Sugarpaste-owls

Du behöver:
* sugarpaste i vit, svart och orange färg
* sugarpaste i valfria färger, minst ytterligare en sort
* ätbart lim
* chokladströssel
* lämpliga stansar
 
Gör så här:
Stansa ut ögon, kropp m.m. till ugglan. Kolla på min bild och försök hitta lämpliga stansar i de formerna. Jag har bla. använt Panduros sats med stansar för att göra blommor och blad. Ögonen gör du genom att trycka fast en liten svart plutt av sugarpaste på det vita. Låt delarna torka minst 1 h och limma sedan ihop dem enligt bild ovan, med hjälp av ätbart lim. Limma också sedan dit tre st små strösselpinnar på varje sida av ugglans nederdel, så att det ser ut som klor. Färdig att lägga på cupcakes :)
 
Jag har köpt sugarpaste och ätbart lim och stansar på Panduro Hobby.
 

Cupcake-fika igår

Var och fikade hos en vän igår. Hon har två små barn, så då tänkte jag att mina medhavda muffins skulle vara lite roliga och barnvänliga :) Så jag gjorde mini-mini-muffins med frosting, och så små ugglor av sugarpaste.
 

Susannas morotsmarmelad med apelsin och ingefära

Ingredienser (ca 5 dl):
* 250 g morötter
* 1/2 citron
* 1/2 apelsin
* 1 msk riven ingefära
* 2,5 dl vatten
* 2,5 dl syltsocker
* 0,5 msk nejlikor
 
Gör så här:
Skala och riv morötterna grovt. Tvätta citronen och apelsinen. Finriv skalen och pressa ut juicen. Koka morötter, citrusjuicen och skalet, ingefära samt vatten i en gryta i ca 5 min. Tillsätt sedan syltsocker, nejlikor och låt koka på svag värme utan lock ca 45 min. Häll upp i ren/rena burkar. Förvara i kylen.
 

Ajvar relish-soppa med rostade pumpafrön

Mustig och lättgjord soppa med mycket smak.
 
Ingredienser (4 port):
* 1 gul lök
* 2 st vitlöksklyftor
* 800 g passerade tomater
* 1 dl Ajvar relish
* 1 grönsaksbuljongtärning
* 5 dl vatten
* 1 dl matlagningsgrädde
* salt och peppar
Garnering:
* färsk timjan
* fetaost
Rostade pumpafrön:
* 1 dl pumpafrön
* 2 msk vatten
* 0,5 tsk salt
* 0,5 tsk paprikapulver
 
Gör så här:
Hacka lök och vitlök och fräs i panna tills det är mjukt. Tillsätt tomater, ajvar, buljong och grädde. Låt koka upp och smaksätt med salt och peppar. Mixa soppan och servera sedan med färsk timjan på toppen och smulad fetaost, samt lite rostade pumpakärnorna. Pumpakärnorna rostar du i en torr stekpanna i några minuter. Tillsätt sedan vattnet och kryddorna och rör om tills all vätsk dunstat bort.
 

Nyttig och snabbgjord hallonglass

Denna ser inte så mycket ut för världen, men det var jättegott, och det är verkligen nyttigt också! Helt enkelt göra glass av bär och avocado, full med nyttiga fetter, vitaminer och antioxidanter.
 
Ingredienser (ca 3 port):
* 1 st avocado, mogen
* 250 g frysta hallon
* 1 tsk vaniljsocker
 
Gör så här:
Gröp ur avocadon och lägg fruktköttet i en bunke. Stavmixa den lite. Häll sedan på de frysta hallonen och vaniljsockret. Mixa tills du får en glassliknande massa. Avnjut medetsamma.
 
 
 

Cupcake-fika på jobbet

Extra kul är det att komma till jobbet när någon kollega har fixat fika! Denna cupcaken hade min kollega Hanna bakat och bjöd på i torsdags! Riktig vardagslyx och dessutom hade jag varit på gymmet innan jobbet, så det satt extra bra med fika då! Jättemumsig och saftig var den, ville aldrig att den skulle ta slut...
 
 

Saffransgrottor med lingonsylt

Hallongrottor i ny tappning! Men måste nog säga att jag gillar orginalet lite bättre ändå :)
 
Ingredienser (ca 25 st små):
* 150 g smör eller margarin
* 0,75 dl socker
* 1 msk vaniljsocker
* en nypa salt
* 4 dl vetemjöl
* 1 tsk bakpulver
* 0,5 g saffran
* ev. 1 msk vatten
* lingonsylt
 
Gör så här:
Blanda margarin med socker. Blanda vetemjolet med salt, saffran, vaniljsocker och bakpulver. Tillsatt ev. vatten. Ror till en smidig deg. Rulla till sma bollar och lagg i kakformar. (små) Tryck ett litet hal/grop i varje kaka med fingret. Klicka en klick sylt i varje. Gradda i ugnen i 200 C i ca 10 min.
 
 
 

Indisk kryddig gryta med kikärtor

Har bestämt mig för att försöka laga lite mer Indisk mat i år! Indisk mat är både smakrik, ofta nyttig, och ofta vegetariskt! Så det passar mig perfekt. När jag var i Indien i april så köpte jag med mig lite kryddmixer hem, så nu igår testade jag denna kryddmix "Chana masala". Riktigt gott! Möjligen kan man finna denna kryddmix ex. på Indiska eller i speciella små affärer som är specialiserade på utländska varor.
 
Ingredienser (ca 3 port):
* 1 st stor röd lök
* 3 st tomater
* 300 g kikärtor (färdigkokta)
* 1 tsk salt
* 20 g kryddmix "Chana masala"
* ca 3 dl vatten
* 0,5 tsk bakpulver
 
Gör så här:
Strimla löken. Fräs den tills den blir lite brun. Hacka tomaten och blanda ner den och fräs lite till. Blanda sedan ner kryddor och kikärtor och fräs ytterligare en stund. Häll sedan på vatten och bakpulver och låt puttra ca 5 minuter.
 
Servera med ex. ris, chapati, grönsaker samt en svalkande yoghurtsås (Raita). Jag åt grytan med blandade kokta grönsaker och det gick också bra. Blev riktigt gott och mättande!
 

Macarons med saffran och hallon

Nu har jag äntligen bakat macarons! Och det gick bra, var roligt och de blev jättegoda! Tycker de är en lagom liten mumsbit till kaffet! Jag hade förberett mig på det värsta efter allt man hört, men det yttrades inte ett endaste svärord under hela processen att göra dem... :P De blev dock lite små och inte så högs, vilket gjorde att fyllningen blötte upp skalet lite och de blev lite mjuka. Fast goda ändå!
 
Bra också är att Macarons är glutenfria! :-)
 
Ingredienser (ca 40 st):
* 3 st äggvitor
* 2 msk socker
* 100 g mandelmjöl
* 2,5 fl florsocker
* röd och gul karamellfärg
 
Saffransfyllning till hälften av macaronsen:
* 50 g färskost naturell
* 1 msk (ca 15 g) margarin
* 0,25 dl florsocker
* 1 tsk vaniljsocker
* 0,25 g saffran
 
Hallonfyllning till hälften av macaronsen:
* 50 g färskost naturell
* 1 msk (ca 15 g) margarin
* 0,25 dl florsocker
* 2 tsk vaniljsocker
* 0,25 dl passerade hallon
 
Gör så här:
Vispa äggvitorna till hårt skum. Tillsätt sockret och fortsätt vispa lite till. Blanda mjöl och florsocker och vänd ner i smeten. Dela smeten och färga hälften rosa och hälften gul. Spritsa ut smeten på plåt, som små runda, ca 3-5 cm i diameter. Grädda i ugnen på 125 grader i ca 25 min. Låt dem svalna på plåten och lossa dem sedan försiktigt från pappret.
 
Blanda ingredienserna till fyllningarna. Hallonen passerar du genom att lägga dem i en sil och trycka ut vätskan. Använd det som blir kvar i silen. Låt fyllningarna stå kallt i kylen minst 1 h innan du brer den på Macaronsen.
Bred fyllningen på en Macaron och tryck dit en annan ovanpå. De kan stå framme någon dag men förvaras bäst i kylen.
 

Chokladföljetong del 94 - 5 choklad från olika länder

Jag har varit i Tjeckien och min syster har bott både i Finland och i Kanada i år. Så nu strålade vi samman och testade lite choklad som vi inhandlat i dessa länder, plus ett svenskt choklad som jag fick i julklapp av min andra syster.
 
Choklad med grapefrukt och citrongräs (inhandlat i Tjeckien, fick det av en vän): Smakat surt och syrligt, lite diskmedelsmak. Ingen höjdare alls. Av mig: 1 p. Av min syster: 1 p.
 
Choklad med glöggsmak, från Malmö chokladfabrik: Smakar kryddigt, god chokladsmak. Av mig: 3. Av min syster: 3,5.
 
Vit choklad med banan och mandel (inhandlat i Finland): Spännande smak, tydlig och god banansmak och gott med lite knaster i. Av mig: 4 p. Av min syster: 4,5 p.
 
Reese (inhandlad i Kanada): Mjuk fyllning som smälter i munnen med smak av söt och salt jordnötssmör, utanpå choklad. Perfekt size och verkligen söt form. Supergot!!!! Om jag kunnat ge mer än 5 p hade jag gjort det, denna var verkligen gudomlig!! Synd att man inte bor i Kanada! Av mig: 5 p. Av min syster: 5 p.
 
Ledove Kastany (inhandlad i Tjeckien): Vit choklad med en fyllning som det är kastanj i. Lite spännande. Gillar den vita chokladen, men fyllningen är lite tråkig och grynig. Den smälter inte så bra och känns lite billig. Jag äter dock ändå upp den för att den vita chokladen är god. Av mig: 3 p. Av min syster: 2 p
 

Välkommen-hem-tårta

Min syster har varit på utbyte i Kanada under hösten. Och eftersom jag själv varit i Tjeckien så har vi inte setts på länge. Men i onsdags kom hon hem, så då hade jag bakat en välkommen-hem-tårta till henne! Marängbottnar med puffat ris och hasselnötter, samt chokladkräm emellan och grädde med daim. Sen dekorerade jag den med Sugarpaste som jag gjorde en kanadensisk flagga av, med svenska influenser. Och så stansade jag bokstäver också. Allt ätbart alltså!
 
 
Det är kul att hålla på med sugarpaste tycker jag! Tyvärr är den dock inte så god...
 

Fisksoppa med saffran

En jättegod och smakrik fisksoppa, som  jag verkligen kommer att göra fler gånger.
 
Ingredienser (ca 3-4 port):
* 400 g vit fisk
* 5 st potatisar
* 2 morötter
* 1 st purjolök
* 3 st vitlöksklyftor
* 0,5 g saffran (eller mer om man vill)
* 1 fiskbuljongtärning
* 5 dl vatten
* 2 dl torrt vitt vin
* 1 dl matlagningsgrädde
* 1 msk maizena
* 75 g färsk babyspenat-blad
* ca 2 msk fryst dill
 
Gör så här:
Haka vitlök och purjolök, samt dela potatis och morötter i små bitar. Fräs i en stor gryta några minuter. Tillsätt saffran, fiskbuljong, vatten och vin. Låt koka upp och låt sedan koka ca 10 min.
Blanda samman grädde och maizena och blanda ner i grytan och rör om. Skär fisken i kuber och lägg ner i soppan. Låt koka några minuter ytterligare, tills fisken är vit och genomkokt.
Blanda ner spenat och dill och låt bli varmt. Smaka av med salt och peppar.
 

Ett härligt matminné ifrån 2012

Ibland väljer jag ut lite bilder från det gångna året, för att sammanfatta mitt år. Men i år så valde jag bara en bild som representerar en helt perfekt matstund. God och nyttig mat, tillsammans med en kopp kaffe och en bok. Bättre kan det inte bli. Dessutom avnjöts denna måltid i Rishikesh, Indien, en solig dag som fylldes med yoga och annat trevligt.
 
På German Bakery, Rishikesh, Indien, avnjöts denna nybakade grova mackan med blandade grönsaker, tillsammans med en kopp kaffe och boken "Boktjuven". Kan lägga till att jag hade utsikt över floden i Rishikesh och över till andra sidan :-) Det är sådana här stunder man känner att livet är helt perfekt.
 

Saftig morotskaka med frosting

Blev helt plötsligt sugen på att baka morotskaka, så så fick det bli! Jättegod, saftig och fin blev den!
 
Ingredienser (en fluffig kaka):
* 3 st ägg
* 3 dl socker
* 2 tsk vaniljsocker
* en nypa salt
* 3 tsk bakpulver
* 2 tsk kanel
* 1 tsk kardemumma
* 0,5 tsk ingefära
* 3 dl vetemjöl
* 1 dl rapsolja
* 4,5 dl grovt rivna morötter
Glasyr:
* 25 g margarin
* 100 g philadelphia light
* 2,5 dl florsocker
* 1 tsk vaniljsocker
* rivet skal av 1 st lime
Moröttsdekoration:
* sugarpaste eller marsipan i grönt och orange
* kakao
 
Gör så här:
Vispa socker och ägg pösigt. Blanda ner alla torra ingredienser. Tillsätt till sist oljan och morötterna. Häll smeten i en smörad och bröad rund form med löstagbar botten. Grädda i ugnen i 150 grader i ca 55 min.
Blanda samman alla ingredisenserna till glasyren och vispa med elvisp. Bred ut över kakan när den svalnat.
Forma små morötter plus blast av orange och grön sugarpaste/marsipan. Doppa en kniv i kakao och skär små skåror i morötterna.
 

Riktigt julig frukost

Nog för att julen nästan är över nu, men julig frukost äter jag hela vinterhalvåret nästan. Denna vintriga gröten är jättegod!
 
Havregrynsgröt med banan, hallonsylt och pepparkakskrydda! och sedan toppat med mjölk förståss!
 

Havreformar (mandelmusslor)

Nästa klassiska kaka ut är Mandelmusslorna, eller havreformarna, som de också kallas. Dessa gör alltid min mamma. Och på julafton äter vi dem med grädde samt sylt. Hjortronsylt eller hallonsylt.
 
Ingredienser (ca 50 st):
* 200 g margarin/smör
* 1 kaffekopp socker
* 2 kaffekoppar havregryn
* 300 g vetemjöl (ca 5 dl)
* 1 st litet ägg
* 60 g sötmandel
 
Gör så här:
Mal mandeln. Blanda samman alla ingredienserna till en slät deg. Tryck ut i mandelmusselformar. Grädda i ugnen i på 225 grader i ca 8 min.
 
 

Klenetter

Här kommer nästa klassiska julrecept som jag vill bevara här på min blogg. Det är klenetter! Klenetter är det mamma och pappa som gör (mamma gör dem och pappa friterar) och det sker alltid på lillejulafton.
 
Ingredienser:
* 2 st hela ägg
* 2 st äggulor
* 200 g socker
* 100 g margarin
* 5-10 droppar citronarom
* 2 cl brännvin
* 0,5 kg mjöl
 
Gör så här:
Blanda ingredienserna till en fast och smidig deg. Kavla ut och skär med kaksporre i diamantformade avlånga rutor. Gör ett litet hål med kaksporren i mitten på varje diamant och trä sedan ena änden av klenetten genom denna, så att det blir som en snurr på den. Fritera i upphettat kokosfett i en gryta på spisen. Fritera dem tills de får fin gyllengul/brun färg.
 

Struvor

Jag försöker samla min familjs alla klassiska julrecept på bloggen så att de finns här, och först ut är struvorna! Struvor gör vi en gång om året, på julaftons förmiddag och det är alltid min storasyster som gör dem. Själv är jag inte superförtjust i dem, men det är ändå lixom ett måste att de skall finnas där på julfikat :)
 
Ingredienser (ca 20 st):
* 1 äggula
* 2 msk strösocker
* 1 dl grädde
* 1 dl mjölk
* 2 dl vetemjöl
Fritering:
* kokosfett
 
Gör så här:
Blanda alla ingredienserna till smeten och rör till en jämn smet.
Hetta upp kokosfettet långsamt i en tjockbottnad kastrull. Bara så mycket att det kan täcka struvorna. Testa att frityren är tillräckligt varm genom att lägga i en liten vit brödbit. När det puttrar om den och den blir guldgul, så är det dags att börja fritera. Man behöver ett struvjärn för att göra struvorna.
Låt struvjärnet bli varmt i fettet, droppa av, och doppa sedan i smeten. Doppa ner smeten i grytan. Låt den sitta kvar på järnet en stund tills den stelnat. Lossa den sedan från järnet med en gaffel och låt den fritera tills den blir guldgul, tar ca 1 min. Ta upp struvan och låt den rinna av på hushållspapper. Upprepa proceduren tills all smet friterats.
 

RSS 2.0