Rocky road-tårta

Detta receptet hittade jag på Martha Stewarts hemsida inför USA-temafikat. Jag gjorde lite ändringar och här kommer nu mitt recept på denna! Den blev sjukt snygg i alla fall! Tyvärr fick jag själv inte smaka den eftersom de två tårtor (32 bitar) vi hade sålde slut jättefort. Men jag kan tänka mig att den var god. Det kan ju lixom inte gå fel med alla dessa smaskiga ingredienser... :) Mitt favoritjulgodis är ju rocky road-bitar och de innehåller ju typ samma sak..


Ingredienser (till en tårta):
Bottnen:
* 200 g digestivekex
* en nypa salt
* 1 msk socker
* 6 msk smör
Fyllning:
* 400 g mörk choklad
* ca 4 dl vispgrädde
* 2 äggulor
* ca 100 g mashmallows
* ca 2 dl jordnötter (osaltade)
* ca g 50 dumlekola
Garnering:
* några mashmallows
* 0,5 dl jordnötter (osaltade)
* mörk choklad

Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader. Smält smöret i en kastrull på spisen. Mixa kexen till smulor och blanda ner socker och salt. Häll sedan i det smälta smöret och blanda samman "degen". Tryck ut i en form med löstagbar botten. Gör kanterna höga, för det ska få plats med massa gottig fyllning i! Sätt in bottnen i ugnen i ca 15 minuter.
Nu kan du börja med fyllningen. Smält chokladen i en skål i micron. Värm grädden i en kastrull. Ta bort den från värmen och vispa i äggulorna (ta sönder dem innan du vispar i dem) och blanda sedan ner den smälta chokladen. Rör runt ordentligt med en visp tills smeten blir jämn och fin. Häll lite av smeten i det gräddade pajskalet. Lägg i jordnötter, hackade dumlekolor och mashmallows som du klippt/delat i mindre bitar. Varva dessa godsaker med fyllningen tills kakbottnen är fylld. Ställ svalt, t.ex. i en kyl, att svalna.
Dela mashmallowsen till garneringen i mindre bitar. När kakan stelnat lite, strö över mashmallows och jordnötter. Smält lite mörk choklad och ringla över med hjälp av en sked. Låt stå svalt att stela några timmar innan servering. Det går också bra att frysa tårtan. Ta upp den någon timme innan servering så blir den perfekt konsistens! Mumma!

/Helena


Potatis- och purjolökssoppa med svamp

Billig och snabbgjord soppa - perfekt studentmat alltså!


Ingredienser (ca 4 port):
* 1 purjolök
* ca 10 färska champinjoner
* ca 6 st potatisar
* 1 liter vatten
* 2 buljongtärningar
* salt och peppar
* några matskedar fryst persilja

Gör så här:
Skölj bort all jord från potatis, purjolök och svamp. Skär purjolöken och svampen i skivor och fräs en stund i en tjockbottnad kastrull. Skär potatisen i tunna skivor. Lägg i potatisen i kastrullen och häll på vatten och lägg i buljongtärningen. Låt det koka upp och koka sedan på svag värme i ca 15 minuter. Smaka av med salt och peppar och strö över persiljan när soppan kokat klart. Servera tillsammans med bröd eller knäckebröd.

/Helena


Dubbla mörkchokladkakor med jordnötssmörsfyllning

Tack för alla fina kommentarer! Vad glad jag blir :) Kul att ni vill ha recepten på de smaskiga bakverken!! Många att lägga ut nu, men här kommer det första i alla fall. Dessa kakorna var verkligen jättegoda! Väldigt saftiga och smakrika. Smakar mycket choklad, så perfekt för den som gillar det! Och sen tyckte jag att de blev så himla snygga också. Jag brukar ha svårt att få kakorna att bli sådär runda och toppiga (de brukar flyta ut...) men dessa blev ju faktiskt jättebra!


Ingredienser (till många!! kakor):
* 250 g mörk choklad
* 120 g smör
* 2 dl strösocker
* 1,25 dl farinsocker
* 3 st ägg
* 2 dl vetemjöl
* 1,5 tsk bakpulver
* ca 2,5-3 dl kakao
Fyllning:
* ca 150 g jordnötssmör
* 6 msk florsocker

Gör så här:
Sätt ugnen på 170 grader. Vispa äggen lite fluffiga i en skål. Smält hälften av den mörka chokladen i en skål i micron. Den andra hälften hackar du i småbitar. Smält smöret i en kastrull på spisen. Blanda samman smör, den smälta chokladen, äggen, mjölet, bakpulvret och kakaon. Blanda till sist ner de hackade chokladbitarna och rör runt ordentligt. Ta en tesked och klicka ut teskedsstora klickar av smeten på en plåt med bakplåtspapper. Låt det vara lite mellanrum mellan kakorna. Grädda sedan i ugnen i 12-15 minuter. Låt svalna på bakgaller. Blanda sedan samman fyllningen och bre den på en kaka, och tryck dit en andra kaka. Mums!!!

/Helena


USA-temafikat, så himla kul!

Nu är jag hemma och har pustat en stund efter dagens fik! Det kunde inte ha blivit bättre. Massor massor med folk kom det, alla kakor ute i tid och dekorationen blev så himla fin! :) Och vi har slagit nytt nations-fika-rekord! :) hihi.


Dekorationen av Obama-cupcakesen är i full gång... (chokladcupcakes med chokladapelsin-frosting)


En stor USA-flagga hade vi fixat att ha bakom allt fika. Gick inte att missa vad dagens tema var...


Halloncupcakes med hallonfrosting.


Dubbla mörkchoklad-kakor med jordnötssmörsfrosting emellan.


Bagelsmackor! Bagels med jordnötssmör, bagels med creamcheese, bagels med ost och bagels med skinka. Efter att ha bakat 170 bagels denna veckan (och de måste ju kokas också..) så kan jag säga att några bagels kommer jag inte baka mer på väldigt väldigt länge....


Blåbärscheesecake i tre lager. Blåbären rann lite vid dekoration, så blev inte så fin, men den var god! Vi hade också halloncheesecake, också i tre lager.


Pecannöts-karamell-paj. Yummie yummie!!


Dumlepaj med banan.

Pop tarts. Små kakor fyllda med hallonsylt med glasyr och kokkos.

 


Chocolate chip cookies. En vanlig sort och en med en touch av apelsin.

Vår smörgåstårta (innehållandes bl.a. bönröra och fetaoströra) fick vara en amerikansk flagga idag. Dekorerad med körsbärstomater och blåa vallmofrö.


Obama-cupcakesen redo för uppätning!


Martha Stewarts Rocky road tart, gjord av mörk choklad, dumlekola, mashmallows, jordnötter och en mumsig botten av krossade kex.


Sofia (en kompis och flitig medarbetare!) och jag är redo för öppning av fiket kl. 12!!


Allt framme på bordet...


Förutom allt gottit jag visat på bild hade vi även jättestora jordgubbscupcakes med grädde o glittrigt blått strössel, mudcake, fruktsallad, hallonsmoothie och cashewnötskakor. Naturligtivs hade vi även en hel del alternativ för glutenintoleranta! Både mackor, cupcakes, nötbollar och blåbärspaj!

Jag hoppas att besökarna gillade vårt temafika och inte blev avskräckta av den enorma kö som bildades!! Nästa temafika (förutom att vi ska ha kanelbullensdag-fika nästa söndag) så blir det ett halloweenfika i slutet av oktober. Det kommer bli minst lika häftigt!

Jag är enormt tacksam över att vara fikavärd på Kalmar nation! Det är så himla himla roligt, jag älskar verkligen vad jag gör!

/Helena


Dags för USA-temafika!

Jag är verkligen taggad inför dagens USA-temafika! Jag hoppas det kommer mycket folk!!



Dags att sticka till Kalmar och börja förbereda!
/Helena

Sushilyx vid löning



Var i baktagen från 10 till strax efter 17 igår... Trött och stressad bestämde jag mig för att fredagskvälls-lyxa (nu när jag fått både lön + csn!!) med att köpa sushi... :) Gott gott!! Vad tycker ni om Sushi? Det tog ett tag för mig att lära mig tycka om det, men efter några gånger var det gott. Det är ju den här principen att om man utsätts för en maträtt/smak om och om igen så kommer tillslut preferenserna för denna att öka. Och det är just precis det som jag sitter och skriver hemtenta om just nu... Man kan ha roligare. Men det får jag imorgon! Är grymt taggad inför USA-fikat imorgon!

/Helena


Soppmiddag för lata dagar...

Mitt liv är fullspäckat med saker att göra!! Detta gör att jag inte varken har ork eller tid att lägga ner så mycket engagemang i min matlagning... Så denna rätten har jag ätit några gånger nu och den är helt okej..

Varma koppens soppa får bli mat när engagemanget i köket tryter... och jag försöker göra det hela nyttigare och energirikt på ett enkelt sätt.


Du behöver:
* 1 påse varma koppens "Lax- & spenatsoppa"
* 2,5 dl vatten
* 2 dl frysta ärtor, majs och paprika
* 1 riven morot
* knäckebröd eller smörgås med pålägg

Gör så här:
Koka upp vattnet med de frysta grönsakerna i. Häll sopp-pulvret i en soppskål och riv ner moroten i den. Blanda ner det uppkokta vattnet och grönsakerna. Rör runt en stund. Bre lite mackor eller knäckebröd att äta till! Voilà!! Mat på 5 min... :)

Har haft världens segaste föreläsning idag... Tur att man fick avsluta dagen lite kul med ett spinningpass! Nu ska jag fortsätta att pyssla med söndagens fika-skyltar... Måste ju ha lite USA-inspirerade kakskyltar på vårt tema-fik på söndag... :)
/Helena


Tenta och USAfika-bakning

Hur har min dag sett ut?

Jo, jag var upp tidigt och skrev tenta. Det gick väl inte sådär himla bra. Men vi får väl se när resultatet kommer. Slog inte mitt rekord på att skriva den på 9 min (som jag gjorde på förra tentan), utan det blev 12 minuter denna gången.. :P

Sedan har jag bakat bakat bakat! 127 st bagels har jag och min kompis kokat och bakat idag... Samt en massa amerikanska kakor. Det är nämligen så att vi ska ha temafika på söndag: USA-tema! Och såhär har vi beskrivit det i vår inbjudan (som gått ut på facebook):

 
Söndagen den 27 september kör vi ett helt söndagsfika med tema: USA! Man får tycka vad man vill om usa, men baka - det kan dem!! Och vi kommer att bjuda på massor av godbitar från det stora landet i väst. Vad sägs om hembakade (och förlåt, men sjukt goda!!) bagels, pecanpie, chocolate chip cookies, cupcakes, cheesecake och massa andra överraskningar! (veganska och glutenfria alternativ finns givetvis också!) Ni vill bara inte, och får inte, missa detta! See you there, som dem säger i det stora landet.

The 27 of september we gonna have a whole sundayfika with the theme "USA". USA has so many nice cakes and cookies to be proud of! On the fika there gonna be homebaked bagels, pecanpie, chocolate chip cookies, cupcakes, cheesecake and other delicious surprises from the big country in the west! You really don't want to miss this!! See you there!

// Helena & Ida

På fredag fortsätter bakandet!
/Helena


"Varma mackor"-inspiration

Att göra varma mackor är ju ingen svårighet. Bara att slänga på lite grejer på en brödskiva och sedan in i ugnen på 200-225 grader i ca 10-15 minuter. Men, ofta brukar man ju bara ta samma saker på mackan... Idag gjorde jag dock en hel plåt med varma mackor. Jag har varit lite matlagnings-lat den senaste tiden, men nu var det dags att ladda upp i frysen med lite mat som jag kan ta med mig till skola/nation. Så jag experimenterade fram en massa olika mackor... Kanske kan jag inspirera till någon ny varm macka...?!

Ost är det på alla mackor, samt även svartpeppar, salt och lite vitlökspulver. Varma mackor kan faktiskt vara riktigt nyttigt om du tar ett grovare bröd och bara tar lite ost. Det är annars osten som är boven i dramat här..


Uppifrån, fr. vänster: * Varm macka med hummus, tomat, purjolök och ost.
* Varm macka med hummus, riven morot, senap, röd paprika och ost.
* Varm macka med tomatpuré, tofisk, banan, curry och ost.
* Varm macka med tomatpuré, purjolök, stekta konserverade champinjoner och ost.
* Varm macka med tomatpuré, tonfisk, riven morot, röd paprika, tomat och ost.
* Varm macka med tomatpuré, tonfisk, tomat och ost.
* Varm macka med stark senap, riven morot, majskorn, röd paprika, rödlök och ost.
* Varm macka med tomatpuré, tonfisk, majskorn, rödlök och ost.
* Varm macka med tomatpuré, tonfisk, stekt svamp, purjolök, tomat, röd paprika och ost.
* Varm macka med tomatpuré, stekt svamp, purjolök, tomat och ost.

Ikväll ska jag på "Serveringskurs". Jag antar att jag ska få lära mig hur man häller upp vin utan att spilla och hur man kan balansera mer än tre tallrikar vid servering.. :)
/Helena


Fika nr. 4

Idag blev det en panikartad start på dagens fika! Jag och min kompis har alltid 5 st "jobbare" som jobbar för oss och hjälper till med allt omkring fiket på söndagar. Men idag, idag dök det bara upp 3 st och telefonnummerna till de som fattades var inlåsta på kontoret och vi hade ingen nyckel. Det blev helt enkelt så att vi var fem st som gjorde ett jobb för 7 pers! Och det gjorde vi bra, för fikat kom ut i tid och diskningen och städningen gick jättebra. Och massor av folk idag också!! Jag och min kompis har väntat oss en dipp (det kommer alltid mest folk i början av terminen och sen mattas det av...) Men det verkar hålla i sig med folk än så länge! Kul kul!!

Söndagens nyheter var Blåbärssmoothie, Nöt- och aprikosbröd med avokadoröra, Russinbullar med ost och grönsaker, Äppelpaj med mandel, Blåbärs- och hallonpaj, Nöt- och aprikosbollar, Rulltårta med kaffecreme, Kärleksmums, Hallon- och vaniljdröms-kopp & Apelsin- och ananassallad med valnötter och mörk choklad.


Aprikosbrödet med avokadoröra, ruccolasallad, gurka och rödlök. (och en tomat som villat bort sig och hamnat på kanten... :P)


Blåbärs- och hallonpaj.


Hallon- och vaniljkopp. Vaniljkesella och kesella, varvat med hallon och krossade digestivekex. Sjukt gott!!!


Jag går lös på Apelsin- och ananassalladen med valnötter och mörk choklad. Mumsigt och fräscht!

Nästa fika kommer bli så himla kul och spännande! Då ska vi nämligen ha ett temafika, med tema USA! Massor av kakor och bakverk från USA kommer det att bli. Och jag och min kompis ska baka och koka bagels hela veckan :)

Sov gott! Det ska jag försöka göra. Tenta på onsdag så jag ska upp och tentaplugga imorgon bitti! Samt städa och tvätta... hmm, vilken tråkig dag... :P
/Helena


Min första jobb-gasque

Igår jobbade jag på gasque* för första gången!! Det var väldigt kul att se hur det går till "bakom kulisserna". Jag har ju gått på gasque själv men inte förstått att det är så himla mycket planering och jobb som ligger bakom... Så det var en rolig kväll även om jag var jättetrött stundvis. Min arbetsuppgifter var att duka bord, servera snaps och vin och mat (jag spillde faktiskt inte på någon!), sälja snapsbiljetter, dela ut avec, diska, städa och sen stod jag också i garderoben och hängde in kläder när det var klubb efteråt.



Får det lov att vara en snaps?


Kul som sagt, men slitigt. Vi hade städat klart vid 3:45 och då var alla helt slutkörda...
/Helena

*GASQUE är alltså en sittning - en trerätters middag och även välkomstdrink och kaffe. Under middagen hålls tal och det sjungs sånger, ev. något spex. Efteråt är det ofta klubb med bar.


Fantastiska vänner...

Jag är verkligen glad, vilka fantastiska vänner jag har runt omkring mig som bryr sig om mig. Jag är så himla tacksam.

Nu ska jag titta lite på TV och sedan sova. Ska hålla mig vaken så länge jag kan ikväll för jag måste sova länge imorgon. Ska nämligen jobba på Reccegasque imorgon! (fin-middag för alla nya studenter) Och arbetspasset börjar kl. 15 och varar förmodligen till 3 på natten.. Men det ska bli rätt roligt. Ha fin skjorta och gå och servera vin och snaps och tre rätters middag. Ska bli spännande att se vad det blir för mat och äta också :)

Sov gott,
alla fina människor!
/Helena


Spinning - men var är endorfinkickarna?

Min kära nation har gett mig ett träningskort :) vilket uppskattas extra mycket då jag är för snål för att bekosta ett själv. Och jag har länge tänkt att jag skulle vilja variera min löpning med någon annan träning. Och igår var det dags; jag gick på spinning. Jag har kört spinning innan, men aldrig i grupp lixom "lärarledd". Och det var verkligen jättekul! Jag var där med en klasskompis, så då blir det ju socialt också. Och när man är i en grupp och har en ledare, så pushar man sig lite extra. Kul var det, och svettigt! Det här kommer det att bli fler gånger!!!

En tråkig sak med min träning är dock att jag inte längre får några endorfinkickar. Kroppen "släpper ut" endorfiner när man ägnar sig åt fysisk aktivitet. Dessa ger välmående-känslor och lyckokänslor, nästan lite lyriskhet. Ibland, om jag inte tränat på länge kan jag känna så. Men nu, nu spelar det ingen roll hur hårt jag kör - de där känslorna uteblir. Undrar varför det är så?!

/Helena

Det känns lite tungt just nu...

...och jag vet inte riktigt varför, för allt är så himla bra och roligt i mitt liv. Jag får ta och klura på detta helt enkelt. Jag är i alla fall glad för att min förkylning äntligen gått över så jag kan börja löpträna igen. Och solen har skinit idag.

Nu ska jag dummsuga lite.
/Helena

Chokladkolapaj (helt fantastiskt underbar!)

På begäran (från flera håll!) kommer här receptet på chokladkolapajen som vi hade på fiket förra söndagen. Den är så himla underbart god! Den ligger lugnt på topp fem över de godaste kakorna som existerar!


Ingredienser (till en paj):
Pajdeg:
* 100 g margarin
* 0,5 dl strösocker
* 2 dl havregryn
* 1,5 dl vetemjöl
Fyllning:
* 1,5 dl vispgrädde
* 50 g margarin
* 1,5 dl ljus sirap
* 200 g mjölkchoklad

Gör så här:
Sätt ugnen på 200°. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt socker, havregryn och mjöl och fixa ihop till en deg. Tryck ut i en pajform med löstagbar botten, ca 24 cm i diameter. Grädda pajskalet i ugnen i ca 10 min.
Under tiden kan du börja koka upp grädde, smör och sirap i en kastrull. Koka under omröring på svag värme i ca 10 min. Bryt chokladen i bitar och lägg ner i smeten och rör tills den smält och smeten är blank och fin. Häll chokladsmeten i pajskalet. Ställ i kylen (eller frysen om man vill att det ska gå snabbare) att stelna minst 5 timmar eller över natten. Går utmärkt att frysa också! Mumma!


Jag har även gjort två andra variationer av denna pajen som ni kan finna receptet till på dessa länkar:
* Vitchokladpaj med hallon (en variation med vit choklad i istället för mjölkchoklad) - http://matresan.blogg.se/2009/july/vitchokladpaj-med-hallon.html
* Chokladkolapaj med hallon och blåbär (en variation med lite nyttigare deg och med mörkare choklad, och med hallon och blåbär ovanpå) - http://matresan.blogg.se/2009/may/chokladkolapaj-med-hallon-och-blabar.html

/Helena


Tredje gången gillt :)

Fika nr. 3 ägde rum igår och det var lika kul som alltid. Mycket folk!! Och många säger väldigt fina saker om det, det känns roligt. Nya bakverk varje vecka är ju vårt motto och nya saker igår var...


Citroncupcakes och veganska chokladcupcakes med apelsinfrosting. Snygga och mumsiga!

Lite dålig bild. Men främst i bild en äppelpaj med kanel, kardemumma, honung och mandel. Bakom den står en "Double chocolate cake". En chokladkaka marmorerad med vit choklad och mjölkchoklad och en frosting av vit choklad och små chokladblommor.


Apelsinchoklad-biskvier.


Smörgåstårta med skinka och paprika. (och dekorerad med ostbågar ovanpå!)


Vi hade också andra spännande nyheter. Nytt bröd hade vi, och en smörgås hade en ny cachewnötsröra. Sen hade vi apelsin&banansmoothie, fruktsallad med bl.a. ananas, cocktailfrukter och kokkos.

Det var riktigt mycket folk igår som sagt, så nu blir det till att baka massa nytt igen! Kul kul :)
/Helena


Ämbetsmannamiddag

Igår var jag på "ämbetsmannamiddag". Det låter väldigt tjusigt tycker jag. Det var iaf alla som har ett ämbete inom nationen som var där. Och trerätters blev det förståss... Sen jag flyttade till Uppsala har det blivit många trerätters middagar, verkligen!! Och jag kunde inte låta bli att fota förståss...


Toast med rödbetor, getost, valnötter.

 

Hjortytterfilé med kantareller, kantarellsås, lingon och potatis.

 

Vaniljpannacotta med blåbär.

 
Dagen till ära hade jag köpt en ny klänning också :)

Nu ska jag krypa ner i sängen och titta på tv. Det blev sent igår... och jag har ju jobbat hela dagen på fiket idag så nu är jag trött!
/Helena


God drink med lime och tranbärsjuice

Sen vi hade en liten drinkkurs som utbildning på nationen, så har jag bestämt mig för att det är ett projekt i höst - att lära sig göra lite roligare drinkar! Om man köper någon flaska då och då så kan jag nog snart ha ett litet förråd och sätta igång och blanda lite lyxiga grejer. Den här blandade jag för ett tag sedan och den blev riktigt god...


Innehåll:
* en skvätt vodka (i önskad mängd beroende på hur stark man vill göra den)
* en skvätt limedrinkjuice
* fyll sedan upp glaset med hälften tranbärsjuice/hälften 7up
* egentligen ska man ha is i också, men det hade jag inte hemma för tillfället

Om du vill ha lite frost på glaset, så gnid in kanterna med ex. en uppskuren apelsin. Doppa sedan kanterna i strösocker. Garnera glaset med apelsin/citron/lime.



(Förlåt, som dietist skäms jag lite nu när jag publicerat två alkohol-relaterade inlägg i rad! Jag ska balansera detta med ett alkoholinlägg framöver, vad alkoholen har för inverkan på vår hälsa och hur mycket man max bör dricka.)

Ikväll blir det ingen drink för mig iaf! Det blir bara en lugn kväll. Ska hänga med en kompis, tror jag lyckats övertala honom att kolla på skräckfilm också... :) hehe.
/Helena


Det är något som står o puttrar i korridoren...

Små små puttrande och bubblande ljud, hela tiden...

Och ljudet kommer från den här mackapären. Det är nämligen en i min korridor som håller på att göra vin! Det ska nog vara klart nu de närmsta dagarna. Får se om jag får smaka... (och om jag Vågar smaka...)

/Helena

Tentan gjord på 9 minuter...

Haha, ja jag skojar faktiskt inte! Jag gjorde dagens tenta på endast 9 minuter!! Det rekordet kommer jag nog aldrig att slå igen. Och det är inte heller så att jag lämnade blankt eller bara struntade i att svara... nejdå, jag är 99 % säker på att jag blir godkänd!! (Det var flervalsfrågor vilket gjorde att tentan var en kryss-tenta och därför gick det snabbt att svara om man väl kunde grejerna...)
Och det känns väldigt befriande och skönt med tanke på all den stress som hängt över mig de senaste dagarna. Men nu är det bara att ladda om, om två veckor är det dags för tenta nr. 2. Men vem vet, kanske kan ta den på 8 min?!

Jag firade med att åka till nationen och baka! :) hehe. Nu har vi massa gott till söndagens fika, igen!
/Helena

Ananaspaj - karamellig, syrlig och frisk

Denna pajen är verkligen jättegod! Det syrliga spadet från ananasen rinner ner i pajdegsbottnen när pajen gräddas, så bottnen blir riktigt karamellig och god.


Ingredienser:
* 150 g smör
* 1 dl strösocker
* 3 dl vetemjöl
* 1 tsk bakpulver
* 1 ägg
* 2 dl crème fraiche (går lika bra med lätt crème fraiche om man vill)
* 1 dl socker
* 1 tsk vaniljsocker
* ca 500 g krossad ananas på burk

Gör så här:
Sätt ugnen på 175°C. Blanda samman smör, socker, vetemjöl och bakpulver till en deg. Tryck ut i en pajform eller i en form med löstagbar botten, ca 24 cm i diameter.  
Rör ihop ägget, crème fraichen, socker och vaniljsocker. Blanda sedan i den avrunna krossade ananasen. Häll fyllningen i pajformen och grädda sedan i ugnen i ca 40 min. Servera med grädde eller en frisk klick turkisk yoghurt.


/Helena

P.S.
Om det är någon kaka eller annat bland mina söndagsfika-bilder (det kommer komma många fler sådana i höst) som ni vill ha recept eller så på, så bara säg till! D.S.


Tentapluggar. . .

Skolan har verkligen satt igång ordentligt meddetsamma!! Imorgon har vi redan vår första tenta, så just nu sitter jag och tentapluggar för fullt. Jag gör mitt bästa, men p.g.a. att jag varit förkyld har inte orken att plugga varit på topp. Tentan är visserligen intressant, det handlar om: Perception, minne, inlärning, språk, våra sinnen... m.m. Håll en liten tumme för mig imon!

/Helena

Ännu en fikasöndag avklarad :)

Nu ännu en rolig fikasöndag på Kalmar nation avklarad :) Denna gången hade vi planerat lite bättre och hade mer tid för dekoration och förberedelse på morgonen. Det kändes skönt! Och jag hann till och med fota kakorna lite innan allt folk kom. Och trots att det nästan aldrig gå att slå antalet folk på första fikat för terminen, så kom det ändå rätt mycket folk idag!! Det tycker vi om :) Och de verkade tycka om våra kakor och bakverk, ännu bättre. Denna gången hade vi till och med knåpat ihop en vegansk smörgåstårta!


Havrebollar med en touch av lime.


Solrosfrökakor.


Sesamkakor. (Tar man en så kan man inte sluta äta!)


Liten mörk chokladbiskvi.


Ananaspaj.


Swedish kladdkaka :)


Hallon- och vitchokladcupcakes med hallonfrosting med cream cheese i. O med glitter på toppen :)


Blåbärscupcakes med blåbärsfrosting.


Chokladkolapaj. Åhhh denna är så sjuuukt god!!!


Fruktsallad med äpple, banan, apelsin, aprikos, russin.


Våra fina mackor. Ett bröd med skinka, philadelphiaost och sallad, ett bröd med fetaoströra och sallad, ett bröd med hummus och sallad & sedan ett hembakat havrebröd med fikonmarmelad, mozzarellaost och sallad.

Och lite annat hade vi också. Smörgåstårtor, flädersmoothie... :)
/Helena


Sötpotatisgratäng

I sommar har det blivit en del sötpotatis. Dels i ugnen till grillat, och dels en morots- och sötpotatissoppa. Och jag kan bara konstatera - att jag älskar sötpotatis! Det är verkligen en helt genuin smakupplevelse. Därför lyxade jag till det lite ikväll och gjorde en sötpotatisgratäng. Det är jag minsann värd efter att faktiskt ha pluggat ett kapitel till tentan, samt att jag behöver pigga upp mig själv lite nu när jag är förkyld och hängig. Imorgon måste jag ju va frisk!!


Ingredienser:

* 500 g sötpotatis
* 1 purjolök

* 1 tsk salt

* 1 krm svartpeppar

* 1,5 dl minifraiche

* 1 msk senap

* 0,5 dl havremjölk

* 0,5 dl riven mager ost

Gör så här:
Sätt på ugnen på 200 grader. Skala sötpotatisen och skär den i ca 1 cm tjocka skivor. Snitta, skölj och skiva purjolöken. Koka sedan potatisskivorna i saltat vatten i ca 5 minuter. Bred ut purjon i en ugnssäker form och täck den sedan med den skivade potatisen. Salta och peppra mellan varven. Blanda minifrache, senap och mjölk och bred över. Strö tillslut över osten och ställ in formen i ugnen tills potatisen är mjuk, ca 25 minuter.

Gratängen passar bra att ätas till ex. bräckt kassler om man vill ha något kött till. Men jag tog istället en större portion gratäng och åt den till broccoli, gröna bönor och majs. Mums!!

/Helena 


Finfina cupcakes igår på reccemottagningen


Igår hade vi reccemottagning på Kalmar nation vilket innebär att de nya medlemarna som skrivit in sig på nationen för terminen var där på en liten välkomstmiddag och information. Ida och jag fick i uppdrag att fixa efterrätt, en vegansk sådan. Det blev tillslut chokladcupcakes med hallon- och citronfrosting! Och gud så snygga de blev!! Såhär fina ska cupcakesen på söndag också bli!! Det var bara i söndags som det blev så stressigt att vi inte hann lägga ner tid på att spritsa. Men till söndag är vi mer förberedda och har förhoppningsvis mer tid för dekoration. Hoppas det blir lika fullt med folk på söndag som det var i söndags! Vi har i alla fall massor med nya goda bakverk, bröd och annat gott att bjuda på.


Men, jag har blivit sjuk!! Jag har verkligen inte tid att vara sjuk med allt som jag behöver göra och den stundande tentan på onsdag... Nu ska jag ägna kvällen åt att dricka te, dricka massa c-vitamin i brustablett och sätta värmefläkten på högsta läget!

/Helena


Chokladföljetong del 31 - Néstlé Dark chocolate with orange peel

Dags att recensera choklad nummer trettioett som jag provat på, i min följetång där jag ska testa nya konstiga, intressanta och spännande chokladsorter/smaker som kommit. Jag ska ta reda på om smaken fungerar som choklad och om den är god. Jag kommer ge chokladen helhetsbetyg från 1-5 där 1= dålig, 2= ej godkänd, 3=helt okej/godkänd, 4=bra/god! och 5=underbar!


Néstlé "Dark chocolate with orange peel"
Chokladen, som har en kakohalt på 52 %, är krämigt god. Jag är inte annars överfötjust i mörk choklad, men här har de gjort det bra. Apelsinsmaken är dock inte så tydlig. De små skalbitarna som finns i (18 %) är mest lite sega och störiga och inte så smakliga. Jag saknar istället lite crisp, som det finns i marabous apelsinkrokant t.ex. Däremot är en positiv sak att detta chokladet innehåller inte lika mycket energi som vanligt choklad. 477 kcal/100 g, om man nu vill dra ner lite lite på energiinnehållet när man äter choklad... Jag skulle dock inte köpa denna igen.
Pris: 10 kr för 90 g
Helhetsbetyg: 3

/Helena


Skolan har börjat igen - och psykologidax

I måndags började skolan igen. Det känns både roligt och vemodigt. Jag minns med fasa den stress och hopplöshet jag kände i våras. Men nu är jag i alla fall mer motiverad att plugga. Vi ska nämligen läsa psykologi och det är något som alltid intresserat mig! Vi ska börja med en kort introduktionskurs och sedan ska vi gå in lite djupare på psykologin bakom människors ätande. Varför äter vi? När äter vi? m.m. Det blir förhoppningsvis intressant! Men vi går ut hårt, jag har tenta redan nästa onsdag!!


Detta är två av mina fem kurslitteratursböcker som jag ska ta mig igenom...


Jag har pluggade lite igår och ska läsa ikväll, men kommer verkligen få ligga i för att hinna. Jag har ju bakningen till fiket att göra och imorgon ska jag jobba i köket. Då är det välkomstmiddag på nationen för alla nya som kommit till Uppsala och Kalmar nation den här terminen.

/Helena


Chokladbiskvier

Tänkte bjuda på ett recept som vi använde oss av på fiket i söndags. Nämligen chokladbiskvier, och de blev mycket uppskattade!


Ingredienser (till ca 25 st stora):
Botten:
* 500 g mandelmassa
* 2-3 äggvitor (beroende på hur stora äggen är)
Chokladkräm:
* 200 g margarin
* 3 dl florsocker
* 2 äggulor
* 4 msk kakao
Garnering:
* ca 200 g choklad (gärna lite mörkare)

Gör så här:
Sätt ugnen på 200 grader. Riv mandelmassan på ett rivjärn och blanda med äggvitorna till en kletig smet. Klicka ut på bakplåtspapper på en plåt. Platta ut klickarna till en lagom biskvistorlek (de flyter Inte ut i ugnen). Grädda i 10 minuter i ugnen. Lossa från pappret så fort de små bottnarna kallnat lite.
Blanda ihop alla ingredienser till chokladkrämen. Blanda väl så att det inte återstår någon smörklump. När bottnarna kallnat brer du på krämen på biskvierna.
Smält chokladen (i micron eller vattenbad) och doppa ner ovansidan (den med smörkrämen) av biskvien i chokladen. Låt svalna och stelna på bakplåtspapper. Klart!

/Helena


RSS 2.0