Chokladföljetong del 43 - Marabou sensation "Caramelized almonds & sea salt"

Dags att recensera choklad nummer fyrtiotre som jag provat på, i min följetång där jag ska testa nya konstiga, intressanta och spännande chokladsorter/smaker som kommit. Jag ska ta reda på om smaken fungerar som choklad och om den är god. Jag kommer ge chokladen helhetsbetyg från 1-5 där 1= dålig, 2= ej godkänd, 3=helt okej/godkänd, 4=bra/god! och 5=underbar!


Marabou sensation "Caramelized almonds & sea salt"
Spännande med ännu ett nytt choklad! Och detta var gott, speciellt när man fick lite saltig smak i munnen - det passade bra till den söta chokladen och till mandlarna. Dock är den lite för tråkig för att få högsta betyg, efter några bitar blir man lixom lite uttråkad på smaken. Åt upp denna fort!! Men kommer nog inte köpa den någon mer gång...
Pris: ca 20 kr för 133 g
Helhetsbetyg: 4


/Helena


Mitt hår :)

Nu har jag gjort rastaflätor igen och jag trivs såå bra i det! Jag hade det tidigare när jag var i Afrika, men har saknat det sen dess, men nu äntligen så!


Man kan inte bara dricka på pubrundan. Chips behövs också :)

Igår var vi på pubrunda med de nya reccarna. Hade sett fram emot att dansa på klubb, men eftersom det var alldeles för lång kö till klubbarna utmynnade kvällen ist i sopsäcksåkning nedför kullerstensgatsbacken bakom kalmar nation. Det var roligt det också!

/Helena


Äppelsorts-topplista!

ÄNTLIGEN hittade jag Pink Lady i affären igen!! Det är mitt favoritäpple och jag har saknat det ett bra tag nu. Pink Lady är sådär perfekt krispigt, sött och syrligt och friskt. Mums!

Min äppelsorts-topplista ser ut såhär:
1. Pink lady
2. Ingrid-marie
3. Aroma

Vilken äppelsort/sorter gillar ni bäst?

Nu har jag en ny dator så nu blir det ingen mer paus i bloggen! Har massa kul att lägga upp framöver! Bla måste jag ju visa bild på mitt fina hår; har återigen gjort rastaflätor! yay!
/Helena

Datorn sönder :(

Nu har min dator sagt hejdå och därmed kommer det dröja lite innan jag kan lägga upp någon bild eller så här på bloggen. Det är konstigt att alltid såna grejer som datorer alltid krånglar eller går sönder när man just behöver dem mest. Mycket av min kurslitteratur läser jag via datorn.

I princip gör man allt via datorn.. kollar mejl, håller kontakt, kollar schema och info, kollar busstidtabellen, sköter bankärenden som att betala hyra och räkningar, kollar upp grejer..

Blir lite mer stressigt nu. Usch usch, men allt löser sig alltid till slut. Men tills dess är det bara lite jobbigt!

/Helena

Nanaimo bars

Dessa barsen är lite krångliga att göra, men blir väldigt väldigt goda! Så vill man tillbringa en stund i köket och sedan njuta lite till kaffet, är dessa perfekta.


Nanaimo bars har tre lager: det understa med choklad, kex, nötter, kokos. Mellersta med vaniljsmörkräm och sedan mörk choklad ovanpå!

Ingredienser (ca 15-25 st):
Botten:
* 75 g margarin
* 125 g mörk choklad, hackad i grova bitar
* 75 g digestivekex, krossade
* 75 g kokosflingor
* 50 g finhackade nötter (ex. pistage och cashew)
Fyllning:
* 1 äggula
* 1 tsk mjölk
* 75 g margarin
* 1 tsk vaniljsocker
* 2,5 dl florsocker
Topping:
* 125 g mörk choklad, hackad
* 2 tsk rapsolja

Gör så här:
Du behöver en form som är ca 28*18 cm. Lägg bakplåtspapper i den och olja det litegrann. Smält choklad och smör till bottnen i en skål över ett vattenbad. Rör om hela tiden. Rör ner de krossade kexen, kokosflingorna och finhackade nötterna. Tryck ut smeten i formen och låt stå kallt i kylen i ca 20 minuter.
Lägg äggulan och mjölken i en skål och värm över vattenbad (skålen får ej nudda det varma vattnet). Vispa i ca 2-3 min. Tillsätt margarin och vaniljsockret och rör tills det blir fluffigt. Rör sedan ner florsockret lite i taget. Häll smeten i formen och platta ut/tryck ut med baksidan av en sked. Låt vila i kylen i ytterligare 30 min.
Smält chokladen till toppingen över vattenbad och rör ner oljan. Låt det svalna något innan du häller det i formen över de andra två lagren.
Låt chokladen stelna till i kylen i ca 5 min och markera sedan ut bitarna i chokladen med en kniv. (15-25 bitar beroende på hur stora man vill ha dem.) Låt sedan den vila ytterligare två timmar och skär sedan igenom bitarna ordentligt. Mums!

/Helena


Flygbiljetter är bokade!!!

Till sommarens äventyr - Australien, Nya Zealand och en sväng i Hong kong!


De gröna pluttarna visar var jag har varit. De gula vart jag ska... :)

Jag ÄLSKAR verkligen att resa, speciellt att backpacka. Jag har länge haft planen att jag skulle ta en långresa efter att jag tagit min dietistexamen. Men sen har framtiden också börjat känna så oviss - med jobb, ekonomi och boende när jag slutar - och därmed kände jag att det var lika bra att passa på att åka nu till sommaren! Och mitt resesällskap passade det också, så det blev ju finemang!!

Resan startar den 8 juni och avslutas den 18 augusti. 71 dagar på resande fot!!
Jag längtar...

/Helena


Fransk chokladtårta

Jag har fortfarande en hel del recept från fiket i höstas som jag inte har delat med mig av ännu, så jag tänkte försöka skriva dem recepten nu i vår också :)
Här en fransk chokladtårta som vi hade på Europa-temafiket.


Ingredienser:
* 320 g mörk choklad
* 160 g osaltat margarin
* 2 dl strösocker
* 5 st ägg
* 0,75 dl vetemjöl
* florsocker att sikta över
* samt grädde eller vaniljvisp om man vill ha det till

Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader. Bryt chokladen i bitar och lägg i en kastrull och värm på låg värme på spisen. Klicka i margarinet efter hand och blanda. Ta kastrullen av värmen och rör sedan ner sockret. Låt svalna lite.
Smöra och bröa under tiden en form med löstagbar botten.
Rör sedan ner äggen i chokladsmeten och blanda kraftigt. Sikta ner mjölet och blanda och häll sedan smeten i kakformen. Grädda kakan i ugnen i ca 50 min. När kakan har svalnat kan du sikta lite florsocker över den.

/Helena


Tips på billiga (men ändå nyttiga) maträtter!

I vår så måste jag spara lite pengar eftersom att jag har en rolig händelse inplanerad i sommar. Jag har därför bestämt mig för att äta billigt i vår!! Jag tycker sådana mål är roliga, och det blir lixom en utmaning hur man kan göra för att äta billigt, men ändå hälsosamt och nyttigt. Det enda jag har svårt att dra ner på som tyvärr är dyrt är ju frukt! :/

Ex. pasta o ketschup är inget alternativ - utan jag menar billiga rätter som också är nyttiga och mättande.

Så, jag tänkte därför fråga er om tips! Har ni någon billig bra rätt som ni kan tipsa om? Skriv ungefär vad den kostar per portion också (om ni vet), kan vara kul att se! :)

Tack!

/Helena

Ny halvmara inplanerad!

Förra året gjorde jag min halvmarathon-debut och det var ju jätteroligt!!! Sen blev jag dock lite sjuk och springandet lades på hyllan. I höst har jag sprungit mer och längre än någonsin innan och nu är jag därmed taggad att springa halvmara igen!

Så, jag har anmält mig till halmarat Kungsholmen runt den 8 maj!

Tills dess ska jag träna som en galning för jag vill verkligen kunna göra ett riktigt bra lopp! Jag är inte så värst snabb och min tid förra året var helt okej, men inte "bra" kanske. Så detta året vill jag slå nytt personligt rekord och också känna mig nöjd med tiden!

Vilken tid jag ska satsa på ska jag dock sätta upp först om någon vecka när jag sprungit mig lite varm, och vet ungefär hur jag ligger till.


Vad har ni för träningsmål för året?
/Helena

1 år kvar tills jag är färdig dietist!

Det är rätt ofattbart och en lustig tanke. Det känns spännande, roligt och förväntansfullt att ta sin examen. Vad väntar i livet och vad kommer hända?

Men det är också fruktansvärt läskigt och en stor oro och rädsla finns. Kommer jag få något jobb och hur kommer allt att gå?

Eller vill jag plugga lite till innan jag möter livet där ute?
Att vara student är det livet jag känner till och känner mig trygg med. Och här trivs jag fantastiskt bra, med alla vänner och min fina lägenhet.

Som tur är har jag 1 år på mig att tänka och känna efter vad jag vill göra och vad det ska bli av mig.

/Helena

Ämbetsmannamiddag vt-10

Här kommer nu lite (mat)bilder ifrån Ämbetsmannamiddagen på Kalmar nation i lördags. Det var en spännande middag då jag faktiskt åt två saker jag aldrig ätit förr! Pilgrimsmussla och känguru (!!!).

 
För-fördrink hemma hos Ida!


Förrätt 1: Stekt pilgrimsmussla med dill- och citronskum, serverat med granatäpple.


Förrätt 2: Timjansoppa med champinjoner och öländska murklor
Jättegod!!!

Huvudrätt: Mossmaksteak på kängurufilé med chilipotatisgratäng och fikon- och myntasalsa

Det var både spännande och lite obehagligt att testa att äta känguru.. Det smakade gott, men inget speciellt. Hade ju aldrig kunnat tro att det var känguru iaf.



Efterrätt: Vit chokladtimbal med hallon, jordgubbar och svarta vinbär i hallonlikör


Det var en mycket god middag, och en väldigt trevlig!

Har ni ätit känguru någon gång?

/Helena


Tacco-tillbehör

Iställer för en fin nyårsmiddag på nyårsafton nu senast, så hade vi istället taccos med en massa olika tillbehör. Det blir riktigt gott och lyxigt om man bara anstränger sin fantasi om vad man kan ha i taccosen, så här delar jag med mig av alla tillbehör vi hade!


Hackad rödlök, fetaost, sallad, svarta bönor, stekta konserverade champinjoner, taccosauce, gräddfil, cachewnötter, ägg, galiamelon, konserverad ananas, tomat, gurka, paprika och hackad röd chili.


...och majs, guacamole och hårda och mjuka skal! Och quornfärs med taccokrydda som inte är med på bild...


Nu har jag varit och skrivit tenta! Det gick okej, man får väl se sen hur det gick. Det som jag inte kunde hade jag inte kunnat även om jag pluggat ännu en vecka, så jag känner mig nöjd med min insats. Nu måste jag ladda om, för nästa tenta är redan på onsdag! Men ikväll ska jag iaf ha en myskväll med vänner, fruktsallad och På spåret.

/Helena


Lunchtips från Annika

Måste föresten dela med mig om vad Annika Dahlqvist tyckte man kunde äta som lunch.

Man behöver:
* ost
* smör
* osthyvel

Gör så här:
Hyvla en ostskiva. Hyvla smör med osthyvlen och lägg ca 4 lager smör på ostskivan. Klart att äta!

(Detta skulle man hålla sig mätt på jättelänge sa hon.)

Ja, jag behöver väl inte säga vad jag anser om detta... :S
/Helena

Föreläsning om LCHF med Annika Dahlqvist

Igår var jag och Elina och lyssnade på en föreläsning med Annika Dahlqvist, som förespråkar LCHF-kost. Alltså kost med Low Carb och High Fat. En del av det Annika säger tycker jag är bra. Så som att vi ska äta ekologiskt och mat utan tillsatser, men mycket hon säger kan jag inte hålla med om.
Jag tycker att folk som vill äta LCHF får naturligtvis göra det. Men vad jag tycker kändes dåligt igår, är alla dessa konstiga påståenden och paralleller som Annika drar. Som att "i samband med att fler varor blev nyckelhålsmärkta så steg också antalet fetma-fall" och att "i samband med att kosten blev mer fettsnål steg antalet depressioner". Det är ju två påståenden som är helt skilda från varandra, men som hon kopplar ihop helt fel. Det är som att säga att "ja, storkens population har ökat i Sverige de senaste åren och det är därför det också fötts mer barn senaste åren". Det har ju lixom inte med varandra att göra...

Sen känns det hela en aning förvirrat. En man räckte upp handen och sa att han hade ätit LCHF-kost ett tag och sedan gått på en läkarundersökning och det hade då visat sig att han hade högt kolestorol. Detta försvarade Annika med att det inte var farligt, och hon påstod också att det visat sig (i någon undersökning) att några som dött i hjärtinfarkt faktiskt hade väldigt lågt kolestorol! Så man skulle inte ha lågt, tyckte hon. Bara några minuter senare stod hon och försvarade det mättade fettet, att det är bra och att "det inte alls höjer kolosterolet!" men hon hade ju precis sagt att det var lågt kolesterol som var farligt.

Jaja, sen tyckte hon ju att allt som vi dietister lär oss är "lögn och förbannad dikt". Och att margarin är djävulens påfund.

Nej nu måste jag plugga plugga plugga... tentan närmar sig med stormsteg!
/Helena

Chokladföljetong del 42 - Anthon bergs Salmiak

Dags att recensera choklad nummer fyrtiotvå som jag provat på, i min följetång där jag ska testa nya konstiga, intressanta och spännande chokladsorter/smaker som kommit. Jag ska ta reda på om smaken fungerar som choklad och om den är god. Jag kommer ge chokladen helhetsbetyg från 1-5 där 1= dålig, 2= ej godkänd, 3=helt okej/godkänd, 4=bra/god! och 5=underbar!


Anthon Bergs Salmiak
Ni som känner mig vet att jag älskar choklad med lakrits (sen min sommar på Island). Först ut i Sverige nu så var Marabou med ett mjölkchoklad med lite lakrits i - tyvärr ingen höjdare. Sen kom ju fazers Salmiakki och Plopp saltlakrits och de är jättegoda!! Och nu var det alltså Anthon Bergs tur att följa efter - med ett choklad som heter Salmiak. Men nej, jag blev väldigt besviken. Jag tycker lakrits passar bäst i mjölkchoklad. Detta chokladet kändes som mörk choklad, fast att det egentligen inte är det. Och Ogod sådan... lite kvalmig och den lixom vrider sig i munnen. Lakritsen var små hårda lakritspluttar - rätt tråkigt. Nej, verkligen inget choklad jag rekommenderar. (dock iaf ett + för att den var Fair trade!)
Pris: ca 23 kr för 100 g
Helhetsbetyg: 2


Imorgon ska jag och se ett föredrag med Annika Dahlqvist, så ikväll måste jag kolhydratladda lite! Haha, nej skämt åsido... men jag delar inte Annikas sätt att se på vad som är hälsosamt, men det ska bli intressant att höra hennes syn på saken ändå.

/Helena


Vegetariska vårrullar - räddaren i nöden

Jag har flyttat och pluggat en massa, så energin till att ställa sig och laga mat har inte precis infunnit sig. Det har blivit mycket knäckebröd och kakor och godis för att få sockerenergi inför allt att bära :P Och kastrullerna befinner sig fortfarande i andra bostaden... Så min räddare i nöden för matlagningströtthet är Vegetariska vårrullar! Ett 8-pack kostar ca 40 kr. Lägg 2 st på en tallrik tillsammans med olika frysta grönsaker (jag tog haricot vertes, brysselkål och wokmix) och värm det i micron. Häll på lite sweet chili sauce, och Voilà! En god måltid klar :) 



Men ser fram emot att laga mat i mitt eget kök när allt kommit på plats! Och lite bullar tror jag att jag ska baka också!



Och kolla vilken fin rosalila lampa jag fyndade på rean på Indiska igår! :)

/Helena

Fullt upp med flytt

Jag har varit lite dålig på att uppdatera här nu, men jag har fullt upp med flytt och plugg. Och kameran ligger nog i en kasse, sladden i en annan och jag vet inte vart alla grejer hamnat riktigt. Flyttstatus är iaf: ca 85 % flyttat! Jag är imponerad av mig själv, att jag snart klarat denna flytten bara genom att bära och använda cykel! (Och att dessutom flytta i minus 20 grader.) I tisdags fick jag hjälp av några killar som hjälpte mig med alla tunga möbler. En bra taktik är att säga "Detta är alldeles för tungt att bära!" och genast är dem där och bär...! haha. Snart kommer en kompis och hjälper till lite också. Sen ikväll blir det mat och film med några klasskompisar, skönt att komma iväg lite, äta och koppla av. Jag är trött och har rätt ont i kroppen. Tur att jag numera har ett badkar som räddat mig på kvällarna! :)

/Helena

Mitt nya och EGNA kök :)

Hämtade nyckeln till lägenheten idag vid 12 och sprang sedan "hem" för att kolla in läget... givetvis med kameran i högsta hugg! Här har ni alltså bilder på mitt första alldeles egna kök i min nya fina lägenhet!


/Helena

Tillbaka till verkligheten igen

Efter två veckors sovande, slappande, ätande av god mat, läsande och sjukdomsdagar... så är det nu åter igen dax att ta tag i sitt liv! Plugg plugg plugg och lite mera plugg. :( Jag har nu alltså anlänt till Uppsala igen och nu måste jag sätta igång, det gäller att vara tidseffektiv och jag känner att jag kommer att få ligga i alla vakna minuter på dygnet för att få det här att funka. Jag inleder nästa veckas skola med två seminarieredovisningar, ett arbete som ska in + en tenta. Och fem dagar senare ytterligare en tenta... suck.

Meeen, något kul väntar också! Imorgon hämtar jag nyckeln till min nya lägenhet! För första gången någonsin kommer jag att ha ett EGET kök! (i alla fall i en månad) Sen flyttar en supersöt kompis in i februari. :) Det är en trea med balkong, jag tror det blir kanon. Känns skönt att lämna korridorslivet bakom sig nu. Jag har ju bott i korridor 2,5 år sammanlagt...

Dax att börja flyttpacka!
/Helena

Chokladföljetong del 41 - Senz White chocolate creamy pistachio coulis

Dags att recensera choklad nummer fyrtioett som jag provat på, i min följetång där jag ska testa nya konstiga, intressanta och spännande chokladsorter/smaker som kommit. Jag ska ta reda på om smaken fungerar som choklad och om den är god. Jag kommer ge chokladen helhetsbetyg från 1-5 där 1= dålig, 2= ej godkänd, 3=helt okej/godkänd, 4=bra/god! och 5=underbar!


Senz "White chocolate creamy pistachio coulis"
En ny smak på vit choklad i hyllan - den var jag ju bara tvungen att testa! Och den var god och smääälte verkligen i munnen. Smakar dock inte något speciellt pistageaktigt. Jag hade aldrig kunnat gissa att det var pistage-smak om jag inte hade vetat det. Jag tyckte mer den smakade lite vanilj. Däremot stämde det ju bra att den var creamy, eftersom den smälte så. Jag tyckte denna var jättegod och den blev snabbt uppäten! Dock kan jag inte ge en femma i betyg, eftersom att jag faktiskt tycker ren vit choklad i bra kvalité är snäppet lite godare! Och dessutom gillar jag inte när chokladen bara smälter bort i munnen, jag vill ha kvar den en stund...
Pris: 29,90 kr för 100 g
Helhetsbetyg: 4,5


/Helena


Motionscykelpass 45 min

Efter att varit sjuk och förkyld ett tag kunde jag idag äntligen träna igen!! När jag inte fått träna på länge och sedan gör det igen - får jag sådana lyckokänslor! Att träna är helt fantastisk underbart och jag älskar det, det är något jag inte kan vara utan. Eftersom det är så kallt ute ville jag inte ge mig ut och springa utan cyklade på motionscykeln vi har nere i källaren. I denna nyfunna träningslycka så satte jag också ihop ett litet motionscykelprogram för att göra det hela roligare! Det är också ett lätt sätt att pressa sig själv lite extra!

Jag tänkte härmed presentera mitt Motionscykelpass som är ca 45 min långt. Om du fixar dessa låtarna nedan (t.ex. köpa genom spotify) och också har en motionscykel så lovar jag dig att detta program gör det lite roligare att cykla! Eftersom jag bara har en motionscykel och ingen spinningscykel så är programmet gjort för att sitta ner och cykla hela tiden.

I cykelprogrammet finns tre nivåer:
Lätt: Lätt belastning, du skall kunna cykla lätt
Medel: Medel belastning, det ska ta emot lite men gå hyfsat lätt att cykla
Tung: Tung bealstning, det ska ta emot när du cyklar så du får kämpa lite extra
Vilken nivå som är lätt, medel eller tung för Dig avgör du själv. Lägg dock nivåerna så att du känner märkbar skillnad mellan dem.

Helenas cykelprogram 45 min
1. The kooks - One last time:
Lätt belastning genom hela låten för att värma upp.
2. Wham - Last christmas: Medel belastning genom hela låten
3. Yusuf Islam - One day of a time: Tung belastning genom hela låten.
4. Shantel - Ex oriente lux: Lätt belastning genom hela låten, men snabbare tempo än vad du hållt tidigare.
5. Lars Winnerbäck - Jag får lixom ingen ordning: Medel belastning genom hela låten, men i refrängerna höjer du tempot.
6. Promoe & Timbuktu - Mammas gata: Tung belastning genom hela låten.
7. Mando diao - Dance with somebody: Medel belastning första versen. I "refrängen" byter du till lätt belastning och höjer tempot till max! Andra versen lägger du på tung belastning. I refrängen byter du återigen till lätt belastning och maxar tempot. I tredje versen cyklar du på medel belastning. I refrängen byter du till lätt belastning och maxtempo tills låten tar slut.
8. The pussycat dolls - Jai ho! (you are my destiny): Alla verser cyklas på lätt belastning i normalt tempo. I refrängerna höjer du till medel belastning men behåller tempot.
9. David Guetta feat. Akon - Sexy bitch: Medel belastning men i de två refrängerna maxar du tempot på lätt belastning. Ta i så dina krafter nästan tar slut!!
10. The kooks - Oh la: Medel belastning genom hela låten för att varva ner lite.
11. Dallas superstar - Fast driving: Här ska du ta slut på din sista energi! Hela låten körs på lätt belastning men i refrängerna tar du i till max!!!
12. Enya - Now we are free: Lätt belastning hela låten. Cykla sakta och lugnt och märk hur din puls långsamt sjunker.


Hoppas någon vill testa det!
/Helena

RSS 2.0