl.a. ätstörningar, glutenintolerans.. m.m.) !!

/Helena

Chokladföljetong del 10 - Cloetta Center “strawberry, lemon & chili”

Dags att recensera choklad nummer tio som jag provat på, i min följetång där jag ska testa nya konstiga, intressanta och spännande chokladsorter/smaker som kommit. Jag ska ta reda på om smaken fungerar som choklad och om den är god. Jag kommer ge chokladen helhetsbetyg från 1-5 där 1= dålig, 2= sådär, 3=okej, 4=bra och 5=underbar!


Cloetta Center "strawberry, lemon & chili"
Eftersom jag är väldigt förtjust i "plopp" kändes det spännande att testa denna choklad. Det är chokladbitar, och inuti finns en rinnande fyllning med smak av jordgubb, citron och chili. Jag måste dock säga att jag själv tyckte fyllningen smakade mer medicin än fruktig och god. Det påminde om någon flytande medicin jag som liten blev itvingad. Alltså gav den här chokladen inte precis någon njutning. Men chokladen runt om fyllningen var god, och om det kniper så kan ju faktiskt godheten av att äta den uppväga lite för den läskiga fyllningen.
Pris: ca 12 kr för 66 g
Helhetsbetyg: 2

Min syster, som för tillfället bor hos mig, ger chokladen betyget 1. Hon tyckte att fyllningen var god för sig (men den skulle varit utan chili), men tillsammans med chokladen blev det ingen bra blandning.


Någon mer som smakat denna chokladen? Vad tyckte ni?

Next up! - Cloetta Plopp "tutti frutti"

/Helena


Nu är recepten publicerade!

Nu är jag och mina två kurskamraters fyra (av fem) recept på "vegetariska matlådor" publicerade på Hemmets kokbok! :) Efter mycket arbete och justeringar, matlagning, näringsberäkning och fotografering har de alltså tillslut blivit godkända! Känns jätteroligt! Dock har inte bilderna kommit in ännu, men de är på väg. Ta gärna en kik!

Vegetariska matlådor à la Helena, Marie och Anneli
* Kikärtsgryta med ajvar -
 http://www.ihv.uu.se/kokboken/receptsida.php?recid=623&cat=17&order_key=k&offset=0
* Kikärtsgryta med spenat och kokosmjölk -
http://www.ihv.uu.se/kokboken/receptsida.php?recid=621&cat=17&order_key=k&offset=0
* Grön lasagne -
http://www.ihv.uu.se/kokboken/receptsida.php?recid=618&scode=YWxsI2FsbCNncvZuIGxhc2FnbmU
* Kinafärsgryta med kidneybönor -
http://www.ihv.uu.se/kokboken/receptsida.php?recid=622&scode=YWxsI2FsbCNraW5hZuRycw

/Helena


Kanel

Kanel är en av mina absoluta favoritkryddor som jag använder mig flitigt av. Det är snart dags att köpa påfyllning av den till min kryddburk, såg jag imorse när jag frikostigt kryddade kanel på min havregrynsgröt. Jag äter kanel varje dag till frukost. Annars använder jag också kanel till kakor, när jag gör müsli, till kanelbullar m.m. Kanel är ju också ett vanligt inslag på julbordet, till risgrynsgröten eller som del i den kryddblandningen som ger glögg. Kanel ingår också i en del kryddblandningar som ex. curry och garam masala.

Kanelen utvinns ur barken på kanelträdet. Man skalar av barken, soltorkar den och rullar ihop den - då får man kanelstänger. Man kan också mala ner kanelen, och det är då man får det pulver som vi använder oss av. Det äkta kanelträdet växer vilt i främst Asien. Men den kanelen vi oftast äter här kommer från Kassiakanelträdet, det är den kanel som vi i dagligt tal kallar "vanlig kanel". Det trädet växer vilt i bl.a. Kina.



Ett gott kaneltips: knäckebröd med keso, skivad banan och kanel. Mums!


Kanel har ryckte om sig att vara en krydda som är bra för matsmältningen och ämnesomsättningen. Om detta går att styrka vet jag dock inte. Jag kryddar i alla fall med mycket kanel och hoppas på bra hälsoeffekter. Men eftersom jag äter så mycket kanel, går det att överdosera kanel? Kan det vara farligt? Det kan det faktiskt. Kanel innehåller naturligt ämnet Kumarin som vid intag av mycket stora mängder kan ge leverskador. Detta gäller dock i väldigt stora mängder och det är ingen fara vid vanlig konsumtion av kanel. Men ett tag visade ny forskning att kanel skulle hjälpa diabetespatienter att normalisera blodsockervärdet, om de åt några teskedar av kryddan - detta är dock något som livsmedelsverket avråder ifrån mad tanke på Kumarininnehållet i kanel.

/Helena


Frukost i sju olika länder

Ni som känner mig vet att frukosten för mig är den viktigaste måltiden på hela dagen. Och som dietiststudent har jag också lärt mig de positiva effekterna av att äta en ordentlig frukost! Man blir piggare under hela dagen och minskar "riskerna" för att småäta och stoppa i sig ett och annat mindre nyttigt snask.

Själv älskar jag att sitta och njuta länge med frukosten. Havregrynsgröt med russin, kanel, äppelmos och mjölk är en favorit. Lixom äppelbitar, russin, kanel och lättfil med müsli. Till detta äts något hembakt bröd, kanske med avocado på. Eller ett knäckebröd med keso, banan och kanel. En kopp te är också obligatorisk. Då står jag mig bra fram till lunch och får en energirik start på dagen!

Men traditionen att äta frukost är såklart väldigt individuell, alla har olika vanor. Och i olika delar av världen äter man olika saker till frukost. Ibland kanske man inte äter något alls, ibland bara kakor och kaffe eller ibland kanske en måltid vi i Sverige skulle kalla "lunch".

Jag har rotat runt i mitt bildarkiv för att bjuda på lite frukostbilder från olika delar av världen! Klicka på bilderna för att göra dem större!

  


UKRAINA - KIEV

Frukosten, som intogs på ett hotell, inleddes varje dag med en tallrik gurka eller tomat med ringlad majonäs på. Till detta blev det bröd (som man för övrigt kan jämföra med hårdheten av en sten), smör, kokta ägg och diverse lustiga och läskiga köttbitar med potatis och ris till. Märk väl det smälta smöret, som vid fotograferingen av den sista bilden, tittade fram! Ukrainas frukost får 3 p av 10 möjliga.



TYSKLAND - BERLIN

Känner inte att jag kan ge någon riktigt rättvis bedömning av frukosten i Berlin då den faktiskt intogs på ett rätt fint frukostställe och jag fick ju välja själv vad jag ville ha. Men att det överhuvudtaget gick att beställa dessa två smaskiga frukostar ger pluspoäng! De var underbart goda! Fruktpannkaka på första bilden och fruktsallad i yoghurt med müsli och honung på andra bilden. Berlins frukost får 8 p av 10 möjliga.


SPANIEN
I Spanien var jag när jag var och tågluffade. Det blev mycket egenhändigt komponerad frukost med bröd och sylt, men jag och min kompis testade också på en traditionell spansk frukost - churros som man doppade i choklad. Churros smakar ungefär som en donut, men är mer avlång i formen. Churros kan man köpa i någon av Spaniens alla "churrerior" som finns lite överallt. Även om churron var ganska god och smälte i munnen så kändes det inte speciellt bra att börja dagen med den. Flottig och söt och gav ingen mättnad alls. Jag kände mig ganska seg hela dagen efter det. Gott alltså, men inte till frukost. Churrosfrukosten får 3 p av 10 möjliga.



POLEN - KRAKOW

Efter tre veckors luffande i Europa med i stort sett bröd och sylt till frukost varje dag, kommer jag och min kompis fram till hostelet i Krakow och får reda på att frukosten ingår! Just då kändes det som världens lyx, även om frukostbuffén egentligen var ganska tam. Brödet var lite hårt och sådär, men just då var det helt underbart! Det blev bröd, lite olika pålägg, lite olika flingor, mjölk, ägg, yoggis och te eller kaffe. Man kunde också köpa sådana här goda Bretzels för någon krona lite överallt i Krakow. De var kryddiga och goda och blev frukost på tågresan hem! Men Krakows frukostbuffé får 6 p av 10 möjliga.
 

UNGERN - BUDAPEST

Haha, nästan lite pinsamt att presentera detta som dietist! Men så här såg enda frukostbilden ut som jag tog i Budapest när jag var där 2006. Jag och min kompis åt frukost på hostelet vi bodde på. Denna morgon beställdes cappuccino och en skål med mjölk och cornflakes. Jag vet att jag beställde det själv, men det andra på menyn var inte heller så upplyftande. Det var helt okej, man blev lite pigg av cappuccinon förståss (koffein och massa socker) - men inte speciellt mätt. Och inte räckte energin heller så långt när man skulle ut och upptäcka Budapest! Budapest frukost får 4 p av 10 möjliga.




KENYA

Frukosten i Kenya var naturligtvis mycket varierad beroende på var man åt någonstans. Blev allt ifrån korv och torrt bröd, till bananer, böntallrikar och chapati. Svårt att ge ett gemensamt betyg. Jag var ju så länge i Kenya att det hann bli en massa olika frukostar. Ta en titt på bilderna och bedöm själva! Den första bilden får i alla fall inga höjdarpoäng av mig. Den sista bilden får höga poäng - min egengjorda havregrynsgröt med sylt och banan som jag åt varje dag i massajbyn. Köpte med mig havregryn från Nairobi som jag levde på i fem veckor. Skönt med en mättande känsla i magen!



UGANDA

I Uganda reste min afrikaklass i samlad tropp. Vi hade då med oss en kock som fixade frukost och middag åt oss. Frukosten var därför genomgående ganska lika under de tre veckorna och bestod av vitt bröd, småbananer, ananas, ägg och ibland chapati, avocado och tomat. Eftersom jag inte är speciellt förtjust i vitt bröd och inget av de andra heller innehöll så mycket fiber var det väldigt svårt att bli mätt. Ganska gott alltså, men inget jag stod mig särskilt länge på. Men plus för frukten så klart! Ugandas frukost får 5 poäng av 10 möjliga.

Jag hoppas på att få uppleva många fler spännande frukostar världen över!
/Helena

Den lilla gröna


Idag hade min kurskamrat med sig ett ex av hennes bok "Den lilla gröna - konsumentens nyckel till E-nummernyckeln" till mig. Linda, som författaren heter, drog i somras igång ett projekt där hon och hennes familj skulle äta helt tillsatsfritt. Under projektet tog Linda också reda på om alla tillsatser och skrev om dessa på sin blogg. Allt detta har hon sedan sammanställt i denna lilla bok. Tillsatser skrivs ju som E-nummer i innehållsförteckningen på maten vi köper, men att veta vad alla dessa E-nummer egentligen står för är ju i det närmsta helt omöjligt. Men denna boken skall ge svar och förklara mer ingående om de olika E-numrena.
En länk till Lindas blogg finns här i min blogg under "länkar", nere till vänster. Om man är intresserad av att få tag i hennes bok går det säkert bra att mejla henne. Ska bli kul att läsa! :)

/Helena

*drömmer om rosa koppar*

Fick nya numret av "ELLE mat & vin" igår (väldigt bra tidning som jag kan rekommendera för den som är mat- och gourmetintresserad!) och satt och bläddrade i den vid frukosten imorse. Denna sida fann jag;


och titta längst ner, metallicglänsande koppar - i rosa!! :) Jag som blev helt till mig förra helgen då jag köpte två tekoppar på Indiska som var läckert blåa och gröna, men de fanns tyvärr inte i rosa. Men nu har de uppenbarat sig för mig! Dessa koppar som finns att köpa på inreda.com är dock kaffekoppar och inte tekoppar, alltså mycket mindre än de jag köpte. Kostar 100 kr styck och man vill ju helst ha koppar till ett helt kafferep! Men drömma kan man ju alltid, men om jag överhuvudtaget ska fundera på att köpa dem så måste de i alla fall hålla lacken bättre än mina tekoppar. Hm, snart dags att klaga!?

Nu är alla mjölkchokladstester ordnade och överlämnade/skickade. Tack alla som ställt upp på att vara med! Ska bli jättekul att se resultatet!

/Helena

Sushiförsök nr.1

Ja, man kan ju inte lyckas med allt första gången.. Och även om mina "sushikladdar" blev goda, så blev de inte speciellt vackra, vilket jag tycker är viktigt. Men jag ger mig inte, jag tänker försöka igen!


Idag börjar jag min termin tre på dietistprogrammet. Under terminen skall vi läsa kurserna "Fysiologi" och "Dietetik och folkhälsa". Den senare startar idag och ska handla om olika sjukdomar som på något sätt kan vara relaterade till kosten. Vi skall läsa om allt ifrån hjärt- och kärlsjukdomar och fetma till ätstörningar och glutenintolerans. Det ska bli väldigt intressant! :)

/Helena

Chokladprovning - så gör man

I min blogg skriver jag en hel del om choklad och tänkte därför att jag skulle ge en liten lektion i hur man gör när man provsmakar och bedömer choklad. Så kan du själv anordna en liten chokladprovning hemma :) Detta kan också vara bra att läsa igenom inför det stundande mjölkchokladtestet som jag ordnar. Vill du vara med?! Hör av dig till mig senast på måndag 19/1. Du kommer få några olika sorters mjölkchoklad skickade till dig, samt ett formulär att fylla i. Vore kul om så många som möjligt ville deltaga! :)


Det första man kan göra vid en chokladbedömning är att studera innehållsförteckningen på chokladen. En bra choklad ska bestå av enbart naturliga råvaror som kakao, kakaosmör, socker (helst rörsocker) och naturlig vanilj.

Inled provningen med den choklad som har lägst kakaohalt och gå stegvis uppåt. Det är bra att dricka vatten mellan varje chokladsort så att smaklökarna neutraliseras.

I en provning ingår fyra huvudmoment; titta, dofta, bryt och smaka.

Titta: Ytan skall vara blank och slät. Om chokladen inte förvarats i rätt temperatur kan den få ex. en vit yta, eller kännas sträv och vara lätt glansig.

Dofta: Doften skall vara djup och intensiv. Chokladdofterna brukar delas in i blommiga, fruktiga, animaliska, rostade och kryddiga karaktärer.

Bryt: Chokladen skall avge ett karaktäristiskt knäckande när den bryts. Då vet du att den förvarats i rätt temperatur och är av god kvalité.

Smaka: Låt chokladen smälta mellan tungan och gommen. En choklad av god kvalité är lättsmältande, smörig och mild, utan den minsta kornighet i strukturen. Du kan finna både beska, söta, salta och sura toner i chokladen.

Källa: "Journal Chocolat" nr 4, 2007.


Denna provning lämpar sig alltså för att prova ut kvalité och smak på ren choklad.

Vill man prova olika spännande sorters choklad i en provning, kan man helt enkelt göra så att man äter alla sorter och sedan kommer fram till vilken som är godast :) hehe.


/Helena

Cecilias italienska paprika-tomat-pastasås med svensk touch

Har besök av min syster här i Uppsala och hon kommer med nya matidéer! Skönt att inte behöva tänka på allt sånt helt själv ibland. Men i veckan ska jag utmana mig själv riktigt mycket i matlagningsväg, här planeras att göras sushi!


Ingredienser (ca 3 port):
* 1 röd paprika
* rapsolja att steka i
* 2 vitlöksklyftor
* 1 burk körsbärstomater
* 1 burk kidneybönor
* 3 portioner kokt pasta
* salt, socker, basilika

Gör så här:
Strimla paprikan och fräs på låg värme i oljan tills den är helt mjuk. Skiva vitlöken tunt och tillsätt. Häll i tomaterna. Salta, sockra lite och krydda med lite basilika. Smaka av så det är bra smak. Låt allt koka ihop en stund och tillsätt sedan kidneybönorna och den kokta pastan. Klart o gott! :)


GLÖM INTE ATT ANMÄLA ER TILL MJÖLKCHOKLADTESTET! Läs info i inlägg nedan. Anmäl dig senast måndag 19/1. Vore jättekul om så många som möjligt ställde upp! Tack.

/Helena


Chokladföljetong del 9 - Marabou Premium “Dark raspberry”

Dags att recensera choklad nummer nio som jag provat på, i min följetång där jag ska testa nya konstiga, intressanta och spännande chokladsorter/smaker som kommit. Jag ska ta reda på om smaken fungerar som choklad och om den är god. Jag kommer ge chokladen helhetsbetyg från 1-5 där 1= dålig, 2= sådär, 3=okej, 4=bra och 5=underbar!

 

Marabou Premium "Dark raspberry"

Kombinationen hallon och mörk choklad har jag aldrig riktigt sett som självklar, men den fungerar helt okej. Första biten var riktigt god, sen blir dock chokladen lite väl söt. Väldigt söt till och med. Det vrider sig lite i munnen och det räcker med en bit och sedan är det nog. Om det ska anses vara en bra eller dålig egenskap för choklad vet jag dock inte. Jag kommer att ge chokladen samma betyg som Willys choklad med päron, dock tyckte jag att Willys päronchoklad var snäppet godare, och dessutom billigare.

Pris: ca 16 kr för 100 g

Helhetsbetyg: 3,5

Någon mer som smakat denna chokladen? Vad tyckte ni?

Next up! - Cloetta Center "strawberry, lemon & chili"


GLÖM INTE ATT ANMÄLA ER TILL MJÖLKCHOKLADTESTET! Läs info i inlägget nedan. Anmäl dig senast måndag 19/1. Vore jättekul om så många som möjligt ställde upp! Tack.

/Helena


Stundande mjölkchokladtest

Vill uppmärksamma om att jag har ett mjölkchoklad-test på G! Vore det inte skönt att en gång för alla reda ut vilken mjölkchoklad från vilken tillverkare som är godast? Och är det verkligen den dyraste? Eller är den billigaste kanske prisvärdast? I alla fall, jag behöver Er hjälp för att ta reda på detta! Säg till mig om du vill vara med i testet, skicka en kommentar, eller ett mejl till [email protected] Det går bra att vara med även långväga ifrån, lite choklad på posten kan väl vara trevligt! Tack!

/Helena


Bagels

Idag har jag haft tväd-dag. Jag råkade säga det när jag träffade på en kompis idag. Alltså helt enkelt en "tvätt- och städdag", men jag snubblade på orden. Mina fria timmar gjorde också att jag blev sugen på att baka, och något lite mer komplicerat eftersom jag hade tiden. Därför blev det Bagels! Både vanliga och lite grövre, som jag själv improviserade fram.  
 

  

Ingredienser Bagels (12 st):

* 5 dl vatten

* 25 g jäst

* 2 msk rapsolja

* 1 msk salt

* 2 msk socker

* ca 14 dl specialvetemjöl

* solros-, vallmo- eller sesamfrö till garnering


Ingredienser lite grövre Bagels (12 st):

* 5 dl vatten

* 25 g jäst

* 2 msk rapsolja

* 1 msk salt

* 2 msk mörk sirap

* 0,5 dl vetekli

* 1,5 dl grahamsmjöl

* 6 dl fullkornsvetemjöl

* ca 6 dl specialvetemjöl

* solros-, vallmo- eller sesamfrö till garnering

Gör så här:

Värm vattnet till fingervärme (37 grader). Smula sönder jästen i en bunke och rör ut den i lite av vattnet. Tillsätt resten av vattnet, olja, salt, sirap/socker och mjöl. Arbeta ihop den väl till en smidig deg. Låt degen jäsa i ca 1 h.

Tag upp degen på mjölat bakbord och forma till en längd. Dela den i 12 delar. Forma runda bollar och platta till dem lite. Stick tummen rakt igenom och snurra bullen så att hålet blir större. Gör hålet lite större än du vill ha det, eftersom det jäser igen lite. Lägg bröden på mjölat bakplåtspapper och låt jäsa i ytterligare 15 minuter. Sätt på ugnen på 225 grader.

Koka upp vatten (ca 4 liter) i en stor och vid gryta. Lägg i "ringarna" i grytan (2-4 åt gången) och låt dem koka 1 min på varje sida. Lägg dem sedan på plåtar med bakplåtspapper. Strö över vallmo-, solros- eller sesamfrö.

Grädda i mitten av ugnen ca 15-20 minuter. Låt kallna på galler under bakduk.




Var på tekväll i måndags, på glöggfika igår och imon är det drink-kväll! :)

/Helena


Grönsakslasagne

Den här lasagnen hittade jag på förra veckan. Den blev rätt lyckad för att vara ett eget hopkok! Lasagne är så tacksamt när man är student. Just denna är rätt billig, det blir mycket mat av en sats - och lasagne är också utmärkt att ha i med sig i matlåda eftersom den är tacksam att värma upp i micron!

 

Ingredienser (ca 3-4 portioner):

* 2 gula lökar

* 3 morötter

* 2 msk rapsolja

* 3 vitlöksklyftor

* 200 g fryst broccoli

* 300 g fryst blandning av ärtor, majs och paprika

* 3 msk tomatpuré

* 400 g krossade tomater

* 2,5 dl vatten

* 1 grönsaksbuljongtärning

* ca 10 st spenat-lasagneplattor (gröna)

* 1 msk basilika

* 1 tsk paprikapulver

* chilipulver, salt och svartpeppar efter smak

* riven ost efter smak

Gör så här:

Skala och hacka den gula löken. Skala och skär morötterna i cm-stora tärningar. Bryn lök och morötter i oljan i någon minut. Pressa i vitlöken. Tillsätt sedan tomatpuré, krossade tomater, vatten och hönsbuljong. Låt koka i 10 minuter.

Sätt ugnen på 175 grader.

Tina broccoli och grönsaksblandningen i micron. Lägg ner i lök- och tomatblandningen. Tillsätt alla kryddor och smaka av.

Häll lite av fyllningen i botten av en ugnssäker form. Lägg på lasagneplattor och varva sedan fyllning och plattor. Avsluta med fyllning.

Strö över riven ost och sätt in i ugnen i ca 30 minuter.


Glutenfri: Använd glutenfria lasagneplattor. Kolla också upp så att buljongtärningen du använder inte innehåller gluten.
Laktosfri: Receptet är laktosfritt.

Nu har jag och mina två kurskamrater lämnat in vårt arbete och recept på temat "Vegetariska matlådor". Det återstår att se om vi får klartecken för publicering av rätterna i Hemmets kokbok. Vore roligt! Ta gärna en kik i Hemmets kokbok om ni vill, länken finns i listen längst ner till vänster här på min blogg.

 

Nu blir det lite brödbak för min del!

/Helena


Nya coola koppar


Var på stan i helgen och hittade dessa kopparna på Indiska. Jag kunde bara inte motstå dem! Såg framför mig hur mitt liv tedde sig extra lyckligt om jag bara fick dricka te eller varm choklad ur dem! :P De som känner mig vet att jag är svag för spejsiga grejer, speciellt om de glänser och glittrar. Rosa färg hade passat mig allra bäst, men kopparna fanns bara i blått och grönt. Trots att de totalt omatchar mitt rum var jag tvungen att inhandla dem, för 49 kr st. Indiska kommer få med mig att göra om färgen på kopparna får för sig att flaga endast en gnutta millimeter!

Apropå koppar och te, så ska jag strax på Teaparty hos en kompis! :)
/Helena

Grön lasagne

Ytterligare ett recept som jag och mina två kurskamrater satt ihop till vårt projekt "vegetariska matlådor". Den här lasagnen blev snabbt en favorit för mig iaf! Krämig och mild och god :) Svår att sluta äta... Och lättgjord förståss, vilket gör att denna nog kommer bli en klassiker hos mig framöver. Nyttigt med lite spenat också, man måste tänka på att få i sig ordentligt med järn då jag inte heller äter kött speciellt ofta.



Ingredienser:

* 2 msk rapsolja + till stekning

* 2 msk vetemjöl

* 5 dl havremjölk

* 2 vitlöksklyftor

* en gul lök

* en squash (zuccini)

* 150 g okokta gröna linser (kokta; 300 g)

* 250 g hackad fryst spenat (eller grönkål), tinad och avrunnen

* 1 tsk timjan

* 1 tsk basilika

* salt, peppar

* ca 10 lasagneplattor (räcka till ca tre lager)

Gör så här:

Koka dem gröna linserna. (det är lite olika tider beroende på vilket märke det är, läs därför på förpackningen.)

Börja med att göra en Béchamelsås. Häll rapsoljan en kastrull och rör ner mjölet. Späd med mjölken, lite i taget och rör noga så att det inte klumpar sig. Salta och peppra. Koka såsen på svag värme i ca 15 min, eller tills den tjocknat lite. Rör om då och då.

Sätt ugnen på 175 grader. Skala och hacka löken. Skiva också den sköljda squashen tunt. Fräs grönsakerna mjuka i olja. Pressa över vitlöken. Salta och peppra. Blanda i de kokta linserna samt den tinade spenaten/grönkålen. Smula över örtkryddorna och rör ihop.

Smörj sedan kanterna på en form, ca 20X30 cm. Varva lasagneplattorna med den gröna fyllningen och Béchamelsåsen. Börja och avsluta med vit sås.

Grädda lasagnen i mitten av ugnen i ca 45 min. Avsluta måltiden med en frukt.

 

Glutenfri: Ersätt med glutenfria lasagneplattor samt red såsen med t.ex. majsstärkelse.

Laktosfri: Receptet ovan är laktosfritt.

I helgen har Lisa, min jobbarkompis från Island, varit här. Det har varit några jätteroliga dagar fyllda med shopping, tedrickning, bullbakning, rumikubspelande och annat mys. Åhh, jag är så glad över alla mina fina vänner!!
Nu har jag varit och simmat. Fick ett simkort i julklapp så nu har jag äntligen tagit tag i det!

Trevlig söndagseftermiddag och kväll!
/Helena


Chokladföltetong del 8 - Karl Fazer - Maya "chili-majs mjölkchoklad"

Dags att recensera choklad nummer åtta som jag provat på, i min följetång där jag ska testa nya konstiga, intressanta och spännande chokladsorter/smaker som kommit. Jag ska ta reda på om smaken fungerar som choklad och om den är god. Jag kommer ge chokladen helhetsbetyg från 1-5 där 1= dålig, 2= sådär, 3=okej, 4=bra och 5=underbar!

 

Karl Fazer - Maya "chili-majs mjölkchoklad"

Denna mjölkchoklad med majskrisp och chili i ger munnen en smakupplevelse. Just i ätandets stund känner man inte av hettan så mycket, men eftersmaken nästan bränner i munnen av chilin! Men, jag gillar det. Att smaken stannar kvar så länge, även fast chokladen är uppäten, känns rätt prisvärt och trevligt :P Och man behöver inte äta många bitar för att känna sig "nöjd". Lite tråkigt dock är att jag inte hittar någon chili i ingrediensförteckningen, utan bara ett aromämne som heter "capsicum" vilket är chili på latin. Men detta skall jag låta vara osagt då jag inte vet om det är riktigt chili eller bara en arom som tillsatts.

Namnet "maya" på chokladen förklarar Fazer härstammar ifrån att Maya-indianerna rostade och krossade kakaobönorna och blandade dem med starka kryddor.

Pris: ca 6 kr för 42 g

Helhetsbetyg: 4

  

Någon mer som smakat denna chokladen?

Next up! - Marabou Premium "Dark raspberry"

 

/Helena


Kikärtsgryta med spenat och kokosmjölk

Idag har jag stått i köket från kl. 8 till 14 och lagat mat för fulla muggar! Jag och två klasskamrater provlagade de fem vegetariska recept som vi arbetat fram. Uppgiften består i att vi ska ta fram fem vegetariska recept som kan passa att ha till "matlådor". Så idag har vi lagat alla fem rätter och genomfört sensoriska bedömningar av dem med hjälp av en provsmakningspanel. Rätterna har också fotograferats. Nu väntar en sista finslipning av recepten innan vi förhoppningsvis får grönt ljus att publicera dem i "Hemmets kokbok" - en nätbaserad kokbok som vår institution på universitetet håller i.
Naturligtvis är rätterna också näringsberäknade för att de ska ha en bra och nyttig sammansättning och ge rätt mängd energi!

Nu i väntan på publicering bjuder jag så länge på ett av recepten som jag jobbat lite extra med. Nämligen en kikärtsgryta med spenat och kokosmjölk. En snabblagad och billig måltid som passar utmärkt till matlådan.


Denna bilden är ifrån när jag provlagade rätten hemma i Småland och min mamma och syster hjälpte mig med smakbedömning och tips. Måste också tillägga att det faktiskt är mycket godare än vad det kanske ser ut! :P

Ingredienser (4 port):
* 1 gul lök
* 3 vitlöksklyftor
* 2 msk rapsolja
* 2 tomater
* 200 g fryst bladspenat, tinad
* 2 tsk gurkmeja
* 1 burk kikärtor (240 g)
* 2 dl lättkokosmjölk
* salt, peppar och chilipulver

Tillbehör (för att göra måltiden näringsmässigt komplett):

* 4 dl matvete - koka enligt förpackningen

* 400 g broccoli

* knäckebröd med lättmargarin och ost.


Gör så här:
Fräs lök och vitlök i oljan några minuter. Hacka tomaten och lägg ner i lökblandningen. Tillsätt väl avrunnen spenat och gurkmeja. Rör om. Skölj av kikärtorna och låt dem rinna av. Lägg ner dem i grytan. Häll kokosmjölken över och låt koka ihop utan lock 5-10 minuter. Smaka av med salt, peppar och chilipulver. (Man behöver ganska mycket salt.) Servera med tillbehören.
Ett tips är också att röra ner lite russin mot slutet om man vill bryta av grytan med lite sötma!

Glutenfri: Byt ut matvetet mot quinoa och brödet mot glutenfritt alternativ.

Laktosfri: används laktosfritt lättmargarin på brödet.


/Helena


Kakadi - Egyptisk dryck


Här sitter jag och några vänner på café i Alexandria och dricker Kakadi.


I Egypten kunde man beställa en dryck, Kakadi, som var vackert röd och gjord på hibiskusblommor. Den smakade sött och syrligt samtidigt och var väldigt god. Den blev snabbt en favorit! Köpte med mig lite torkade hibiskusblommor hem, för att kunna göra drycken väl tillbaka i Sverige. Men sen har dem bara blivit liggande eftersom jag inte kom ihåg hur jag skulle göra.. Men med hjälp av en liten förklaring av en vän från resan hur man skulle göra, så tog jag nu tag i saken på jullovet och gjorde Kakadi! (utalas för övrigt kakkadé)


 
Du behöver:
* en näve torkade hibiskusblommor (vet dock inte vart man kan få tag på dem i Sverige. Tips någon?)
* 1 liter vatten
* ca 3/4 dl socker

Gör så här:
Koka upp vattnet med blommorna i. När det börjat koka blandar du ner sockret och ställer sedan av från plattan. Låt svalna och förvara sedan i kylskåp. Låt blommorna dra i drycken över natten och sila sedan av dem. Klart att dricka!  

Tillbaka i Uppsala nu. Har precis varit och handlat ingredienser till ett skolprojekt vi gör. Imon ska jag och två klasskamrater laga till fem olika recept vi komponerat ihop. Det ska bli roligt!
Jag köpte en rosa Krysantemum när jag var och handlade också. Tänkte den skulle vara vacker på mitt bord :) Men det är så kallt ute att den var helt död när jag kom hem! *snyft*
/Helena

Pasta med kyckling och soltorkade tomater i sås

Åt denna pastasåsen igår och den är så otroligt god! Detta är alltså ett av mina favoritrecept som jag nu delar med mig av:


 
Ingredienser till ca 4 port:

* ca 300 g pasta

* ½ grillad kyckling

* 4 soltorkade tomater

* 1 finhackad gul lök

* 2 msk olja

* 2 dl matlagningsgrädde

* ca ½ tsk finhackad röd chilipeppar

* några timjankvistar

* någon rosmarinkvist

* 1 stor skållad, skalad, hackad tomat

* 1 ½ msk kycklingfond

* ca 1 dl vatten

* ca ½ tsk salt

* svartpeppar


Gör så här:
Bena ur och skär kycklingen i småbitar. Förväll tomaterna i kokande vatten några minuter och strimla dem sedan. Fräs kyckling, tomatstrimlor och hackad lök i oljan i kokpanna på svag värme ca 10 minuter. Rör i grädde, chilihack, örtkvistar, hackad tomat och kycklingfond. Späd med lite vatten till lagom såskonsistens. Smaka av med salt och peppar.

Hetta upp och blanda såsen med nykokt, avrunnen pasta. Strö ev. över parmesanost och garnera med rosmarin- eller timjankvist.


Årets måltidsupplevelser 2008

Lite matupplevelser från 2008!

ÅRETS GODASTE MÅLTID
Jag måste ju säga att jag upplevt många goda måltider under 2008... en av dem bästa måste jag ju ändå säga var den när vi gjorde trerätters i skolan. Grön ärtsoppa till förrätt, svampbiffar och rotgrönsaker med rödvinssås till huvudrätt och ugnsbakade äpplen med marängtäcke till efterrätt.
Bilder hittar du här: http://matresan.blogg.se/2008/november/vegetarisk-hostmeny-2.html

ÅRETS ÄCKLIGASTE MÅLTID
Ja, i detta fallet får man faktiskt använda sig av uttrycket "äckligast"...

Denna måltiden åt jag på ett litet uteställe i Barcelona i juni. Jag hade inte ätit så mycket på hela dagen och vad väldigt hungrig! Denna Falafel-tallrik trodde jag skulle stilla min hunger, men icke.. vid första bettet fylls min mun av en mögelsmak. Såsen smakade mögel! Usch!

ÅRETS "Det åt jag mest"
Blir uteslutande kosten man hade under tågluffen där jag och min kompis ibland levde på jättegrovt bröd med sylt. Och jag drack massa Cola light. Usch, vill inte ens se åt det där brödet...

Jag äter bröd med sylt till frukost på Blue corridor hostel i Wien.

ÅRETS FLOTTIGASTE MÅLTID
Åts faktiskt inte av mig utan av en vän, men bara måste ta med det... En pizza som var totalt indränkt i bernaisås...

Min kompis skär i sin flottiga pizza. Åts på en restaurang i Trollhättan.

ÅRETS "Spännade med ny matkultur"
Spanien! När jag och min kompis var i Spanien på vår tågluff testade vi många spanska rätter. Vi bodde också hos spanska släktingar, varpå de bjöd på genuin spansk mat!


Paella. Chorizo och ostbitar. Sangria. Och min kompis Camilla som doppar churros (typ friterad deg) i chokladsås.

ÅRETS HIT
Blir min kladdkaka som gjorde stor succé bland utbytesstudenterna i min korridor! Jag fick ge lektioner i hur man bakar den och de var mäkta imponerade! Hemligheten är ju dock att den faktiskt är jättelätt att göra...

/Helena

Nyårsmeny

GOTT NYTT ÅR allesammans!! :) Hoppas att 2009 blir ett bra år för er alla. Själv har jag som vanligt inget nyårslöfte, men jag har en hel del mål inför året, som jag vill försöka sträva efter!

Firade nyåret lugnt med systrarna och en kompis. Vi lagade naturligtvis en trerätters och såhär blev menyn;

  
Förrätt
Rostat bröd med pesto à la Susanna samt sallad

Huvudrätt
Kycklinglasagne med mozzarella och spenatsallad

Efterrätt
Hallonmousse

--------------------------------------------------------------------------------------------------

Hallonmoussen gjordes såhär, väldigt lätt att göra och god!

Ingredienser:
* 1 paket vaniljvisp
* ca 150 g frysta hallon
* några bitar vit choklad
* ev. några silverkulor till dekorering

Gör så här:
Vispa vaniljvispen med de frusna hallonen. Spara några fina till dekoration. När vaniljvispen fått moussekonsistens ställer du den att vila lite i kylen. Lägg upp i skålar och dekorera med hallon och riv lite vit choklad över.


/Helena


RSS 2.0