Chokladföljetong del 16 - Läderach vit choklad med curry, cocos och banan

Dags att recensera choklad nummer sexton som jag provat på, i min följetång där jag ska testa nya konstiga, intressanta och spännande chokladsorter/smaker som kommit. Jag ska ta reda på om smaken fungerar som choklad och om den är god. Jag kommer ge chokladen helhetsbetyg från 1-5 där 1= dålig, 2= ej godkänd, 3=helt okej/godkänd, 4=bra/god! och 5=underbar!


Läderach - Vit choklad med curry, kokos och banan

Den här chokladen hittade jag på Ica Kvantum. (Leta noga i chokladhyllorna så hittar ni de mest otroliga spännande chokladsmaker!) Jag tyckte det lät helt galet att stoppa curry i choklad, men måste säga att denna var god, trots att den var så annorlunda. Det känns lite som att äta vit choklad blandad med kycklinggryta. Curry- samt den vita chokladsmaken är de dominerande. Bananen är svår att känna, och kokosen ger mest lite tuggmotstånd. Vid första tuggan kände jag att det inte var så gott, det är ju inte så choklad ska smaka... Men jag har kommit på mig själv med att gå och nalla av chokladen lite då och då - och då är det ju faktiskt ett tecken på att den måste vara god! Hur som helst rekommenderar jag alla att testa denna, det är en upplevelse i sig! Lite negativt är ju förståss det dyra priset.

Pris: 39 kr för 100 g

Helhetsbetyg: 4

 

Jag ska fortsätta rota fram roliga choklad :) får se vad jag lyckas hitta till nästa gång...!
/Helena


Pastagratäng "fetaoliv"

Det har blivit lite dåligt med recept-publicering här på ett tag. Jag har varit lite lat och mest lagat gamla klassiker den senaste tiden, som jag redan publicerat här. Men igår blev det lite nypåhitt! Nämligen;
En improviserad pastagratäng av det som fanns hemma! Men den blev faktiskt riktigt riktigt god! :)


Ingredisener (ca 4 port):
* 1 gul lök
* ca 200 g fryst bladspenat
* 1 burk majs (ca 285 g)
* 1 burk Keso feta&oliv (250 g)
* ca 200 g färskost (går säkert lika bra med typ minifraiche, men färskost hade jag hemma och behövde göra slut på den :P)
* 300-400 g pasta
* 1 dl svarta oliver utan kärna
* salt och peppar
* riven ost

Gör så här:
Koka pastan. Sätt ugnen på 200 grader. Hacka den gula löken och fräs i lite olja. Blanda ner den frysta spenaten och majs och låt bli varmt. Blanda sedan ner pastan, oliverna och Keson och färskosten. Rör runt ordentligt och salta och peppra efter smak. Lägg allt i en ugnssäker gratängform och strö över lite riven ost. Grädda sedan i ugnen i 200 grader i ca 10-15 minuter. Klart! Servera ex. med en bit kassler eller med en sallad (gärna med bönor i för proteinets skull).


Jag käkade gratängen med lite mumsiga blandade grönsaker :)


/Helena 


Havrebollar

Kerstin, de smakar nästan som "riktiga" havrebollar! Du måste testa dessa!!
ÄÄÄNTLIGEN har jag hittat ett recept på havrebollar som nästan smakar som de små underverken man kan köpa färdiga! Jag har inte tidigare lyckats klura ut vad det var för ingredienser i, men nu börjar jag närma mig.. Dessa smakar dock inte lika "smörigt och sockrigt" som de man köper, vilket i ett kakfall naturligtvis är negativt. De blev också lite kladdiga, men ack så goda! Try them! :)


Ingredienser (ca 10-20 st, beroende på hur stora du vill ha dem :P):
* 150 g vit choklad
* 1,5 dl vispgrädde
* 1,5 dl riven kokos + ca 1-2 dl kokos att rulla i
* ca 3 dl havregryn

Gör så här:
Hacka chokladen grovt. Koka upp vispgrädden och lägg ner chokladen och rör tills det smält. Rör sedan ner kokos och havregryn. Ställ in i kylen att kallna i ca 1 h. Rulla bollar och rulla dem i kokos. Klart!


/Helena


Mocca latte

Jag har gått runt och varit sugen på Espresso-houses "Mocca latte" i några dagar. Så igår tog jag tjuren vid hornen och cyklade bort till Espresso house och köpte deras choklad-syrup så jag kan göra chokladlatte hemma :) (jättebra för studenter har 20 % hos Espressohouse; trevligt!)


Så här gör du chokladlatte:
Lika delar bryggt kaffe och varm mjölk. Till ett latteglas behöver du ca 1,5 dl kaffe och 1,5 dl mjölk. Värm mjölken i en kastrull på spisen. När det börjar ryka är den precis lagom varmt. Skumma också om du vill lite mjölk att ha ovanpå. (Mitt batteri tog precis slut i min visp, så blev inget skum för mig.) Till ett glas behöver du ca 1 msk chocolate-syrup, men smaka dig fram. Mums!

/Helena

Kaffe-besvikelse

I onsdags när studiemedlet kom tog jag en traditionell stor-shopping på Willys. Då unnar man sig alltid lite extra och jag hittade kaffe som var smaksatt. Det lät väldigt gott och sånt kaffe brukar vara väldigt dyrt i vanliga kaffe-affärer. Men dessa kostade bara 16 kr burken så jag bestämde mig för att köpa två sorter "Vanilj" och "Amaretto". Men usch, fy vad... ja de var faktiskt äckliga! Så näe.. köp inte dem. Satsa på dyrt kaffe i de fina affärerna istället!


/Helena

Anatomikursen i full gång

Det är intressant men det kommer bli mycket att plugga in! Det är bara att truga, truga tills det sitter. Alla dessa ben och muskler i kroppen som man skall lära sig..
De närmaste tre veckorna skall jag begrava näsan i detta kompendie..


/Helena

Känsliga läsare varnas - tre bilder som gör att man vill bli vegetarian.

Gjorde ett litet upprört inlägg häromdagen efter att det avslöjats att grisar som slaktats först skållats levande. Usch! Skälen för att bli vegatarian blir bara fler och fler. Det är ju inte bra för miljön om man äter mycket kött. Jag är inte vegetarian men jag äter helst inte kött. Jag tycker det känns lite "läskigt", det är bara en känsla jag har. Grönsaker och andra livsmedel känns mer fräscha och man vet lixom att de inte är "sjuka" eller att någon behövt sätta livet till för den maten.. Hur som helst, jag rotade runt lite bland mina matbilder på datorn och hittade här tre riktigt obehagliga matbilder! Känsliga personer varnas! Som tur var är det inte jag som fått denna mat på min tallrik. Dessto mer synd om mina kompisar som drabbades...

Klicka på bilderna för att förstora dem!

  
Bild 1: Isländskt buffébord. I den röda ringen finner du fårhuvud, som är en riktig specialitét där. (Island)
Bild 2: Mums, vi beställer fisk till middag.. (Kenya)
Bild 3: Ja, det är så kyckling serverades på denna "restaurang". (Uganda)

Lite grönsaker, någon?
/Helena

Chokladföljetong del 15 - Marabou Premium "Black pepper"

Dags att recensera choklad nummer femton som jag provat på, i min följetång där jag ska testa nya konstiga, intressanta och spännande chokladsorter/smaker som kommit. Jag ska ta reda på om smaken fungerar som choklad och om den är god. Jag kommer ge chokladen helhetsbetyg från 1-5 där 1= dålig, 2= ej godkänd, 3=helt okej/godkänd, 4=bra/god! och 5=underbar!

 

Marabou Premium - "Black pepper"

"En spännande blandning av mörk choklad (70%) och kryddig svartpeppar och bitar av karamelliserade kakaobönor" står det på baksidan av chokladen, som jag fick av min lillasyster på posten! (Hon håller koll på chokladnyheter åt mig; Tack!) Den var faktiskt riktigt god. Den mörka chokladen är god och jag gillar att det är lite bitar i som gör det lite knaprigt. Sen gör pepparn, som man smakar tydligt, det hela lite mer spännande. Inget choklad jag skulle frossa i, men en liten bit till kaffet är nog helt perfekt och lagom. Den här tycker jag ni ska testa.

Helhetsbetyg: 3,5 (med snudd på 4 - kan inte bestämma mig!)

 

Jag har ju som ni vet tidigare testat en choklad med salt i (den var inte god), så jag tyckte det var kul att det kommit även en med peppar i nu! Har även testat choklad med chili också, så man undrar ju vad nästa kryddsmak blir!? Ja, hör och häpna över vad jag ska testa nästa gång - nämligen en vit choklad med "Curry, cocos och banan"!!

/Helena


Våffeldagen idag!

Idag är det Våffeldagen! Hade ju varit kul med ett litet våffeljärn så man hade kunnat experimentera fram några "nyttigare" våfflor, men har tyvärr inget! (men vill inte ha heller, känns inte lönt eftersom jag skulle använda det en gång om året) Men hoppas ni alla får en liten våffla att njuta av idag!

Nu ska jag dra iväg till skolan!
/Helena

Avslutad kurs - ny kurs - och 5/12 dietist nu :)

Imorse, cyklandes till skolan, sken solen och jag såg framför mig hur jag skulle sitta på balkongen och sola lite när jag kom hem. Det var visserligen kallt, men soligt! :) Men tji fick jag, när jag nu precis cyklade hem igen var det näst inpå snöstorm! Jag förfrös mina händer och det gick knappt att se vart man cyklade för snön/hageln piskade mig i ansiktet. Ja, våren är lite seg på att titta fram här i Uppsala.

Idag har jag i alla fall redovisat den sista uppgiften för kursen och därmed avslutat "Dietetik och folkhälsa". Jag fick också reda på att jag klarat tentan, med god marginal. Men för mig spelar det ingen roll, är fortfarande upprörd över hur tentan var utformad. Men nu har jag i alla fall öst ut denna besvikelse till min lärare, som för övrigt inte alls förstod vad man pratade om. Jaja. Nu är jag i alla fall 5/12 dietist :)

Imon börjar en ny kurs - "Fysiologi och anatomi" där anatomidelen är den vi startar med. Vi har tenta om exakt tre veckor (dagen efter annandag påsk) så inte en enda liten stund får man att andas och koppla av på. Men så kan det vara att plugga på universitet ibland. Jag hoppas i alla fall att kursen blir givande och intressant!

Nu ska jag äta lite.
/Helena

Earth hour och svart mjölkpaket

Det här mjölkpaketet kan man hitta i affären från den 19 mars och ca en vecka framåt. Detta för att Arla stödjer WWFs kampanj för klimatet - "Earth hour". Earth hour innebär att alla i hela världen uppmanas att stänga av/släcka elektriska apparater under en timme - Syftet är att påminna världens ledare att fatta bra beslut för miljön ur ett globalt perspektiv. Det kan till exempel ske genom att minska utsläppen och energiförbrukningen.

Delta i Earth Hour du också! Denna timme äger rum på lördag den 28 mars mellan klockan 20:30 och 21:30. Släck alla lampor och stäng av alla apparater. Tänd några ljus och njut av tystnaden. Var med och släck för en ljusare framtid helt enkelt!

/Helena

Chokladföljetong del 14 - Lindt Excellence "Roasted almond"

Dags att recensera choklad nummer fjorton som jag provat på, i min följetång där jag ska testa nya konstiga, intressanta och spännande chokladsorter/smaker som kommit. Jag ska ta reda på om smaken fungerar som choklad och om den är god. Jag kommer ge chokladen helhetsbetyg från 1-5 där 1= dålig, 2= sådär, 3=okej, 4=bra och 5=underbar!


Lindt Excellence - Roasted almond

Ni har säkert som jag sett reklamen för denna choklad på TV, och därför tänkte jag att det var en chokladnyhet värd att testa i min blogg. Choklad med rostad mandel låter som en riktig hit! Jag hade alltså höga förväntningar när jag satte tänderna i denna - och blev därför lite besviken. Den är visserligen väldigt god, men lite för söt för min smak. När det står "dark" på framsidan av chokladen associerar jag detta med riktigt mörk choklad. Väntade mig en bitter smak som bröt av med den rostade mandeln. Men egentligen, som man kan läsa på baksidan, innehåller chokladen bara 47 % kakao och första ingredienser är "socker". Att ha socker som första ingrediensen brukar vara billiga choklads signum. Men men, vissa kanske gillar denna söta smaken. För mig vrider det sig lite väl mycket i munnen. En liten besvikelse helt enkelt.

Pris: ca 23 kr för 100 g

Helhetsbetyg: 3

 

Någon mer som testat denna choklad? Vad tyckte ni?

Next up! - Marabou premium "Black pepper"

/Helena


Glutenintolerans - och mitt försök att gå på café som sådan

Nu i veckan redovisade jag och en klasskamrat ett arbete som vi gjort. Man skulle simulera att den ena av oss var glutenintolerant, den andra var laktosintolerant. Vi skulle lägga om varandras koster så de passade intolernasen, vi skulle kolla upp utbud i mataffärer, kunskap om intoleranserna hos butikspersonalen, priskkillnaden jämfört med vanliga produkter samt också göra ett restaurang- eller cafébesök för att se hur vi blev bemötta och om det fanns något för oss att äta. Jag ville lära mig mera om glutenintolerans och därför arbetade jag mest med detta. Nedan får du en liten genomgång om glutenintolerans. (fråga gärna om det är något du undrar!) Sedan redovisar jag också hur det gick när jag som glutenintolerant skulle äta på ett café i Uppsala!


Glutenintolerans - vad innebär detta?

Om man är glutenintolerant (även kallat "celiaki") betyder detta att man inte tål gluten, som finns i vete, råg och korn. Celiaki innebär fysiologiskt sett att tunntarmens slemhinna skadas av gluten. Slemhinnan i tunntarmen består av tarmludd, små utskott som gör att tarmslemhinnan har en stor yta att absorbera näring ifrån. Men när en person som inte tål gluten får ner detta i tunntarmen skadas tarmludden och tillslut blir slemhinnan helt slät. Detta leder till näringsbrister då näringsupptaget inte blir optimalt. När en glutenintolerant person får i sig gluten får denne symtom som buksmärtor, diarré, trötthet, gasbesvär, kramper i buken m.m. Det enda botemedel mot celiaki är att äta en kost utan gluten i. Efter en tid utan gluten (det kan ta upp till någon månad) så växer tarmludden tillslut till sig och återgår till det normala. Men för en glutenintolerant och känslig person kan det räcka med att få i sig en brödsmula för att tarmludden återigen ska förstöras. 


Vilken mat kan man äta som glutenintolerant? Och hur är det med havre?

Vid celiaki kan man inte äta någon produkt som innehåller vete, korn eller råg. T.ex. bröd, knäckebröd, pasta, pizza, müsli, kanelbullar m.m. Men det finns numera bra alternativa produkter att hitta i affärerna. Glutenfritt bröd, glutenfria kakor, glutenfri mjölmix m.m. Dock är det svårt att baka glutenfritt. Det är glutenet i mjölet som gör att bröd jäser, därför blir glutenfritt bröd oftast väldigt kompakt och torrt. Det finns också glutenfritt knäckebröd, glutenfri pasta o.s.v. Ris, quinoa och potatis går bra att äta - men däremot får man avstå cous cous, bulgur, matvete, vanlig pasta m.m. Tänk på att alltid läsa på produkter om de innehåller gluten (vete, råg eller korn). Ex. så är ofta såser redda med vetemjöl. Använd istället maizena, majsstärkelse.

En glutenintolerant person tål havre eftersom havre inte innehåller gluten. Däremot är det så att havre ofta packas/mals på ställen där även vete hanteras. Därför kan vanliga paket med havregryn riskera att vara "kontaminerade" och därför inte lämpliga för en glutenintolerant person. Det finns däremot "ren havre" att köpa som är garanterad att den ska vara fri från kontaminering. Denna brukar stå på den glutenfria hyllan i mataffären.


Jag ska bjuda en glutenintolerant vän på mat. Hur noga bör jag vara?

Prata med din vän om hur känslig denna är för gluten. Vissa personer kan klara av "vanliga havregryn", en annan person kan inte använda samma smörkniv som du brett ditt bröd med och en annan kanske är så känslig att denne måste ha egna köksredskap för sina glutenfria produkter. Det är väldigt individuellt. Men man ska utgå från att personen är känslig och göra det yttersta för att vara försiktig. Tillred ex. inte något glutenfritt i köket samtidigt som du ex. har mjöl framme (risk för mjöldamm). Var jättenoga med att diska redskap som du använder till tillredning av glutenfri mat.


Hur går det att som glutenintolerant äta på restaurang/café?

För en glutenintolerant person kan det vara riktigt besvärligt att hitta någonstans att äta. Pizza går inte, och många ställen har ingen glutenfri pasta att erbjuda till rätter. Man får också se upp med såser och gryter då de oftast är redda med vetemjöl. McDonalds vet jag har en hamburgare med glutenfritt bröd. Det är ju också vitkigt för en glutenintolerant att veta att maten är "säker". Om en resataurang ex. erbjuder glutenfri pasta är det viktigt att denna kokats i en separat kastrull (för att inte kontamineras).

Jag hade som skoluppgift att göra ett besök på restaurang/café och utge mig för att vara glutenintolerant. Jag valde ett café i Uppsala. När jag kom in på caféet fanns en skylt att de erbjöd glutenfria smörgåsar. Eftersom jag var lite småhungrig frågade jag efter en sådan. "De är slut idag." blev svaret. Och det var också det enda de sa, ingen erbjudan om att fixa fram något annat. Då frågade jag vilka kakor som var glutenfria och svaret blev: chokladbiskvier, havrecookies, havrebollar, budapestbakelse samt glutenfri semla. Jag frågade då vad havrekakorna var gjorda på för havre. "Det är vanliga havregryn. Men de flesta brukar tåla det." Nu var ju inte jag allergisk på riktigt, men kände att det var en ganska okunnig och nonchalant inställning från personalen att säga så. Vissa väldigt känsliga glutenintoleranta kan ju riskera att bli väldigt sjuka om havregrynen är kontaminerade med vete. Jag tog en chokladbiskvi. Men om jag hade varit glutenintolerant på riktigt vet jag inte om jag vågat äta kakorna. Frågan är ju om de ex. är bakade i samma kök som kakorna med gluten?! Då kan det ju ha flygit runt mjöl i luften. Kände i alla fall mig inte så väl bemött som glutenintolerant, man kände sig lixom "besvärlig". Jag skulle önska att människors kunskap om denna intolerans blev större, så att de som är drabbade inte blir så begränsade i sina liv utan får möjligheten att göra som alla andra som inte är intoleranta.

/Helena

Solero berry berry


Jag forsätter att testa mig igenom GBs glassnyheter för i år, och turen hade nu kommit till Solero berry berry. Inuti är det mjuk glass, omgiven av ett lite isigt och väldigt smakrikt "sorbetlager". Glassen var frisk, fräsch och smakade väldigt mycket! Det var ingen konstgjord bärsmak, utan det kändes verkligen som den var fylld med bär. Kan tänka mig att denna passar jättebra för att svalka en riktigt varm sommardag. Som dietist gillar jag också Solero eftersom denna har en liten "nyttigare image". Den innehåller knappt något fett och är ett bra alternativ om man vill ha en lite "lättare" glass. Den kommer jag absolut att köpa igen!

Pris: 18 kr

Betyg: 4,5 glassar av fem möjliga!


/Helena


Grisar som skållas levande...

Kunde inte låta bli att titta på min skinkmacka igår morse och tänka; blev grisen som står bakom denna skinkbit skållad levande vid slakten?? Usch, det var verkligen hemska uppgifter som livsmedelsverket gick ut med - att grisar blivit skållade levande på slakterier p.g.a. att de inte blivit sövda ordentligt. Inte för att jag äter kött speciellt ofta, men det här blir bara ännu en anledning till att man egentligen borde bli vegetarian på heltid.

/Helena


MAJSprovsmakningstest - godaste och krispigaste majskornen?

Förra lördagen genomförde jag, tillsammans med fem andra provsmakare, ett majstest. Det finns ju en uppsjö av olika majs ute i affärerna och jag var nyfiken på om det verkligen är någon skillnad mellan dessa. De skiljer sig väldigt mycket i pris och en del märken har "bättre rykte", men är de verkligen godare? Och är de så mycket godare att det höga priset är motiverat? Se själv! Här kommer resultatet av smaktest på majs som genomfördes som ett blindtest (bedömarna visste alltså inte vilket majsmärke de testade).

Betyg på smak gavs genom att kryssa på skala Usch ››››› Jättegod. (alltså 1-5 poäng där fem är bäst) Poäng gavs också för "krispighet" i skalan Inte krispig ››› Krispig (alltså 1-3 där 1 inte var krispig osv). Bedömarna fick också ge kommentarer till majsen, ex. om utseende, konsistens, storlek m.m.

Burkarna har vikten 340 men majsen står för 285 g av dessa, därför har jag använt mig av detta vid beräkning av kilopris.


Såhär blev resultatet!

BILLIGAST: Eldorados frysta majskorn (20 kr/kg)

DYRAST: Änglamarks KRAVmärkta majskorn (59 kr/kg)

GODAST: Icas majskorn (3,5 av 5 i smakbetyg)

KRISPIGAST: Bonduelle & Euroshoppers burkmajs (2,8 av 3 i krisp-betyg)



Vilka tycker du ser aptitligast ut?? Facit över majsen finns längst ner i detta inlägg!

Här redovisas majsen nu i ordning från den som fick bäst smakbetyg --> sämst smakbetyg!



1. Ica majskorn - GODASTE

Pris: 12,90 för en burk med 285 g (45 kr/kg)

Krispighet: 2,3

Smakbetyg: 3,5 (2,2,4,4,4,5)

Bedömarnas kommentarer: Söta, lite smaklösa, mjuka och mosiga, mer krispiga än smak, lite gråa, tråkigt utseende, goda.



2. Euroshopper majskorn (burk) - KRISPIGASTE

Pris: 5,90 för en burk med 285 g (21 kr/kg)

Krispighet: 2,8

Smakbetyg: 3 (1,2,3,3,4,5)

Bedömarnas kommentarer: Smakar inte så mycket, "träig" smak, fin färg, lite väl krispiga, lite hårda, + för utseendet, goda, spänstiga, smaklösa, fin färg.



2. Coop majskorn

Pris: 9,90 för en burk med 285 g (34 kr/kg)

Krispighet: 2,7

Smakbetyg: 3 (1,3,3,3,3,5)

Bedömarnas kommentarer: lite gråa, små, smakade inte så mycket, medelmajs, gråa, bleka, äcklig smak, mums.



2. Bonduelle majskorn - KRISPIGASTE

Pris: 11,90 för en burk med 285 g (42 kr/kg)

Krispighet: 2,8

Smakbetyg: 3 (2,2,2,3,4,5)

Bedömarnas kommentarer: Stora, gula och fina, söta, lite smaklösa, fylliga, tuggmotstånd, utseendet ett +, gul, smakar udda, tråkig smak, krispiga, väldigt gula, lite hårda.



3. Green giant majskorn

Pris: 14,50 för en burk med 285 g (51 kr/kg)

Krispighet: 2,6

Smakbetyg: 2,8 (1,2,2,3,4,5)

Bedömarnas kommentarer: Vattniga, väldigt söta, besk obehaglig eftersmak, tråkiga, god smak, krispiga, salta,  smakar skumt, mystisk bismak, salt eftersmak, fylliga, lite salta, bleka, vattniga.



4. Eldorado frysta majskorn - BILLIGAST

Pris: 8,90 för en påse med 450 g (20 kr/kg)

Krispighet: 1,2

Smakbetyg: 2,3 (1,1,2,2,4,4)

Bedömarnas kommentarer: Inte så söta, "geggiga", smaklösa och okrispiga, smöriga, kunde smakat mera, goda, vattniga, smaklösa, smakar "kokt", fin färg, besk, usch!



5. Euroshopper frysta majskorn

Pris: 9,90 för en påse med 450 g (22 kr/kg)

Krispighet: 1,3

Smakbetyg: 2,2 (1,1,1,2,4,4)

Bedömarnas kommentarer: Vattniga, smakar inget, luktar kokt, behaglig färg, inte mycket smak, smaklös, smakar majskolv och smör, okrispiga, hemsk, svampiga.



5. Änglamark KRAVmärkta majskorn - DYRAST

Pris: 24,90 för en tre burkar à 140 g (59 kr/kg)

Krispighet: 2

Smakbetyg: 2,2 (1,2,2,2,3,3)

Bedömarnas kommentarer: små, smakar inte så mycket, gråaktig färg, "egentligen helt okej - men färgen fy, och typ äcklig, egentligen", vattniga, lite sega, smaklösa, gråa, smakar skumt.



6. Ica eco ekologiska majskorn

Pris: 15,90 för en burk med 285 g (56 kr/kg)

Krispighet: 1,5

Smakbetyg: 2 (1,1,2,2,3,3)

Bedömarnas kommentarer: lite vattniga, tama i smaken, lite hårda, smaklösa, smakar diskmedel, usch, inte så stark smak.



Och här har ni facit!

Tråkigt att de ekologiska och KRAVmärkta majsen kommer sist!! :( Men hoppas att ni kunde dra någon lärdom av testet i alla fall. Dyrast är i alla fall inte alltid godast...

Har du någon idé eller förslag på ett livsmedel som borde testas?! Tveka inte att höra av dig till mig!
/Helena

I shoppingtagen - nya löparskor!

Idag har jag varit och köpt nya löparskor och jag är redan helt käär i dem! Så är tvungen att visa upp en liten bild på de två sötisarna :P Visst är de snygga?

Nu kan inget (förhoppningsvis) stoppa mig inför mina planer att springa halvmarathon snart. Har inte anmält mig ännu men, det kommer... :)

Shoppingen ägde rum på Gränby centrum så passade på att springa in en runda på Ica Kvantum också. Och döm om min förvåning om de på läskhyllan hade fem (!) flaskor kvar av den numera utgångna läsken "Fanta free orange" (tyvärr dock ingen pineapple). Har skrivit och varit lite upprörd över detta i ett tidigare inlägg, men nu köpte jag mig i alla fall två flaskor som jag ska hamstra :)

Imon ska jag redovisa ett arbete om gluten- och laktosintolerans. Börjar närma sig slutet av kursen nu.
Imon ska jag också dansa folkdans, de ni!
/Helena

Saftigt grahamsbröd (med lite russin i såklart)

När jag var och pluggade hos en kompis häromdagen bjöd hon på grahamsbullar och jag blev inspirerad och gick och köpte en jäst på vägen hem därifrån. Har känt mig trött på mitt bröd jag har i frysen den senaste tiden, så kände det var dags att baka igen. Har längtat efter att göra bröd, så därför blev det bröd istället för bullar. Just grahamsbröd tycker jag ibland känns som att det blir lite "torrt" och "tråkigt". Men jag måste bara säga att detta brödet blev jättegott! Det blev saftigt inuti med en knaprig skorpa. Jag tror hemligheten är att få till en bra jäsning för att göra det saftigt (vid jäsning blir det ju inte lika kompakt) så arbeta därför degen ordentligt! Jag kommer absolut att göra det här brödet fler gånger. Det går dessutom utmärkt att rosta!



Ingredienser (till två limpor):

* 25 g margarin

* 5 dl havremjölk

* 50 g jäst

* 1 ½ tsk salt

* 2 msk mörk sirap

* ½ dl russin

* 8 dl grahamsmjöl

* 5 dl vetemjöl


Gör så här:

Smält margarinet i en kastrull. Häll i mjölken och värm till fingervärme, 37 grader. Smula ner jästen i en bunke och lös ut den i lite av vätskan. Häll sen på all vätska och blanda även ner salt, sirap, russin och mjölet lite i taget. Arbeta degen ordentligt tills den blir smidig och fin. Låt den jäsa i ca 30 min. Stjälp upp degen på bakbord. Platts först ut den till en platt deg, rulla sedan ihop den och fortsätt knåda (detta för att den ska få bra jäsegenskaper). Dela degen i två bitar och tryck ut dem till en avlång platta. Rulla ihop till ett bröd och lägg med skarven nedåt på en plåt. Gör likadant med den andra degbiten. Låt jäsa ytterligare 30 minuter. Ställ sedan in i ugnen i 200 grader i 30 minuter.


Laktosfritt: Använd laktosfritt margarin.

Mjölkfritt: Annvänd mjölkfritt margarin. Havremjölken är laktos- och mjölkfri.

Glutenfritt: Just detta receptet går inte att göra glutenfritt.

/Helena


Final i Melodifestivalen i Globen!!


Alcazars "Stay the night" var verkligen jättebra och fick igång hela Globen!!

     
Jag med biljetten i min hand, utanför Globen, EMD, och Måns på scenen.



Vinnarlåten "La voix" med Malena Ehrnman! Den va en värdig vinnare och äntligen skickar vi en annorlunda låt till Eurovision, som inte smälter bort bland alla andra!

Det var en toppenkväll!!! :)
/Helena

Pajtentafest

Enligt tradition har vi alltid pajfest efter en tenta (= alla gör varsin paj som vi äter av). Min paj, som blev en kikärts- och broccolipaj, finner ni recept på nedan.


  
Spenat- och fetaostpaj gjord av Marie, Kikärts- och broccolipaj gjord av mig.


 
Taccopaj gjord av Ida och Nötbrownie gjord av Sofia.

Mums! Det var en god kväll :)


Nu är det inte långt kvar tills jag ska sätta mig på tåget till Stockholm!! Ikväll ska jag nämligen se på finalen av Melodifestivalen i Globen!! Jo, det är helt sant och helt otroligt. Har ju velat det hur länge som helst!!! En kompis till mig vann två biljetter i en tävling och bjöd med mig!! Verkligen snällt! :)
Trevlig lördag!
/Helena


Kikärts- och broccolipaj


Pajdeg:

* 100 g becel lättmargarin

* 2 dl grahamsmjöl

* 1 dl vetemjöl

* ev. lite vatten

Fyllning:

* olja till fräsning

* 1 gul lök

* 2 vitlöksklyftor

* 1 burk kikärtor (eller ca 250 kokta)

* ca 250 g fryst broccoli

* ev. lite riven ost

Äggstanning:

* 2 ägg

* 2 dl havremjölk

* salt, svartpeppar

* 1 tsk gurkmeja

Gör så här:

Blanda ihop ingredienserna till pajdegen och tryck ut i en pajform. Nagga bottnen med en gaffel. Förgrädda i ugnen i 200 grader i ca 10 minuter.

Hacka den gula löken och pressa vitlöksklyftorna och fräs detta i lite olja tills det blir mjukt. Lägg löken i bottnen på pajskalet. Tina broccolin lite i micron eller i varmt vatten och skär i mindre bitar. Fördela dem över lökblandningen och häll sedan över kikärtorna.

Blanda allt till äggstanningen i en skål. Rör runt ("vispa") med en gaffel, så äggen fördelar sig jämt. Häll blandningen i pajen. Om man vill kan man strö över lite riven ost också.

Grädda i 200 grader i ugnen i ca 30 minuter.

 

Laktos- och mjölkfri: Vid användning av Becel, olja samt havremjölk är rätten laktosfri. Om den även skall vara mjölkfri får du utesluta osten ovanpå.

Glutenfritt: Använd glutenfri mjölmix istället för vete- och grahamsmjöl.


/Helena


Några livsmedels pluggstimulerande effekt

Då jag ägnat den senaste veckan åt hårt pluggande (vilket jag inte hade så mycket för) behöver man ibland lite hjälp på traven. Jag blir lätt uttråkad, tappar koncentrationen och blir trött, ger upp. När man är stressad och vill lära sig så mycket som möjligt vill man ha skärpan på topp och vad kan man då ta till hjälp? Förutom att sova ordentligt och också ägna sig åt fysisk aktivitet så kan man stoppa saker i munnen som hjälper en med att fokusera. Helt enkelt livsmedel som stimulerar pluggandet. Men det finns en uppsjö av livsmedel! Vilka hjälper och vilka stjälper med tanke på "stimuleringen av pluggandet"!? Under veckan har jag hunnit att prova en hel del saker och här kommer nu min utvärdering av dessa;


Halstabletter ("godis")

Dem är goda och trevliga att sitta och suga/knapra på. Och de är ju inte som godis dåliga för tänderna och ger ingen "onödig" energi. Men har man väl tagit en så kan man inte sluta, så när asken väl är slut blir man mest irriterad och så tänker man mer på det än på vad man läser. Dessutom, efter två askar mår magen vääldigt dåligt. Magont. En kortsiktig stimulering, men som mest stjälper på det hela taget.

2 pluggpoäng av 5 möjliga.

Kaffe

Denna helt underbara dryck. Värmande god och uppiggande! Lite besvärlig att ta med sig dock om man ska plugga utanför hemmet. Termos är ju lite klumpigt. Varning för överdriven konsumpiton; kan orsaka skakningar och lite huvudvärk. Har inte märkt jättestor stimulerande effekt av kaffe, men så dricker jag ju det varje dag och är väl "van". Men jag inbillar mig att det hjälper, så hur som helst är det ju placeboeffekt :)

4 pluggpoäng av 5 möjliga.


Festis

Jag tycker det är tråkigt att dricka vatten (skäms på mig) och då är festis en väldigt trevlig dryck istället. Den är jättegod och man kan ju behöva lite positiv belöning när man sitter och pluggar och har tråkigt. Så ja, den piggar upp pluggandet med att vara god - men så mycket annan pigghet blir det inte. Man blir mest kissig, så det stör ju faktiskt lite. (speciellt om man sitter på ett offentligt ställe och pluggar och därför måste packa ner och släpa med sig alla sina saker varje gång man måste besöka dasset.)

2 pluggpoäng av 5 möjliga.


Vingummin

Jag älskar verkligen vingummin! Det som gör dem så extra goda (jämfört med andra gelegodisar) är att jag tycker de smakar mycket och att de räcker länge (om man bara suttar på dem). Och jag upplever i alla fall att jag blir piggare av dessa! De gör det absolut roligare att plugga i alla fall, man orkar stå ut lite extra. Däremot är det ju inte så bra varken för tänder eller kropp att äta godis. Så det är en balansgång. Men man kan köpa en sån här liten ask med vingummi (innehåller 65 g och kostar ca 10 kr) så riskerar man inte att överkonsumera dem. För då blir man mest sockersjuk och då får man myror i benen och kan inte sitta still och plugga.

4 pluggpoäng av 5 möjliga.


Frukt

Nyttigt och gott! Köp någon rolig och ovanlig frukt. Dela i små bitar och ha i en burk så du kan ta lite när som när du blir sugen. Bra att småäta på. Stimulerar dock aptiten så jag blir lite hungrig. Piggheten inte heller så märkvärt påverkad. Men det är ju trevligt att äta frukt.

3 pluggpoäng av 5 möjliga.


Choklad

Det är ju väldigt gott. Och en bit kan vara lite uppiggande! Men lätt att det blir för mycket och då mår man mest illa.

1 pluggpoäng av 5 möjliga


Tuggummi

Det har ju visats i undersökningar att om man tuggar tuggummi så syresätter man hjärnan bättre och det går därför bättre att koncentrera sig och "tänka". Det är rätt trevligt att tugga tuggummi också, speciellt om det är någon god smak. "Sweet mint" och "spearmint" är två smaker jag känner stimulerar min pluggförmåga. Mer fruktiga smaker stjälper dock mest. Då vill jag bara ha nya tuggummin när de tappat smaken och man blir sugen på godis.

Men till de bra tuggummina;

3 pluggpoäng av 5 möjliga.


Powerking

Det här var ett nytt livsmedel jag nu i veckan testade för första gången. Att dricka en Powerking. Den innehåller koffein och taurin som man ska bli pigg av. Innehåller också en del vitaminer. Dessutom var den väldigt god! Smakade lite jordgubbe typ. Jag valde light-varianten men det finns en vanlig också. Jag blev, redan efter några klunkar, ganska hyper! Haha, det är faktiskt knasigt vilken skillnad jag kände. Orkade plugga längre och den dagen stannade jag på skolan ända till 19 på kvällen. Så bra resultat att jag gjorde om det två dagar senare. (Högst fem burkar om dagen, står det märkt på baksidan.) Jag hoppas dock att de inte är "beroendeframkallande".

5 pluggpoäng av 5 möjliga.


Någon som testat något annat och kanske vill tipsa?!
/Helena


Avreagera mig lite...

Nu är jag hemma från tentan, och jag är mycket upprörd och sur. Har ingen aning om jag klarade tentan. Kanske, kanske inte. Frågorna på tentan var väldigt väldigt lustigt prioriterade och detta gör mig arg.
För att citera studiehandledningen:

"Skriftlig Examination Datum 2009-03-13
Ingående moment: föreläsningar samt kurslitteratur som täcker in ämnesområdena:
Metabola syndromet, hjärt-kärlsjukdom, obesitas/övervikt, alkohol i relation till folkhälsa samt psykosociala ohälsotillstånd (ssk stress)"


Igår kände jag mig riktigt färdigpluggad!! Kände verkligen att jag verkligen kan alla dessa områdena både ytligt och väldigt ingående på de saker som kändes viktiga. Ja, jag kände imorse när jag gick till tentan att jag inte hade kunnat plugga mer eller göra på något annat sätt. Jag hade verkligen gjort mitt bästa.

Men, tentan bjöd på väääldigt ytliga frågor om dessa områden. Tex. känns ju fetma som ett väldigt viktigt område för oss dietister och på detta område hade vi en kurslitteratursbok på 400 sidor. Denna bok har jag läst och lärt mig mycket av! Jag ångrar inte på något sätt att jag lagt ner så mycket tid på den; för jag har lärt mig för livet och kommer ha nytta av det. Men den delen som fetma fick av tentan var en fråga på 3 poäng (av 62 möjliga) och frågan handlade om hur man mätte bukfetma.
Istället fanns det på tentan frågor som rörde en forskningsprocess (som varken jag eller mina kompisar hade en aning om vad de pratade om) på 8 poäng!! Och politik för 9 poäng! Och 5 poäng för en folkhälsostudie som gjordes 1990. (Hur ska man minnas alla studier av de tiotal vi gått igenom?)

Efter en lång och jobbig vecka med stress, trötthet och hårt plugg sitter jag här och konstaterar att det resultat jag skrev idag lika gärna hade kunnat komma ifrån en fokuserad timmes pluggande igår kväll.

Nu har jag i alla fall fått avreagera mig lite.
/Helena


Håll tummarna för mig imon!

5:45 ringer klockan imon. Slutkurstenta-dags! 8-12 kommer jag sitta och skriva.. om hjärt- o kärlsjukdomar, fetma, insulinresistens, metabola syndromet, alkohol, folkhälsoarbete, stress och kognitiv beteendeterapi... håll tummarna för mig !!
Jag är väldigt nervös....
Men ska i alla fall bli kul med efterföljande, enligt tradition, paj-tenta-fest! :)

/Helena

Lemon age

Fortsätter och testa nya glassar :) Och att testa denna just nu passar väldigt bra eftersom det snöat massa de senaste dagarna. Just när man trodde att det skulle bli vår så slog snön till igen. Halt och blött ute.
Den här glassen var i alla fall sådär. Jag är inte jätteförtjust i isglass överhuvudtaget. (tycker det är lite intetsägande) Den var dock god för att vara en isglass, frisk smak av citron - och längst upp en liten gelegodis som smakade kola och såg ut som ett ekollon. Men det är ingen glass jag skulle köpa igen, så betyget blir bara 2 glassar av 5.

/Helena

Minifikon - så söta :)


Visst är de söta de små liven? Så små som en enkrona! Praktiska att småsnaska på och precis lika goda som sina storebröder :) Hitta dem för 25 kr (150 g) på en välsorterad Ica-butik.

/Helena

Alkoholens förbränning i kroppen

Alkohol och dess verkningar i kroppen är en av alla de saker som jag har tenta på på fredag. Den här bilden satt jag och knåpade ihop igår, för att lättare kunna lära mig hur etanolens förbränning i kroppen går till! Ska sätta upp den på väggen så jag verkligen präntar in i minnet hur det går till!


/Helena

Fruktsallad med honungsglaserade rostade mandlar

Hade lite kompisar här igår och hade gjort fruktsallad som vi åt framför melodifestivalens "andra chansen". Fruktsallad kan man piffa upp med många spännande tillbehör :)
Jag serverade den med turkisk yoghurt (passade jättebra!), riven mörk choklad och mandlar som jag rostat med honung.


Såhär gör du honungsglaserade rostade mandlar:
Hacka ca 100 g mandel i småbitar. Lägg i en liten skål och häll ner 2-3 msk flytande honung. Rör runt ordentligt och bred sedan ut mandlarna på bakplåtspapper och lägg på plåt. Rosta i ugnen i 150 grader i ca 10 minuter. Mums!


I min fruktsallad hade jag äpplen, päron, apelsin, banan, konserverade persikor och russin, såklart.


Idag har jag cyklat för första gången på länge! Det har töat på cykelbanorna nu och det "luktar" lite vår ute. Har suttit på skolan och pluggat hela dagen idag, har varit väldigt effektiv!
/Helena


Chokladföljetong del 13 - Icas mörka choklad med tranbär

Dags att recensera choklad nummer tretton som jag provat på, i min följetång där jag ska testa nya konstiga, intressanta och spännande chokladsorter/smaker som kommit. Jag ska ta reda på om smaken fungerar som choklad och om den är god. Jag kommer ge chokladen helhetsbetyg från 1-5 där 1= dålig, 2= sådär, 3=okej, 4=bra och 5=underbar!


Icas mörka choklad med tranbär
Denna chokladen påminde rätt mycket om en choklad jag testat innan, nämligen marabous mörka choklad med hallon. Det var ungefär samma sak här - bitter mörk choklad som bryts av med en söt-syrlig känsla, här av tranbären då. Jag tycker dock att den blir lite för söt, så att det nästan vrider sig lite i munnen. En liten bit är okej men skulle inte kunna sitta och äta chokladen bara sådär apropå.. Ingen höjdare. Men ett spännande försök av Ica i alla fall.

Pris: ca 17 kr för 100 g

Helhetsbetyg: 3

 

Någon mer som testat denna choklad? Vad tyckte ni?

Next up! - Lindt excellence roasted almond

 

/Helena


Min favoritläsk har utgått...

Läsk är ju visserligen ingen produkt man rekommenderas konsumera, men då och då har andan fallit på för mig. Jag har då haft två favoriter "Fanta free pineapple" och "Fanta free apple pear". Det är nästan den enda sorten jag gillar! Men, nu var det länge sedan jag hittade dessa i affären och började undra var de tagit vägen... Så jag mejlade Coca cola-company och frågade. Och jo, de har som jag misstänkte - utgått! Synd. De skrev att de genomfört undersökningar och att läsken inte varit tillräckligt uppskattad. Hon som besvarade mig kunde inte heller svara på om det kommer att komma någon ny sort, eftersom det är affärshemligheter.

Snyft, jag kommer faktiskt sakna läsken lite. Men nu slipper jag dricka den iaf. :P

Nu ska jag äta frukost, vaknade precis efter en lång jobbnatt på Kalmars igår. Men det var kul att fritera tofu-köttbullar och ordna vegetariska tallrikar :) och diska...
/Helena

Interaktiva lektioner om hjärtat

Är fullt uppe i pluggandet inför tentan nästa fredag. Jag och mina kompisar har varit lite irriterade på att litteraturen vi har inte egentligen täcker så mycket av det vi kommer att ha prov på. Därför har vi fått söka andra vägar för inlärande.. Och en kompis fann sidan www.allahjartan.se (som jag tror Astra zeneca står bakom) Där kan man i alla fall titta på fyra stycken interaktiva lektioner om hjärtat, högt blodtryck, höga blodfetter och hjärtsvikt. Så det är vad jag har ägnat morgonen åt. Kan verkligen rekommendera det om du vill lära dig mer om detta!

Ikväll ska jag jobba på Kalmar nations vegetariska restaurang Smaka. Ska bli kul :) Men blir nog en lång kväll. Kom hem 2 på natten förra gången jag jobbade.
Trevlig helg!!
/Helena

Varma mackor med tonfisk

Det har varit en lång (men väldigt trevlig) dag med pluggande på skolan hela dagen! Tur att man hade god matlåda med sig. Man tänker ju bättre om hjärnan får lite god energi :) Det blev varma mackor som jag gjorde igår kväll.

Du behöver (till ca 6 mackor):

* 6 brödskivor

* ca 6 msk chilisås

* en burk tonfisk i vatten

* ½ rödlök

* 1 morot

* ½ tsk curry

* cayennepeppar, salt

* 2 tomater

* riven ost

* ruccolasallad

Gör så här:

Sätt ugnen på 200 grader. Lägg brödskivorna på en plåt och bred ca 1 msk chilisås på varje skiva. Öppna tonfiskburken och låt den rinna av. Blanda ihop med hackad lök, riven morot samt kryddorna. (Salt och cayennepeppar efter smak.) Lägg fyllningen på mackorna och skiva tomaterna och lägg ovanpå. Strö över lite riven ost och grädda sedan i ugnen i ca 10 min. När mackorna är klara för servering kan du dekorera dem med lite ruccolasallad.

Ät gärna med grönsaker. Jag åt dem ex. med haricot vertes och majs.

 

Laktos- och mjölkfritt: Rätten är laktosfri, för mjölkfritt uteslut osten.

Glutenfritt: Använd glutenfritt bröd.

Efter en hel dag med tentaplugg i skolan belönade jag mig själv med ett biobesök. Såg "Män som hatar kvinnor". Den var väldigt bra, men innehöll dock några väldigt obehagliga scener. Blev lite illa till mods. Men den var ändå bra!

/Helena


Tips på nyttigt snack :)

Perfekt när man sitter och pluggar lång tid och har tråkigt! (som jag haft idag)


Klyfta upp ett äppel i små klyftor och "dippa" i kanel. Såå gott! Godast blir det med äppelsorten Pink Lady, har jag provat mig fram till. Men man kan såklart ta sin egen favorit-äppelsort! Ett väldigt nyttigt snacks :)

/Helena

Sluttentan närmar sig...

Igår hade jag muntlig tenta på ätstörningar och idrottsnutrition. Det gick riktigt bra :) Men man hann inte andas ut innan man måste börja med nästa projekt... Sluttentan för kursen närmar sig, närmare bestämt nästa fredag. Tills dess har vi inga lektioner utan det är bara självstudier. Så dagen har ägnats åt att ha näsan i "Public health nutrition"...


Hann också med en löparrunda idag. Går riktigt bra och jag är sugen på att anmäla mig till någon tävling framöver i vår :)
/Helena

Sandwich stracciatella - mums!

Jag blev sugen på glass när jag stod och tittade på nyheterna i glassdisken att jag köpte en för att testa. Det blev Sandwich stracciatella. Och den var såå god! Jag satt och funderade på vad som kunde bli bättre med den medan jag åt den, men kom fram till; ingenting! Den var helt perfekt. Mjuka chokladomslaget mot den gräddiga vaniljen med lite krispiga chokladbitar i. Vanliga sandwish är ju god bara den, men denna var ännu snäppet bättre. Den var verkligen en fröjd, så den måste ni prova!!
Pris: 14 kr
Betyg: 5 glassar av 5 möjliga!!
Mums! Den här är det verkligen härlig att sätta tänderna i :)


/Helena


Glassnyheter 2009

Varje år försöker jag smaka mig igenom glassnyheterna och nu har årets nyheter i GBs sortiment kommit. Dessa nyheter lanserar GB glace i år:

* Lemon age - Citronsherbet med ett täcke av citronisglass. På toppen en gömd godisbit med kolasmak i form av ett ekollon.

* Ice age 3 - Vaniljglass med jordgubbsås.

* Magnum temptation dark - Mörk choklad utanpå, innuti chokladglass med bitar av vit choklad, brownies och chokladsås. (gud vad god den låter!)

* Magnum temptation caramel & almond - Tjockt mjölkchokladskal utanpå, vaniljglass inuti med bitar av mörkchokladtäckt mandel och karamellsås.

* Nogger mint - Nogger i en ny tappning. Mintglass med fyllning och överdrag med chokladsmak och krisp.

* Sandwich stracciatella - En ny variant av sandwich, med vanlijglass med krossad choklad.

* Solero berry berry - Jordgubbssherbet med skogsbärssorbet och bitar av skogsbär.

* Ben & Jerry's 'wich - Rund sandwichglass med choklad-cookies och choclate chip-glass mellan.


Läs mer här: http://www.gb.se/campaign/aretsnyheter/


Om jag testar någon ska jag rapportera om hur den smakade och om den var prisvärd :)

Men har har ju trots alltid sin favorit. Vilken är er? Min är Top Hat.

/Helena


Vegetariska biffar med havregryn och morot


Ingredienser (till rätt många):

* ca 1,2 liter havregryn

* 2 gula lökar

* 4 morötter

* grönsaksbuljongpulver (motsvarande 3 tärningar)

* 4 tsk paprikapulver

* 4 tsk curry

* 0,75 l vatten

* salt och peppar

Gör så här:

Hacka löken och fräs i olja. Skala och riv morötterna fint. Lägg i tillsammans med löken. När morötterna är mjuka tillsätter du havregryn och vatten. Tillsätt grönsaksbuljong, paprikapulver och curry och koka ihop till en fast smet. Smaka av med salt och peppar. Kyl ner en stund. Forma sedan biffar, inte för tjocka, i önskad storlek. Stek någon minut på varje sida. Det räcker att de får lite färg, det är nämligen svårt att genomgrädda dem. Men det gör inget för de ska vara så, och jäättegooda!! :)

Servera ex. med sallad, i ett hamburgerbröd eller med klyftpotatis.

 

Laktos- och mjölkfritt: Kontrollera buljongen så den inte innehåller mjölk eller laktos. Annars så är receptet fritt från detta om du steker i olja.

Glutenfritt: Använd specialframtagna havregryn. Kontrollera även här buljongen.

/Helena


Ökat proteinbehov vid fysisk aktivitet?

Sitter och pluggar för fullt inför en muntlig tenta jag har på tisdag; om ätstörningar och idrottsnutrition. En sak som jag nu fått klarhet i är det här med protein och fysisk aktivitet. Vem har inte stoppat i sig en proteindrink, lite extra ägg eller en burk keso efter träning för att hjälpa kroppen att bygga upp musklerna?! Men så här ligger det alltså till angående detta:

Enligt de rekommendationer som finns ska kolhydraterna i vår kost bidra med 55-65 % av vår dagliga energi, fettet bidra med 25-35 % av vår energi och proteinet ska bidra med 10-20 % av vår energi. (Detta går helt utmärkt att uppnå med en varierad kost.) Om man räknar på ett annat sätt kan man säga att en "vanlig" person enligt rekommendationer behöver minst ca 0.8 g protein per kg kroppsvikt och dag. Om man väger 70 kg behöver man alltså ca 56 g protein per dag.

Ökar då proteinbehovet när man tränar hårt? Både ja och nej. Proteinbehovet för en hårt tränande individ är ca 1.0-1.7 g protein per kg kroppsvikt och dag. Alltså 70-120 g protein. Så ja, man behöver mera protein. Däremot har en hårt tränande person ett större energibehov. Denne person måste alltså äta betydligt mer än en vanlig person, ibland kanske så mycket som dubbelt så mycket. Och om man då äter mera mat äter man också mera protein än en vanlig person. Alltså är rekommendationerna för sammansättning av kosten densamma som för vanliga personer, dvs 10-20 energiprocent från protein, 55-65 E% från kolhydrater och 25-35 E% från fett. Man behöver alltså aktivit inte äta någon extra proteinkost, utan det räcker att bara äta mer av en bra sammansatt och varierad kost.

Hoppas ni hängde med på mitt resonemang. Jag tyckte det var väldigt intressant i alla fall :)
Nu ska jag fortsätta med min läsning...
/Helena

RSS 2.0