Ny kurs! - Diabetes och njursjukdomar

I fredags började vi en ny kurs: "Dietetik och klinisk nutrition II: Diabetes & njursjukdomar". Det verkar vara en jätteintressant kurs och jag känner hur skolmotivationen uppfyller hela mig!! I fredags hade vi diabetes-föreläsningar av en läkare och jag antecknade frenetiskt i flera timmar. Vi kommer att ha läkare, forskare, sjuksköterskor, dietister och patienter som lärare i denna kursen och det känns jätteroligt med sådana kompetenta och ofta väldigt pedagogiska lärare.

Jag tycker det känns roligt att gå till skolan!!
Nu ska jag dock ha påsk"lov" i några dagar! Tänkte plugga en del men också ta mig tid att bara vara, läsa, träna och äta choklad! :)

/Helena

Äppelcupcakes med kanelfrosting

I fredags var jag på "hejdå-fest" för en utbytesstudent-kompis som ska åka hem till Tyskland igen. Jag vet att han älskar alla cupcakes som jag och min fikakompanjon hade på Kalmar nations fik i höstas, därför hade jag bakat några cupcakes som en liten avskedspresent.


Ingredienser (till ca 8 st):
* 1 st litet äpple
* 1 ägg
* 0,75 dl socker
* 50 g margarin
* 1 dl mjölk
* 2 dl vetemjöl
* 1 tsk bakpulver
* 1 tsk vaniljsocker
* 0,5 msk kanel
Frosting:
* 100 g creamcheese (färskost, philadelphia)
* 40 g margarin
* ca 5 dl florsocker
* 0,5 tsk kanel
Garnering:
* strössel

Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader. Hacka äpplet i små bitar. Vispa ägg och socker snabbt. Smält margarinet och blanda ner det och mjölken med äggvispet. Blanda mjöl, vaniljsocker, bakpulver, kanel och blanda sedan ner det i smeten. Blanda slutligen ner äppelbitarna. Fyll 8 st muffinsformar till hälften med smeten och grädda i ugnen i ca 20 minuter.
Under tiden kan du göra frostingen. Vispa creamcheese, margarin, kanel och florsocker med en visp tills det blir en slät smet. Mängden florsocker man behöver kan variera lite. Man vet att det är en bra konsistens när det man spritsat lixom "stannar kvar i samma position". Du kan provspritsa och sedan eventuellt tillsätta med florsocker. Spritsa sedan cupcakesen och garnera ev. med strössel eller annat.

Tack för alla frågor, fortsätt gärna fråga!
/Helena


FRÅGESTUND

Jag tänkte att jag faktiskt skulle ha en FRÅGESTUND här på bloggen. Alltså om ni har någon fråga om mat, näring, kost, hälsa eller träning. (alltså inga personliga frågor) men det kan vara vad som helst inom dessa områdena!

Skicka din fråga till min mail: [email protected] eller skriv en kommentar nedan!
Så ska jag välja ut någon fråga som jag kan svara på här på bloggen! :)

/Helena

Varm sallad med rostad potatis och kikärtor

VECKANS BILLIGA TIPS/MATRÄTT!

En fräsch och god sallad som jag gjorde häromdagen när jag blev sugen på kikärtor och potatis!


Ingredienser (2 port):
* 6 st potatisar
* 1 msk rapsolja
* flingsalt
* 1 burk kikärtor
* ca 50 g valfri sallad
* 1/2 rödlök
* 300 g fryst grönsaksblandning med broccoli, blomkål & morötter

Gör så här:
Sätt ugnen på 225 grader. Dela potatisen i små bitar, typ kuber. Blanda potatisen med oljan i en bunke, och lägg sedan det i en ugnsfast form. Strö över lite flingsalt. Sätt in i ugnen i 30 min. När det gått 20 min häller du över burken kikärtor över potatisen och låter dem vara med i ugnen de sista 10 minutrarna.
Hacka rödlöken i små bitar, skölj salladen och värm (antingen koka eller i micron) de frysta grönsakerna. Blanda sallad, rödlök, grönsaker samt potatis och kikärtor. Klart!

/Helena


Chokladföljetong del 45 - Marabou Premium "Marzipan"

Dags att recensera choklad nummer fyrtiofem som jag provat på, i min följetång där jag ska testa nya konstiga, intressanta och spännande chokladsorter/smaker som kommit. Jag ska ta reda på om smaken fungerar som choklad och om den är god. Jag kommer ge chokladen helhetsbetyg från 1-5 där 1= dålig, 2= ej godkänd, 3=helt okej/godkänd, 4=bra/god! och 5=underbar!


Marabou Premium "Marzipan"
Om man gillar marsipan är detta en riktigt hit! Dock vet jag nästan inte om man kan kalla det för ett "choklad" för det är i stort sett bara marsipan med ett pyttetunt lager av choklad. Men om man gillar marsipan kan jag tänka mig att det är en bra kombination med så mycket marsipan och bara lite lite mörk choklad. Jag tycker om marsipan, men faktiskt bara hemmagjord... Så för mig var detta ingen höjdare. En kompis som smakade den sa dock att han skulle gett den 3 poäng, av mig får den bara 2,5.
Pris: ca 27 kr för 150 g
Helhetsbetyg: 2,5

/Helena


Solero "Pineapple"

GB:s glassnyheter i år bjuder på många spännande sorter! Bland annat finns det en "Magnum Gold" som jag gärna skulle vilja testa. Den får dock vänta tills det blir ordentligt glassväder och lite varmare ute! Men jag testade faktiskt en av nyheterna efter min tenta i tisdags - nämligen "Solero pineapple".


Solero "Pineapple"
En pinnglass med ananassmak som bara innehåller 60 kcal. Ett bra val för de som vill äta glass men kanske samtidigt vill "hålla igen" lite. Isglassen hade väldigt fruktig och stark smak av ananas, så den var god. Det kändes lite som att man tagit krossad ananas och fryst ner den. Alltså skulle man typ kunna göra det själv... Jag tyckte den var god, men lite tråkig. Kommer nog aldrig att köpa den igen.

/Helena


Kanelbullar

Igår bakade jag kanelbullar med en utbytesstudent-"kompis"... Kanelbullar är ju typsikt svenskt så det måste man ju kunna baka om man bor/bott här! Blev jättegoda! :)


Ingredienser (ca 45 st bullar):
* 150 g margarin
* 5 dl lättmjölk
* 50 g jäst för söta degar
* 0,5 tsk salt
* 1,25 dl socker
* 2 tsk kardemumma
* ca 14 dl vetemjöl
Fyllning:
* 100 g margarin
* 1 dl socker
* 1 msk kanel
Pensling och garnering:
* 1 st ägg
* pärlsocker

Gör så här:
Smält margarinet i en kastrull. Häll på mjölken och värm tills 37 grader. Smula sönder jästen i en degbunke och häll spadet över. Rör tills jästen löst upp sig. Tillsätt salt, socker, kardemumma och vetemjöl lite i taget. Arbeta tills degen blir blank och smidig. Låt den sedan jäsa till dubbel storlek.
Under tiden kan du röra ihop fyllningen. Mosa samman margarin, socker och kanel.
När degen jäst klart kan du sätta på ugnen på 250 grader. Kavla ut degen till en rektangel på mjölat bakbord. Bre fyllningen på halva rektangeln (alltså från kortsida till kortsida) och vik sedan över den "tomma" deghalvan så att du får en väldigt avlång rektangel. Skär degen i strimlor, tvista degen genom att hålla degen i varje hand och snurra den. Rulla sedan ihop till en bulle och lägg på bakplåtspapper på en plåt. Låt bullarna jäsa en stund. Pensla dem sedan med ett uppvispat ägg och strö på pärlsocker. Grädda i ugnen 8-10 minuter.

/Helena


Tentafirande igår

Skrev tenta igår och det gick jättebra!! Skönt att känna att man går ifrån tentasalen och är helt säker på att man klarat den! :)



Detta skulle såklart firas - med vin, fruktsallad och choklad! Sedan skulle jag och tre kompisar gå ut, men kön var så lång att jag snopet fick bege mig hemåt igen efter 1,5 h. Men men, det var en trevlig kväll ändå! Och idag njuter jag av ledighet!

/Helena

Snabbgjord mat med pesto

I pluggtid har man inte alldeles för mycket tid över att lägga på matlagning, men man vill ju ändå äta riktigt gott så man har något att se fram emot efter alla timmar i boken... Därför köpte jag hem pesto häromdagen så nu har det blivit en del pesto-pasta. Mums!


Spagetti blandat med pesto med sallad, gurka, körsbärstomater, rödlök och paprika grillat i ugnen samt kokt broccoli.

Godast blir det förståss om man gör sin egen pesto, recept finner du här:
Grön pesto

Här finner du två andra pasträtter med pesto som jag gjort:
Grön pestopasta
Pestopasta med citronglaserade grönsaker

/Helena


Statisktiska samband

Finns det kanske något samband mellan frukostätning och en hälsosam vikt? Ja, det är sånt som jag sitter och räknar på just nu... Statistik-tenta imorgon!! Nu ska jag köra slutspurtsplugg idag och hoppas att det går vägen imorgon!

Jag är trött på statistik och vetenskapliga metoder och längtar till nya kursen startar på fredag - Dietetik och klinisk nutrition! :)

Jag är i alla fall glad att solen skiner idag igen efter gårdagens snöoväder.
/Helena

Mattips inför Australien och Nya Zealand?

I sommar packar jag min väska och åker till Australien och Nya Zealand. Jag älskar ju att testa ny och speciell mat för länderna jag besöker, därför undrar jag nu om någon av mina läsare har några mattips därifrån? Alltså mat och livsmedel som är speciellt för de två länderna. Mat, godis, dricka, bakverk... vad som?

Tacksam för tips!

Ha en bra och solig lördag allihopa!!

/Helena

Tentaplugg med glassmutor...

Just nu är det tentaplugg som gäller. På tisdag har vi tenta i Vetenskapliga metoder nämligen. Vetenskapliga metoder är inte direkt det roligaste jag gjort så man blir lätt less och uttråkad... Igår köpte jag denna förpackning på Lidl med små glassar som jag tänkte att jag skulle ta och belöna mig med emellanåt.



P.S. Jag var på Lidl igår och köpte en flaska saft, två bananer, detta glasspaketet och en godispåse. Och killen i kassan ba: "Jaha, du kom till Lidl för att köpa det allra nödvändigaste ser jag." Haha, pinsamt. D.S.


/Helena


Ugnsrostade rotsaker med svamp och sweetchili-sås

Igår var jag lite sjuk och hade inte alls någon matlust, men lyckades tillslut laga mig lite mat som jag fick i mig... Är ju lättare att få lust att äta om det är något gott...


Ugnsrostad potatis, palsternacka, morötter, broccoli och rödlök, med stekta champinjoner samt en sås gjord av lättfil och sweetchili-sås. Såsen är sötsyrlig och filen gör att den blir frisk och passar bra till rotsakerna.


/Helena


Vegetarisk lasagne med annorlunda kryddning

Min kompis hade denna lasagne (ungefär) med sig i matlåda här om dagen och jag blev inspirerad att göra den jag också eftersom det var lite annorlunda kryddning - nämligen med chili, spiskummin, kanel och kakao!


Ingredienser (till en liten lasagne):
* 1 gul lök
* 3 st morötter
* ca 300 g rotselleri
* 400 g krossade tomater
* 1 krm chilipulver
* 1 tsk spiskummin
* 1 tsk kakao
* 1 tsk kanel
* salt och peppar
* 250 g keso
* lasagneplattor
* lite riven ost

Gör så här:
Sätt ugnen på 250 grader. Hacka löken och riv morötter och rotselleri grovt på ett rivjärn. Fräs lök, morötter och rotselleri i en panna tills det blir lite mjukt. Blanda sedan ner tomatkross och kryddor. Smaka av med salt och peppar. Blanda ner keson. Varva röran med lasagneplattor i en gratängform. Avsluta med röran längst upp och strö på lite riven ost. Grädda i ugnen i ca 30 minuter.

/Helena


Fläskfilégratäng med ost och tomatconcassé

Detta receptet är en av favoriterna som min mamma gör ibland. Åhh, det är så himla gott! Riktig fredagsmys-middag, och passar allra bäst med klyftpotatis tycker jag.

Ingredienser (ca 4 port):
* 500-600 g fläskfilé
* 1 krm svartpeppar
* 1 msk flytande margarin
* 1 dl matlagningsgrädde
* ostskivor
Tomatconcassén:
* 1/2 gul lök
* 1 burk krossade tomater, 400 g
* 3/4 tsk salt
* 1 vitlöksklyfta
* 1 tsk timjan
* 1 st lagerblad

Gör så här:
Skär fläskfilén i minst 8 bitar, banka dem platta. Peppra dem och bryn dem hastigt i margarinet och lägg dem sedan i en ugnssäker form. Sätt ugnen på 250 grader.
Gör sedan concassén: Hacka löken grovt och fräs den efter köttet i pannan. Tillsätt tomaterna och kryddorna. Koka ihop röran tills den håller ihop, ca 10-15 min utan lock.
Häll matlagningsgrädden runt köttet. Lägg en tjock liten ostskiva på varje köttbit och bred tomatconcassén över. Gratinera i ugnen i ca 10 min.
Servera med ris eller klyftpotatis samt sallad/grönsaker.


Här är rätten äten med ris, broccoli, gurka och majs. Men som jag skrev ovan gillar jag nog allra bäst när man kombinerar gratängen med klyftpotatis. Känns lite extra lyxigt också!

Nu sitter jag och smaskar blockchoklad framför datorn, mums. Blir en riktig mysfredag idag. Ha en fin fredagskväll allihopa!
/Helena

Sötpotatisdagar...

Hade tänkt lägga upp en bild på ett nytt recept, men hemmadatorn verkar inte riktigt vara kompis med min kamera... Så tänkte tipsa om två goda sötpotatis-recept som jag publicerat innan, eftersom jag själv ätit dessa två dagar i rad nu...

Sötpotatissoppa med morot och curry

Sötpotatisgratäng

Har alltså ätit sötpotatis två dagar i rad nu, mums! Älskar verkligen sötpotatis. Soppan gjorde vi i onsdags och gratängen igår!

/Helena

Vetenskapliga metoder...

Vi läser vetenskapliga metoder på universitetet nu och det hade kunnat vara roligare!!

Min ena katt, Chai, tycker det är lika tråkigt och sövande som jag...


/Helena

Salta bilar

Häromdagen fick jag ett mail från en australiensisk kompis som pluggar här i Uppsala. "Hey I just tried Salta bilar, do you know? They were disgusting!! I had to spit them out!" Haha!
Jag visste då faktiskt inte att det kommit salta bilar men för någon dag sedan såg jag dem i affären och köpte dem för att provsmaka. Var ju tvungen att testa själv. Men, som klart tyckte jag att de var jättegoda!! Jag gillar ju salt och lakrits. Så detta från min australiensiska vän var alltså bara ännu en liten mat-kultur-krock. Lakrits finns inte i så många länder, och speciellt inte salt lakrits. 


Min australiensiska vän och jag hade inte samma åsikter angående de salta bilarna. Jag tyckte de var jättegoda och jag tror att dessa bilarna + de vanliga bilarna + de sura bilarna skulle vara en perfekt lördagsgodis-blandning!!

Ska bli spännande att se vad jag kan få för mat-kultur-upplevelser när jag i min tur besöker Australien i sommar! :)

/Helena


2 månader kvar till halvmaratonloppet!

Ja, idag är det endast två månader kvar till mitt halvmaratonlopp! Vill göra ett riktigt bra lopp och försöker träna (springa) 3-4 ggr per vecka. Tyvärr tryter motivationen lite nu när det är så mycket snö, stundvis grått och fuktigt väder samt att det är halt. Men jag gör mitt bästa. Förra veckans träning landade på 2*14 km + 1*12 km. Denna veckan som kommer kommer jag att ha tillgång till motionscykel så då tänkte jag köra lite längre intervallpass på dem och använda benen på annat sätt.

Som peppning finns just nu i min spring-mp3 dessa låtar:
* I wanna go crazy! - David Guetta
* You got (what I want) - Systrarna Graaf (haha, lite pinsamt, men den ger värsta farten!)
* Explodera - Caramell
* Jag får lixom ingen ordning - Lars Winnerbäck
* Jai ho! - The pussycat dolls
* Summer jam - Underdog project
* On the beach - Sonic palms
* Tornero - Mihai
* Dancing in the dark - Bruce Springsteen
* Dance with somebody - Mando diao

/Helena

Havrebollar med vaniljkesella

Efter att gjort "chokladbollar" med kesella blev jag nyfiken på att även göra havrebollar på detta sättet, och då också med vaniljkesella istället för vanlig kesella. De blev jättegoda!!


Ingredienser (ca 35 st):
* 250 g vaniljkesella
* 3 dl havregryn
* 1,5 dl rivna kokosflingor (+ att rulla i)
* 1 tsk vaniljsocker
* 1 dl socker

Gör så här:
Blanda samman alla ingredienser och rulla till bollar och rulla i kokosflingor! :) Mums!

Jag tycker att de smakade mer än de man gör med margarin. De innehåller också lite mindre fett än de man gör med margarin, men de är inte så jättemycket "nyttigare" då vaniljkesella innehåller en del socker.

/Helena


Solsken = D-vitamin !

Idag skiner solen i Uppsala!! Jag hade glömt vinkla parsiennerna igår och väcktes därmed tidigt av att solen sken in genom fönstret. Härligt!! Jag blir så otroligt glad när solen skiner, det påverkar humöret så himla mycket. Har precis varit ute och sprungit 14 km och njutit. Funderar på att till och med sätta mig på balkongen och sola lite :)

Och solsken är inte bara härligt och glädjande, det är också bra för nutritionen - när solen lyser på huden bildas nämligen D-vitamin. För att komma upp rekommenderat dagligt intag av Vitamin D (7,5 ug/dag) räcker det med ca 10-15 min solbestrålning av ca 30 % av kroppen per dag. Så att jag solade mitt ansikte i mer än en timme när jag var ute och sprang borde nästan ha gett mig mitt dagliga behov av Vitamin D. Det är många i Sverige som har svårt att komma upp i det rekommenderade intaget av Vitamin D genom kosten, därför bör man tänka på att få lite sol när den visar sig! Under den tiden då solen inte visar sig så får man försöka att få i sig vitamin D genom kosten - ex. lättmjölk, mellanmjölk, ägg, berikad olja/margarin samt fet fisk (ex. lax, makrill). Man bör äta fisk minst 2 ggr/vecka!

Det är viktigt med vitamin D eftersom det är ett förstadium till ett hormon i kroppen som påverkar kalciumbalansen i skelett och blod. Om vi får för lite Vitamin-D har vi alltså också svårare att lagra in Kalcium i skelettet och det finns en risk för att skelettet blir skört och urkalkat.


The sun is shining!!! (mitt köksfönster)

/Helena


Pannkakor med massor av tillbehör

I onsdags hade vi pannkaksfika jag och några klasskompisar. Vi sågs hemma hos en tjej och gjorde pannkakor och sen hade alla tagit med sig olika tillbehör. Jag har aldrig varit en pannkaksmänniska. Har nog aldrig gjort pannkakor på eget initiativ eller heller växt upp med pannkakor... så för mig var detta lite extra roligt! Tänkte bjuda på lite tillbehörsinspiration här nedanför...


Till pannkakorna hade vi:
* vaniljglass
* vispad grädde
* blåbärssylt
* skivad banan
* äpplen stekta i kanel
* nutella
* äpple-, päron- och vaniljkeso med päronbitar i
* jordgubbar marinerade i citron och mynta
* kesella blandat med funlight

Det var jättegott med alla olika tillbehören och favoritkombinationen blev pannkaka + banan + nutella + vaniljglass.

/Helena


Hemmagjord Capricciosa

Idag är jag "ledig" (fortfarande mycket att göra förståss, men inga lektioner iaf) från skolan så igårkväll kändes det nästan som lite helgledighet... Därför blev det hyrfilm och lite pizza med en vän! Var jättelänge sedan jag åt pizza så det var gott!


Ingredienser (ca 3-4 port):

Pizzadeg:
* 2 dl vetemjöl
* 4 dl rågsikt
* 1 dl vetekli
* 3 tsk bakpulver
* 1 tsk salt
* 50 g lättmargarin (ex. så använde jag minilätta)
* 1-2 dl vatten
Fyllning:
* ca 400 g krossade tomater
* 1 st vitlöksklyfta
* salt, peppar, chilipulver, oregano
* ca 200 g rölt skinka
* 6 st färska champinjoner
* riven ost (jag använde 13%-ig för att göra det hela lite mindre onyttigt)

Gör så här:
Sätt ugnen på 225 grader. Blanda ihop pizzadegen. Tillsätt till en början 1 dl vatten och se sedan om mer behövs för att få degen till en bra konsistens. Tryck ut degen på smörjd plåt, ganska tunn. Blanda krossade tomater med en pressad vitlöksklyfta och krydda med kryddorna och smaka av. Strimla skinkan och skiva champinjonerna och lägg på. Till sist lägger du på den rivna osten. Grädda i ugnen i ca 15 minuter. 
Servera gärna med ruccola och andra grönsaker. Jag var jättesugen på att ha svarta oliver till men de var tyvärr slut på Ica idag när jag var och handlade...



/Helena


Lite tjeckisk kokkonst - Schnitzel

Matkultur intresserar mig väldigt, och därför är det ju extra spännande när man blir bjuden på mat av någon från ett annat land... Igår fick jag alltså prova på lite tjeckisk kokkonst. Och ja, det var en "intressant" upplevelse. Det blev schnitzel och pulvermos. Inte så mycket grönsaker... Men man får ju "ta seden dit man kommer"...



Schnitzeln gjordes genom att först banka kycklingfiléer så att de blev "platta". Sedan vändes de i vetemjöl, uppvispade ägg samt i rikligt med ströbröd. Sedan stektes/friterades de i olja i en stekpanna. Men det var spännande att se hur man gör schnitzel för jag har bara ätit de "färdiga" innan. 

/Helena


RSS 2.0