Sista langpasset innan lordag

Pa lordag springer jag lopp och idag gjorde jag darfor sista langpasset innan det ar dags! 14 km blev det idag, och de sista 5 km gick pa 23:47 sa det var ju ratt bra!
 
Imon eller pa fredag ska jag kora sprint 5 km, sedan blir det ingen mer traning innan loppet ar pa lordag kl 14! Looking forward :)
 

Konstiga yoghurtsmaker har i Prag

Har i Prag ar stora yoghurt-forpackningar inte sa vanliga, utan man koper yoghurt i smaburkar. Och det finns saaa manga konstiga smaker!!! Jag har smakat nagra!
 
 
Dessa smaker har jag smakat hittills:
Vaniljyoghurt med choklad-korsbarscreme
Plommonyoghurt
Stracciatella-yoghurt
Kak/biscuit-yoghurt
Nougat-yoghurt
Delikatessyoghurt med korsbarssylt
Yoghurt med kokos och ananas
Yoghurt med apple, kanel och russin (min favorit!)
 

Chokladfoljetong del 85 - Dagga Boo med cannabis?

Dagga Boo
Jag var bara tvungen att kopa och testa denna nar jag sag den i affaren. Min tjeckiska kompis sa att det skulle vara med cannbisfron i. Men egentligen vet jag inte vad eller hur mycket det faktiskt ar i chokladen. Den var rat dyr, men koptes ju i en vanlig mataffar = sakert inte nagonting i den pa riktigt. Chokladen smakade som mjolkchoklad med mandel i. Men det var en valdigt god choklad. Men som sagt, kunde lika garna atit mandelchoklad... men var anda kul att testa...
Betyg: 3
 

Restaurang Lehka Hlava i Prag (Vegetarisk restaurang)

Nar Marie var har pa besok sa gick vi och at pa en vegetarisk restaurang som heter "Lehka Hlava" och ligger pa Borsov 2, Praha 1. Det ar en systerrestaurang till Maitrea som jag skrivit om tidigare pa min blogg. Jag tyckte dock att maten pa Maitrea var lite av en besvikelse, men har blev jag verkligen inte besviken!
 
Maten pa Lehka Hlava var otroligt god!! Frasch, smakfull och god! Det var till och med sa vi gick dit tva dagar i rad bara for att det var sa bra. Forsta dagen at jag spenat-enchiladas och nasta dag at jag gronsaksspett. Och det var mysigt ocksa. Forsta dagen satt vi i ett rum som kandes som man satt i en liten skog, dar lamporna sag ut som svampar. Och nasta dag satt vi i ett rum dar det kandes som att det var en natthimmel med stjarnor.
 
Maten kostar ca 150 kc, vilket ar ca 52 svenska kr.
Deras webbsida hittar ni har: http://www.lehkahlava.cz/
 
Rekommenderar verkligen ett besok pa denna restaurang! Favoriten i Prag sa langt! For man kande sig frasch och matt nar man gick darifran.
 

Bakande till ett Cafe i Prag

Nu i veckan fick jag faktiskt mojligheten att baka till ett cafe har i Prag. Det var svart att bestamma mig vad jag skulle baka, men till slut blev det Caramel square slices (Millionaries shortbread) och Vit kladdkaka med apelsin.
 
Cafeet tillhor faktiskt Moderna museet har i Prag, sa det ar ett valdigt coolt och trevligt cafe.
 
Recepten finner ni har: http://matresan.blogg.se/2009/november/millionaries-shortbread-fran-skottland.html och http://matresan.blogg.se/2011/february/vit-kladdkaka.html
 
Jag vet inte om jag kommer att fa baka fler ganger, vi far se. Men det ar kul att jag i alla fall fick chansen en gang! Och sa tjanade jag ju lite pengar ocksa!
 

Verkligen en farsk fiskdisk

Jag hade min kompis pa besok har i Prag for ett tag sedan och da spenderade vi lang tid i en jattestor mataffar. Vad vi sag var att de ocksa hade fiskar i en tank som man kunde kopa. Snacka om farsk fiskdisk. Och medan vi stod dar kom det ett par och ville kopa en fisk. Sa de pekade pa fisken, och sa fangade expediten den och dodade den sedan pa direkten bakom disken. Tyckte det var lite obehagligt och groteskt faktiskt.
 
 
 
 

Mellanmal

Mellanmal med apple, keso, kanel och socker, russin samt linfron. Riktigt gott och mattande!
 

Dagens frukost

Kaffe och vatten. Korsbarsyoghurt med blabar, fralla med keso, skinka och gurka. Samt paprika och sylt pa ena halvan. Och sa lite banan. Bra start pa dagen!
 
Korsbarsyoghurt ar lite speciellt for ost/Tjeckien.
 

10 dagar kvar till NIKE RUN PRAGUE

Sa nu ar det bara 10 dagar kvar till Nike Run Prague som gar av stapeln lordagen den 1 september kl 14:00. Jag har sprungit massa hela sommaren sa jag ser verkligen fram emot loppet! Det ar "bara" 10 km och det var lange sedan jag sprang nagot lopp som var av den distansen.
 
Eftersom vi har ca 35 grader varmt i Prag har jag senaste tiden mest tranat lopning inomhus pa gymmet. Och idag kande jag for att faktiskt testa hur snabbt jag kunde springa 10 km.
 
Och det gick bra!
1-4 km sa sprang jag 11,8 km/h
4-5 km sa sprang jag 12,0 km/h
5-7 ca 12,2 km/h
7-9 km 12,5 km/h och sedan avslutade jag med 13-13,5km/h den sista km.
Sa min sluttid blev 49:34 vilket ar det snabbaste jag nagonsin sprungit 10 km pa!
 
Nu var ju detta dock inomhus pa ett lopband, sa i verkligheten ter det ju sig annorlunda med ex backar och ojamnheter i marken. Men jag blev anda otroligt nojd med min prestation och det ar bra att veta vad man faktiskt ar kapabel att springa pa!
 

Notmaranger med kaffecreme

Bakade dessa igen forra veckan. De ar verkligen sjukt goda!!! Och blev otroligt uppskattade i baren :)
 
Recept finner ni har: http://matresan.blogg.se/2009/october/dubbla-notmaranger-med-kaffecreme.html
 

Finsk godispresent

Min syster har bott och jobbat i Finland i sommar, och har om dagen damp det ner ett paket till mig darifran. Det inneholl en massa finskt godis samt sa tror jag chokladet ar fran Estland. Blir spannande att smaka :)
 
 
 

Det blir mycket fikande i Prag!

Uppifran och ner: Black forrest cake, Cappuccino, Medovnik (honey cake), glassbagare, fruktsallad, Tiramisu, banantarta, toast med apple kanel och russin, citronpaj med marang, tre olika tjeckiska kakor, en annan tjeckisk kaka med gradde samt raw morotskaka med chokladsas. Mums!!
 
Vilken av dessa hade ni lasare valt?
 

Dagens lunch

Ruccola, paprika, oliver, artor och morotter, skinka och yoghurtsas. Samt brod med havssalt. Gott och mattande!
 
/Helena

Trevliga gaster som bjuder pa mat!

 
Ibland ar gasterna pa mitt hostel/min bar bara sa himla gulliga! Har om dagen sa fick jag denna maltiden med soppa och brod av tva tjejer som hade lagat mat och hade fatt lite over. Det var verkligen gulligt av dem och soppan var jattegod, typ ost- och loksoppa. Mums!
 

Bublanina (Tjeckisk kaka)

Min tjeckiska van Kamila och jag traffades har om dagen for att baka ihop. Sa da gjorde vi den tjeckiska kakan Bublanina. Jag alskar ju att baka och det gor Kamila ocksa, och roligare ar det ju att baka ihop, och sa far jag ocksa lara mig att baka tjeckiska kakor!
 
Recept pa Bublanina:
* 2 st agg
* 2 koppar vetemjol
* 1 fpk bakpulver
* 1 fpk vaniljsocker
* 1 kopp socker
* 1 kopp mjolk
* 1/2 kopp olja
* frukt, ex. plommon och aprikoser
 
Gor sa har:
Blanda samman alla ingredienser till degen och hall den i en smorjd och broad langpanna. Karna ur frukten och skar ex. plommon och aprikoser i halvor. Lagg frukten i degen och gradda i 200 grader i ugnen ca 15-20 min, tills den blivit lite brun och "fastare".
 
Kakan avnjots sedan med en kopp te under tiden som vi ovade tjeckiska. Riktigt trevligt :)
 

Restaurang Maitrea i Prag (Vegetarisk raestaurang)

Jag har besokt Restaurang Maitrea i Prag som ar en helvegetarisk restaurang! Faktiskt besokte jag den efter att en av er blogglasare tipsat mig om den! :) Sa tack! Tar garna emot fler tips om Prag och Tjeckien om nagon har ett tips!
 
Restaurangen ar belagen pa Tynska street 6, Prag 1. Det ar ganska nara Old town square.
Restaurangen ar otroligt mysig inuti. Jag har varit dar tva ganger nu. Det finns massor av gott att valja mellan i menyn, sa smaklokarna vattnas verkligen nar man laser. Forsta gangen jag var dar tog jag Vegetariska "kottbullar" med potatismos och min kompis tog en thai-ratt. Andra gangen vi var dar tog vi "Dagens" som var Pumpasoppa till forratt och sedan Pasta med tofusas.
Jag har aven provat deras morotskaka till efterratt. Mycket i menyn ar ocksa raw food, om man kanner for att prova pa det.
 
Dagens ratt ar otroligt prisvard. 108 kc for tva ratter + vatten (ca 40 kr).
Jag tyckte restaurangen var otroligt mysig och menyn hade stor bredd och det fanns massa gott att valja mellan. Dock tyckte jag att maten var lite smaklos och trakig, och detta galler maten bada gangerna jag var dar. Sa jag ar lite besviken pa maten. Men tycker anda att Dagens ratt ar prisvard. Och denna restaurangen ar bra att ga till om man ar vegetarian. Det vegetariska utbudet pa vanliga tjeckiska restauranger ar namligen inte speciellt bra.
 
Dessutom var deras morotskaka jattegod! Tror den var raw, sa den var otroligt frasch! Alskar nar man kan ata efterratt och kanna sig frasch efterat! Sa gar garna dit och fikar nagon gang igen ocksa.
 
Las mer har: http://www.restaurace-maitrea.cz/

Dagens lunch

Har i Prag blir det inte lika mycket matlagning som hemma. Jag har ingen egen kyl och eget kok, sa ofta blir det att jag gar och handlar nagot som man kan svanga ihop medetsamma. Ex. wok eller sallad. Detta nedan blev dagens lunch!
 
Kokt pasta med tapenade, svarta oliver, korsbarstomater, ruccola, en konservburk med blandade artor och morotter samt ett nybakt brod med oliver i. Det var faktiskt en ritkigt mumsig lunch!
 
/Helena

Dagens frukost

Yoghurt med blabar, banan, solrosfron, russin, linfron och kokosflingor. Och brod-bulle med korsbarssylt, skinka, paprika och gurka. Och sa kaffe med mjolk och vatten. Mums!
 
/Helena

23 dagar kvar till NIKE Run Prague

Ja, nu är det bara drygt 3 veckor kvar till loppet! Det är 10 km och jag ser fram emot det massor!
 
Mitt mål är att klara det under 50 min, men nu senaste två veckorna har jag varit sjuk och inte kunnat träna. Men nu är jag på gång igen, och hoppas jag ska hinna träna tillräckligt tills dess!
 
Ska ni springa något lopp nu i höst? (usch, så hemskt det lät med "höst"!!)
 
Mina älskade löparskor :)
 

Kanelbullsforsok i Tjeckien

Forsokte baka kanelbullar har i Tjeckien, men hittade varken parlsocker eller kardemumma i affaren. Resultatet blev anda ratt okej - med hjalp fran strossel! Fast degen jaste inte som hemma, har har de bara torrjast...
 
Receptet pa kanelbullar hittar du har: http://matresan.blogg.se/2010/march/kanelbullar.html
 

Frukost pa Bohemia Bagel

Har om dagen at jag frukost pa Bohemia Bagel, Holesovice, Prag. En stor bagel med smor och sylt kostade ca 12 kr. Kaffet kostade ca 17 kr men man fick pafyllning ocksa. En valdigt mattande och god frukost!
 

Varm choklad i alla dess smaker!

 
Drack varm choklad pa ett fik har om dagen, och de hade sa manga att valja mellan! En hel liten katalog att bladdra i :) Bl.a. varm vit choklad med kokos, zabbaione, nougat, notter. Eller mork varm choklad med apelsin, banan, apple & kanel, korsbar, vaniljkakor, hackade notter + manga manga mer smaker!!
 
Jag tog en vit varm choklad med kokos och den var jattegod! Priset var ca 14 sek.
Detta var ju i Tjeckien, nagon som sett detta hemma i Sverige?
 

RSS 2.0