Jordnötssmör?

Läsarfråga: Vad anser du om jordnötssmör? /Rebecca

SVAR: Jordnötter är en nöt som har en väldigt bra fettsammansättning. Den innehåller alltså en bra balans av de olika fetterna; mättat, fleromättat samt enkelomättat. I 100 g jordnötssmör är det ca 25 g enkelomättat fett, 15 g fleromättat och 9 g mättat fett. Dock innehåller jordnötssmör väldigt mycket fett! Fetthalten ligger ca på 50-55 g fett/100 g jordnötssmör. Sammanfattningsvis tycker jag alltså att fettsammansättningen är bra, men det är lite väl mycket fett i. En eller två smörgåsar per dag med ett tunt lager jordnötssmör på kan alltså vara ett bra och nyttigt fettillskott i kosten, men äter man mer än så blir det lätt alldeles för mycket fett i kosten.

Sen finns det såklart olika bra jordnötssmör. Ett bra jordnötssmör skall innehålla just jordnötter och möjligtvis lite olja för att det ska bli en bättre konsistens och gå att bre. Men många jordnötssmör innehåller även tillsatt salt eller socker. Att då bre jordnötssmör på mackan, som förutom mycket fett även innehåller salt och socker, är inte det bästa pålägget. Dessutom gör ju sockret och saltet att jordnötssmöret blir "godare" och det kanske är lätt att man äter för mycket av det - för stor mängd eller för ofta. Speciellt om man köper hem det till sina barn kan det vara lätt att de fastnar för smaken och vill ha mer.



Så vill du äta jordnötssmör, köp ett utan tillsatt salt eller socker. Och ät i liten mängd! Men lite jordnötssmör, tillför bra fetter i din kost.

Läs även ett tidigare inlägg om jordnötssmör: http://matresan.blogg.se/2010/august/jordnotssmor.html
Håll utkik på bloggen framöver, ett jordnötssmörs-test är nämligen på ingång!

/Helena


Senaste veckans, samt kommande veckans, träning!

Förra veckans träningsschema blev såhär:

Måndag: Spinning 60 min
Tisdag: X-fit (styrketräning/kondition) 60 min
Onsdag: Löpning ca 5 km
Torsdag: Vila
Fredag: Löpning 8+10 km (18 km!)
Lördag: Vila
Söndag: Löpning ca 8 km

Är jättestolt att jag sprang 18 km i fredags. Jag har Det i mig, liksom!


Nu i veckan ser planeringen ut såhär:

Måndag: Spinning 1 h 44 min (!)
Tisdag: X-fit 60 min
Onsdag: Löpning ca 12 km
Torsdag: Vila
Fredag: Löpning ca 12 km
Lördag: Vila eller ev. löpning intervall (sen ska jag dansa mig svettig på nattklubb!)
Söndag: Buggkurs 90 min

Mest ser jag fram emot X-fiten imorgon (får tom träningsvärk av den vilket jag inte känt på länge!) och sen ska det bli jättekul att börja på buggkurs på söndag!!

Hur ser er veckoplanering ut?
/Helena


Paradies creme - Stracciatella (från Tyskland)




Köpte denna påsen i Berlin när jag var där en snabb sväng innan jul. Det var ett pulver i påsen som man vispade upp tillsammans med mjölk. Det blev som en kräm med små chokladbitar i. Rätt god faktiskt! Och inte så fasligt onyttig ändå, som andra efterrätter kan vara. Den här kan jag tänka mig att köpa fler gånger!

/Helena


Kesogratäng med svamp och grönsaker


Ingredienser (2 port):

* 1 stor gul lök

* 250 g färska champinjoner

* flytande margarin att steka i

* ca 200 g frysta grönsaker; ärtor, majs & paprika

* salt och peppar

* 250 g keso

* 2 st ägg

 

Gör så här:

Sätt ugnen på 200 grader. Skiva chmapinjonerna och hacka löken, och fräs detta i lite flytande margarin. Häll på de frysta grönsakerna och låt dessa fräsa med så de tinas upp. Blanda keso och ägg, samt salt och peppar. Blanda samman svampblandning med kesoblandning. Häll i en liten ugnssäker form och grädda i ugnen i ca 30-40 min tills gratängen ser ”fast” ut.

 

/Helena


Chokladföljetång del 61 - Marabou Mango


Marabou Mango

Marabous mjölkchoklad är god, och de små mangobitarna var goda. Men lite lite mango i kan jag tycka. Sen håller jag fortfarande lite på min princip att frukt och choklad inte skall blandas (oftast). Tror nog att det är godare att äta mjölkchoklad och torkad mango var för sig. Men väldigt snygg förpackning var det!

Pris: ca 17 kr för 180 g

Helhetsbetyg: 3


Någon mer som smakat denna, vad tyckte ni?

/Helena


Frukoststund har guld i mund


Lättvaniljyoghurt med tärnat äpple och frukt- och nötmüsli. Så himla gott!

/Helena


Kesokaka med kanel

En lite "nyttigare" efterrätt med mycket protein och väldigt lite fett!


Ingredienser (2 port):
* 2 ägg
* 250 g keso
* 2 msk socker
* 1 tsk kanel
* tillbehör: russin och florsocker

Gör så här:
Sätt ugnen på 200 grader. Blanda alla ingredienserna (utom russinen) och häll i en ugnsfast form. Grädda i 25-35 min, tills den ser "fast" ut. Garnera med russin och lite florsocker.

/Helena


Ny philadelphiaost: Mediterranean



Köpte den här nyheten när jag handlade här om dagen. Riktigt god var den! Smakade tydligt av oliv, lite vitlök, zuccini och paprika. Verkligen jättegod! Och så gillade jag att den bara var 10 % fett.

Dock, så tänkte jag i affären "Vad billig den var!" (om man jämförde med vanlig Philadelphia så var den ca 2 kr billigare) men sedan märkte jag när jag kom hem att förpackningen var väldigt mycket tunnare. Att den bara innehöll 125 g istället för 200 g som de brukar göra. Alltså räckte den inte alls länge och det blev ett ganska dyrt kilopris för den.

/Helena


I behov av Middagstips..!!

På onsdagar slutar jag lite tidigare från jobbet, så skall unna mig en löprunda och sedan gå och handla och sedan laga mig någon god middagsmat till ikväll! Senaste tiden har det blivit mycket "slängt ihop någon rätt lite snabbt", men ikväll vill jag laga något riktigt gott och ordentligt. Men fantasin står still!!

Så hjälp mig, ge mig tips (och länkar till recept) på vad jag kan laga för middag ikväll! Det får gärna inte vara för dyrt, och så gärna lite nyttigt!

/Helena


Mina bästa mellanmålstips

Läsarfråga: Ditt bästa mellanmåls tips?

Varför äter man mellanmål? Ett mellamål ska inte göra en mätt, men skall ge lite extra energi och hålla blodsockret på en jämnare nivå. En liten punktlista varför det är bra att äta mellanmål:

* man håller blodsockret på en jämnare nivå - lugnare och stabilare humör och lättare att koncentrera sig
* lite extra ork för att jobba/plugga/träna etc.
* för att man inte skall bli "vrålhungrig" innan det är dags för lunch/middag
* förhindrar att man blir sugen på sötsaker (då energin dippar)

Livsmedelsverket och Svenska näringsrekommendationer, rekommenderar att mellamål bidrar med 5-30 % i vår dagliga kost. Hur mycket, beror på hur mycket man äter under de andra måltiderna. För en "normal" person innebär detta att ca 100-600 kcal/dag kan utgöras av mellanmål. Hur många gånger man vill äta mellanmål är upp till var och en, men 1-3 ggr brukar vara bra. Sen beror det lite på hur mycket man rör på sig och tränar, då behöver man naturligtvis mer energi. Själv äter jag 3 st mellanmål under dagen (fm, em och kväll).
Det är viktigt att man väljer ett mellanmål som ger lite ny energi, och som mättar lite även om det är en liten mängd.

Här kommer mina bästa mellanmålstips uppdelat för låg- samt högenergiförbrukare.

Mellanmålstips för lågenergiförbrukare
* En frukt: Ett äpple, en banan, en apelsin eller annan frukt. Lätt att ta med sig och ger ny uppiggande energi!
* Caffe latte: Gör en stor kaffe med ångvispad mjölk i.
* Knäckebröd med pålägg. Ex. keso + banan, leverpastej + gurka, färskost + skinka, jordnötssmör + tomat eller något annat. Exempelbild ser du här.
* Morotsstavar med dipp gjord på lättfil, eller bara en morot att gnaga på.
* En liten tallrik/kopp med lättyoghurt eller lättfil + kanel.


Frukt eller knäckebröd är bra och lagom mättande mellanmål.

Mellanmålstips för högenergiförbrukare

 

* Fruktsallad: Blandade frukter, om man vill lyxa till det lite. En bild och idé på detta hittar du här. Gärna med lite keso eller kesella till.
* Vanlig smörgås med pålägg, gärna grönsaker ovanpå för att mätta, ex. gurka, tomat eller paprika.
* Keso med ex. hallon eller banan.
* Smoothie gjord på naturell yoghurt eller mjölk med bär eller banan. Tips finns här.
* En st lite nyttigare matmuffins. Tips finns här.
* Knäckebröd med pålägg. Ex. keso + banan, leverpastej + gurka, färskost + skinka, jordnötssmör + tomat eller något annat. Två stycken knäckebröd med pålägg kan vara lagom. Exempelbild ser du här.

* Müsli-, nöt- eller fruktbar som går att köpa i affärer eller baka själv. Lidl har bl.a. ett bra utbud av dessa. Perfekta om du ska träna inom en timme.
* Tärnat äpple i lättfil med kanel på.


En smörgås med pålägg, smoothie eller fruktsallad med kesella är bra lite större mellanmål om man behöver lite mer energi.


/Helena


Lunch: Pastasallad med skinka


Lunchen idag blev pastasallad med skinka, sallad, gurka, tomat, rödlök, fetaost, paprika, majs samt lite turkisk yoghurt till. Mums!

/Helena


Chokladföljetång del 60 - Marabou sensation Macadamia & honey


Marabou Sensation – Macadamia & honey

Äntligen ett choklad med maccadamianötter i, de är ju så himla goda! Dock tyckte jag att chokladen tog över väldigt mycket, man kände inte nötterna så väl. Tycker kanske att nötterna skulle varit rostade eller saltade eller något, för att smaken på dem skulle framstå bättre. Nu ”låg” de lixom bara i chokladen och gav varken från eller till, förutom att det blev lite extra krispigt. Men det var ändå väldigt gott, fast lite besviken blev jag ändå. Det lät ju som att det kunde bli en femma när man såg förpackningen.

Pris: ca 18 kr för 133 g

Helhetsbetyg: 4


Någon mer som smakat denna, vad tyckte ni?

/Helena


Vit kladdkaka

Denna himmelskt goda kaka gjorde jag och två kompisar förra helgen! (en av dem är Elina som har bloggen http://filibabba.blogg.se/) Både smeten och kakan var jättegod, rekommenderar den verkligen! Och perfekt i konsistensen var den. Kanske kan passa att ha till kvällens episod av Melodifestivalen?


Ingredienser:
* 2 st ägg
* 2 dl socker
* 1 msk vaniljsocker
* 2,5 dl vetemjöl
* 3 msk saft ifrån clementiner
* 100 g vit choklad
* 100 g margarin
* flytande margarin och kokosflingor till formen

Gör så här:
Sätt ugnen på 150 grader. Vispa ägg och socker. Tillsätt vaniljsocker, vetemjöl och clementinsaft och blanda. Smält margarinet på spisen. Smält den vita chokladen i micron eller över vattenbad. Blanda ner margarin och den vita chokladen med resten av smeten. Rör runt ordentligt så smeten blir slät.
Smörj en form med löstagbar botten med lite flytande margarin och bröda den med kokosflingor. Häll ner smeten i formen och grädda i ugnen ca 25 min.

Servera ex med Milda visp 20 % samt lite frukt eller bär. Pudra över lite florsocker vid servering. Sedan; njut!

/Helena


Morots- och potatissoppa med kikärtor

Snacka om att jag var hurtig en dag i förra veckan, jag är lite imponerad av mig själv. Först åkte jag buss 1 h till jobbet, jobbade till kl 17, åkte buss 1 h hem. Kastade mig iväg på ett "X fit"-pass på gymmet och sen när jag kom hem ställde jag mig direkt vid spisen och gjorde soppa! Tur i alla fall, att det var ett snabbt och lättgjort recept :) Och gott också, förståss!

Ingredienser (4 port):

* 1 stor gul lök

* 3 st vitlöksklyftor

* 5 st morötter

* 5 st potatisar

* 2 hönsbuljongtärningar

* 1 liter vatten

* 1 dl mjölk

* 0,5 msk torkad timjan

* salt och peppar

* 400 g kikärtor

 

Gör så här:

Hacka löken och vitlöken och bryn den i en stor gryta i lite flytande margarin. Gör slantar av morötterna och skär potatisen i mindre bitar. Häll på vatten i grytan och låt koka upp. Lägg i buljongtärningarna, morötterna och potatisen och koka i ca 15 min. Häll ut hälften av vattnet och tillsätt mjölken. Mixa allt med en stavmixer. Krydda med timjan och smaka av med salt och peppar. Häll i kikärtorna och hetta upp soppan lite snabbt igen innan servering.

 

/Helena


Chokladföljetong del 58 & 59 - Sarotti Rom, frukt & nötter samt Sarotti Karamellpäron

Dags att recensera choklad nummer femtioåtta och femtionio som jag provat på, i min följetång där jag ska testa nya konstiga, intressanta och spännande chokladsorter/smaker som kommit. Jag ska ta reda på om smaken fungerar som choklad och om den är god. Jag kommer ge chokladen helhetsbetyg från 1-5 där 1= dålig, 2= ej godkänd, 3=godkänd, 4=bra/god! och 5=underbar!


Sarotti Rom, frukt & nötter
Om man ska gilla detta choklad så måste man verkligen tycka om rom, för det smakade tydligt av rom. Men jag tyckte smaken var rätt mjuk, så jag gillade det. Jag är rätt förtjust i romrussin-glass, så detta var lite liknande. Gott med nötter och russin i också. Dock skulle jag nog inte sitta och trycka ett helt sånt här choklad, men klart godkänt får det!
Pris: 10 kr för 100 g
Helhetsbetyg: 3

Sarotti Karamellpäron
Inget choklad jag skulle äta mycket av, men en bit är okej. Tyckte sötman från päronbitarna i var ganska bra mot den lite bittra chokladen. Smakade dock inte så mycket karamell.
Pris: 10 kr för 100 g
Helhetsbetyg: 3

Dessa choklad är ursprungligen från Tyskland tror jag, men jag hade turen att hitta dem på Coop Extra (för endast 10 kr/st).

Någon mer som smakat dessa? Vad tyckte ni?

/Helena


Matintag i samband med löpning på morgonen

Läsarfråga: Jag skulle vilja få lite tips om hur, vad, när man ska äta om man vill ut och springa direkt på morgonen. Alltså utan att måsta stiga upp extra tidigt för det... ;) Kan man äta nått litet bara å sen äta en ordentligare frukost? /Matilda

SVAR: Att ta en spring/jogging-runda på morgonen är en bra start på dagen! Under natten har dock kroppen förbränt mycket energi, och när man vaknar är man i behov av påfyllning av energi igen. Att springa direkt på morgonen på tom mage är alltså ingen bra idé, eftersom kroppen är tömd på energi. Det blir då svårt att prestera bra eller att kunna förbättra sin kondition och löpning. Om man skall ut och springa på morgonen är det dock inte heller så bra att först äta frukost, eftersom man då får håll och eftersom mycket energi koncentreras till att förbränna maten. Det bästa är att äta något litet innan löprundan, som innehåller snabba kolhydrater som ger energi medetsamma att ta till löpningen. Detta kan ex. vara frukt eller juice.

   
Några förslag på vad man kan äta precis innan löprundan på morgonen:

* ½ banan + lite juice

* en näve russin + lite juice

* ett litet äpple + några russin

* en clementin/liten apelsin
* några skedar fruktmüsli + lite juice

* ett glas mjölk/oboy

* torkad frukt, ex. några torkade aprikoser eller katrinplommon

* lite drickyoghurt/lättyoghurt

 

Detta är bara några förslag. Hur mycket man bör inta innan man springer, beror ju såklart också lite på hur långt man skall springa. Dock rekommenderar jag att man bara tar korta löprundor på morgonen, och att man tar mer distanslöpning någon annan tidpunkt av dygnet. Detta för att man skall hinna med att fylla på ordentligt med energi innan längre löprundor.

 

Tycker man att det är jobbigt att även äta något lite på morgonen innan man springer, så kan man äta något extra precis innan man lägger sig. Ex. lite fruktsallad eller yoghurt. Detta så att nattfastan blir lite kortare och att mer energi finns kvar till morgonen.

 

Efter löprundan på morgonen är det viktigt att man äter en ordentlig frukost direkt efter passet. Detta för att fylla på de tömda energidepåerna igen.

 

Har ni ytterligare några frågor angående detta är det bara att fråga på!

 

/Helena


Veckans träning

Nu blir det lite roligare att lägga upp träningsschema över veckan eftersom jag börjat träna pass på gym också! Veckans planering ser ut så här:

Måndag: Spinning 60 min
Tisdag: X-fit 60 min
Onsdag: Vila
Torsdag: Bodyvive 55 min
Fredag: Löpning ca 9 km
Lördag: Löpning ca 9 km
Söndag: Löpning ca 5 km eller vila

Blir spännande att testa Bodyvive imorgon, det har jag inte testat innan.
Nästa vecka har jag bokat spinning på måndagen (jag tycker det är skönt att ha pass i början av veckan, för då är man alltid lite segare och behöver lite pushning!) och sen hade jag tänkt testa Bodypump en dag också, kanske på torsdagen. Framöver, när vädret blir lite bättre, ser jag fram emot att köra långdistanslöpning - men än så länge är det lite kyligt och blåsigt för det.

Hur ser eran träningsvecka ut?
/Helena

God grötfrukost

Denna goda grötfukost åt jag och Elina (http://filibabba.blogg.se/) i helgen. Det är fiberhavregrynsgröt med linfrön. Och sen är det hackad banan, sharonfrukt, hallon samt clementin vi har till. Och så gillar jag kanel på gröten. Efter fotograferingen hade vi på sojamjölk. En riktigt god och mättande frukost blev det!


Jag har inte testat sojamjölk så mycket innan, men den var jättegod. Kommer nog att köpa den framöver. Vad tycker ni om sojamjölken, tycker ni den är god?

/Helena

Våfflor

Det är inte våffeldagen riktigt än (25 mars), men varför inte smygstarta lite...?! Kanske idag till Alla hjärtans dag!? Dessa våfflor som jag gjorde är formade som hjärtan, så det passar ju bra.


Ingredienser:
* 3 ägg
* 0,5 dl socker
* 5 dl fullkornsvetemjöl
* 1 tsk bakpulver
* 1 tsk vaniljsocker
* 4 dl lättmjölk
* 1 dl vatten
* 50 g smält margarin

Gör så här:
Vispa äggen med sockret. Blanda mjölet med bakpulvret och vaniljsockret. Häll blandningen växelvis, tillsammans med mjölk och vatten, i äggsmeten. Tillsätt det smälta margarinet och rör om ordentligt. Grädda våfflorna i ett våffeljärn.

Servera förslagsvis med ex. grädde eller milda visp 20 %, sylt, banan, lönnsirap, bär eller nutella.

/Helena


Tack för alla frågor!

Ska läsa igenom de alla ordentligt nu och svar kommer postas som inlägg här på bloggen!

/Helena


Söndagsmiddag


Ugnsbakad kassler med rosépepparsås, sparris, klyftpotatis, haricot vertes och sallad.

/Helena


Jelly beans

Har aldrig varit så förtjust i Jelly beans, men nu sista tiden så har jag fastnat för dem. De tar ju ganska lång tid att äta, och smakar väldigt mycket. Och så roliga smaker – ex. raspberry cheesecake, vanilj, ananas, björnbär, bubblegum, körsbär, äpple, persika, lime, cola m.m. Och de smakar faktiskt precis som namnen avslöjar.



Jag tycker de är väldigt snygga som dekoration att ha i en skål också! Hemligheten är nog att köpa två påsar, och så kan man äta den ena och bli lite trött på dem. Så får den andra påsen ligga i fred som dekoration i skålen sen :)

Vilken är er favoritsmak av alla Jelly beans som finns?

/Helena


Träningskort och nya träningsmål!

Ni som följer min blogg vet att jag håller på en del med löpning. Jag tycker att det är väldigt kul, men nu på senare tid har jag känt att jag gärna skulle vilja variera mig lite. Är nyinflyttad i skåne och bor ganska nära ett gym, så jag gick dit och köpte träningskort! Så nu ser jag verkligen fram emot lite annorlunda och mer varierad träning än vad jag är van vid. Jag har ju överhuvudtaget aldrig gått på pass innan (förutom spinning).

Har redan testat ett pass som hette X-fit. Där gjorde man styrkeövningar med olika redskap. 2x1 min på varje station och så var det ca 18 stationer. Jag var sååå trött efteråt och dagen efter hade jag ont i hela kroppen! Men då vet man att man har kämpat, och det var verkligen jättekul!

Nu är jag taggad att framöver testa även några andra pass, ex. Bodypump och Zumba!
Löpningen skall jag dock också såklart fortsätta med!

Men mina nya träningsmål är:
* bli starkare i armarna
* mer uthållig i styrka
* variera min träning så att alla delar av kroppen får jobba
* snabbare löpning och klara längre distanser
* känna glädje över min träning!


Vilket är ert favoritpass på gym?

/Helena


Torsdagslunch: Het tofugryta med kamutvete

Gjorde ett storkok av denna grytan i helgen så att jag skulle ha till några matlådor nu i veckan! Recept på denna goda gryta med tofu, kokosmjölk, broccoli, purjolök, green curry paste m.m. finner du här: Recept.


En god och fräsch lunch!

Jag avnjöt grytan med haricot vertes samt kamutvete. Vill du läsa mer om kamutvete så kan du göra det här.

/Helena


Frågor om näring, hälsa, livsmedel?

Jag tänkte skriva några inlägg i bloggen som berör näring och hälsa och undrar därför om ni kanske har någon fråga om något?! Det kan röra vitaminer eller mineraler, kost av olika slag, livsmedel och vad de innehåller, vad man skall äta i samband med träning eller hur mycket grönsaker man borde äta på en dag!? Alla frågor rörande detta är välkomna! Så väljer jag ut några frågor att svara på.

/Helena

Favoritmüsli



Vill tipsa om den här väldigt prisvärda och goda müslin! Den kostar ca 22 kr och är köpt på Lidl. Och som det ser ut på bilden på framsidan av müslin - så ser det faktiskt även ut på riktigt också! Det är massor av nötter och frukt i müslin, väldigt mycket gott! Många andra frukt- och nötmüslis tycker jag nämligen är ganska "fattiga" i innehållet. Man får leta efter de små fruktbitarna och mest är det bara gryn. Men denna müslin är alltså verkligen verkligen prisvärd och god!

/Helena


Hallonglasstårta med choklad- och nötmarängbotten

En helt fantastiskt god efterrätt! Den hade lixom alla komponenter en bra efterrätt skall ha (enligt mig); nämligen bär/frukt, gräddighet, maräng och choklad!


Ingredienser:
Botten:
* 100 g hasselnötter
* 100 g mörk choklad
* 3 äggvitor
* 1 dl socker
Hallonglass:
* 200 g hallon
* 3 st äggulor
* 1 dl socker
* 2 dl vispgrädde
* 1 dl kvarg/Kesella
Garnering:
* hallon

Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader. Hacka hasselnötterna och rosta i ugnen nåon minut tills de ser bra ut. Hacka den mörka chokladen fint. Vispa äggvitorna till ett hårt skum. Blanda ner socker, hasselnötter och choklad och rör om. Häll smeten i en rund form med löstagbar botten (gärna med ett bakplåtspapper i botten) och grädda i ugnen i ca 35 minuter. Låt bottnen svalna.
Mixa hallonen med en stavmixer till en smet. Vispa grädden. Vispa äggulor och socker pösigt. Blanda äggulorna, hallon, grädde och kesella och rör till en fin smet. Häll ovanpå bottnen och ställ i frysen i några timmar. Ta fram den en stund innan servering och garnera med hallon.

/Helena


Pepparkakssmak på frukosten



Det är jättegott att smula pepparkakor på filen/yoghurten på morgonen!
Här på bilden har jag också äpple och russin i filen. Mums!

/Helena


Fylld parmalindad kyckling med couscous-sallad

En god lite lyxigare middag :)


Ingredienser (4 port):
* 4 kycklingfiléer
* 0,5 dl soltorkade tomater i olja
* 50 g färska champinjoner
* 20 blad färsk basilika
* 4 skivor smakrik ost, ex. cheddar
* 4 skivor parmaskinka
Couscous-sallad:
* 3 dl couscous
* 1 rödlök
* gurkmeja
* ca 20 st svarta oliver
* 80 g ruccolasallad
* rivet skal av en halv citron
Garnering:
* sweet chilisås
* torkad chili, ex. chiliflakes

 

Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader.  Skär ett llängsgående snitt i sidan på kycklingfiléerna och vik upp. Hacka tomater, svamp och basilikan. Fräs svampen några minuter på spisen. Salta och peppra och blanda ner tomater och basilika. Lägg en skiva ost på varje kycklingfilé och fördela svampblandningen över och vik ihop. Vira en parmaskinka om varje filébit och lägg i en ugnsfast form. Baka i ugnen i ca 25 minuter.
Koka couscousen enligt anvisning på paketet. Skiva löken och hetta upp i lite olivolja i en stekpanna och smula ner couscousen. Blanda ner löken och krydda med gurkmeja, salt och peppar. Blanda ner oliverna, ruccolasalladen och citronskalet.
Skär upp kycklingfiléerna i skivor och ringla lite sweetchilisås över. Servera med couscousen och tex. ruccolasallad, broccoli och majs.

/Helena


Matlåderecept - mina 10 favoriter

I veckan har det varit fullt upp med jobb och annat! När jag har mycket att göra så blir det ju inte att man testar massa nya maträtter och recept, utan man kör på sina ”gamla vanliga” favoriter att ha i matlådan. Jag tänkte därför tipsa om mina 10 favoritmaträtter att ha i matlådan!


Grön lasagne


Morotsbiffar med grönsaker i soya


Gul palsternacksgratäng med broccoli


Canneloni med ricottaost och spenat


Grönsakslasagne


Chili con carne


Fiskgratäng med sweetchilisås och broccoli


Snabb pasta med tonfisk, citron och grönsaker


Tomat-, lins- och morotssoppa


Pastasås med kräftstjärtar och vitlök

/Helena


RSS 2.0