Chokladfudge-cupcakes med hallontopping

Chokladmuffins med fudge och vitchoklad-bitar i, med en topping av vit choklad, cream cheese och hallon. Mums! Allt det goda blandat! Bestämde mig för att göra dessa idag för att pigga upp mig själv lite. Det bästa med att baka är att man får slicka skålen vilket jag gladeligen gjorde (samtidigt som jag pluggade på om njurarnas funktion). Jag fick därmed också inviga mina nya muffinsformar i silikon som jag inhandlat! De var verkligen jättebra. Muffinsen jäste upp snyggt i formen, bara "pluppade" ut ur formen när den kallnat och sen var det bara att diska formarna och så kan man använda dem igen. Känns lite mer miljövänligt också. Muffinsen blev i alla fall jättegoda. Det enda var att jag blev lite missnöjd med "frostingen" som jag egentligen hade tänkt spritsa lite snyggt på toppen, men det blev den alldeles för rinnig för. Hur som helst blev det ganska effektfullt och snyggt med det rinniga, och toppingen blev ju god! Spritsa får jag göra någon annan gång.

 

Ingredienser (ca 8 st):

* 1 ägg

* 1 dl socker

* 0,5 dl mjölk

* 50 g margarin

* 1 ¾ dl vetemjöl

* ¼ dl kakao

* 1 tsk bakpulver

* ½ krm salt

* 4 st vaniljfudgegodisar

* 50 g vit choklad

Topping och garnering:

* 25 g vit choklad

* 50 g cream cheese (ex. Philadelphiaost)

* ca 1 dl florsocker

* 4 st hallon

* 8 st geléhallon


 

Gör så här:

Sätt ugnen på 200 grader. Vispa ägget och sockret pösigt. Smält margarinet och låt det svalna.

Blanda mjöl, kakao, bakpulver och salt i en skål och rör sedan i det i äggsmeten. Blanda också ner margarin och mjölk. Hacka vaniljfudgen och den vita chokladen i rätt grova bitar. Blanda ner dem i smeten. Klicka ut smeten i formar, fyll dem till ca 2/3. Sätt in i ugnen i ca 20 minuter.

Smält den vita chokladen och blanda ner creamcheesen, florsockret samt hallonen som du mosat. Blanda ordentligt. Ställ i kylen att svalna ca en stund innan du häller/brer ut toppingen på muffinsen. Toppa med ett geléhallon (eller annan dekoration) på varje muffins.

 

Jag fick i alla fall bra betyg av de i korridoren som fick smaka en cupcake!

/Helena


Man får göra vad man kan för att minnas...

Det svåraste med att plugga är ju att man ska komma ihåg allting som man läser!! Att läsa är ju en piece of cake, men vad var det nu jag läste igen?? Jag brukar göra småroliga grejer för att minnas och komma ihåg viktiga saker. Försökte spruta ett EKG-diagram med senapstuben på knäckebrödet imorse. Det gick sådär dock. Ibland brukar jag "pyssla" det jag vill minnas. Nu känner jag dock inte att jag hinner lägga någon tid på pysslandet, men för ett år sedan när jag skulle ha tenta på metabolismen så gjorde jag den här:


Metabolismen i scrapbooking! Sitter numera på min ytterdörr så man riktigt vet att det är en dietist som bor innanför dörren.


Det är också trevligare att plugga när man har många pennor i olika färger!

Men pluggandet går segt. Jag önskar bara att det var över! Jag är också fortfarande förkyld och jag står i valet och kvalet om jag ska springa Blodomloppet på onsdag... Det vore roligt, men det skulle ju gå så dåligt ändå.
/Helena

Chokladkolapaj med hallon och blåbär


Ingredienser:
* 100 g margarin (jag använde 50 %-igt smörgåsmargarin. Går precis lika bra.)
* 0,5 dl strösocker
* 2 dl havregryn
* 1,5 dl vetemjöl

Fyllning:
* 1,5 dl vispgrädde
* 50 g margarin
* 1,5 dl ljus sirap
* 200 g choklad (jag använde 100 g mjölkchoklad och 100 g mörk choklad)
* 2 dl blåbär och hallon (helst färska, jag använde dock frysta)

Till servering:
* Milda visp 20 %

Gör så här:

Sätt ugnen på 200°. Smält margarinet i en kastrull, tillsätt socker, havregryn och mjöl. Rör ihop till en deg och tryck ut i en pajform med löstagbar botten, ca 24 cm i diameter. Grädda pajskalet i ugnen ca 10 min.
Koka under tiden upp grädde, margarin och sirap i en kastrull. Koka på svag värme ca 10 min. Ta kastrullen från värmen och lägg ner chokladen, bryten i bitar, i smeten. Rör tills chokladen smält och smeten är riktigt slät och blank.
Häll chokladsmeten i pajskalet och strö hallonen och blåbären. (Om du använder frysta bär, så låt dem tina i en sil så att den mesta vätskan rinner av dem innan de läggs på pajen.) Ställ i kylen att stelna minst några timmar eller över natten. Pudra gärna kakan med lite florsocker innan servering och servera den tillsammans med Milda visp 20 %.


Det var denna pajen som jag gjorde igår. Den blev väldigt god, men väldigt maffig. Det räcker med en liten liten bit :)

Idag har jag odlat många många fräknar! Härligt! Pluggandet har gått sådär, nu börjar jag bli trött och uttråkad. Vill verkligen bara att detta ska vara över snart! Längtar bort bort...
/Helena


Uppdrag: Fikavärd!

Tänkte starta en ny kategori här på bloggen som får heta "Uppdrag: Fikavärd!" med tanke på att jag och min kompis Ida i höst kommer att vara fikavärdar på Kalmar nations söndagsfik. Detta kommer innebära mycket kak-tankar, bak-planering, idéer, förberedelser m.m. som jag kanske vädrar lite här på bloggen. Därför får det nu en helt egen kategori!

Igår så provbakade jag en Chokladkolapaj med bär som jag tänkte att vi kanske kunde baka i höst, och min kompis gjorde de här:

 
"Chokladcupcakes med nutellafrosting och hasselnötter" och "Chokladcupcakes med jordnötssmörsfrosting". Snygga och makalöst goda!

Alla tre bakverk blir klart godkända för ev. bakning i höst! Jag känner på mig att vi kommer bli ett fenomenalt fika-team! :)
/Helena

Pestopasta med citronglaserade grönsaker


Du behöver (till 2 portioner):

* två portioner pasta, ca 160 g

* 2-3 msk pesto

* ca 200 g gröna bönor, frysta och upptinade

* 2 nävar ruccolasallad, ca 40 g

* 12 färska champinjoner

* 1 liten röd paprika

* 1 liten gul paprika

* 1 rödlök

* 1 msk olivolja

* 2 msk citronsaft

* 1 pressad vitlöksklyfta

* salt och svartpeppar

Gör så här:

Sätt ugnen på 200 grader. Skär champinjonerna i halvor, paprikorna i bitar och rödlöken i klyftor och lägg allt i en ugnsfast form. Blanda olja, citronsaften, vitlöken, saltet och pepparn i en liten skål och häll sedan över grönsakerna i formen. Blanda runt. Sätt in i ugnen i ca 25 minuter. Koka under tiden pastan. När den är färdigkokt, blanda med peston, de tinade bönorna och ruccolasalladen. Lägg upp på två tallrikar och toppa med de citronglaserade grönsakerna. Klart!


Nu ska jag cykla till en kompis och disskutera lite kring den centrala cirkulationen. Även om jag inte alls hunnit plugga allt jag ville hinna med idag, måste jag ändå säga att det gått väldigt bra. Jag kämpar på!
Trevlig fredagskväll!
/Helena


Pluggladdad


Nu är jag laddad för plugg! Lite spännande frukter, energidryck och mina för tillfället favorit-läkerol, nämligen "licorice persimon". Nu borde jag kunna få lite härlig energi att plugga i helgen! Och solen ska ju lysa också :)

Läs min utvärdering av olika livsmedels pluggstimulerande effekt här:
http://matresan.blogg.se/2009/march/nagra-livsmedels-pluggstimulerande-effekt.html

Fyndade riktigt bra på Willys när jag var och handlade idag! Ruccolasallad för 6 kr/förp (100 g), päron för 8 kr/kg, äpplen för 9,90 kr/kg, ananas 10 kr och galiamelon 15 kr/kg. Sånt tycker vi om!

Vinnare av "Daim cool breeze" blev Sarab K. Den kommer snart på posten :)

/Helena

Blanda din egen müsli!

Måste bara tipsa om denna sidan: http://www.minmusli.nu/ som är Saltå Kvarns sida. Där kan man blanda sin egen müsli och få den hemskickad på posten.


Den här müslin fick jag i födelsedagspresent av en kompis! "Helenas favorit" hette den och innehöll rågflingor, kornflingor, havregryn, havrekli, rostad hackad hasselnöt, amarantpuffar, vetekli, solroskärnor, fikon, russin och amarantflingor.


Det går att välja mellan ett 60-tal olika ekologiska ingredienser till müslin. Och jag kan lova dig att det finns något för alla smaker! Det är gryn, frön, frukter & bär, nötter och sötsaker. Jag blandade en müsli för skojs skull nu bara för att testa och i den åkte det ner vingummibjörnar, mandel med kanel, mandel i mjölkchoklad, rostade sesamfrön, russin i mjölkchoklad, körsbär, gojibär, fikon, mango, rostad mandel... Haha, inte kanske så jag skulle vilja ha en müsli, snarare en godispåse :)

Det är ju ganska dyrt förståss, men en väldigt bra present att ge bort. Man får ju välja namnet på müslin själv också.
/Helena


Upplägg inför tentan

Nu är redovisningen avklarad! Skönt!! Det var inte särskilt stor risk att jag skulle behöva ställa mig där framme och prata inför alla, men såklart blir det så. Hur som helst, det gick ganska bra ändå. Nu borde man känna en lättnad, men jag känner bara stress inför vad som väntar. Nu är vi lediga ända fram tills tentan, så det är bara egenhändigt pluggande som gäller.

Trots min omotivation har jag gjort upp ett litet schema över hur jag ska plugga under veckan. Jag kommer säkert varken orka eller hinna följa det, men jag ska försöka. (Är det inte tanken som räknas?!)

Fredag 29/5
* Central cirkulation (hjärtat)
* Perifer cirkulation

* Andningsorganens struktur och funktion (så långt jag hinner)

- läsa igenom kompendium och svara på instuderingsfrågor, svara på aktuella tentafrågor om ämnet
(Belöning: Jag ska baka en kaka och så blir det filmkväll med några kompisar på kvällen!)


Lördag 30/5
* Andningsorganens struktur och funktion
* Magtarmkanalsfysiologi

* Njurar (så långt jag hinner)
- läsa igenom kompendierna, svara på aktuella tentafrågor i ämnet. Gå igenom målbeskrivningen för ämnena och göra anteckningar till detta på datorn.

(Belöning: Färga håret, hyra en film)

Söndag 31/5
* Njurar
* Temperaturreglering

* Könshormoner (manliga, kvinnliga samt graviditet)

- läsa igenom kompendierna. Svara på alla punkter på målbeskrivningen med hjälp av läroboken. Svara på aktuella tentafrågor i ämnet.
(Belöning: Plugga på något fik?)


Måndag 1/6
* Neuroanatomi-fysiologi (hjärnan och ryggmärgen, nervsystemets cellulära fysiologi)
* Hormoner
- Ev. gå igenom datalabbarna. Läsa igenom kompendierna. Svara på alla punkter på målbeskrivningen med hjälp av läroboken. Svara på aktuella tentafrågor i ämnet.

(Belöning: Skulle vilja se Coraline på bio - kanske lämpligt idag?)


Tisdag 2/6

- plugga och disskutera med några kompisar i skolan kl. 10:00. Stanna kvar i skolan och gå igenom:

* Sinnesfysiologi

* Kompendium: Nutrigenomik samt Immunologi
- läsa igenom kompendierna. Svara på alla punkter på målbeskrivningen med hjälp av läroboken. Svara på aktuella tentafrågor i ämnet.


Onsdag 3/6

* Syra-bas, elektrolyt- och vätskebalanser
- Gå igenom datalabbarna på området. Läsa igenom kompendierna. Svara på alla punkter på målbeskrivningen med hjälp av läroboken. Svara på aktuella tentafrågor i ämnet.

(Belöning: Blodomloppet, 1 mil, på kvällen. Om jag är tillräckligt frisk för att springa vill säga.)


Torsdag 4/6

Plugga på allt som jag tror de kommer fråga på tentan!! (Jag ska under veckan jag pluggar skriva ner punkter på en lista över vad jag tror de tycker är viktigast och kommer att fråga om!)

Fredag 5/5 - TENTA
(Belöning: Har inte kommit på något ännu, men det får gärna innefatta något som har med choklad att göra!!)

Nu vet jag inte vad jag ska göra. Jag är för trött för att plugga, för förkyld för att träna och för orkeslös att ta mig för något. Och samtidigt kan jag inte slappna av. Vad gör man då?
Jag kanske borde göra lite mer pepparkaksmüsli. Den är underbart god och tog slut imorse.
/Helena


Chokladföljetong del 22 - Daim "Cool breeze"

Dags att recensera choklad nummer tjugotvå som jag provat på, i min följetång där jag ska testa nya konstiga, intressanta och spännande chokladsorter/smaker som kommit. Jag ska ta reda på om smaken fungerar som choklad och om den är god. Jag kommer ge chokladen helhetsbetyg från 1-5 där 1= dålig, 2= ej godkänd, 3=helt okej/godkänd, 4=bra/god! och 5=underbar!

 

Daim "Cool breeze"

"Mjölkchoklad med citrussmak fylld med mandelkrokant". Jag älskar verkligen daim! Så självklart blev jag nyfiken på denna nya "limited edition"-choklad. Apelsin i choklad är jättegott men jag har dock lite dåliga erfarenheter av citron i choklad (Marabous ginger & lemon) så därför hade jag inte så höga förväntningar på denna. Men citron/apelsin-smaken är väldigt mild och passar bra i den krispiga daimen. Som vanligt tycker jag originalet är snäppet godare, men denna var faktiskt också riktigt god! Jag brukar hacka daim och ha i grädde till tårta, och vill man ha en apelsin-touch på tårtan är detta choklad nog en jättebra lösning!

Pris: ca 7 kr för 56 g

Helhetsbetyg: 4

 

Vill du också testa "Daim cool breeze"? Skicka ett mejl till [email protected] med namn och adress, senast 23:59 imorgon torsdag, så lottar jag ut ett ex. som kommer på posten till någon av er!

Skriv gärna om ni har någon önskning om något till min blogg också. (ex. livsmedelstest, matkultursinlägg, recept på något speciellt o.s.v.) Tack, tack.

Imorgon har jag seminarie/redovisning av ett stort grupparbete från 8-17. Jag är nervös! Ska bli skönt när det är gjort, tänk gärna lite på mig imorgon :)
/Helena


Malaco Truly


Här om dagen fann jag det här sadelskyddet på min cykel. Tack så mycket Malaco truly, det kan vara bra att ha när det regnar och man inte har lust att sitta på en plaskvåt sadel!
Sadelskyddet fick mig genast att springa iväg till affären och köpa deras godispåsar... Hehe, nejdå. Men i helgen så köpte jag och min kompis "Malaco truly Black" och testade. Jag gillar de andra godispåsarna med fruktiga smaker i, de är jättegoda. Men dessa "Black" var inte alls så goda. De gick ju ner förståss, men var inte precis så man njöt. De smakade mer "halstabletts-salmiak" än "godis-lakrits". Nej, de kommer jag inte köpa igen.
Däremot som sagt, är Malaco truly med fruktsmaker väldigt goda! Och de innehåller lite mindre socker än vanligt godis.

Nu ska jag dricka lite kaffe annars somnar jag nog!
/Helena

Fetaostpaj med svarta bönor och lök


Ingredienser:

Pajskal:

* 75 g margarin (jag tog Becel lättmargarin)

* 2 dl vetemjöl

* 1,5 dl vetekli

* 2-3 msk vatten

Fyllning:

* 1 gul lök

* 1 vitlöksklyfta

* ca 150 g broccoli i småbitar

* 150 g svarta bönor

* 100 g fetaost (jag använde 10 %-ig)

* 2 tomater

Äggstanning:

* 2 ägg

* 2 dl mjölk

* salt och svartpeppar efter smak

* 1 tsk basilika

* 1 tsk timjan

Gör så här:

Sätt ugnen på 200 grader. Blanda ihop ingredienserna till pajdegen och tryck ut i en pajform. Nagga bottnen av pajskalet med en gaffel. Förgrädda i ugnen i 10 minuter.

Hacka löken och pressa vitlöken och fräs dem på spisen tills de mjuknar. Blanda ner broccolin och de svarta bönorna. Bred ut denna fyllningen i pajskalet. Smula fetaosten över och toppa sedan med tomaterna som du skivat.

Vispa upp ägg och mjölk lätt och blanda ner kryddorna. Häll äggstanningen över pajen.

Grädda i ugnen i ca 30 minuter.

Servera med en sallad gjord på ex. ruccolasallad, rödlök, svarta oliver och gurka.



God att äta med lite sallad till.

 

Mjölkfritt: Använd mjölkfritt margarin i pajskalet. Fräs löken i olja samt använd havre- eller sojamjölk till äggstanningen. Fetaosten måste också tas bort. (Har inte riktigt koll på om det finns mjölkfritt alternativ till denna.)

Glutenfritt: Använd glutenfri mjölmix till pajskalet.

/Helena


Fun light Appear

Den här saften köpte jag häromdagen och den var verkligen jättegod! Vissa av "fun lights" safter är lite sliskiga, men denna smakade riktigt bra!

Jag var på Apoteket idag och frågade om de trodde jag kanske är allergisk. Men det trodde de inte. Killen jag pratade menade att det skulle klia i mina ögon och sådär, om jag var allergisk mot pollen. Och eftersom jag bara kände det när jag springer så kunde det vara någon slags ansträngnings-astma. Men det hade de inget receptfritt för så han rådde mig att tala med en läkare. Så jag får väl ta och ringa vårdcentralen.
Typiskt också, för idag vaknade jag och var förkyld - igen! Och jag som ska springa lopp om bara 8 dagar! Skit också. Vilket oflyt jag har nuförtiden...

Nu ska jag skriva klart ett grupparbete.
/Helena

Fiskgratäng med sambal oelek

En stark och god fiskgratäng!

 


Ingredienser (ca 3 port):
* 400 g "vit" fisk, ex. Alaska pollock (läs WWF:s fisklista för att vara på säkra sidan innan du köper fisk:)

* 2,5 dl milda minimat

* 2 tsk sambal oelek

* 1 msk flytande kyckling- eller fiskbuljong

* ca 400 g fryst broccoli i bitar

* 1 burk skivade champinjoner

* salt och peppar

(* riven ost om man vill ha det på toppen)

Gör så här:

Lägg fisken i en ugnssäker form. Bred ut champinjonerna ovanpå och sedan broccolin (som du tinat ex i micron). Blanda minimat, sambal oelek, buljong samt lite salt och peppar efter smak. Häll detta i gratängformen. Strö över lite riven ost om du vill ha det på. Ställ in i ugnen i 225 grader i ca 20 min. Gratängen passar bäst till pressad potatis eller klyftpotatis.


/Helena


Hur ska jag hinna hitta motivationen på 11 dagar?!

Den 5 juni, om bara 11 dagar, har jag sluttenta för terminen. 12 högskolepoäng i fysiologi. 5 h tenta. Sedan är det över för terminen. Sommarlov med andra ord!

Och jag ska faktiskt vara ledig i nästan fyra veckor innan jag börjar på mitt sommarjobb. Det vore så skönt att känna att "Nu ger jag järnet! Plugga 11 dagar till, kämpa, kämpa - och sedan får jag fyra veckors skön ledighet!" Men jag kan inte känna så... Min motivation, ork och glädje är långt nere i fotknölarna. Jag har ingen energi, ingen lust eller ork att plugga. Jag vill verkligen klara tentan, men det är som ett moln som ligger i vägen och jag vet inte hur jag ska kunna motivera mig. Jag har bara 11 dagar på mig och klockan tickar.....

Jag längtar efter ledighet och slapphet. Det känns som att jag tappat bort mig själv i all stress. Var har Helena tagit vägen? Jag känner inte igen mig själv och jag blir rädd när jag ser hur dagarna springer iväg utan att jag stannat upp och andats och tänkt på vad jag faktiskt håller på med.
Jag vet inte riktigt vad jag ska ta mig till.
Har ni några bra eller glädjande motivationstips tar jag tacksamt emot dem!


Jag funderar på att sätta upp denna lappen på Konsum.. Näee, det ska jag inte göra. Men jag är bra sugen.


Jag längtar tillbaka till massajbyn i Kenya, där jag bodde i fem veckor för två år sedan. Där fanns tid för eftertanke och lugn.

Idag har vi haft två föreläsningar med temana "Pancreasenzymer" och "Temperaturreglering". Tråkigt, men jag har i alla fall kunnat odla fräknar idag! Massor av fräknar. Solen skiner och jag satt ute både på rasten, lunchen och så var jag ute och sprang i linne och kortbyxor. Det gick för övrigt lika dåligt att springa idag som det gjorde förra veckan. Imorgon ska jag cykla ner på Apoteket efter skolan och höra vad de säger. Om de tror att jag kan vara allergisk och vad för medicin jag kan testa i så fall.
/Helena

Smaktest: Sju olika sorters VANILJGLASS!

Nu när det börjar bli varmt ute och snart är sommar så blir man ju mer och mer sugen på glass! Och i frysdisken i affären finns en uppsjö av olika sorters vaniljglass, som också skiljer väldigt mycket i pris! Så jag var nyfiken på vilken som är godast?! Och är det verkligen så stor skillnad på hur glassen smakar beroende på om den är billig eller dyrare? Jag bestämde mig för att ordna ett vaniljglasstest! Sorterna jag valde att testa var: Eldorados vaniljglass, GBs lättglass, Icas gammeldags vanilj, Tofulines vaniljglass, Oalys vaniljglass, Carte D'Ors vaniljglass och Sias KRAV-märkta vaniljglass. Glassen är redovisad i de priserna som var på Willys och ICA Kvantum där glassarna inhandlades.

Vi var sammanlagt sex provsmakare. Men eftersom testerna skedde på två olika orter så skedde lite missförstånd, därför är bara fyra sorter testade av alla sex. Tre sorter är testade av endast tre personer. Betygen var och en av testpersonerna gav ser du inom parentes.

Testpersonerna fick ge betyg på frågorna:
* Hur mycket vanilj smakar den? Tamt ‚‚‚ Tydligt (alltså betyg 1-3) och

* Hur god var glassen? Usch ‚‚‚‚‚ Perfekt! (alltså betyg 1-5)
Testpersonerna fick också skriva kommentarer om glassen, ex. om färg, konsistens, andra smaker m.m.

Nedan ser du en topplista av vilka glassar som i genomsnitt fick bäst smakbetyg! Sedan följer en redovisning av varje glassort för sig. De redovisas i ordningen den biligaste glassen --> den dyraste glassen!
Klicka på bilderna med glasskulorna för att se en närbild!


TOPP TRE - GODAST

1. Sia KRAV vaniljglass

2. Ica gammeldags vanilj

3. Tofulines vaniljglass & Carte D'Or vaniljglass


 

Eldorado vaniljglass

Pris: 10,40 kr för 2 liter (5,20 kr/l)

Anmärkningsvärt: Väldigt mycket glass för väldigt lite pengar! Ett bra budget-alternativ om man ska bjuda många på glass.
Vaniljsmak: 2,3 (2,2,3)

Smakbetyg: 3 (2,3,4)

Kommentarer: God men lite trist, inte så gräddig, lite vattnig, smakar som "blåvits" glass, något isig, vattnig, svårfångad vaniljsmak, ogräddig, inslag av kola, light?.


 

Ica gammeldags vanilj - TYDLIGAST VANILJSMAK!

Pris: 9,50 kr för 0,5 liter (19 kr/l)

Vaniljsmak: 2,8 (2,3,3,3,3,3)

Smakbetyg: 4,2 (3,4,4,4,5,5)

Kommentarer: Gul, prickig, gräddig, mums!, godast, smakar "barndom", smälter snabbt, god, fin konsistens.


 

GB lättglass vanilj

Pris: 10,50 kr för 0,5 liter (21 kr/l)

Anmärkningsvärt: Trots sitt lite låga betyg kan jag ändå tycka att denna glassen kan vara ett bra alternativ som glass för någon som behöver banta/hålla igen. Denna glassen innehåller mycket mindre fett och nästan hälften så många kalorier som de "vanliga" sorterna. Om man äter glassen med tillbehör, ex. färska bär känner man ju ändå inte glassmaken lika mycket utan det är helheten som räknas.

Vaniljsmak: 1,7 (1,1,1,1,3,3)

Smakbetyg: 2,7 (2,2,2,3,3,4)

Kommentarer: Vit, lite vattnig, hård i konsistensen, konstig eftersmak, kompakt, smakar lite kaffesump, känner ingen vaniljsmak, smakar mest socker, ser konstgjord ut, äcklig eftersmak, lite bismak.


 

Tofuline vaniljglass

Pris: 17,90 kr för 0,75 l (23,90 kr/l)

Anmärkningsvärt: Tofuline vaniljglass är gjord från sojabönor och är därför laktos- och mjölkfri.

Vaniljsmak: 1,7 (1,2,2)

Smakbetyg: 3,3 (3,3,4)

Kommentarer: Smakar inte vanilj men smakar väldigt gott, mycket smak, smakar havre, gott, tofuline?, mjölkfri.


 

Carte D'Or vaniljglass

Pris: 30,90 kr för 1 l (30,90 kr/l)

Vaniljsmak: 2,3 (1,2,2,3,3,3)

Smakbetyg: 3,3 (3,3,3,3,4,4)

Kommentarer: Väldigt gul, smakar lite ägg, skarp i smaken, smörig och god, cremefärgat fin, smakade inte som vanilj, gulfärgad, prickig, söt, gräddig, smakar inte riktigt vanilj, god konsistens, sojaglass?.


 

Oatly vaniljglass

Pris: 15,70 kr för 0,5 liter (31,40 kr/l)

Anmärkningsvärt: Oatlys glass är gjord på havre och är därför laktos- och mjölkfri.

Vaniljsmak: 1,5 (1,1,1,1,2,3)

Smakbetyg: 3,2 (2,2,3,4,4,4)

Kommentarer: Smakar havre, mums!, eftersmak som smakar salva, lite gul i färgen, söt, konstig eftersmak, tät konsistens, mjuk, kolasmak, gräddig.


 

Sia KRAV vaniljglass - GODAST!

Pris: 26,90 kr för 0,75 l (35,90 kr/l)

Anmärkningsvärt: Bra med en KRAV-märkt glass!

Vaniljsmak: 2,3 (1,3,3)

Smakbetyg: 4,3 (4,4,5)

Kommentarer: Jättegod, fräsch vaniljsmak, gräddig, bra konsistens, smakar bekant, inte så mycket vanilj, väldigt god.

Hoppas att testet kan vara till någon hjälp i vaniljglassdjungeln där ute! :) Ät nu mycket glass i sommar!
TACK till testpersonerna som ställde upp i detta testet! Och, vad ska vi testa nästa gång?
/Helena


Sista fikat för terminen

Kom precis hem från jobbet nu. Det var sista gången jag jobbar på fiket den här terminen! Känns sorgligt, för jag tycker att det är så roligt. Men det blev en bra sista gång för det var mycket folk idag som var och fikade! Och jag ser ju såklart fram emot nästa termin - då är det jag som är fikavärd! :) Jag och min kompis har såå många idéer och planer! Både på nytt fika, tema-fikan och kak-skyltar... *jag längtar*
Men den 4 juni ska vi i alla fall ha personalfest så det ser jag fram emot!! :)


Dessa affischerna roade jag mig med att sätta upp i veckan. Kanske bidrog till någon mer gäst idag?!

Glasstestet kommer om bara en stund!!
/Helena

Friggs te "Vanilla rhubarb"

Köpte ett nytt te när jag var och handlade idag. Mitt rooiboste var slut så jag behövde köpa ett nytt. Jag dricker alltid rött te på kvällen eftersom att det inte innehåller något koffein. Det gör däremot svart och grönt te och då får jag svårt att sova.
Hur som helst blev jag sugen på att testa Friggs te "Vanilla rhubarb" i en väldigt söt rosa liten förpackning. Och teet var dessutom ekologiskt!


Det var jättegott! (Och med en liten skvätt havremjölk i blir det ännu snäppet godare!)
Pris: ca 23 kr för 12 st tepåsar.

Imon publicerar jag resultatet från vaniljglass-testet, så kika in då!! :)
/Helena

Festlig grilltallrik med grönsaksspett, majskolv, tzatsiki m.m.

När jag var hos min kompis nu i veckan så grillade vi! Och det var den godaste och lyxigaste måltiden jag ätit på länge. Det var så gott att det var svårt att sluta äta fastän man var mätt. Min kompis är en riktig höjdare i köket vad gäller matlagning, och snäll som hon är delar hon här på min blogg med sig av receptet till marinaden och tsatzikin vi hade.

 

För hela denna tallrik behövs följande:

* Valfritt kött (eller korv om man vill ha det)

* Grönsaker till grönsaksspett (ex. röd paprika, gul paprika, körsbärstomater, zuccini, färska champinjoner, lök, vitlök, minimajs)

* Marinad till kött och grönsaker (se recept nedan)

* Majskolvar

* Tsatziki (se recept nedan)

* Grönsallad (gjord av ex. sallad, tomat, gurka, majs, oliver, rödlök)

* Ris


Gör så här:

Marinera kött och grönsaker. Gör tsatzikin. Trä upp kött på spett och grilla. Liten stund senare lägger du även på grönsaksspetten samt majskolvarna.

Koka riset och gör en sallad.

Severa allt som en festlig grilltallrik!

Theréses marinad till kött och grönsaker:

* 1 dl rapsolja

* 1/3 dl soya

* 2 krm svartpeppar

* 1-2 msk houng (helst fast sådan)

* 2-3 pressade vitlöksklyftor

 

Gör så här:
Blanda samman marinaden i en skål. Lägg det som skall marineras i en plastpåse och häll marinaden över. Stäng igen plastpåsen och lägg in den i kylen. Låt köttet/grönsakerna ligga i marinaden i minst en timme, gärna 3-4 h. Alla grönsaker till spettet passar inte att marineras (ex. tomat) med t.ex. champinjoner och zuccini är gott att marinera.

 

Tsatziki - syrlig vitlökssås till grillat:

* ½ gurka

* salt

* 5 dl turkisk yoghurt

* 2 vitlöksklyftor

* 2 krm svartpeppar

* ca 1 krm salt

* 3 msk olivolja


Gör så här:
Riv gurkan grovt. Lägg den i en sil och salta lite på den. Låt den stå så en stund. (saltningen gör att vatten dras ut från gurkan och den blir inte lika vattnig) Blanda gurka med turkisk yoghurt, kryddor, pressade vitlöksklyftor och olivolja i en skål. Rör runt och låt sedan stå i kylen en stund innan servering.


/Helena


Theréses marängtårta med chokladgrädde

Nu när jag var hos min kompis fick jag en tårta i efterskott till min födelsedag! :) Åh, det var verkligen jättegott med tårta. Jag tycker att sådana efterskotts-tårtor borde förekomma lite oftare. Eller kanske i förskott?!



Ingredienser:
* 4 äggvitor
* 2 dl socker
* 1 tsk potatismjöl
* 1 tsk vitvinsvinäger
* 2 tsk vaniljsocker

Garnering:
* 3 dl mellangrädde
* 1 msk florsocker
* 2 msk kakao
* 1 burk konserverade mandarinklyftor
* några hallon (färska eller upptinade)

Gör så här:

Sätt ugnen på 150 grader. Smörj och mjöla en rund form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. Vispa vitorna till ett fast skum. Vispa ner hälften av sockret. Vispa sedan ner resten av sockret samt övriga ingredienser. Bred ut smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen i ca 1 tim. Låt marängen svalna innan du tar ur den ur formen. 
Vispa grädden. Tillsätt florsocker och kakao och vispa lite till så det delar upp sig jämt i grädden. Bred chokladgrädden ovanpå marängbottnen. Garnera med mandarinerna och hallonen. Servera med en stark kopp kaffe! :)

 

Glutenfri: Om du bara mjölar formen med glutenfritt mjöl eller potatismjöl är tårtan glutenfri.
Mjölkfri: För att tårtan skall vara mjölkfri måste grädden tas bort. Ersätt med mjölkfri produkt, ex. sojagrädde.

TIPS! Välj mellangrädde istället för vispgrädde till tårtor!
Tycker för övrigt att när man gör tårta som behöver vispgrädde är det mycket bättre om man använder sig av mellangrädde. Den innehåller mycket mindre fett men den smakar nästan likadant och går jättebra att vispa. Så jag ser ingen anledning att just till tårta använda vispgrädde. Vispgräddens fett består ju av fett som inte är nyttigt för våra kroppar. Det enda är att mellangrädde inte håller sitt "fluff" lika stabilt som vispgrädde. Men om tårtan skall ätas meddetsamma är mellangrädde lika bra.

/Helena


Kan jag vara allergisk?!

Kom på förmiddagen hem ifrån min kompis och hennes sambo som jag har tillbringat två dagar hos. Jätteskönt att komma dit och slappna av, få god mat och inte plugga. (för jag har inte ens öppnat böckerna..) Det behövdes! Tack vännen! :)


Jag och Bosse hemma hos min kompis. (Jag har ju klippt mig också föresten!)

När jag kom hem kände jag för en löprunda och tog min vanliga runda på 9 km. Jag brukar inte alls ha svårt att springa den rundan, men idag var det fruktansvärt jobbigt. Jag hostar HELA tiden. Och jag var tvungen att stanna och gå tre gånger för att jag behövde hosta + att det känns som jag inte andas till 100 %. Jag kommer ihåg att det var likadant förra våren när jag sprang. Till slut slutade jag träna för att det var så jobbigt. Men det slog mig nu; tänk om det är så att jag är allergisk mot något ute?! Pollen eller så. Jag är inte allergisk mot någonting vad jag vet, men nu blir jag faktiskt lite misstänksam. Någon som vet om detta kan vara tecken på allergi? Och hur går man vidare med det i så fall? Finns det receptfri medicin att prova eller ska man prata med en läkare?
Nu när pluggmotivationen är nere på noll hade jag verkligen velat att löpningen gick bra. Nu känns det som att allt bara går dåligt. :( O jag ska ju springa lopp om 1,5 vecka!!

Nu har i alla fall min nya mobil kommit, ska gå och hämta den på Posten nu :)
Från rosa mobil --> lila mobil. Jag känner förändringens vindar blåsa!

/Helena

Chokladföljetong del 21 - Kinder Pingui

Dags att recensera choklad nummer tjugoett som jag provat på, i min följetång där jag ska testa nya konstiga, intressanta och spännande chokladsorter/smaker som kommit. Jag ska ta reda på om smaken fungerar som choklad och om den är god. Jag kommer ge chokladen helhetsbetyg från 1-5 där 1= dålig, 2= ej godkänd, 3=helt okej/godkänd, 4=bra/god! och 5=underbar!


Kinder Pingui

Såg reklam för denna på TV (ja, jag låter mig nog tyvärr påverkas lite av reklam) och tänkte att det var något att provsmaka! Kinder pingui = Gräddbulle + lite kakdeg. Tunt chokladskal med vad som smakar som kakdeg på insidan, samt en fyllning i stil med gräddbulle-fyllning. God och krämig men smälter bort alldeles för fort i munnen. Känns som att det saknas något... Hmm. Lite småtråkig efter ett tag. God men inte mer.
Den var för övrigt lite svår att hitta i affären, du hittar den förmodligen i kyldisken - som jag gjorde.

Pris: 5,50 kr för 30 g

Helhetsbetyg: 3

 


Var bara tvungen att visa en bild på min otroligt fina choklad-burk som jag förvarar all choklad i som jag har. Jag fick den av en kompis när jag fyllde år, och den kommer från inredningsbutiken Stockhome. Visst är den läcker?!


/Helena


Mjölkfri chokladmilkshake

Efter mitt inlägg om mjölkproteinallergi igår så tänkte jag att jag skulle ge ett recept på en mjölkfri chokladmilkshake. (Det går naturligtvis att byta ut ingredienserna mot vanlig mjölk och glass om man vill.)


Du behöver (till ett glas):
* 2 dl havremjölk
* 1/2 tsk socker
* 1 krm vaniljsocker
* 1/2 tsk kakao
* en klick oatly vaniljglass

Gör så här:
Lägg ner alla ingredienser i en bringare och mixa allt med elvispen i ca 10 sek. Glassen ska "slås sönder" men ändå finnas kvar i några klumpar på ytan :) Servera direkt!

Idag ska jag åka till en kompis och stanna över till fredag. Ska bli skönt att komma bort från Uppsala ett litet tag.
/Helena

Mjölkproteinallergi

Jag har tidigare skrivit om "laktosintolerans" och "glutenintolerans" och tänkte nu ta upp mjölkproteinallergi. Som laktosintolerant kan man ju dricka mjölk som är laktosfri, men som mjölkproteinallergiker får man gå ett steg längre. Mjölkproteinallergi innebär att kroppen bildar antikroppar mot proteinerna i mjölken och mjölkprotein finns i alla livsmedel där mjölk ingår. Allergin uppstår ofta hos små barn och kan sedan växa bort med åldern. Det är inte jättevanligt att man har kvar allergin som vuxen, men det förekommer ju såklart. I och med att detta är en allergi, är det otroligt viktigt att mjölkproteinsallergikern inte får i sig någon mjölkprotein alls, då kan en livsfarlig reaktion utlösas. Jämfört med en laktosintolerant som visserligen får väldigt ont i magen, men symptomen i sig är inte "farliga" - så kan mjölkproteinallergikerns reaktion på mjölkprotein bli väldigt allvarlig och livshotande.


Vilka livsmedel måste man utesluta? Och vad kan man välja istället?

En mjölkproteinallergiker får inte äta något livsmedel som innehåller mjölk. Ex. mjölk, grädde, gräddfil, yoghurt, fil, smör, margarin, glass, ost m.m. Men detta finns det mycket bra substitut för. Havremjölk, sojamjölk, rismjölk m.m. finns som ersättning för vanlig mjölk. Det finns också vaniljsås, gräddfil, matlagningsgrädde m.m. gjort på soja eller havre. Det finns också mjölkfri glass (oatly eller tofuline) samt mjölkfritt margarin. Det finns till och med mjölkfri hårdost (ex. cheddar, edamer, mozzarella) gjord på soja. Denna hårdost beter sig dock inte riktigt som vanlig ost då den inte smälter så bra. Men den går bra att äta skivad som pålägg eller riven i matlagningen. Osten har lite gummiliknande konsistens och smakar speciellt.

Man måste som mjölkproteinallergiker vara jättenoga med att läsa på innehållsförteckningar. Ex kan bröd vara bakat med margarin eller mjölk. Färdigrätter kan innehålla mjölk ex. i såser. Kakor innehåller nästan alltid mjölk. Ja, i stort sett kan alla livsmedel som "blandats" fram och inte är en ren produkt, innehålla mjölk. Det är väldigt väldigt viktigt att läsa noga om livsmedlet innehåller mjölkprotein! Förutom mjölkprotein kan det benämnas som skummjölkspulver eller vasslepulver på innehållsförteckningen. Vasslepulver är en vanlig tillsats i livsmedel av alla dess slag, så kolla noga. (På engelska heter vasslepulver "whey powder" vilket kan vara bra att veta om du läser på utländska förpackningar.)

Choklad innehåller också mjölkprotein. Numera har jag dock sett att det finns mjölkfri choklad i affären. En del riktigt mörka choklad innehåller heller inget mjölkprotein.


Allergi och intolerans

Man kan alltså vara allergisk mot mjölkprotein, men man kan också vara intolerant mot mjölkprotein. Detta är samma sak, fanns intoleransen ger inte lika livshotande reaktioner om man skulle råka få i sig mjölkprotein.


Vegansk mat = mjölkfri

Som vegan äter man inte kött, fisk, fågel och inte heller ägg och mjölk. Om en produkt är vegansk är den alltså mjölkfri och går bra att äta även för någon som är mjölkproteinallergiker.


Se upp med kontaminering!

Men som vanligt är det oerhört viktigt att om du t.ex. gjort något mjölkfritt, inte råkat kontaminera detta med mjölk. Att steka i en stekpanna som du tidigare använt smör i är därför inte bra! Detta måste man också vara noga med när man som mjölkproteinallergiker går på restaurang. Kan man lita på att det är helt mjölkfritt? Men varje person som lider av denna allergin får prata med läkare/dietist om hur noggrann denna måste vara.



Två stycken mjölkfria produkter. Icas solhavre - havremjölk med tillsatta vitaminer och kalcium för att motsvara innehållet i vanlig mjölk. Och Milda mjölkfritt bordsmargarin, gjord på vegetabiliska oljor.

Läs om andra födoämnesallergier/intoleranser på min blogg:

Laktosintolerans: http://matresan.blogg.se/2008/november/laktosintolerans.html

Glutenintolerans: http://matresan.blogg.se/2009/march/glutenintolerans-och-mitt-forsok-att-ga-pa.html


Stort TACK till Anneli som hjälpt mig med texten.


/Helena

Nu har jag ändrat kategorierna lite...

Jag har ändrat och lagt till lite kategorier i min blogg, i listen här till vänster. Dels en kategori som heter "Träning" och en som heter "Min dietistutbildning" där jag skriver inlägg relaterade till träning vs. min utbildning.
Jag har också delat upp recepten i fem olika kategorier så det ska bli lättare att hitta! Maträtter, bröd, drycker - och i smaskigt finns alla kakor, bakverk, tårtor m.m. Under övrigt hittar du ex. hur man gör müsli, äppelmos m.m.
Hoppas denna ändring gör det lättare att hitta framöver!
/Helena

Banansmoothie med kanel

Mums säger jag bara! O nog för att jag brukar tycka att typ allt är jättegott som jag lägger upp på min blogg (annars skulle jag ju inte lägga upp det) men den här smoothien var bara något alldeles extra! :) Åh, den kommer jag att göra igen och igen och igen. Så lätt att göra och så god! (Smoothien fick dock lite tråkig färg som ni kan se på bilden, men det var just det enda negativa.)


Du behöver (till ett glas):
* 1,5 dl havremjölk (köp alltid den sorten som är berikad med kalcium och vitamin D)
* 1/2 banan
* 1 tsk rörsocker
* 1 krm malen kanel

Gör så här:
Mixa allt i en mixer, med en mixerstav eller som jag gjorde - med elvispen. Drick och njut!


Banansmoothien avnjöts tillsammans med "ELLE mat & vin" som kom i brevlådan idag. (Min absoluta favorittidning!) Och den kom verkligen rätt dag... den piggade verkligen upp denna gråa och trista dag.

Smoothien var perfekt att dricka som en liten återhämtning efter ett löppass. När jag cyklade hem från skolan var jag i valet och kvalet om jag skulle ge mig ut och träna idag. Det regnade nämligen och var kallt. Men jag kände att jag behövde rensa tankarna lite och ibland kan det vara skönt att springa i regn, så det blev en runda ändå. Jag körde intervallträning idag och det gick riktigt bra. För första gången sen halvmaran kände jag att kroppen och löpenergin var på min sida igen. :) Härligt.

/Helena

Havrebollar (med lite limesmak)

Förutom de goda coccos- och müslitopparna i lördags blev det också havrebollar gjorda.

Jag fortsätter att prova mig fram för att hitta det ultimata och bästa havrebollsreceptet nämligen! Och detta blev riktigt lyckat! Det är faktiskt nästan precis samma smak som köpe-havrebollarna och med lite billigare ingredienser än det recept jag testade första gången. (Då var det vit choklad i och det är ju rätt dyrt.) Gott med en gnutta lime i också, men det kan man ju utesluta om man vill. Det blir bara ca 12 havrebollar men det går bra att dubbla receptet såklart. Dessa kommer jag nog att göra på caféet nästa termin :)


Ingredienser (ca 12 st mumsbitar):

* 50 g margarin

* 0,5 dl riven coccos (+ till garnering)

* ½ tsk vaniljsocker

* ½ dl socker

* 1,5 dl havregryn

* ½ tsk saft från lime (jag tog från en sån flaska)

* en skvätt vatten

Gör så här:

Finfördela smöret och blanda samman alla ingredienser. Rulla till bollar och rulla dem i coccosen. Lägg i en burk och förvara i kylen (om ni inte äter upp dem med detsamma förståss.)


Nu ska jag till skolan och ha lite grupparbete. Jag tror aldrig någonsin att jag har varit så skoltrött som jag är nu. Jag är omotiverad och less och längtar verkligen efter att vara ledig. Längtar efter värme. Längtar efter att resa iväg...

/Helena


Oliv- och timjanbröd

Som sagt innan så bakar jag allt mitt bröd själv. Den senaste tiden har dock brödinspirationen legat nere och det har mest blivit knäckebröd (som jag ju köper...). Men igår var jag lite uttråkad och fick ett nytt ryck att baka bröd. Och eftersom jag har väldigt mycket oliver hemma efter olivtestet blev det ett bröd med oliver på. Det blev gott och lyckat! Längtar redan till frukost imorgon bitti... :)



Ingredienser (2 bröd):
* 50 jäst
* 5 dl fingervarmt vatten
* 25 g margarin
* 1 1/2 tsk salt
* 2 msk mörk sirap
* 250 g Kesella lätt
* 3 dl fint rågmjöl
* 1 dl vetekli
* ca 11 dl vetemjöl
* 30 svarta oliver
* 1 uppvispat ägg
* timjan och flingsalt

Gör så här:
Smula jästen i en bunke. Smält smöret i en kastrull och häll över vattnet. När det är fingervarmt häller du det över jästan och rör runt tills den lösts upp. Häll i salt, sirap, Kesella, rågmjöl, vetekli och vetemjöl. Arbeta degen ordentligt så att den hinner bilda glutentrådar (det som gör att brödet jäser). Låt sedan degen jäsa i ca 30 min. Stjälp sedan upp degen på mjölat bord. Platta till den och knåda den sedan. Forma till två bröd och lägg på en plåt med bakplåtspapper. Tryck i ca 15 oliver i varje bröd. Låt det sedan jäsa ytterligare 30 min. Sätt ugnen på 200 grader. Pensla bröden med uppvispat ägg och strö över timjan och flingsalt. Sätt in bröden i ugnen i ca 40 minuter.


Jag är för övrigt nöjd med resultatet i gårdagens Eurovision Song Contest! :) Även om Sakis kunde kommit lite högre... Vaniljglasstestet fortlöpte bra, resultat kommer upp inom någon dag. Ska sammanställa allt först!

Nu är jag trötter. Har jobbat på fiket hela dagen idag och fick också lära mig kassarapporten. Det tog lite tid...
/Helena


Coccos- och müslitoppar

Mitt absoluta favoritgodis är yoghurt-doppat naturgodis. (Och detta som de för övrigt kallar "yoghurt" är bara en villfarelse för att det ska låta nyttigt, egentligen är det vit choklad...) Hur som helst är det ganska dyrt att köpa det i lösvikt, så jag gjorde coccos- & müslitoppar själv igår. Lite lyx inför kvällens Eurovision Song Contest :)

 

Coccostoppar (ca 15 st):

* 100 g vit choklad (av bra kvalité)

* 1,25 dl riven coccos

* ev. någon droppe citronsaft


Müslitoppar (ca 15 st):

* 100 g vit choklad (av bra kvalité)

* ca 1,5 dl fruktmüsli, med russin i (jag tog min pepparkaksmüsli jag gjorde för ett tag sedan)

Gör så här:

Bryt chokladen i bitar och lägg i en microvågsugns-säker skål. Kör på full effekt i intervall om 30 sek tills chokladen är helt smält. Blanda i müslin/coccosen. Låt stå svalt i kylen i ca 5 min. Klicka sedan ut toppar på bakplåtspapper och låt stå svalt tills de stelnat. Lägg i en bruk och förvara i kylen. Mums!

 

Vem hejar ni på ikväll? Om jag fick bestämma topplistan skulle det vara:

1. Ukraina, 2. Norge, 3. Grekland, 4. Azerbadzjan, 5. Bosnien.

Men vilken tror jag vinner..? Norge är ju segertippat och det skulle inte förvåna mig om de tar hem det, men jag tror att en uppstickare skulle kunna vara Bosnien. Jag tror dem har god chans. Albanien och Moldavien kan nog också slå sig in på ett bananskal.. Men det är svårt att förutse eftersom en internationell jury har halva makten ikväll. Det är så himla många bra låtar i år också!!

Trevlig kväll allihopa!

/Helena


Vinnare av Salmiakki

Tack för alla svar till min tävling!
Finlands bidrag i årets Eurovision Song Contest hade ni alla koll på och det heter "Lose control". (En för övrigt väldigt bra låt, synd bara att de inte kunde röra sig snyggt på scenen!)

Jag drog en vinnare och det blev Jenna M. Grattis! :) Salmiakki kommer snart på Posten. Jag hoppas det inte blir alldeles mosat och att du tycker det är lika gott som jag tycker!

Har precis gått igenom en lektion på datorn om sekretionen i mag- & tarmkanalen. Roligare kan man ha! Men jaja, snart ska jag ta en löparrunda och sen blir det till att ladda inför ikväll! Eurovision song contest + vaniljglasstest. Det blir en höjdarkväll!
/Helena

P.S. Såg "Änglar och demoner" på bio igår. Jättebra!! D.S.

Mattips för semestern! Del 1 - ITALIEN

En kompis ska snart åka till Italien på en liten semestertripp och frågade vad hon i matväg inte får missa där. Och tips hade jag såklart! Matkultur är något som intresserar mig väldigt mycket. Jag försöker alltid testa lite speciella rätter när jag är ute och reser, och jag fotar ALLTID maten jag äter :P Jag tänkte nu därför starta en ny matföljetong med tips på mat i olika länder inför semesterresan!


PIZZA

Det får man ju bara inte missa när man är i Italien!


Den här pizzan var det första jag åt när jag kom fram till Italien. (fast lite ärligt och tråkigt måste jag erkänna att pizzor från pizzerior i Sverige oftast alltid är godast..)


PASTA

I alla dess former och smaker är ju lite Italiens signum. Gnocci, lasagne, ravioli och alla dessa olika pastasåser.

 

Här "Pasta carbonara" och "Pasta med lax & pesto" som jag och en kompis avnjöt på en restaurang i Florens.


OST

Italien bjuder på många goda ostsorter. Bl.a. mozzarellaost - en färskost gjord på mjölk från vattenbuffel eller ko. Ät den gärna skivad tillsammans med tomat och basilika. Eller på pizzan :) Parmesanost och gorgonzolaost är också speciell för Italien.


BRÖD

Förutom pizzan har Italien goda bröd att bjuda på. Bland annat Ciabatta och Foccacia. Foccacia påminner lite om pizza-deg och är ofta smaksatt med olivolja, salt och örter.


TIRAMISU

Tiramisu är en italiensk dessert som innehåller kex, kaffe, ägg, grädde, socker, marsalavin, kakao och mascarponeost. Den är väldigt smakrik och mastig. Namnet Tiramisu betyder ungefär "pigga upp mig" vilket är ett bra namn för man blir både pigg och gladare av att äta denna mumsiga dessert.


Mumma!! Denna åt jag på ett café i Florens.


ITALIENSK GLASS

Italiensk glass har ju rykte om sig att vara något utöver det vanliga! Och glass finns att köpa lite överallt i alla dess smaker.


En bägare med "Stracciatella" - vaniljglass med chokladbitar i.


KAFFE

Espresson (starkt svart kaffe som serveras i en liten kopp) är speciell för Italien. Det finns också många andra kaffevarianter att testa, ex. caffe macchiato (espresso som toppats med ångad mjölk), cappuccino (espresso toppad med ångad och skummad mjölk), café au lait (espresso och skummad mjölk i lika delar) och latte macchiato (varm mjölk med en skvätt kaffe i).


Själv har jag redan sommarens semesterresa bokad. Den 14 juni flyger jag och min lillasyster till London för att därifrån tågluffa i Storbritannien i två veckor. Det ska bli enormt härligt att resa och komma iväg lite! (Och såklart testa massa engelska och skottska specialitéer förhoppningsvis; tipsa gärna!!) Jag längtar verkligen!!


Ikväll ska jag se "Änglar och demoner" på bio. Det ska bli kul :)
/Helena

Vill du smaka Salmiakki?

TACK alla som kommenterat! Vad roligt att så många hittar hit, läser och tipsar om nya chokladsorter!
Ni som följer min blogg vet ju att jag älskar lakritschoklad! Och eftersom jag ju vill sprida den här goda smakupplevelsen vidare lottar jag därför ut ett Salmiakki 100 g choklad! :)

TÄVLING!
Svara på frågan nedan och mejla den tillsammans med din adress till [email protected] innan kl. 23:59 imorgon fredag. Av rätt svar drar jag en vinnare!

Och eftersom chokladen kommer från Finland blir frågan:
Vad heter Finlands bidrag i Eurovision song contest i år? (alltså namnet på låten!)


Vill du sätta tänderna i mig? Svara på frågan ovan!

Ikväll är det semifinal 2 i Eurovision song contest! :) Missa inte! Mina fyra absoluta favoriter är med i denna deltävlingen, nämligen Norge, Grekland, Azerbadzjan och Ukraina!
/Helena

Min favoritglass - Tophat

Detta är min favoritglass, så tur det finns i pack om 6 (men även det tar slut alldeles för fort). Vilken är din?


Och angående glass tänkte jag i förväg avslöja att jag och några testpersoner ska genomföra ett vaniljglass-test på lördag! Det ska bli spännande och lärorikt, så håll utkik efter resultatet av detta de kommande dagarna!
/Helena

Chokladföljetong del 20 - Fazer Dumle chokladkaka

Dags att recensera choklad nummer tjugo som jag provat på, i min följetång där jag ska testa nya konstiga, intressanta och spännande chokladsorter/smaker som kommit. Jag ska ta reda på om smaken fungerar som choklad och om den är god. Jag kommer ge chokladen helhetsbetyg från 1-5 där 1= dålig, 2= ej godkänd, 3=helt okej/godkänd, 4=bra/god! och 5=underbar!


Fazer Dumle chokladkaka
Samtidigt som jag hittade den goda "Salmiakki"-chokladkakan såg jag också att Dumle kommit som chokladkaka. Jag var naturligtvis tvungen att köpa denna och testa till min chokladföljetong. Dumle är en av mina favoritkolor. Jag älskar att den är chokladig och seg, den räcker länge. Tyvärr var chokladkakan inte alls lika god. Tänk er konsistensen av Plopp, choklad med rinnande innanmäte, som smakar som Dumle. Den smälter bort i munnen och tar slut för fort. Efter tre bitar kände jag mig dessutom lite uttråkad av smaken. När det smakar som Dumle kan man inte låta bli att sakna den där segheten som ju är karaktäristisk just för Dumle. Köp inte denna chokladkakan, köp riktiga Dumle istället.
Pris: ca 11 kr för 100 g
Helhetsbetyg: 3

TOPPLISTA
Eftersom det är den 20:de chokladen jag testar tänker jag också bjuda på en liten topplista över alla de 20 choklad som varit med i min testning!


5 poäng (underbar!)

* Lindt Petits desserts - Crème Brûlée

* Cloetta Plopp "Saltlakrits"

4 poäng (Bra/God!)

* Droste pastilles - Stracciatella

* Läderach - Vit choklad med curry, kokos och banan

* Cloetta center "Magic mint"

* Karl Fazer - Maya "chili-majs mjölkchoklad"

* "Marabou premium - Dark Sesame"

3,5 poäng

* Marabou Premium - "Black pepper"

* Marabou Premium "Dark raspberry"

* Willys mörka choklad med päron

3 poäng (helt okej/godkänd)

* Lindt Creation 70 % "Cherry & Chili"

* Maestrani Swiss organic "Bananasplit"

* Lindt Excellence - Roasted almond

* Icas mörka choklad med tranbär

* Cloetta Plopp "Tutti frutti"

2,5 poäng

* Anthon Berg - Twisty touch "mango & pink grapefruit"

2 poäng (ej godkänd)

* Cloetta Center "strawberry, lemon & chili"

1 poäng (dålig)

* Marabou Premium - "Lemon and ginger"

* Marabou Premium - "Figs and almond"

* Lindt Excellence - "A touch of sea salt"


Hör av er om ni har något tips på någon ny/spännande choklad jag borde testa!
/Helena


Jag är fikavärd!

Jag och min kompis blev valda till fikavärdar igår! Till hösten är det alltså vi som driver och sköter Kalmar nations söndagscafé! :) Woho! Ärligt talat hade vi nog tagit ut segern i förskott, vi har nämligen redan börjat planera en massa saker vi ska göra och baka! Och fina scrappade kakskyltar ska det bli också!

/Helena

Spännande dag idag...

...på två sätt.

1. Semifinal i Eurovision Song Contest ikväll kl. 21:00. Sverige är med i denna semin! Jag har ju sett Malena live i Globen, så jag håller ju extra mycket på henne. Annars är mina favoriter för kvällen Schweiz, Vitryssland, Finland, Turkiet, Rumänien och Bosnien. Men som vanligt måste jag erkänna att jag nästan redan kan alla låtar.... :)

2. Fikavärds-val på Kalmar nation idag. Och jag och min kompis Ida ställer upp i valet för att bli fikavärdar på Kalmar nations söndagscafé höstterminen 09. Om vi vinner kommer vi alltså få driva caféet och baka m.m. Vore så himla kul!


Här kommer jag springandes in i mål efter min halvmara i lördags...

Jag har faktiskt varit duktig och pluggat hela förmiddagen. Läst på och skrivit svar på en massa frågor om mag- & tarmkanalen. Sen har jag varit och handlat och nu ska jag ta ett styrketräningspass med min Blossom Tainton-dvd :) Imorgon tänkte jag våga mig på en löprunda igen. Benen känns bra nu!
/Helena

Jitterbugg

Efter en seg och trött dag i skolan kände jag för att pigga upp mig själv genom att baka lite. Och sen är det ju min namnsdag också! Märta, som jag heter efter min farmor. Det blev ett klassiskt kakrecept från boken "Sju sorters kakor" (still going strong!) som jag ändrat och fixat till lite :) De vita är snäppet godare än de bruna, men båda är väldigt goda! Kakdeg som smälter i munnen tillsammans med det sega från marängen... kan inte gå fel.

 

Ingredienser (ca 50 st):

* 200 g margarin

* 4,5 dl vetemjöl

* 1 dl socker

* 1 äggula

(* för mörk deg: tillsätt 4 msk kakao)

Fyllning:

* 2 äggvitor

* 4 msk socker

* karamellfärg, ex. rosa eller grön

Gör så här:

Arbeta samman margarin, vetemjöl, socker och äggula (och ev. kakao) till en deg. Man får arbeta rätt länge och intensivt för att den ska hålla ihop - men det går efter lite tid! Ställ in degen i kylen för att kallna en stund. Vispa äggvitorna till ett hårt skum. Tillsätt sockret och vispa lite till. Rör i önskad karamellfärg i slutet. Sätt ugnen på 175 grader. Dela degen i två bitar och kavla ut på folie till två stycken rektanglar, ca 16*30 cm. Bred på äggviteblandningen på de två utkavlade plattorna. Ta sedan hjälp av foliet att rulla dem till en rulle. Ställ in i kylen en stund, det blir mycket lättare att skära då. Skär varje rulle i ca 25 bitar och lägg dem på bakplåtspapper på en plåt. Grädda i ugnen i 175 grader i ca 14 min.


 
Bruna jitterbugg med rosa fyllning och vita jitterbugg med grön (fast det syntes väldigt dåligt) fyllning.


/Helena


Morotsbiffar med pasta och grönsaker i soya

Det blev många morotsbiffar gjorda för ett tag sedan, så jag har dem infrysta i frysen i små portionsförpackningar. Perfekt att ta fram och värma när man inte orkar eller har inspiration att laga mat. Och att koka lite pasta och grönsaker till går snabbt och det blir faktiskt riktigt riktigt gott! :)

 

Till en portion behöver du:

* 2-3 morotsbiffar (recept hittar du här: http://matresan.blogg.se/2009/march/vegetariska-biffar-med-havregryn-och-morot.html)

* ca 40 g spaghetti (eller annan pasta)

* ca 150 g frysta wokgrönsaker

* ca 2 tsk kinesisk soja

Gör så här:

Koka pastan och när det bara är ca 2 min kvar häller du i grönsakerna i vattnet och låter de värmas upp tillsammans med pastan de sista minuterna. Värm biffarna i micron. Häll av vattnet från pastan och blanda ner sojan. Lägg upp på tallriken och ät. Klart och snabbt fixat! Och mums så gott det blir, och mätt blir man också!


/Helena


Trerätters på Vårgasquen igår

Hemkommen från loppet igår var det bara att skynda sig att byta om och sedan möta upp mina kompisar för att gå på Vårgasque. Välkomstdrink och sedan trerätters middag med underhållning och sångsjungande. Det var trevligt och maten var god! Efter det var det dansgolv, men jag gick hem ganska tidigt eftersom jag var ganska trött och benen var inte de piggaste. Men guud så gott jag somnade igår!!

Trerättersmenyn på gasquen igår:
* Lufttorkad skinka med melon och chévreostcreme med färska örter
* Ankbröst med rostade rotfrukter och portvinssås
* Vit chokladmousse med portvinsmarinerade hallon


Desserten. (God, men lite liten tyckte jag :P)


Sofia, Marie och jag.

Trevlig söndag!
/Helena

Blodomloppet 10 km i Uppsala den 3 juni

Jag tyckte att det var såå kul att springa igår!! Det är också mycket roligare att springa när man har ett mål att satsa till. Jag var därför tvungen att anmäla mig till ett lopp till nu på morgonkvisten... :P Den 3 juni blir det Blodomloppet här i Uppsala! "Bara" 10 km, men det ska bli kul! Satsa lite mer att få en bra tid till detta loppet. :)

/Helena

Min kropp tog mig igenom de jobbiga men roliga (!) 21 km i Kungsholmen runt



Gud så kul det var!! Alla hejade på en och jag var så full av tävlingsenergi när starten gick idag kl 11:15! Min tid (som jag ännu inte riktigt fått besked om) blev kanske inte den bästa, men jag sprang hela vägen och det var mitt mål, så jag är väldigt nöjd! Helt otroligt hur mycket extra man kan lyckas kämpa! Precis efter 15 km var det en brant uppförsbacke och efter den var jag verkligen sugen på att stanna, jag var helt slut. Men ändå, så lyckades jag springa ytterligare 6 km till! Jag är faktiskt så himla stolt över mig själv. Och detta kommer jag göra fler gånger!! Wieee :)

Men nu är jag väldigt väldigt trött. Jag har ju varit uppe sen 6 imorse också. Och så ska jag snart (kl 18) iväg på gasque! Det ska bli trevligt, men jag önskar att jag hade hunnit sova en stund innan. Men det blir iaf tre rätters middag, så det sitter nog fint. Jag tror dock inte mina ben orkar dansa så mycket ikväll.

Nu ska jag se om jag kan gå från slutkörd till att bli festfin och pepp!
TACK allihopa för alla peppande sms och meddelanden! Det värmer! :)
/Helena

Uppladdningsfrukost!

Nu sitter jag och äter frukost, lyssnar på peppande party-musik och är nervös! Tåget till sthlm går tio över åtta. Starten på loppet går kvart över 11. Tänk på min då! Jag hoppas vädret klarnar, just nu är det regnigt och molnigt. Jag har inga bra regn-avstötande kläder att springa i så det får helt enkelt bli bättre bara!

  
Idag blev det vaniljyoghurt med skivad banan och pepparkaksmüsli. Macka med keso, ruccola och gurka. Lite kaffe (för att pigga upp!) och mycket vatten!


Jag är pepp! Hoppas det håller i sig :)

Trevlig lördag!
/Helena

Lycka-till-hälsning och överraskning på posten :)

Idag när jag kom hem från skolan hade jag fått ett lycka-till-brev från min lillasyster! (Det är ju imorgon jag springer min första halvmara!!) Och så hade hon skickat med de här:

Den ena ska man äta innan tävling, den andra som återhämtning efteråt! Tack tack snälla du, jag ska ta med dem och smaska på imon!

Jag är väldigt nervös nu! Men tänker att jag inte ska ta det så allvarligt. Jag ska lura mig själv att jag ska springa 14 km (och det vet jag ju att jag klarar) och sen så blir det 15 km, o så bara en till - 16 km, och lite till...osv. O så ska jag förhoppningsvis ha sprungit alla de 21 km till slut :) Jag springer inte Mot någon annan, jag springer För mig själv.

/Helena

Smaktest: Svarta oliver (utan kärna)

Jag har ju efterlyst idéer till ett nytt livsmedelstest och min mamma önskade faktiskt ett olivtest. Jag tyckte också att det vore spännande att utföra, då oliverna smakar väldigt olika, och framförallt - varierar väldigt i pris. Så vilken olivsort ska man investera i? Är den dyra verkligen godast? Och är den billigaste mest smaklös? Se resultatet nedan av svarta oliver utan kärnor från fem olika livsmedelsmärken.


Smaktestet av de fem olika oliverna gjordes av sju personer. Testet var ett blindtest, de hade alltså ingen aning om vilka olivmärken de testade. De fick fylla i svar på de två frågorna:
"Hur mycket smakar oliverna?" Inget alls ‚‚‚‚ Mycket smak (alltså betyg 1-4) och
"Hur goda var oliverna?"  Usch ‚‚‚‚‚ Jättegod! (alltså betyg 1-5).

De fick också lämna kommentarer om oliverna. I slutet fick de svara på frågan "Vilken olivsort skulle du köpt/valt av dessa?"


Nedan redovisas varje olivsort för sig - med genomsnittsbetyg och respektive betyg av testarna samt kommentarer, i ordningen de billigaste --> dyraste. Kilopriset är räknat på vikten av oliverna. Värt att tillägga är att de fyra första olivsorterna innehåller tillsatta färgämnen! (Det gör dock inte Zetas oliver.)


 

ELDORADO (X) - BILLIGAST!

Eldorado 450 g (varav 227 g oliver) 10,95 kr (48 kr/kg)

Smakstyrka: 2 (2,2,2,2,2,2,2)

Godhet: 3,1 (2,3,3,3,3,3,5)

Kommentarer: Fin, ej skrumpen, neutral smak, smakar lite väl lite, Bra för "nybörjare?", normal, ser något klibbig ut, sådär, svart, doftar knappt, urvattnad, lite hårdare konsistens, lite oljig smak, god och mild, tråkig.


 

EUROSHOPPER (O) - GODAST & BILLIGAST!

Euroshopper 350 g (varav 155 g oliver) 7,50 kr (48 kr/kg)

Smakstyrka: 3,6 (3,3,3,4,4,4,4)

Godhet: 4,3 (3,4,4,4,5,5,5)

Kommentarer: Ganska salt, vattnig, nästan för salt, lite torr, svart, lite skum smak, fin, salt, blanka, släta, luktar oliv, smakar som jag vill att oliver ska smaka, smulig, "sälta" i doften, lite skrumpet utseende, salt och god.


 

FIGARO (Z) - SÄMST

Figaro 240 g (varav 110 g oliver) 10,90 kr (99 kr/kg)

Smakstyrka: 2,3 (2,2,2,2,2,3,3)

Godhet: 2,1 (1,1,1,3,3,3,3)

Kommentarer: Doftar lite lakrits, ser lite skrumpen ut, smaken försvann fort, torra, smuliga, matt, rynkig, skum smak, smakar målarfärg, smakar konstigt, smaklös.


 

FONTANA (I)

Fontana 350 g (varav 150 g oliver) 16,90 kr (113 kr/kg)

Smakstyrka: 2,3 (1,2,2,2,3,3,3)

Godhet: 2,9 (1,1,2,4,4,4,4)

Kommentarer: Lite besk, tråkig, lite hård men inte torr, luktar skumt, smakar vattnigt, kärnan snyggt urpetad med hål i ena änden och kryss i andra, lite syrlig, blanka och fina, kärnade åt fel håll, vattnig och vidrig, ammoniakdoft, fina.


 

ZETA (U) - GODAST & DYRAST! MEST SMAK!

Zeta 290 g (varav 130 g oliver) 24,50 kr (188 kr/kg)

Smakstyrka: 3,9 (3,4,4,4,4,4,4)

Godhet: 3,6 (1,3,3,4,4,5,5)

Kommentarer: Doftar mycket gott, kalamata-utseende, saftiga och goda, perfekta, god sälta, avlång, smakar surt men gott ändå, smakar "utomlands", bleka, långa, ser dyr ut, smakar mest oliv av alla sorter, känns naturlig, fräsch smak, inte så god eftersmak, mjuk i konsistensen, lite lila i färgen, syrlig i smaken, ser naturlig ut, sur.


På frågan "Vilken olivsort hade du köpt?" svarade 57 % Zetas, 29 % Euroshoppers och 14 % Eldorados.


Hoppas smaktestet gav er någon liten "aha-upplevelse" och att det kan vara till hjälp i olivdjungeln där ute! :)

/Helena

Salmiakki i Sverige! Äntligen :)

Ni som följer min blogg vet att jag är helt kär i lakrits-choklad. Och då ska det vara salt lakrits! Ända sen jag bodde på Island och fick känna på denna underbara kombination av två godsaker i en, har jag varit helt fast! Men utbudet på detta i Sverige har nästan varit = 0. För ett tag sedan kom dock "Plopp saltlakrits"...
Mina ögon letar alltid efter ny choklad i affären och idag såg jag att Fazer lanserat den finska klassikern "Salmiakki" som chokladkaka - här i Sverige!! Den smakar i stort sett likadant som Plopp saltlakrits" (båda är ju gjorda av Fazer) alltså; helt underbara! Try! :) Chokladkakan är på 100 g och kostade 10,50 kr. Högsta betyg!

Haha, känner mig helt lyrisk!

Idag har jag och några kamrater genomfört ett smaktest av svarta oliver! Kika in senare ikväll så kommer det spännande resultatet på detta.
/Helena

Kostupplägg vid hård/lång träning (inför min halvmara på lördag!)

Tidigare denna termin läste jag kursen "Dietetik och folkhälsa" vari ett delmoment ingick som handlade om hur man ska äta i samband med idrott. Vi hade en muntlig tenta på detta och läste på i bl.a. häftet "Kostrekommendationer för elitidrottare" som arbetats fram av Sveriges Olympiska kommitté. (Min lärare hade för övrigt varit med i den kommittén.) Häftet är väldigt bra och lättförståeligt, så ni som tränar en hel del rekommenderar jag tar en titt i det!

Här hittar ni det i pdf: http://www.rf.se/ImageVault/Images/id_49/scope_128/ImageVaultHandler.aspx 


Jag kan inte precis kalla mig "elitidrottare" (haha) men tänkte att det vore roligt att räkna ut och kolla lite hur jag borde lägga upp min kost på lördag! Det är ju då jag ska springa mitt allra första halvmarathon (21 km)! Och för att orka samt återhämta sig bra gäller det att äta rätt och ordentligt!


Dagarna innan tävling...

Den allra viktigaste lärdomen i samband med kost och idrott är att: Äta tillräckligt mycket energi! Alltså att man ligger i energibalans. Så dagarna innan tävling bör man se till att äta ordentligt så att kroppens lager av glykogen och energi är maximerade.

För mig innebär detta att jag ska äta extra stora portioner nu i dagarna. Och blir nog lite fler mellanmål! (Samt lite Ben & Jerry... :P)


På morgonen innan loppet...

Man rekommenderas att äta en större måltid ca 4 h innan tävlingen, eller ett lättare mellanmål 1-2 h innan start. Detta mål ska gärna innehålla mycket kolhydrater och vätska. För högt innehåll av fett och fibrer rekommenderas inte då detta ju kan sätta igång tarmarna lite för mycket.

Måltiden före en tävling har fyra syften:

1) Ge en lagom känsla av mättnad och ge självförtroende inför prestationen.

2) Optimera vätskedepåerna.

3) Ytterligare öka kroppens kolhydratinnehåll. (Detta är extra viktigt om tävlingen sker på morgonen för då är blodsocker och leverglykogen lågt efter en natts fasta.)

4) Teknik och koncentration ska optimeras.

För mig innebär detta alltså att jag äter frukost 4 h innan start, alltså ca 7:15 på morgonen. Jag tror jag hoppar över den fiberrika gröten; det får bli yoghurt med frukt och müsli istället. Sen tar jag med mig ett kolhydratrikt mellanmål (innehållande russin!) att äta ca 1 h innan start.



Sun maids underbart goda russin får följa med till Sthlm och ladda upp mitt energiförråd innan halvmaran på lördag!

Under loppet...

Vid tävling/träning på 1 h eller mindre räcker det om man dricker vatten. (ca 3-5 dl vatten per 15 minuter) Men vid träning i mer än 1 h rekommenderas kolhydratdryck. Denna sportdryck bör ha en kolhydratkoncentration på ca 3-7 % kolhydrater och en liten mängd koksalt (<0,2 g/liter).

För mig innebär detta att jag ska stanna vid vätskekontrollerna och välja sportdryck om det bjuds!


Direkt efter loppet!

Efter avslutad idrottsprestation då glykogen- och vätskedepåer är låga bör dessa återfyllas så snart som möjligt! Vätskebalansen behöver återställas med ca 150 % av den förlorade vätskan under aktiviteten. (Drick ca 5 dl efter avslutad aktivitet och därefter ca 1,5 dl varje kvart.) Glykogeninlagringen är mest effektiv den första timmen efter aktiviteten så därför bör man inta 0,5-1 gram kolhydrater per kg kroppsvikt inom den första halvtimmen efter avslutad aktivitet.

För mig innebär detta att jag ska dricka mycket när jag kommer i mål. Samt att jag behöver inta ca 30-60 g kolhydrater den första halvtimmen. En banan innehåller ex. ca 25 g kolhydrater. (Jag kommer ju tyvärr dock inte kunna ha någon mat redo vid målet, men man brukar ju få något. Det hoppas jag i alla fall!)


Efter loppet...

Inom 1-2 h efter träningen är det viktigt att äta en komplett måltid som ger ca 2 gram kolhydrater per kg kroppsvikt och ca 15 g protein.

För mig innebär detta en måltid bestående av (enkelt räknat) ca 150 g pasta! Jag får väl se vad pressbyråns kiosk på Centralstationen i Stockholm har att bjuda på i väntan på tåget hem till Uppsala.. :P


På kvällen...

Lär det i alla fall inte bli svårt för mig att fylla på mina energiförråd igen..! Kl. 18 ska jag nämligen på Gasque (fin middag med klänning och sen klubb!) så det blir trerätters middag och vin! :)


Hmm, dags o äta lite kanske!?

/Helena

Spirometri

Idag hade vi labb i skolan där vi testade lungkapaciteten. Det var intressant att testa, men man blev ju lite yr när man skulle göra sådana djupa in- och utandningar flera gånger i rad. Hur som helst blev jag lite besviken på mitt resultat. Jag hade inte alls speciellt bra lungkapacitet, och mycket lägre än "normalvärdena" för tjejer i min ålder och längd. Visst är jag lite grann förkyld, men jag trodde att min löpträning skulle ge mig ett bra resultat på det här. Tji fick jag.

Nu ska jag tina upp mina gula fingrar (vilket de blev efter min cykeltur hem från skolan i ösregn precis) *brrr*
/Helena

Värmande te en regnig dag

Har varit i skolan och haft lektioner om njuren ända tills klockan 17 idag. Sedan cyklade man trött hem i regnet. (Tur att jag hade regnjacka!) Men, vad kan inte pigga upp bättre än en kopp te när man kommer hem då? :)

Köpte ett nytt te häromdagen, Icas ekologiska svarta te med havtorn och skogsbär. Riktigt gott. O så den obligatoriska havremjölken i teet också förståss, så blir det finemang.

Nu ska jag vila en stund tror jag. (Lyssnandes på Alexander Rybaks låt "Fairytale" som tävlar för Norge i årets Eurovision. Min personliga favorit; man blir alldeles lycklig av den! Bara en vecka kvar till första semin nu! :) )
/Helena

P.S. Detta blir föresten mitt 200:de inlägg i bloggen! D.S.

Pepparkaksmüsli

Pepparkakor är ju så himla gott! Och varför ska man inte kunna njuta av den smaken hela året om? Jag gjorde därför en pepparkakasmüsli igår :)



Ingredienser (till en rätt stor burk müsli):

* 8 dl havregryn (eller andra sorters gryn, ex. rågflingor eller naturell müsli m.m.)

* ½ dl solroskärnor

* 1 msk sesamfrön

* 3 msk pepparkakskryddor (antingen färdig blandning eller lika delar kanel, nejlika, ingefära)

* 1 dl vatten

* 2 msk flytande honung

* 2 msk rapsolja

* ½ dl psylliumfrön (loppfrön)

* ½ dl russin

* ½ dl torkade tranbär


Gör så här:

Sätt ugnen på 175 grader. Blanda havregrynen, solroskärnorna, sesamfröna och pepparkakskryddorna i en skål. Blanda vatten, olja och honung och blanda ner i grynblandningen. Lägg ut blandningen på bakplåtspapper i en långpanna och sätt in i ugnen i ca 25 minuter. Rör om några gånger under tiden så att det inte bränns. När müslin svalnat, blanda med loppfröna, russinen och tranbären. Klar att äta!

Müslin blir ganska stark, därför passar den utmärkt till mild yoghurt med len vaniljsmak.


Nu till frukost åt jag müslin tillsammans med vaniljyoghurt, tärnat äpple och skivad banan. Det passade alldeles utmärkt! Mums!


/Helena

Man blir INTE fet av frukt!

I ett samhälle där just nu en massa dieter och bantningstips når oss dagligen förstår jag verkligen att folk blir förvirrade över vad de ska äta för att vara hälsosamma/gå ner i vikt. Vad ska man lita på? Och alla dessa tips hjälper inte, utan stjälper mest. Det finns bara en lösning; och det är kort och koncist att äta en varierad kost och att energin man stoppar i sig ska vara samma (eller mindre, vid batning) som energin man gör av med.


Hur som helst, jag blir därför upprörd när jag såg på nyheterna igår att det nu går rykten om att man blir fet av frukt! Tydligen en studie som visat att fruktos (som finns i frukt) kan orsaka bukfetma. Nu sitter inte jag på facit över allting, men med lite sunt förnuft vill jag bara säga att det som gör en fet är att man äter för mycket energi! Att äta för mycket energi gör man lättast med energitäta och näringsfattiga livsmedel såsom godis, chips, läsk, pizza... osv. Ni förstår. Frukt å andra sidan, är ett näringsrikt (innehåller mycket viktiga vitaminer och mineraler) och energifattigt (innehåller lågt med energi) livsmedel. Att bli fet av frukt skulle innebära att man behöver äta stora stora mängder frukt, och så mycket orkar nog ingen! Jag blir därför så upprörd när sådana här påståenden blossas upp i media och gör folket ännu mer förvirrade över vad de ska äta. Jag tror minsann att hela svenska folket behöver äta mer frukt, absolut inte tvärtom - att bli rädda för det. Så, fortsätt med all mumsig frukt!



Fortsätt äta frukt!

Bara en lite jämförelse:

100 g chips ger samma energi som 1,2 kg äpplen.

100 g mjölkchoklad ger samma energi som 1,2 kg päron.

50 cl läsk ger samma energi som 600 g persikor.

100 g gelégodis ger samma energi som 1 kg vattenmelon.


Vet inte vad ni säger, men jag tror att jag har lättare att äta 200 g choklad än 2,4 kg (ca 20 st) äpplen.

/Helena


Grön pestopasta

MUMS säger jag bara!

Ingredienser (2 port):

* 1 röd paprika

* 2 portioner pasta, gärna fullkorn (ca 200 g)

* 200 g frysta haricot vertes

* ½ rödlök

* 12 körsbärstomater

* ca 50 g ruccolasallad

* 2-4 msk pesto (beroende på hur starkt man vill ha det)

Gör så här:

Sätt ugnen på 225 grader. Dela paprikan i strimlor/bitar. Lägg i en ugnssäker form och ha inne i ugnen ca 15 minuter. Koka pastan och när den är färdig - lägg i de frysta bönorna i det varma vattnet så att de tinar. Häll av vattnet och blanda ner peston och rör runt. Strimla rödlöken och dela tomaterna i halvor. Blanda sedan pastan med de andra grönsakerna i en skål. Klart.


Har varit och jobbat idag. Kom hem till korridoren och ingen har fortfarande svabbat golvet... Nu är jag såååååå trött på att bo i korridor...! *lägenhetsdrömmer*
/Helena

P.S. Igår slog jag besöksrekord i min blogg! Kul :) Roligt att så många läser! D.S.


Mysigt att handla med sällskap

Igår så tillbringade jag och en vän fredagskvällen med att gå och handla! Jag tycker det är rätt kul att strosa runt i en stor mataffär och titta på allting, upptäcka nya varor och inspireras... Speciellt kul blir det ju med en vän som sällskap då man kan gå och småprata hela tiden. Att handla en fredagskväll (och speciellt på första maj) innebär också att man verkligen inte behöver trängas... Det var en riktigt trevlig kväll/shoppingrunda!


Hmm, vilken pasta ska man köpa?! Finns så många sorter att välja på! Min favorit är "gnocci" men den fanns inte i fullkorn utan bara som vanlig pasta. Det blev till slut vit fiber-pasta från Kungsörnen. Helt enkelt vit pasta (jag tycker den är snyggare i pastasallader) men med nästan lika mycket fiber som fullkornspasta (skiljer bara 1 g fiber).


Såhär kan en vagn se ut när två dietister är i farten och handlar! (Vi har dock inte ens kommit halvvägs...) Det tillkom en del annat på vägen också, men en bra start!

Någon mer som tycker som jag? :)
/Helena

En vecka kvar till halvmaran

...är det idag! Och jag har kört sista långpasset inför tävlingen precis. Det gick bra, jag sprang 14 km med en vän och vi håller samma tempo. (Det var dock väääldigt varmt ute!) Att nämna det som "sista långpasset" känns dock lite överdrivet eftersom det bara blivit sammanlagt två sådana inför loppet. De senaste veckorna har jag nämligen varit sjuk och det var inte förens en vecka sedan som jag vågade ta upp löpträningen igen. Känns synd eftersom jag ville träna upp mig och få en bra tid i mitt premiärlopp. Men nu blir jag nöjd om jag kommer runt. Det kommer ju inte bli någon bra placering, men ni kan väl vara lite stolta över mig ändå?! :)

Här kan ni se hur "Kungsholmen runt"s bana ser ut:
http://www.kungsholmenrunt.se/Graphics/bana09_l.jpg

Nu ska jag trycka i mig lite återhämtningsmat! (päron och morotsmuffins och massa vatten; i väntan på att maten blir färdig!)
/Helena

Ben & Jerry's "Baked alaska"

Ben & Jerry's glass är riktigt lyxig glass som jag kan gå och längta efter! Har blivit bjuden någon gång och insett hur underbar den är, men har faktiskt aldrig köpt ett paket själv. (Glassen är ju rätt dyr!) Men nu tog jag faktiskt slag i saken och köpte en förpackning. Finns jättemånga smaker jag vill testa, men jag valde "Baked alaska".

"Baked alaska - Vanilla ice cream with marshmallow swirls & white chocolatey polar bears". Och Mums, den var precis så god som jag hoppades på! Jag älskar ju vit choklad, och vaniljglass tycker jag är den godaste glassen. Väldigt krämig och fyllig var den, och så gott när en liten vitchoklad-isbjörn dök upp i munnen :) En kompis sa att hon tyckte denna smaken var lite tråkig. Kanske blir den det om man äter mycket på en gång. Jag tar lite i taget och njuter av, då var den helt perfekt :)


Små isbjörnar av vit choklad gömmer sig i glassen...

En förpackning kostar ca 50 kr och innehåller ca 400 g glass. Finns jättemånga spännande och roliga smaker att testa! Något att skriva på sin sommarlista - "testa alla Ben & Jerry's glassorter".

/Helena

RSS 2.0