Surdegsbröd

Min syster bakade surdegsbröd för ett tag sedan, och jag fick smaka såklart. Mums alltså, surdegsbröd är verkligen något utöver det vanliga, så himla gott och smakrikt!



Jag har tänkt att jag också ska sätta en surdeg snart, men det får nog bli efter Indien tror jag. Länka gärna till bra surdegsrecept om ni har några tips!


Tre veckor i Indien har redan forflutit...

Tre veckor har redan gatt, knasigt! Vad snabbt det gatt! JAg har det iaf toppenbra. Sedan jag skrev sist har jag hunnit med att se TajMahal och aven tre dagars safari i en nationalpark dar vi sag elefanter och tigrar. Just nu ar jag i Nainital i norra Indien. En mysig liten ort belagen vid en vulkansjo uppe i bergen.


Jag i Palolem.

Kram Helena

Läsarfråga om frukt som mellanmål

Läsarfråga:
Hur många frukter ungefär/ hur många dl kan man äta som ett mellanmål, alltså typ gjord på äpple päron apelsin kiwi hallon kanske banan och lite sådana vanliga frukter?
/Anonym

Svar:
Hej! Det beror helt på vad du har för energibehov och vad du ätit resten av dagen. Men man kan säga, att enligt de riktlinjer som finns, kan ett lagom mellanmål för en person som skall hålla sig viktstabil ligga omkring 100-200 kcal. Det innebär i frukt ca 100-400 g frukt, beroende på vilka sorter du väljer.
Men här finns inga rätta svar, det är olika för olika personer. Du får känna dig fram vad som passar dig i mättnad, energi och hur du fördelar måltiderna över dagen.


Min och min lillasysters frukost

Jag och min lillasyster har ganska lika frukostvanor, så inte så jättemycket skiljer våra tallrikar åt när vi äter frukost. Men jag tänkte iaf bjuda på bilder på den frukosten vi två åt tillsammans för ett tag sedan.


Min frukost: Tärnat äpple och tärnad kiwi med persiko- och passionsyoghurt. Små hjärtan, allbran, incabär, russin och torkade mullbär.


Min systers frukost: Skivad banan och tärnad kiwi med persiko- och passionsyoghurt samt havrefras, allbran och russin.


Oreganokyckling

En jättegod kycklinggryta som man kan variera med olika tillbehör! Väldigt god, och ändå inte så många ingredienser.


Ingredienser (4 port):
* 4 st kycklingfiléer
* salt och peppar
* 2,5 dl MiniMat
* 3 tsk oregano
* 1 tsk balsamvinäger
* 2 st vitlöksklyftor
* 1 st hönsbuljongtärning

Gör så här:
Dela varje kycklingfilé i tre delar. Bryn kycklingen på båda sidorna, och salta och peppra den. Blanda Minimat, oregano, balsamvinäger, hackad vitlök och buljongtärningen. Blanda ner med kycklingen och låt puttra i ca 5 min. Smaka av.

Servera med ex. pasta, klyftpotatis, ris eller ugnsbakade rotsaker. Samt gärna en sallad till!


Våffeldagen!


Våffeldagen idag!

Men det lär ju inte blir några Våfflor för mig idag. Tror inte de har det här i Indien.

/Helena


Laxröra & skinkröra - till bakad potatis


Ingredienser:
* 1,5 dl gräddfil
* ca 100 g kallrökt lax
* ca 3 cm purjolök
* ca 1 msk fryst dill
* salt och peppar

Gör så här:
Dela laxen i små bitar och hacka purjon smått. Blanda samman allt och smaka av med salt och peppar.



Ingredienser:
* 1,5 dl gräddfil
* ca 50 g rökt skinka
* 1 msk fryst persilja
* 1 st vitlöksklyfta
* salt och peppar

Gör så här:
Klipp skinkan i småbitar. Pressa vitlöken, blanda samman allt och smaka av med salt och peppar.


Låt gärna rörorna stå till sig lite, så smakar dem mer!


Bakad potatis med röror

Länge sedan jag åt bakad potatis hemma, men nu var det dags!


Bakad potatis med sallad på ex. spenat och ruccola, svamp, majs, gurka, oliver och balsamvinäger.

 
Till potatisen hade vi gjort en röra med lax och dill, och en med skinka, vitlök och persilja.


Mums!


Matlista

Tycker det kan vara kul att fylla i sådana här listor ibland! Här kommer mina favoriter!

Varm dryck: Kaffe!
Kall dryck: Vatten
Alkoholhaltig dryck: Rött vin, körsbärsöl eller mousserande vin (Asti)
Drink: Mojito & P2
Pålägg: Färskost, skinka och grönsak
Grönsak: Brysselkål
Frukt: Äpple!
Bär: Hallon
Godis: Sura gelégodisar
Snacks: Popcorn
Choklad: Vit choklad
Naturgodis: Vitchoklad-doppade saker
Tårta: Schvarswald-tårta eller daimtårta
Bakverk: Vit choklad-kladdkaka
Glass: Vanilj med krossad choklad
Flingor: Havrefras & Lidls frukt- och nötmüsli
Krydda: Kanel och saffran
Sås: Sweet chili sauce
Snabbmat: Havregrynsgröt
Ost: Gouda
Sallad: Ruccola-sallad
Pizza: Capricciosa
Soppa: Gulaschsoppa
Kycklingrätt: Kyckling i sås med soltorkade tomater
Fiskrätt: Lax i ugn
Kötträtt: Fläskfilégratänger
Utländskt kök: Thailändskt
Tuggummi: Extra melon
Äter ej: Kött/fisk/kyckling med ben på, semlor, wienerbröd, ärtsoppa


I Indien!



En forsta uppdatering ifran Indien! Nu har jag varit har i ca 1 vecka och hunnit med bade nagra dagar i Delhi och aven nagra dagar i Goa, sodra Indien. Jag har badat, varit pa marknader, varit pa delfinsafari m.m. Det ar skont att komma ivag lite och uppleva en helt annan kultur!

Mycket god mat finns det har ocksa, och billigt! Nu har jag dock varit magsjuk i nagon dag, men det far man ju nastan rakna med. Jag hoppas att det blir battre infor resan tillbaka till Delhi, da blir det tag till Agra och Varanasi.

Halsningar


Fruktsallad - tillbehör?


God fruktsallad med banan, kiwi, ananas, mango, russin, svarta vinbär, röda vinbär, hallon, björnbär, blåbär, blodapelsin, päron och äpple!

Hur äter ni fruktsallad? Som den är, eller med något till? Jag brukar själv ta lite kanel till, samt ibland även en klick vaniljyoghurt eller kvarg blandat med vaniljsocker.


Ny LOKA "Hallon & persika"


Hittade denna nyhet i butiken. Tyckte den var rätt god, helt okej, men inget sådär extra. Kommer nog inte köpa den igen, då jag gillar andra smaker bättre.


Mamma bjöd på roulader

Den här goda middagen bjöd min mamma på en dag när jag kom hem från jobbet. Luktade riktigt gott när man kom hem, och det kändes väldigt lyxigt, och var jättegott :)


Lövbiff ihoprullad med "Phildelphia grillad paprika" samt purjolök i, som fått puttra i sås av MiniMat samt kalvfond. Till rouladen blev det ugnsrostade rotsaker (potatis, morot, kålrot, zuccini och palsternacka) samt sallad.


Mina favoritbloggar

Nu när jag är i Indien kommer bloggen fortfarande uppdateras! Jag har laddat med inlägg, och förhoppningsvis kan jag rapportera lite från min resa också! Så fortsätt kika in :)

Däremot kanske det inte bli varje dag, som det brukar vara, så därför tänkte jag också tipsa om mina favoritbloggar som jag läser, så länge:

Min vän och dietistklasskompis Elinas braiga blogg om mat och hälsa:
http://filibabba.blogg.se/

Min vän Thereses blogg om sitt liv som nybliven mamma, och massa annat smått och gott om livet:
http://theresefh.blogg.se/

Träningsblogg av min företagspartner Dan:
http://blogg.ptdan.se/

Massor med goda frukostar och bra frukostinspiration:
http://frukostera.blogg.se/


Nu åker jag till Indien!

Japp, om bara 3 h lyfter planet som först ska ta mig till Ukraina, och sedan åker jag vidare till New Delhi. Skall vara framme ca kl 23 ikväll, svensk tid.

Men fortsätt kika in på bloggen!! Kommer uppdtera lite under resan, och har även en hel massa spännande inlägg som är tidsinställda! Åter i Sverige är jag igen den 18 april.

Jag älskar att resa, och hoppas verkligen att jag kan få några bra veckor, och få energin åter - då mitt liv varit lite kaotiskt den sista tiden. Jag hoppas på att få någon uppenbarelse i Indien, om vad jag ska ta mig för härnäst i livet! :) Med mig har jag en "livsbok" där jag varje dag skall anteckna saker jag kommer på som jag vill hinna göra i livet.


Hoppas det blir många spännande upplevelser i Indien! Som de här gångerna, när jag mjölkade en get i en massajby i Kenya. Eller när jag hoppade fallskärm på Nya Zeeland.


Ska bli kul att få en ny flagga att sy på på min fina väska också ! :)

Nu är det bara att hålla tummarna så man inte blir magsjuk!


Indisk gryta med garam masala

Eftersom jag åker till Indien på lördag tänkte jag att det vore kul att ladda upp lite med Indisk matlagning! Därför lagade jag och min syster till den här Indiska grytan med bl.a. garam masala, ingefära och grönsaker. Jättegod och smakrik! Något som också överraskade positivt var att de rostade senapsfröna, som man skulla ha ovanpå, var jättegoda! Vi tänkte först skippa dem, men det var tur att vi tog med dem till slut ändå! Rosta senapsfrö har jag absolut inte gjort för sista gången!


Ingredienser (3-4 port):
* 600 g blomkål (ca ½ huvud)

* 1 purjolök

* 2 morötter (ca 140 g)

* 5 potatisar (ca 400 g)

* 2 vitlöksklyftor

* 2 msk rapsolja

* 4 tsk garam masala-krydda

* 2 tsk gurkmeja

* 7 dl grönsaksbuljong (en tärning + vatten)

* 2 msk riven ingefära

* 240 g kikärtor (ca 1 st konservburk)

* Salt och peppar

* 1 st limefrukt

* 1 tsk socker

Garnering:
* 3 msk senapsfrö

Gör så här:
Skär blomkålen i små buketter. Skala potatis och morötter. Skär purjolök i strimlor. Skär morötter och potatis i cm-tjocka skivor/bitar. Skala och hacka vitlöken. Hetta upp oljan i en kastrull. Fräs garam masala och gurkmeja i olja på svag värme någon minut. Tillsätt grönsakerna, buljong och ingefära. Koka sakta i ca 15-20 min, eller tills potatisen är mjuk. Lägg i kikärtorna och låt bli varma. Smaksätt med salt och peppar, pressad limesaft och socker.
Rosta senapsfröna i en torr het stekpanna, när de ”poppar” är de klara. Strö över rätten vid servering.

Servera även rätten med en klick matyoghurt. Mango chutney kan också vara gott att ha till.


Matbilder ifrån Ukraina


På lördag när jag åker till Indien så ska jag mellanlanda i Kiev, Ukraina. Jag har ca 5 h på flygplatsen, vilket jag bara tycker är spännande då jag kanske hinner med att smaka något ukrainskt bakverk, maträtt eller godis.

Jag rotade lite bland mina bilder på datorn och hittade lite matbilder ifrån när jag var i Ukraina 2006. Så här kommer lite Ukrainsk matkultur:


Frukosten på hotellet var inte riktigt vad jag är van vid att börja min dag med. Titta speciellt på bilder nere till vänster, där kamerablixten avslöjade små smörsamlingar i "vad dte nu var".


Soppa och små piroger bl.a.


Superfina bakverk!


Havregryn eller fiberhavregryn?

Vilket är bäst egentligen, vanliga havregryn eller fiberhavregryn?
Och vad är det för skillnad egentligen?



Fiberhavregryn, ja vad är det?
Jo, fiberhavregryn är helt enkelt havregryn som blandats med vete- eller havrekli. Det går alltså egentligen att göra det lika bra hemma själv - att blanda vanliga havregryn med en gnutta vetekli, havrekli eller kanske kruskakli. Men det är ju helt enkelt en smaksak, om man vill köpa det färdigblandat eller blanda själv.

Näringsmässigt då, vad är det för skillnad?
Fiberhavregryn innehåller, som man ju hör på namnet, mer fibrer än vanliga havregryn. Fiberhavregrynen innehåller också lite mer järn, men fram för allt - mer folat! Folat är extra viktigt för kvinnor i fertil ålder.
Jag har gjort nedan diagram över 100 g Havregryn och 100 g Fiberhavregryn, för att göra skillnaden lite mer lättförståelig.


Några av näringsämnena i 100 g havregryn.*


Några av näringsämnena i 100 g fiberhavregryn.*

*Det kan skifta lite, beroende på vilket märke av grynen man väljer.

Så slutsatsen?
Fiberberikade havregryn är bra om man vill ha i sig lite mer fiber och folat. Om man vill köpa dem färdigblandade eller blanda själv, är helt upp till en själv!

Själv köper jag vanliga havregryn och blandar med 1 msk kruskakli när jag gör min gröt. Det blir billigare i längden. Dessutom använder jag havregrynen till mycket annat. Om jag gör en kaka tar jag ju helst inte fiberhavregryn.

Vad tycker du, vilken sort använder du?


Saftiga toffee-muffins med saltlakrits

Supergoda muffins som är saftiga och smakrika!! Mycket tror jag är tack vare farinsockret. Att använda Plopp Saltlakrits i gav en ny touch :)


Ingredienser (ca 15 st):
* 100 g margarin
* ca 70 g färskost, ex. philadelphia
* 1,5 dl socker
* 0,5 dl farinsocker
* 2 st ägg
* 2 tsk vaniljsocker
* 2 tsk bakpulver
* 1/2 krm salt
* 2,5 dl vetemjöl
* 3 st Plopp saltlakrits

Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader. Vispa det rumstempererade, och lite mjuknade, margarinet med osten, sockret och äggen. Vispa tills smeten är slät och det inte finns några smörklumpar kvar. Blanda ner vaniljsocker, bakpulver, salt och mjöl. Rör till en slät smet. Klicka ner smeten i muffinsformar, fyll till ca hälften av formen. Tryck ner en bit Plopp Saltlakrits i varje muffins. Dela varje bit gärna på två, så rinner lakritsen ut bättre i muffinsen. Grädda i ugnen i ca 18-20 min.


Läsarfråga om riskakor

Läsarfråga:
Jag älskar riskakor och brukar vanligtvis äta ett par om dagen, då är min fråga - Är riskakor onyttigt eller är det ok att äta det?
/Anonym

Svar:
Hej! Det är en ganska svår fråga att svara på, då jag egentligen inte vet så mycket om dig som person.
Generellt sätt skulle jag inte säga att riskaka är väldigt onyttigt, men det är ju heller inte det nyttigaste man kan äta. Riskakor är ganska fattiga på näringsämnen, så om du inkluderar många av dem i din kost, kan dem så att säga "ta upp kalorier" ifrån livsmedel som kanske varit bättre och mer näringsriktiga att äta. Ang. kaloriinnehåll så innehåller en riskaka ca 30 kcal, en smaksatt riskaka ca 45 kcal.
Sen vet jag inte hur du ligger till viktmässigt. För en person som vill gå ner i vikt hade jag nog inte rekommenderat riskakor, då de inte innehåller fiber och därför inte ger så mycket mättnad. Är du däremot viktstabil gör det kanske inte lika mycket om du har en cravings för riskakor. Sen kan man fråga lite om vilken funktion de fyller? Äter du dem istället för snacks, eller istället för knäckebröd? Beroende på svaret på den frågan, kan det såklart vara olika bra med riskakor.
Jag tycker det är helt ok att äta riskakor, men som med allt annat - i lagom är bäst!

Hoppas detta svarade på din fråga?!

Har du också en fråga?
Ställ den i FRÅGELÅDAN, som finns som länk i fältet här till vänster.


Frukost med Indien-läsning


Dagens frukost bestod av lättfil med äppel, frukt- och nötmüsli och havrefras. Till det en knäckemacka med skinka, keso grillad paprika och gurka. Och så kaffe och vatten.

Det gäller att njuta extra mycket av frukosten nu, eftersom jag snart åker till Indien, om bara 5 dagar faktiskt! Och där blir det nog inte så fiberrika och svenska frukostar som jag är van vid!

Jag passade på att läsa lite om Indien vid frukosten.

Men om ni läsare har något Indien-tips, dela gärna med er av det till mig! Vad som helst! Vad man borde göra, se, äte? Eller vad man ska undvika eller tänka på?
Jättetacksam för hjälp med det!


Gräddbulle eller Coccosboll?


Jag kallar detta för "Gräddbulle" och min kompis säger "Coccosboll".

Vad tycker ni att det heter?


Söndagsstek!


Förra söndagen blev det riktig söndagsmat, då jag åt middag hemma hos min vän Therese och hennes man. Då blev det söndagsstek med grönsaker, inlagd gurka, hasselbackspotatis och en jättegod gräddsås med touch av tranbär.


Inte varje dag man får så här fin mat! Så himla gott var det! Min vän Therese är en riktig kock!


Thaisoppa sweet & sour

Jag och min syster kände för att laga till något vi aldrig provat förr, och kom fram till att vi ville göra något Thailändskt. Så det blev en soppa!
Kul att prova något med fisksås, har aldrig använt det i matlagningen innan.


Ingredienser (ca 4 port):
* 1/2 purjolök
* 2 st morötter
* 2 st vitlöksklyftor
* rapsolja
* 3 tomater
* 2 msk fisksås
* 2 msk sweet chili sauce
* 10 dl grönsaksbuljong (1 liter vatten + 2 grönsaksbuljongtärningar)
* 1 krm cilipulver
* 150 g färska champinjoner
* 400 g vit fisk (ex. sej eller torsk)
* 0,5 dl limejuice

Gör så här:
Hacka vitlöken. Skär morötter och purjolök i sneda skivor. Fräs alltsammans i lite olja. Skär tomaterna i grova tärningar och skiva champinjonerna. Tillsätt chili, tomater, fisksås, sweet chili sauce samt buljong i grytan. Småkoka i ca 10 min. Lägg sedan i champinjonerna och fisken, som du skurit i kuber, och låt koka tills fisken är klar. Smaka av med limejuicen.
Servera med ris eller nudlar, eller med en smörgås till.


En vecka kvar tills jag åker till Indien!

Så himla najs!! :-)


Chokladföljetong del 81 - Cloetta "Kexchoklad-choklad"

Ja, frågan är om det kommer att bli ett "kexchoklad-choklad" eller "choklad-kexchoklad". Hur som helst så har jag smakat det nu!


Cloetta Kexchoklad-choklad
Alltså, mums!! Supergott choklad. I vanliga kex-chokladet tycker jag att det är lite väl mycket kex, men detta var precis lagom. Och supergod mjölkchoklad.
Pris: ca 11 kr för 75 g
Helhetsbetyg: 4,5


Äggmacka som mellanmål


Mellanmål: Knäckebröd med philadelphia och sedan ett skivat kokt ägg. Mums!


RSS 2.0