Enkla och lättlagade vardagsrätter

Jag har fått ett nytt jobb! Ska flytta och börja med en ny dietisttjänst i början av april. Ser jättemycket fram emot detta - och ska bli kul att flytta, få eget boende och lite rutin på dagen. Satt och funderade på det här om dagen, om att min mat jag lagar får vara lite lättlagad nu när jag ska jobba heltid. Så därför tänkte jag att jag skulle göra ett inlägg här, med länkar till god, näringsrik, lättlagad och enkel vardagsmat!
 
SOPPOR:
VEGETARISKA RÄTTER:
Med fisk, kyckling och kött:
 
Vilka är era bästa vardagsrätter som går snabbt att göra och är goda och nyttiga?
Dela jättegärna med er genom länkar!
 

Bajadera chocolate cake

Någon av er läsare som varit i Kroatien? Då kanske ni har smakat de små chokladbitarna "Bajadera" av den Kroatiska chokladtillverkaren "Kras". Denna veckan har jag haft "internationell vecka" då jag lagat lite utländska rätter och till idag, fredag, tänkte jag att det skulle bli någon kaka. Så imorse bakade jag en kaka som kallades för Bajadera choklad-tårta - som alltså var inspirerad av den kroatiska chokladbiten.
 
Kakan blev sjukt god! Det är inte ofta man bakar något som verkligen känns "WOW", men idag hände det alltså! Den var dessutom lätt att baka och tog inte alls lång tid. Denna kommer jag absolut att göra fler gånger!
 
Ingredienser (ca en gratängform):
* 200 g kex/kakor (ex. mariekex eller digestive)
* 3,5 dl walnötskärnor
* 3 dl socker
* 100 g margarin eller smör
* 0,5 dl vatten
* 85 g mörk choklad
Glaze:
* 100 g mjölkchoklad
* 3 msk socker
* 2 msk vatten
* 50 g margarin eller smör
 
Gör så här:
Mixa kex och nötter i en matberedare/mixer tills det bara är småsmulor kvar. Lägg socker, vatten och smör i en kastrull och värm på platta tills allt smält samman. Rör samman. Blanda sedan smör-blandningen med kexen och rör runt. Dela smeten i lika delar och lägg i två olika bunkar. Smält den mörka chokladen i vattenbad alt. i micron. Blanda den smälta chokladen med ena delen av kex-smeten. 
Kakan ska nu få tre lager samt glaze. Börja med kex-smeten utan choklad i. Dela den i två lika delar. Tryck ut ena delen i en bakpappersklädd gratängform/rektangulär form (ca 15x25 cm) till en botten. Ta sedan kex-smeten med choklad i, och tryck ut allt i formen till lager nr två. Ta sedan resten av kex-smeten och tryck dit ytterligare ett lager. Sedan skall glazen på ovanpå. Den får du genom att lägga choklad, socker, vatten samt margarin i en kastrull och värma på. Rör tills allt är smält och du får en slät och fin smet. Häll ovanpå kakan. Ställ sedan kakan kallt att svalna i kylen. Skär i rutor i önskad storlek. 
 
Nu ska jag gå och ta en bit till :-)
 

Quinoa-sallad

Ibland kan det enkla vara det godaste. Här en Quinoa-sallad som jag och min kompis gjorde när vi ville äta något nyttigt och fräscht, som inte tog alldeles för lång tid att laga till.
 
 
Vi kokte vit Quinoa med buljong, och blandade med ruccolasallad, körsbärstomater, gurka, paprika, rödlök och avocado. Sedan sprinklade vi över smulad fetaost och även ugnsrostade morotsstavar. Sedan duttade jag över Balsamvinäger, som ju är en favorit hos mig. Blev mycket gott!
 

Glutenfria scones

Bjöd min kompis på fisk- och saffranssoppa för ett tag sedan. Till soppan bakade jag scones och eftersom min vän är glutenintolerant, fick det bli en glutenfri variant. Det kan ju vara lite svårt att lyckas med glutenfri bakning, fram för allt att det blir för torrt. Men dessa blev riktigt saftiga! Jag hade tom med en scones som färdkost på bussen dagen efter, och den var fortfarande saftig och god!
 
Receptet på soppan hittar ni här: Fisksoppa med saffran
 
Ingredienser (ca 6 st):
* 50 g margarin eller smör
* 8 dl glutenfri grov mjölmix (jag använde mig av Finax)
* 1 tsk salt
* 4 tsk bakpulver
* 2 dl mjölk
* 1 dl kvarg
 
Gör så här:
Sätt ugnen på 250 grader. Blanda samman mjöl, salt och pakpulver och tillsätt margarinet som du finfördelar och arbetar samman med mjölet. Tillsätt sedan kvarg och mjöl och arbeta samman till en deg. Forma ca 6 st runda bollar, lägg på plåt och platta till dem. Skär två skåror i varje (så att varje kaka har fyra delar) samt nagga alla scones med en gaffel.
Grädda i ugnen i ca 10 min.
 

Alla hjärtans dags Cake pops

Gjorde dessa Cake pops till alla hjärtans dag. De blev mycket uppskattade av min familj!
 
Jag gjorde först havrebollar enligt detta recept: Havrebollar och sedan satte jag fast en klubbpinne av papper i varje boll, efter att de stått i kylen en stund och stelnat till. Sedan rullade jag dem i "Sweet melts" med rosa färg, som jag köpt på Panduro Hobby (mycket rolig och lätt att arbeta med). Efteråt dekorerade jag med olika strössel samt hjärtan som jag stansat ut i sugarpaste. Strösslet fäste jag i sweet meltsen, medan hjärtanen limmade jag fast med ätbart lim.
 

RSS 2.0