God frukoststund


Dagens frukost bestod av lättvanilj-yoghurt, lättfil, tärnat päron, tärnad sharon och skivad banan, frukt- och nötmüsli och en krossad pepparkaka! Mums!

/Helena


Pasta med tonfiskröra med kapris och äpple

En väldigt snabbgjord tonfiskröra till pasta. Blev lite besviken på smaken. Dock så gjorde jag den och åt medetsamma, tror det hade blivit bättre om den får stå till sig lite. Hur som helst åts rätten på söta fisk-tallrikar! :)


Ingredienser:
* 2 burkar tonfisk i vatten
* 1/2 st rödlök
* 250 g lättkvarg
* 2 msk majonnäs
* 2 msk kapris
* 1/2 st äpple
* 0,5 dl hackad persilja
* salt och peppar
* pasta

Gör så här:
Låt tonfisken rinna av och blanda med finstrimlad rödlök, kvarg, majonnäs, hackad kapris, finhackat äpple och persilja. Salta och peppra.
Koka pasta och servera!

Jag serverade rätten med majs och ruccolasallad också.
Snabbgjort och gott!

/Helena


Förra veckans träning

Nu har jag kommit igång ordentligt med träningen igen, efter en seg period. Nu känns det kul igen och jag njuter av varje träningspass!
Så här såg förra veckans träning ut:

Måndag: 35 min motionscykling + 15 min styrketräning
Tisdag: 5 km löpning + 15 min styrketräning
Onsdag: Vila (promenad 40 min)
Torsdag: 50 min spinning + 55 min BodyPump
Fredag: Ingen träning, men det blev 3 h dansande på klubb
Lördag: 55 min "Gympa stång"
Söndag: 5 km löpning + 15 min styrketräning

/Helena

INDIEN i mars - Jippie!

Jag har haft lite funderingar på livet och vad jag vill göra på sistone. Jag har avslutat mitt ena dietistjobb, slutat som spinninginstruktör (tyvärr) och även flyttat. Nu så jobbar jag bara 10 % som dietist och läser även en distanskurs, plus att jag har mitt nystartade företag! :)

Men trots detta har jag ändå lite tid över, och tänker att en resa kan samla lite ny energi och tankar om vad jag ska göra framöver. Därför så ska jag åka till Indien!! Åker i början av mars till mitten av april. Jag åker dit själv, men ska möta upp en kompis där nere som redan är på plats! Ska bli så himla kul och spännande!! :)


Så här ser min resehistoria ut. De gröna prickarna är besökta platser, och den gula är "planerade".

Så om ni läsare har några Indien-tips tar jag tacksamt emot dem!

/Helena


Pudding...

Jag älskar, som ni säkert alla vet, Matkultur - och att prova mat och ätbara saker ifrån andra länder!

Här om dagen fick jag en pudding av min syster. Pudding är ju lite typiskt för England/Skottland. När jag var i England för något år sedan så gillade jag ingen av de puddingarna jag smakade där. Men det verkar ju trots detta, vara väldigt uppskattat med pudding just där. Så min syster tyckte jag skulle ge puddingen en chans till och köpte denna till mig.


Usch och fy, måste jag säga. Den var verkligen inte god. Svårt att förklara, men inte alls min smak...

Kanske har jag bara haft "puddings-otur"... eller så får jag helt enkelt acceptera att puddingar nog inte är något för mig! Vad tycker ni läsare om Pudding ifrån Storbritannien?!

/Helena


Startat företag!

Jag har faktiskt gått och blivit med företag! Mitt företag heter "New coaching Sweden" och jag äger det tillsammans med en personlig tränare i Malmö som heter Dan.

Tanken är att vi ska erbjuda tjänster kombinerat träning med kost. Ett riktigt helhetskoncept för god hälsa alltså!



Ska snart posta vår hemsida här också, så snart den är klar :)

/Helena


Försök att mästerkocka lite

Jag och min mamma har kollat på "Sveriges Mästerkock" på TV4 och blev lite inspirerade att själva ge oss på ett litet krångligare recept.


Så vi gjorde kyckling fylld med en blandning av röd pesto, fårost och färskost. Sedan parmaskinka runt den. Till det ugnsgratinerade vi tomatskivor med rödlök och en dressing av balsamvinäger och olja ovanpå. Sedan hade vi klyftpotatis, sallad, oliver och sockerärtor till det.

Tyvärr blev rätten en besvikelse. Inte så mycket smak som vi hoppades, och det var lite för lite fyllning till så mycket kyckling. Så nej, vi blev lite besvikna och gav rätten bara 3,5 p av 5 p. SÅ vi hade nog tyvärr inte gått vidare i mästerkocken heller... Men kul är det ibalnd, att prova på att göra något nytt!

/Helena


Konstiga chipssmaker... Vad sägs om "Lamm & mint" eller "Bloody mary"?

Efter mitt inlägg om konstiga choklad-sorter i förra veckan fick jag en idé att även presentera lite konstiga chipssmaker som jag stött på under alla mina resor! Så nu frågar jag er läsare också, vilken är den konstigaste chipssmaken ni ätit?

Dessa är mina:
* "Tzatsiki och gurka"-chips (ifrån England) - slängdes efter att jag smakat dem...
* Chips med smak av "Revben", "Lamm & mint", "Hamburgare" eller "Kyckling" (alla ifrån Nya Zeeland)
* Chips med smak av "Cumberland sausage" eller "Bloody mary" (ifrån Irland)




/Helena

Saffrans- och vitchoklad-kladdkaka med lakrits

TACK för alla era tips på saker att baka, då jag i fredags led av idétorka men var sugen på att baka något!! Vad blev resultatet till slut då? Jo, jag bakade den här: Saffrans- och vitchoklad-kladdkaka med saltlakrits i! Mums, säger jag bara. En spännande och lite annorlunda kombination!


Ingredienser:
* 50 g margarin
* 100 g vit choklad
* 2 st ägg
* 2 dl socker
* 1 msk vaniljsocker
* 1,5 dl vetemjöl
* 0,5 g saffran
* 10 st lakritsfiskar
* (vill man ha lite extra gul färg på kakan kan man tillsätta någon droppe gul karamellfärg)

Gör så här:
Smält margarinet och låt svalna. Smält också den vita chokladen, ex. i vattenbad. Blanda samman socker och ägg. Blanda vaniljsocker, vetemjöl och saffran och blanda sedan ner detta med äggen och sockret. Blanda till sist i margarinet och den vita chokladen. Rör runt ordentligt. Klipp lakritsfiskarna i småbitar direkt ner i smeten. Blanda, och häll sedan allt i en smörad och bröad rund form med löstagbar bottnen.
Grädda i ugnen på 150 grader i ca 35 min.

/Helena


Snöskottning är också motion!

Inte bara "organiserad" motion är motion; även vardagsmotion räknas och är värdefull! Så som snöskottning, att dammsuga, gå i trappor istället för rulltrappor, diska, stryka, kratta löv, etc.

Jag var ute och skottade i söndags, kämpade i ca 1 h och blev riktigt svettig och trött! Tror skottningen var bra både för muskler och kondition. Hoppas nu snön får ligga lite, så att jag inte skottade helt i onödan! Men som sagt, motion är ju alltid motion, vare sig snön ligger kvar eller inte!

Vad gör du för vardagsmotion?

/Helena


Läsarfråga om viktminskning

Läsarfråga:
Har en fråga! Jag vill gå ner i vikt och undrar ifall 1000-1200 kcal dagligen är okej att äta? jag tränar två gånger i veckan. Jag väger 65 och är 1.55 cm, jag vill väga 55-50kg. Tacksam för svar. /Ann

Svar:
Hej Ann! Ditt mål att gå ner till 50-55 kg tycker jag är ett rimligt mål för dig, då det ligger inom "normalvärdena" för BMI. Det bästa sättet att gå ner i vikt är att kombinera motion med att man äter lite mindre. Att du tränar 2 ggr/vecka är bra, försök att lägga in lite promenader och vardagsmotion också!
Din fråga angående kalorimängd skulle jag svara Nej på. Visst är det OK att äta så lite om man vill gå ner i vikt, men det kan vara svårt att få i sig alla näringsämnen man behöver. Dessutom, är det en väldigt liten mängd kalorier. Risken är då att du blir "besatt" av mat. Det kan man bli om man drar ner alldeles för mycket, att man inte kan sluta tänka på mat. Det finns också en risk att man aldrig blir mätt under dagen och sedan överäter på kvällen.
Jag tycker du ska satsa på att gå ner långsamt. Sätt ett mål att nå din målvikt om ett halvår. Och satsa på att äta ca 1600-1800 kcal/dag + motionera. Om du kan hålla det så kommer du sakta men säkert gå ner i vikt, och det blir lättare att hålla den dieten, då den inte är någon "svältdiet". Tänk på att äta varierad, bra och mättande mat.

Lycka till!


Har du också en fråga? Ställ den under "FRÅGELÅDAN"  här till vänster i listen.

/Helena


Hälso- och motionspsykologi

I vår ska jag läsa en distanskurs på Universitetet som heter "Hälso- och motionspsykologi". Den verkar riktigt intressant och givande!



Första fyra veckorna går vi igenom Motion kopplat till personlighet, självkänsla, humör och stress. Ska bli riktigt intressant och jag tror jag ska gräva ner mig med näsan i boken redan nu!

/Helena


Fläskfilégryta med mango chutney och curry

En jättegod fläskfilégryta som verkligen hade mycket smak. Det går säkert likabra att ha kyckling eller quorn/soya också om man gillar det. Egentligen ska den serveras med ris, men jag är inteså förtjust i ris, så därför blev det klyftpotatis och det gick precis lika bra! En perfekt fredags-mys-middag! :)


Ingredienser (ca 4 port):
* ca 500 g fläskfilé
* 1 st äpple
* salt och svartpeppar
* ca 2 tsk curry
* 0,5 krm cayennepeppar
* 2,5 dl matlagningsgrädde
* 1 dl mjölk
* 1 tsk maizena
* 1-2 msk mango chutney
Till servering:
* banan
* jordnötter

Gör så här:
Strimla fläskfilén och fräs den sedan i en stekpanna. Hacka äpplet i småbitar. Lägg ner äpplet med köttet och fräs ytterligare någon minut. Salta, peppra och tillsätt curryn o cayennepepparn. Häll sedan på grädden, mjölken blandad med maizenan och mango chutneyn. Smaka av så du tycker det är lagom smak, annars tillsätt mer kryddor. Låt sjuda ca 3 min.

Servera med banan, jordnötter, klyftpotatis och det är också väldigt gott med ruccolasallad och majs till!

/Helena


Mellanmål med knäckemackor


Knäckebröd med färskost, stark senap, skinka, tomat och inlagd gurka. Till detta en kopp te! Mums!

/Helena


Snart Semle-dax igen!


Recept finner du här: Semlebullar

/Helena


Kak- och bakverkstips!?

Åh jag har sådan lust att baka!! Men jag vet inte vad! Snälla kommentera och ge tips, eller posta en länk till någon god kaka eller bakverk! Min fantasi är verkligen på paus just nu!

Ska handla sent i eftermiddag, så tipsa gärna så fort ni kan, så hinner jag baka något till ikväll!

Tack! /Helena

Recept ifrån andra länder

Mitt största intresse kring mat är MATKULTUR, och nu tänkte jag bjuda på ett inlägg där jag sammanställt några recept ifrån andra länder som jag publicerat på min blogg. Laga och njut i andra länders anda! :)


MATRÄTTER
Kroatien: Darjans kycklinggryta
Ungern (östeuropa, balkan): Gulash-soppa
Nya Zeeland: Antons pumpasoppa


KAKOR & BAKVERK
Island: Choklad- och lakritskaka
Italien: Italiensk ostkaka
Polen: Sernik - polsk ostkaka
Skottland: Millionaries shortbread
Ungern: Bejgli - vallmorulle
USA: Rocky road-tårta

/Helena


Graffiti Café

Här om dagen var jag på "Graffiti Café" på Grand köpcentrum i Växjö.

Där åt jag en bakad potatis med thaikyckling-röra och man fick lite sallad till, till ett pris av 65 kr. Min kompis tog en grillad foccacia med bl.a. kyckling och bacon i, samt en smoothie.


Jag tykte att maten var god och prisvärd! Det kändes också som att det fanns mycket fräsch och lite nyttigare mat att välja på.

Graffiti Café finns i lite olika städer i Sverige. Vill du läsa mer om var de finns eller vad de har att erbjuda, gå in på: http://graffiticafe.se/

/Helena


Mumsig dessert med glass, blåbär och lemoncurd


Supergod dessert: Vaniljglass, hemmaplockade blåbär, hemmagjord lemoncurd och en klick vispgrädde på toppen! Mums!

/Helena


Dagens frukost


Frukost bestående av tärnat äpple, lättfil, frukt- och nötmüsli, Special-K och en krossad pepparkaka. Min favoritfrukost just nu!

/Helena


Sveriges Mästerkock & Bigest loser

Är ingen TV-människa, men förra veckan började faktiskt hela 2 program som jag följer! Nämligen "Sveriges Mästerkock" och "Bigest Loser". Så det känns roligt!

De är så sjukt duktiga, både i Mästerkockandet och i Viktminskningen! Jag är imponerad :)

/Helena

Vilket är det konstigaste chokladet du ätit?

När jag skrev inlägget om choklad ifrån Polen, Ungern och Tjeckien här om dagen så kom jag och tänka på att jag smakat så många sorters konstig choklad genom åren! Och då tänkte jag fråga er läsare: Vilket är det konstigaste chokladet ni ätit någon gång? Vore kul att veta om ni delade med er!!

Mina konstigaste choklad jag ätit är nog dessa:
   
Choklad med fyllning av svart vinbär och krusbär
Vit choklad med kokos, banan och curry
Mörk choklad med rosépeppar
Mörk choklad med svartpeppar

/Helena


Söndagslunch: Lax med potatis och grönsaker


Ugnsbakad lax med citronpeppar och purjolök. Åts med kokt potatis, sallad, riven morot, broccoli och gröna ärtor.

/Helena


Chokladföljetong del 75 - Sex choklad ifrån Polen, Ungern, Tjeckien

Jag brukar alltid köpa på mig lite spännande chokladsorter när jag är utomlands, men jag hinner sällan testa dem i lika stor utsträckning som de inhandlas... Men nu under jullovet så har jag smakat dessa sex choklad ifrån Polen, Tjeckien och Ungern. Faktum kvarstår dock; Sveriges choklad är godast!


Ungern: BOCI Aero med hallonsmak inuti
Choklad med luftbubblor, med hallonsmak inuti. Tycker inte riktigt att hallon och choklad passar ihop, därför blev det ingen jättesuccée, men ett helt ok choklad.
Betyg: 3

Ungern: BOCI med fyllning äpple/kanel/äppelkaka
Smakade konstigt. Billig choklad som inte smälte. Usch! Detta som lät så gott och så blev det en sådan flopp.
Betyg: 1

Polen: AlpenGold agrest med fyllning av svart vinbär och krusbär
Lite syrlig inuti. Mjuk gegg inuti, vilket jag inte är jätteförtjust i. Kommer inte äta upp detta lite konstigt smakande choklad... Men det var bättre än äpplechokladet iaf.
Betyg: 1,5

Polen: AlpenGold Babolada hasselnöt
Choklad med luftbubblor. God krämig mjölkchoklad som smakar lent av nötter! Verkligen supergott! Och eftersom det är luftbubblor i väger en Stor chokladkaka endast 80 g, räcker alltså längre och det tycker jag om!
Betyg: 4

Tjeckien: Orion Stracciatella
Vit choklad med småbitar av mörk choklad. Låter som en höjdare för mig, men det är något med chokladet som gör att det inte funkar så bra ändå. Det är lite hårt och smaklöst. Ändå gott, men blev lite besviken.
Betyg: 3

Polen: E. Wedel Goracy duet
Choklad med fyllning. Smakade lite likör. Vet inte om det var det i eftersom jag inte förstod förpackningen. Tyckte att den såg god ut på förpackningen med kola och choklad, men smakade lite konstigt. Nej, blir inte uppätet i mitt hushåll...
Betyg: 2

/Helena


Lite mer om mig

För ett tag sedan fick ni ställa lite frågor om det var något ni undrade om mig, Helena, som skriver Matresan. Nu tänkte jag besvara lite frågor.

Någon ville också se en bild på mig, så här kommer en ny sådan:

Jag på nyårsafton.

Vilka är dina fem julfavoriter på julbordet?
Hmm, faktiskt är jag inte jätteförtjust i julmat, men på julbordet gillar jag nog brysselkål mest och mammas köttbullar. Annars är jag nog mer i kakburkarna på julen, favoriterna där är lussekatter, saffranstryfflar och knäck!

Vilken är din favoriträtt, dryck, kaka, godis etc?
Min favoriträtter är: Jag gillar så himla mycket mat! Men lax är alltid gott, och olika kycklinggrytor.
Mina favoritdrycker är: Kaffe (!), vatten, vin (gärna mousserande).
Mina favoritkakor är: Vit kladdkaka med lakrits i och Millionaries shortbread
Favoritgodis: Vit choklad, lakrits och sura godisar

Hur gammal var du när du började intressera dig för kost och hälsa?
Jag började träna löpning när jag var 13 år, för att jag ville ha en bra tid på skolans löptest. Då upptäckte jag att det var otroligt kul att träna mot klockan, och jag blev helt biten med löpningen. Ett år senare började jag med orientering och tyckte det var jättekul. Ungefär när jag var 17-18 år så började jag också intressera mig för kostbiten. Sen har det gått lite i perioder. Innan jag pluggade till dietist så läste jag Afrikakunskap, och då var planerna att kanske vidareutbilda mig inom något liknande. Men sedan bestämde jag mig till slut för att bli dietist. Och jag vet inte riktigt varför egentligen. Men förmodligen för att hälsobiten med träning och kost intresserat mig.

Vad skulle du bjuda på i "Halv åtta hos mig"?
Hmm, det har jag faktiskt tänkt på många gånger, men det är klurigt. Till förrätt skulle jag nog göra "Creme Ninon" (grön ärtsoppa) med lite laxbitar. Sedan skulle jag nog göra Kyckling inlindad i parmaskinka, med en sås av balsamvinäger. Och till det ugnsrostade rotsaker (palsternacka, rödbeta, potatis, morot). Sedan skulle jag nog göra vitchoklad-kladdkaka med lakrits i till dessert, lite vispad grädde till det.

/Helena


Gulash-soppa

Gulash-soppan förknippar man med Ungern. Och kanske är det därifrån den kommer från början... men faktiskt äter man Gulash lite överallt nere i Östeuropa och på Balkan. T.ex. i Kraotien är Gulashen även där en del av den inhemska maten. I Kroatien lagar man ofta Gulash, och en särskild tradition är att äta den kring nyår.

Här om dagen gjorde jag också Gulash. Efter recept ifrån en vän ifrån Kroatien. Dessutom hade jag paprikapulver och tomat/paprika-purée ifrån Ungern när jag var där i somras, som jag använde i maten! Så det gjorde det extra kul att även få använda lite sådana ingredienser som jag köpt på mig.


Ingredienser (ca 4-6 port):
* 3 st gula lökar
* 1 st vit (eller gul) paprika
* 2 st morötter
* ca 400-500 g grytbitar av nöt eller gris
* 4 st potatisar
* 3 st vitlöksklyftor
* 2 msk paprikapulver (sweet)
* 2 msk tomat/paprika-puré
* 2 st köttbuljongtärningar
* salt och peppar
* vatten
* 2 msk vetemjöl
* en skvätt rödvin om man vill

Gör så här:
Hacka löken och paprikan smått och fräs den sedan i en stor gryta i lite olja. Fräs på låg värme i ca 10 min, lägg sedan ner morötterna som du skivat i små slantar. Fräs ytterligare 10 min. Blanda sedan ner grytbitarna och sänk värmen lite på plattan, sätt på locket på kastrullen och låt allt puttra i ca 30-40 min. Hacka under tiden potatisen i tärningar/bitar och hacka också vitlöksklyftorna. När kött och lök puttrat färdigt lägger du ner potatisen i grytan och fyller upp med vatten så att allt täcks med vätska. lägg även ner halva mängden vitlök. Lägg också i paprikapulver, tomatpuré, buljongtärningar och lite salt och peppar. Låt allt koka i ca 30 min. Häll på lite mer vatten om allt för mycket kokar bort. Lägg mot slutet ner resten av vitlöken i grytan och blanda även ner ca 2 msk vetemjöl.
Om man vill kan man också tilsätta en skvätt rödvin i grytan. Smaka av och se om det behövs mer kryddor! Vill man ha soppan starkare kan man tillsätta lite chilipulver också.

/Helena


Hur gick det för mig och PT Dan under de fyra veckorna?

Ni som följt min blogg vet ju att jag och PT Dan hade fyra veckor av träning och nyttig kost - hur gick det då?

Jag skulle skrivit detta inlägget för ett tag sedan, men det har varit lite mycket nu runt jul, så jag hann inte riktigt med.

 

Mina mål med de fyra veckorna var:
* Få tillbaka min motivation och glädje för träning
* Få tillbaka min kondition
* Öka i styrka och få lite mer synliga muskler
* Få in rutinen på mer varierad träning
* Bättre rutin på min kost
* Bli av med mitt sockersug
* Minska ca 2 kg i vikt till min vanliga vikt

Resultat:
Jag gick ner 1.5 kg, min motivation till träning kom tillbaka då jag fick upp ögonen för lite annan sorts träning och mer styrketräning. Min nya besatthet är BodyPump, och jag fick också verktyg för att kunna styrketräna hemma, ifall att man inte hinner till gymmet någon dag! Jag fick också bättre rutin på kosten och sockersuget minskade faktiskt! Min kondition höll sig nog på samma nivå, men blev inte avsevärt bättre, men detta berodde på att jag de sista två veckorna inte följde träningsschemat eftersom jag var sjuk. Överlag är jag nöjd med de fyra veckorna och tyckte att det var kul! Kanske gör jag om det i vår igen :)



Hur gick det för PT Dan då?

Dans mål under dessa fyra veckorna var:
* Minska ca 4 kg i vikt
* Minska sin fett% i kroppen med lite mer än 1%
* Öka sitt syreupptag (kondition)
* Öka sin motivation för bättre kostvanor
* Få bättre kostvanor

Resultat: Jag har ej fått någon uppgift från Dan om fett% eller syeupptag, men han hade minskat 3,5 kg i vikt, vilket förmodligen också sänkt fett%-en. Han upplevde aldrig sig hungrig, trots att han åt ett underskott av kalorier, och han var väldigt nöjd med mitt kostupplägg! Dan berättade att han nu gillar lax! :)


 

Så överlag lyckades vi väldigt bra och är nöjda med våra fyra veckor av träning och nyttigare kost!

/Helena


Tisdagsmiddag: Wokade grönsaker med nudlar och röd curry-sås


Du behöver:
* Wokgrönsaker, färdigfrysta eller som du själv hackar
* Nudlar
* Kassler (om man vill)
* Soyadryck
* Vetemjöl
* Röd currypasta

Gör så här:
Wooka grönsakerna. Koka nudlarna. Blanda sojamjölk (hur mycket beror på hur mycket wok du gör, men ca 2 dl/portion) och blanda i nån matsked vetemjöl och någon tesked currypasta. Låt koka upp under omrörning och sjud sedan tills såsen rett sig. Smaka av med salt och peppar. Blanda samman sås, nudlar och grönsaker. Tärna kasslern och blanda ner.

/Helena


Läsarfråga om jordnötssmör

En läsarfråga: just nu ar jag i USA och testar pa livet som utbytesstudent. Alla verkligen aalskar PBJ sandwiches (peanutbutter and jelly). Och alla pastar att jordnotssmor ar JATTEBRA eftersom det innehaller massor med protein. For mig kanns jordnotssmor bara onyttigt med tanke pa allt fett. Men jag kan ju ha fel saklart. Ar jordnotssmor bra for oss? /Elin

Svar: Jag har skrivit lite om jordnötssmör tidigare, som du ni kan läsa här: http://matresan.blogg.se/2011/february/vad-anser-jag-om-jordnotssmor.html
Jag tycker inte alls att jordnötssmör är jättebra. Jordnötssmör innehåller mycket fett och oftast också socker. Visserligen är det bra fettkvalitét, men det betyder inte att man kan äta hur mycket som helst. 1-2 msk jordnötssmör per dag är nog max vad jag skulle säga är nyttigt. Att jordnötssmör skulle vara så bra just pga protein-innehållet är inget jag skulle säga. Vill man ha i sig protein finns det en hel radda av andra livsmedel man kan äta och som är mycket bättre just ur proteinsynpunkt!
Att dessutom äta jordnötssmör i en kombo med bröd och jelly, tycker jag låter som en riktigt snask-bomb. Snabba kolhydrater, mycket fett och mycket socker. Inget jag skulle rekommendera! (men såklart kan jag förstå, att det är gott!)



Hoppas du fick svar på din fråga!
Har du också en fråga? Posta den i FRÅGELÅDAN här i listen till vänster.

/Helena


Styrketester för mitt nyårslöfte

Eftersom jag har ett nyårslöfte att bli lite starkare och få mer muskler, gjorde jag här om dagen lite tester för att kunna se framöver om jag blir bättre.

Detta klarade jag nu i januari:
Plankan: 61 sek
Jägarstol: 63 sek
Armhävningar på knä: 34 st

I oktober gjorde jag armhävningstestet också, innan jag körde igång med mitt fyra veckors träningskoncept. Då klarade jag 13 st! Så sedan dess har jag alltså blivit starkare :)

Återstår att se hur det går under året!

/Helena

Kastanjekaka på café Vincek i Zagreb

För ett tag sedan skrev jag om café "Vincek" i Zagreb. Läs det här: http://matresan.blogg.se/2011/november/mitt-nya-favoritcafe-vincek-slasticarnica-z.html 
För ett tag sedan var jag där igen. Och caféet is still going strong, fortfarande mitt favoritcafé, med fantastiska kakor och trevlig personal!


Denna gången åt jag en kastanjerulle. Har aldrig ätit en kaka med kastanj i innan, men den var verkligen god!


Och personalen var så trevlig, jag fick med mig en liten kaffekopp hem som det står "Vincek" på.

Någon av er läsare som ätit kaka med kastanj i? Vad tyckte ni?

/Helena


Läsarfråga: Är Kaviar och Majonäs nyttigt?

Fick två frågor av olika personer om två livsmedel, nämligen kaviar och majonnäs. Och jag tänkte att jag slog ihop detta inlägg och skrev om båda.

Läsarfrågor:

Är kaviar nyttigt?

Är majonnäs nyttigt?

Kaviar:
Kaviar innehåller ganska mycket fett (ca 15-35 % beroende på vilken man väljer), men fettkvalitén (sortens fett) är hyfsat bra. Bra ämnen som kaviar innehåller är att det innehåller bra med ex. vitamin B12, Selen och även lite D-vitamin. Men om man tänker ex. Kalles kaviar, så är det så att kaviar innehåller en hel del socker och salt! Om de uppgifter jag hittat stämmer så innehåller 1 msk kaviar mer än ¼ av all Natrium vi skall max få i oss under en dag. Det är alltså väldigt mycket salt!

(Faktan baserar sig på de kaviars jag har haft tillgång att se näringsdeklaration på.)

Majonnäs:
Det finns många olika sorters majonnäs. Den riktiga majonnäsen innehåller massor av fett, ex 80-90 %, medan det nu på senare tid även kommit lättmajonnäs och nästintill fettfri majonnäs. Fettkvalitén på majonnäs är dock väldigt bra, en liten del mättat, en del enkelomättat och en större del fleromättat fett. För övrigt innehåller majonnäs lite B12 och vitA, men i övrigt inte så rikt på vitaminer och mineraler. Innehåller mindre salt och socker än kaviar. Lättmajonäsen innehåller mindre fett men även mindre näringsämnen. Den nästinpå fettfria majonnäsen innehåller betydligt mindre näringsämnen än de andra majonäserna, och aningens mer socker.

Majonnäs med hög fetthalt innehåller alltså väldigt mycket energi också! 100 g majonnäs med fetthalt 80% innehåller 100 kcal/msk!!!

(Faktan baserar sig på de majonnäser jag har haft tillgång att se näringsdeklaration på.)

Nyttigt?

Som med alla livsmedel gäller: Lagom är bäst! En msk kaviar på smörgåsen då och då, eller 1 msk majonnäs i röran till bakad potatis då och då är helt okej! Dock skulle jag inte rekommendera att man har kaviar på varje smörgås eller äter en massa majonnäs varje dag. Lagom och en variation i vad vi äter, är alltid bäst!

Om jag dock skulle nämna när man skall se upp lite extra med dessa produkter är vad gäller Kaviar; om man behöver minska på saltintaget. Och majonnäs; om man behöver dra ner på fett och kalorier. Då skall man kanske undvika dessa produkter helt!


Har du också någon fråga? Lämna den i FRÅGELÄDAN här till vänster i listen!

/Helena


Potatismos och wokade grönsaker


Älskar potatismos! Moset är gjort av potatis, sojamjölk, flytande margarin. Sedan wokade jag grönsaker till och hällde på soya, sweet chili sås och lite kycklingfond. Mums!

/Helena


Nyårslöften 2012

Eftersom jag förra året skrev lite nyårslöften här på bloggen som hade med träning & hälsa att göra tänkte jag göra detsamma detta året!

Mina löften som rör mat, träning och hälsa för 2012 är dessa:
* Springa minst ett halvmarathon-lopp
* Träna mer styrketräning, så att jag får lite mer synliga muskler
* Ang. mat: Laga och äta fler rätter från andra länder!

Någon av er som hade något nyårslöfte i år som rör träning, mat och hälsa?

/Helena


Onsdagsmiddag: Tonfiskpasta


Pasta med tonfisk, tonfiskpastej, creme fraishe, kryddor, färsk persilja och majs. Mums!

/Helena


Snabbgjord frukost med pumpernickelbröd


Frukost med 1 st pumpernickelskiva med philadelphiaost, två skivor skinka och tomat. Och så en halv paket keso. Samt kaffe med mycket mjölk.

Pumpernickelbröd tycker jag är ett riktigt bra bröd! Otroligt mättande! Dessutom får det rum mycket pålägg på det, vilket gör att man kan få ihop en riktigt nyttig smörgås!

/Helena


Ugnsbakad lax med olika topping


Ugnsbakade en rejäl sats lax för ett tag sedan för att fixa massa matlådor. Två av laxbitarna fick citronpeppar som topping, två bitar fick pesto och sedan bredde jag sweet chili sauce över två av bitarna. Sedan bakade jag dem i ugnen på 225 grader i ca 15 min.

/Helena


Nyårscupcakes

Vad hade ni för dessert på nyår?

Jag gjorde cupcakes som jag dekorerade med guldigt och silvrigt strössel, samt blommor gjorda liknande som av oblat tror jag det var.



Receptet som jag använde hittar ni här: http://matresan.blogg.se/2010/march/appelcupcakes-med-kanelfrosting.html

/Helena


Hur gick det med förra årets nyårslöften?

Såhär såg mina nyårslöften för 2011 ut:
* skaffa träningskort
* springa minst 1 halvmarathon i år
* utbilda mig till spinninginstruktör

Hur gick det då? Jo, jag skaffade träningskort och har tränat på klubb hela året! Och jag sprang ett halvamarthon i Malmö i augusti. Spinninginstruktör utbildade jag mig till i april, och har jobbat med det ända sedan i maj.

Så, jag lyckades riktigt bra med mina löften förra året!!

/Helena


RSS 2.0