Från Vårdcentral till Sjukhus

Jag har inte skrivit så mycket om vad jag gör just nu, men jag är inne på min sista termin på dietistprogrammet och har därför praktik just nu.

Efter fyra intressanta och lärorika veckor i primärvården är jag nu på ett sjukhus. Arbetsuppgifterna på de olika ställena skiljer sig mycket, och det är bra att jag kan få se båda.

Nästa vecka ska jag hålla en föreläsning för hjärt- och kärlsjuka patienter. Och annat som jag hann göra i primärvården var bl.a. skriva ut näringsdrycker, reviderat kost-material, arbetat fram material, haft föreläsning för överviktiga och såklart haft helt egna patienter!

Jag känner att jag lär mig så mycket varje dag, och känner mig mer och mer taggad att snart komma ut och jobba själv!

/Helena

Vitlöksdoftande pastasås med kräftstjärtar

Jag fick ett sådant sug efter kräftstjärtar här om dagen! Så då blev det den här goda pastasåsen, med glutenfri pasta såklart!


Ingredienser (ca 3 port):
* 2 vitlöksklyftor
* 1 röd paprika
* 200 g färska champinjoner
* 1 liten burk majs
* 1 burk kärftstjärtar, ca 170 g
* 2 dl mini fraishe
* salt och peppar
* 3 portioner kokt pasta (ev. glutenfri)

Gör så här:
Hacka vitlök, paprika och champinjoner. Fräs dessa i lite flytande margarin tills svampen fått lite färg. Blanda ner majskornen och fräs med. Sedan också kräftstjärtarna och mini fraishen. Smaka av med salt och peppar och ät till pasta och lite sallad.

/Helena


Gul rotfruktssoppa


Ingredienser (ca 3 port):
* 300 g morötter, ca 2 stora
* 300 g potatis, ca 5 st små
* 150 g kålrot
* 150 g palsternacka, ca 2 st
* 1 st gul lök
* 0,5 l vatten
* 2 grönsaksbuljongtärningar
* 6 dl lättmjölk
* 1 dl matlagningsgrädde
* 1 st lagerblad
* 2 msk hackad persilja
* salt och peppar

Gör så här:
Skala löken och skär den i klyftor. Skala rotfrukter och potatis, skär dem i bitar. Koka upp vatten och buljongtärningar. Lägg i lök, rotfrukter, potatis och lagerblad och låt koka tills rotfrukterna känna mjuka, ca 15 minuter. Ta upp lagerbladet och mixa sedan soppan slät. Tillsätt mjölk, matlagningsgrädde och låt koka i ca 3 min. Rör ner hackad persilja och smaka av med salt och peppar.

/Helena


Fortsatt glutenfri

Eftersom jag har fått så bra respons över vad jag gör, så har jag utökat den tänkta glutenfria veckan till en längre period som glutenfri. Då får jag också längre tid på mig att lära mig mer och jag vill också testa flera recept.

Lite mer som hänt de senaste dagarna som glutenfri:
* Restaurang-besök
idag. Det fanns tre rätter att välja på som dagens. Det ena var lasagne (gick inte), den andra var panerad fisk med bulgur (gick inte heller) och den sista var köttgryta med potatis. Eftersom såsen inte var redd med mjöl gick denna rätt bra! Tur dock att jag inte är vegetarian - för då hade jag fått nöja mig med att äta från salladsbordet.
* Fika på jobbet blev det också idag. Men en tjej på mitt jobb är glutenintolerant vilket alla vet om, och därför bjöds det på glutenfri kladdkaka - så det var jag tacksam för!
* Choklad har varit svårt. Jag råkade äta Marabous nya smak "Cookie cream" Men vad dum jag är, för det är ju kaksmulor i den och de innehåller ju såklart vete! Men ibland så tänker jag mig inte för, det måste bättras.
* Jag har testat Sempers Tagliatelle och den tyckte jag faktiskt var riktigt god.

Glöm inte att ställa frågor om det är något ni undrar!
/Helena

Sju sorters julkakor

Jag såg denna boken på en annan blogg och var bara tvungen att köpa hem den! Speciellt till jul är det extra kul att baka (och det är ju snart dags!) och det är alltid kul med lite nya recept och inspiration.


Jag har inte tittat i den ännu, men ska ta mig en kopp te nu och börja bläddra i den.

/Helena

Söndagslunch: Stuvad blomkål och bräckt kassler


Stuvad blomkål och bräckt kassler är en riktig höjdare tycker jag!

/Helena

Glutenfritt bröd med frön och kanel


Ingredienser (1 bröd):
* 12 dl grov glutenfri mjölmix
* 0,5 dl solrosfrö
* 0,5 dl psylliumfrö
* 0,5 dl russin
* 2 tsk bakpulver
* 0,5 tsk salt
* 1 tsk kanel
* 4 dl lättfil
* 4 dl vatten
* 2 msk mörk sirap
* 1 msk rapsolja

Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader. Blanda alla torra ingredienser och blanda sedan ner lättfil, vatten, sirap och olja. Blanda ordentligt. Smöra och bröa (glutenfritt mjöl) en avlång brödform och häll sedan ner smeten däri. Grädda i ugnen i 90 min.

Skär gärna upp brödet i skivor innan du fryser ner det. Då är det lätt att bara ta upp en skiva i taget och värma. Eftersom glutenfritt bröd gärna torkar lite lättare än vanligt bröd gör detta att det håller sig fräschare längre.

/Helena


Glutenfria veckan: Dag 1, 2 och 3

Det är svårt att vara glutenfri!! Redan efter 3 dagar har jag redan råkat få i mig gluten ett flertal gånger! Som tur är får jag inga symptom som en glutenintolerant skulle få, men jag har verkligen fått erfara hur svårt det är att ha koll hela tiden. Jag har lite omedvetet, utan att tänka, råkat äta saker med gluten - vilket visar hur svårt det kan vara för en nydebuterad glutenintolerant person, som ännu inte har vanan inne.

DAG 1 - HELT GLUTENFRI
Frukost:
Äpple med fil, kanel, psylliumfrön. Glutenfri macka med Becel, ost och gurka. Glutenfritt knäcke med Becel, rostbiff och tomat. Kaffe och vatten.
Mellanmål: Äpple och kaffe.
Lunch: Morotsbiff, rostbiff, ärtor & bönor, majs och rödkål med lite sweet chili sause.
Mellanmål: Nektarin.
Efter träningen: Äpple.
Middag: Rostad potatissallad med bönor, broccoli, gurka, balsamvinäger.

Kommentarer och svårigheter: Min syster hade lagt kokt pasta i kylen som jag höll på att stoppa ner i min lunchlåda, men där fick jag stoppa mig i sista sekund. Denna dagen var jag helt glutenfri!

DAG 2 - ÅT GLUTEN 3 GÅNGER
Frukost:
Havregrynsgröt gjord på rena havregryn, men av vana blandade jag ner vetekli! Åt med mjölk, sylt och kanel. Glutenfri smörgås med Becel, ost och gurka. Glutenfritt knäckebröd med Becel och tomat. Kaffe och vatten.
Mellanmål: Kaffe och päron.
Lunch: Rostad potatissallad med bönor, broccoli, gurka, balsamvinäger. Samt en kopp varm choklad och ett äpple.
Mellanmål: Råkade ta en liten bit vetebröd som någon på jobbet bjöd på!
Middag: Glutenfri pasta med pastasås med kräftstjärtar, svamp, creme fraishe m.m. samt sallad och tomat.
Kväll: Vaniljglass och äpple, samt utan att tänka på det tog en kaka ur kylen som min syster bakat.

Kommentarer och svårigheter: Det är svårt att ändra vanor, ex. som att jag blandade i vetekli i gröten. Och vetebrödet slank ner helt omedvetet, men om jag hade kommit på att jag lever glutenfritt nu före jag tog det, så hade det känts rätt jobbigt att inte kunna ta. Kakor och sånt som folk bjuder på på ex. arbetsplatser osv innehåller ju nästan alltid gluten.

DAG 3 - ÅT GLUTEN 1 GÅNG
Frukost:
Äpple med fil och kanel. Glutenfri macka med Becel och ost. 2 glutenfria knäckemackor med philadelphiaost och tomat. Kaffe och vatten.
Mellanmål: Chokladkaffe och päron.
Lunch: Glutenfri pasta med kräftstjärts-pastasåsen från igår, samt broccoli, sallad och tomat. Kaffe med 2 chokladbitar.
När jag var och handlade: Det var provsmakning och jag råkade ta en brödbit som de bjöd på!
Middag: Rotfruktssoppa med 2 glutenfria smörgåsar med Becel, ost och gurka.
Kväll: Fruktsallad

Kommentarer och svårigheter: Min lillasyster bakade bröd idag och det luktade så himla gott!! Ville verkligen ta en bit och det var jobbigt att jag inte kunde... Och den lilla brödbiten i affären bara slank ner utan att jag hann tänka. Hade varit och tränat och var lite hungrig så..!

/Helena

Rödkålssallad med bönor, rödlök och äpple

Rödkålen och äpplena är billiga nu, så då passar det bra med den här rödkålssalladen! Salladen plus morotsbiffar blir en bra kombination och är riktigt nyttig och billig studentmat!


Ingredienser (2-4 port):
* 500 g rödkål
* 1 st äpple
* 1 st rödlök
* 1 st burk med svarta bönor

Gör så här:
Hacka rödkålen och rödlöken i bitar med en kniv. Riv äpplet grovt på ett rivjärn. Blanda samman alla ingredienserna och låt stå en stund innan servering.

Servera gärna med morotsbiffar som du finner recept på här:
Vegetariska morotsbiffar med curry

/Helena


Havremjölk vanilj från Ica

Jag har tidigare testat "Carlshamns havredryck vanilj" men inte sett att Ica haft en egen förens nu.


Havredrycken vanilj innehåller 45 kcal/dl och innehåller också Kalcium, D-vitamin och B12. Den innehåller lite mer kolhydrater än vanlig mjölk, men annars - med tanke på näringsinnehållet - så kan man använda den istället för vanlig mjölk/havremjölk. I alla fall så tycker jag att det är väldigt gott med Havredryck vanilj på gröten eller en slurk i kaffet eller teet.

/Helena

Nya kategorier

Har lagt till två nya kategorier i listen här till vänster, nämligen Allergier/intoleranser och Sjukdomar/diagnoser för att det ska bli lättare att hitta inlägg relaterade till det.

/Helena

Projekt: Glutenfri vecka

Jag ska nu, i de närmaste dagarna, inleda en glutenfri vecka. Jag ska alltså äta en glutenfri kost i en vecka. Detta för att känna på hur det är att äta glutenfritt, vilka problem som kan uppstå, hur man löser dessa, hur man hanterar olika situationer och också för att se om det finns något jag upptäcker att jag saknar. Jag tänkte att detta skulle vara bra för mig att testa som dietist, så att man är bättre förberedd när man samtalar med patienter som är glutenintoleranta och kan rekommendera dem och tipsa utifrån egna erfarenheter.

Någon av dessa dagar kommer jag också att skriva ner allt vad jag äter och näringsberäkna det. Detta för att se hur intaget ser ut när man äter glutenfritt, och om det är något speciellt man bör tänka på.
Jag ska också själv testa att baka eget glutenfritt bröd m.m.



Jag vill också be alla er läsare om hjälp! Jag kör lite tema glutenfritt nu och om ni har tips, idéer, synpunkter eller frågor som rör gluten och glutenintolerans - bara fråga på eller kommentera! Så ska jag försöka besvara/ge synpunkter tillbaka!

Vill ni ha mer kött på benen om gluteintolerans, så kan ni läsa ett tidigare inlägg av mig:
Glutenintolerans

/Helena

Be a healthy kiwi

Jag fastnade verkligen för denna planschen som jag såg på Nya Zeeland! Jag såg den på ett museum, så den har ju några år på nacken, men tyckte att den var så bra gjord och fick fram sitt budskap.


Nya Zeeländarna kallar sig själva för "kiwis" och siluetten av fågeln på planschen är en "kiwifågel" som bara lever på Nya Zeeland. Och så är den full av frukt förståss!

Sverige skulle också behöva någon smart och fin bild för att få folk att äta lite mer frukt och grönt!

/Helena


Taccokväll med vin...

Efter en lång vecka kom jag i fredags hem till en kompis, och hon hade maten klar och vinet på kylning när jag kom! Ibland har man det bra!

 
Taccos med mjuka tortilliabröd, quornfärs med taccokrydda, hemmagjord guacamole, riven ost, taccosås, sallad, paprika, majs, gurka, tomat och rödlök. Var riktigt riktigt gott!

/Helena


Föreläsning om kost för överviktiga personer

Om 10 dagar skall jag hålla en föreläsning för överviktiga personer. Föreläsningen skall handla om bra kostvanor och vad man skall tänka på för att kunna gå ner i vikt. Den skall vara ca 1,5 h lång, och just nu sitter jag och jobbar med presentationen till denna! Det är roligt, men också svårt Vad och Hur mycket man skall ha med. Jag har ju aldrig hållt en sådan föreläsning innan, men såklart hoppas jag att den skall bli uppskattad!

Att ändra sin kost för viktminskning behöver inte innebära så stora förändringar. Många små ändringar kan tillsammans göra en stor skillnad! Se bara dessa exempel:

* 2 skivor ost (28 %) innehåller lika mycket fett som 18 skivor skinka! Om du varje dag byter dina 2 skivor ost mot 2 skivor skinka sparar du 1,8 kg fett/år och 18250 kcal/år.
* Om du dricker ca 5 dl mjölk per dag och byter standardmjölken mot lättmjölk, så sparar du 4,5 kg fett/år och 41000 kcal/år.

/Helena


Currydoftande linsröra med svamp och pasta

En kryddig och snabbgjord rätt!


Ingredienser (2 port):
* 1,5 dl röda linser
* 1 gul lök
* 1 burk skivade champinjoner
* 1/2 buljongtärning
* 1,5 tsk curry
* 1 krm paprikapulver
* 2 krm svartpeppar
* 1 krm salt
* 2 portioner pasta

Gör så här:
Koka de röda linserna enligt anvisningarna på förpackningen. Koka också pastan enligt anvisningar. Fräs champinjonerna i lite flytande margarin i en gryta. Hacka löken och låt den fräsa med. Blanda sedan ner linser, buljongtärning och kryddor. Smaka av och tillsätt ev. lite vatten. Blanda sedan i pastan och så är det klart!


/Helena


Gott med grillat

Det har inte blivit mycket grillat i sommar eftersom jag inte varit hemma. Men eftersom septembervädret fortfarande håller sig fint, blev det lite grillat i helgen! Mums! :)


Kött, svamp och minimajs marinerat i vitlöksgrillolja, klyftpotatis och en grönsallad.

Vad grillar ni helst?
/Helena


Veckans träningsschema

Det är så himla skönt att vara igång med löpningen igen!! På min resa i sommar blev det bara löpning 3 ggr. Vi gick i och för sig mycket, många vandringar och annat, men löpningen fanns det inte riktigt utrymme för alltid. Och om man vet att man ska vandra hela dagen, är det inte så kul att även gå ut och springa innan frukosten. Men iaf, nu är jag tillbaka i Sverige och har återupptagit mina gamla vanor! Löpningen och konditionen har jag snabbt fått igång igen, skönt att den hänger kvar även med ett uppehåll.

Såhär ser veckans träning ut!
Måndag: cykling 30 min + löpning 10 km
Tisdag: löpning 5 km
Onsdag: vila
Torsdag: cykling 30 min + löpning 10 km
Fredag: ev. 5 km löpning
Lördag: vila
Söndag: Långdistanslöpning, 12-15 km 

Kom precis hem nu efter en runda, så himla skönt!! Cyklar ut i skogen och springer där i motionsspåret en runda som är 10 km. Och så duschar jag där, så när man kommer hem är man härligt trött, ren och fräsch!

Vad har ni för träningsplaner i veckan?
/Helena

Cottage cheese långväga ifrån...

Jag var och handlade i helgen och tänkte köpa keso. Eftersom jag bor i skåne nu så valde jag Skånemejeriets cottage cheese istället för Arlas keso. Jag tänkte, att den antagligen var mer närproducerad om den var från Skånemejeriet (närproducerad mat är ofta att föredra ur miljösynpunkt). Men tji fick jag, när jag kom hem och såg att Skånemejeriets cottage cheese var tillverkad i Österrike!!


Ich bin aus Österreich


Jag tänker inte köpa den cottage cheesen mer. Måste kolla upp varifrån Arlas kommer, men kanske är det lika illa.

/Helena

Regelbundna måltider

Att äta regelbundna måltider är ofta nyckeln till en god hälsa!
Regelbundna måltider hjälper oss;
* att ha kontroll över hur mycket vi äter
* att hålla ett jämnare blodsocker
* att hålla suget och "vrålhungern" borta
* att minska på intaget av söta produkter och "impuls-ätning"

Det finns rekommendationer om hur måltidsordningen under en dag skall se ut. E% betyder; den del av dagens energi som bör komma ifrån denna måltiden. (här beräknat på en person som behöver 2000 kcal/dag)

FRUKOST: 20-25 E% (400-500 kcal)
LUNCH: 25-35 E% (500-700 kcal)
MIDDAG: 25-35 E% (500-700 kcal)
MELLANMÅL: resten; 5-30 E% fördelat över ett antal mellanmål under dagen (100-600 kcal) 

Detta är dock bara en riktlinje, sedan är det väldigt individuellt vad som fungerar och känns bra för varje enskild person.

För att visa ett exempel har jag idag registrerat allt jag ätit och räknat ut hur mycket energi jag ätit till frukost, lunch, middag och mellanmål, och detta kan ni se i diagrammet här nedan;

Ni kan se vid vilka tider jag ätit respektive kalorimängd och hur många % detta är av det totala energiintaget. Det är min middag som är lite i minsta laget (21%) men jag hade varit ute och löptränat och var hungrig och åt en snabb sallad. Lite senare åt jag mera, frukt och glass, eftersom jag fortfarande kände mig lite hungrig och måste fylla på ordentligt efter min löpning.

/Helena

Diabetes typ 1 och 2

I torsdags, på min praktik, var jag med diabetessjuksköterskorna hela dagen. Det var intressant att se hur de jobbade och det var liknande dietisternas jobb, då det också togs kostanamnes (man berättar vad man ätit) och gavs kostråd. När man har diabetes är det väldigt viktigt med vad man äter, hur ofta man äter och hur mycket man äter. Jag tänkte nu skriva lite om diabetes.

Blodsocker och insulin

För att man ska kunna förstå det här med diabetes måste man också förstå hur glukos och insulin fungerar i kroppen. Våra celler i kroppen behöver glukos för att fungera. För att cellerna ska kunna ta upp glukos så behövs insulin, det fungerar nästan som en "nyckel" som släpper in glukos i cellerna. Vissa celler, ex. hjärnans celler, nervtrådarna, näthinnan, njurarna och binjurarna behöver inte insulin för att ta upp glukos - utan sockret tas istället upp helt i proportion till blodsockernivån.
Insulin tillverkas av betacellerna i bukspottskörteln. I en frisk person släpps lagom med insulin ut för att blodsockernivån skall hållas jämn. I en person med diabetes fungerar detta inte som det ska och blodsockernivån (mängden glukos i blodet) blir alldeles för hög eftersom de flesta cellerna i kroppen inte kan ta upp något glukos. Detta leder också till att de celler som inte behöver insulin för att ta upp glukos (som jag nämnde ovan) tar upp jättemycket glukos och kan skadas på sikt. Personer med diabetes kan alltså få problem med ex. ögonen och att känseln minskar i benen och fötterna.

Många kan blanda ihop diabetes typ 1 och 2, och jag tänkte därför reda ut begreppen lite. Vad är det alltså för skillnad på diabetes typ 1 och 2? Och hur ser behandlingen för de olika ut?

Diabetes typ 1;
drabbar främst barn och ungdomar och detta har inget att göra med övervikt. (Men vet inte riktigt orsaken till varför personer drabbas.) Personer med diabetes typ 1 är snarare ofta smala/normalviktiga. Vid diabetes typ 1 förstörs bukspottkörtelns insulinproducerande betaceller av kroppens eget immunsystem. Detta medför att insulinproduktionen i kroppen upphör helt. Personer med diabetes typ 1 behöver därför insulin-behandling livet ut. Det kan vara svårt att veta hur mycket insulin man måste ta, men patienten får testa sig fram. En patient med diabetes typ 1 rekommenderas precis som alla andra, att äta regelbundna måltider med nyttiga och varierande livsmedel. Det finns inget som man inte "får" äta, men en patient med diabetes typ 1 måste alltid tänka på vad den äter och planera bra, för att insulinet skall stämma. Det finns risk att man får hyperglykemier eller hypoglykemier då blodsockret blir för högt eller lågt, och detta kan vara farligt. Att alltid ha något sockerrikt med sig rekommenderas, ifall att blodsockret skulle sjunka för mycket.

Diabetes typ 2;
drabbar istället mest personer som är överviktiga, men finns i de flesta åldrar då övervikt numera letat sig neråt bland yngre personer. Vid diabetes typ 2 har inte insulinproduktionen upphört, men kroppens känslighet för insulin är försämrad. Kroppen hos en överviktig person klarar inte på sikt av att tillverka de stora mängder insulin som behövs till det ökade matintaget. Hos en person med diabetes typ 2 är det viktigt med livsstilsförändringar. Om man går ner i vikt, äter bättre och motionerar så kan insulinkänsligheten förbättras och man kan "bli frisk" igen (inte uppleva några problem ifrån sin diabetes). Det finns också tabletter man kan ta som förbättrar insulinkänsligheten eller som stimulerar betacellerna att frisätta mer insulin, men såklart ska man alltid först börja med att försöka förändra sin livsstil. Går det riktigt långt kan även en patient med diabetes typ 2 behöva insulin.


För en diabetiker är det viktigt med hälsosam mat och regelbundna måltider.


Det finns massor mer att skriva om diabetes, men jag tar lite i taget. Hoppas ni lärde er något eller fick något frågetecken uträtt. Fråga gärna om det är något mer ni undrar om diabetes!

/Helena

Dietistpraktik

Det känns precis som att jag börjat plugga till Dietist, men nu måste jag inse att jag faktiskt precis börjat på min sista termin!! Kvar nu är endast C-uppsats samt praktik. Och praktiken började denna veckan!

Jag har begett mig ner i sydligare breddgrader i Sverige och ska göra 4 veckors praktik på en Vårdcentral och 4 veckors praktik på ett sjukhus. Bl.a. ska jag få ha mina egna patienter, hålla gruppsamtal och föredrag och testa på allt annat som en dietist gör! Det är väldigt intressant och lärorikt, och efter bara några dagar känner jag mig taggad över att få komma ut och arbeta på riktigt!

Det ska bli kul att bli klar med mina studier, men såklart också lite sorgligt. Studentlivet är roligt och jag älskar att plugga och lära mig nya saker. Och så har jag så härliga klasskompisar också!


Det kan vara tröttsamt att plugga, men mest är det bara kul att lära sig nya saker!

/Helena

Bara några bilder från min resa :)

Jag ska snart bjuda på matinlägg ifrån de olika länderna jag besökt, men tänkte först bara visa några av mina favoritbilder jag tagit från resan! (För er som inte vet; så kom jag precis hem från 10 veckor i Australien, Nya Zeeland och Hongkong!) Blir jätteglad för kommentarer!




Solnedgång i Hervey bay, Australien.


Maheno shipwreck, Fraser Island, Australien.


Lake McKenzie, Fraser Island, Australien.


En giraff framför siluetten av Sydney, Australien.


Mirror lakes med snöklädda bergstoppar i bakgrunden, södra Nya Zeeland.


Split apple rock, Abel Tasman national park, utanför Nelson, Nya Zeeland.


Och på Nya Zeeland hoppade jag fallskärm! Eller "skydive" som det kallas, med 45 sekunders fritt fall. Såå häftigt!


Buddha-staty, Lantau island, Hongkong.

Det var en fantastisk resa!!!
/Helena


RSS 2.0