Liten matpresent från Grekland

Min sambo, eller "kombo" kanske det heter, har varit på semester i Grekland i en vecka och när hon kom hem fick jag några små presenter!



Blev jätteglad! Jag tycker ju det är så roligt att se vad man äter i andra länder och vad som är speciellt där. Ser verkligen fram emot att testa massa spännande ny mat, dryck och snacks nu i sommar när jag ska till Australien, Nya zeeland och Hong kong. Tar gärna emot tips om ni har några!! *bara 9 dagar kvar till avfärd nu* (om jag kommer iväg trots strejken förstås! :( )

/Helena

Flygstrejk...

Här har man gått och oroat sig för askmolnet och jag har varit lättad över att det inte längre är något problem, eftersom jag flyger till Australien om bara 9 dagar! Men vad händer? Jo, British airways ska strejka tills den 9 juni och mitt flyg mellan Arlanda och London den 8 juni är just med dem. Suck suck suck. Jag hppas verkligen att det ordnar sig, känner mig orolig och är redan tillräckligt stressad inför tentan på torsdag.

/Helena

Eurovision-pepp med chokladkolapaj redo!

Snart kommer några kompisar över för att se finalen av Eurovision song contest här! Och till det har jag bakat den mumsiga chokladkolapajen som jag längtat efter jättelänge!


Jag gjorde två varianter. Dels en helt vanlig Chokladkolapaj (med EBU:s logga)...

 
...och dels en ny variant gjord på den nya Polka-chokladen. Alltså en polka-choklad-paj. Mums!!

Till det blir det visp och hallon.

Vilket land hejar ni på ikväll?
Mina favoriter är Serbien, Tyskland, Moldavien, Frankrike, Azerbadzjan och Ryssland!
Dock tror jag Azerbadzjan, Israel, Turkiet och Belgien hamnar i topp!

/Helena

Plugget är i full gång...

...inför nästa veckas tenta. Har varvat pluggtiden med kaffe, frukt och en springtur för att orka!

Så idag har jag gått igenom lite sjukdomar i mag och tarm. Vad patienter med dessa sjukdomar har för näringsbehov och vilken nutritionsbehandling och rekommendationer man skall ge dem. Här kommer lite översiktligt!

* Reflux (GERD) - maginnehåll kommer upp i matstrupen och ger besvärande symptom som halsbränna, sura uppstötningar, svårigheter att svälja, ont när man sväljer m.m. Då skall man undvika stora fettrika måltider (eftersom det fördröjer magsäckstömningen), ej äta för sent på kvällen, höja sängens huvudsida/fler kuddar när man skall sova samt undvika juice, kaffe, starka kryddor, lök, tobak och alkohol.
* Gastrit (magkatarr) - Gastrit innebär en inflammation i magslemhinnan och finns både som akut och kronisk. Det är oftast orsakat av en bakterie som heter Helicobacter pylori. Gastrit kan vara symptomfri men också ge obehag och smärtor i övre mag-tarmkanalen. Här kan behövas tillskott av Vitamin B12 eftersom patienter kan få brist på detta p.g.a. sämre upptag.
* Ulcus (magsår) - Är sår som uppstår i magsäcken eller i övre delen av tolvfingertarmen. Detta orskas också oftast av bakterien Helicobacter pylori. Såren i magsäcken orsakar smärta och illamående när man äter, till skillnad mot såren i tolvfingertarmen där smärtan kan lindras av att man äter. Rök- och alkoholstopp. Det är viktigt med ordentlig och tillfredsställande näring så att såren kan läka ut vid den medicinska behandlingen.
* Dumping syndrome - Efter att man opererat bort en del av magsäcken (vilket man behöver göra vid vissa sjukdomar) så kan dumping syndrome inträffa. Det innebär att maten går för snabbt genom magen och ner i tarmen. Detta kan ge symptom som illamående, svettningar, diarré, viktförlust, hjärtklappning m.m. Då behöver man äta en mer fettrik kost och dra ner på kolhydraterna. Man skall heller inte dricka något till måltiderna, utan gör detta mellan måltiderna. Vissa patienter blir också mer känsliga för laktos.

Nu ska jag fortsätta... Sedan blir det lite paus för bakning till kvällens Eurovision song contest!
/Helena

Mousserande fläderblomsvin

Massor med sommarnyheter kommer i mat- och dryckesväg nu!! Eftersom jag inte kommer vara hemma i Sverige i sommar får jag passa på att testa allt nu innan jag åker.


Även Systemet har en del nyheter inför sommaren och det här mousserande fläderblomsvinet ifrån Kiviks musteri testade jag häromdagen. Det avnjöts på en picknick-filt ur mina nya rosa plast-champagneglas, med lite grillat och med någon jag tycker om. Perfekt alltså!
Vinet i sig var sött, fräscht och friskt. Jag tyckte det var jättegott, så det kan jag rekommendera om ni vill ha lite bubbel.

/Helena

Chai vill också läsa Krause

Nu är det hårdplugg som gäller! Sista tentan (och kanske den allra sista i mitt liv!!) går av stapeln 3 juni, om bara en vecka! Litteraturen är en tjock tegelstens-bok, så det gäller att läsa effektivt.


Min katt Chai vill också vara med och plugga...


/Helena


Projekt: Tömma kyl och frys!

Nu är det bara 12 dagar kvar tills jag lämnar Sverige och ger mig ut på äventyr! Jag har nu därför inlett projekt: "Tömma kyl och frys!" Jag ska alltså försöka äta upp så mycket mat därifrån det bara går, och inte köpa så mycket nytt. Det är en rolig utmaning eftersom man får vara lite påhittig. Just nu har jag 2,5 hyllor fulla i frysen och när jag åker hoppas jag vara nere på 1.

/Helena


Vårruset

I måndags sprang jag och fem kompisar Vårruset i Uppsala. Det var perfekt väder och vi fick picknick efteråt, så det blev en riktigt mysig och rolig kväll!
Vårruset är 5 km och jag sprang på 26:05 vilket jag är nöjd med! Hade gärna sprungit lite snabbare, men min löpning har gått lite segt det senaste, så jag är ändå nöjd.


Här står vi laddade innan loppet!


Allt gott som vi fick i picknick-korgen!


Och en efter-bild! Alla blev nöjda med sitt lopp så det var kul!


Bilderna har Elina (http://filibabba.blogg.se/) tagit.

/Helena


Fruktsallad till Eurovision-semin

Jag älskar ju Eurovision Song Contest och ikväll (alldeles bestämt om 35 min) är det den första semifinalen! Så jag har gjort fruktsallad och ska mysa ner mig i soffan framför tv:n. Mums!

Mina favoriter ikväll är Moldavien och Albanien. Har ni någon favorit?


I min fruktsallad har jag frysta hallon och mango, äpple, päron, banan och russin.

/Helena

Inhopp som fikavärd

Ni som följt min blogg ett tag vet att jag var fikavärd på Kalmar nation förra terminen. Denna terminen är det två andra tjejer som tar hand om caféet. I söndags var dock dessa två tjejer bortresta så jag och min gamla fikakompanjon fick ta hand om fiket i söndags.

Men det var inte vi som hade bakat, utan vi bara fixade och donade i söndags. Men dessa goda kakor hade vi till försäljning:


Syltkakor. (jättegoda!)


Nougatrutor.


Marmorerade brownies.


Ingefärskakor.


Pecannöts- och valnötspaj.


Mazarinkaka.


Päronkaka med glasyr.


Morotskaka med glasyr.


Skogsbärscheesecake.


Rabarberpaj.


Snickerskakor.


Chokladmuffins med bananfrosting.


Choklad- och blåbärsmuffins med limefrosting.


Fruktsallad med banan, päron, apelsin, hallon och russin.


Vilken kaka hade ni helst satt tänderna i?
/Helena


Vårruset ikväll!

Ikväll ska jag och fem kompisar springa Vårruset (och också erhålla en picknick-korg). Hoppas det fina vädret håller i sig även till ikväll! Ska bli kul att springa iaf ett litet lopp, eftersom jag missade halvmaran i början av maj.

Någon mer av er läsare som sprungit Vårruset i år?
/Helena

Chokladföljetong del 52 - Daim "Summer dream"

Dags att recensera choklad nummer femtiotvå som jag provat på, i min följetång där jag ska testa nya konstiga, intressanta och spännande chokladsorter/smaker som kommit. Jag ska ta reda på om smaken fungerar som choklad och om den är god. Jag kommer ge chokladen helhetsbetyg från 1-5 där 1= dålig, 2= ej godkänd, 3=helt okej/godkänd, 4=bra/god! och 5=underbar!


Daim "Summer dream" med smak av päron och mint. Den var helt okej, men precis som min mamma och syster också sa: "Daim ska smaka daim och inget annat". Och så är det verkligen, så detta var ingen hit.
Pris: ca 9 kr för 56 g
Helhetsbetyg: 3


/Helena


Polly "Summer Berries"

Jag älskar polly!! Vad jag dock aldrig gillat är deras olika smaksatta editons som kommit med jämna mellanrum.. Men nu såg jag att det kommit en "summer edition" och blev nyfiken på att se hur den smakade...



Det finns fyra olika sorter i påsen. Vit choklad med smultron i, vit choklad färgad rosa med smultron i, mjölkchoklad med jordgubb i och mörk choklad med jordgubb i.
Jag tyckte inte dessa var goda! De smakade alldeles för sött och det vred sig lite i munnen. Man blev trött på dem efter två godisar. Nej, usch!
De får bara 2 poäng av 5 och jag skulle inte rekommendera er att köpa dem. (De är ju dyra också, ca 21 kr!)

Någon mer som smakat dessa? Vad tyckte ni?
/Helena


Största kanelbullen?

I helgen var jag och min mamma och syster ute i Linnés Hammarby utanför Uppsala. Där köpte vi en "Linné-bulle". Och jag har aldrig sett en sån stor kanelbulle!! Har ni? Den räckte till oss alla tre och bestod säkert av 10 vanliga bullar. Jag undrar hur många kalorier den innehöll...


Har ni ätit/sett en större bulle...?

/Helena

Hamburgare att värma i micron

Titta vad jag hittade i kyldisken på Lidl - en hamburgare helt klar som man bara värmer i micron.



Vad tycker ni om det? Jag tycker det känns väldigt ofräscht, skulle aldrig äta en sådan. Jag glömde kolla hur länge den håller sig, men kan tänka mig att den kan vara instängd i den där förpackningen rätt länge innan den blir dålig...

/Helena

Härligt svalkande!

Finns det något bättre än kallt glas saft med is i efter en springrunda på 8 km i 25 graders värme?!


Hoppas ni har lika fint väder som vi har i Uppsala! Nu är det plugg på balkongen som gäller!
/Helena

Kostbehandlingsplan vid cystisk fibros

Sitter just nu och skriver en inlämningsuppgift till universitetet - en kostbehandlingsplan för en patient med cystisk fibros. Patienten är 28 år och har haft cystisk fibros sedan födseln och är också glutenintolerant. Han tränar mycket och vill nu gå upp i vikt och behöver min hjälp.

Cystisk fibros är en ovanlig och ärftlig sjukdom som inte går att bota. Sjukdomen innebär att det slem som finns på kroppens slemhinnor är för segt. Det beror på att de körtlar som producerar slemmet inte fungerar som de ska. Främst påverkas lungorna och mag-tarmkanalen. Det sega slemmet stannar kvar i lungorna i stället för att transporteras ut. Det leder till att man får hosta, svårt att andas och upprepade infektioner i luftvägarna. Slemmet täpper också igen i bukspottskörtelns gångar, så att näringsämnen från maten inte kan tas upp. Om man har cystisk fibros så får man bukspottsenzymer i tablettform/injektioner som förbättrar näringsupptaget.

Kostbehandling för personer med cystisk fibros innebär (lite förenklat)
* en väldigt energirik kost. Eftersom de inte kan ta upp all näring eller energi i maten måste de äta mer energi än en vanlig frisk person.
* Man måste också tänka på att det är viktigt att patienten får i sig de två essentiella fettsyrorna, vilket man kan få genom att äta mycket rapsolja, fisk, majsolja m.m.
* Patienterna måste också ta tillskott av de fettlösliga vitaminerna A, D, E och K. Eftersom fettet inte tas upp optimalt i kroppen gör inte heller vitaminerna det. 
* Eventuellt kan extra salt också behövas eftersom personer med cystisk fibros kan svettas extra mycket vid värme, feber eller fysisk aktivitet.

Min patient har också glutenintolerans vilket kan ge sämre upptag av kalcium, järn, vitaminer. Så det är mycket att tänka på! Men man lär sig väldigt mycket.

/Helena

Besök från Småland

Jag hade besök från Småland i helgen och därför var det lite tyst i bloggen. Hoppas ni alla hade en bra helg iaf! Jag och min lillasyster gjorde lite reseplanering inför resan och åt också känguru.

Nu har jag massa skolarbete att ta tag i!

/Helena

Knäckebröd med vallmofrön

Jag har faktiskt aldrig lyckats baka ett riktigt lyckat knäckebröd. Antingen har man förstört tänderna av det eller så har det blivit helt mjukt, mer som bröd. Men igår lyckades jag och det blev jättegott! Och vad väldigt enkelt att göra.


Ingredienser (ca 2 plåtar):
* 25 g jäst
* 2,5 dl ljummet vatten
* 4 dl vetemjöl
* 2 dl grahamsmjöl
* 1,5 tsk salt
* 1 msk flytande margarin
* 0,5 dl blåa vallmofrön

Gör så här:
Lös jästen i det ljumna vattnet. Blanda ner salt, mjöl, margarin och frön och rör runt ordentligt. Degen skall vara väldigt kladdig. Låt den sedan stå och jäsa till sig lite i 30 min. Sätt ugnen på 225 grader. Dela sedan degen i två bitar och kavla ut direkt på en bakpappersklädd plåt. Använd mjöl vid utkavlingen eftersom det är kladdigt och fastnar på kaveln annars. Kavla den så tunn du bara kan! Det blir nästan två hela plåtar av all deg. Grädda i ugnen i 12-15 min. 12 för lite mjukare och 15 för lite hårdare.
Avnjut med lite margarin, ost eller skinka på!

Har ni några bra knäckebrödrecept? Tipsa gärna! Skulle gärna vilja göra något som är lite mer grovt än detta ovan.

/Helena


Mattes lilla bebis

Jag fösöker att inte tänka på det, men nu börjar det bli svårt. Snart är min och min sambos jourhemsperiod över, vilket innebär att våra katter Kaffe och Chai måste flytta vidare. Ingen har anmält intresse för adoption ännu och jag känner mig så orolig över hur det ska gå för dem. Senaste veckorna har det verkligen känts som att de börjat känna sig hemma, och de har verkat lyckliga!

Detta är första gången som jag har katt, och det kommer jag vilja ha fler gånger i livet!
När jag var sjuk förra veckan så låg lillkisse jämte mig i sängen hela tiden. Så himla fint.
Kommer sakna dem så himla mycket...


Sötis.

Detta inlägget har verkligen inget med mat att göra men kunde inte låta bli att skriva om detta.

/Helena

Chokladföljetong del 51 - Marabou "Polka"

Dags att recensera choklad nummer femtioett som jag provat på, i min följetång där jag ska testa nya konstiga, intressanta och spännande chokladsorter/smaker som kommit. Jag ska ta reda på om smaken fungerar som choklad och om den är god. Jag kommer ge chokladen helhetsbetyg från 1-5 där 1= dålig, 2= ej godkänd, 3=helt okej/godkänd, 4=bra/god! och 5=underbar!


Marabou "Polka"
Mjölkchoklad med små bitar av polkagrisar i. Verkligen jättegod!! Mjölkchokladen är bra och mintsmaken från polkagrisarna är alldeles lagom (jag gillar inte när det blir för starkt!) samt att jag gillar att det är lite "knaster" som man kan tugga på. Så denna rekommenderar jag er att testa!
Pris: ca 17 kr för 200 g
Helhetsbetyg: 4


Nu det senaste så har det kommit massor med nya choklad, många limited edition. Så jag har tre sorter till här hemma som snart kommer att recenseras!

/Helena


Sondsättning

Nu ska jag strax till skolan för att lära mig sätta sond! Ska bli intressant.

Hoppas ni alla får en bra dag!
/Helena

Pannkakor med äpple, morot och keso

Jag är inte och har aldrig varit en pannkakstjej... Men nu hade jag både mjölk och ägg hemma och bestämde mig därför att testa på att göra pannkakor. (någon gång måste man lära sig!) Det gick sådär, den första ville inte riktigt hålla ihop, men de sista blev bättre. Dock tyckte jag att min pannkaksmåltid blev rätt tråkig och man blir heller inte så mätt. Jag får nog ge pannkakor fler chanser, men för mig kommer det nog alltid vara mer en "efterrätt" och inte till "middag"...


Ingredienser (1 port):
* 1 ägg
* 1 dl lättmjölk
* 0,5 dl vetemjöl
* 1 msk vetekli
* lite kanel
* flytande margarin att steka i
Tillbehör:
* 1/2 äpple
* 1 st morot
* 100 g keso

Gör så här:
Vispa samman ägg, mjölk, mjöl, kli och kanel i en bunke. Stek i en stekpanna med lite flytande maragrin, ca 1/2-1 min/sida. Det blir ca 3 st pannkakor.
Hacka äpplet, riv moroten grovt och blanda samman dessa med keson.

/Helena


Piggelin & Daimstrut – still going strong! - Tävlingen avgjord!

TACK till alla som deltog i tävlingen och skrev vilken eran favoritglass är som ni längtar till i sommar!! Det verkar som att många har favoritglassar som utgått ur sortimenten, vilket ju är lite sorgligt. Men hoppas ni hittar någon ny favoritglass i sommar! Här kommer nu en liten topplista över de sex glassar som fick flest röster av er!

 

1. Daimstrut & Piggelin – 5 röster var

2. Mjukglass (med diverse strössel/topping) – 4 röster

3. Tip Top – 3 röster

4. Sandwish & Magnum gold – 2 röster

 

Jag lottade fram en vinnare av ”Marabou passion” och vinnare blev Minela! Grattis!

(Jag kommer att maila dig och fråga om dina adressuppgifter) så kommer chokladen snart i brevlådan!

 

/Helena


Ny kategori: På resande fot

Har lagt till en ny kategori som heter "På resande fot" där jag lagt in de inläggen jag gjorde om min resa i England/Skottland i somras, och där jag också tänker att jag lägger framtida inlägg ifrån Australien och NZ i sommar!! *bara 30 dagar kvar nu*

Ikväll kommer vinnaren i tävlingen upp! (samt en liten glasstopplista baserat på era svar!)

/Helena


Det blev ingen halvmara idag...

...eftersom jag låg i sängen med hög feber hela gårdagen. Känns sorgligt, hade ju tränat så mycket och verkligen sett fram emot detta. Men men, det är sånt som händer. Man får se det som så att träningen inte varit förgäves, den har förbättrat min kondition och fått mig att må bättre. Och kanske kan jag hitta något annat lopp att springa innan jag åker utomlands för sommaren.

Ska i alla fall springa vårruset med några kompisar om 2 veckor..

Hoppas ni alla får en bra lördag! För mig blir det att ligga i sängen med film och lite glass!
Men hade jag sprungit så hade jag startat precis nu. *snyft*
/Helena

Chokladföljetong del 50 - Werther's original "Dark cream"

Dags att recensera choklad nummer femtio som jag provat på, i min följetång där jag ska testa nya konstiga, intressanta och spännande chokladsorter/smaker som kommit. Jag ska ta reda på om smaken fungerar som choklad och om den är god. Jag kommer ge chokladen helhetsbetyg från 1-5 där 1= dålig, 2= ej godkänd, 3=helt okej/godkänd, 4=bra/god! och 5=underbar!



Werther's original "Dark cream"
Detta choklad köpte jag och min kompis för att testa till min chokladföljetong. Att Werther's börjat göra chokladkakor är något nytt och vi hade en liten förhoppning om att chokladen typ skulle smaka lite som werthers-godisarna gör. Det gjorde den dock inte! Den smakade helt enkelt bara billigt choklad. Och jag gillar ju smaken av billigt choklad (typ blockchoklad) men detta var inte ens ett gott billigt choklad. Och så smälte den bort lite för fort, man hann nästan inte märka att man åt något... Sen låg bitarna förpackade i fyra små paket, alltså 25 g i varje, och detta gjorde att om man öppnade en sådan så kände man sig typ "tvungen" att äta upp hela. Så det var lite tråkigt, fanns lixom ingen möjlighet att bara "bryta en liten bit". Men i alla fall så var bitarna snygga!
Min kompis tyckte att chokladen var okej, men att den inte smakade som den utger sig för att smaka eller som man förväntade sig - därför blev upplevelsen negativ av detta choklad.
Pris: ca 16 kr för 100 g
Helhetsbetyg: Från mig: 2 och från min kompis: 1


/Helena


TÄVLING!! - Vilken är din favoritglass?

Jag var på Willys idag och fyndade min favoritglass - TOPHAT - 2 förpackningar för 46 kr! Så nu har jag så det räcker (i alla fall en liten stund). Jag älskar verkligen den glassen. Den är liten och med god vaniljglass, sylt, choklad och den påminner mig om när jag var liten!

 

Så nu undrar jag: Vilken är din favoritglass som du längtar till att få äta nu i sommar???

Svara med en kommentar i detta inlägget, och var noga med att ange din e-mailadress också (ifall att du skulle vinna så behöver jag maila för att få din adress). Tävlingen pågår till fredag kväll 23:59!!

Bland de som skriver sin favoritglass lottar jag ut Marabous nyhet "Passion"!! :)



/Helena


3 dagar kvar tills halvmaran...

...är det idag! Denna veckan ligger jag lågt med träningen för att spara energi och ladda inför lördag då loppet går av stapeln i Stockholm. Det är viktigt att man tänker på att äta ordentligt dagarna innan ett sådant långt lopp så att man har fyllt på sina lager av glykogen i musklerna ordentligt.

För lite mer råd och tips om kost vid hård träning/långt lopp, så läs detta inlägget som jag skrev förra året: http://matresan.blogg.se/2009/may/kostupplagg-vid-hardlang-traning-infor-min.html 
Väldigt lättförståeligt och bra att läsa!!

Jag har tränat mycket inför loppet i vår och har verkligen velat göra ett bra lopp! Tyvärr har jag under de senaste 3 veckorna haft en infektion i kroppen vilken gjort att jag varit trött och inte orkat så mycket. Så det känns inte helt optimalt inför lördag, vilket känns trist. Jag ska göra mitt bästa och jag hoppas att jag ändå kanske kan lyckas slå förra årets tid, som ju nämligen inte var jättesnabb.

Men, jag börjar bli härligt nervös iaf!! :)


Här springer jag i mål förra året...

/Helena

Chokladföljetong del 49 - Marabou "Passion"

Dags att recensera choklad nummer fyrtionio som jag provat på, i min följetång där jag ska testa nya konstiga, intressanta och spännande chokladsorter/smaker som kommit. Jag ska ta reda på om smaken fungerar som choklad och om den är god. Jag kommer ge chokladen helhetsbetyg från 1-5 där 1= dålig, 2= ej godkänd, 3=helt okej/godkänd, 4=bra/god! och 5=underbar!


Marabou "Passion"
Mjölkchoklad med smak av passionsfrukt och chili. Jag fick denna choklad av min syster efter att hon fullkomligt ratat den själv. Jag hade alltså väldigt låga förväntningar när jag smakade den och blev då positivt överraskad! Skulle inte köpa den igen, men det var helt klart godkänd. God mjölkchoklad med syrligt-söta små inslag av passionsfrukt och lite hetta från chilin. Dock smakar passionsfrukts-smaken lite konstgjort. Men den slank i alla fall ner under en kväll. En kompis var hos mig under provsmakningen så hon har också fått ge poäng!
Pris: ca 17 kr för 180 g
Helhetsbetyg: Från mig: 3 Från min kompis: 3,5


Någon mer som smakat denna? Vad tyckte ni?
/Helena


Ny kurs! - Dietetik och klinisk nutrition III: Internmedicin, cancer, enteral och parenteral nutrition

Idag började vi en ny kurs som heter "Dietetik och klinisk nutrition III: Internmedicin, cancer, enteral och parenteral nutrition" och ska handla om olika sjukdomar (ex. mag- och tarmsjukdomar, lungsjukdomar, leversjukdomar, cancer m.m.) och kostbehandling vid dessa. Vi hade introduktion idag och det verkar bli en intressant kurs!

Men, om bara 1 månad avslutas även denna kursen! Och då har jag ingen mer "kurs" att läsa inför dietistjobbet, detta blir alltså sista kursen. Sedan nästa termin är det praktik och c-uppsats som gäller. Det känns roligt, men också lite sorgligt att vi skiljs åt i klassen när denna terminen tar slut.

I alla fall, så har jag ju något roligt att se fram emot vid kursslutet denna terminen. Om bara 36 dagar åker jag nämligen till Australien!

/Helena

P.S. Nu har jag äntligen tagit bort snöflingorna från min blogg! Var verkligen dax nu, för våren är ju faktiskt här! D.S.


Det är vår! Min katt Kaffe har fått syn på en humla utanför som flyger runt på balkongen.


Kladdkaka med visp och banan

Har publicerat liknande recept på kladdkaka på bloggen förut, men en repris är inte fel. Kladdkaka funkar alltid och är enkelt att göra. Igår åt jag den med Milda visp (smakar precis som grädde men innehåller istället för 36 % fett istället 20% fett) samt skivad banan. Mums! Den gjorde också succé hos mitt sällskap :)


Ingredienser:
* 100 g margarin
* 2 ägg
* 2,5 dl socker
* 1,5 dl vetemjöl
* 3 msk kakao
* 1 tsk vaniljsocker

Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader. Smält margarinet i en kastrull och ta sedan av från plattan. Vispa ägg och socker lite snabbt för hand. Blanda ner mjöl, vaniljsocker, kakao och maragrin. Blanda väl. Häll sedan smeten i en form med löstagbar botten, efter att ha smörjt den med lite flytande maragrin och mjöl eller ströbröd.
Grädda i ugnen ca 20 minuter.
Njut tillsammans med Milda visp 20 % och skivad banan. Mums!

Helgen har varit helt underbar! INGET att plugga. Jag har bara ägnat mig åt mysiga och roliga saker... Bl.a. scrapbooking som det var jättelänge sedan som jag hann med att göra!

/Helena


RSS 2.0