Vill du vara med på ett vit-choklad-test?

Nu har jag organiserat ett nytt livsmedeltest och det blir: vit choklad! Jag bakar en hel del med vit choklad och var faktiskt nyfiken på vilken som är godast, och om det skiljer mycket på de olika chokladen. Och sen vilken som är bäst att äta som snacks också! (för vit choklad är ju min favoritchoklad)

Testet går till så att man får några bitar som man ska provsmaka och sedan fyller man i ett papper om vad man tyckte om varje bit, sedan postar man detta papper till mig igen.
Vill någon vara med på testet? Jag har 5 platser kvar så om du är intresserad mejla din adress till [email protected] De fem första som mejlar får vara med i testet. Det är kul kan jag lova! :)

Ha en underbar fredag!!
/Helena

Schwarzwaldtårta

Jag önskar nästan att man hade fyllt år två gånger per år, så man fick äta lite mer tårta.. Fast man får ju ta varje tillfälle i akt att baka tårta. Jag har namnsdag på fredag, kanske vore något att satsa på att baka en tårta till dess?! Kanske denna godingen som gjordes för ett tag sedan.. Mums!



Ingredienser:
* 4 äggvitor
* ett par droppar ättikssprit
* 2 dl socker
* 100 g hasselnötter (eller andra nötter man gillar)
* 100 g mörk choklad
Fyllning:
* 6 dl vispgrädde
* 2 tsk vaniljsocker
Garnering:
* 100 g mörk choklad
* 1 tsk kakaopulver
* 1 tsk florsocker

Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader. Häll ut nötterna på en plåt med bakplåtspapper och rosta dem i ugnen i ca 10 minuter. Ta ut plåten och låt dem svalna och gnugga dem sedan mellan handflatorna så att skalet trillar av. Mal sedan nötterna i en mandelkvarn. Sänk ugnsvärmen till 125 grader.
Markera ut tre rundlar med 20 cm i diameter på ett bakplåtspapper. Vispa äggvitorna och dropparna av ättiksspriten till ett fast skum. Tillsätt sedan sockret lite i taget och fortsätt vispa tills massan blir blank och styv. Vänd slutligen ner de malda nötterna. Bre sedan ut smeten innanför markeringarna på bakplåtspappret. Grädda bottnarna i ugnen (125 grader) i ca 45 min eller tills då de känns "torra". Stäng av ugnen, men bottnarna kan stå kvar inne i ugnen och eftertorka med luckan på glänt.
Smält chokladen i micron (eller i vattenbad). Pensla sedan marängbottnarna med ett tunt lager choklad på båda sidorna med hjälp av en bakpensel. Lägg dem på smörpapper för att stelna.
Smält också chokladen till garneringen och bre ut den tunt på snörpapper. Låt chokladen stelna till lite och skär den sedan i fyrkanter. Lägg gärna chokladen svalt en stund innan du ska lossa den, så blir det lite lättare.
Vispa sedan grädden och smaksätt den med vaniljsockret. Lägg samman bottnarna och lägg vispgrädde mellan varje botten. Bre sedan på (eller spritsa) grädde längs kanterna på tårtan.
Tryck sedan fast de fyrkantiga chokladplattorna på tårtans kant. Stick också i plattor på toppen av tårtan. Och kantbitarna av chokladplattorna kan du smula sönder och strö över tårtan.
Blanda till sist kakao och florsocker och sikta över tårtan. Klart för servering!


/Helena


Ägg i micron

Ägg i micron gjorde jag alltid när jag var liten, och igår blev jag plötsligt sugen på detta igen och gjorde det därför som tillbehör till kvällsmaten. "Ägg i micron" är ett snabbt mellanmål, frukost eller återhämtning efter träning. Det går också väldigt fort, och är jättegott och nyttigt.

  
Knäck 1 ägg i ett litet tefat som tål micron. Krydda med piffikrydda/grillkrydda och ställ sedan in i micron. Kör på 750 W effekt i en minut. Klart för att äta, med en gaffel.

Nu blir det lite pysslande ikväll. Köpte nya grejer från jobbet idag :)
/Helena

Fin morgonstund med gröt och hallonmjölk

Börjar inte jobba förens kl 12 idag, så det blev ett spinningpass nu på morgonkvisten. Sedan en lång härlig frukost med havregrynsgröt med russin, linfrön och en liten skvätt funlight appear i. Sedan värmer jag alltid mjölken innan jag häller den på gröten (annars blir det för kallt) och då värmde jag med hallonen i mjölken, så att det blev som en hallonmjölk. Sedan kanel på toppen, såklart!

Igår såg jag äntligen "Twilight". Alla har ju pratat om den så länge nu och jag har inte lyckats få tag på den innan. Men iaf, den var bra. Kanske inte sådär hysteriskt bra, men jag har ju inte läst boken. Kanske borde göra det, för alla säger ju att den är så bra! Vad tyckte ni om filmen?

Ha en fin tisdag allihopa!
/Helena

Kalmarutflykt i helgen


Har varit lite dålig på att uppdatera, för jag gjorde nämligen en liten miniresa till Kalmar i helgen. Träffade två gamla gymnasiekompisar och hade jättetrevligt :) Sol blev det ju idag också, så jag låg nere vid stranden och slappade. Härligt! Ska bli lite bättre på att uppdatera här nu i veckan.


Mums! Igår blev det ugnsrostade potatisar, sötpotatis, paprika, tomater, lök, morot, palsternacka med grillad halloumiost och en sås med honung, senap och dragon. Och så vin förståss :)


/Helena


Nyttigt filmsnacks


En filmkväll är inte en filmkväll utan något gott att äta :) Men ibland kan det vara bra att äta något som är gott men också nyttigt som snacks. Därför blev det grönsaker med dipp igår när jag och två kompisar kollade på film. Dippen blandade vi med lättfil istället för gräddfil. Den blir ju lite lösare då, men mycket nyttigare. Grönsaker som är goda att dippa är paprika, blomkål, gurka och morötter. Vi poppade även några popcorn som också går utmärkt att dippa.

Nu ska jag in och jobba och ikväll blir det grillning med några gamla kompisar :)
Trevlig fredag!!
/Helena

Vitchokladpaj med hallon

Underbar!! Det är det enda jag kan säga om denna pajen :) Har gått runt med en recept-idé i huvudet ett tag och nu var det dags att testa det, och det gick verkligen vägen. Åhh!! Dock går det inte att få upp snygga "bitar" på tallriken, blir mest kladd... men eftersom den är så god gör det inget.


Ingredienser:
Pajskal:
* 100 g lätta margarin
* 2 dl havregryn
* 1,5 dl vetemjöl
* 0,5 dl socker
Fyllning:
* 50 g margarin
* 1,5 dl mellangrädde
* 1,5 dl ljus sirap
* 200 g vit choklad
* hallon för garnering

Gör så här:
Sätt ugnen på 200 grader. Smält margarinet till pajskalet i en kastrull och rör sedan ner havregryn, mjöl och socker. Blanda till en smet och tryck sedan ut i ett pajskal, ca 24 cm i diameter. (Du behöver inte göra kanterna på pajskalet så jättehöga.) Grädda i ugnen i ca 10 minuter.
Koka upp margarin, grädde och sirap i en kastrull. Låt koka på svag värme i ca 10 minuter. Blanda sedan ner den vita chokladen, som du brutit i bitar. Rör ordentligt (gärna med en visp) tills all choklad smält och smeten är blank och fin. Häll smeten i pajskalet och lägg hallon som garnering ovanpå. Ställ i kylen (eller annat svalt ställe) att stelna till några timmar innan servering. Man kan också ställa in den 1 h i frysen innan servering så blir den lite fastare!
Den är väldigt mastig så en liten, liten bit räcker! (och den är ju inte så nyttig heller... :P) Men ack så god!


Nu ska jag in till stan och kolla på Harry Potter på bio :)
/Helena


Bästa starten på dagen

...blir det med en gnutta sol, en joggingtur och sedan frukost ute i solen med en tidning.


Man får passa på nu i sommar att äta färska bär till frukost. Här har jag vaniljyoghurt med äppelbitar, russin och nyplockade svarta vinbär, röda vinbär och vita vinbär från trädgården. (Fulla med antioxidanter!) Och så pepparkaksmüsli på toppen :)


Synd bara att solen försvann illa kvickt. Svensk sommar... suck.

/Helena


Lax med purjolöksrisotto

Efter en lång jobbdag var det härligt att komma hem till denna jättegoda måltid! :) Lax är verkligen en av mina favoriträtter. Och är man vegetarian kan man byta laxen i detta receptet mot ex. en vegetarisk biff, och koka riset i grönsaksbuljong istället. Smaklig måltid!


Ingredienser (till 4 port):
* 4 laxfilébitar
* 1 tsk salt
* 1/2 tsk citronpeppar
* 2 purjolökar
* 3 dl avorio- eller långkornigt ris
* 1 msk olja
* 2 hönsbuljongtärningar
* 7,5 dl vatten
* 1 krm peppar

Gör så här:
Sätt ugnen på 225 grader. Skölj, ansa och strimla purjolökarna. Fräs purjolöken mjuk i olja någon minut och lägg sedan ner riset och fräs med i slutet. Koka upp buljongtärningarna och vatten Späd riset med lite av buljongen. Rör om och späd sedan i omgångar under kokningstiden, ca 20 minuter. Medans riset kokar, så lägg laxen i en ugnssäker form och krydda den med saltet och citronpepparn. Sätt in den i ugnen i ca 15 minuter. Smaka av riset med salt och peppar. Servera ex. med harricot vertes, majs, tomat eller andra grönsaker.

/Helena


Cupcakes-tröja

Om man har ett sådant sommarjobb som jag har, nämligen att arbeta i en pysselaffär, så kan man helt enkelt inte låta bli att pyssla hela tiden... Och i helgen blev det tryck på en tröja som resultat! :) Blev jättenöjd med den faktiskt. Har gjort en likadan i silver till min kompis Ida.


Och apropå cupcakes, här hittar ni receptet på några jättegoda cupcakes jag gjorde för ett tag sedan. 
Chokladcupcakes med vit choklad och vaniljfudge i, med en frosting gjord på bl.a. hallon och vit choklad: http://matresan.blogg.se/2009/may/chokladfudge-cupcakes-med-hallontopping.html

/Helena

Något nytt livsmedel att testa?!

Nu behöver jag inspiration och idéhjälp igen! Jag, tillsammans med ett antal testpersoner, har ju genomfört en del livsmedels-smaktester och nu skulle jag vilja ge mig på någon ny. Ni får gärna ge tips på eller önskningar om vad jag ska testa! Något som man kanske äter/använder sig av rätt ofta, så att testet faktiskt blir givande.

Under tiden kan ni ta en titt på mina tidigare tester:
Russin -
http://matresan.blogg.se/2008/october/smaktest-av-olika-sorters-russin.html
Pepparkakor - http://matresan.blogg.se/2008/november/pepparkakstest.html
Mjölkchoklad - http://matresan.blogg.se/2009/january/mjolkchoklads-smak-test-resultat.html
Majskorn - http://matresan.blogg.se/2009/march/majsprovsmakningstest-godaste-och-krispigas.html
Svarta oliver - http://matresan.blogg.se/2009/may/smaktest-svarta-oliver-utan-karna.html
Vaniljglass - http://matresan.blogg.se/2009/may/smaktest-7-olika-sorters-vaniljglass.html
Stark senap - http://matresan.blogg.se/2009/june/smaktest-stark-senap.html

Är jättetacksam över tips och idéer!!
/Helena

Lakritsglass

Jag älskar verkligen lakrits och tänkte att jag skulle ge mig på att testa laktrits-glass. Jag brukar köpa lakritsglass när jag köper kulglass, men har aldrig smakat den i "köpeförpackning". Men nu hittade jag två stycken i affären som jag köpte hem för att prova.

 
Saltlakritsglass från Alvestaglass & Citronlakritsglass från Siaglass.


Såhär ser glassen ut.

Saltlakritsglassen smakar verkligen saltlakrits! Så gillar man det är denna verkligen en höjdare! Jag tyckte att den var jättgod. Och jag åt den med hallon, det fungerade bra och blev en fin kombination. Dock tror jag man tröttnar lite på denna om man äter den för mycket eller för ofta. Tyvärr är ju tillverkaren "Alvestaglass" en lokal tillverkare här i Småland, vilket ju gör att man nog inte kan hitta denna glassen på så många ställen i Sverige. Men 4 glasspoäng av 5 får den!

Citronlakritsglassen hade en mild och god smak av citron. Och ibland fick man en liten "lakritsswirl" på skeden. Denna lakrits var dock sötlakrits (vilket jag inte är lika förtjust i) men den var ändå väldigt god. Glassen var väldigt mild överlag och kanske nästan lite mesig i smaken. Även om den var god är det ingen glassort som jag tror jag skulle köpa igen, eftersom det finns många andra glassorter som är godare. 3 glasspoäng av 5 får den.

Har ni koll på om det finns någon mer sorts "paketglass" med lakrits i butikerna?!
/Helena

En lite nyttigare vinbärspaj

Hade lite vinbärspaj till efterrätt igår. Så lyxigt att man bara kan gå ut i trädgården och plocka massa vinbär direkt från busken. Jag älskar verkligen pajer också! Och denna som jag har gjort här kan man njuta av med riktigt gott samvete. Den är kanske inte "nyttig" men den är i alla fall inte alls lika onyttig som andra pajer. Jag har använt mig av mycket bär, havregryn och grahamsmjöl och endast en liten klick lättmargarin. Och så en matsked sirap... men pajen innehåller bara en bråkdel av energin som en vanlig smulpaj gjord med smör skulle innehålla. Och den är lika god för det!!! Älskar när det syrliga i vinbären möter det söta och knapriga i degen... :)


Ingredienser (till en liten paj för 2 pers):
* 2 dl röda vinbär
* 0,5 dl havregryn
* 2 msk grahamsmjöl
* 1 msk lättmargarin (ex. Becel eller Lätta)
* 1 msk vatten
* 1 msk ljus sirap
* 1 tsk solroskärnor

Gör så här:
Sätt ugnen på 200 grader. Skölj vinbären i en sil efter att du plockat dem, så att eventuella insekter och annat sköljs bort. Lägg bären i en liten pajform (ca 15-20 cm i diameter). Blanda samman havregryn, mjöl, margarin, vatten, sirap och solroskärnor. Smula detta över vinbären. Ställ in i ugnen i ca 20 minuter. Servera med en liten klick vaniljglass på toppen och avnjut med gott samvete!

 


Vinbärsbuskarna frodas i vår trädgård! Och så mycket gott kan man göra med vinbär. Paj, saft, sylt och att ha i filen på morgonen när man äter frukost :)


/Helena


"Ensam hemma"-helg

I helgen är jag ledig från jobbet och min familj är bortrest, så därför är jag ensam hemma. Jag är en sådan person som behöver mycket "ensamtid" och därför tycker jag det är väldigt trevligt att bara gå runt här hemma själv :) Jag har pysslat lite, kört spinning, lyssnat på hög musik, läst lite och funderat över livet. Maten tog jag upp framför tv:n och det blev ett fint ihopplock av lite allt möjligt som jag avnjöt... Mums säger jag bara. Ikväll blir det varma mackor och vinbärspaj till efterrätt.


Jag var för lat för att "laga" mat till bara mig själv, så det blev en blandning av massa gott. Mums, säger jag bara! Lufttorkad skinka, philadelphiaost, körsbärstomater, ruccolasallad, gurka, honungsmelon, sharonfrukt, knäckebröd med skinka och inlagd gurka och också vatten och en kanna grönt te :) En riktig lyxig "ensam hemma"-lunch.

Igår var jag dock inte ensam utan var på bio och såg "Brüno" med några kompisar. Finns bara ett ord för den filmen: "Herregud!!" Jag skrattade så himla mycket, samtidigt som man ville blunda genom nästan hela filmen för att den var så pinsam... haha. Ja, den var verkligen speciell.
/Helena

Afrikaminnen...

Nu när jag fick så många roliga kommentarer till mitt inlägg om bästa måltiden (som ju var i Kenya) blir jag helt nostalgisk och tänker tillbaka massa... Även om de där böntallriksbilderna gör att det vrider sig i magen på mig, ger de mig ändå någon slags glädje... Så många fina minnen jag har från massajbyn!! Och jag var bara tvungen att publicera min favoritbild ifrån min resa.....

Maria och jag framför hennes lilla hus gjort av lera.


Jag träffade Maria under en intervju. Jag gjorde ett projekt i massajbyn om vad smyckeskulturen betydde för dem. Maria var "känd" i byn för att göra mycket smycken och många beställde arbeten av henne. Det var därför extra roligt att prata med henne om detta. Hon bjöd på chaite och mandazi (friterad degkaka) och mötet var väldigt fint. Jag hade en tolk med mig som översatte allt. När jag skulle gå frågade jag om jag får ta ett kort på oss båda, och då tar Maria mig i handen. Det är ett helt väldigt fint ögonblick som för alltid kommer stanna i mitt hjärta :)

/Helena


Tack för alla kommentarer!

TACK TACK för alla kommentarer!
Jag blev verkligen chockad när jag loggade in och såg att jag hade 4 sidor med nya kommentarer... tack vare att jag hamnat på blogg.ses startsida. Det var verkligen fina minnen ni alla delade med er av, jätteroligt att höra vilken måltid som varit den bästa för er! Ska ta dagen nu att svara på så många kommentarer jag bara hinner :) Ha en fin helg allihopa!

/Helena

Bästa måltiden man ätit?!

Vilken är den bästa och underbaraste måltiden Du ätit? Det behöver egentligen inte vara det "godaste" du ätit, utan bara en måltid som varit så himla bra, så himla fin, så himla efterlängtad...

En av mina godaste måltider i hela mitt liv är pizzan nedan. Inte just för att det var en sådan speciellt god pizza, eller för att jag är extra förtjust i pizza... Nej, bara helt enkelt eftersom att jag innan jag åt denna pizza hade levt på bönor i flera veckor.

I massajbyn jag bodde i för två år sedan blev det inte mycket annat än bönor och chai-te. När jag en gång under min vistelse där åkte in till Kenyas huvudstad Nairobi blev det såklart restaurang... och denna pizzan. Jag var hungrig som bara den! Och det var underbart att få bli mätt av något "vanligt", onyttigt och smakrikt. Mums!


Inget fel på bönor... men kanske inte varje dag. Och inte så mycket...!

Sov gott.
/Helena

Chokladföljetong del 28 – Dumle ”apple pear”

Dags att recensera choklad nummer 28 som jag provat på, i min följetång där jag ska testa nya konstiga, intressanta och spännande chokladsorter/smaker som kommit. Jag ska ta reda på om smaken fungerar som choklad och om den är god. Jag kommer ge chokladen helhetsbetyg från 1-5 där 1= dålig, 2= ej godkänd, 3=helt okej/godkänd, 4=bra/god! och 5=underbar!


Dumle "apple pear"

Dumle är en riktig höjdargodis! Så där seg och långdragen med god chokladsmak. Mums! Och för ett tag sedan testade jag fun lights saft "appear" med smak av äpple och päron. Den var också väldigt god! Så på något vis fick jag för mig att dumlesmaken blandat med äppelpäronsmaken skulle bli ganska god :) Men det var den tyvärr inte. Eller jo, god var den, men helt enkelt tråkig. Det hände inget. Efter en kola blev man inte sugen på mer. Visst har jag ätit upp påsen nu ändå, men det var inte precis någon smaksensation för munnen.

Pris: ca 19 kr för 220 g

Helhetsbetyg: 3


Nu ska jag ner i källaren och öva min simultankapacitetsförmåga - tänkte nämligen köra ett spinningpass samtidigt som jag läser en bok :) Hehe, får se hur det går.
/Helena


Muscovadomoussetårta med björnbär

Den här tårtan gjorde jag igår. Den var lite "krånglig" med mycket ingredienser och många steg, vilket var roligt eftersom jag kände att jag ville ha en liten utmaning i mitt bakande :) Den blev jättegod! Och snygg! Jag tog en bit till kvällsfika igår, men var tvungen att gå ut och fylla på efter en stund... mums! Jag har heller aldrig gjort något med mörkt muscovadosocker innan, så det var kul att testa på. Det smakar ganska speciellt, lite "kola"-aktigt och fylligt.


Ingredienser (en tårta, ca 12 bitar):
Botten:
* 50 g margarin
* 2 ägg
* 0,5 dl strösocker
* 1 dl vetemjöl
* 1 dl havregryn
* 1 tsk bakpulver

Muscovadomousse:
* 4 gelatinblad
* 1 dl vatten
* 1 dl mörkt muscovadosocker
* 4 äggulor
* 2 äggvitor
* 2 dl vispgrädde

Björnbärsgelé:
* 3 gelatinblad
* 200 g frysta björnbär
* 3 msk vatten
* 2 msk strösocker

Gör så här:
Börja med bottnen på tårtan. Sätt ugnen på 175 grader. Smält margarinet och ta sedan bort det från plattan för att svalna. Vispa ägg och socker pösigt. Blanda mjöl, havregryn och bakpulver. Rör ner detta, samt margarinet, i äggblandningen och rör runt. Smörj kanten och bröa en form med löstagbar botten och klipp också till ett runt ark bakplåtspapper att lägga i bottnen på formen. Häll i smeten och ställ in i ugnen i ca 15 minuter.
Gör sedan moussen. Lägg gelatinbladen i ett kallt vattenbad i ca 5 minuter. Värm vatten och muscovadosocker i en kastrull tills sockret har löst sig. Vispa sedan ner alla äggulorna på en gång och låt sjuda under omrörning tills krämen tjocknar. Ta sedan bort kastrullen från värmen och rör ner gelatinbladen i äggsmeten. Låt sedan krämen svalna lite. Vispa under tiden äggvitorna till ett fast skum, samt vispa grädden. Rör ner både grädde och äggvitor i muscovadokrämen. Fäst remsor av bakplåtspapper runt kanten på formen och häll sedan i krämen i formen ovanpå bottnen. Ställ sedan kallt (ex. i kylen) att stelna i minst tre timmar.
När moussen har stelnat kan du börja göra björnbärsgelén. Lägg gelatinbladen i ett kallt vattenbad i ca 5 minuter. Koka björnbär, vatten och socker under lock några minuter tills bären mosat sig lite. Ta bort kastrullen från plattan och rör ner gelatinbladen. Ställ kastrullen i ett kallt vattenbad och rör om i några minuter. Häll den sedan ovanpå moussen i formen och ställ kallt att stelna i minst 20 minuter.
Vid servering, så lossa kanten på formen och flytta försiktigt över kakan på ett serveringsfat. Dra bort pappret på kanten.

 


/Helena


Chokladföljetong del 27 - Lindt Blueberry intense

Dags att recensera choklad nummer 27 som jag provat på, i min följetång där jag ska testa nya konstiga, intressanta och spännande chokladsorter/smaker som kommit. Jag ska ta reda på om smaken fungerar som choklad och om den är god. Jag kommer ge chokladen helhetsbetyg från 1-5 där 1= dålig, 2= ej godkänd, 3=helt okej/godkänd, 4=bra/god! och 5=underbar!


Lindt Blueberry intense
Smakar tydligt av blåbär, och med lite mandelflagor i. Helt okej smak. Jag har ju dissat många andra Lindt-choklad för att jag tyckt de varit för söta och "sliskiga", men detta var inte lika sött som de andra jag testat. Detta choklad var mycket godare. Men det är fortfarande inte sådär jättegott, inget jag skulle köpa själv fler gånger. Sen är det ju egentligen bara 2 % blåbär i, och istället har de lagt i äpple och ananas också. Lite snålt med tanke på att det är ett dyrt choklad. Jag rekommenderar att köpa mörk choklad för sig och isåfall smälta över färska nyplockade blåbär om man är sugen på detta :)
Pris: ca 22 kr för 100 g
Helhetsbetyg: 3 p


I nästa chokladföljetong tänkte jag utvärdera några konstiga chokladsmaker som jag hittade i Storbritannien.
/Helena


Rosa koppar :)



Äntligen har jag fått tag på rosa metallic-kaffekoppar! :) Åh, de är bara så snygga!! Jag köpte fyra stycken på Lagerhaus för 69 kr styck. Ser fram emot att bjuda på kaffe i dem från min rosa kaffebryggare. Och sen har jag köpt silvriga koppar på Panduros rea, som jag tänkte passar bra till te. Nöjd med mina inköp :)

/Helena


En härlig kväll...


...blev det tillsammans med min gymnasiekompis, några glas rosévin och grillade grönsaker med sås till igår :) Perfekt sommarkväll. Tack vännen!!

/Helena

Rabarbertårta med kokos och citron

En sak som är härligt med att bo hemma i Småland över sommaren är att vi har en stor trädgård här med en massa godsaker i! I tisdags blev det dax att använda rabarbern som växt till sig, och det blev en tårta av den.
Nu väntar jag spänt på att vinbären ska bli röda så det kan bli vinbärspaj. Mysigt och gott :)
Den här tårtan är nog väldigt god om man gillar kokos och lemoncurd. Och den är också väldigt lätt att göra glutenfri vilket kan vara bra att ha i åtanke om man får besök av någon glutenintolerant vän i sommar. Dock tyckte jag att den blev lite tråkig. Kanske ska man ha i någon mer krydda i själva botten?! Hmm, detta tål att funderas på...


Ingredienser (en tårta):
* 150 g margarin
* 200 g riven kokos
* rivet skal av en citron
* 0,5 dl vetemjöl
* 1 tsk bakpulver
* 1 tsk malen ingefära
* 3 ägg
* 2 dl socker
Topping:
* 1 tsk olja
* 250 g rabarber (gärna egenplockad!)
* 4 msk socker
* 2 dl lemon curd

Gör så här:
Smält smöret och låt det svalna. Ta fram en form med löstagbar botten och lägg ett bakplåtspapper i botten av formen. Smörj pappret med lite olja/margarin och strö över lite av kokosen i botten.
Blanda smöret med det rivna citronskalet. Blanda kokos, mjöl, bakpulver och ingefära i en annan bunke. Vispa ägg och socker tills det blir pösigt och blanda sedan i smöret. Rör också ner kokosblandningen i smeten. Sätt ugnen på 175 grader och låt smeten "vila" till sig medans ugnen blir varm.
Häll smeten i formen och grädda kakan i ugnen i ca 40 minuter. Ta ut den och låt den svalna innan du stjälper upp den på ett fat. Min kaka blev lite brun ovanpå, men det gick lätt att skära bort - om man vill att kakan ska se lite snyggare ut.
Höj ugnstemperaturen till 225 grader. Skölj och skiva rabarbern i små bitar och lägg i en ugnssäker form som du smörjt med lite olja i botten. Strö över sockret och ställ sedan in i ugnen i 15 minuter. Ta ut och låt rabarbern svalna.
Blanda hälften av rabarbern med lemoncurden och bred ut över kakan. Den andra hälften av rabarbern lägger du på kakans mitt. Klart!

  


Glutenfri: Använd glutenfri mjölmix istället för vetemjölet. (Kolla också så att lemoncurden inte innehåller gluten! Det kan vara olika med olika fabrikörer av denna, men vanligtvis ska den inte innehålla gluten.)

Nu ska jag till jobbet. Men ikväll ska jag träffa en gammal gymnasiekompis och då blir det bastubadande, rosévin och sedan utgång på det. Perfekt kväll :)
/Helena


Snabb morotssoppa med smak av vitlök och örter

En mild och god soppa som framförallt går supersnabbt att göra och inte kostar speciellt mycket. Den ser kanske inte jätterolig ut på bilden, men den är godare än vad den ser ut. Den här kommer jag att göra fler gånger, perfekt för en student :) Jag åt det som blev över till lunch idag, tillsammans med brödet som jag gjorde imorse. Gott!


Ingredienser:
* 5 dl rivna morötter
* 1 st strimlad purjolök
* 1 liter vatten
* 2 hönsbuljongtärningar (eller grönsaksbuljong om man vill göra soppan vegetarisk)
* 1 fpk (200 g) philadelphiaost "vitlök och örter"
* 1 krm svartpeppar
* salt efter smak

Gör så här:
Riv morötter och strimla purjolök. Koka upp vattnet och lägg i grönsakerna. Låt koka i 5 min och blanda sedan i buljongtärningarna, pepparn och rör i osten. Rör tills osten smält. Smaka av med salt. Klart för servering!


/Helena


Snabbgjorda och knapriga nötbullar

Härliga morgonstund! Idag börjar jag inte förens kl 13 så jag hann ha en lång morgon då jag hann med både ett spinningpass och en frukost med nybakta bullar som jag slängde ihop. De blev verkligen jättegoda, och det är verkligen lyxigt att få varmt nybakat bröd på morgonen.



Ingredienser (6 st platta bullar):

* 1 dl havregryn

* 1 dl grahamsmjöl

* 0,5 dl vetemjöl

* 0,25 dl krossat bovete

* 0,25 dl rågkross

* 1 msk solrosfrön

* 10 hackade hasselnötter

* 3 st torkade aprikoser

* ½ krm salt

* ½ tsk bakpulver

* 1 msk mörk sirap

* 1 msk lättmargarin
* 1 dl lättmjölk


Gör så här:

Sätt ugnen på 225 grader. Hacka hasselnötterna och aprikoserna och blanda ihop alla ingredienser till en smet. Tryck ut till sex stycken platta bullar på bakpappersklädd plåt. Grädda i ugnen i ca 10 minuter.


Trevlig fredag!
/Helena

Blåbärsår!


I år är det blåbärsår! Alltså fullt med blåbär i skogen :) !! Min syster och mamma var ute och plockade bara en kort stund nu i veckan och fick ihop riktigt mycket! Jag har jobbat mycket nu i veckan, men jag ser fram emot att cykla ut i skogen och plocka blåbär på måndag eller tisdag då jag är ledig. Det är en av de sakerna som är så härlig med att vara hemma, och att bo på landet - att det är så nära till skog och blåbär och hallon m.m! Och blåbären var så himla goda!! De smakar jättemycket!! Det är annat än de smaklösa frysta man kan köpa... Jag hoppas jag kan plocka mycket, frysa in och ta med till Uppsala i september. Då blir det blåbärspaj! Mumma!

/Helena

Ny yoghurt: Ananas, banan och kokos


Provade en ny yoghurt här om dagen, nämligen en med smak av "Ananas, banan och kokos", från Valio. Ananas tycker jag är jättegod i yoghurt, och banan och kokos lät spännande. Jag tyckte den var rätt god. Dock hade den en liten smak av "parfym" eller vad man ska säga. Det känns som att själva kokos-smaken är gjord på konstgjord väg och det smakar lite konstigt. Denna yoghurten var heller inte så nyttig eftersom den innehöll 13 g socker per 100 g. (Detta kan jämföras med att ex. Fanta-läsk innehåller 12,3 g socker/100 g.)
Visst var den lite god, men nej, denna kommer jag inte att köpa igen.

/Helena

Mumsiga chokladmaränger

Dessa marängerna blev väldigt goda!! Och om du vill testa receptet på fläderglassen som jag har publicerat, så passar det utmärkt att göra dessa marängerna samtidigt eftersom man får en massa äggvitor över.



Ingredienser (ca 12 st):
* 3 st äggvitor
* 2 dl socker
* 50 g mörk choklad

Gör så här:
Sätt ugnen på 125 grader. Häll äggvitor (spara gulorna ex. för att göra den kanongoda fläderglassen som jag publicerat recept för) och socker i en skål. Vispa med elvisp tills blandningen är tjock och lite styv. (Det tar rätt lång tid.) Bryt chokladen i bitar och lägg i en ugnssäker skål och värm i micron på full effekt tills chokladen smält. Häll chokladen i äggsockerblandningen. Rör bara om med några få tag så att massan blir strimmig i färgen. Klicka ut i stora klickar på en bakpapersklädd plåt. Sätt in i ugnen i ca 50-60 minuter.
Jättegoda att äta till glass och banan, eller bara precis som de är till en kopp kaffe.


/Helena


Läkerol kiwi passion


Denna läkerolsmak har jag inte sett tidigare, men hittade den i en affär i skåne i helgen. Jättegoda var dem! Och de var också väldigt saftiga (mjuka), vissa läkerol är så himla hårda... Detta var en storpacksburk med 70 g i, men de räckte inte särskilt länge ändå.. hehe. Faktiskt de godaste läkerolen jag smakat! :)

/Helena

Fläderglass

Jag är faktiskt inte så förtjust i fläder. Flädersaft har jag aldrig gillat. Jag var därför en aningen skeptisk när min syster sa att hon testat att göra fläderglass, och att den blev jättegod! I alla fall så gjordes ytterligare en sats och jag åt glassen tillsammans med jordgubbar. Mums! Den var verkligen jättegod. Skulle aldrig kunnat smaka att det var en "hemmagjord" glass för den var verkligen proffsig. Kan tänka mig att den också kan vara jättegod att äta tillsammans med krossade digestivekex och lite varma hallon. Det måste jag testa! :)


Ingredienser:
* 6 st äggulor
* 1,5 dl strösocker
* 5 dl vispgrädde
* 1 dl flädersaft (koncentrat)

Gör så här:
Vispa äggulorna och sockret vitt med elvisp. (Släng inte äggvitorna utan spara dem ex. för att göra maränger!) Vispa grädden och vänd ner den i sockersmeten tillsammans med flädersaften. Häll i en plastburk (ex. tom glassburk) och ställ ner i frysen. Låt stelna i frysen, sedan är det bara att hugga in!


/Helena


Rosa kaffebryggare :)

Synen av denna rosa sak mötte mig när jag kom hem från England förra veckan. En rosa, och helt fantastiskt ful-snygg och cool, kaffebryggare! Och den var min :) Mamma hittade den på loppis och tänkte att den borde ju Helena ha, det tackar vi för! Nu måste jag hitta några balla koppar till också, sen blir det om möjligt ännu godare att dricka kaffe! :)


Idag är jag ledig från jobbet så jag ska kolla igenom alla mina foton från resan och skicka in dem på framkallning. Det kommer att ta ett tag... Sen ska jag se om jag hinner odla några fräknar i den lilla solen som tittar fram idag.
/Helena

Chokladföljetong del 27 - Cavalier dark "vanilla flavour"

Dags att recensera choklad nummer tjugosju som jag provat på, i min följetång där jag ska testa nya konstiga, intressanta och spännande chokladsorter/smaker som kommit. Jag ska ta reda på om smaken fungerar som choklad och om den är god. Jag kommer ge chokladen helhetsbetyg från 1-5 där 1= dålig, 2= ej godkänd, 3=helt okej/godkänd, 4=bra/god! och 5=underbar!


Cavalier DARK "Vanilla flavour"
Blev nyfiken på att köpa denna eftersom det står på framsidan att den innehåller 40 % mindre fett och att det heller inte var något socker tillsatt. Den innehåller också 9,7 g fibrer per 100 g. Kan det vara gott som choklad lixom?! När man läser kaloriinnehållet kan man se att denna bara innehåller 356 kcal/100 g. (En vanlig mjölkchoklad ligger på ca 530 kcal/100 g) så det var ju rätt stor skillnad. Hur som helst - den var god!! :) Det är ett skal av mörk choklad fylld med vaniljkräm. Ingen rinnig sådan, utan en "fast" kräm. Däremot stillar inte denna suget på vanlig choklad. Om jag skulle vara sugen på choklad och åt denna skulle jag inte känna att jag fick mitt behov tillgodosett. Men för någon som lätt blir sugen och vill ha ett substitut för vanlig choklad, eller bara en lättare njutning, är detta ett bra alternativ. Den finns nog i två andra smaker också har jag för mig - pistage och någon mer. Lite dyr dock.
Pris: 13 kr för 25 g
Helhetsbetyg: 3,5


/Helena


Fruktig sallad med getost och rostade pinjenötter

En jättegod och sötsyrlig sallad som passar bra till lite vad som helst. Går också helt suveränt att äta bara som den är, för den är riktigt god! Vi hade den både på julbordet och nu i sommar... :)


Du behöver (ca 4 portioner):
* 5 cocktailtomater
* 200 g getost
* 1/2 rödlök
* 1 avocado
* 1/2 gurka
* 25 g pinjenötter
* 4 torkade aprikoser
* valfri sallad (ex. ruccola, spenat m.m.)

Gör så här:
Halvera tomaterna, bryt getosten i små bitar, skär rödlöken i tunna skivor, kärna ur och skär gurkan i bitar, strimla aprikoserna och rosta pinjenötterna i en torr het stekpanna tills de blir lite bruna. Salta också lite lätt på dem. Blanda samman allt detta med salladen.


/Helena


Mattips inför resan del 2 - SKOTTLAND

Matkultur i olika länder är ju som sagt väldigt spännande tycker jag! Och jag och min syster tog det verkligen som ett allvarligt uppdrag att ta reda på allt man borde äta/dricka/smaka när man befinner sig i Skottland. Vi hann nog nästan med att smaka allt som vi blev tipsade om eller läste om! Så här kommer lite tips om vad man borde testa att äta om man åker till Skottland i norra Storbritannien! Alla bilder är tagna på min resa.

Mat: Haggis
Dryck: Whisky, Irnbru
Snacks och kakor: Shortbread, Dundee cake, friterat "vad-som-helst", skottsk fudge

SKOTTLANDS NATIONALRÄTT - HAGGIS

Det ser kanske inte så aptitligt ut, och värre kommer det bli när ni hör vad Haggis innehåller. Haggis består nämligen av finhackade fårinälvor, havremjöl, lök, njurtalg och kryddor som får koka i en ihopsydd fårmage. Usch, det låter rent ut sagt vidrigt och jag visste inte alls om jag skulle våga äta det. Men jag träffade två kompisar från Skottland och vi skulle gå ut och äta, och eftersom det faktiskt är Skottlands nationalrätt + att min kompis beställde det, så tog jag faktiskt mod till mig och beställde Haggis jag också. Och tro det eller ej, men det var riktigt gott! Välkryddat och smakrikt och jag åt upp allt och blev riktigt mätt! Min kompis sa att det var en god Haggis. Om den är dåligt kryddad kan den vara rätt osmaklig, men denna var välkryddad och god. Jag hade också trott att Haggisen skulle serverad lixom i fårmagen och att man skulle behöva skära i den, men magen var ju borttagen som tur var. Min syster hade lite svårare att äta eftersom hon tänkte på vad det bestod av, men jag försökte att glömma det och bara tänka på att det faktiskt smakade gott. Detta måste testas om man är i Skottland!

WHISKY

Det finns mer än 2000 märken av äkta skottsk Whisky och den tillverkas i fyra olika områden i Skottland. Ordet "Whisky" kommer ifrån gaeliskans (som man pratar i Skottland) "uisge beatha" som betyder "livets vatten". Och ja, det heter faktiskt "Whisky" i Skottland, det är i USA man lägger till ett E så det blir "Whiskey". Hur som helst är detta en väldigt populär dryck att köpa från Skottland. Men Whiskyn är också väldigt speciell. Mina skottska kompisar (som ändå är två killar på 28 och 30 år) gillade dock inte Whisky! Och jag gör det verkligen INTE... Usch. Men man får ju ta seden dit man kommer och jag och min syster var på ett jättefint Whiskymuseum i Edinburgh där vi också fick testa Whisky. Det var väldigt roligt, men inte gott. Min syster var dock strong och drack upp all Whisky, och hon fick dessutom mest av alla eftersom de tömde det sista av flaskan i hennes glas. Hur som helst, man bör testa Whisky i Skottland vad man än tycker om drycken.

IRNBRU
 
Denna orangefärgade dryck fick vi veta är väldigt populär bland Skottarna! Skottland är den enda delen i världen där Coca cola inte toppar färsäljningen av läskedrycker, för först ligger nämligen Irnbru! Drycken skall ha en uppiggande effekt och den ska också vara bra mot bakfylla. Man kan också bara dricka den för att den är så himla god! Och god var den verkligen, det var lite som att dricka en piggelin-glass. Vi hade med oss en stor flaska Irnbru på vår vandring, kanske var därför vi orkade gå de 23,5 km i regn utan att tappa modet?!

SHORTBREAD

Det finns massor av olika sorters "shortbread" och detta är en spcialité egentligen i hela Storbritannien. Shortbread är egentligen som en mördegskaka. Det finns ljusa enkla kakor som bara är gjorda av mördeg, och sedan finns det de med ex. topping eller glasyr på. Kakan ovan är en "Caramel shortbread" där man brett på karamellfyllning och sedan avslutat med choklad ovanpå. Detta var den godaste kakan på hela resan!! Den bara smälte i munnen och var helt enkelt underbar..! Vi åt den dessutom på "Elephant house" i Edinburgh där JK. Rowling satt och skrev de två första Harry Potter-böckerna.

DUNDEE CAKE

Staden Dundee ligger norr om Edinburgh och det är därifrån den bittra apelsinmarmeladen kommer. Men Dundee har också fått ge namn åt en traditionell kaka, nämligen Dundee cake. Kakan är sockerkaksaktig, men kraftigare, väldigt saftig och innehåller bl.a. torkad frukt, kryddor och mandel. Jag som gillar russin tyckte att kakan var jättegod och smakade väldigt mycket!! Min syster var inte lika förtjust, men då fick jag ju äta upp hennes bit också :)

FRITERAD CHOKLAD
 
I Skottland gillar man friterade saker... Man kan i princip fritera allt! Vi hade en guide i Edinburgh som sa att man kan ta med sig i princip vad som helst till friteringsställena, betala en slant, och sedan få det friterat! Han sa också att en populär sak är att fritera chokladkakor, ex. mars eller snickers m.fl. Så jag och min syster gick in i en lite friteringsbutik och bad att få en marschokladbar friterad. Det tog en minut och sen fick vi den flottiga chokladen i en liten servett. De hade en del färdigfriterade saker i disken, ex friterad haggis eller friterad korv. Själv är jag inget fan av friterat. Jag tycker det är så flottigt och mår nästan lite illa av det. Men som sagt ville vi smaka och det gjorde vi. Marsbaren var ju hyfsat god men det kändes verkligen inte fräscht med friteringen utanpå. Det slutade med att vi pillade bort friteringen och åt upp chokladet. Tyckte att chokladet var godare utan, så det där med att fritera allt förstår jag mig inte riktigt på.

SKOTTSK FUDGE

Fudge är också en liten specialité i Skottland och det finns fudge i varenda turistbutik eller matvarubutik. Denna fudge köpte jag i en mataffär. Tyvärr var den inte alls god, den var lixom sockrig och smälte inte alls fint i munnen. Inte alls som lonkas vaniljfudge lixom, som jag tycker är den godaste fudgen hemma i Sverige. Men denna fudgen var ju rätt billig, så förhoppningsvis smakar annan skottsk fudge godare än vad denna gjorde.

Lite matkultur och tips från England och Wales kommer inom kort :)
/Helena

Extra kryddig chili con carne

Idag började både jag och min syster på våra sommarjobb! Detta innebär ju att vi behöver ha matlådor med oss, därför blev det en sats chili con carne igår. Grytor är väldigt bra att ha i matlådor. Det brukar alltid bli stora satser som räcker till många lådor, och det är också väldigt tacksamt att värma grytor i micron.


 

Ingredienser (6-8 port):

* 2 gula lökar

* 1 röd paprika

* ca 450 g köttfärs

* flytande margarin/olja till stekning

* 1 burk krossade tomater, ca 400 g

* 1 msk tomatpuré

* 4 krm salt

* 4 vitlöksklyftor

* 1 msk basilika

* 4 krm chilipeppar (stark sådan)

* 2 burkar vita bönor i tomatsås

* smaka av med svartpeppar och ev. lite paprikapulver


Gör så här:

Skala och hacka löken och skär paprikan i bitar. Fräs lök och paprika i en stor gryta på spisen i ca 5 min. Lägg i köttfärsen (det går också bra att använda sig av quornfärs om man vill göra rätten vegetarisk) och låt den fräsa med lök och paprika i ca 5 min eller tills allt är "genomstekt". Tillsätt tomater, tomatpuré, salt, pressade vitlöksklyftor och andra kryddor och låt det småkoka i ca 10 minuter. Tillsätt sedan bönorna och låt grytan koka upp på nytt. Klart för servering!

Servera ex. med fullkornsris, haricot vertes, broccoli, majs eller gurka.


Glutenfri: Rätten är glutenfri.
Mjölkfri: Fräs köttfärsen och löken i rapsolja.

Nu är jag rätt trött efter en lång arbetsdag. Men jag har i alla fall väldigt tur som har ett roligt sommarjobb. Att få omge sig med pyssel hela dagarna och träffa massa människor... :)
/Helena


RSS 2.0