I spring-mp3:n...

Att ha rutiner på sitt ätande är viktigt, lixom rutiner kring fysisk aktivitet. Jag har nu redan efter en jobbad vecka, gjort det till en rutin att springa en runda direkt efter jobbet. Då känner jag att jag snabbt kan koppla av och stressa ner, man får frisk luft och får dessutom mer energi till resten av kvällen. Så det passar mig utmärkt!

Något som peppar mig att springa är min mp3, utan den skulle jag inte alls vara lika motiverad. Men det gäller att ha bra och peppande musik på den också! Därför tänkte jag tipsa om mina senaste spring-låtar. (Du kan lätt ladda hem dem via spotify och lägga in på mp3:n.)

I min spring mp3 just nu:
* Lala song - Tocadisco radio edit - Bob Sinclair
* Sugar (feat Wynter) - Disco Fries Remix Edit - Flo Rida
* I gotta feeling - Black Eyed Peas
* Touch the sky - Kanye West
* One more time - Daft punk
* All I want for christmas is you - Mariah Carey
* Alejandro - Lady Gaga
* Firework - Katy Perry
* Waka waka (This time for Africa) - Shakira
* Barbara Streisand - Duck Sauce
* The time (dirty bit) - Black eyed peas
* DJ got us Fallin' in love - Usher feat. Pitbull
* One (your name) - Swedish house mafia
* Only girl (in the world) - Rihanna

Har ni något mer låttips? Kommentera gärna!!
/Helena

Apelsincheesecake med pepparkaksbotten

Lite fredagsmys sitter aldrig fel!


Ingredienser:
* 150 g pepparkakor
* 75 g margarin
Fyllning:
* 3 ägg
* 400 g färskost
* 1,5 dl socker
* 2 tsk rivet apelsinskal
* 1 dl färskpressad apelsinsaft
Topping:
* 3 dl crème fraiche
* 3 msk florsocker
* 2 tsk vaniljsocker
Garnering:
* kanel
* ev. någon frukt

Gör så här:
Sätt ugnen på 200 grader. Smält margarinet och krossa pepparkakorna till smulor. Rör samman och tryck sedan ut i ett jämnt lager på botten på en form med löstagbar botten. Grädda i ugnen i ca 8 minuter. Ta ut bottnen och sänk sedan ugnsvärmen till 175 grader.
Börja med fyllningen medan bottnen står i ugnen. Blanda ägg, färskost, socker och apelsinskal och saft. Rör smeten slät och häll sedan i formen. Grädda i ugnen i ca 40 min.
Blanda samman alla ingredienserna i toppingen och bre jämnt överst på kakan. Grädda ytterligare ca 5 min i ugnen, tills fyllningen känns "fast".
Låt kakan svalna och garnera med kanel och ev. frukt, ex. apelsinskivor.

/Helena


Semle-dax

Snart är det Semle-säsong och min syster smygstartade det häromdagen och gjorde Semlor. Själv måste jag faktiskt erkänna att Semlor inte är någon favorit. Dock kan jag äta en liten om det är mycket fyllning i, men en stor bulle tycker jag oftast blir lite torr och maffsig.


Här finner du recept på Semle-bullarna: http://matresan.blogg.se/2009/february/semlor.html

Fyll semlorna med vispad grädde och mandelmassa. Om du vill göra egen mandelmassa så maler man mandel och blandar med florsocker, lite mjölk/grädde och vaniljsocker.

Någon mer som smygätit en Semla?

/Helena


Börjat jobba som dietist

I måndags började jag jobba som dietist! Väldigt spännande och lärorika dagar har det varit och det är verkligen kul att "komma ut i verkligheten" efter att ha pluggat i 3 år!

Försöker också installera mig så gott det går i min nya bostad och har fixat med lite allt möjligt. Letat upp bra springrundor, lagat massa matlådor och sen så måste jag kolla upp vilket gym jag ska köpa träningskort på också!

/Helena

PS. Jag måste ändra min header nu när jag inte är student längre. Någon som är bra på sånt eller vet någon som är bra på sånt? Jag kan nog behöva lite hjälp... DS.

Vit chokladmousse

Igår lämnade jag Uppsala och anlände i Skåne där jag blev välkomnad med chokladmousse som min syster gjort!

 
Ingredienser:
* 2 dl mellangrädde
* 150 g vit choklad
* 1 ägg
* 1 dl kvarg/Kesella
* bär till garnering

Gör så här:
Vispa grädden och smält chokladen. Vispa ägget och tillsätt chokladen under omrörning. Rör ner kvarg och sist grädden. Häll upp moussen i små glas och låt stå i kylen ca 1 tim. Garnera moussen med bär eller frukt.

/Helena


Flyttpackar....

Det har varit lite dålig uppdatering här det senaste, men jag håller på att flyttpackar, så det är mycket att göra! När allt lugnat ner sig blir det fler inlägg igen :)

På lördag åker jag ner till Skåne och på måndag startar jag mitt nya jobb, som dietist!

/Helena

Knäckebröd med keso, banan & kanel

Ja, något som är riktigt gott (och nyttigt) är att ha keso, banan och kanel på knäckebröd!



/Helena

Examensfirande

TACK för alla Grattis! Det gör mig verkligen glad! Jag har haft en jätterolig och fin helg tillsammans med mina dietistvänner. I fredags var det avslutningsmingel på skolan, och sedan var vi ute på klubb. Igår så bowlade vi och åt sedan på restaurang och satt och pratade i timmatal.... Så himla mysigt. Nu känns det lite sorgligt, eftersom jag ska skiljas från mina underbara vänner och flytta ifrån Uppsala. Men sånt är livet. Jag kommer alltid att minnas dessa tre åren som tre helt fantastiska år, och jag är verkligen Så Glad att jag tog beslutet att flytta till Uppsala. Kärlek <3

 
Lärarna hade fixat snittar till avslutningsminglet och bjöd på skumpa!

 
Frukt och pizzbitar, jättegott.


Och igår, på restaurangen, åt jag smördegsinbakad fläskfilé med ugnsrostade rotsaker och äppelchutney. Jättegott!


Och till efterrätt blev det blåbärspaj med kardemummagrädde! Och kaffe så klart :)

Nu ska jag börja packa ihop min lägenhet här i Uppsala.

/Helena


JAG ÄR DIETIST!!!


Nu skall det firas!!!

/Helena - dietist


Examen imorgon!

Sitter och förbereder opponering inför slutexamination av uppsatsen imorgon. Efter det; då är jag klar dietist!!!! Håll tummarna för mig imorgon. Sen blir det fest hela helgen för att fira! :)

/Helena

Bilder från reportaget i "Allt om mat"

Idag kommer tidningen "Allt om mat" ut i butik och i den finns ett reportage om mig och tre vänner. Det var den 8 november som reportaget gjordes, och vi lagade mat och fotades i flera timmar. Det var jättekul! Och bilderna på maten blev verkligen fina. Här kommer lite bilder ifrån tidningen:

 
Min lins- och morotssoppa och så jag hållandes i grytan!

 
Elina och hennes ugnspannkaka med lingon och vitkålssallad.

 
Makrillpasta som Sofia komponerat ihop.

 
Kristina med en gryta kryddad med garam masala.

 
Kristina kryddar sin gryta, och vi fixar i köket.

 
Mer fix i köket, och vi hackar chili.

/Helena


Spännande tesorter

När jag var i Prag innan jul så köpte jag med mig den här lilla te-boxen hem. De hade så många spännande och annorlunda tesorter i Prag!


Smakerna i boxen är: Granatäpple & blåbär, Plommon, vanilj & kanel, Persika & jordgubb, Apelsin, ingefära & kanel, Nypon & hallon, Päron, citron & vanilj, Jordgubb & grädde, Apelsin & citron samt Körsbär & grädde.

Jag älskar verkligen att handla mat och sånt utomlands, så kul att testa på nya och annorlunda saker.
/Helena


Nytt kaffe - "African night" & "Latin sunset"

För ett tag sedan testade jag "Monsoon storm" i samma serie och det kaffet var verkligen jättegott. Nu har jag även testat "African night" och "Latin sunset".



African night var dock inte alls gott. Detta är det första kaffet någonsin, som jag har slängt. Det var väldigt beskt och smakade verkligen inte bra. Min kombo tyckte likadant.
Latin sunset var däremot gott. Men mer "medel". Monsson storm var ju verkligen en hit! Konstigt att de alla var så olika goda!

/Helena

Reportage i "Allt om mat"

Ni som prenumererar på tidningen Allt om mat har redan fått den i brevlådan, men annars så utkommer det nya numret nu på tisdag den 11 januari. I det numret är nämligen jag och tre vänner med i ett reportage om studentmat! :) Det får ni inte missa att läsa! Kul var det att bli intervjuade och fotograferade!

/Helena

Randiga choklad- och jordnötsrutor

Dessa jordnötsrutorna blev himmelskt goda och smälte i munnen!


Jag använde mig av glittrigt blått strössel på jordnötsrutorna.

Ingredienser:
* 100 g mörk choklad
* 100 g mjölkchoklad
* 100 g vit choklad
* 9 msk jordnötssmör
* ev. strössel/garnering

Gör så här:
Klä en liten form/bruk med bakplåtspapper. Smält den mörka chokladen och blanda ner 3 msk jordnötssmör. Rör tills smeten blir slät och häll i formen. Låt stelna. Antingen i kylen, eller lite snabbare - i frysen en stund. Upprepa samma sak med de andra chokladsorterna. Garnera ev. med strössel eller pynt.

/Helena


Inlämnad C-uppsats...

Då är min och min kompis C-uppsats ÄNTLIGEN inlämnad!! Uppsatsen, med titeln "Nutritionsbedömning - rutiner vid inskrivning på sjukhus", är det sista jag gör på min dietistutbildning. Nu väntar opponering och examination av det hela nästa vecka, sedan är jag förhoppningsvis klar dietist! Helt galet!

Nu ska jag och min kombo hyra film och njuta av första C-uppsats-fria kvällen på väldigt väldigt länge!!
/Helena

Ahlgrens bilar-fudge

Fick en fråga om "Ahlgrens-bilar-fudgen", så här kommer receptet på den! Kanske är lite sent att göra julgodis nu, fast dessa kan man nog äta året om!


Ahlgrens-bilar-fudgen är den längst upp till höger... Jag använde mig av endast gröna bilar.

Ingredienser (ca 30 st):
* 50 g Ahlgrens bilar, gärna i samma färg
* 2 dl socker
* 1 dl vispgrädde
* 50 g margarin
* 150 g vit choklad

Gör så här:
Blanda Ahlgrens bilar, socker, vispgrädde och margarin i en gryta. Värm på svag värme tills allt är smält, och småkoka det sedan i 10 min. Bryt den vita chokladen i bitar och rör ner den. Rör tills all choklad smält och häll sedan i en bakpappersklädd form. När fudgen stelnat kan du skära den i bitar.

/Helena


Tips inför resan: Nya Zeeländsk mat

Här är lite mat och annat som jag upplevde som lite speciellt för Nya Zeeland när jag var där i somras.


Lamm
På Nya Zeeland bor flera miljoner lamm/får och därmed är också lamm en viktig del i det Nya Zeeländska köket.

 
Pumpa och pumpasoppa
Precis som i Australien var användandet av pumpa väldigt utbrett. Speciellt pumpasoppa var det många som åt och tillagade! När vi var på utflykt i en nationalpark i NZ, så bjöd vår guide oss på pumpasoppa (som vi tror hans fru gjort).

 
Kiwi
Nya Zeelands nationalfrukt, om man säger så. Jättebillig överallt (ca 8 kr/kg) eftersom man odlar denna på Nya Zeeland. Bilden till höger visar hur kiwin växer på "buskarna". Det skall även vara lätt att få jobb som kiwiplockare på NZ!


Fejoias
En jättesur liten frukt, som när man åt den, gjorde att det blev helt torrt och tvåligt i munnen. Nej, den tyckte vi inte om. Men när de hade smaksatt cider med denna (se nedan) så var det i alla fall gott!


Kumara - en sorts sötpotatis
Kumara är en sötpotatis och den använde vi bl.a. i vår pumpasoppa som vi gjorde. Recept finner du här:


Yams
Vi minns inte riktigt hur dessa smakade, men vi ugnsrostade dem tillsammans med potatis och åt med chilisås. Vi frågade i affären vad man kunde göra med dem, men det visste inte butikskillen. (typiskt män) Men det funkade ju bra att rosta dem i ugnen!



Pavlova
Nationalbakverket, Pavlova! Marängbottnar varavade med grädde och färsk frukt!


Hokey pokey icecream
En mumsig glass som var speciell för Nya zeeland. Lite honung och crunchy bitar i len vaniljglass. God! Ett måste att smaka om man besöker NZ.



Fisk-choklad
Jag vet inte varför den anses nya zeeländsk, men detta lilla "fiskchoklad" gjorde det. "As kiwi as.." står det på den, och nya zeeländarna kallar sig själv för "kiwis". Själva chokladet var en skumfisk med chokladöverdrag. Inget spännande eller speciellt, men helt okej.


Choklad
Några goda och speciella choklad för NZ var det här vita med maccadamianötter i och ettmjölkchoklad med kiwibitar i (har inge bild på detta för närvarande). Båda var verkligen jättegoda, riktiga fullträffar. Vi köpte sammanlagt med oss 2 kg av dessa hem!!!

   
Chips med köttsmaker
Många spännande chipssmaker fanns att finna på NZ. Något som verkade vara extra poppis var chips med köttsmaker! Här på bilden ovan, smaker som "revben", "lamm och mint", "hamburgesmak" samt "kyckling". Revbenschipsen och kycklingchipsen var riktigt goda!! Hamburgechipsen rätt okej, men "lamm och mint" var platt fall. Vem kom på att blanda lamm med mint? Undra om chipstillverkarna var fulla när de kom på den smaken...



Vin och cider
Många olika vin och cider speciella för Nya Zeeland fanns att köpa. Ex kiwivin eller fejoiascider. Själv köpte jag med mig en flaska "isvin" hem som också var lite speciellt där. Boysenbärscider fanns också!
På Nya Zeeland tillverkas mycket vin och man kan åka på vinresor och vinprovningar runt om i landet.



Marmite
"NZ's original yeast spread". Ja, ett pålägg gjort av jäst som NZ:borna älskar. Det gjorde inte vi.

 
Jordnötssmör
På Nya Zeeland var jordnötssmör ett omtyckt pålägg! I affärerna var det inte bara tre sorter att välja på, som här i Sverige, utan ca 15 st! Det var osaltat, saltat, extrasaltat, sockrat, osockrat, smooth, crunchy och creamy. Här på bilden ovan ser vi till och med "extra crunchy".

/Helena


Hälsosamma nyårslöften?

Är det någon mer än mig som avgett något nyårslöfte kring kost och hälsa?

Mina är:
* skaffa träningskort
* springa minst 1 halvmarathon i år
* utbilda mig till spinninginstruktör

Angående kosten så ska jag nog fortsätta äta som jag gjort innan. Varierat, regelbundet och med mycket frukt och grönt. Och njuta av kakor och snask ibland :)

/Helena


Nya receptkategorier

Ny har jag delat in recepten i lite nya receptkategorier, för att göra det lite lättare att hitta bland alla recept.

Recept - maträtter har blivit till 5 nya kategorier:
Recept - mat: Fisk/skaldjur
Recept - mat: Kyckling
Recept - mat: Kött
Recept - mat: Soppor
Recept - mat: Vegetariskt

Recept - smaskigt har blivit 4 nya kategorier:
Recept - sött: Desserter/tårtor
Recept - sött: Godis
Recept - sött: Kakor/bakverk
Recept - sött: Pajer

/Helena


Nyårsmeny

Vi var några stycken som åt nyårsmat tillsammans och var och en hade ansvar för varsinn rätt. Jag och min syster hade i uppgift att göra förrätt.


Förrätten blev "Creme ninon" - en grön ärtsoppa med persilja, vin och creme fraiche i. Och så dekorerad med lite kallrökt lax. Jättegod blev den! Recept på denna finns i mitt receptregister.


Huvudrätten blev baconinlindad fläskfilé med ugnsrostade rotsaker och vitlökssås. Jättegott!


Till efterrått blev det vitchokladmousse med lime-marinerade jordgubbar. Mums :)

Blev en riktigt lyckad trerätters nyårsmiddag!


O partyhatten på förståss!

/Helena


Frosseri på julafton

Allt det här gottiga serverades på julafton hemma hos mig!

Först är det julfika till Kalle Anka...


Lussekatter. Min är den med så mycket russin i... :)


Mandelmusslor med grädde och hjortronsylt.


Struvor med kardmumma på och pepparkakor med glasyr.


Klenetter samt två sorters tjeckiska kakor, som jag köpte i Prag när jag var där nu innan jul.

Sen blev det julaftonsmat...


Dvs lutfisk med kokt potatis, broccoli, ärtor och vit sås och senap. Och gröt till "efterrätt" med kanel och mjölk.

Och så åker julgodiset fram senare på kvällen...


Cookie dough cake balls, ahlgrens-bilar-fudge och jordnötsrutor.


Fudge, chokladöverdragen apelsinkola, polkatryfflar och knäck.

De flesta recepten hittar du under "Recept - smaskigt" eller genom "RECEPTREGISTER".

/Helena


RSS 2.0