Matmuffins med fetaost, oliver, soltorkade tomater och lök

Vi hade lite knytis med några vänner och jag gjorde dessa matmuffinsena som bidrag! (hann dock inte ta någon bild på dem tyvärr)

Ingredienser (16 st):
* 6 dl grahamsmjöl
* 4 dl vetemjöl
* 1,5 tsk salt
* 4 tsk bakpulver
* 7 dl vatten
* 2 msk flytande margarin
* 1 dl soltorkade tomater
* 1 dl svarta oliver
* 1 liten rödlök
* 100 g fetaost
* 1 tsk torkad rosmarin

Gör så här:
Sätt ugnen på 180 grader. Blanda mjöl, salt och bakpulver. Blanda sedan ner vatten och maragrin. Hacka tomater, oliver, fetaost och lök och blanda ner. Blanda sedan ner rosmarinen också. Klicka ut i 16 stora muffinsformar och grädda sedan i ugnen i ca 25 minuter.

/Helena


Dinkelbaguetter

Gjorde baguetter med fullkornsdinkelmjöl en dag innan jag reste så här kommer recptet på dem. Jag tyckte de blev goda och smakrika, dock lite torra. Men om man äter dem nybakta eller värmer dem lite i micron innan man äter dem, så blir de saftigare.


Ingredienser (ca 3 baguetter):
* 6 dl vatten
* 25 g jäst
* 9 dl vetemjöl
* 6 dl fullkornsdinkelmjöl
* 2 tsk salt

Gör så här:
Smula ner jästen i en bunke. Värm vattnet tills det blir fingervarmt och häll det i bunken och lös upp jästen i det. Tillsätt salt och mjöl lite i taget tills allt mjöl är i. Rör och knåda degen tills den är smidig och fin. Låt den jäsa i ca 2 h. Häll sedan ut degen på ett mjölat bakbord och platta ut den. Knåda den sedan en stund till. Dela den i tre bitar. Kavla/platta ut varje del till en väldigt avlång rektangel. Rulla sedan ihop degen så att det blir en lång baguette. (Detta att man först plattar och sedan rullar ihop degen gör att brödet jäser bättre. Lägg baguetterna på en plåt med bakplåtspapper. Skär några snitt ovanpå baguetten (se bilden) med en kniv. Sätt ugnen på 250 grader. Låt bröden jäsa ytterligare 15 min på plåten. Grädda sedan baguetterna i ugnen i 20-25 minuter.

/Helena


Jordnötssmör

När man backpackar så blir mathållningen lite lidande/annorlunda. Man måste tänka på vad man kan orka släpa på och vad som inte behöver vara i kyl m.m. Frukosten bestod därför mest av bröd med jordnötssmör på vår resa. Jordnötssmör behöver nämligen inte vara i kylskåp och är väldigt gott!!


På resan träffade vi några andra svenskar och en av tjejerna frågade: "Men är inte jordnötssmör jätteonyttigt?"
Svaret på frågan är att det beror på vad det är för jordnötssmör. Jordnötssmör innehåller nyttiga fetter som är bra för oss! Däremot innehåller många jordnötssmör tillsatt socker och tillsatt salt, vilket gör att det inte blir alls lika nyttigt eller bra längre. Så jo, jordnötssmör kan vara onyttigt men det kan också vara nyttigt! Leta efter de utan tillsatt socker eller salt.

Tyvärr är det lite svårare att hitta utan socker och salt i Sverige. I Australien och Nya Zeeland var det dock väldigt lätt, det fanns ca 20 sorters jordnötssmör i varje affär.

Men, så bör det också tilläggas; att även om jordnötssmör innehåller nyttiga fetter så är det precis med det som med allt annat; ät i lagom mängd! 2-3 mackor med tunt lager jordnötssmör kan vara nyttigt, men man skall inte äta för mycket. Jordnötssmör innehåller mycket energi vilket man får ha i åtanke också.

/Helena

Tillbaka i Sverige!

Som ni alla märkt blev det inte mycket bloggande i sommar. Jag har varit ute och rest i 11 veckor och efter ett tag fick jag helt enkelt inse att bloggen fick ta en paus. Jag behövde slappna av och fokusera på min resa! Men nu är jag tillbaka i Sverige och ser fram emot att fortsätta lägga upp bilder, recept, tips, fakta och naturligtvis kommer massa bilder ifrån matkultur från min resa! Så hoppas ni kommer fortsätta läsa nu!

/Helena

RSS 2.0