Gul palsternacksgratäng med broccoli


Ingredienser (ca 3-4 portioner):

* 500 g palsternacka

* 400 g fryst broccoli

* 2 vitlöksklyftor

* 1 gul lök

* 1 msk rapsolja

* 2 msk vetemjöl

* 3 dl havremjölk (går naturligtvis med vanlig mjölk också)

* 2 tsk gurkmeja

* ½ tsk salt

* svartpeppar

* ca 0,5 dl riven ost

Gör så här:

Sätt ugnen på 250 grader. Skala palsternackan och gör tunna slantar av den. Koka i ca 3-5 minuter så att de blir lite mjuka. Lägg dem i en ugnssäker form. Tina broccolin i micron eller genom att värma i varmt vatten. Dela den i mindre bitar och lägg ovanpå palsternackan i formen.

Hacka löken och vitlöksklyftan och fräs i oljan i en gryta. Lägg i vetemjölet och häll sedan på mjölken. Låt koka upp och sjud sedan någon minut så att det tjocknar lite. Lägg i gurkmeja, salt och smaka av med svartpeppar. Häll blandningen över broccolin i den ugnssäkra formen. Strö över den rivna osten och gratinera sedan i ugnen i 250 grader i 10 minuter.

Servera med ex. en bit kassler, en god sallad (gärna innehållande bönor) eller en smörgås.

 

Laktosfri: Vid användning av olja och havremjölk är rätten laktosfri.

Mjölkfri: Samma som laktosfri, men hoppa över den rivna osten ovanpå.

Glutenfri: Red såsen med majsmjöl istället för vetemjöl.

 

Nu ska jag ta och plugga lite innan jag ska gå och jobba klockan 16. Ska jobba på Pub på nation ikväll. Första gången, så det blir spännande :)

/Helena


Pizzan satt bra!

Åt pizza med mina kompisar igår och den satt verkligen bra! Va jättelänge sedan jag åt pizza! Och pizzasalladen blev mycket lyckad och snabbt uppäten. Den kommer jag göra fler gånger! Pizzan va dock inte hemmagjord utan testade Icas fryspizza "vegatale" - jättegod!


Här är jag och Ida (som för övrigt gav mig receptet på pizzasalladen).

Trevlig fredagskväll!
/Helena

Chokladföljetong del 12 – Cloetta center ”Magic mint”

Dags att recensera choklad nummer tolv som jag provat på, i min följetång där jag ska testa nya konstiga, intressanta och spännande chokladsorter/smaker som kommit. Jag ska ta reda på om smaken fungerar som choklad och om den är god. Jag kommer ge chokladen helhetsbetyg från 1-5 där 1= dålig, 2= sådär, 3=okej, 4=bra och 5=underbar!


Cloetta center "Magic mint"

"A dream come true" som det står på förpackningen kanske är lite att ta i - men för er som är förtjusta i mint kommer detta säkert bli en favorit! Det smakar precis som After eight, fast med lite mera choklad. Jag tyckte att den var jättegod och blev positivt överraskad. Dock är inte mint en personlig favorit, men den mörka chokladen (70%) gjorde sig väldigt bra och neutraliserade den starka mintsmaken lite.

Pris: ca 8 kr för 50 g

Helhetsbetyg: 4

 

Någon mer som testat denna choklad? Vad tyckte ni?

Next up! - Icas mörka choklad med tranbär

 

/Helena


Pizzasallad

Även dietister syndar! Haha, idag ska jag och mina kompisar faktiskt äta pizza :) Och eftersom min hyllplats i kylen fortfarande occuperas av ett stort vitkålshuvud tänkte jag att jag skulle utnyttja det och göra lite pizzasallad. Jag fick lite hjälp på traven av en kompis med "receptet":

 

Ingredienser (till en hyfsat stor sallad):

* ca 400 g vitkål

* 4 msk rapsolja

* 2 msk äppelcidervinäger (men jag använde balsamvinäger)

* 1 tsk torkad oregano

* 1 tsk salt

* 2 krm salt

Gör så här:

Riv vitkålen, med rivjärn eller osthyvel. Det var lite knepigt, men man får kämpa lite. Blanda alla de andra ingredienser och rör sedan ner med vitkålen. Rör runt ordentligt och ställ sedan in salladen i kylen i en burk. Den blir bättre om den får stå till sig ett tag, så gör den i god  tid.


/Helena


Sylt med blåbär, äpple och hallon


Jag använde mig av:

* 60 g frysta hallon

* 170 g frysta blåbär

* 150 g tärnade äppelbitar

* 0,5 dl socker

* 0,5 krm natriumbansoat (+ lite att skölja burken med)

Det behöver inte vara just dessa frukter och bär eller dess proportionerna när du gör sylt, du kan ta lite vad du själv tycker smakar bra.

Gör så här:

Hetta upp en teflonpanna och lägg i bär och äpple i den. Tillsätt lite vatten och låt koka upp och sedan småputtra i ca 15 minuter. Rör ner sockret mot slutet. Rör ut natriumbensoatet i lite av sylten, blanda sedan ner i blandningen och rör om väl. Skölj en glasburk med vatten som du löst natriumbensoat i. Häll sedan ner sylten i burken. Låt svalna och sätt sedan in i kylen. Mums, den blev god :)


/Helena


Grundläggande hygienregler i köket

Vi håller på med ett grupparbete i skolan där vi ska planera ett folkhälsoprojekt. (Vi ska bara planera, alltså inte genomföra det - men lära oss hur man gör när man planerar och tar fram information till det!) Min grupp ska genomföra en liten matskola för personer i årskurs ett på gymnasiet som precis flyttat hemifrån. Projektet innebär fem träffar med dessa elever där vi pratar om hygien, miljö, näringsriktig kost och fysisk aktivitet. Samt hur man kan göra bra mat som både är billig, miljövänlig och lättlagad. Tillsammans med eleverna lagas enkel mat som en avslutning på varje träff.
Jag fick i alla fall i uppgift att fota bilder till den första lektionen i grundläggande hygien i köket. Så jag tänkte dela med mig av dessa enkla tips som kanske gör så att du slipper en matförgiftning :)



1. Tvätta alltid händerna innan du börjar med matlagningen. Bakterier älskar verkligen att bo på våra händer och händerna rör alla möjliga ställen. Tvätta och torka dem noga.


2. Skölj alltid grönsaker och frukt innan förtäring. På grönsaker kan ex. finnas jordrester kvar som bär på bakterier vi kan bli sjuka av.


3. Separera färska och råa livsmedel. Använd separata skärbrädor och knivar, alternativt diska dem noga innan du skär upp något nytt.

4. Upphetta maten ordentligt! De flesta sjukdomsalstrande bakterier dör vid 70 grader och därför är det viktigt att kyckling och annat kött når denna innertemperatur.


5. Kyl ned rester snabbt! Det är viktigt att kyla ner mat som blivit över ner till högst 8 grader, så att bakterier inte växer till. Ett bra sätt att kyla ner är att ställa grytan i kallt vattenbad i vasken.


6. Byt disktrasa ofta. Bakterierna trivs och frodas på disktrasan. Om du inte vill kasta och ta en ny går det bra att tvätta den gamla i tvättmaskinen i minst 60 grader.


7. Förvara känsliga livsmedel kallt. Köttfärs är ex. ett väldigt känsligt livsmedel och bör därför förvaras kallt, helst under fyra grader, i kylskåpet. Använd en kylskåpstermometer för att se så att kylen håller rätt temperatur.

8. Undvik korskontaminering! Det innebär att du får akta så du ex inte tagit på rå kyckling, sedan tar på vattenkranen - tvättar dig, sedan tar på kranen igen och sedan på grönsakerna. Bakterier sprids lätt genom att man kontaminerar olika ställen i köket.

FINN FELEN!
Vilka hygienfel finner ni på denna bild?


/Helena


I'm back!

Nu blir det fler inlägg igen för jag har fått låna en dator medan min egen (förhoppningsvis) blir kurerad! :) Blir lite nya chokladföljetonger framöver, samt lite andra trevliga recept. Funderar fortfarande på vilket nytt livsmedel som ska testas härnäst!? Och mejla mig gärna eller skriv en kommentar om det är något du vill läsa om eller behöver tips om!
/Helena

Canelloni med ricottaost och spenat

 
Ingredienser:
* 1 gul lök
* 3 vitlöksklyftor
* 8 st soltorkade tomater (inlagda i olivolja)
* ca 250 g fryst bladspenat
* 1 msk rapsolja att steka i
* 250 g ricottaost
* salt och peppar
* 1-2 tsk timjan
* 200 g färska fullkorns-lasagneplattor
* ca 400 g pasta-tomatsås (jag använde den med smak av rostad vitlök, men man kan ju smaksätta själv efter fantasi)
* lite riven ost

Gör så här:
Sätt ugnen på 225 grader. Skala och hacka lök och vitlök.  Fräs lök, vitlök och spenat i oljan tills det mjuknar. Skär tomaterna i bitar. Rör ner tomaterna och osten i lökblandningen. Smaksätt med kryddorna.
Häll hälften av pastasåsen i en ugnssäker form. Skär lasagneplattorna i ca 12 cm långa bitar. Lägg ut fyllningen som en sträng på plattorna och rulla ihop dem och lägg med skarven nedåt i formen. Häll resten av pastasåsen över rullarna och strö på den rivna osten.
Sätt in formen i ugnen och grädda ca 20 minuter. Servera gärna med sallad till!


Det här var verkligen supergott!! Min syster och jag var helnöjda med vår kokkonst och kunde inte komma på något som kunde göras bättre. Kanske ännu lite mer soltorkade tomater?! Det är ju aldrig fel.
/Helena


Rosabrun chokladkaka (till alla hjärtans dag)

Jag presenterar härmed stolt ett recept jag som jag själv experimenterat fram (det gör jag ju i och för sig med alla) men ändå;
Gjorde den till mig och mina kompisar till alla hjärtans dag. Det var ju några dagar sen nu, men det har blivit lite segt med uppdateringar eftersom min dator fortfarande är sönder. Man kan förståss göra denna kakan när som helst på året!


Ingredienser:
Mörka chokladbottnen:
* 200 g mörk choklad
* 90 g margarin
* 1,25 dl socker
* 3 ägg
* 0,5 dl vetemjöl

Rosa överdelen:
* 150 g vit choklad
* 60 g margarin
* 0,75 dl socker
* 2 ägg
* 0,25 dl vetemjöl
* några droppar rosa/röd karamellfärg

Gör så här:
Smält margarinet i en kastrull. Dela chokladen i bitar och rör ner i margarinet tills det är smält. Tillsätt sockret. Låt smeten svalna och blanda sedan i äggen. Rör ordentligt. Sikta i mjölet och rör om. Gör såhär med både den mörka och den ljusa delen. I den vita blandningen, blanda även ner några droppar karamellfärg tills du tycker att färgen ser lagom ut.
Smöra och bröa en kakform med löstagbar kant. Häll den mörka chokladblandningen i formen och grädda i 175 grader i ugnen. När den stått inne i 10 min tar du ut formen och häller försiktigt över den rosa blandningen. Grädda sedan i ytterligare 40 minuter.


Tyvärr blir kakan brun ovanpå (och inte rosa) men det rosa syns när man skär i kakan. Kunde smakat lite mer vit choklad, överdelen. Men hur som helst var den väldigt god och mastig! Jag serverade kakan med grädde med några droppar rosa karamellfärg i. Riktigt fint alla hjärtans dag till ära :)

/Helena


Semlor


Ingredienser (ca 14 st):
* 100 g margarin
* 3 dl mjölk
* 50 g jäst (för söta degar)
* 1/2 tsk salt
* 1 tsk kardemumma
* 1 dl strösocker
* 1 ägg
* 1/2 tsk hjorthornssalt
* ca 10 dl vetemjöl

Gör så här:
Smält margarinet och häll sedan i mjölken. Låt det bli fingervarmt och häll sedan i en bunke över jästen. Tillsätt salt, socker, kardemumma, ägg (spara lite av ägget till pensling av bullarna), hjorthornssalt och mjölet efterhand. Arbeta degen smidig och blank. Låt jäsa i 10 minuter. Ta upp degen på bakbord och arbeta den. Rulla bullar och låt dem jäsa väl på plåt. Pensla med ägget och grädda sedan i 250-275 grader i 5-10 minuter.


För att göra semlorna färdiga; skär ett lock, bred på lite mandelmassa samt lägg i vispad grädde. Sätt på locket och pudra lite florsocker över bullarna. Voilá! :)

/Helena


Fika på Kalmars nation

I söndags premiärjobbade jag på Kalmar nations söndagsfika! En klasskompis och jag ställde i julas upp i valet på nationen för att bli fikavärdar där. Vi blev inte valda (andra hade mer erfarenhet) men nu var vi där i söndags och jobbade och hjälpte till. Det var riktigt kul! Söndagsfiket serverade fyra olika smörgåsar, chokladkaka, morotskaka, äppelpaj och småkakor, kaffe, te, juice och vatten. Och fikat är vääldigt billigt! Fikat kan också stoltsera med att de flesta saker är veganska. Detta gör att även laktosintoleranta, ägg- och mjölkallergiker kan äta produkterna. Det finns också glutenfria alternativ!
Jag tillbringade dagen med att fixa iordning de fyra olika smörgåsarna och springa fram och tillbaka med kaffe och te. Nu är jag ett steg närmare min dröm om att driva ett eget café! *drömmer*

Kalmar nations söndagsfika är öppet söndagar 12-16. Nu på söndag är det Semle-tema. :)

/Helena

Tunnt med blogginlägg framöver...

Igår hände något som absolut inte får hända - min dator la av!! :( Och genom den sköter jag Allt i stort sett. Bloggen, skolan, kontakten med vänner, all min musik.. Känner mig lite handikappad utan den, samt uttråkad.
Hur som helst så gör detta att jag inte kommer kunna lägga upp bilder eller skriva så mycket här på bloggen. Men jag hoppas att problemet löser sig snabbt och att jag snart får tillbaka en fungerande dator.

Till lördag ska jag iaf försöka baka en helt exeptionellt god och spännande kaka till alla hjärtans dag. Och receptet kommer naturligtvis upp här framöver om den blir bra. Den som väntar på något gott...

/Helena


Snabb pasta med tonfisk, citron och grönsaker

Denna pastan slängde jag snabbt ihop idag när jag kom hem och var hungrig! Vääldigt god och snabbgjord. Jag gillar verkligen kombinationen dill, citron, pasta och fisk.


Ingredienser (3 portioner):
* 200 g spaghetti (eller annan valfri pasta)
* 400 g frysta grönsaker - ärtor, majs & paprika
* 200 g fryst broccoli
* 2 msk fryst dill
* 2 msk citronsaft (från citron eller flaska)
* 1/2 rödlök
* en burk tonfisk i vatten
* en burk kidneybönor
* salt

Gör så här:
Koka spaghettin och häll mot slutet av koktiden ner de frysta grönsakerna. Häll av vattnet och blanda ner dillen och citronen i spaghettiblandningen. Hacka rödlöken och blanda ner även den, den avrunna tonfisken och kidneybönorna. Salta efter smak.


Glutenfri: Byt ut pastan mot glutenfritt alt.
Rätten är laktos- och mjölkfri.

/Helena


Klimatmärkning för mat på ingång

Jag sitter och söker litteratur till ett arbete i skolan där jag ska ha hand om en miljödel. Bl.a. om vad för olika miljömärkningar som finns på mat och hur man skall tänka på att äta för att bevara djur/natur och för att det ska ha så lite klimatpåverkan som möjligt. Kom in på KRAVs sida och ser med glädje att de håller på att arbeta fram en ny märkning för mat - klimatmärkning!
Läs mer här http://www.krav.se/sv/Klimat/klimat/ 

Så länge, i väntan på att märkningen tas fram, har de nu några enkla tips på hur man skall tänka/välja för att minska klimatpåverkan från sin mat:
  1. Ät upp. Cirka 25 procent av maten slängs och orsakar därmed en stor, onödig klimatpåverkan.
  2. Ät mindre (rött) kött. Medan ett kilo bönor kan orsaka 300 g koldioxidutsläpp kan motsvarande mängd nötkött orsaka upp till 20 kilo.
  3. Ät säsongsanpassat. På vintern är det bättre att äta rotfrukter än färska grönsaker.
  4. Välj mat som inte transporterats med flyg.
  5. Välj kvalitetscertifierad mat där tydliga krav har ställts på miljö- och djurskydd.

Då jag själv blivit väldigt intresserad av det här med klimatpåverkan från mat den senaste tiden, håller jag nu på att läsa en ny bok på ämnet. Därför kommer jag säkert skriva mer om detta i fler inlägg framöver!

/Helena


Något nytt livsmedel att testa?!

Tänkte bara uppmana er att komma med förslag eller idéer på något nytt test, liknande mjölkchokladtestet, som jag kan genomföra. Tycker det är så himla roligt och blev glad för det engagemanget som alla hade i samband med chokladtestet. Så som sagt, har ni någon idé är det bara att dela med er!

Hittills har jag ju genomfört russintest, pepparkakstest samt mjölkchokladtest.
Jag är jättesugen på att testa fram godaste/bästa vaniljglassen, men detta är ju dock lite svårt att genomföra. Kanske en panel hemma hos mig någon dag!?

/Helena


Nu vart det dags för leverpastej igen!

Igår under shoppingturen på Willys slank det ner en bytta leverpastej (samt knäckebröd och inlagd gurka) i min korg. Jag handlar alltid leverpastej och äter när jag känner mig lite trött och hängig, vilket jag har gjort de senaste dagarna. Den goda egenskapen hos leverpastej är ju att den innehåller mycket järn. Om man har järnbrist blir man trött och hängig. Trött kan man i och för sig bli av mycket annat också, men järnbrist är väldigt vanligt bland speciellt tjejer i min ålder. Tjejer rekommenderas få i sig 15 mg järn per dag (pga menstruation), jämfört med män som bara behöver 9 mg. Och järn finns mest i köttprodukter och extra mycket i lever och blodmat. Äter man dock inte kött så ofta, är det svårt att få i sig tillräckligt med järn. Därför är det också extra viktigt att tänka på det som vegetarian. Är man vegetarian så är ex. torkade aprikoser, fullkornsprodukter (ex. bröd) goda järnkällor. Frukostflingorna Kellog's Special samt Havrefras är också bra då de är berikade med järn.



Känner du dig trött o hängig? Ät lite mer järn!

För att få i sig 15 mg järn behöver man äta ca;

* 90 g blodpudding

* eller 135 g vetekli

* eller 140 g Special K-flingor

* eller 200 g leverpastej

* eller 210 g havrefras

* eller 250 g torkade aprikoser

* eller 420 g hasselnötter

* eller 430 g mörk choklad

* eller 440 g kikärtor

* eller 620 g russin

* eller 700 g griskotlett

* eller 750 g spenat

* eller 2 kg vitt bröd

* eller 3,8 l apelsinjuice

* eller 11 kg äpplen


Det är häftigt att se det såhär, man får lite mer perspektiv på hur mycket man måste äta!

/Helena


Chokladföljetong del 11 - Cloetta Plopp ”Tutti frutti”

Dags att recensera choklad nummer elva som jag provat på, i min följetång där jag ska testa nya konstiga, intressanta och spännande chokladsorter/smaker som kommit. Jag ska ta reda på om smaken fungerar som choklad och om den är god. Jag kommer ge chokladen helhetsbetyg från 1-5 där 1= dålig, 2= sådär, 3=okej, 4=bra och 5=underbar!

 

Cloetta Plopp "Tutti frutti"

Tänk er bara ett vanligt Plopp, men att fyllingen inuti har lite fruktig smak av tutti frutti. Ganska god, helt okej, men jag hade önskat att fyllningen var lite syrligare. Den är faktiskt lite intetsägande och tråkig med svag smak. Även om tanken är god att här sammanföra två godbitar som Plopp och Tutti frutti, så blir det ändå en besvikelse när man biter i chokladen. Den vanliga Ploppen är faktiskt Mycket godare. Och Tuttifrutti tabletterna, de av gele, är också mycket godare för sig. Men detta choklad funkar ju i brist på annat. Den var i alla fall lite godare än den förra jag testade, med jordgubb, chili och citron i.

Pris: ca 12 kr för 66 g

Helhetsbetyg: 3

  

Någon mer som smakat denna chokladen? Vad tyckte ni?

Next up! - Cloetta center "magic mint"

  
/Helena


Frukostbullar med blåbärstouch

Här kommer några bullar jag experimenterade fram med lite blåbärssoppa som jag hade över och inte visste riktigt vad jag skulle göra med.. Men de blev hur bra som helst att ha i bullar!



Ingredienser (ca 16 st):

* 25 g margarin

* 4 dl blåbärssoppa (osötad)

* 1 pkt jäst (50 g)

* 2 krm salt

* 2 msk mörk sirap

* 1 dl rågkross

* ½ dl linfrön

* 1 ½ dl grovt rågmjöl

* 3 dl rågsikt

* 2 dl vetemjöl

* 2 dl grahamsmjöl


Gör så här:

Smält margarinet och häll sedan över blåbärssoppan. Värm till fingervärme och häll sedan över den söndersmulade jästen i en bunke. Tillsätt salt, sirap, och mjölsorterna. Rör med en slev. Degen blir väldigt kladdig, men det är meningen. Klicka ut 16 "kladdar" på en plåt och låt dem jäsa ca 30 minuter eller längre. Grädda i ugnen på 225 grader i ca 10 minuter.


För tillfället känner jag mig lite uttråkad, händer lite lite. Hade en planerad resa till Turkiet i slutet på februari, men i väntan på klartecken från min kompis där nere hann de höja flygpriserna rätt rejält, så nu tror jag inte att det blir av längre. Jaja, på torsdag blir det i alla fall fest med tjejerna och utgång på Stockholms nation, sen ska jag på ost- & vinkväll på fredag och på lördag ska jag ha middag med efterföljande Melodifestivalstittning. Så lite händer det ju framöver.
Nu ska jag fortsätta läsa om Fetma i min kurslitteratursbok.

/Helena


Rotsakswok med kycklingkorv

Denna rätt är förutom väldigt god också väldigt bra ur miljösynpunkt! Den innehåller ingredienser som odlas i Sverige och som inte har så stor klimatpåverkan. Dessutom är dessa ingredienser väldigt billiga. Idag köpte jag vitkål och morötter för 3 kr/kg! Det gäller att ta tillvara på vad säsongen har att erbjuda, speciellt också om man är student.


Ingredienser (3 portioner):

* ca 300 g kycklingkorv (eller falukorv om man hellre vill ha det)

* 300 g vitkål

* 2 morötter

* 1 stor palsternacka eller 2 små

* 1 purjolök

* 2 äpplen, svenska

* 1 msk rapsolja

* 2 msk soja

* 1 msk honung

* 1 tsk örtsalt

* ½ tsk chilipulver

Gör så här:

Skär korven i bitar. Strimla kålen. Skala och skölj rotfrukterna och purjolöken och skär i tunna strimlor. Kärna ur och skär äpplena i bitar.

Hetta upp en wokpanna. Lägg i rotfrukter och vitkål och fräs ca 5 minuter i oljan.

Tillsätt lök, äpple och korv och fräs ytterligare någon minut.

Tillsätt sedan soja, honung, kryddor och låt puttra ihop tills rotfrukterna känns lagom i konsistensen.


/Helena


Äntligen i Sverige! Choklad med saltlakrits :)


Skrev ju i bloggen bara för någon dag sedan att jag var helt salig över att min kompis tagit med sig choklad med salmiak i till mig från Finland! Men nu har det alltså kommit till Sverige! :) Jag såg detta Plopp med saltlakrits i på Willys idag när jag var och handlade. Och mm, det var supergott! Ni måste testa!! *glaaad*

/Helena


RSS 2.0