Juleskum "Vinteräpple"

Det brukar ju komma en ny version av juleskum varje år och i år blev det "Vinteräpple". Tyckte det lät riktigt got, men blev besviken. Tyckte smaken inte alls var så "äpplig" och tyckte den var rätt tam och tråkig. Lite meningslös lixom. Nej, blir inget mer inköp av denna påse, jag håller mig till de vanliga jordgubbstomtarna :)
 

Chokladföljetong del 92 - Marabou "Vit choklad"

Marabou Vit choklad
Denna är inte jätteny, men har ej recenserat den ännu. Och jag älskar ju vit choklad! Och denna gjorde mig inte besviken, väldigt god vit choklad, och jag måste säga att jag kan den vita chokladen bra :)
Betyg: 4,5
 

Baktisdag!

Idag har jag varit ledig från jobbet så då passade jag på att baka lite :)
 
Först blev det Rågkringlor, som är otroligt goda att äta med lite smör på till en kopp te!
Recept hittar ni här: http://matresan.blogg.se/2010/december/helenas-ragkringlor.html
 
Saffransbiscotti! Så himla goda! Dessa ska vi bjuda på till kaffet nu på fredag då vi får gäster!
 
Och så till sist kryddkakor, som jag också bakade jättemycket i somras då jag jobbade i Prag. En favorit i repris helt enkelt, och dessa passar bra till jul!
 

Linsgryta med morot

En variant av Daal fast med morot och utan kokosmjölk.
 
Ingredienser (ca 3-4 portioner):
* 2 st gula lök
* 2 st vitlöksklyftor
* 4 st morötter
* 0,5 msk ingefära
* 2 tsk kanel
* 1 tsk kardemumma
* 2 tsk gurkmeja
* 400 g krossade tomater
* 2 dl mjölk
* ca 4 dl vatten
* 2 st grönsaksbuljongtärningar
* 3 dl röda linser
* salt och peppar
 
Gör så här:
Hacka lök och vitlök och slanta morötterna och fräs i lite olja. Tillsätt kryddor. Tillsätt tomater, mjölk, vatten samt buljongtärningar och låt koka upp. Tillsätt linser och koka under lock ca 10 min. Späd ut med vatten om det behövs och smaka av med salt och peppar.
 Servera gärna med grönsaker eller till ex. couscous.
 

Årets första lussekattsbak...

I tisdags skedde det....
 
 
När är det dax för er, eller har ni tjuvstartat redan?
 

Årets Glögg: Yuzu Ingefära

Har ni smakat årets glögg? Jag är inget större glögg-fan, men min kompis hade denna hemma så då smakade vi årets nyhet: "Yuzu Ingefära". Vi drack den kall och det var faktiskt riktigt gott (men sött!). Den smakar lite som "Limoncello", och den drack jag i somras med en nära vän. Så det var lite minnen som kom tillbaka, och därför blev också denna glögg-upplevelse väldigt positiv! Så ja, jag gillade årets glögg! Dock skulle jag inte dricka denna varm, känns inte riktigt som att det passar. Och jag har sett flera andra recensioner av denna glögg, där många faktiskt också skrivit att den var godare kall.
 

Dagens middag

Klyftpotatis med fläskfilégryta med svamp, curry och banan. Och så brysselkål och haricot vertes.
 

Mörk chokladkaka med apelsin

Här kommer receptet på chokladkakan jag visade dekorationen på här om dagen!
 
Ingredienser:
* 150 g mörk choklad
* 150 g margarin
* 1,5 dl socker
* 4 st ägg (4 gulor + 4 vitor)
* 1,5 dl vetemjöl
* 1 st apelsin
 
Gör så här:
Smält chokladen. Vispa socker och margarin mjukt. Blanda ner äggulorna. Riv skalet av en apelsin och blanda ner. Blanda sedan ned choklad och vetemjöl, och blanda väl. Vispa äggvitorna till vitt skum och vänd sedan ner dem i smeten. Häll smeten i en smörad och bröad form med avtagbar botten. Grädda i ugnen ca 30 min i 175 grader.
Garnera och servera med vispad grädde.
 
 

Nytt Gymkort!

Det dröjde inte länge förens jag var tvungen att fixa ett nytt gymkort här åter i Sverige :-) Jag valde Fitness24/7 eftersom jag egentligen mest vill springa på löpband (för att det är så mörkt ute nu när jag slutar jobbet). Det kostar bara 199 kr per månad och man har tillgång till alla deras gym i Sverige!
 
Igår var jag där och tränade för första gången och jag gillade det verkligen. Nytt och fräscht, hårtork och till och med ett tjej-gym (om man känner sig lite extra luffig någon dag :P) Så detta blir nog bra! Började med att springa en mil på bandet. Nästa träning på gymmet blir nog inte förens nästa vecka, men jag längtar redan! :)
 

Kryddstark pastasås med bacon och majs

Jag en och vän improviserade ihop denna pastasåsen för ett tag sedan. Blev riktigt god! Han gillar stark mat så vi hade i några piripiri, men det kan man naturligtvis utesluta om man inte vill ha det så hardcore :P
 
Ingredienser:
* 1 pkt bacon
* 1 burk konserverade champinjoner
* 1 burk majs
* 1 fpk creme fraishe med paprika och chili
* 2 st piripiri
* salt och peppar
 
Gör så här:
Stek bacon och lägg sedan i champinjoner, hackad piripiri samt fräs till sist med majsen. Häll på creme fraishen och värm upp, salta och peppra. Servera till pasta med en god sallad.
 
 

Dagens lunch

Ugnsrostade rotsaker med sås gjord av lättfil och sweet chili sauce, samt ruccola, gurka och oliver.
 

Kanadensisk kladdkaka

Min mamma var i Kanada och ville bjuda på en Kanada-inspirerad kaka på sitt jobb, så jag bakade en chokladkaka med apelsin och dekorerade med oranga lönnlöv som jag stansat ut i sugarpaste. Sen springla jag lite mörk choklad ovanpå och strödde lite ätbart guldglitter över också.
 
 

Årets första lussekatt!

Förra söndagen åt jag årets första lussekatt! Mums säger jag bara! Den köptes på Pressbyrån.
 
 
Nu i veckan ska jag baka årets första lussekatter, är planen!
 

Indisk Daal

Den här rätten bjöd min vän på när jag besökte henne förra veckan! Det var henne som jag var i Indien tillsammans med i våras, så valet av maträtten passade ju bra! Och rätten är både billig, nyttig och lättlagad!
 
Ingredienser (ca 3-4 portioner):
* 1 st gu! lök
* 2 st vitlöksklyftor
* 1 st chili
* 0,5 msk ingefära
* 2 tsk kanel
* 1 tsk kardemumma
* 2 tsk gurkmeja
* 400 g krossade tomater
* 400 ml kokosmjölk
* 2 st grönsaksbuljongtärningar
* 3 dl röda linser
* saltt och peppar
 
Gör så här:
Hacka lök och vitlök och chili och fräs i lite olja. Tillsätt kryddor. Tillsätt tomater, kokosmjölk samt buljongtärningar och låt koka upp. Tillsätt linser och koka under lock ca 10 min. Späd ut med vatten om det behövs och smaka av med salt och peppar.
Man kan servera med ex. en klick keso eller creme fraishe, och färsk korander om man vill.
 

Nya produkter

Philadelphia med chokladsmak. Jag har sett denna i tyskland och Tjeckien innan, så det var väl bara en tidsfråga innan den skulle komma hit! Smakar som syrlig choklad. Och de försöker verkligen locka med att det "bara" är 14% fett, däremot är det mycket socker i! Och även om denna inte är lika onyttig som typ nutella, så förstår jag fortfarande inte varför man ska ha choklad på mackan.... inte min grej. Men kanske kan man använda den till creamcheese-frosting, det kan nog vara en god ide!
 
Inte jättenya men har inte smakat dessa innan. Smakade tydligt av blåbär eller banan. Och gillade verkligen att "kuddarna" är så små! Blåbärsvarianten kommer jag att köpa igen :)
 
Är inget fan av havregurt, och denna nya smaken förändrade mig inte åt varken det ena eller andra hållet...
 

Tjejkväll med god mat

Var i Stockholm i helgen och träffade två vänner som jag läste Dietistprogrammet tillsammans med. Då blir det alltid god och vällagad mat, när vi ses! Denna helgen blev det lax med rofrukter, samt vit kladdkaka till efterrätt.
 
Ugnsbakad lax med paprika- och chili creme fraishe. Och så ugnsrostade rotsaker (potatis, morot, palsternacka, sötpotatis, kålrot, paprika och lök).
 
Vit kladdkaka med vispad grädde.
 

Nybakat bröd och Chai-latte

I helgen bakade jag bröd. Och efter att varit ute och sprungit en mil i höstrusket, så blev det till fika nybakat bröd och chai-latte. Vardagslyx :-)
 
 
Chai-latten gjorde jag genom att använda Chail-latte pulver som jag köpt på Espresso House. Då blandar man lika delar varmt vatten och mjölk, och blandar sedan ner pulver. Blir jättegod Chai-latte.
 
Recept på brödet hittar ni här: http://matresan.blogg.se/2008/october/mitt-favoritbrod.html Det är busenkelt att göra och blir supergott!
 

Dagens lunch

Denna rätten hade jag med mig i min matlåda idag!
 
Mexicana pastasås med linser och majskorn, kokt pasta med brysselkål samt stekta champinjoner. Jättegott och mättande!
 

Tre snaskiga nyheter!

Nyligen hemkommen till Sverige så hittar jag ju massor av "nyheter" i mataffären, som jag bara måste smaka :-) Nu i helgen har jag smakat dessa!
 
Fazer Delicato chokladboll "Turkisk peppar"
Den här kombon lät riktigt spännande, och allt som är med lakrits vill jag testa! Dock blev jag besviken. Chokladbollen har ett gott och salt lakritsskal, men inuti är chokladbollen precis som vanlig. Jag tänkte att den skulle vara annotlunda inuti, men det var bara en vanlig tråkig chokladboll. Och jag tycker delicatos chokladbollar smakar lite syntestiskt. Nej, ingen höjdare. Kommer inte äta upp dessa.
Det har också kommit en variant med "Dumle", men är inte så sugen på att testa den eftersom det säkert också bara är skalet som smakar dumle.
Av fem poäng får dessa bollar: 1,5 p
 
GB Gräddglass "Sandwish"
Vaniljglass med sandwish-smulor i. God glass, men känns som det saknar något. Tycker att smaken "krossad choklad" eller de andra nyheterna (päronsplit, lakritspuck, nogger) är godare! Jag äter ju upp den och njuter, men skulle inte köpa hem den igen..
Av fem poäng får denna glass: 3 p
 
Malaco Gott & Blandat "Supersur"
En påse som passar mig perfekt då jag älskar sura godisar! Och den var jättegod! Fem olika godisar i som är lite olika sega. Det enda minus var dock att en av godisarna (som jag tyckte var godast) fanns det bara 2 st (!) av i denna påsen. Så i slutet var det bara en sort kvar, och då blev det lite tråkigt.
Av fem poäng får denna godispåse: 4 p
 
Någon av er läsare som smakat något av dessa? Vore kul att höra vad ni tyckte!
 

Kladdkaka och vit kladdkaka

Då jag lämnade Prag förra veckan hade jag avskedsfest. Då blev det naturligtvis svensk kladdkaka! Bakade både mörk och ljus som jag serverade med vispad grädde med krossad daim i. Hade även bakat daim-muffins! Allt blev väldigt uppskattat! Den vita kakan gick åt snabbare än den mörka, fast det kan o andra sidan varit för att jag själv tog typ fem bitar..... hehe. Den är ju så god!!
 
 
Här hittar ni recepten!
Vanlig kladdkaka: http://matresan.blogg.se/2008/october/halloweenkladdkaka.html
Vitchoklad-kladdkaka: http://matresan.blogg.se/2011/february/vit-kladdkaka.html
 

Nyttig och mättande pastasallad

En enkel och god sallad med både kolhydrater, protein, nyttiga fetter och massor med vitaminer. Jag gjorde en stor sats och den räckte till tre luncher/middagar :)
 
Kokt pasta, ruccolasallad, körsbärstomater, soltorkade tomater i olja, avocado, svarta oliver, gurka och kikärtor.
 

Nu ska det bli bättring!

Förlåt alla läsare, jag har haft så mycket att göra. Har precis flyttat hem från Sverige efter min Tjeckien-vistelse och börjat på ett nytt jobb. Har inte haft så mcyket motivation för bloggen på sistone. Men nu är jag hemma och har eget kök och kyl och frys, och därför känner jag massa för att baka, laga mat och göra godis m.m. igen! Så nu ska det bli bättring på bloggen!!!
 
Jag tänkte också försöka göra något nytt test av livsmedel. Ni vet när jag köper massa olika märken av samma produkt, och sedan testar det. Jag behöver idéer! Vad ska jag testa?
 
Hoppas ni stannar kvar och läser framöver, det ska bli intressant läsning, jag lovar!
 

RSS 2.0